(Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post Reply
BAK-eV

#176 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by BAK-eV »

Toto wrote:
BAK-eV wrote: Tesko da se tu moze nesto uraditi1

Bosna nema logisticku sigurnost za OEM i da im dzaba saljes sjedista, dobro ce razmisliti.

Jer ako dodje do zastoja gubici su ogromni.
ok razumijem.
Ja sam ubjedjen da ce i Njemacka morati u outsourcing, mozda ne onako masovan kao u USA. Ovi potezi trgovackh direktora mi mirisu na to.
Prevent ce prvo morat isaljevatai iz njemacke radnointezivne linje.
Kina je vec dobro poskupila, pa je moguce da se svabe okrenu periferijama EU sto je nasa sansa.
Mi ne bi morali odmah krenuti sa OEM.
Nek prevent iseli finalizaciju kod nas, sa njemackim komponentama a da mi postepeno osvajamo za aftermarket i preuzimmo komponente, koje mozemo raditi u nas. Imamo dosta metalne industrije, koja ima neiskoristenih kapaciteta. Ne treba otvarati nove fabrike. Samo otovris novu smjenu. Imamo dosta vrhunskih majstora koji su nekad proizvodili avione i tenkove po DIN i iSO standardima a deset mu godina do penzije. Pojeli bi te poslove u kvaliteti i produktivnosti i jos obucili uza sebe mlade raje da nastave.
Ljuljne nova narudzba a ti samo otvoris trecu smjenu.
Mi dosta gubimo i na trzistu rada i konkurentnosti u tom pogledu. Iskusni kadrovi nam trunu na biroima i odlaze u penzije a nece imati kad prenjeti znanje i iskustvo na mladje. Nema nam ko uvoditi mladju raju u kvalitet.
lako je obuciti radnika sa biroa za zavrne montaze- desetak radnih dana i gotovo.
Ali za majstora za masinsku obrad treba bar pola godine priprvnickog uz iskusnog majstora i kontrolora kvaliteta.
AKo tu supstancu izgubimo postajemo roblje.
To je davno uradjeno.
Shvatite dragi ljudi, da se njima nekada isplati raditi skuplje u svojoj zemlji, jer im se moze (konkuretni su) a istovremeno stite svoje radnike, svoj know-how, socijalni sistem i imaju logisticku sigurnost.

Helem nejse ... Bosna treba izgraditi drvnu industriju i poluproizvode sa jeftinom strujom.
Sansa je i eko/bio-poljoprivreda.
Treba isto razviti autoput preko CG ka Albaniji i dalje Grckoj jer bi to povecalo tranzitnu vrijednost drzave.
stakasa

#177 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by stakasa »

BAK-eV wrote:
Toto wrote:
BAK-eV wrote: Tesko da se tu moze nesto uraditi1

Bosna nema logisticku sigurnost za OEM i da im dzaba saljes sjedista, dobro ce razmisliti.

Jer ako dodje do zastoja gubici su ogromni.
ok razumijem.
Ja sam ubjedjen da ce i Njemacka morati u outsourcing, mozda ne onako masovan kao u USA. Ovi potezi trgovackh direktora mi mirisu na to.
Prevent ce prvo morat isaljevatai iz njemacke radnointezivne linje.
Kina je vec dobro poskupila, pa je moguce da se svabe okrenu periferijama EU sto je nasa sansa.
Mi ne bi morali odmah krenuti sa OEM.
Nek prevent iseli finalizaciju kod nas, sa njemackim komponentama a da mi postepeno osvajamo za aftermarket i preuzimmo komponente, koje mozemo raditi u nas. Imamo dosta metalne industrije, koja ima neiskoristenih kapaciteta. Ne treba otvarati nove fabrike. Samo otovris novu smjenu. Imamo dosta vrhunskih majstora koji su nekad proizvodili avione i tenkove po DIN i iSO standardima a deset mu godina do penzije. Pojeli bi te poslove u kvaliteti i produktivnosti i jos obucili uza sebe mlade raje da nastave.
Ljuljne nova narudzba a ti samo otvoris trecu smjenu.
Mi dosta gubimo i na trzistu rada i konkurentnosti u tom pogledu. Iskusni kadrovi nam trunu na biroima i odlaze u penzije a nece imati kad prenjeti znanje i iskustvo na mladje. Nema nam ko uvoditi mladju raju u kvalitet.
lako je obuciti radnika sa biroa za zavrne montaze- desetak radnih dana i gotovo.
Ali za majstora za masinsku obrad treba bar pola godine priprvnickog uz iskusnog majstora i kontrolora kvaliteta.
AKo tu supstancu izgubimo postajemo roblje.
To je davno uradjeno.
Shvatite dragi ljudi, da se njima nekada isplati raditi skuplje u svojoj zemlji, jer im se moze (konkuretni su) a istovremeno stite svoje radnike, svoj know-how, socijalni sistem i imaju logisticku sigurnost.

Helem nejse ... Bosna treba izgraditi drvnu industriju i poluproizvode sa jeftinom strujom.
Treba isto razviti autoput preko CG ka Albaniji i dalje Grckoj jer bi to povecalo tranzitnu vrijednost drzave.
Shvati i ti dragi covjece da su firme privatne (VW izuzetak donekle) i da ih interesuje prije svega zarada i kako da zadovolje akcionare pa tek onda zastita radnika, socijalni sistem itd
BAK-eV

#178 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by BAK-eV »

stakasa wrote: Shvati i ti dragi covjece da su firme privatne (VW izuzetak donekle) i da ih interesuje prije svega zarada i kako da zadovolje akcionare pa tek onda zastita radnika, socijalni sistem itd
Aha!

Tako misle Bosnjaci i zato nam jeste tako kako je - jadno.

Zbog kratkovidnosti i one narodne, zakolji vola zbog dobrog rucka.

Ideja vodilja u Njemaca nije zarada, vec Nachhaltigkeit - odrzivost sistema.

Ne rade oni samo zbog para, vec se ponose onim sto su postigli.

Nije im para mjerilo, vec upravo taj njihov status i brand.

Ko je nama kriv, sto nemamo "stav", crvenu liniju, norme, nacionalni ponos i sl.

Sve se svelo na par markica profita!

U bosanskom jeziku rijec "strategija" i vlastiti "IDENTITET" ne postoje.

A vidim i na ovom forumu ista stvar medju forumasima.
stakasa

#179 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by stakasa »

BAK-eV wrote:
stakasa wrote: Shvati i ti dragi covjece da su firme privatne (VW izuzetak donekle) i da ih interesuje prije svega zarada i kako da zadovolje akcionare pa tek onda zastita radnika, socijalni sistem itd
Aha!

Ne rade samo oni zbog para, vec se ponose onim sto su postigli.

Ko je nama kriv, sto nemamo "stav", crvenu liniju, norme, nacionalni ponos i sl.

Pa necemo zar na osmoj stranici, 2016-e, raspravljat o tome da li se je desila globalizacija, outsourcing itd i zasto se je sve to desilo
prog321

#180 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by prog321 »

Nijemci jesu specificni . Oni nisu imali deficit u razmjeni dobara od 1956e godine. Ne vjerujem da postoji bilo koja druga zemlja na svijetu kojoj je to uspjelo? Nece oni lako outsource svoju proizvodnju. Svabo zna sta radi.
Uostalom, Kina je bila preskupa prije nekoliko mjeseci dok nisu devalvirali svoju valutu. Sada su jos uvijek prvi izbor . Daleko bolju infrastrukturu i obrazovanu radnu snagu imaju od Indije i Brazila koji su im jedini konkurenti.
Nedavno je i Apple odlucio da preseli dio svog RnD u Kinu.

Vidim da Toto spominje stalno zaostatak investicionih banki recimo u kurpeskoj visoravni za kapitalne projekte u BiH. To je uglavnom najveci problem u BiH. Samozaposleni ne mogu brzo doci do inflaksa novca koji bi im omogucio iskorak od malog u srednji i od srednjog u veliki biznis.
Kako do toga doci pitanje je koji danasnji politicari u BiH moraju odgovoriti. Alijin mali, Glavolusku i Cavke moraju shvatiti da je to kljuc pokretanje domace ekonomije.
Ako pogledamo Sloveniju , Cesku cak i Hrvatsku, strane banke su bili glavni investitori kapitalnih projekata. Oni su davali jeftine kredite i domacim bankama koji su preprodavali te kredite u domace projekte. Bez njih je nemoguce dovesti svjez novac za male biznise. Ali kad ih pitas zasto ne ulazu u BiH jer imaju jeftinog novca u izobilju oni uvijek kazu jednu te istu stvar. Nesigurna politicka klima i glomazna nepreglediva birokracija.
To je problem koji domaci politicari i obicni narod moraju da rijese ako hoce blagostanje. Nek se jebu sa referendumima i inim glupostima,. To nece donijeti kruh na sto.
BAK-eV

#181 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by BAK-eV »

stakasa wrote:
BAK-eV wrote:
Aha!

Ne rade samo oni zbog para, vec se ponose onim sto su postigli.

Pa necemo zar na osmoj stranici, 2016-e, raspravljat o tome da li se je desila globalizacija, outsourcing itd i zasto se je sve to desilo
Naravno da necemo!

I ne radimo to.

Vec samo ukazujem na cinjenicu, da na Zapadu profit nije jedini kriterij u poslovanju.

Ima tu i te kako politike, cak i na stetu profita!
stakasa

#182 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by stakasa »

Ja mislim da je prvo profit pa onda dugo, dugo nista. Da je profit uvjerljivo najvazniji. I da je sve mimo toga izuzetak. Ali eto da se ne svadamo, hajmo kako u BiH do profita
BAK-eV

#183 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by BAK-eV »

stakasa wrote:Ja mislim da je prvo profit pa onda dugo, dugo nista. Da je profit uvjerljivo najvazniji. I da je sve mimo toga izuzetak. Ali eto da se ne svadamo, hajmo kako u BiH do profita
Pa usavrsi ono sto imas iz sirovine u polu- ili finalni proizvod.

Bosna ima struju, drvo i jeftinu radnu snagu.

Znaci lahka metalopreradjivacka industrija i drvna industrija trebaju biti strateske grane.

Uz to ih pratiti usluznim djelatnostima povoljnih inzinjera i informaticara.

-------

Medjutim potrebno je i neki reset drustva napraviti.

Ja bih recimo uveo eko-porez za kuce bez fasade, kazne za odlaganje otpada u dvoristu ...

Prosiriti puteve na 6 m sirine po cjenu konfiskacije dvorista.

Jako je vaznan taj urbanisticki aspekt, koj i je u nas totalno zapusten i gradovi nam lice na strasilo.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#184 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Toto »

BAK-eV wrote: To je davno uradjeno.

Vise puta sam spomenuo japanski konglomerat u autoindustriji. Njemacka je konglomerat na nivou drzave. Oni su sve podigli na visi nivo, pa u tehno-ekonomiku uvezali: nauku, strategiju, socijalu, politiku. Steta sto mi u primjeru njemacke ne vidimo svoje uzore. Njmeci su ocit primjer kako se zajednica moze razvijati na bazi sopstvenih raspolozivih resursa. Nisu imali pola planete u kolonijama,pa da plackaju jeftine sirovine vec su u svje proizvode ugradjivali znanje, produktivnost, ekonmicnost. Nije im dzaba u zastavama bio sestar. Njmeci u svooje hendikepe pretvarali u vrline.
Toto

#185 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Toto »

Velika je steta sto nase politicke, poslovne, intelektualne elite zanemaruje samozaposljavanje kao oblik razvoja.
Ako neko iz statusa radnika, nezaposlenog ili koooperanta pokrene podustnicki poduhvat i registruje biznis pokrenuo je razvojni ciklus. ZA aktivnosti poduzetnika treba vise znanja, vjestina vec za poslove radnika.

Ako poduzatnik zaposli clanove porodice on pokrece razvoj porodice i biznisa.
Ako neko od clanova porodice i zaposlenih ide na skole, savjetovanja, seminare, sajmove, kurseve, fakultet- sve je to razvoj koji ima svoju vrjednost.
Svaki povrtlar sa Dubravske visoravni je investitor ako iz statusa kooperanta socijalne zadruge pokrce porodicni biznis i u njega investira nekretnine, zemljiste masine kojima raspolaze. Vecina njih ima sopstvene kuce koje nisu pod hiptekom. Zemljiste koje je vec profitni cenar. Prelazak sa povrtlarstva na otvorenom na povrtlarstvo pod plastenikom je razvoj i tehnoloski skok u ovoj tehnologiji.
Tranzicijske zemlje daju stranim investitorima bespovratno po 10-15000 € za jedno radno mjesto a u svojim pouzetnicima ne vide priliku za investiciju Ako bi isti iznos ivestirali u poduzatnike oni investiraju u radni centar/biznis koji otvara rada mjesta puni fondove kao biznis i svi profiti ostaju u zmelji
stakasa

#186 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by stakasa »

Toto wrote:Velika je steta sto nase politicke, poslovne, intelektualne elite zanemaruje samozaposljavanje kao oblik razvoja.
Ako neko iz statusa radnika, nezaposlenog ili koooperanta pokrene podustnicki poduhvat i registruje biznis pokrenuo je razvojni ciklus. ZA aktivnosti poduzetnika treba vise znanja, vjestina vec za poslove radnika.

Ako poduzatnik zaposli clanove porodice on pokrece razvoj porodice i biznisa.
Ako neko od clanova porodice i zaposlenih ide na skole, savjetovanja, seminare, sajmove, kurseve, fakultet- sve je to razvoj koji ima svoju vrjednost.
Svaki povrtlar sa Dubravske visoravni je investitor ako iz statusa kooperanta socijalne zadruge pokrce porodicni biznis i u njega investira nekretnine, zemljiste masine kojima raspolaze. Vecina njih ima sopstvene kuce koje nisu pod hiptekom. Zemljiste koje je vec profitni cenar. Prelazak sa povrtlarstva na otvorenom na povrtlarstvo pod plastenikom je razvoj i tehnoloski skok u ovoj tehnologiji.
Tranzicijske zemlje daju stranim investitorima bespovratno po 10-15000 € za jedno radno mjesto a u svojim pouzetnicima ne vide priliku za investiciju Ako bi isti iznos ivestirali u poduzatnike oni investiraju u radni centar/biznis koji otvara rada mjesta puni fondove kao biznis i svi profiti ostaju u zmelji
Ovde je stvarno potencijal velik. I vjerovatno je glavni problem u neinformisanosti. Ja mislim da su Austrijanci svjetski sampioni u ovoj oblasti. I od Slovenaca bi se imalo sto sta naucit
Toto

#187 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Toto »

stakasa wrote: Ovde je stvarno potencijal velik. I vjerovatno je glavni problem u neinformisanosti. Ja mislim da su Austrijanci svjetski sampioni u ovoj oblasti. I od Slovenaca bi se imalo sto sta naucit
Mislim da je Austrija evropski sampion u eko/bio proizvodnji.
Zbog malih parcela nisu se puno upustali u industrijsku proizvodnju. Zemljista su im ostala zdrava, nekontaminirana pesticidima i vjestackim djubrivom. Kad se pojavila bio/eko proizvodnja osnovni uslov je bio cista zemlja i tu su asutrijancu na vrijeme uletili.
Eko proizvod ima i visu cjenu pa su neke proizvodnje rentabilne i na manjim povrsinama.
Zabluda je da nema velike razlike izmedju bio/eko proizvodnje i klasicnih tehnologija. Tehno-ekonomika bio proizvodnje je potpuno novo podrucje, sa jako mnogo prostora za inovacije, istrazivanje i razvoj.
Pouzdano znam da je nasa nauka i struka jako dobro upoznata sa bio proizvodnjom ali su mahom svi u drzavnom vlasnistvu a drzava ne investira u to podrucje.
Opeat, sa druge strane: mnogo je mladih obrazovaih ljudi koji su ispravno procjenili potencijale bio proizvodnje ali nema fondova i kreditnih linija koji bi podrzali njihove poslovne ideje.

Organic/bio/eco nje vise samo poljoprivreda, stocarstvo vec i farmaceutska industrija, kozmetika, pakovanje proizvoda, dizajn, trgovina, industrija zastitnih strestava u poljoprivredi, tekstil, prehrambena ind, gastronomija, turizam, ugostiteljstvo..
Na ambalazi i djecijim igrackama ne smije biti vise nikavih boja a ne olovnih. .
Poslije nekoliko trovanja bebica kineskim igrackama u USA, koje su bile ofarbane olovnim bojama roditelji bebama kupuju igracke samo od organic materijla. Puno listopadno drvo, bez ikakve zatite, boja, ljepila je najprirodnij materijal kpji ne steti bebama i djeci. Mogi roditelji ni krevetice vise nece da kupuju u idustrije. Idu lokanim stolarima ili sami kupe puno drvo i prave.
Drugi najzdraviji materijal za djecije igracke je ovcija vuna.
Mi je bacamo vagonima. Invetivan product dizjaner, par ugovora sa vlasickim ovcarima i starjim zenma i stancat djecije igracke organic kvalitete. Bog dao interneta i socijalnih mreza za prodaju, UPS radi 24/7. Roditelji ne pitaju za cjenu ako je zdrvlje djece u pitanju.
Mi bi od nase bukve i vune mogli da usrecimo stotinjak porodica samo na djecijim igrackam organic kvalitete. Stocari i poljoprivrednici BiH ionako zimi nemju puno posla
Velki broj djece u USA i EU je alergicno na kravlje mlijeko. Jedino mlijeko na koje bebe nisu alergicne je kozije.
Izrael sadi sume u pustinji, kad suma naraste: pustaju koze da ih "odrzavaju" od pozara. Poklopili su USA trziste sa proivodima od kozjeg mlijeka.
tacno je da mi imamo vise od 60% bih pod sumom ali j takodej tacno da su veci dio niske sume koje nemaju komercijalnu vrijenost i mogu posluziti samo kozama za ispasu.
Najtemeljitiji terminator niskih suma su koze. kad kzoe obrste sve do kore i sitne travke: ulaze sumari koji sjeku drvnu masu melju i u pelet. Posade se sadnice visoke sume i koze ne pustaju dok sadnica ne predje par metara. U to vrijeme naraste dosta "sitnezi" koje opet treba brstiti, da bi se spreijecilo sirenej pozara i opat ulaze koze ali ne tako intezivnom ispasom.
Koze kao cistaci prakticno zarade hranu koju pobrste na konto ciscenja i i odrzavanja a i kozar ubere dnevnicu ako cuvar

Trziste organskih proizvoda je najbrze ratsuce triste u USA raste godisnje po stopi od 20% .
Bodkin

#188 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Bodkin »

stakasa wrote:Ja mislim da je prvo profit pa onda dugo, dugo nista. Da je profit uvjerljivo najvazniji. I da je sve mimo toga izuzetak. Ali eto da se ne svadamo, hajmo kako u BiH do profita
Nije sve do profita, tj do jeftinog i puta. Fleksibilnost i sigurnost isporuke su poprilicno visoko na listi i na to trebamo mi ici. Da, kina je jeftinija ali dobavljac iz kine treba mjesec da dostavi proizvod njemackoj fabrici. Dobavljac iz bih treba 5 dana
stakasa

#189 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by stakasa »

Bodkin wrote:
Nije sve do profita, tj do jeftinog i puta. Fleksibilnost i sigurnost isporuke su poprilicno visoko na listi i na to trebamo mi ici. Da, kina je jeftinija ali dobavljac iz kine treba mjesec da dostavi proizvod njemackoj fabrici. Dobavljac iz bih treba 5 dana
Govorim o vlasnistvu. O vlasniku, akcionaru, upravnom odboru... Prica je bila da nije sve u profitu, ponos zbog postignutog, osjecaj zadovoljstva, lokalna zajednica, socijalni mir...
A sto se tvog posta tice u nasem je slucaju sigurnost isporuke problem i na tome treba raditi. Fleksibilnost je nasa sansa. Fino bi bilo kada bi neko "sa terena" napisao kakvi smo trenutno na ovome polju. Npr ta stolarija iz Mostara koja pravi kuhinje po mjeri. Takvih bi firmi trebalo da je na hiljade u BiH. BiH treba da bude najotvorenije drustvo na planeti. U svemu. Pa ce se odrazit i na privrednu fleksibilnost, komunikacije itd. Ovako kako smo radili zadnjih 20 godina mi smo i od Istoka i Zapada uzimali najgore
Bodkin

#190 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Bodkin »

stakasa wrote:
Bodkin wrote:
Govorim o vlasnistvu. O vlasniku, akcionaru, upravnom odboru... Prica je bila da nije sve u profitu, ponos zbog postignutog, osjecaj zadovoljstva, lokalna zajednica, socijalni mir...
A sto se tvog posta tice u nasem je slucaju sigurnost isporuke problem i na tome treba raditi. Fleksibilnost je nasa sansa. Fino bi bilo kada bi neko "sa terena" napisao kakvi smo trenutno na ovome polju. Npr ta stolarija iz Mostara koja pravi kuhinje po mjeri. Takvih bi firmi trebalo da je na hiljade u BiH. BiH treba da bude najotvorenije drustvo na planeti. U svemu. Pa ce se odrazit i na privrednu fleksibilnost, komunikacije itd. Ovako kako smo radili zadnjih 20 godina mi smo i od Istoka i Zapada uzimali najgore
Ja ti mogu reci kako je u prehrambenoj industriji jer sam je prokrivao prosle godine. Meso evropa uvozi sa tajlanda i iz brazila jer ne proizvodi dovoljno. To meso se dovozi u hladnjacama i putuje mjesec dana. Zato imas lokalnu proizvodnju u slovackoj, litvaniji ili poljskoj koja cvjeta jer je fleksibilna i blizu evrope. Skuplja je naravno ali zbog prirode industrije je visok nivo usluge i redovnost dostave bitna je fleksibilnost na supply strani zlato. I sto je najgore imamo priliku tu jer imamo uslove. Ali nemamo nor ni jednu laboratoriju certificiranu da udari pecat za izvoz u eu. Tako je bilo do skoro
stakasa

#191 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by stakasa »

Na istom ste fonu i ti i Toto i rekao bih da ste potpuno u pravu. A to sto je meso iz Litvanije skuplje je najmanji problem. Evropa ne zna sta ce od para a sve je svjesnija i svjesnija da jede smece i oboljeva od istog. Fantasticna prilika, nema sta, valjda cemo se dozvat pameti
Bodkin

#192 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Bodkin »

Hocu da kazem da je skuplja jer nema ekonomije obima jer su male kolicine i jer je skuplja radna snaga. Nije to prepreka. Mislim jeste ako hoces da napravis koncern od 50 000 zaposlenih ali nije da napravis zdravu furmu koja pravi 50-100 miliona prometa. A na meso mozes nasloniti pola prehrambene industrije ako napravis cluster sistem u drzavi. Nesto slicno kao sto imamo u autoindustriji u pokusaju.

Btw http://www.bloomberg.com/news/articles/ ... ainst-cuts
The 51st State

#193 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by The 51st State »

Sinoc gledam na aldzaziri, covjek rece da je drvna industrija ucestvovala sa 10% u bdp-u, a da je trenutno oko 3 %, dakle jedino podrucje privrede gdje smo konkurentni barem sirovinom i nismo u stanju da se priblizimo ni proporcionalno prijeratnoj proizvodnji.
dakle, inicijalni pravac je jasan, a dalje puteve i puteljke krciti.
vivaldi ce biti ljubazan kad bude u mogucnosti da ove postotke kvantificira :D
Bodkin

#194 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Bodkin »

Samo sto je to najnizi nivo sto mozes imati. Izvozis sirovinu gdje ima najmanje dodane vrijednosti i samim tim najmanje profita
The 51st State

#195 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by The 51st State »

Bodkin wrote:Samo sto je to najnizi nivo sto mozes imati. Izvozis sirovinu gdje ima najmanje dodane vrijednosti i samim tim najmanje profita
trenutno dobrim dijelom, upravo zato je to najracionalniji i najbrzi put do nekih znacajnijih cifri. mislim barem gdje bi ovi nasi hadaljski administrativni pioni trebali da upiru bez da suvise pitaju, da kopaju i nogama i rukama nekog kineza,crnca, arapa za krivaju koja je dragulj u prici i tako redom...
plus vjerujem da ima bruku euro fondova koje se mogu kvalitetno pomusti vezano za sumarstvo u kompletu.
stakasa

#196 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by stakasa »

Bodkin wrote:Samo sto je to najnizi nivo sto mozes imati. Izvozis sirovinu gdje ima najmanje dodane vrijednosti i samim tim najmanje profita
Pa niko nam ne brani da finaliziramo, barem to nije pamet. Cak sta vise idealna grana privrede za BiH - radnointenzivna a sirovina tvoja
Bodkin

#197 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Bodkin »

stakasa wrote:
Pa niko nam ne brani da finaliziramo, barem to nije pamet. Cak sta vise idealna grana privrede za BiH - radnointenzivna a sirovina tvoja
Upravo to je pamet. Tu krece ulaganje u proizvodnju da dobijes specijalizirane oblike, dizajn i marketing, brendiranje i slicno.
stakasa

#198 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by stakasa »

Bodkin wrote:
stakasa wrote:
Upravo to je pamet. Tu krece ulaganje u proizvodnju da dobijes specijalizirane oblike, dizajn i marketing, brendiranje i slicno.
E pa ako nismo usvojit tehnologiju kalupa, nac dizajnera i obradit blanjom i drejbankom onda i bolje balvane izvozit :D
Bodkin

#199 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Bodkin »

stakasa wrote: E pa ako nismo usvojit tehnologiju kalupa, nac dizajnera i obradit blanjom i drejbankom onda i bolje balvane izvozit :D
Joj vidio sam kako rade nase firme u metalnoj industriji kad se radi specijaliziranim stvarima. Bolje da ne znas :)
The 51st State

#200 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by The 51st State »

Ako ti kazem da firma u nas radi alate za prekidace u nuklearnim centralama, hoce li to biti reper?
Dakle, sve parcijalitete imamo ali nemamo ih uvezane na nacin da multipliciraju neku korist, a za to vec zaista treba pamet, a kada je nasa drzava u pitanju i nervi ko konopi.
Post Reply