Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#176 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:Iblis je biće koje je, nakon što je odbilo da izvrši naređenje Božije u iskazivanju počasti novom biću, zatražilo od Boga vremena kako bi skupio što više pravne građe, što više materijalnih, znanstvenih, naučnih, empirijskih dokaza (objavljenih u relevantnim naučnim časopisima unutar svjetske naučne zajednice, obrađenih u disertacijama, čak i iznesenim u postovima na forumima...) koji potkrepljuju njegove tvrdnje kako čovjek nije biće vrijedno takvog iskazivanja poštovanja kakvo je on odbio da učini i zbog čega je kažnjen, kako je to biće ontološki i na svaki drugi način niže od Iblisa, kako će to biće praviti svakojake belaje i najradije i najbrže od svih zanegirati svog Stvoritelja - osim malo njih.

Tražio je čak od Boga da mu dadne vremena za tu njegovu tužilačku odiseju "do Dana proživljenja njihova", što bi značilo da bi on bio jedino biće - osim samog Boga - koje bi preživjelo Smak svijeta ili Posljednji dan - čak ni meleki to ne bi preživjeli, ali on bi. Ipak, Bog mu daje vremena "do roka već određenog".

Isti razlog koji ga je pokrenuo da odbije Božiju zapovijest - oholost i egocentrizam - pokrenuo ga je u tu žestoku bitku protiv čovječanstva, kao što ludilo oholosti, uznositosti i egocentrizma i čovjeka gura u propast, vazda...Valja sebe dokazati, ne pokleknuti...

U to se sve uklapa i Dedždžal. Čudesnost činjenice da postoje opisi Dedždžala a da to, ipak, ništa neće umanjiti "dramaturški momenat" njegove pojave i da čovječanstvu to neće toliko poslužiti za pripremu na njgovu dolazak - kako se o tome pita @emop21 - leži u tome da se tu i radi o ljudima, bićima koji i na individualnom i kolektivnom nivou vječito prave iste greške, ma koliko ih neko upozorio na to, ma koliko bili suočeni s jasnim dokazima o štetnosti onog što rade i o posljedicama koje ih čekaju, čovjek ili cijeli narod, opet sve to čini (od upozorenja na štetnost pušenja ili masne hrane do političkih projekata i sl)...Zato se mogu slobodno iznijeti opisi Dedždžala a da on i Iblis neće "morati promjeniti plan jer je prvi plan neko prokužio i otkrio".

Prepoznavanje Dedždžala neće zavisiti od stepena formalne naobrazbe, koeficijenta inteligencije, smisla za humor, plemićkog porijekla i sl. nego samo od - vjere. Svaki vjernik, veli Pejgamber, alejhi-salatu we selam, makar bio i nepismen, moći će na čelu Dedždžala da pročita - "kafir".

Nasuprot tome, onaj koji vjeruje samo u ono što "zna" i što "vidi", onaj koji traži materijalne dokaze i na njima zasniva svoj stav o postojanju ili ne postojanju nematerijalnih stvari, takav neće imati problema da prihvati božanstvenost Dedždžala jer će Dedždžal sa sobom donijeti pregršte čarobnih materijalnih dokaza iz raznih područja ovozemnog ljudskog iskustva i znanja (biologija, medicina, ekonomija, tehnologija...) kojim će uvjeriti ljude u svoje mesijanstvo i božanstvenost.
Kakva retorička apologija slijepe vjere! Iblis i njegova oholost su mitološko simboličke prirode dok su čovjek i njegova oholost sasvim stvarne prirode, oholost je bolest od koje podjednako mogu da boluju i oni koji pripadaju nekoj religiji kao i oni koji ne pripadaju, a isto važi i za npr. moralnost ili ne - moralnost, nije religija nikakva garancija moralnosti niti su oni koji ne vjeruju ogrezli u ne - moralnost.

Ako je Iblis psihološki ili mitološki, arhetipski simbol oholosti(uznositosti arogantnosti) ega, ljudskog uma (moćnog anđela) koji simbolički odbija da se pokloni/ponizi pred ljudskim bićem zapravo pred njegovom razoružavajućom ljudskošću i ranjivošću on očito od iskona jednako dobro funkcionira, nepogrešivo djeluje kod svih bez obzira da li smo nominalno sljedbenici neke vjere ili ne (čast rijetkim izuzecima na obje strane no to je već tema neke druge emisije).

Oholost vjernika, bar jednog dijela ovih forumskih se očituje u nekakvoj želji za superiornošću, dominacijom i nametanjem vlastitog ubjeđenja i mišljenja, nerijetko grčevitom ubjeđenju u nepogrešivost relativnih vjerskih tvrdnji (kad nije riječ o banalnom prozelitizmu na krilima vjerske uznesenosti ili pak zbog nekakvih ličnih interesa, npr. onaj ko je vezan za neku vjersku organizaciju ili vjerski orijetiranu političku partiju) srećom poznajem vjernike koje ne krasi takva oholost pa nemam potrebu a niti želju ga generalizujem a moguće je opet da je i do foruma kao proizvoda naučno tehnološke vragolije.... :wink:

Vjerujem da su abrahamske religije učinile veliki propust ne uvrstiši i ego u listu tzv. stidnih mjesta tako da se odmah učimo od malih nogu čega se sve trebamo stidjeti.

P.S. Iblise, stvarno si šejtan, ružiću te tati! :wink:
RNG_25

#177 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by RNG_25 »

Dope_Man wrote:Dobro i zlo jesu relativni, tj. svako djelo jedna osoba moze vidjeti kao dobro, druga kao zlo, ovisno o njenoj perspektivi. To sam samo htio razjasniti u prethodnom komentaru, da ne tvrdimo kako postoji dobro i zlo, kada ne postoje univerzalno. U vjeri postoje, ali oni su kao takvi produkt bozijeg odredjenja, dakle sta on kaze da je dobro to svi moraju prihvatiti kao dobro i obrnuto.. i sta onda, treba mu njegov ekvivalent u ''zlu'' pa napravi djavola. Ali ovo nije tema za to.

Poenta je da je bog negdje zeznuo stvar, kako god okrenes ako je onakav kakav je opisan u abrahamskim religijama lik je zeznuo zestoko, i to vise puta. Nije mu trebalo da stvara djavola (jer je vec unaprijed znao sta ce se desiti), ne trebaju mu dedjali nit ista, mogao je stvoriti ljude i ''ispravnu'' Angel Force One jedinicu i sve kool, da uziva u molitvama ljudi koje mu hrane ego, a usput i vidi da li ce ga svi prihvatiti ili ne.

A i za @arhuhal isto vazi. Vrati se i ponovo citaj, LJUDI NEMAJU DOKAZ O POSTOJANJU BOGA, dok ga sotone, dedzali i ko sve ne, imaju. Dakle za njih je budalasto da idu protiv njega, jer znaju da ne mogu nista postici, za ljude nije budalasto, vec sasvim racionalno, pretpostaviti da nesto ne postoji dok se ne dokaze da postoji. Inace bi se molili hiljadama bogova koji su se pojavili u ljudskim civilizacijama kroz historiju, za svaki slucaj.

A nauku libo 'rac za bilo koju religiju, niti bilo ko govori ista o tvojim nematerijalnim svjetovima iz ugla nauke. Nauka se ne bavi onim sto ne moze istraziti, tj. nepostojecim. Jedino gdje se susrecu nauka i vjera je u pocetnoj tezi nauke da nesto nije dok se ne dokaze da jeste. Nematerijalno nije, dok se ne dokaze da jeste, samo ga vjernici uzimaju kao da jeste, dok se ne dokaze da nije.
Dobro, šta je sad problem? Jer koliko ja vidim problem je samo do tebe, tj. pogrešno razumijevanje teologije islama (ako o islamu govorimo).

Stvari koje sam označio plavo su ili prosto netačne, ili ih pogrešno razumijevaš. Mada i među ostatkom posta ima pogrešno postavljenih relacija...
heat
Grijem se na: Ljubav
Vozim: ABCD

#178 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by heat »

Rubaija wrote: Bosanski čovjek svakodnevno obožava polubožanstva, razne Erdoane, Putine, Izetbegoviće, Dodike, Čoviće; pa onda razne Torabije koji mu prodaju magične zrake i magičnu vodu, u Bosni je i šef opštine polubožanstvo - ima razne moći, a naš čovjek sklon je sujevjerju..... S pravom scenografijom i pričom ne bi ni 'božanstvo' loše prošlo.
:thumbup:
Dope_Man

#179 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by Dope_Man »

RNG_25 wrote:
Dobro, šta je sad problem? Jer koliko ja vidim problem je samo do tebe, tj. pogrešno razumijevanje teologije islama (ako o islamu govorimo).

Stvari koje sam označio plavo su ili prosto netačne, ili ih pogrešno razumijevaš. Mada i među ostatkom posta ima pogrešno postavljenih relacija...
Islamski/abrahamski bog zna sve sto je bilo, i sve sto ce biti. Dakle, znao je da ce se jedno bice odbiti pokloniti covjeku, pa ce traziti da navodi covjeka na zlo itd. Sve to je, ako imalo racionalno mozes sagledati pricu, krajnje bespotrebno, dakle mogao je izbjeci (ako je svemocan) ili je tako moralo biti (a onda nije svemocan). Problem abrahamskih raeligija je sto su jednom bogu dale sve karakteristike svih ranijih X 100, pa dobijemo lika koji je kontradiktoran samom sebi, a onda se to objasnjava sa tim da je covjek preglup da bi razumio njegovu volju. Ne, objektivno gledano prica ima fula, djavoli i dedzali su krajnje bespotrebni i moglo se lako bez svega toga. Sve to zajedno ukazuje na ljudsko porijeklo samih prica, jer su napravljene u okviru ljudskih ogranicenja, pri cemu je i sam bog prilicno ogranicen, i cesto grijesi, kao i svaki covjek.
zagortenej

#180 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by zagortenej »

Zanimljivo

"Zar ne vidiš da Mi šaljemo šejtane na nevjernike, podsticu ih podsticanjem." (Kuran 19, 83)
RNG_25

#181 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by RNG_25 »

Dope_Man wrote:
RNG_25 wrote:

Islamski/abrahamski bog zna sve sto je bilo, i sve sto ce biti. Dakle, znao je da ce se jedno bice odbiti pokloniti covjeku, pa ce traziti da navodi covjeka na zlo itd. Sve to je, ako imalo racionalno mozes sagledati pricu, krajnje bespotrebno, dakle mogao je izbjeci (ako je svemocan) ili je tako moralo biti (a onda nije svemocan). Problem abrahamskih raeligija je sto su jednom bogu dale sve karakteristike svih ranijih X 100, pa dobijemo lika koji je kontradiktoran samom sebi, a onda se to objasnjava sa tim da je covjek preglup da bi razumio njegovu volju. Ne, objektivno gledano prica ima fula, djavoli i dedzali su krajnje bespotrebni i moglo se lako bez svega toga. Sve to zajedno ukazuje na ljudsko porijeklo samih prica, jer su napravljene u okviru ljudskih ogranicenja, pri cemu je i sam bog prilicno ogranicen, i cesto grijesi, kao i svaki covjek.
Da ali sve to je rezultat dobra, te je nužno bilo da tako bude. Kao relativisti, ovo ne možeš opovrgnuti...

Dalje, to što je nešto moralo biti ne znači da Bog nije svemoćan, ovdje pokazuješ prevlađujuće neznanje gdje misliš da svemoć podrazumijeva da Bog može činiti "sve", što naravno nije istina ni po priznanju samih "abrahamskih" religija.

Kao što rekoh, što se mene tiče, Iblis i Dedžal su mogli biti stvoreni radi dobra, ali kako je istima data sloboda izbora/volje, onda je na njima da li će biti takvi, ili neće. I, kao što sam već rekao, Bog ne može prekršiti slobodnu volju Iblisa i Dedžala (ili bilo koga), jer onda slobodne volje ne bi ni bilo.

Čak i ako je Bog "znao unaprijed" ne mijenja činjenicu da je nešto moralo biti, a da je nešto moralo biti ne čini Boga nemoćnim.

Dakle, stvaranje općenito je moralo biti, stvaranje Iblisa i Dedžala iz nekog razloga je također moralo biti, što sve ne čini Boga "manje svemoćnim", jer se svemoć pogrešno razumijeva od strane mnogih, niti čini Boga "zlim", pa i ako je Bog sve "unaprijed znao".
SamoVasGledam

#182 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by SamoVasGledam »

Ako postoji slobodna volja može li neko da objasni ovaj hadis?

Allah's Messenger (ﷺ) said, "Adam and Moses argued with each other. Moses said to Adam. 'You are Adam whose mistake expelled you from Paradise.' Adam said to him, 'You are Moses whom Allah selected as His Messenger and as the one to whom He spoke directly; yet you blame me for a thing which had already been written in my fate before my creation?"' Allah's Messenger (ﷺ) said twice, "So, Adam overpowered Moses."
http://sunnah.com/bukhari/60/82

Dakle Mojsije prebacuje Adamu to što je izbačen iz Raja, na šta se Adam vadi da je to određeno u njegovoj sudbini još pre nego što je i stvoren. Mojsije ostaje bez argumenata.
dadinjo33

#183 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

Grijeh postoji i pise se prije stvaranja covjeka. Adam i Mojsije ili njihovi arhetipi se bockaju na taj racun.
dadinjo33

#184 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

Kaže hadis da će na Dedždžalovom čelu pisati "kafir", tj. tri slova, slova k-f-r, te da će svi vjernici-muslimani biti u stanju pročitati napisano, nezavisno od toga jesu li pismeni ili ne.

Kako to?
arzuhal

#185 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote:Kaže hadis da će na Dedždžalovom čelu pisati "kafir", tj. tri slova, slova k-f-r, te da će svi vjernici-muslimani biti u stanju pročitati napisano, nezavisno od toga jesu li pismeni ili ne.

Kako to?
Ljepo :)
dadinjo33

#186 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote: Ljepo :)
Objasni nam onda o čemu se radi.
arzuhal

#187 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote:
arzuhal wrote: Ljepo :)
Objasni nam onda o čemu se radi.
:lol:

Mislim da će se to morati doživjeti, to se ne da riječima objasniti...
dadinjo33

#188 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:

Ali, tebi neko riječima objasnio, pošto nisi doživio?
dadinjo33

#189 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

Još jedna misterija. Navodni mogući Dedždžal, Saf ibn Sayyad (legendaran je opis njegovog prvog susreta sa Muhamedom), kao da zeza priproste muslimane, koji su čuli od Muhameda za mogućnost da je on Dedždžal. Prvo Sayyad govori muslimanima da je Muhamed rekao da Dedždžal neće imati djece, a on, Sayyad, ima djece. Zatim im spominje da je Muhamed rekao da Dedždžal neće ući u Meku i Medinu, a Sayyad je bio i u Meki i u Medini (obavio hadž). Onda Sayyad nadmoćno kaže, zaklinjući se Allahom, da zna Dedždžalovo mjesto rođenja i trenutno boravište, te na postavljeno pitanje odgovara da mu ne bilo mrsko biti Dedždžal, ako bi mu neko ponudio tu mogućnost.
arzuhal

#190 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote:
arzuhal wrote:

Ali, tebi neko riječima objasnio, pošto nisi doživio?
Nije mi objasnio, nego mi rekao. Meni dosta.
dadinjo33

#191 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote: Nije mi objasnio, nego mi rekao. Meni dosta.
Pa dobro, ako hoćeš biti tajnovit.
asurbanipal

#192 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by asurbanipal »

dadinjo33 wrote:Kaže hadis da će na Dedždžalovom čelu pisati "kafir", tj. tri slova, slova k-f-r, te da će svi vjernici-muslimani biti u stanju pročitati napisano, nezavisno od toga jesu li pismeni ili ne.

Kako to?

Tu je odavno... :mrgreen:
dadinjo33

#193 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

asurbanipal wrote:

Kako to?

Tu je odavno... :mrgreen:
Pa dobro, ali to nije odgovor na pitanje. Svi nešto tajnoviti.
dadinjo33

#194 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

Kažu da će oni iz plemena Temim biti prilično imuni na njega. Temim znači "kompletan, savršen". A i Hrist, kao pandan svome pandanu, kaže da je došao samo radi bolesnih, zavedenih, kvarnih.
dadinjo33

#195 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

Hrišćanski Isus tvrdi da je Bog. Je li za muslimane neko takav Dedždžal?
dadinjo33

#196 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

Iz hadisa o Dedždžalu, Muhamedove riječi: "Allah nije skriven od vas; On nije jednook".

Zanimljivo. Treba dosta apologetskog truda za ubacivanje ove jednostavne i razumljive izjave u standardne dogmatske okvire.
fatamorgana

#197 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:

Kako to?
Ljepo :)
Možel' neko od poznavaoca stranih jezika da stavi kako se to piše tako da ako neko nadahnut ugleda to na čelu neke osobe da može da to koliko toliko prepozna, eventualno da uslika mobitelom i da promptno dojavi Avazu, Klixu, Oslobođenju i sl.
dadinjo33

#198 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

Ma ne smije niko skočiti u vatru ;)

Image

Otprilike tako nekako :D, mada su hadisi malo nejasni, kažu tri slova, a riječ kafir sadrži četiri.
Towelie

#199 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by Towelie »

dadinjo33 wrote:Ma ne smije niko skočiti u vatru ;)

Image

Otprilike tako nekako :D, mada su hadisi malo nejasni, kažu tri slova, a riječ kafir sadrži četiri.
Iz jednog drugog hadisa o Dedzalu, saznajemo da je Ibn Sejad potencijalni Dedzal, i da Poslanik i Omer dolaze do njega da ga provere i propitaju. Sam Poslanik nas je obavestio da ce svaki musliman moci procitati na Dedzalovom celu k f r, pa ce ga tako i prepoznati. Ono sto je jako zanimljivo je da ni Poslanik ni Omer po hadisima nisu primenili ovaj filter niti su ista procitali na decakovom celu. Ako je Ibn Sejad zaista Dedzal oni bi bez dileme procitali k f r na njegovom celu. To se nije desilo. Ako nisu nista procitali, onda to znaci da on nije Dedzal. Ako nije Dedzal sto su ga dalje ista pitali? Zasto su bili nesigurni je li ili nije kad postoji veoma jednostavan i siguran nacin da se to utvrdi?
zagortenej

#200 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by zagortenej »

Ooo djes' towelie :-D
Post Reply