dobro si mao me prenjeloshiny wrote:Pa higijenski zavod i opština centar su jedno preko puta drugog... samo ih cesta razdvaja... i to je koševski potokEl_comadante wrote: jesili ti siguran da kosevski potok neprotice pokraj opštine centar a ovaj higjenski zavod da je to velešički potok?
Sarajevo - velike i male tajne
-
El_comadante
#176 Re: Sarajevo - velike i male tajne
- supercali
#177 Re: Sarajevo - velike i male tajne
U pravu si lijevi dio potoka je kosevski a desni dio je velesickiEl_comadante wrote:dobro si mao me prenjeloshiny wrote:Pa higijenski zavod i opština centar su jedno preko puta drugog... samo ih cesta razdvaja... i to je koševski potokEl_comadante wrote: jesili ti siguran da kosevski potok neprotice pokraj opštine centar a ovaj higjenski zavod da je to velešički potok?
- dječak sa šibicama
#178 Re: Sarajevo - velike i male tajne
To je potok Susica koji ide sa Betanije, ali mi sa K. Brda ga zovemo Velesicki jer nas dijeli od Velesica
prirodna granica dvije civilizacije

-
IcedFlame
-
mad mike
#180 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ziv je,zivi na kosevskom. Svira u bendu,imaju cesto svirke po gradu. https://www.facebook.com/KaktusBandSara ... ef=profileDonnie Smith wrote:Je li živ Dejan, gdje je šta je? Zna neko?
https://www.youtube.com/watch?v=zVzPYo93QLg
- Donnie Smith
#181 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ooo. Hvala ti. Dobro je pa nije otišao kao i svi ostali iz Sarajeva. De ako možeš nabavi mi njegov broj mobitela, hvalamad mike wrote:Ziv je,zivi na kosevskom. Svira u bendu,imaju cesto svirke po gradu. https://www.facebook.com/KaktusBandSara ... ef=profileDonnie Smith wrote:Je li živ Dejan, gdje je šta je? Zna neko?
https://www.youtube.com/watch?v=zVzPYo93QLg
-
julisiz es grant
#182 Re: Sarajevo - velike i male tajne
I meni je drago da se nije ponio kao mnogi razočarani "Alijini Srbi" pa nakon rata otišao iz Sarajeva i pljuvao po njemu po srpskim medijima.
Dejan
Dejan
- Donnie Smith
#183 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Malo smo offtopic, ali, vidi nešto, nije Srbima - pojedinim, lako biti Srbin u Sarajevu, ali je teže biti musliman (Bošnjak) u Prijedoru, Srebrenici, Višegradu etc etc. Jer među nama još uvijek ima ustaša, četnika i balija - hoću reći neljudi. Jbgjulisiz es grant wrote:I meni je drago da se nije ponio kao mnogi razočarani "Alijini Srbi" pa nakon rata otišao iz Sarajeva i pljuvao po njemu po srpskim medijima.
Dejan
-
Eborg
#184 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Jesu li Nedžarići ili Nedžaaaaarići? 
- cyprus
#185 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Što duže, to boljeEborg wrote:Jesu li Nedžarići ili Nedžaaaaarići?![]()
Nego meni je malo nejasan obuhvat Nedžarića... Prvo, Nedžarići su ono kraj Dobrinje 5... Onda ide Saraj (Vojničko) Polje... Pa onda dole kod tramvaja opet dođu Nedžarići... Kako?
Kad smo kod toga, ima li neko objašnjenje za ove nazive Vojničko/Saraj Polje?
- jao_situacije
#186 Re: Sarajevo - velike i male tajne
naravno da postoji atomsko sklonište na kojem imaju ogromna čelična vrata na šinama i to baš u sarajevu u centruAFEni wrote:Mi u BiH nemamo atomskih sklonista,ima nekih sklonista,ali ta sklonista nisu toliko dobra da izdrze udar atomske bombe,to se samo u narodu zove atomsko skloniste
da ne govorim o ark-u željavi itd.
-
julisiz es grant
#187 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ja sve kontam da je Vojničko naziv nastao u ratu, a možda i griješim.cyprus wrote:Što duže, to boljeEborg wrote:Jesu li Nedžarići ili Nedžaaaaarići?![]()
![]()
Nego meni je malo nejasan obuhvat Nedžarića... Prvo, Nedžarići su ono kraj Dobrinje 5... Onda ide Saraj (Vojničko) Polje... Pa onda dole kod tramvaja opet dođu Nedžarići... Kako?![]()
Saraj polje je valjda od Sarajevsko polje, a tako se zvala nekad sva ta ravnica gdje su danas Otoka, Alipašino, Dobrinja itd.
Zapravo, nigdje nisam ni naišao na ove gorenavedene nazive prije nego su tu nastala urbana naselja, što je bilo relativno nedavno (u zadnjih 60-ak godina).
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#188 Re: Sarajevo - velike i male tajne
vojnicko polje se zove od kad je napravljeno naselje,promijenjeno u saraj polje iza rata---
-
Seawolf
#189 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Naziv Vojničko polje potječe od vojnog poligona koji je obuhvatao prostor na kojem je danas istoimeno naselje, naselje Mojmilo i dijelovi C-faze Alipašinog polja.
Na tom poligonu je vojska imala vježbe iz pješadijske obuke. Bilo je i vježbi sa korištenjem manevarske municije, tako da smo kao djeca (iz Švrakinog) dolazili na taj poligon kada na njemu nije bilo vojnika i skupljali čahure manevarskih metaka.
Na tom poligonu je vojska imala vježbe iz pješadijske obuke. Bilo je i vježbi sa korištenjem manevarske municije, tako da smo kao djeca (iz Švrakinog) dolazili na taj poligon kada na njemu nije bilo vojnika i skupljali čahure manevarskih metaka.
- trambusek88
#190 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Nekad se i dio današnje Dobrinje računao kao Nedžarići (prije izgradnje naselja kolektivnog stanovanja).cyprus wrote:Što duže, to boljeEborg wrote:Jesu li Nedžarići ili Nedžaaaaarići?![]()
![]()
Nego meni je malo nejasan obuhvat Nedžarića... Prvo, Nedžarići su ono kraj Dobrinje 5... Onda ide Saraj (Vojničko) Polje... Pa onda dole kod tramvaja opet dođu Nedžarići... Kako?![]()
Naselje je dobilo ime po Nedžarima (Zidarima). Opet u brojnim kartama i službenim dokumentima (uključujući popis stanovništva 1961) piše Neđarići, također i u regulacionom planu piše Neđarići.
- dječak sa šibicama
#191 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Naselje Nedzarici pocinje iza Oslobodjenja/Avaza, ide crtom pored Vojnickog, pored doma zdravlja do Dobrinje 5, onda granici sa Dobrinjom 5 i Aerodromskim, do negdje cirka raskrsnice kod Belone, Rasadnika, i onda Alejom Bosne Srebrne nazad do doma sa slijepe i slabovidne. Aleja je granica izmedju Nedzarica i Stupskog Brda.cyprus wrote:
Nego meni je malo nejasan obuhvat Nedžarića... Prvo, Nedžarići su ono kraj Dobrinje 5... Onda ide Saraj (Vojničko) Polje... Pa onda dole kod tramvaja opet dođu Nedžarići... Kako?
Otprilike.
- Toffee karamela
#192 Re: Sarajevo - velike i male tajne
I mene je ovo uvijek zanimalo ali bih zaboravila na to čim bih ih prošla...Dakle tamo stvarno radnici ulaze i nešto ko rade, šiju???supercali wrote:Carapara radi tj proizvodi
- inconnu
#193 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Eborg wrote:Jedan stari sarajevski arhitekt mi već godinama tvrdi kako su sve austro-ugarske zgrade u Sarajevu bile "proba" za izgradnju u Beču, tj. da svaka (javna?) zgrada ima svog blizanca u Beču. Logično da isključimo neke jedinstvene građevine poput Vijećnice no do sada ne nađoh nijednog "blizanca" u Beču ili šire.Ali se svakako čini kao interesantna teorija.
Ne znam za Beč ali jedna ulica u Grazu je bila i d e n t i č n a kao Marin Dvor ,preslikane i zgrade i ulica čitava.
-
julisiz es grant
#194 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Na ovoj poznatoj slici Crne Legije piše da je snimljena na Koševu.
Ako jeste, gdje i kakve su ove, za to vrijeme vrlo moderne zgrade, iza njih? Postoje li i danas, ako je ovo uopšte Koševo, i Sarajevo?

Ako jeste, gdje i kakve su ove, za to vrijeme vrlo moderne zgrade, iza njih? Postoje li i danas, ako je ovo uopšte Koševo, i Sarajevo?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#195 Re: Sarajevo - velike i male tajne
meni te zgrade lice na staru bolnicu jezero ispod porodilista,mozda se i varam...
- shiny
#196 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Pa kao da je iznad porodiliste i tu je sad medicinska škola (jel bila i prije rata?)julisiz es grant wrote:Na ovoj poznatoj slici Crne Legije piše da je snimljena na Koševu.
A mjesto slikanja kao da je onaj sportski kompleks ispod gdje je atletska staza ili onaj parking kod DIF-a
- shiny
#197 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Kad se bolje zagledam, ne mozda, nego sigurno je ta duguljasta bijela zgrada med.skola jezero, a stoje na onom platou ispred donjeg ulaza u stadion...
-
Android Knego
#198 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Dobra tema... 
-
julisiz es grant
#199 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Fakat, ko bi rekaoshiny wrote:Kad se bolje zagledam, ne mozda, nego sigurno je ta duguljasta bijela zgrada med.skola jezero, a stoje na onom platou ispred donjeg ulaza u stadion...
- O'zone
- Globalni moderator
#200 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Koliko vidim donja bijela zgrada je Sedma stanica Bolnice Jezero (donji sprat) odležao tu 31 put, bio kao kod kuće
i Peta stanica Bolnice Jezero (gornji sprat), gornja zgrada je klinika Prof.Dr Milivoja Sarvana također pedijatrija ležao i gore par puta, međutim vjerujem da to nije namjena tih zgrada jer je Prof. dr. Sarvan pedijatrisjku kliniku Jezero osnovao 1947 godine, dvije godine nakon WWII.