Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
mousstapha

#176 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by mousstapha »

Većina ljudi nisu razumom obdareni.
Izlija

#177 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Izlija »

Svi su ljudi obadreni razumom samo što većina odluči da ga ne koristi.
nemezis

#178 Re: RE: Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by nemezis »

Izlija wrote:
Kikibombona wrote:
MyTao wrote: Bas tako... u potpunosti se slazem sa tobom. Kuran i Islam je imao bar nekog smisla prije 1400 godina, danas bas nikako... sto ljudi polako i svataju. Zamisli ovu temu negdje u Arabiji prije 1000 godina, ma sta prije 1000 godina, zamisli danas... zbog tog bi glave padale...
Pa islam i jeste pisan za ono a ne ovo vrijeme.
Ima to sve i dan danas smisla samo treba uključiti malo mozak i razmisliti, nije zapisano da ti moraš imati 4 žene nego da ako je situacija takva možeš ako obezbjediš očuvanje dina i imana sa njih 4. Svaki bogobojazan čovjek će poštovati svoju suprugu i neće je dovesti u lošu situaciju jer bi to njega automatski okarakterisalo kao nevjernikom jer se ne pridržava božije upute.
Ja kako vidim u Kuranu pise da se uzimaju druge žene ako se čovjek brine o siročadi pa se ne može sam brinuti za njih i opet ako se boji da bi bio nepravedan, može samo jedna. Ima li jos neki ajet koji govori o četiri žene?
insomnia78

#179 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote:
insomnia78 wrote:
SmokingMan wrote:Jedna je iskušenje,a kamoli četiri.

Koja budala želi da pliva u moru ljubomore.
Drugacije su to zene od ovih nasih. Godine odgoja su ih ucinile takvim

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
U hadisima se prenosi da je Muhamedova zena Aisa bila itekako ljubomorna.

Ljubomora postoji od kada i ljudi.
Naravno da postoji ljubomora ali se zene tamo vijekovima vaspitaju tako da znaju gdje im je mjesto

SaraFina

#180 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by SaraFina »

Prosječni Bošnjak ne može financijski opskrbiti ni dvije. ( a ni u seksualnom smislu vjerovatno zadovoljiti).. sve i da radi na kakvoj baušteli u inostranstvu.. a jednu da drži u BiH a drugu sa sobom... :D

Tako da je ova tema izlišna. :D

Sad ove što se udaju za kojekakve Arape pa brakove održavaju putem skajpa i sl.. druga su priča. I njih je 1% možda u BiH.
Kikibombona

#181 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote: Naravno da postoji ljubomora ali se zene tamo vijekovima vaspitaju tako da znaju gdje im je mjesto

I kod nas je bilo slicno. Zena da suti i radi. Ostalo je toga jos malo u nasim zenama, ali rapidno nestaje... Ja to ne volim, taj slugarski mentalitet kod zene. Hoce mi biti nesto kada kaze 'oš da ti donesem tabure da dignes noge'. :D Kao da sam ja invalid i ne mogu sebi uzeti. :D :D

Muhamedu je jedne prilike, kako prenosi vjerodostojni hadis, jedna od zena po robu (volio sto je rob) poslala oval voca. Kada je Aisa vidjela ko salje, izbila je robu oval iz ruku. Muhamed se nasmijao i ponizno pokupio voce sa zemlje. :D
SaraFina

#182 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by SaraFina »

Kikibombona wrote:
insomnia78 wrote: Naravno da postoji ljubomora ali se zene tamo vijekovima vaspitaju tako da znaju gdje im je mjesto

I kod nas je bilo slicno. Zena da suti i radi. Ostalo je toga jos malo u nasim zenama, ali rapidno nestaje... Ja to ne volim, taj slugarski mentalitet kod zene. Hoce mi biti nesto kada kaze 'oš da ti donesem tabure da dignes noge'. :D Kao da sam ja invalid i ne mogu sebi uzeti. :D :D

Muhamedu je jedne prilike, kako prenosi vjerodostojni hadis, jedna od zena po robu (volio sto je rob) poslala oval voca. Kada je Aisa vidjela ko salje, izbila je robu oval iz ruku. Muhamed se nasmijao i ponizno pokupio voce sa zemlje. :D
Kakvo voće? Čuj tabure za noge i voće? Treba guliti to voće i sjeckati Kiki? Ubacivati u usta?

Pa sondom bi ga hranili kad bi mu tambure razbila od glavu :D
Kikibombona

#183 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Kikibombona »

SaraFina wrote:
Kakvo voće? Čuj tabure za noge i voće? Treba guliti to voće i sjeckati Kiki? Ubacivati u usta?

Ogulila bi takva zena, u kljun ubacila, bez ikakvih problema, samo da muzjaku udovolji. :D Ne volim kada se nesto radi na silu, kada se forsira, ponizno, s ciljem da se dodvori. Takav pristup imaju zene koje su odgajane na patrijarhalan nacin, gdje je muskarac 'glava porodice'. Vjera recimo tako odgaja zene. Vi ste muskarcima njive, vase je da sluzite, da slusate, da se nastimate kada se muzu prohtije i sl.

Puno je privlacnije kada zena ucini nesto zato sto to zeli, pa ti osjetis vibru, a ne zato sto tako treba, sto ju je tako majka naucila. Pa i to sjeckanje i ubacivanje u kljun moze zavrsiti 'happy endom'. :D Ne treba sebi postavljati ogranicenja, treba se opustiti i raditi sve sto zelis... al' da je iz srca, da nije stvar odgoja, vjerskih propisa i slicnih budalastina.

Meni je privlacno kada zena parira u svemu koliko moze, kada nije pokunjena mutavica. :D
SaraFina

#184 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by SaraFina »

Kikibombona wrote:
SaraFina wrote:

Ogulila bi takva zena, u kljun ubacila, bez ikakvih problema, samo da muzjaku udovolji. :D Ne volim kada se nesto radi na silu, kada se forsira, ponizno, s ciljem da se dodvori. Takav pristup imaju zene koje su odgajane na patrijarhalan nacin, gdje je muskarac 'glava porodice'. Vjera recimo tako odgaja zene. Vi ste muskarcima njive, vase je da sluzite, da slusate, da se nastimate kada se muzu prohtije i sl.

Puno je privlacnije kada zena ucini nesto zato sto to zeli, pa ti osjetis vibru, a ne zato sto tako treba, sto ju je tako majka naucila. Pa i to sjeckanje i ubacivanje u kljun moze zavrsiti 'happy endom'. :D Ne treba sebi postavljati ogranicenja, treba se opustiti i raditi sve sto zelis... al' da je iz srca, da nije stvar odgoja, vjerskih propisa i slicnih budalastina.

Meni je privlacno kada zena parira u svemu koliko moze, kada nije pokunjena mutavica. :D
A dobro to je sad jedan drugi aspekt ako se maziš s djevojkom pa udovoljavate jedno drugom.
To može biti i korisno i zabavno ako je spontano uz obostranu želju i volju :)
The BEN10

#185 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by The BEN10 »

Smiješno je da ovakve stvari komentarišu ljudi koji uopšte ne vjeruju u postojanje Stvoritelja. Zapravo, veliki broj propisa je teško shvatiti ako uopšte ne vjeruješ da Stvoritelj postoji. Čemu post, namaz, sustezanje od vanbračnog odnosa, zekat, sadaka...!?
Kikibombona

#186 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Kikibombona »

SaraFina wrote:
A dobro to je sad jedan drugi aspekt ako se maziš s djevojkom pa udovoljavate jedno drugom.
Ma to je samo jedan primjer...

Poenta je da se radi zato sto zelis a ne zato sto si na to naucen/naucena. Kada se poslovi obavljaju na silu, ma kakvi bili, nema od toga nista. Patnja. Al' patrijarhalno drustvo tako odgaja zenu. Strpi se, proci ce, tolerisi, slusaj...

Al' da se vratimo na temu, jedan muskarac i cetiri zene... :D :D

Propis je cista glupost i pokazatelj da u svemu tome nema nikakve bozanske prirode. Nemoguce je voljeti sve cetiri zene jednako. Cak se i za Muhameda tvrdi da je najvise volio Aisu. Da li to znaci da su druge zene bile uskracene? Kako naci dovoljno vremena za cetiri zene, za dvadesetero djece? Kako sa svakom imati redovan seks? Nemoguce uskladiti, nemoguce jednako tretirati svaku zenu.

Moguce je samo ako su zene ponizne, ako je muskarac bog i batina, pa da njegovo 'nijedne' momentalno daje rezultate. Sve drugo je pakao na zemlji. :D
kritichar

#187 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by kritichar »

od 4 žene u Islamu, došlo se do maženja sa djevojkom
na ovom forumu se priča uvijek razvija u rikverc
SaraFina

#188 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by SaraFina »

Kikibombona wrote:
SaraFina wrote:

Poenta je da se radi zato sto zelis a ne zato sto si na to naucen/naucena. Kada se poslovi obavljaju na silu, ma kakvi bili, nema od toga nista. Patnja. Al' patrijarhalno drustvo tako odgaja zenu. Strpi se, proci ce, tolerisi, slusaj...

Propis je cista glupost i pokazatelj da u svemu tome nema nikakve bozanske prirode. Nemoguce je voljeti sve cetiri zene jednako. Cak se i za Muhameda tvrdi da je najvise volio Aisu. Da li to znaci da su druge zene bile uskracene? Kako naci dovoljno vremena za cetiri zene, za dvadesetero djece? Kako sa svakom imati redovan seks? Nemoguce uskladiti, nemoguce jednako tretirati svaku zenu.

Moguce je samo ako su zene ponizne, ako je muskarac bog i batina, pa da njegovo 'nijedne' momentalno daje rezultate. Sve drugo je pakao na zemlji. :D
Sad fakat imam zanimljivo pitanje... mada nisam sigurna da ti kao ateist si stvarno proučavao te islamske propise, haris i Muhameda život.

Uglavnom, ta njegova ljubav prema Aiši meni je nejasna. On je bio po mom shvaćanju prilično zašao u godine a ona praktično djevojčica.
Što to muškarca može privući tako mladoj osobi? ( ti si pisao da se tebi isto neka klinika činimi se nabacivala )...
Bezazlenost? Neiskvarenost? Tjelesne predispozicije koje su izgubile žene/djevojke tvojih godina?

Na blic mi je jasno da se kao zdravo normalno muško možeš zanimati za slatku prćastu guzu...ali vremenom kroz razgovor i ostale aspekte veze.. ne osjeća li se muško pomalo uskraćeno za neke osobine koje posjeduje žena/djevojka približno njegovih godina?

Ili mala prćasta guze ima moć da sve druge nedostatke nadoknadi?

Plus podupiranje, osjećaš li ti u momentima kao odrastao i zreo muškarac da tu mladu djevojku zakidaš za dio odrastanja i mladosti kroz tu vašu vezu?
SaraFina

#189 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by SaraFina »

The BEN10 wrote:Smiješno je da ovakve stvari komentarišu ljudi koji uopšte ne vjeruju u postojanje Stvoritelja. Zapravo, veliki broj propisa je teško shvatiti ako uopšte ne vjeruješ da Stvoritelj postoji. Čemu post, namaz, sustezanje od vanbračnog odnosa, zekat, sadaka...!?

Hoćeš da kažeš sad da se ja za ovu temu moram zanimati iz čisto religijskog aspekta? Nije valjda....
A socijalni, društveni? etc.
Ovo je demokratski forum. Osim toga kakve veze ima vjerujem li ja ili neko deseti u stvoritelja i dajem li zekjat sa četiri žene po šerijatu?

Plus kad si već kod izvanbračnoj odnosa smatraš li da bi tvoja bližnja srodnici ženskog spola bila adekvatna za četvrtu ženu nekom vjerniku?
To je bračna zajednica? Ne?
Hakiz

#190 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Hakiz »

Izlija wrote:@ kikibombona
oprosti, mislio sam da mi sagovoenik ima barem malo razuma i opšte vjerske potkovanosti. Kada budeš pročitao knjigu bez predrasuda možemo nastaviti konverzaciju
Znam da nije meni namijenjen citat, ali, hajde mi objasni, kako to misliš bez predrasuda?
Hakiz

#191 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Hakiz »

SaraFina wrote:
Kikibombona wrote:
SaraFina wrote:

Sad fakat imam zanimljivo pitanje... mada nisam sigurna da ti kao ateist si stvarno proučavao te islamske propise, haris i Muhameda život.

Uglavnom, ta njegova ljubav prema Aiši meni je nejasna. On je bio po mom shvaćanju prilično zašao u godine a ona praktično djevojčica.
Što to muškarca može privući tako mladoj osobi? ( ti si pisao da se tebi isto neka klinika činimi se nabacivala )...
Bezazlenost? Neiskvarenost? Tjelesne predispozicije koje su izgubile žene/djevojke tvojih godina?

Na blic mi je jasno da se kao zdravo normalno muško možeš zanimati za slatku prćastu guzu...ali vremenom kroz razgovor i ostale aspekte veze.. ne osjeća li se muško pomalo uskraćeno za neke osobine koje posjeduje žena/djevojka približno njegovih godina?

Plus podupiranje, osjećaš li ti u momentima kao odrastao i zreo muškarac da tu mladu djevojku zakidaš za dio odrastanja i mladosti kroz tu vašu vezu?
Kada se biologija odvoji od sociologije, onda je sve mnogo jasnije.
ja71

#192 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by ja71 »

Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

da bi sopstvena zajednica imala vecu sansu za prosirenje.

iz istog razloga to pravilo za zene nema smisla: zena ne moze dva puta ostati trudna dok muskarac moze napraviti jos jedno dijete dok mu je prva zena trudna.
SaraFina

#193 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by SaraFina »

Hakiz wrote:
SaraFina wrote:
Kikibombona wrote:

Kada se biologija odvoji od sociologije, onda je sve mnogo jasnije.
Pazi nešto.. ja znam da muškarci sebe i u četrdesetim vide sa curama od dvadesetak... :D dakle odvojila sam već bez tvojih naputaka :)

No sa djevojčicama u pubertetu?
SaraFina

#194 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by SaraFina »

ja71 wrote:Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

da bi sopstvena zajednica imala vecu sansu za prosirenje.

iz istog razloga to pravilo za zene nema smisla: zena ne moze dva puta ostati trudna dok muskarac moze napraviti jos jedno dijete dok mu je prva zena trudna.
Tvoje tumačenje bi imali smisla prije par stotina godina kad su muškarci ginuli po kojekakvim bizarnim vjerskim ratovima... ali u današnje vrijeme je smiješno.

Plus svega nezdravo za društvo, štetno za porodicu, okolinu i društvo.

Samim tim tumačenjem ti uništavaš kult porodiljnih vrijednosti i umanjuješ i snižava ženu kao njen temelj.
ja71

#195 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by ja71 »

SaraFina wrote:
Tvoje tumačenje bi imali smisla prije par stotina godina kad su muškarci ginuli po kojekakvim bizarnim vjerskim ratovima... ali u današnje vrijeme je smiješno.

Samim tim tumačenjem ti uništavaš kult porodiljnih vrijednosti i umanjuješ i snižava ženu kao njen temelj.
pucanj u prazno : Na osnovu cega si ti shvatila da se ja zalazem za to ?
The BEN10

#196 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by The BEN10 »

SaraFina wrote:Osim toga kakve veze ima vjerujem li ja ili neko deseti u stvoritelja i dajem li zekjat sa četiri žene po šerijatu?
Kao što rekoh, ne vjeruješ li u postojanje Stvoritelja, većina najvažnijih vjerskih propisa (gdje ne spada višeženstvo) nema smisla. Tako da...
ja71

#197 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by ja71 »

neko je spomenuo kako je moderna medicina/nauka nesto potvrdila sto se vec praktikovalao u Islamu.

Pitanje : zasto Islam nije zabranio i brak izmedju rodbine. Moderna medicina je takodje utvrdila da je vjerovatnoca da buduce dijete ima genetske poremecaje DUPLO veca ako su roditelji u srodstvu.
SaraFina

#198 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by SaraFina »

ja71 wrote:
SaraFina wrote:

Pa logično je bar meni da ako iznosiš neku tvrdnju u javnoj raspravi... automatski se i zalažeš za nju.. a ti ono onako? :D
SaraFina

#199 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by SaraFina »

The BEN10 wrote:
SaraFina wrote:Osim toga kakve veze ima vjerujem li ja ili neko deseti u stvoritelja i dajem li zekjat sa četiri žene po šerijatu?
Kao što rekoh, ne vjeruješ li u postojanje Stvoritelja, većina najvažnijih vjerskih propisa (gdje ne spada višeženstvo) nema smisla. Tako da...
Nemoj mi ba kirurški secirati postove... ili odgovori na cijeli i argumentiraj ili se ne ponavljaj. Nisam senilna :D
ja71

#200 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by ja71 »

SaraFina wrote:
ja71 wrote:
SaraFina wrote:

Pa logično je bar meni da ako iznosiš neku tvrdnju u javnoj raspravi... automatski se i zalažeš za nju.. a ti ono onako? :D
Nije ono onako.
Koje je po tebi objasnjenje zasto je to pravilo prihvaceno ?
Locked