Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Ne
41
44%
Da
30
32%
Tako rijetko nas posjecuju da sam zaboravio kavi su zvukom i pogledom
22
24%

Total votes: 93

hrle1976

#176 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

Maverick78 wrote:
hrle1976 wrote: Ili sam ja pogresno cuo ili nesto ne ferca kod vas. Cuo sam da ljekar u Norveskoj ima u prosjeku oko 12.000€ na ruke dok u Danskoj oko 10.500€ - brate onda tih 3.500 do 4.000€ u svedskoj ispade nesto mizerno.
Za Norvesku ne znam, ali u DK jesu vece nego u Svedskoj. Doduse zato je i zivot poprilicno skuplji nego u Swe. Koliko vidim po statistici pise 70.000 danskih kruna bruto, sad koliki je jos porez na to... Ovdje bruto plata ljekarima je oko 55.000 kruna... Ali zato Danska dere kako je skupa. Vjeruj mi da masa danaca kupuje stanove i kuce u Svedskoj, ovdje bas u Malmeu, gledaju jos da bude blizu mosta. Rade u Kopenhagenu, primaju dansku platu, a zive u Svedskoj gdje je poprilicno sve jeftinije nego tamo. Na poslu je svakako brzo obzirom na ovaj most i odlicnu povezanost. Ma dodje im kao da zive u drugom dijelu Kopenhagena :D

Bio sam u sve tri i moram priznati Danska paprena po pitanju cijena kao i Svicarska. Norveska opet za 30-40% skuplja od ovih :-) Meni Svedska ko Njemacka pretezno iste cijene - neke stvari skuplje ali sve u svemu prihvatljivo. E jedino ono kod vas sa alkoholom nikako ne kopcam. Nagadjam, ili ste teske paijanice pa vas tako stite ili neko ima debeo monopol. I nesto sto je karakteristicno za sve tri - palite se na one americke fastfood lance. Brate nema koje nemate. Nisam samo TacoBell i Hooters vidio :D
sadie_forever

#177 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by sadie_forever »

Maverick78 wrote:
macchiato wrote:Cujem za neke dalje rodjake da su uzeli stan u Svedskoj, dva velika stana u Sarajevu u centru koje rentaju i jedan omanji, mislim u Tuzli ili tako negdje u okolici. Pored toga, to se stalno negdje putuje, uziva.
Mislim, znam da se vani fino zaradjuje i zivi, ali bas bas bas bas u ovoj mjeri? :oops: Opet pricamo o obicnim obrazovanim ljudima koji jesu na solidnim/dobrim pozicijama, ali covjece to je skoro milion maraka, da li je realno da jedna prosjecna porodica kroz 5-6 godina nakupi toliku ustedjevinu?

naravno, nema tu nikakve ljubomore i zavisti sa moje strane, sami su svojim rukama stvorili i imaju apsolutno pravo uzivati, ali me eto zivo zanima :mrgreen:

A sto se ostalih tice, pa fino im je bome, ima se svega sto srce zaisce :oops: vidim po vecini njih da fino zive, proputovala se evropa (i sire) uzduz i poprijeko sto ja samo sanjati mogu, imaju se stanovi, dobra auta, djeca se skoluju. Neko vise neko manje, ali zaista svi zive zivot dostojan svakog covjeka.
Sto se skrtosti tice, ima ih svakakvih, od onih koji zaista caste i davaju pa do onih koji meni kao djetetu nisu nikad ni cokoladu kupili, ali se obavezno busaju u prsa kako su kao bogatasi :D mislim sto se mene tice, ne moras mi nikad nista dati jer nit' trazim nit' hocu niti oni uostalom imaju obavezu nekome nesto davati, ali ne volim taj nadmeni stav.
Ako su obrazovani i rade na dobrim pozicijama kako kazes, onda je vrlo moguce. I sa slabijim poslovima se moze priustiti nekretnina, a vec o ljudima koji imaju dobre poslove da ne govorim. Racunaj da oni, obrazovani i sa nekim dobrim poslom, mogu izaci sigurno izmedju 7-8 hiljada eura mjesecno, znaci dvije plate kad racunamo. Sad, opet ne znam sta rade tacno, ali ljekari eto recimo na ruke mogu izaci oko 32 do 35.000 kruna, sto je izmedju 3500 do 3800 eura tako nekako. To je neka prosjecna plata, mada ima i ljekara koji zaradjuju nesto manje, ali isto tako i onih koji zaradjuju i vise od prosjeka. Obzirom kako su niske kamate sada na kupovinu nekretnina, ne cudi da su kupili stan ovdje, a i da su ustedili za te stanove dole. Svakako to nisu mogli odmah, trebalo je vremena...

prosjecna plata ljekara je 52.000 krune

http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Lakare-1234
exliberal-ex

#178 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by exliberal-ex »

Kao sto neko rece jest nasim ljudima dusa gledat u tudji novcanik ili ako to nije moguce onda omalovazavat druge.

Ja neki dan sa jednim tipom pricam , ono dodje ovdje sezonski radi na gradjevini pola poslova na crno i poceo da kuka jebem ti drzavu ovo nevalja nemogu da prebacim pare dole...kako nemozes fino stavi na racun i odes u banku i kazes prebacite mi $30 000 na moj racun u toj i toj banci...e nemoze onda ce da traze odakle ti pare jesi li platio taksu...pa jesi li platio?...necu im ja placat sta ja ima da im placam...sto bi im placao?...rekoh jel tebi mater ovdje?... jeste...jel prima drzavnu staracku penziju? ...prima...ona nikad nije dana radila a sad dobija tu staracku od $1600 ako se nevaram.... e pa odakle joj isplacuju penziju?...od takse koju ti neces da platis...nebi mu pravo ali onda prebaci temu, gdje ces na godisnji...neznam jos nisam nista odlucio...da neces negdje juzno..mozda neznam jos....e tamo ide samo sirotinja...??
ja onda njega pitam gdje ces ti na godisnji...odoh dole ...ok gdje ces onda...ja cu onda auto pa u crnu goru...jebem te stisnuta imas pasos, pokupi tu svoju pa je odvedi negdje, spanija italija..malta...jok nije to to...pa dovedi je ovdje pa otidjite juzno meksiko, bahame ako neces u dominikanu ili kubu...trinidat...st.lucia...ima da te pazi ko boga to bi za nju bilo nesto posebno, odvedi je u NY...ma jok nije to nista naspram kotora i budve..
ok tvoj izbor ja nesto gledam da odem na macu picu u decembru, peru , cile......ma to ti je bezveze ,znas ja imam jarana koji je sad otisao u svicu i kaze da je pravo dobro...znam bio sam..ma nije to to on je otisao ...otisao je na to i to mjesto jel tako...odakle znas, on me pitao jer sam ja vec bio tamo i ja mu objasnio...ma nije to ovo je bolje...covjek otisao u isti hotel gdje sam ja bio o cemu pricas...ma nije to to... gledam ga i pitam se ko je ovdje lud...i tu sam otisao kuci...

Jednu stvar svi vi koji mislite da vasa rodbina ima para u steku...ko radi normalni posao , plata leze na racun, taksa se placa,odvaja se za penziju, oni nemaju te stekove od 100...oni sto zive u getoima, sto rade po dva tri posla od kojih je minimalno jedan na crno...koji salju pare dole da im se napravi kuca jer ce se oni "jedan dan vratit" oni se prave ko da imaju te pare ali nigdje ih nema...
zivjet normalno i ustedit 100 000 je malo tesko...jedino ako nisi doktor ili neki jebeni strucnjak, vecina zivi ko i ostali na zapadu...normalno
klaki

#179 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by klaki »

Kad smo vec kod tih plata

Ajmo da vam postavim drugo pitanje: Koliko bi vi, ili vasi bliznji kao npr roditelji/braca/sestre zaradjivali da npr. zivite u njemackoj?

Ja nemam stalan posao, ali bi se moglo sta bilo radit dok se ne nadje pravi posao svakako bolje nego ovde...

Stari nema fakultet, ali kada je bio na seminaru u njemackoj vidio je da ljudi koji rade njegov posao placeni 4 do 5 hiljada eura, ali ovde nije placen ni priblizno. Mama bi imala 2500-3000 eura sa svojim poslom. Tako da neka u najgorem slucaju bude 5000-7000 eura primanja sto je znatno znatno vise nego njihova trenutna ovde u bih. Mogli bi ziviti ljudi ko hadzije cak i sa kreditima, dok ovde vec govno ranznorazni krediti poklopili taman toliko da ostane para za nekog normalnog nista luksuznog zivota...

Vani ziviti a kukati moze jedino ako niko u porodici nema skole i svi ciste wcove. ako imas bilo kakvu skolu i iskustvo vec si u startu na konju

jedina osoba koju znam da mu je "tesko" (a opet voza c klasu ne puno staru) je jedan covjek iz njemacke koji uvijek nesta mulja i radi, ima zenu i troje djece pa valja to hraniti a nikako da nadje normalna postena posla
missko

#180 Re: RE: Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by missko »

klaki wrote:Kad smo vec kod tih plata

Ajmo da vam postavim drugo pitanje: Koliko bi vi, ili vasi bliznji kao npr roditelji/braca/sestre zaradjivali da npr. zivite u njemackoj?

Ja nemam stalan posao, ali bi se moglo sta bilo radit dok se ne nadje pravi posao svakako bolje nego ovde...

Stari nema fakultet, ali kada je bio na seminaru u njemackoj vidio je da ljudi koji rade njegov posao placeni 4 do 5 hiljada eura, ali ovde nije placen ni priblizno. Mama bi imala 2500-3000 eura sa svojim poslom. Tako da neka u najgorem slucaju bude 5000-7000 eura primanja sto je znatno znatno vise nego njihova trenutna ovde u bih. Mogli bi ziviti ljudi ko hadzije cak i sa kreditima, dok ovde vec govno ranznorazni krediti poklopili taman toliko da ostane para za nekog normalnog nista luksuznog zivota...

Vani ziviti a kukati moze jedino ako niko u porodici nema skole i svi ciste wcove. ako imas bilo kakvu skolu i iskustvo vec si u startu na konju

jedina osoba koju znam da mu je "tesko" (a opet voza c klasu ne puno staru) je jedan covjek iz njemacke koji uvijek nesta mulja i radi, ima zenu i troje djece pa valja to hraniti a nikako da nadje normalna postena posla
Nema teorije da u Svabiji primas te cifre bez visoke skole i extra dobrog poslodavca

Gesendet von meinem SM-N9005 mit Tapatalk
muha_sa

#181 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by muha_sa »

a mahalanja Tito dragi :-)

po naslovu teme zakljucih--samo da se zna :lol:
HAVANA

#182 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by HAVANA »

Evo meni muhe,doso s tapu.Kako imas lijepe oci. :D
muha_sa

#183 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:Evo meni muhe,doso s tapu.Kako imas lijepe oci. :D
:kiss: :kiss:

malo mi lijevo baca al nema veze--valja mi osmjeh rodbinskog bogatstva

Image
Tomahawk11
Globalni moderator

#184 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Tomahawk11 »

muha_sa wrote:a mahalanja Tito dragi :-)

Moj muha, imaju ljudi fetish zabadanja nosa u tudju avliju :D
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#185 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Matijevic_Vlado »

Pa zakukaj i ti ko i oni, ko ti brani
triiksa

#186 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by triiksa »

insomnia78 wrote:
triiksa wrote:
hrle1976 wrote:Sta mislite, jer vidim samo se prica o iseljenima* kako ono ovo, a obicno je sve povezano sa parom. Cisto iz radoznalosti, sta misliste da li vasi najmiliji ili ne nebitno ali vas rod, vasa tetka, rodica, brat i sl. imaju u slajpeku ili pod jastukom jedno 100.000€ ustedjevine, mozda 200.000€ ili vise.

Kad pricam o iseljenima mislim na gastarbeiter i onu ratnu generaciju.
Ovi koji leže na parama više ne dolaze ovamo. Ni preko ljeta ni za praznike. Preče im neke Kube i Dominikane.
Ne's vjerovati da cu otprilike isto, ako ne i manje potrositi da odavde odem na Kubu nego kad dodjem u BiH

S moje sokoćalo
Iznajmices Lamborghini? :-D
Maverick78

#187 Re: RE: Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Maverick78 »

Dr Baltazar wrote:
Mora biti više za ljekara. Toliko odlični ljekari u BiH uzimaju, pa i više ;-)
Zato sam i napisao prosječna plata. Koliko su prosječne plate ljekarima u BiH? Znači ljekaru opće prakse ili nekom specijalisti? Inače, ima i ovdje ljekara koji enormno zarađuju, i po nekoliko puta više od prosjeka. Pa i kod ovog prosjeka, to je samo plata, nije uračunat prekovremeni rad, koji je btw. duplo plaćen. Za sve što radiš ekstra ide dupla satnica.

@sadie_forever, da oko 52.000 znači, ja sam negdje naletio na podatak o 55.000... tu je to uglavnom. To je bruto plata, pa na to računaj porez.
hrle1976

#188 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

Prija bi rekao da imas vecu sansu na lutrij. Za te cifre koje spominjes, mislim za oca, da je vodja odjela i sl. rekao bi bez problema inace i da si visokih skolovan na tu cifru ces samo doci ako si na debelo TI sa direktorom odnosno vlasnikom firme. Vecina Njemaca pokusaje da se docepa posla preko granice Danske, Luksemburga ili Svicarske a da zive u Njemackoj. Jer plate su u prosjeku duplo vece.
hrle1976

#189 Re: RE: Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

Maverick78 wrote:
Dr Baltazar wrote:
Mora biti više za ljekara. Toliko odlični ljekari u BiH uzimaju, pa i više ;-)
Zato sam i napisao prosječna plata. Koliko su prosječne plate ljekarima u BiH? Znači ljekaru opće prakse ili nekom specijalisti? Inače, ima i ovdje ljekara koji enormno zarađuju, i po nekoliko puta više od prosjeka. Pa i kod ovog prosjeka, to je samo plata, nije uračunat prekovremeni rad, koji je btw. duplo plaćen. Za sve što radiš ekstra ide dupla satnica.

@sadie_forever, da oko 52.000 znači, ja sam negdje naletio na podatak o 55.000... tu je to uglavnom. To je bruto plata, pa na to računaj porez.

Upita jarana za vase susjede preko mosta. Recemi sljedece; svaki doktor ima zagarantovan startlön od 40.000 njihovih kruna netto na 35 sati sedmicno. Nato ide kontakt sa pacijentom kao bonus. Kaze tesko kao doktor da izadjes na kraju mjeseca ispod 80.000 danskih kruna netto. Doda da medicinska sestra sa vise od 10 godina znanja koja radi u starackom domu ima bez bonusa na 24.000 netto. Kaze sa bonusima i kojim ekstra radnim danom ili pozivom na ispomoc u drugi dom, veli, komotno zavrsi negdje izmedju 30 i 40.000 kruna neto. A kaze radni dani su im pa cak i tim doktorima, pet radi dva odmara pa onda dva radi pet odmara. :-)
mO k3

#190 Re: RE: Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by mO k3 »

missko wrote:

Nema teorije da u Svabiji primas te cifre bez visoke skole i extra dobrog poslodavca

Gesendet von meinem SM-N9005 mit Tapatalk

:thumbup: nema šanse
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#191 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by _BataZiv_0809 »

A sta se raje zaleti ovako sa ciframa :roll:
hrle1976

#192 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

Tomahawk11 wrote:

Moj muha, imaju ljudi fetish zabadanja nosa u tudju avliju :D
Zabadanje u tudji novcanik je kad taj ti polaze sve racune i da imas uvid. Ovo je kasicna diskusija staro grckih razmjera. Uostalom, bar za sebe mogu reci ali i za brojne druge sto vani zive, koliko puta je bilo kontra usluga. Nije meni do pare u kocku vec cinjenice da vecina ljudi u BiH je nazahvaln do srzi. Mogu od svojih poceti. I ako imam gdje biti kad jednom u koju godinu dodjem opet u periodu 1998 - 2009 je bilo svako malo - kada cete ovamo itd. Zasto, pitam se danas, jer tog "kada cete ovamo" nema vise. Laze onaj ko kaze da ne ocekuje od rodbine nesto - u BiH je to novac. Kod nas je bilo kad dodjemo ocekuje se bar poklon, koja marka - oko 100km po clanu, sve ispod je - vidi ga. Da se svi odvedu negdje na klopu naravno da ja platim. Dadjecu pa i njih odrasle pocastimo morem ako nista bar 3/4 racuna itd. To je bio standard ocekivanja. Ako iskrzne koji racun, busna karta, knjige za skolu itd. Nikad prigovora sa nase strane nije bilo obicno je bilo kad se mogne, jer nismo htjeli da bude cesma uvijek otvorena. Onda su poceli dolaziti ozbiljni racuni i vece sume. Od onoga 100 - 300km poletilo se na 2.000 - 4.000km. Kad bi postavili uslove komentari su bili pa vi imate i sl. Jel to neces pomoci i sl. Jednostavno i potraznja potvrde je bila, jel ti to sumljas u nas i sl. Pa nudili im pare za neki posao i sl. Nece da rade. Jednom mi se dogovorili da nam kose travu i odrzavaju vrt za 400km mjesecno znaci samo jednom sedmicno da pokose i evt na jesec lisce da pokupe i ljeti zaliju sta ima za zalit. Stari moj jedne prilike bano ne najavljen :D trava do pasa - bengalski tigar se mogao sakriti nebi ga vidio. Tri mjeseca placali po 400 ono proljece pa pocelo ljeto, kad tetka veli da rodjak nije imao vremena a stari zato je imao ici na banku. Ovo su od truge tetke. Ima ljudi nemaju gdje u svoje pa kod rodbine a ta im ista dodje ko hotel. Svaki zalogaj se zapisuje :-)
mO k3

#193 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by mO k3 »

@ hrle izvini stari ali lazes iz posta u post cuj 400 km mjesečno za samo da ti kosi travu , hajde da si napisao 100 pa de ....
Tomahawk11
Globalni moderator

#194 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Tomahawk11 »

hrle, imam i ja rodbinu vani, od Amerike do Australije. Zivo me zaboli da li su puni ko brod ili se provlace. Ne ocekujem nista ni od koga. Isao sam u Austriju kod tetke, ponio i ja njoj poklone kao sto i ona meni ponese kad dolazi ovamo. Radi zena svoje, kupila stan od 180 000 eura. Neka je. Njoj njeno - meni moje.
Nemam ja nista protiv mahalanja, to je, pogotovo nasim ljudima, u krvi :D Samo vi :thumbup:
hrle1976

#195 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

mO k3 wrote:@ hrle izvini stari ali lazes iz posta u post cuj 400 km mjesečno za samo da ti kosi travu , hajde da si napisao 100 pa de ....
400km - 100km po sedmici ka eto treba dulum i kusur pokositi i sl. Za stoju haha jaro mozda bi ti, ovi sa oceve strane za njih je 100km kao da im dam lizalo. Toliko se cijene a ako im nismo paliti 200 racuna u zadnjih 15 godina hebi me uzduz i poprijeko.
hrle1976

#196 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

Tomahawk11 wrote:hrle, imam i ja rodbinu vani, od Amerike do Australije. Zivo me zaboli da li su puni ko brod ili se provlace. Ne ocekujem nista ni od koga. Isao sam u Austriju kod tetke, ponio i ja njoj poklone kao sto i ona meni ponese kad dolazi ovamo. Radi zena svoje, kupila stan od 180 000 eura. Neka je. Njoj njeno - meni moje.
Nemam ja nista protiv mahalanja, to je, pogotovo nasim ljudima, u krvi :D Samo vi :thumbup:
Koliki god dingospo bio i human covjek, ipak nebi reko tetki ne hvala kad bi nudila. A da ti dodje 3x godisnje po 14 dana. Jaro tvoja adresa bi bila hotel. Pisao bi kako ti nocu isprazni kredenac. Morao bi katanac staviti na zamrzivac. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#197 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by _BataZiv_0809 »

hrle koliko tebi tvoji iz Bosne salju
Tomahawk11
Globalni moderator

#198 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Tomahawk11 »

hrle1976 wrote:
Tomahawk11 wrote:hrle, imam i ja rodbinu vani, od Amerike do Australije. Zivo me zaboli da li su puni ko brod ili se provlace. Ne ocekujem nista ni od koga. Isao sam u Austriju kod tetke, ponio i ja njoj poklone kao sto i ona meni ponese kad dolazi ovamo. Radi zena svoje, kupila stan od 180 000 eura. Neka je. Njoj njeno - meni moje.
Koliki god dingospo bio i human covjek, ipak nebi reko tetki ne hvala kad bi nudila. A da ti dodje 3x godisnje po 14 dana. Jaro tvoja adresa bi bila hotel. Pisao bi kako ti nocu isprazni kredenac. Morao bi katanac staviti na zamrzivac. :D
Zavisi sta je u pitanju. Ako bi mi bila neophodna pomoc - onda da. Ali, gledao bih da to vratim, dakle kao pozajmicu. Nije ni ona to nasla na putu.
Dodje tetka nekad jednom, nekad dva puta godisnje ovamo po 15-20 dana. Bude najvise kod nane, napravili su kucu na dva sprata i ima dovoljno mjesta za sve.
Tomahawk11
Globalni moderator

#199 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:hrle koliko tebi tvoji iz Bosne salju

:mrgreen: :mrgreen:
hrle1976

#200 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

_BataZiv_0809 wrote:hrle koliko tebi tvoji iz Bosne salju

Zedna bi me preko vode prenjeli.
Post Reply