Prvi korpus ARBiH

Post Reply
Pitar s Kariba

#176 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Pitar s Kariba »

eltroxin wrote:Ovo gore je sa bloga "Vikicev Specijalac o Ponorima Rata".

Ovo je iz jednog stranog casopisa, reportaza o stranim dobrovoljcima u ABiH na sirem podrucju Igmana krajem 1992.
Image
http://rapidshare.com/files/412983931/C ... l.rar.html
:thumbup:
svaka čast za ovo!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#177 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by PipiDugaDevetka »

junkers wrote:karamazov,hajd zahebi knjigu,nego onako otprilike koliko ste imali žrtava vi i jeli tzv. jna učestvovala?
JNA je ukinuta 12.11.1991.g. kada je stavila trobojke bez petokrake kao oznake.
junkers

#178 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by junkers »

PipiDugaDevetka wrote:
junkers wrote:karamazov,hajd zahebi knjigu,nego onako otprilike koliko ste imali žrtava vi i jeli tzv. jna učestvovala?
JNA je ukinuta 12.11.1991.g. kada je stavila trobojke bez petokrake kao oznake.
ma znam ja to pipi,nego da vidim šta će odgovorit,smiješno mi ovo za ranjene,a ti vjerovatno znaš šta je bilo taj dan :D
karamazov

#179 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by karamazov »

Ima li smo tada ozbiljnih gubitama, mozda i najvecih tokom citavog rata. To je cinjenica zasto bi to krili. Napad iznenadan, ljudi neorganizovani...Sta sad, ja treba da pitam kolike ste vi gubitke imali na Otesu? Oni koji se raduju vecem broju poginulih neprijatelja su za mene bolesni umovi.Zali Boze svakog izguljenog zivota sa bilo koje strane. Bilo ne ponovilo se nikome!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#180 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

simpozijum delirijum wrote:imaju ti cuveni TV snimci borbi oko hotela na Ilidzi , cinjenica ?
jedna velika propustena sansa da se oslobodi dio Ilidze od Stojcevca (Sumarske skole prema Hadzicima , na drugoj strani rijeke Zeljeznice )
bio sam u svojoj kuci sa familijom u Luzanima ( neka Sarajlije pojasne gdje je to naselje )
pokusao sam sa par komsija pruziti podrsku ali >?
naoruzani jednim AB 70 i M48 uz par 'kasikara" nismo mogli nista :x
Hrasnicani su hrabro napali i prodrli do hotela na Ilidzi i skoro zauzeli cijelu stranu rijeke zeljeznice , ali ?
tenkovi iz Lukavice su stigli ujutro , a nije bilo podrske iz Sarajeva, a Jukini sminkeri su pobjegli ko p..cke !
poslije je nastao osvetnicki pokolj Arkanovaca i Seseljovaca po Ilidzi ( pretpjeli su velike gubitke u ljudstvu i i bili su bijesni , navodno je i Arkan zijanio par najboljih ljudi na Ilidzi kada mu je "zolja" raznijela dzip koji je bio u njegovoj pratnji u aleji Bosne ispaljena od od strane hrabrih Hrasnicana )
naravno da se ne stidim , pobjegao sam od cetnickoga noza a pusku sam morao unistiti
nikada ne mogu prezaliti tu sansu za oslobadjanje bar jednoga dijela Ilidze i povezivanje sa Hrasnickom slobodnom teritorijom kakva katastrofalna dezorijentacija , toliko propustenih sansi za osvojenu bitku
Moj komšija je otac šehida, Senaida Ourčevića, pa mi pričao da mu je sin Senaid bio ušao, oslobodio (Ne znam sa kojim brojem policajaca, boraca) policijsku stanicu na Ilidži. Javio mu se telefonom. Šta je dalje bilo i kako je poginuo, ne znam. Dva djeteta ostala bez oca gazije = heroja.
karamazov

#181 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by karamazov »

Oni koji poznaju Ilidzu znaju da je ta stanica bila u samom centru.Samim osvajanjem te stanice pala bi i Ilidza!
Bio sam na Ilidzi citav rat i ostali koji su tu bili znaju da je to jednostavno neistina. Kao sto sam rekao ozbiljne borbe su se vodile samo oko hotelskog kompleksa!Uostalom imaju snimci tih borbi i svako ih moze pogledat.
pionir47

#182 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by pionir47 »

exliberal wrote:Pionir, holandjani nisu bili na ignamu nego francuzi i njihove jedinice za brzo dejstvo. Te jedinice su dosle poslije ovih dogadjaja i te jedinice sa svojom artiljerijom su napravili vise stete srbima kad je pocelo bombardovanje nato-a nego kompletni avio udari. Od tih americkih tenkova....to je sarena laza nigdje tenkova nije bilo pogotovo ne americkih.
Sto se tice focaka, ja sam sreo tu jedinicu kasnije kad smo mi izasli na hojtu i treskavicu.....meni su moji saborci dali drugo ime , kad sam ih pitao zasto me zovu tako oni su rekli ako te cuju kako se zoves niko te nece spasti....mozes biti zlatni ljiljan roknut ce te. Ovo je ziva istina.
Znam da su bili francuzi. Ali Holandjani su isto bili u vrlo malom broju i bili su vrlo kratko. Oni su bili recimo dan ili dva dana maksimalno.

Kada budem imao vremena probat cu naci tu emisiju. Sada nemam vremena jer pripremam ispite. No ono sto znam sigurno je:

1) Da su ti Holandjani imali nekoliko topova koji se kace iza kamiona.
2) Sa tim topovima (2-4) su dosli iz Splita i prekrsili su naredjenje.
3) Gadjali su Srbe na Igmanu (znam sigurno).
4) Spakovali se i ponovo otisli.

Sjecam se tog snimka vrlo dobro. Znam da su te topove instalirali na neku planinu (valjda Bjelasnicu) i onda su tukli dole po sumi (Igmanu).

Sada zasto vi ne znate za njih; to je vjerovatno zbog toga sto su oni bili vrlo kratko tu. Mozda ni Armija BiH nije znala za njih. Mozda svega par ljudi iz Armije da su znali za njih.

Za Francuze sam cuo. Oni su dovukli citav topnicki bataljon i to je bilo na krju rata. Ovi holandjani su pruzili samo simbolicnu pomoc koja je bila skoro ne primjetljiva.
windows11

#183 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by windows11 »

pionir47 wrote:
exliberal wrote:Pionir, holandjani nisu bili na ignamu nego francuzi i njihove jedinice za brzo dejstvo. Te jedinice su dosle poslije ovih dogadjaja i te jedinice sa svojom artiljerijom su napravili vise stete srbima kad je pocelo bombardovanje nato-a nego kompletni avio udari. Od tih americkih tenkova....to je sarena laza nigdje tenkova nije bilo pogotovo ne americkih.
Sto se tice focaka, ja sam sreo tu jedinicu kasnije kad smo mi izasli na hojtu i treskavicu.....meni su moji saborci dali drugo ime , kad sam ih pitao zasto me zovu tako oni su rekli ako te cuju kako se zoves niko te nece spasti....mozes biti zlatni ljiljan roknut ce te. Ovo je ziva istina.
Znam da su bili francuzi. Ali Holandjani su isto bili u vrlo malom broju i bili su vrlo kratko. Oni su bili recimo dan ili dva dana maksimalno.

Kada budem imao vremena probat cu naci tu emisiju. Sada nemam vremena jer pripremam ispite. No ono sto znam sigurno je:

Sjecam se tog snimka vrlo dobro. Znam da su te topove instalirali na neku planinu (valjda Bjelasnicu) i onda su tukli dole po sumi (Igmanu).

Sada zasto vi ne znate za njih; to je vjerovatno zbog toga sto su oni bili vrlo kratko tu. Mozda ni Armija BiH nije znala za njih. Mozda svega par ljudi iz Armije da su znali za njih.

Za Francuze sam cuo. Oni su dovukli citav topnicki bataljon i to je bilo na krju rata. Ovi holandjani su pruzili samo simbolicnu pomoc koja je bila skoro ne primjetljiva.
Ocito ti niko ne vjeruje u to sto pises.Pa de se ti malo potrudi pa nam nadi te snimke pa da ti povjerujeme konacno.Svi topovi se inace kace iza kamiona pa ne znam sto bi bila razlika sa Holandskim a da su se popeli na Igman ili Bjelasnicu pa vajda bi ih neko i od nas ovdje prisutnih vidio.Nije top igla da se sakrije a postojao je samo po jedan put kuda su mogli proci na planinu.
-Romeo-

#184 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by -Romeo- »

windows11 wrote:
pionir47 wrote:

Ocito ti niko ne vjeruje u to sto pises.Pa de se ti malo potrudi pa nam nadi te snimke pa da ti povjerujeme konacno.Svi topovi se inace kace iza kamiona pa ne znam sto bi bila razlika sa Holandskim a da su se popeli na Igman ili Bjelasnicu pa vajda bi ih neko i od nas ovdje prisutnih vidio.Nije top igla da se sakrije a postojao je samo po jedan put kuda su mogli proci na planinu.
poznati su podvizi holanđana u srebrenici, tako da bi lakše povjerovao da je svemirski brod dejstvovao po četnicima..
karanana

#185 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by karanana »

karamazov wrote:Oni koji poznaju Ilidzu znaju da je ta stanica bila u samom centru.Samim osvajanjem te stanice pala bi i Ilidza!
Bio sam na Ilidzi citav rat i ostali koji su tu bili znaju da je to jednostavno neistina. Kao sto sam rekao ozbiljne borbe su se vodile samo oko hotelskog kompleksa!Uostalom imaju snimci tih borbi i svako ih moze pogledat.
ne vjerujem ni ja da se opisani dogadjaj kad je u pitanju policijska stanica, desio 93. jedino je moguce da se ovo desilo pocetkom rata maj/juni 92.
PipiDugaDevetka

#186 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

PipiDugaDevetka wrote:
simpozijum delirijum wrote:imaju ti cuveni TV snimci borbi oko hotela na Ilidzi , cinjenica ?
jedna velika propustena sansa da se oslobodi dio Ilidze od Stojcevca (Sumarske skole prema Hadzicima , na drugoj strani rijeke Zeljeznice )
bio sam u svojoj kuci sa familijom u Luzanima ( neka Sarajlije pojasne gdje je to naselje )
pokusao sam sa par komsija pruziti podrsku ali >?
naoruzani jednim AB 70 i M48 uz par 'kasikara" nismo mogli nista :x
Hrasnicani su hrabro napali i prodrli do hotela na Ilidzi i skoro zauzeli cijelu stranu rijeke zeljeznice , ali ?
tenkovi iz Lukavice su stigli ujutro , a nije bilo podrske iz Sarajeva, a Jukini sminkeri su pobjegli ko p..cke !
poslije je nastao osvetnicki pokolj Arkanovaca i Seseljovaca po Ilidzi ( pretpjeli su velike gubitke u ljudstvu i i bili su bijesni , navodno je i Arkan zijanio par najboljih ljudi na Ilidzi kada mu je "zolja" raznijela dzip koji je bio u njegovoj pratnji u aleji Bosne ispaljena od od strane hrabrih Hrasnicana )
naravno da se ne stidim , pobjegao sam od cetnickoga noza a pusku sam morao unistiti
nikada ne mogu prezaliti tu sansu za oslobadjanje bar jednoga dijela Ilidze i povezivanje sa Hrasnickom slobodnom teritorijom kakva katastrofalna dezorijentacija , toliko propustenih sansi za osvojenu bitku
Moj komšija je otac šehida, Senaida Ourčevića, pa mi pričao da mu je sin Senaid bio ušao, oslobodio (Ne znam sa kojim brojem policajaca, boraca) policijsku stanicu na Ilidži. Javio mu se telefonom. Šta je dalje bilo i kako je poginuo, ne znam. Dva djeteta ostala bez oca gazije = heroja.
Nastavio sam diskusiju koju je započeo @simpozijumdelirijum o 1992.g. i početku rata. Naveo sam ime glavnog učesnika događaja, naveo sam izvor odakle su moja saznanja. Pa prosudite, da li bi ''slomljeni'' otac sina jedinca imao razloga da laže. Nadao sam se da će se javiti neko ko je poznavao gaziju Senaida, pa objasniti detaljnije.
junkers

#187 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by junkers »

karamazov wrote:Ima li smo tada ozbiljnih gubitama, mozda i najvecih tokom citavog rata. To je cinjenica zasto bi to krili. Napad iznenadan, ljudi neorganizovani...Sta sad, ja treba da pitam kolike ste vi gubitke imali na Otesu? Oni koji se raduju vecem broju poginulih neprijatelja su za mene bolesni umovi.Zali Boze svakog izguljenog zivota sa bilo koje strane. Bilo ne ponovilo se nikome!
četničkom licemjerju nigdje kraja,šta bih trebao žaliti koljače.znamo šta se desilo tamo gdje ste vi došli...
p.s.stanica nije nikad zauzeta,daleko je to bilo,samo su dobili dobro po p.čci
junkers

#188 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by junkers »

čuj bilo ne ponovilo se, isto ko da smo mi to htjeli,a vamo srpski mup,rezervisti,domaći i uvezeni četnici,jna.
drndalo

#189 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by drndalo »

windows11 wrote:Svi topovi se inace kace iza kamiona pa ne znam sto bi bila razlika sa Holandskim a da su se popeli na Igman ili Bjelasnicu pa vajda bi ih neko i od nas ovdje prisutnih vidio.Nije top igla da se sakrije a postojao je samo po jedan put kuda su mogli proci na planinu.
Pa nije bas tako, tehnicki ima i samohodnih topova/haubica, cak i minobacaca, mada su oni najcesce oprema posebnih oklopnih transportera...

Sto se NATO artiljerije tice, ja za drugu osim one pri kraju rata (kada su i masovni NATO udari avijacijom radjeni), a koja je bila jako efikasna, precizna i ubitacna (minobacaci 120 i haubice 155, radarska korekcija paljbe) ne znam... I iskreno, sumnjam u tu verziju... Jedino su mogli biti tu na Igmanu, kad su bili i francuzi i englezi... Mislim da je tada cijela artiljerijska brigada, mjesovitog nacionalnog (NATO) sastava bila formirana... Niti bi oni iz Splita mogli tolike kilometre proci, a da ih vlastiti komendanti ne bi zaustavili... Dozvoljavam da su i tada prekrsili neko naredjenje, pa da je neko kaznjen zbog toga, ali logisticki bi trebao znati da nijedna NATO clanica ne bi tako nesto radila bez kamare stvari koje ozbiljna artiljerija (mi smo morali improvizovati sa svime sto smo imali, a najcesce i bez toga) vuce sa sobom...
junkers wrote:čuj bilo ne ponovilo se, isto ko da smo mi to htjeli,a vamo srpski mup,rezervisti,domaći i uvezeni četnici,jna.
Opet ne zelim braniti nikoga koga ne poznajem licno, ali zar zaista mislis da su i svi "sa one strane" zeljeli rat, krv, klanje, ubijanje ??? Tamo nije bilo ljudi koji su mobilisani zato sto su stanovali tu gdje jesu ? Pocinjes srati, covjek u svojim komentarima nije nista ruzno rekao, dozvoli da Parlamentarnoj demokratiji postoje i druge stranke.... :evil:
junkers

#190 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by junkers »

drndalo wrote:
windows11 wrote:Svi topovi se inace kace iza kamiona pa ne znam sto bi bila razlika sa Holandskim a da su se popeli na Igman ili Bjelasnicu pa vajda bi ih neko i od nas ovdje prisutnih vidio.Nije top igla da se sakrije a postojao je samo po jedan put kuda su mogli proci na planinu.
Pa nije bas tako, tehnicki ima i samohodnih topova/haubica, cak i minobacaca, mada su oni najcesce oprema posebnih oklopnih transportera...

Sto se NATO artiljerije tice, ja za drugu osim one pri kraju rata (kada su i masovni NATO udari avijacijom radjeni), a koja je bila jako efikasna, precizna i ubitacna (minobacaci 120 i haubice 155, radarska korekcija paljbe) ne znam... I iskreno, sumnjam u tu verziju... Jedino su mogli biti tu na Igmanu, kad su bili i francuzi i englezi... Mislim da je tada cijela artiljerijska brigada, mjesovitog nacionalnog (NATO) sastava bila formirana... Niti bi oni iz Splita mogli tolike kilometre proci, a da ih vlastiti komendanti ne bi zaustavili... Dozvoljavam da su i tada prekrsili neko naredjenje, pa da je neko kaznjen zbog toga, ali logisticki bi trebao znati da nijedna NATO clanica ne bi tako nesto radila bez kamare stvari koje ozbiljna artiljerija (mi smo morali improvizovati sa svime sto smo imali, a najcesce i bez toga) vuce sa sobom...
junkers wrote:čuj bilo ne ponovilo se, isto ko da smo mi to htjeli,a vamo srpski mup,rezervisti,domaći i uvezeni četnici,jna.
Opet ne zelim braniti nikoga koga ne poznajem licno, ali zar zaista mislis da su i svi "sa one strane" zeljeli rat, krv, klanje, ubijanje ??? Tamo nije bilo ljudi koji su mobilisani zato sto su stanovali tu gdje jesu ? Pocinjes srati, covjek u svojim komentarima nije nista ruzno rekao, dozvoli da Parlamentarnoj demokratiji postoje i druge stranke.... :evil:
govoriš o vrs,jel,oh izvini ako sam ti povrijedio osjećaje :lol: znaš li ti kako je to uopšte izgledalo na ilidži 91-92,znaš li kako je u okolnim naseljima bila naoružana 5 kolona,nema veze,nastavite bez mene...
drndalo

#191 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by drndalo »

Ah jesi mi lako uvredjive prirode...? :shock:

Ne znam kako je tamo izgledalo, ali znam kako je kod mene bilo...

Moje pitanje se odnosilo na to ako su "nama ovdje" svi "tamo" cetnici, zasto mi njima svima s pravom ne bi bili "Turci" i slicna sranja ???

Jasnije ?
eltroxin

#192 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by eltroxin »

Pionir, recimo da nisi nesto pobrkao i nesto pogresno protumacio, meni onda taj dogadaj koji opisujes (holandani na Igmanu sa topovima) lici na "najvecu bitku poslije korejskog rata" koji su imali kanadani protiv HV-a u Medackom Dzepu. I o tome su se snimale emisije, cak ih je 900 odlikovano...
junkers

#193 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by junkers »

drndalo wrote:Ah jesi mi lako uvredjive prirode...? :shock:

Ne znam kako je tamo izgledalo, ali znam kako je kod mene bilo...

Moje pitanje se odnosilo na to ako su "nama ovdje" svi "tamo" cetnici, zasto mi njima svima s pravom ne bi bili "Turci" i slicna sranja ???

Jasnije ?
e sad ti nemoj srati,nikad nisam stavio znak jednakosti između srba i četnika,moji prijatelji,kumovi,saborci su srbi,četnici su ljudski hamelj.i nisam upoznao pripadnika vrs kog to ime vrijeđa.

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/100817062
drndalo

#194 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by drndalo »

Rekao sam ti zato sto nisam vidio da je takvu reakciju covjek izazvao direktnim necim... Osim mozda Budvom, ali to sam shvatio kao salu...
pionir47

#195 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by pionir47 »

eltroxin wrote:Pionir, recimo da nisi nesto pobrkao i nesto pogresno protumacio, meni onda taj dogadaj koji opisujes (holandani na Igmanu sa topovima) lici na "najvecu bitku poslije korejskog rata" koji su imali kanadani protiv HV-a u Medackom Dzepu. I o tome su se snimale emisije, cak ih je 900 odlikovano...
Ne znam sta je taj korejski rat protiv HV? Je li se to Kanada u Bosni borila protiv HV?

Ovo za Holandjane znam sigurno. Samo to nije bila nikakva velika bitka. Oni su samo ispucali tu municiju na Srbe i opet se povukli. Samo ta emisija je bila poprilicno davno. Sada kada bolje razmislim; mislim da je moguce da je ta emisija bila i prije nekih 7-10 godina. To je bilo dok je se jos uveliko pricalo i pisalo o rau u ex-Yugoslaviji.

Tako da se ne sjecam svih detalja. Sjecam se samo te slike kako je poredano nekoliko topova na nekoj planini. Sjecam se tog komandira koji je rekao da "nisam mogao vise da sjedim u tom hotelu i da gledam one holandske vojnike kako se izlezavaju; kupaju i festaju dok je nasa pomoc samo par stotina kilometara dalje bila jako potrebna."

Onda su prikazali malu reportazu "rekonstrukciju" u kojoj se vidi par kamiona sa topovima nakacenim na kamione sa ceradom i kako prelaze granicu "Hrvatska -BiH"; potom dolaze na Igman i onda prestaje ta "rekonstrukcija" i pocinje ono da se prikazuje sto su ti Holandski vojnici tada snimili sa svojim kamerama. A to je bilo ono sto sam rekao:"Oni gadjaju dole Igman sa visine i onda komentatorica te emisije govori:"A na izvornoj kaseti ste posle nakacili i rockersu muziku" I onda je on nesto odgovorao; ne sjecam se... U svakom slucaju zapamtio sam to sto sam napisao. A trebao bih se dobro potruditi da bi to nasao; tako da to mozete ocekivati iza 26. septembra. Ali moja memorija je poprilicno dobra. I moji roditelji su to isto gledali.
karanana

#196 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by karanana »

jao jadni holandjani nisu mogli mirno gledati to sto se desavalo dok su festali. nesto slicno ko sto su uradili i u srebrenici, nisu mogli mirno posmatrati.

nikakvih nato trupa u BiH nije bilo do 95 odnosno 96. sve ostalo su gluposti i price za malu djecu. sve od strane vojske do 96. je bilo u bijelim vozilima i plavim sljemovima UN-a i nije bilo sanse da ikakva druga vojna formacija udje bez odobrenja UN-a.
windows11

#197 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by windows11 »

karanana wrote:jao jadni holandjani nisu mogli mirno gledati to sto se desavalo dok su festali. nesto slicno ko sto su uradili i u srebrenici, nisu mogli mirno posmatrati.

nikakvih nato trupa u BiH nije bilo do 95 odnosno 96. sve ostalo su gluposti i price za malu djecu. sve od strane vojske do 96. je bilo u bijelim vozilima i plavim sljemovima UN-a i nije bilo sanse da ikakva druga vojna formacija udje bez odobrenja UN-a.
Ama ljudi treba pustit malog da zivi u tim svojim snovima i tetkovim pricama o nakvim Holandskim topovima i Americkim tenkovima i prekinut diskusiju s njim.
exliberal

#198 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by exliberal »

Pionir

Vjeruj ljudima koji su uscestvovali u tim borbama, mnogi su ti opisali kako je bilo gore, ja licno nisam bio kad je igman pao jer sam popusio na zuci ali znam par momaka iz mog komsiluka koji su se zatekli na "odmoru" ( tacno tako se zvalo ide na odmor na igman) i koji su pricali o tim urnebesnim danima.
Najveca bitka gdje su ucestvovale kopnene trupe ( ako cemo to tako zvati ) pored akcije nato snaga oko Sarajeva je bitka za Medacki Djep kad su se Kanadjani sopali sa hrvatima i to momacki. Sve ostalo je u sveri maste i zelja.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#199 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Admir_1984 »

Ni u knjizi Sjena nad Igmanom nigdje se ne spominju nikakve strane trupe na Igmanu, samo UNPROFOR i demilitarizacija

Knjiga me je jos vishe uvjerila da je sve vrijeme rata jedan i jedini cilj vlastima bio obogatiti se i njima nije odgovaralo da rat ubrzo stane, a garant su bili i u vezama sa drugom stranom. Koliko god je armija mogla osloboditi siri rejon Sarajeva, tako isto su i oni mogli zauzeti jos vishe, ali to njima nije odgovaralo zbog bogacenja. Da smo mi imali odlucnost i volju nadleznih (prije svega alije i njegovih potrcka), Sarajevo se preko Igmana do polovine 93 moglo osloboditi. Sve u svemu, da se opet slucajno zarati prvi bi pjeske bjezao odavde
karamazov

#200 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by karamazov »

Sad sam se sjetio tih holandjana na Igmanu! Popeli se sa topovima na Bjelasnicu pa zovu "Ej jeste li vi srpske cete da malo raspalimo po vama" , "ma nema problema samo izvolite". Onako svi u narandzastim uniformama , mislim da je i onaj crnjo Gulit bio sa njima, al nisam bas siguran!

Salim se naravno! Kakvi crni holandjani , misevi jedni , nakaradna nacija...
Post Reply