To je davno uradjeno.Toto wrote:ok razumijem.BAK-eV wrote: Tesko da se tu moze nesto uraditi1
Bosna nema logisticku sigurnost za OEM i da im dzaba saljes sjedista, dobro ce razmisliti.
Jer ako dodje do zastoja gubici su ogromni.
Ja sam ubjedjen da ce i Njemacka morati u outsourcing, mozda ne onako masovan kao u USA. Ovi potezi trgovackh direktora mi mirisu na to.
Prevent ce prvo morat isaljevatai iz njemacke radnointezivne linje.
Kina je vec dobro poskupila, pa je moguce da se svabe okrenu periferijama EU sto je nasa sansa.
Mi ne bi morali odmah krenuti sa OEM.
Nek prevent iseli finalizaciju kod nas, sa njemackim komponentama a da mi postepeno osvajamo za aftermarket i preuzimmo komponente, koje mozemo raditi u nas. Imamo dosta metalne industrije, koja ima neiskoristenih kapaciteta. Ne treba otvarati nove fabrike. Samo otovris novu smjenu. Imamo dosta vrhunskih majstora koji su nekad proizvodili avione i tenkove po DIN i iSO standardima a deset mu godina do penzije. Pojeli bi te poslove u kvaliteti i produktivnosti i jos obucili uza sebe mlade raje da nastave.
Ljuljne nova narudzba a ti samo otvoris trecu smjenu.
Mi dosta gubimo i na trzistu rada i konkurentnosti u tom pogledu. Iskusni kadrovi nam trunu na biroima i odlaze u penzije a nece imati kad prenjeti znanje i iskustvo na mladje. Nema nam ko uvoditi mladju raju u kvalitet.
lako je obuciti radnika sa biroa za zavrne montaze- desetak radnih dana i gotovo.
Ali za majstora za masinsku obrad treba bar pola godine priprvnickog uz iskusnog majstora i kontrolora kvaliteta.
AKo tu supstancu izgubimo postajemo roblje.
Shvatite dragi ljudi, da se njima nekada isplati raditi skuplje u svojoj zemlji, jer im se moze (konkuretni su) a istovremeno stite svoje radnike, svoj know-how, socijalni sistem i imaju logisticku sigurnost.
Helem nejse ... Bosna treba izgraditi drvnu industriju i poluproizvode sa jeftinom strujom.
Sansa je i eko/bio-poljoprivreda.
Treba isto razviti autoput preko CG ka Albaniji i dalje Grckoj jer bi to povecalo tranzitnu vrijednost drzave.