Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
-
pemanapemani
#176 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Nije mi jasno zasto spominje Bosance?
Sumnjam da je i jedan Bosanac glasao za njega. Pristajanjem na izjednacavanje naroda i nacije na popisu 2013., izdata je drzava BiH.
Dobrovoljno sam pristao da budem ostali u svojoj domovini, jer mi je BiH daleko najvaznija u identifikaciji - religija, drzava, nacija.
Dok mu malobrojni legalni i legitimni Bosanci (opet ponavljam, malobrojni zbog nebuloza na popisu stanovnistva 2013.) ne daju legitimitet, neka sere u ime onih koji su za njega glasali.
Sumnjam da je i jedan Bosanac glasao za njega. Pristajanjem na izjednacavanje naroda i nacije na popisu 2013., izdata je drzava BiH.
Dobrovoljno sam pristao da budem ostali u svojoj domovini, jer mi je BiH daleko najvaznija u identifikaciji - religija, drzava, nacija.
Dok mu malobrojni legalni i legitimni Bosanci (opet ponavljam, malobrojni zbog nebuloza na popisu stanovnistva 2013.) ne daju legitimitet, neka sere u ime onih koji su za njega glasali.
- fosna2014
#177 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Slazem se.pemanapemani wrote:Nije mi jasno zasto spominje Bosance?
- animals
#178 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Ni jedan od trojke , Bakir, Dodik i Covic, ne rade u interesu BIH..
niti svoji naroda..
niti svoji naroda..
-
Paul F.
#179 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Elem, ukratko, mene ne zanimaju krvna zrnca ni ko je s kim općio. Turska je jako važan član NATO saveza.
Turski narod nas smatra braćom. To je sve što se mene tiče. Doviđenja prijatno.
- SkyLimit
#180 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
U politici ne postoje braća ni prijatelji, ni vječni prijatelji ni vječni neprijatelji već samo privremeni interesni. Ako je u interesu Turske jaka BiH, radit će na tome. Ako se Turskoj više isplati da BiH nikako nema, i na tome se da poraditi.Paul F. wrote:Elem, ukratko, mene ne zanimaju krvna zrnca ni ko je s kim općio. Turska je jako važan član NATO saveza.
Politika nema veze sa emocijama. Možemo to zorno prikazati i na našem mikro planu: Mnogi Bošnjaci na posavske Hrvate gledaju kao na "dobre" Hrvate a na one iz Srednje Bosne i Hercegovine kao na "loše" Hrvate. Međutim nisu Hrvati u Posavini bili saveznici Armije BiH jer su voljeli BiH više nego što je vole ovi drugi, već samo zato što je na tom prostoru to Hrvatskoj odgovaralo. I suprotno: da je to Hrvatskoj odgovaralo, Hrvati u sr. Bosni i Hercegovini ne bi ratovali protiv Armije BiH. Ma da joj je to odgovaralo, svi bi ljiljane nosili.
Ne radi se tu o ljubavi i mržnji, a pogotovo kod običnog čovjeka koji je ostao pijun koji radi što mu naredi predsjednik, sultan ili car. E tako ti je i kod turskog "naroda" koji se u načelu ništa i ne pita, svi smo mi samo topovsko meso koje živi u iluziji da je bitno.
-
Paul F.
#181 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Elem, opet ukratko. Ako nije bitno šta narod misli, čemu služi propaganda uopće ? Klošar Goebbels si je izmislio funkciju samo da bi zabušavo i fato krivine.SkyLimit wrote:U politici ne postoje braća ni prijatelji, ni vječni prijatelji ni vječni neprijatelji već samo privremeni interesni. Ako je u interesu Turske jaka BiH, radit će na tome. Ako se Turskoj više isplati da BiH nikako nema, i na tome se da poraditi.Paul F. wrote:Elem, ukratko, mene ne zanimaju krvna zrnca ni ko je s kim općio. Turska je jako važan član NATO saveza.
Politika nema veze sa emocijama. Možemo to zorno prikazati i na našem mikro planu: Mnogi Bošnjaci na posavske Hrvate gledaju kao na "dobre" Hrvate a na one iz Srednje Bosne i Hercegovine kao na "loše" Hrvate. Međutim nisu Hrvati u Posavini bili saveznici Armije BiH jer su voljeli BiH više nego što je vole ovi drugi, već samo zato što je na tom prostoru to Hrvatskoj odgovaralo. I suprotno: da je to Hrvatskoj odgovaralo, Hrvati u sr. Bosni i Hercegovini ne bi ratovali protiv Armije BiH. Ma da joj je to odgovaralo, svi bi ljiljane nosili.
Ne radi se tu o ljubavi i mržnji, a pogotovo kod običnog čovjeka koji je ostao pijun koji radi što mu naredi predsjednik, sultan ili car. E tako ti je i kod turskog "naroda" koji se u načelu ništa i ne pita, svi smo mi samo topovsko meso koje živi u iluziji da je bitno.
- SkyLimit
#182 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Propaganda dolazi tek nakon što politika odredi cilj.Paul F. wrote: Elem, opet ukratko. Ako nije bitno šta narod misli, čemu služi propaganda uopće ? Klošar Goebbels si je izmislio funkciju samo da bi zabušavo i fato krivine.
Eto naše vodstvo u obliku Bakira je odlučilo sve karte baciti na Tursku i sad treba narod propagandom uvjeriti da surađuje. Zato mi ovih godina učimo o Turcima koji nisu htjeli ni napasti Bosnu, ma neveljko došli iz plemenitih pobuda da spašavaju Bogumile. Baywatch Turci su zapravo bili oslobodioci.
Ako jednog dana dođe vlast koja bi odlučila da ne želi dobar odnos sa Turskom, učit ćemo kako su došli sa nijetom da ubijaju, pljačkaju, protjeruju i siluju.
I široke narodna mase će svakako povjerovati i u jedno i u drugo.
Last edited by SkyLimit on 23/08/2016 01:58, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#183 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
GeeTnT wrote:
Kao i forum srba..ali neka ih, nema niko sto Bosna imade... Nego, prije rata, pogotovo u ratu, a i poslije rata se cesto moglo cuti ono "oooo tuuurci" sto je i Bjelogrlic u svom filmu "Lepa sela lepo gore" filmski i tekstualno obradio. Ko god je sluzio u onoj vojsci, a bio islamske vjere za srbe je bio "turcin" i da danas umjesto da pisu poruke u stilu "pa to mi vama godinama govorimo", isti se protive bilo kakvoj vezi sa Turskom...
Mada, iskreno mislim da vise turske krvi tece kroz Srbina nego kroz Bosnjaka...al hajj nejse, nek se ima o cemu piskarat...
Nikola Kojo.
-
Paul F.
#184 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Pretpostavimo hipotetički da si u pravu. Otkud onda to da nas turski narod toliko voli ? Valjda zbog propagande politike koja je već odredila cilj.SkyLimit wrote:Propaganda dolazi tek nakon što politika odredi cilj.Paul F. wrote: Elem, opet ukratko. Ako nije bitno šta narod misli, čemu služi propaganda uopće ? Klošar Goebbels si je izmislio funkciju samo da bi zabušavo i fato krivine.
Eto naše vodstvo u obliku Bakira je odlučilo sve karte baciti na Tursku i sad treba narod propagandom uvjeriti da surađuje. Zato mi ovih godina učimo o Turcima koji nisu htjeli ni napasti Bosnu, ma neveljko došli iz plemenitih pobuna da spašavaju Bogumile. Baywatch Turci su zapravo bili oslobodioci.
Ako jednog dana dođe vlast koja bi odlučila da ne želi dobar odnos sa Turskom, učit ćemo kako su došli sa nijetom da ubijaju, pljačkaju, protjeruju i siluju.
I široke narodna mase će svakako povjerovati i u jedno i u drugo.
-
Paul F.
#185 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Pravo je pitanje otkud ovolika odbojnost prema takvoj izjavi. Kad bi neki političar izjavio na primjer, da imamo Holandske krvi, ne vjerujem da bi to nekom posebno smetalo. U vrijeme davnih ratova, Turci jesu osvajali, kao i drugi. Danas imaju dobre odnose sa oba naša susjeda.
-
Kaligula I
#186 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
...potpisanomariner wrote:Neko je od hrvata nastao neko od srba neko od vlaha a neko od autohtone bosanske mjesavine..kikser55 wrote:Turske krvi imaju oni koji su se njima miješali,moja familija u to doba nije stupala u bračne veze sa njima,od Osmanlija smo primili samo Islam i kasnije se prebacili iz Sunita u Šiite, a ostali smo Hrvati,tako da se i danas zna da smo vjeru promijenili ali nacija ostaje vazda ista,mi smo Hrvati islamske vjere popularni Šiiti.
Opet velikii broj hrvata je nastao od srba I vlaha, a velik broj srba je nastalo od vlaha..a veliki broj bosankih hrvata I srba je nastalo od autohtone drevne balkanke mjesavine.
To znaci da ciste rase nema..ideal konstrukt..nema nacina da se odredi sta je srpsko a sta hrvatsko pa se prije stotinjak I vise godina pokusavalo to odrediti preko vjere.
Zato je sa muslanima bio vazda problem gdje ih svrstati.. recimo prezimena mogu pomoci...
Npr.cuveni nas posteni politicar Nedzad Brankovic po prezimenu se lako moze zgurati medju srbe muslimane. a recimo neki musliman koji nosi prezime Horvat ili Hrvat zna se gdje ce..Npr. neko ko je katolik a ima prezime Bosnjak ne bi trebalo da mrzi narod bosnjake valjda iz njih potice a ne iz hrvata katolika..
Posto ovdje kraja nema konfuziji identiteta naroda cesto se pribjegava najlaksim rijesenjima katolik-hrvat, pravoslavac-srbin, musliman-bosnjak i ostali.. torevi su spasonosna slamka konfuzije identiteta i svako hoce da bude ono sto nije a toga je duboko nesvjestan..zato radikalni nacionalisti bjeze od genetskih istrazivanja ko vrag od krsta jer im se rusi kula od karata koja je pogresan konstrukt.
Kako samo velik broj pravoslavnih vlaha je zaboravilo sta su pa se danas ponosno hvale cistpm srpskom poreklu itd..
Sudbina nam je dala prokletstvo balkanskog koktela I moramo se u njemu gusiti i trpiti.
Ovo je prica za svesne ljude I nesvesni nemaju tu sta traziti.
-
Kaligula I
#187 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
...to sa Holanđanima bi bilo luđački, a ovo s Turcima je groteskno...zašto neki balkanski političari vole te parazitske odnose s većim državama?...zato što su nezreli, ograničeni i nesposbni za samostalno vođstvo svojih naroda...još uvijek traže zaštitu 'starijeg brata'...Paul F. wrote:Pravo je pitanje otkud ovolika odbojnost prema takvoj izjavi. Kad bi neki političar izjavio na primjer, da imamo Holandske krvi, ne vjerujem da bi to nekom posebno smetalo. U vrijeme davnih ratova, Turci jesu osvajali, kao i drugi. Danas imaju dobre odnose sa oba naša susjeda.
-
Paul F.
#188 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Ti si jedan od "nebeskih" ako se dobro sjećam ? Elem, zrela država ne treba saveznike ni prijatelje. Svi oni napucani dočeci važnih pretstavnika drugih zemalja širom svijeta su bez veze. Vaš Milošević je bio odličan u tome al se i on zajebo.Kaligula I wrote:...to sa Holanđanima bi bilo luđački, a ovo s Turcima je groteskno...zašto neki balkanski političari vole te parazitske odnose s većim državama?...zato što su nezreli, ograničeni i nesposbni za samostalno vođstvo svojih naroda...još uvijek traže zaštitu 'starijeg brata'...Paul F. wrote:Pravo je pitanje otkud ovolika odbojnost prema takvoj izjavi. Kad bi neki političar izjavio na primjer, da imamo Holandske krvi, ne vjerujem da bi to nekom posebno smetalo. U vrijeme davnih ratova, Turci jesu osvajali, kao i drugi. Danas imaju dobre odnose sa oba naša susjeda.
- Connaisseur Karlin
#189 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Rijetko je ko bolnije i dramatičnije određen istorijom kao Bosanac .Šta se
sve kroz vijekove nakupilo u tim ljudima!Osjećanje vlastite
neodređenosti ,tuđe krivice ,teške istorije ,neizvjesne
budućnosti ,straha od promjene ,želje za dobrotom i
humanošću koja bi se odnosila na sve ljude bez ikakvih
ograničenja i čestih razočarenja koja su rađala mržnju .To
su veoma složeni i zamršeni ljudi i teško ih je
razrješavati po prvim viđenju i po spoljašnjim utiscima .''
„Možda zbog neravnog hoda kroz istoriju ,zbog stalnih
nesreća ,zbog istorijske kobi .Nikad Bosna nije imala sreću
da je moćni susjedi ostave na miru .Od dalekih bogumila
,koje prestavljaju pravo ,neortodoksno lice Bosne ,ove ljude
su proklinjali ,palili ,uništavali pape ,carevi ,kraljevi ,a
preživjeli su se uvijek vraćali svome prkosu .Turska
okupacija je jednim oduzela vjeru ,a svima slibodu.Ali i oni
koji su prešli u tuđu vjeru ,ostali su Bosanci ,čudan soj
ljudi ,koji se nije mješao sa okupatorom ,ali nije više bio
što su njegova druga braća,mada su im isti običaji ,način
života ,jezik ,ljubav prema zavičaju .Tako ostaju sami
.Mislim da nikad ni jedna grupa ljudi u istoriji nije ostala
usamljenija nego što su bosanski Muslimani .Nije mnogo
pomagalo ni to što je Bosna do osamnaestog vijeka bila
relativno razvijena ,praktički bez nepismenih ,sa mnoštvom
škola ,s uređenim urbanim životom ,sa dosta vjerske
tolerancije, neprirodnost njihovog položaja bila je očita
.Nisu prišli tuđinu a odvojili su se od svojih .Kuda je
mogao da vodi njihov istorijski put?Nikuda .To je tragičan
bezizlaz .U zatvorenim zajednicama koje su se stvarale u
Bosni ,najzatvorenija je bila muslimanska .Od kuće i
porodice stvoren je kult ,i sav neistrošen vitalitet tu se
ispoljavao .Ako se na taj način stvorila intezivna intimna
atmosfera ,s neobičnom jakom osjećajnošću (naše najljepše
narodne balade i romanse su muslimanske) stvorila se isto
tako neophodnost za javnu djelatnost jer nikakve perspektive
zaista nije bilo .Išli su s okupatorom ali su ga mrzili ,jer
im put nije bio isti .S ostalim nisu mogli jer su željeli
kraj Turske carevine i doprinosili njegovom rušenju .A kraj
Turske carevine je i kraj svega što su oni bili .Razum tu
nije mogao pronaći rješenje .Ostala je samo pasivnost i
predavanje sudbini pri čemu je priklanjanje ili otpor Porti
samo nesistematično ,afektivno reagovanje .Ako se tome
dodaju mržnja,osjećanje nesigurnosti ,strah ,bijes ,ispadi
Muslimana kao neimanje pravca i ispadi drugih prema njima
mržnje prema turcima ,eto vam ,ukratko ,skica jednog
pandemonijuma koji se zove BOSNA i njeni ljudi .''
MEŠA SELIMOVIĆ
problem je sto se Bakirovi Bosnjaci ( naravno,ne svi Bosnjaci) od zavsretka rata, konstatno i iskljucivo identificiraju sa Turcima poput Bosnjaka iz gore napisanog teksta
Bakir turski bosnjak taj mentlaitet vjesto korsiti u politici
-
Paul F.
#190 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
To je glavni problem i ništa drugo. I ja mislim da ti nisi samo histerična žena nego da ima i drugih stvari.Connaisseur Karlin wrote: problem je sto se Bakirovi Bosnjaci ( naravno,ne svi Bosnjaci) od zavsretka rata, konstatno i iskljucivo identificiraju sa Turcima poput Bosnjaka iz gore napisanog teksta![]()
Bakir turski bosnjak taj mentlaitet vjesto korsiti u politici
- Cherry-Cherry
#191 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
A bune se, kada anamo oni kažu: gde ste turci... 
-
Paul F.
#192 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Joj jeftinih folova. Pa šta vi znate radit uopće ? Ne znate trolat, ne znate riječ držat, ne znate ni pjesme pravit. Ima li ijedna srpska patriotska pjesma da ima barem neku umjetničku vrijednost ? Osim ove koja nije ono baš za kurac. https://www.youtube.com/watch?v=4RdftnURWBsCherry-Cherry wrote:A bune se, kada anamo oni kažu: gde ste turci...
- kritichar
#193 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
to ne isključuje činjenicu da imamo turskih gena, taj isti genetski materijal od kojeg je napravljan današnji turski narod je bio ovdje 400 godina i ostavio svoj uticajConnaisseur Karlin wrote: krvne veze sa otomanima nemaju iskljucive i aboslutne veze ni sa danasnjim Turcima,ako zelis da budes preciznijiu otomankosj vojsci je bilo raznih plemena iz drugih (tadasnjih i danasnjih) drzava
![]()
On nije bio upitan,vec je izjavio glupost o genetici , nasljedjenoj putem krvnih veza![]()
- Ludzak
#194 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Ja imam Ugarske krvi. Gluho bilo da imam tursku.
- bdzs
#195 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
To je obična zamjena teza, nisu oni ostavili genetski materijal u Bosni nego je upravo obrnuto, na to je uticala bosanska migracija s kraja 19 stolječa. Sadašnji Turci su genetski satarš i predstavljaju najraznovrsniju naciju na svijetu, za razliku od Bosne gdje je 50% muške populacije nastalo od jednog čovjeka koji je živio negdje na zapadnom balkanu prije 2000 godina.kritichar wrote: to ne isključuje činjenicu da imamo turskih gena, taj isti genetski materijal od kojeg je napravljan današnji turski narod je bio ovdje 400 godina i ostavio svoj uticaj
- kritichar
#196 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
znači mi smo oplemenili tursku naciju, bez bošnjačkog sjemena turci ne bi bili to što jesubdzs wrote:To je obična zamjena teza, nisu oni ostavili genetski materijal u Bosni nego je upravo obrnuto, na to je uticala bosanska migracija s kraja 19 stolječa. Sadašnji Turci su genetski satarš i predstavljaju najraznovrsniju naciju na svijetu, za razliku od Bosne gdje je 50% muške populacije nastalo od jednog čovjeka koji je živio negdje na zapadnom balkanu prije 2000 godina.kritichar wrote: to ne isključuje činjenicu da imamo turskih gena, taj isti genetski materijal od kojeg je napravljan današnji turski narod je bio ovdje 400 godina i ostavio svoj uticaj
- bdzs
#197 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Google ti je prijatelj https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_s ... ish_peoplekritichar wrote:znači mi smo oplemenili tursku naciju, bez bošnjačkog sjemena turci ne bi bili to što jesubdzs wrote:To je obična zamjena teza, nisu oni ostavili genetski materijal u Bosni nego je upravo obrnuto, na to je uticala bosanska migracija s kraja 19 stolječa. Sadašnji Turci su genetski satarš i predstavljaju najraznovrsniju naciju na svijetu, za razliku od Bosne gdje je 50% muške populacije nastalo od jednog čovjeka koji je živio negdje na zapadnom balkanu prije 2000 godina.kritichar wrote: to ne isključuje činjenicu da imamo turskih gena, taj isti genetski materijal od kojeg je napravljan današnji turski narod je bio ovdje 400 godina i ostavio svoj uticaj
I=5.3%[1] – Common in Balkans and eastern Europe, possibly representing a back-migration to Anatolia.
- sinuhe
#198 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Turci su narod iz srednje Azije i sigurno nisu izgledali kao danasnji Turci kad su naselili Anadoliju vec su se mijesali sa Grcima, Armencima, narodima Kavkaza i Arapima.
A naravno da je onda bilo i mijesanja takvih Turaka sa Bosnjacima. Tako je majka Huseina Gradascevica bila iz Gruzije a npr. gradonacelnik Banjaluke jos u kraljevini Jugoslaviji je bio porijeklom iz dalekog Afganistana. Sto je vidjenija begovska porodica to su vece sanse da su Turci.
A naravno da je onda bilo i mijesanja takvih Turaka sa Bosnjacima. Tako je majka Huseina Gradascevica bila iz Gruzije a npr. gradonacelnik Banjaluke jos u kraljevini Jugoslaviji je bio porijeklom iz dalekog Afganistana. Sto je vidjenija begovska porodica to su vece sanse da su Turci.
Last edited by sinuhe on 23/08/2016 11:43, edited 1 time in total.
-
realna do boli
#199 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Ma o cemu mi pricamo.....
Zna se sta su osvajaci, okupatori...zna se ko je bio u vosci...malo pravih turaka..placenici...janicari...
Hajd onako iskreno..sta je u BiH ostalo poslije skoro 500 godina vladavine...par konaka, dzamija..pokoji most....prepravljeni stari gradovi koje su izgradili bosanci i hercegovci( da ne kazem nasi kraljevi...pojeli bi me neki )...vise je izgradilo rimsko carstvo i austro ugarska nego otomansko carstvo za sve te godine.
Kao da pricamo da u Africi i Americi svaki hriscanin ima talijanke ( vatikanske ) gene...
Zna se sta su osvajaci, okupatori...zna se ko je bio u vosci...malo pravih turaka..placenici...janicari...
Hajd onako iskreno..sta je u BiH ostalo poslije skoro 500 godina vladavine...par konaka, dzamija..pokoji most....prepravljeni stari gradovi koje su izgradili bosanci i hercegovci( da ne kazem nasi kraljevi...pojeli bi me neki )...vise je izgradilo rimsko carstvo i austro ugarska nego otomansko carstvo za sve te godine.
Kao da pricamo da u Africi i Americi svaki hriscanin ima talijanke ( vatikanske ) gene...
- SkyLimit
#200 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".
Da vidim hoće li neko znati odgovor na ovo kviz pitanje: Kojoj bosanskoj historijski bitnoj ličnosti je otac bio Hercegovac a majka lično jedna od Sultanovih kćerki?
Što opet ne govori ništa novo, miješanja je bilo skoro isključivo samo u uskom "plemićkom" krugu dok se obično stanovništvo, a pogotovo seosko, koje je svakako činilo najveći sloj stanovništva, uglavnom zadovoljavalo time da se ženi i udaje iz svog sela, eventualno prvog susjednog.
A i Sultani koje su iz generacije u generaciju uglavnom rađale neturkinje su bili svašta nešta po porjeklu, Turci najmanje.
Što opet ne govori ništa novo, miješanja je bilo skoro isključivo samo u uskom "plemićkom" krugu dok se obično stanovništvo, a pogotovo seosko, koje je svakako činilo najveći sloj stanovništva, uglavnom zadovoljavalo time da se ženi i udaje iz svog sela, eventualno prvog susjednog.
A i Sultani koje su iz generacije u generaciju uglavnom rađale neturkinje su bili svašta nešta po porjeklu, Turci najmanje.