Salat (namaz) samo iz Kur'ana
-
zahson
#176 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Peskiru, prije nego li spustim tekfir na tebe, odgovori mi jos ovo.
Zasto su ashabi slijedili i Kuran i sunnet? Znaci SVI ASHABI, i tabini, i tabitabini. Da li ste vi sljedbenici svojih strasti, i sejtana bolji od njih?
Zasto su ashabi slijedili i Kuran i sunnet? Znaci SVI ASHABI, i tabini, i tabitabini. Da li ste vi sljedbenici svojih strasti, i sejtana bolji od njih?
- Towelie
#177 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Ashabi su sledili Kur'an. Za vreme njihova zivota nije postojala niti jedna hadiska zbirka.zahson wrote:Peskiru, prije nego li spustim tekfir na tebe, odgovori mi jos ovo.
- zagortenej
#178 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Ide tekfir [emoji1]
-
zahson
#179 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Kako su klanjali 5 namaza, kako je bilal ucio ezan, kako su davali 2,5 % zekjata, kako su isli na hadz, kako je u serijatskoj zemlji odredjena dzizija, kako, kako, kako, hiljade pitanja?.. Ocito je da su ashabi slijedili Kuran i sunnet. Pa isti ti hadisi su nam preneseni od ashaba.Towelie wrote:Ashabi su sledili Kur'an. Za vreme njihova zivota nije postojala niti jedna hadiska zbirka.zahson wrote:Peskiru, prije nego li spustim tekfir na tebe, odgovori mi jos ovo.
- sunceKOtepsija
#180 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
zahson wrote:Peskiru, prije nego li spustim tekfir na tebe, odgovori mi jos ovo...
-
Dexx1
#181 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Zahuktava se situacijasunceKOtepsija wrote:zahson wrote:Peskiru, prije nego li spustim tekfir na tebe, odgovori mi jos ovo...
- sunceKOtepsija
#182 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
"Ka'e, kako ide ljudino, morel se tekfirat" 
- Towelie
#183 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Ali. mora se priznati da mi je pruzio poslednju sansu da se izvucem od tekfira. Uistinu, zahson je od milostivih.sunceKOtepsija wrote:zahson wrote:Peskiru, prije nego li spustim tekfir na tebe, odgovori mi jos ovo...
-
belfy
#184 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
mene sada interesuje da li si se izvukao ili nisi? trebal bacati ateisticko uze da te izvuce? 
- Towelie
#185 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Mene jos vise. Nema zahsona da se javi, ne znam na cemu sam.belfy wrote:mene sada interesuje da li si se izvukao ili nisi? trebal bacati ateisticko uze da te izvuce?
- sunceKOtepsija
#186 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
dok se zahson ne javi...da citiramo Bajagu
Ovo se tesko
moze nazvati zivot
a znam sigurno
da nije ni smrt
Ko medved zatvoren
u stakleni kavez
u napusteni
zooloski vrt
Ovo se tesko
moze nazvati mirom
a znam sigurno
da nije ni rat
I sve izgleda
potpuno normalno
a hladan znoj
mi klizi niz vrat
Kazi mi gde smo
(Ni na nebu ni na zemlji)
Ovo je mesto
kazi mi gde smo...
-
zahson
#187 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
zahson wrote:Kako su klanjali 5 namaza, kako je bilal ucio ezan, kako su davali 2,5 % zekjata, kako su isli na hadz, kako je u serijatskoj zemlji odredjena dzizija, kako, kako, kako, hiljade pitanja?.. Ocito je da su ashabi slijedili Kuran i sunnet. Pa isti ti hadisi su nam preneseni od ashaba.Towelie wrote:Ashabi su sledili Kur'an. Za vreme njihova zivota nije postojala niti jedna hadiska zbirka.zahson wrote:Peskiru, prije nego li spustim tekfir na tebe, odgovori mi jos ovo.
Tu je zahson. Odgovori mi na ovo iznad?
A budući da tvoj šehadet odnosno svjedočenje, i sami temelj islama, i prvi islamski šart (šart=uslov) - Ešhedu en la ilahe illallah we ešhedu enne Muhammeden 'abduhu we resuluhu, svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, i svjedočim da je Muhammed Božiji rob i Božiji poslanik, nije ispunjen, tako mi Allaha nisi musliman nego si NEVJERNIK - KAFIR, i ako se ne pokaješ i ne vratiš islamu goriti ćeš u vatri vječno. Znači ti nemaš uslova da budeš musliman, padaš na godinu jarane.
- Towelie
#188 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
zahson wrote:Tu je zahson. Odgovori mi na ovo iznad?
A budući da tvoj šehadet odnosno svjedočenje, i sami temelj islama, i prvi islamski šart (šart=uslov) - Ešhedu en la ilahe illallah we ešhedu enne Muhammeden 'abduhu we resuluhu, svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, i svjedočim da je Muhammed Božiji rob i Božiji poslanik, nije ispunjen, tako mi Allaha nisi musliman nego si NEVJERNIK - KAFIR, i ako se ne pokaješ i ne vratiš islamu goriti ćeš u vatri vječno. Znači ti nemaš uslova da budeš musliman, padaš na godinu jarane.
Zahsone, na pitanja ti je odgovoreno vec. Niti ima 5 namaza, niti je fiksna rata za zekat 2,5%.
U vezi tekfira mene. Ako sam ja kafir kako ti tvrdis, ja sam to bio i da to nisi rekao. Ako sam musliman, ja sam to ostao iako si me protekfirio. U sustini, moje stanje se nije promenilo nista tvojim tekfirom. Ovo sto si uradio je veoma glupo jer ako si pogresio tekfir se vraca na tebe. Ako si i pogodio, ne dobijas nista time.
- asurbanipal
#189 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
zagortenej wrote:Ide tekfir [emoji1]
Take fear
-
zahson
#190 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Towelie wrote:zahson wrote:Tu je zahson. Odgovori mi na ovo iznad?
Zahsone, na pitanja ti je odgovoreno vec. Niti ima 5 namaza, niti je fiksna rata za zekat 2,5%.
U vezi tekfira mene. Ako sam ja kafir kako ti tvrdis, ja sam to bio i da to nisi rekao. Ako sam musliman, ja sam to ostao iako si me protekfirio. U sustini, moje stanje se nije promenilo nista tvojim tekfirom. Ovo sto si uradio je veoma glupo jer ako si pogresio tekfir se vraca na tebe. Ako si i pogodio, ne dobijas nista time.
Dobijam, upozoravam na tebe ljude koji ne znaju toliko o vjeri, a mozda ih zanima. Bojati se je, da ih ove tvoje blasfemicne ideje ne odvedu u dzehennem direktno.
Nisam te pitao koliko ima namaza, ni koliko iznosi zekjat, nego sam te pitao, ZAŠTO SU TO ASHABI TAKO RADILI?
JOŠ NEŠTO, VRLO BITNO..
Kako znaš da se tekfir vraca na mene ako sam pogrijesio?
Ama wikipedija ti kaže da "Šehadet je uslov za pristup u vjeru. " i "Da bi neka osoba bila smatrana muslimanom od strane drugih ljudi,"
https://bs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ehadet
Ne treba da istražuješ dublje po islamskim stranicama i knjigama.
- arzuhal
#191 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
@zahsone, da li je @towelie kafir ako kaže da nema boga osim Allaha, a ne kaže, odnosno verbalno, jezikom ne potvrdi odmah da je Muhammed, alejhi-selam, Njegov poslanik, nego u to vjeruje srcem, i to kaže odvojeno od dijela u kojem je rekao la ilahe illellah?
Znači zamisli čovjeka koji glasno kaže la ilahe illellah..., a onda u sebi završi ...muhammedun resulullah. Da li je on kafir?
Znači zamisli čovjeka koji glasno kaže la ilahe illellah..., a onda u sebi završi ...muhammedun resulullah. Da li je on kafir?
-
zahson
#192 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Zašto bi to radio? Fino sam ga pitao kako mu glasi šehadet, a on mi je napisao što je napisao. Zašto bi u srcu vjerovao, a riječima ne potvrdio? Zašto bi se oholio nad tim?arzuhal wrote:@zahsone, da li je @towelie kafir ako kaže da nema boga osim Allaha, a ne kaže, odnosno verbalno, jezikom ne potvrdi odmah da je Muhammed, alejhi-selam, Njegov poslanik, nego u to vjeruje srcem, i to kaže odvojeno od dijela u kojem je rekao la ilahe illellah?
Kada bi to pri ovom nevjerniku jedino bilo to, dalo bi se diskutovati, ali ovaj je pun djela kufra, koja čini ne pokoravajuci se sunnetu Allahovog resula savs.
'Onaj ko se pokorava Poslaniku, pokorava se i Allahu; a onaj ko glavu okreće – pa, Mi te nismo poslali da im čuvar budeš.“ (Prijevod značenja En-Nisa, 80.)
- arzuhal
#193 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Pa tome i služi ova tema, između ostalog, da damo prostora razgovoru, da čujemo šta neko ima kazat, zašto tako tvrdi, da navede argumente i sl. a ne da letimo pred rudu.zahson wrote:Zašto bi to radio? Fino sam ga pitao kako mu glasi šehadet, a on mi je napisao što je napisao. Zašto bi u srcu vjerovao, a riječima ne potvrdio? Zašto bi se oholio nad tim?arzuhal wrote:@zahsone, da li je @towelie kafir ako kaže da nema boga osim Allaha, a ne kaže, odnosno verbalno, jezikom ne potvrdi odmah da je Muhammed, alejhi-selam, Njegov poslanik, nego u to vjeruje srcem, i to kaže odvojeno od dijela u kojem je rekao la ilahe illellah?
Kada bi to pri ovom nevjerniku jedino bilo to, dalo bi se diskutovati, ali ovaj je pun djela kufra, koja čini ne pokoravajuci se sunnetu Allahovog resula savs.
'Onaj ko se pokorava Poslaniku taj se pokorava Allahu.' (Prijevod značenja En-Nisa', 80.)
-
zahson
#194 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Slažem se, niti letim pred rudu. Moje misljenje nakon pomnog iscitavanja njegovih tekstova, i stavova, nakon postavljanja pitanja, i na kraju nakon trazenja osnovne potvrde, i uslova za islam, a koju nisam dobio, da je ovaj decko otpadnik ako je bio musliman, a ako nije onda je nevjernik vazda i bio sa ovim stavovima.arzuhal wrote:Pa tome i služi ova tema, između ostalog, da damo prostora razgovoru, da čujemo šta neko ima kazat, zašto tako tvrdi, da navede argumente i sl. a ne da letimo pred rudu.zahson wrote:Zašto bi to radio? Fino sam ga pitao kako mu glasi šehadet, a on mi je napisao što je napisao. Zašto bi u srcu vjerovao, a riječima ne potvrdio? Zašto bi se oholio nad tim?arzuhal wrote:@zahsone, da li je @towelie kafir ako kaže da nema boga osim Allaha, a ne kaže, odnosno verbalno, jezikom ne potvrdi odmah da je Muhammed, alejhi-selam, Njegov poslanik, nego u to vjeruje srcem, i to kaže odvojeno od dijela u kojem je rekao la ilahe illellah?
'Onaj ko se pokorava Poslaniku taj se pokorava Allahu.' (Prijevod značenja En-Nisa', 80.)
The one who rejects the Sunnah is a kafir and an apostate.
"Al-Suyooti (may Allah have mercy on him) said in his essay Miftah al-Jannah fi Ihtijaj bi’l-Sunnah:
Note that whoever denies that the hadeeth of the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), whether it describes his words or deeds, so long as it meets the conditions outlined by the scholars, may be quoted as evidence, is a kafir and has gone beyond the pale of Islam; he will be gathered with the Jews and the Christians or whomever Allah wills among the kafir sects [i.e., on the Day of Resurrection]. "
"The Department of Islamic Research at Al-Azhar is currently studying the Fatwa prepared by the Sunna Committee at the department to consider the Quranists to be apostates if they insist to continue refusing the Sunna as a second source of Sharia ."
- asurbanipal
#195 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
zahson wrote: Moje misljenje nakon pomnog iscitavanja njegovih tekstova, i stavova, nakon postavljanja pitanja, i na kraju nakon trazenja osnovne potvrde, i uslova za islam, a koju nisam dobio, da je ovaj decko otpadnik ako je bio musliman, a ako nije onda je nevjernik vazda i bio sa ovim stavovima.
I, šta ćemo sad sa njim ?
-
zahson
#196 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
asurbanipal wrote:zahson wrote: Moje misljenje nakon pomnog iscitavanja njegovih tekstova, i stavova, nakon postavljanja pitanja, i na kraju nakon trazenja osnovne potvrde, i uslova za islam, a koju nisam dobio, da je ovaj decko otpadnik ako je bio musliman, a ako nije onda je nevjernik vazda i bio sa ovim stavovima.
I, šta ćemo sad sa njim ?
Necemo nista, ko ni sa tobom sijjo. Maksimalno je da mozete dobiti batine ako budete javno propagirali svoje kufrove. Al to je to. Ne raspravljam sa tobom sjecas se. Prefirgani ste mnogo.
- asurbanipal
#197 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
zahson wrote:
Necemo nista, ko ni sa tobom sijjo. Maksimalno je da mozete dobiti batine ako budete javno propagirali svoje kufrove. Al to je to. Ne raspravljam sa tobom sjecas se. Prefirgani ste mnogo.
Ništa lomača, vješala, samo batine ?
- BambiGZ
#198 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Selam.
Halalite što upadam na temu, ali sve sam propratila od početka i ne mogu a da ne prokomentarišem vezano za šehadet.
Ja sam u mejtefu naučila da:
"Ešhedu en la ilahe illallah we ešhedu enne Muhammeden 'abduhu we resuluhu"
znači:
"Ja srcem vjerujem i jezikom očitujem, da nema Boga sem Allaha jedinog i
srcem vjerujem i jezikom očitujem, da je Muhammed Božiji rob i Božiji poslanik."
Prema tome, ne može se samo vjerovati a jezikom ne očitovati, odnosno ne izgovarati i podrazumijevati da je šehadet u potpunosti izrečen. Il' si izgovorio ili nisi. Il' vjeruješ il ne!
Smatram da je @zahson u pravu
@lijepa u duši isto razmišljamo
Halalite što upadam na temu, ali sve sam propratila od početka i ne mogu a da ne prokomentarišem vezano za šehadet.
znači:
srcem vjerujem i jezikom očitujem, da je Muhammed Božiji rob i Božiji poslanik."
Prema tome, ne može se samo vjerovati a jezikom ne očitovati, odnosno ne izgovarati i podrazumijevati da je šehadet u potpunosti izrečen. Il' si izgovorio ili nisi. Il' vjeruješ il ne!
- Towelie
#199 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Pet bambija za tebe.BambiGZ wrote:Selam.
znači:
- arzuhal
#200 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
@towelie može sam iznositi svoja obrazloženja, argumente, objašnjavati svoje vjerovanje i sl.
Ono što bih ja volio da istaknem o @toweliju je to da sam primjetio kako osoba koja stoji iza tog nicka uvijek staje u odbranu islama i muslimana a kada posrijede neki frontalniji napadi pojedinih ateista (ne govorim o standardnim kritikama i prozivkama, pogotovo ako su lijepo argumentovani) na islam i muslimane. U takvim slučajevima, iako možda ne dijeli isti pogled na određene islamske stavri, @towelie je redovno ustajao i branio islam i muslimane, nije dopušta da se tek tako vrijeđa, ponižava a da on ne reaguje, nije okretao glavu, nije podržavao takve napade i sl.
A na drugoj strani imaš isto tako nekih muslimana, vjernika i šta već, koji se vala nešto ne počešu kada se ovdje vrijeđa islam, Allah, Kur'an, Poslanik, muslimani, a promptno reaguju ako se napadnu neki ateisti (koji možda i učestvuju u uvredama islama i sl.), staju u njihovu zaštitu od vjernika koji ih napadaju i koji, možda, i jesu agresivniji, i koji svoj odnos prema vjeri za koju tvrde da pripadaju ugalvnom grade i pokazuje kroz te zajedljive i površne, djetinjaste komentare na račun drugih vjernika i njihove vjere...
U odnosu na takve pojedince, a prema Kur'anu i sunnetu, @towelie je moralna gromada.
Ono što bih ja volio da istaknem o @toweliju je to da sam primjetio kako osoba koja stoji iza tog nicka uvijek staje u odbranu islama i muslimana a kada posrijede neki frontalniji napadi pojedinih ateista (ne govorim o standardnim kritikama i prozivkama, pogotovo ako su lijepo argumentovani) na islam i muslimane. U takvim slučajevima, iako možda ne dijeli isti pogled na određene islamske stavri, @towelie je redovno ustajao i branio islam i muslimane, nije dopušta da se tek tako vrijeđa, ponižava a da on ne reaguje, nije okretao glavu, nije podržavao takve napade i sl.
A na drugoj strani imaš isto tako nekih muslimana, vjernika i šta već, koji se vala nešto ne počešu kada se ovdje vrijeđa islam, Allah, Kur'an, Poslanik, muslimani, a promptno reaguju ako se napadnu neki ateisti (koji možda i učestvuju u uvredama islama i sl.), staju u njihovu zaštitu od vjernika koji ih napadaju i koji, možda, i jesu agresivniji, i koji svoj odnos prema vjeri za koju tvrde da pripadaju ugalvnom grade i pokazuje kroz te zajedljive i površne, djetinjaste komentare na račun drugih vjernika i njihove vjere...
U odnosu na takve pojedince, a prema Kur'anu i sunnetu, @towelie je moralna gromada.