IT posao u Evropi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mirsek

#176 Re: IT posao u Evropi

Post by mirsek »

PeeJay wrote:
512MB wrote:Eh dobar UI il UX ekspert je skup, najteze je napravit jednostavnu stvar, moze bit kompleksno al ne smije bit komplicirano :)
Slazem se. Najstrozija kazna, koju sam smislio za "znalce" je, da moraju tjedan ili dva koristit (a.k.a. testirat) svoj UI. Da vidis, kako se radjaju ideje za poboljsanje ergonomije. I to na nasim UI, koji su obicno dosta jednostavni (vise manje sve temelji na "wizzardima"- guided workflow, za korisnike, koje sreces obicno u birtiji za sankom). :D

To otvara novo poglavlje o t.z. "full stack developer"-ima. I tu mi dodje muka, kad procitam, da je netko "full stack developer". :? :roll:
radimsveisvastaalinistadobro.press
Full stack i jeste expert u jednom polju a na nivou iskusnijeg juniora u drugim poljima.To se zove T shape programer, osoba koja ima sirinu da je radila i frontend i backend i baze a expert je u jednom od tih polja.
Cookie85

#177 Re: IT posao u Evropi

Post by Cookie85 »

512MB wrote:
Cookie85 wrote: Kao sto sam odg. Niko nikome nije neophodan danas.

A da citas moje postove, vidio bih da sam vise orijentisan za web iako znam i software.

Hoces jos source code da ti posaljem :D

EDIT:

I naravno freelancer sam kad imam vremena, od toga ne zivim nego se "zabavljam" i samo uzimam projekte za koje imam vremena. Da ne pomislis da radim i u firmi fulltime + freelancer fulltime
A web nije software il kako :mrgreen:
Imas web app, ali web nije software. Zato je odvojeno Web Developer i Software Developer
Cookie85

#178 Re: IT posao u Evropi

Post by Cookie85 »

PeeJay wrote:
Ispricavam se. Moja pogreska. Sasvim sam naopako interpretirao, iako je pravo napisano. Procitao sam brez onog veznika "i" izmedju. Ponovo se izpricavam. Sve je OK.

EDIT (objasnjenje moje pogreske): brez onog veznika "i" izpadne "Ja radim u Firmi kao Freelancer...", sto je slicno jedan oblik samoprevare, kao i ovaj oko kojeg se malo prepucavam sa kolegom @512MB.
Nema problema ;)

:thumbup:
512MB

#179 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

Cookie85 wrote: Imas web app, ali web nije software. Zato je odvojeno Web Developer i Software Developer
Aha, cim se ti inace bavis? Jer programiranjem sigurno ne :mrgreen:
Horcrux

#180 Re: IT posao u Evropi

Post by Horcrux »

Ne bavite se vi ni jedan programiranjem. Ni jedan od programera kojeg znam, a znam ih bas puno, ne moze srat ko' vi, da prostite. Mozda ste manageri. :D
512MB

#181 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

Horcrux wrote:Ne bavite se vi ni jedan programiranjem. Ni jedan od programera kojeg znam, a znam ih bas puno, ne moze srat ko' vi, da prostite. Mozda ste manageri. :D
Ali koji su bili programeri :mrgreen:

Image
Last edited by 512MB on 24/01/2019 22:31, edited 1 time in total.
Melo15

#182 Re: IT posao u Evropi

Post by Melo15 »

Horcrux wrote:Ne bavite se vi ni jedan programiranjem. Ni jedan od programera kojeg znam, a znam ih bas puno, ne moze srat ko' vi, da prostite. Mozda ste manageri. :D
Sve HR do HRa :mrgreen:
ljutiajvar

#183 Re: IT posao u Evropi

Post by ljutiajvar »

mirsek wrote:
PeeJay wrote:
512MB wrote:Eh dobar UI il UX ekspert je skup, najteze je napravit jednostavnu stvar, moze bit kompleksno al ne smije bit komplicirano :)
Slazem se. Najstrozija kazna, koju sam smislio za "znalce" je, da moraju tjedan ili dva koristit (a.k.a. testirat) svoj UI. Da vidis, kako se radjaju ideje za poboljsanje ergonomije. I to na nasim UI, koji su obicno dosta jednostavni (vise manje sve temelji na "wizzardima"- guided workflow, za korisnike, koje sreces obicno u birtiji za sankom). :D

To otvara novo poglavlje o t.z. "full stack developer"-ima. I tu mi dodje muka, kad procitam, da je netko "full stack developer". :? :roll:
radimsveisvastaalinistadobro.press
Full stack i jeste expert u jednom polju a na nivou iskusnijeg juniora u drugim poljima.To se zove T shape programer, osoba koja ima sirinu da je radila i frontend i backend i baze a expert je u jednom od tih polja.
Pozdrav, pratim temu.

Meni "full stack developer" isto ne ide u glavu. Ja npr. mogu odrediti stack i napraviti kompleksnu web aplikaciju by myself, npr. Linux,Nginx,Gunicorn,Flask (i jos desetak ekstenzija, tipa login, celery, elastic search ...), Python (sklearn,pandas, numpy) , SQLAlchemy, ali opet nemam osjecaj da se mogu zvati "full stack developer". Npr. ako neko hoce streaming web app na bazi big data morao bih uciti Kafku o kojoj pojma nemam. Ovisno o projektu, taj tzv. "full stack developer" ce naletiti na zahtjeve za tehnologijom o kojoj pojma nema.... to je moj neki osjecaj.
tuzlak1212

#184 Re: IT posao u Evropi

Post by tuzlak1212 »

Cookie85 wrote:
512MB wrote:
Cookie85 wrote: Kao sto sam odg. Niko nikome nije neophodan danas.

A da citas moje postove, vidio bih da sam vise orijentisan za web iako znam i software.

Hoces jos source code da ti posaljem :D

EDIT:

I naravno freelancer sam kad imam vremena, od toga ne zivim nego se "zabavljam" i samo uzimam projekte za koje imam vremena. Da ne pomislis da radim i u firmi fulltime + freelancer fulltime
A web nije software il kako :mrgreen:
Imas web app, ali web nije software. Zato je odvojeno Web Developer i Software Developer
web nije software, web više baca na robotiku :D :izet:
512MB

#185 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

Robot je nista drugo nego software koji fercera na proprieternoj hardware :skoljka:
tuzlak1212

#186 Re: IT posao u Evropi

Post by tuzlak1212 »

.
PeeJay

#187 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

Prosvijeceni komentator ili wannabe smart ass? :?
Cookie85

#188 Re: IT posao u Evropi

Post by Cookie85 »

512MB wrote:
Cookie85 wrote: Imas web app, ali web nije software. Zato je odvojeno Web Developer i Software Developer
Aha, cim se ti inace bavis? Jer programiranjem sigurno ne :mrgreen:
Mislio sam da se bavim programiranjem i design-om , ali ocigledno nije tako :D
Cookie85

#189 Re: IT posao u Evropi

Post by Cookie85 »

[quote=tuzlak1212]
web nije software, web više baca na robotiku :D :izet:[/quote]

Web se ne smatra software-om jer user koristi preko browser-a i ne moras nista instalirati, a web app je software koje se pokrece na web serveru. A software je destkop app, koji user mora instalirati. Valjda sam ti dobro objasnio :D , ali bolje pitaj 512MB jer je on programer, a ja nisam, samo to radim. :D :thumbup:
PeeJay

#190 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

Cookie85 wrote:
Web se ne smatra software-om jer user koristi preko browser-a i ne moras nista instalirati, a web app je software koje se pokrece na web serveru. A software je destkop app, koji user mora instalirati. Valjda sam ti dobro objasnio :D , ali bolje pitaj 512MB jer je on programer, a ja nisam, samo to radim. :D :thumbup:
Web je skracenica za globalno razgranatu mrezu internetnih usluga za posluzivanje tekstovnih (a vec duze vremena i multimedijskih) sadrzaja. Software je skup instrukcija i podataka, koji definiraju ponasanje hardware-a.

To o cemu ti pises se dotice pojmova multitier architecture (visenivojska arhitektura) i thin client (na zalost ne poznajem prijevod). Webbrowser jeste software, koji na osnovi podataka instruira hardware, sta prikazati na ekranu i omogucava okruzenje/sucelje za izvodjenje drugog software-a unutar svog naslovnog prostora u memoriji (skripte, plug-in, isl.). To se naziva user tier (korisnicki nivo).

Isto tako je software i middle tier, kojeg cesto nazivamo i application server, koji sluzi za posluzivanje hipertektualnih dokumenata, multimedije i programa za izvodjenje na klijentovom hardware-u. Iza njega stoji tzv. data tier, koji je opet neki software (bilo to RDBMS ili bilosta drugo) i koji tece opet na nekom hardwareu.

Dali je UI posluzen kao (HTML) dokument klijentu ili je UI namjesten na klijentov racunar kao sabir instrukcija, koje neposredno definiraju ponasanje hardwera ja sasvim irelevantno (sa aspekta definicije, sto software jeste).

Predlazem ti, da si razjasnis te stvari, jer u stvari, dok ti te stvari nisu sasvim jasne, ti (kao programer) pojma nemas, sto zapravo uopste radis (pises). Sa tim ne mislim samo toga, da ti nije poznato, sto je ustvari software.
madner

#191 Re: IT posao u Evropi

Post by madner »

Cookie pao na intervju :D
Cookie85

#192 Re: IT posao u Evropi

Post by Cookie85 »

PeeJay wrote:
Cookie85 wrote:
Web je skracenica za globalno razgranatu mrezu internetnih usluga za posluzivanje tekstovnih (a vec duze vremena i multimedijskih) sadrzaja. Software je skup instrukcija i podataka, koji definiraju ponasanje hardware-a.

To o cemu ti pises se dotice pojmova multitier architecture (visenivojska arhitektura) i thin client (na zalost ne poznajem prijevod). Webbrowser jeste software, koji na osnovi podataka instruira hardware, sta prikazati na ekranu i omogucava okruzenje/sucelje za izvodjenje drugog software-a unutar svog naslovnog prostora u memoriji (skripte, plug-in, isl.). To se naziva user tier (korisnicki nivo).

Isto tako je software i middle tier, kojeg cesto nazivamo i application server, koji sluzi za posluzivanje hipertektualnih dokumenata, multimedije i programa za izvodjenje na klijentovom hardware-u. Iza njega stoji tzv. data tier, koji je opet neki software (bilo to RDBMS ili bilosta drugo) i koji tece opet na nekom hardwareu.

Dali je UI posluzen kao (HTML) dokument klijentu ili je UI namjesten na klijentov racunar kao sabir instrukcija, koje neposredno definiraju ponasanje hardwera ja sasvim irelevantno (sa aspekta definicije, sto software jeste).

Predlazem ti, da si razjasnis te stvari, jer u stvari, dok ti te stvari nisu sasvim jasne, ti (kao programer) pojma nemas, sto zapravo uopste radis (pises). Sa tim ne mislim samo toga, da ti nije poznato, sto je ustvari software.
:shock: dali ti razumijes sto pises?

Sam si sebi odg. Sta je web a sta software. A ako ces tacnije web ti je "izvedba" ili kako god od www= world web wide.
Probaj razumjeti razliku software, web, a i sam si odgovorio sta je web a sta software

P.s.
Jos mi samo reci da je HTML programski jezik i polozio si :)

:run:
PeeJay

#193 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

Cookie85 wrote:
PeeJay wrote:
Cookie85 wrote:

:shock: dali ti razumijes sto pises?

Sam si sebi odg. Sta je web a sta software. A ako ces tacnije web ti je "izvedba" ili kako god od www= world web wide.
Probaj razumjeti razliku software, web, a i sam si odgovorio sta je web a sta software

P.s.
Jos mi samo reci da je HTML programski jezik i polozio si :)

:run:
Bit cu slobodan dopisati, da si promasio trenutak, kad si mogao reci: Hvala. A kad vec hoces izazov, onda nam objasni, sta si tacno mislio sa tim, da si vise orientiran na web (a ne na software). Mozda i mi nesto naucimo nesto o mreznim plastima i protokilima, te protokolnim konverterima od tebe, ako ide tako razumit, da ti je to blize, nego mrezni software. Ili se bavis ruterima, firewallima i ostalim hardwareom, sto cini web? Pokusavam razumit, u sta bi mogao biti usmjeren, da je web, a da nije software...

P.S.: Mozda nam mozes i objasnit, zasto po tvom misljenju HTML nije programski jezik.
mirsek

#194 Re: IT posao u Evropi

Post by mirsek »

Da li je neko web, android, ios, ili iot developer zavisi od okruzenja gdje se taj software izvrsava ali sve je to software.
drag_gost

#195 Re: IT posao u Evropi

Post by drag_gost »

Ja ne mogu da vjerujem kakva diskusija. Strasno.
HB_BHF

#196 Re: IT posao u Evropi

Post by HB_BHF »

drag_gost wrote:Ja ne mogu da vjerujem kakva diskusija. Strasno.
Vala baš... Sramota me što sam osnivač teme. Mogu li je kako zatvoriti? :D
free_too

#197 Re: IT posao u Evropi

Post by free_too »

Zaboravio je napisati da radi web... web cam girl :D
PeeJay

#198 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

HB_BHF wrote:
Ma sve je to u kontekstu teme, u stvari. Pitao si kako doci do posla u DE odnosno u cemu je poanta svih tih negativnih odgovora. Ovdje ima ponekih lijepih variacija ili skoro da vec karikatura na tu temu, iz kojih mozes dosta naucit. ;-)
drag_gost

#199 Re: IT posao u Evropi

Post by drag_gost »

HB_BHF wrote:
Nisi ti kriv. :)
Facasplaca

#200 Re: IT posao u Evropi

Post by Facasplaca »

Imal ko u svici da je da kaze okvirno kolike su plate developera sa 3-5 g iskustva...
Post Reply