Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post Reply
Danguba

#176 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Danguba »

madner wrote:Ne bas, Dodo zna sta je bolje za RS, jedna ili 3 nacije.

No, kazem jedino Bake ovo moze rjesiti. Ili da prijeti ili da pravi kompromis, jer je ovo cisto u nadleznosti RSa.
kako?
Drvosjeca iz Dejcica

#177 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

No, kazem jedino Bake ovo moze rjesiti. Ili da prijeti ili da pravi kompromis, jer je ovo cisto u nadleznosti RSa.

kakva nadležnost RS-a? Pokaži gdje to piše u Ustavu BiH da su nazivi jezika u nadležnosti entiteta. To što politika Srba u BiH tukne na fašizam ne znači da je to ikakva nadležnost entieta ili manjeg BH entiteta. Mogu se oni koprcati i kofrčiti ali bosanski jezik je realnost i tu se RS ne pita koliko je nokat.
Patriotska_Liga

#178 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Patriotska_Liga »

Jest, al nije :D

Zna Dodo ono što ti ne znaš, a to je da ne možeš nagurat' Bošnjake, Srbe i Hrvate pod zajednički nazivnik. On će svoje stado uvijek gurati van razlomačke crte ispod koje stoji Bosanac/Bosanac i Hercegovac. I on i svaki naredni, baš kao i svaki prethodni. Dodo zna ali ti ne znaš.

Nema kompromisa, ili je bosanski jezik ili nije, dakle situacija je sve ili ništa.
Ommadawn

#179 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Ommadawn »

A da nazovemo jezik "Juznoslavenski" i rijesimo sve probleme? Jesmo li juzni Slaveni - jesmo. Je li se razumiju medjusobno Srbin, Hrvat, Bosanac i Crnogorac kada pricaju? Razumiju. Dva pisma, nekoliko dijalekata, naziv jezika ne proglasava nijednu naciju superiorno (kao sto je to nekada cinio naziv srpsko-hrvatski odnosno hrvato-srpski) i taman svima.

Jebote, imamo pun kurac vaznijih problema u drzavi da rijesavamo, nego da se busamo u nacionalna prsa. Ali jok, valja onda raditi.
Patriotska_Liga

#180 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Ne može, Slovenački i Makedonski jezik su takođe južnoslavenski ali lingvistički nisu isti jezik kao bosanski i ova tri.
Ommadawn

#181 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Ommadawn »

Patriotska_Liga wrote:Ne može, Slovenački i Makedonski jezik su takođe južnoslavenski ali lingvistički nisu isti jezik kao bosanski i ova tri.
Je, ali njihovi nazivi nisu problematicni i niko drugi osim Slovenaca odnosno Makedonaca ih potpuno razumije.
U hrvatskom jeziku imas razlicite dijalekte pa bude situacija da Dalmatinac Zagorca nista ne razumije a ni ovaj njega.
Eh sad, posto je i naziv jezika (a i sam jezik) kod nas toliko ispolitiziran da to vise niko ne moze u kraj stati - dobijamo naknadne probleme. Nadrealisti su taj apsurd jos davno pokazali.
Apsurd koji je takav, da ja licno, u inostranstvu prilikom pisanja molbe za posao, navedem da znam srpski, hrvatski i bosanski a onaj koji nije upucen u njihovu slicnost konta "u jebote, koji poliglota". A ustvari automatski znas govoriti i razumjeti cim naucis pricati jedan od navedenih.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#182 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote:A da nazovemo jezik "Juznoslavenski" i rijesimo sve probleme? Jesmo li juzni Slaveni - jesmo. Je li se razumiju medjusobno Srbin, Hrvat, Bosanac i Crnogorac kada pricaju? Razumiju. Dva pisma, nekoliko dijalekata, naziv jezika ne proglasava nijednu naciju superiorno (kao sto je to nekada cinio naziv srpsko-hrvatski odnosno hrvato-srpski) i taman svima.

Jebote, imamo pun kurac vaznijih problema u drzavi da rijesavamo, nego da se busamo u nacionalna prsa. Ali jok, valja onda raditi.
Ma najbolje "Naš jezik".

Znaš i sam da kad se sretnu Jugosi u dijaspori da uvijek kažu: "možemo i na našem"
Novak20

#184 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Novak20 »

Kao što je onomad Visoki predstavnik uveo neutralne tablice na automobilima, neka uvede u dnevnike škola naziv "maternji jezik" i riješen problem.
Edin H.

#185 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Edin H. »

Ommadawn wrote:
Patriotska_Liga wrote:Ne može, Slovenački i Makedonski jezik su takođe južnoslavenski ali lingvistički nisu isti jezik kao bosanski i ova tri.
Je, ali njihovi nazivi nisu problematicni i niko drugi osim Slovenaca odnosno Makedonaca ih potpuno razumije.
U hrvatskom jeziku imas razlicite dijalekte pa bude situacija da Dalmatinac Zagorca nista ne razumije a ni ovaj njega.
Eh sad, posto je i naziv jezika (a i sam jezik) kod nas toliko ispolitiziran da to vise niko ne moze u kraj stati - dobijamo naknadne probleme. Nadrealisti su taj apsurd jos davno pokazali.
Apsurd koji je takav, da ja licno, u inostranstvu prilikom pisanja molbe za posao, navedem da znam srpski, hrvatski i bosanski a onaj koji nije upucen u njihovu slicnost konta "u jebote, koji poliglota". A ustvari automatski znas govoriti i razumjeti cim naucis pricati jedan od navedenih.
:D

Je li slabo ili nikako govoris crnogorski? :wink:
Ommadawn

#186 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:
Ommadawn wrote:A da nazovemo jezik "Juznoslavenski" i rijesimo sve probleme? Jesmo li juzni Slaveni - jesmo. Je li se razumiju medjusobno Srbin, Hrvat, Bosanac i Crnogorac kada pricaju? Razumiju. Dva pisma, nekoliko dijalekata, naziv jezika ne proglasava nijednu naciju superiorno (kao sto je to nekada cinio naziv srpsko-hrvatski odnosno hrvato-srpski) i taman svima.

Ma najbolje "Naš jezik".

Znaš i sam da kad se sretnu Jugosi u dijaspori da uvijek kažu: "možemo i na našem"
E upravo. A onaj koji upita "A koji je to nas?" ispada papak po defaultu. I odlicno se svi razumiju.
Ommadawn

#187 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Ommadawn »

Edin H. wrote:
Ommadawn wrote:
:D

Je li slabo ili nikako govoris crnogorski? :wink:
Natucam nekako :D Jos nigdje, bar u tim svedskim digitalnim aplikacijama nije naveden crnogorski jezik - zapravo, ne znam da li je igdje medjunarodno i priznat. Znam da su se The Books of Knjige borili za njegovu autenticnost ali hajd znaj da se nisu zajebavali.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#188 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote: E upravo. A onaj koji upita "A koji je to nas?" ispada papak po defaultu. I odlicno se svi razumiju.
Nedavno sam bas sa jednim Svedom imao zanimljivu diskusiju oko naseg/nasih jezika :D i on mi je nako "u sali-uvali fazonu" rekao nesto u stilu: "za ljude koji se tako dobro razumiju, imate i previse nesuglasica" :D
madner

#189 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by madner »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

kakva nadležnost RS-a? Pokaži gdje to piše u Ustavu BiH da su nazivi jezika u nadležnosti entiteta. To što politika Srba u BiH tukne na fašizam ne znači da je to ikakva nadležnost entieta ili manjeg BH entiteta. Mogu se oni koprcati i kofrčiti ali bosanski jezik je realnost i tu se RS ne pita koliko je nokat.
Obrazovanje je u nadleznosti RSa i kantona. Mogu ali to je dio duze politike koja negira sve bosansko. Nema nacije, nema jezika, nema institucija Bosne nego su zajednicke itd itd...

Dakle ovo se moze samo prijetnjom ili dogovorom rjesiti, ministarstvo moze ljude 200 godina zavlaciti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#190 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Tomahawk11 »

Ni u Jugoslaviji se nije zvao juznoslavenski, nego srpskohrvatski. Sto?
Patriotska_Liga

#191 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Tomahawk11 wrote:Ni u Jugoslaviji se nije zvao juznoslavenski, nego srpskohrvatski. Sto?
Zato što ni Srbi ni Hrvati nisu (bili) zainteresovani da žrtvuju svoje ime u jeziku zarad neke zajedničke priče.

Nismo više ni mi, i kod nas je toga sve manje. Srećom.
madner

#192 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by madner »

Patriotska_Liga wrote:

Jest, al nije :D

Zna Dodo ono što ti ne znaš, a to je da ne možeš nagurat' Bošnjake, Srbe i Hrvate pod zajednički nazivnik. On će svoje stado uvijek gurati van razlomačke crte ispod koje stoji Bosanac/Bosanac i Hercegovac. I on i svaki naredni, baš kao i svaki prethodni. Dodo zna ali ti ne znaš.

Nema kompromisa, ili je bosanski jezik ili nije, dakle situacija je sve ili ništa.
Nije pitanje o nagurivanju nego o polaganju prava ako dodje do ostavinske rasprave. Jedna pozicija polaze pravo na jedan dio, druga na sve.

Kompromis je da se Dodi ustupi nesto drugo. Tako to Bake radi, voli djeliti.
duh_sa_sjekirom

#193 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by duh_sa_sjekirom »

Meni je najinteresantnije gledati kako tema o bos.jeziku na površinu izbaci veliku količinu smrada, fekalija i drugog ljudskog i životinjskog otpada. Ne zna čovjek otkud više navire. I druge teme o bosanskom jeziku odličan su mamac ili lakmus-papir za prepoznavanje navedenih tvari.
Prosto je nevjerovatno sa koliko žara i iskonske neskrivene mržnje pojedine molekule koje čine tvari iz uvodnog dijela ovog posta nastoje drugom negirati elementarno pravo da nešto svoje nazove kako želi.
Patriotska_Liga

#194 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

madner wrote: Nije pitanje o nagurivanju nego o polaganju prava ako dodje do ostavinske rasprave. Jedna pozicija polaze pravo na jedan dio, druga na sve.

Kompromis je da se Dodi ustupi nesto drugo. Tako to Bake radi, voli djeliti.
Nije tačno. Bošnjaci polažu pravo na sve, o tome smo pričali milion puta ali moraš ti da podvaljuješ Bošnjacima da im je dosta 23%. Džaba krečiš.

Bakir može da polaže pravo na svoju avliju na Poljinama. Nema ovlaštenja da dijeli bilo šta van toga.
Drvosjeca iz Dejcica

#195 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

duh_sa_sjekirom wrote:Meni je najinteresantnije gledati kako tema o bos.jeziku na površinu izbaci veliku količinu smrada, fekalija i drugog ljudskog i životinjskog otpada. Ne zna čovjek otkud više navire. I druge teme o bosanskom jeziku odličan su mamac ili lakmus-papir za prepoznavanje navedenih tvari.
Prosto je nevjerovatno sa koliko žara i iskonske neskrivene mržnje pojedine molekule koje čine tvari iz uvodnog dijela ovog posta nastoje drugom negirati elementarno pravo da nešto svoje nazove kako želi.
Eh da, ja kada to primjetim i prozovem takve jedinke kažu mi onda da sam motivisan nacionalizmom, neosmanizmom i raznim drugim izmima.
Ommadawn

#196 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:
Ommadawn wrote: E upravo. A onaj koji upita "A koji je to nas?" ispada papak po defaultu. I odlicno se svi razumiju.
Nedavno sam bas sa jednim Svedom imao zanimljivu diskusiju oko naseg/nasih jezika :D i on mi je nako "u sali-uvali fazonu" rekao nesto u stilu: "za ljude koji se tako dobro razumiju, imate i previse nesuglasica" :D
I pogodio u sridu. Apsurd druze, apsurd.

U zgradi u koju sam nedavno preselio, zivi momak Svedjanin. Skoro sjedi na terasi sa rajom (sve sami Svedjani, rasni), rostiljaju i slusaju (pazi sad!) neke zesce narodnjake. Ko je u pitanju, ne znam, ali nije to bila pjesma-dvije nego sigurno citav jedan album, ako ne i vise. Prolazila zena sa kcerkom i u cudu im dobacila "Sta? Slusate bosansku muziku?" a ovi "O da! Cekaj, bosansku? Ja mislim da je srpska! Ili crnogorska? Peter, znas li ti cija je ovo muzika" a zena ce "Ma isto ti je to sve!" i tipovi ce "Da, isto je. Samo NAMA nije jasno zasto ste ratovali?".
Kasnije dolazim ja s posla i parkiram a u autu bas grmi Audioslave sa "Show me how to live" i izlazim a oni sad cekaju moju reakciju. Ja pozdravim fino i svojim putem, svojim poslom. "Ti ne slusas ovu muziku?" rekoh "Ne. Volim tvrdji zvuk". Otkud bas da slusaju takvu muziku, vjerovatno se druze s nekim nasima. Na tim Balkan Partyju ne znas koga ima vise. I bas nikada nacionalistickih incidenata.
Patriotska_Liga

#197 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Ako sam dobro razumio, mi sad treba da odustanemo od bosanskog jezika jer se neko druži s nekim Šveđanima?
Tomahawk11
Globalni moderator

#198 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Tomahawk11 »

Patriotska_Liga wrote:
Tomahawk11 wrote:Ni u Jugoslaviji se nije zvao juznoslavenski, nego srpskohrvatski. Sto?
Zato što ni Srbi ni Hrvati nisu (bili) zainteresovani da žrtvuju svoje ime u jeziku zarad neke zajedničke priče.

Nismo više ni mi, i kod nas je toga sve manje. Srećom.
Aha. A vidim sad prica o juznoslavenskom, pa zato.
Znaci, nisu tad bili zainteresovani, a sad kao i bi. My ass.
Nista zlonamjerno, mozda pojedinci nabacuju ideju iz zdravih pobuda, ali treba da im bude jasno: sutra da Bosnjaci kazu eto nek se zove juznoslavenski, Srbi se ne bi odrekli srpskog niti Hrvati hrvatskog. Mozemo se mi razumjeti koliko hocemo, ali to je cinjenica.
Samim tim je ironija da Srbi u RS brane/namecu ime Bosnjacima kako ce im se zvati jezik.
Drvosjeca iz Dejcica

#199 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

madner wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Obrazovanje je u nadleznosti RSa i kantona. Mogu ali to je dio duze politike koja negira sve bosansko. Nema nacije, nema jezika, nema institucija Bosne nego su zajednicke itd itd...

Dakle ovo se moze samo prijetnjom ili dogovorom rjesiti, ministarstvo moze ljude 200 godina zavlaciti.
Da, ali pravo na jezik se temelji na drugim stvarima a ne ministarstvom obrazovanja. :oops: Može to ministarstvo osporavati i ptice na granama ali mislim da troše resurse na izgubljene bitke.
Ommadawn

#200 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Ommadawn »

Patriotska_Liga wrote:Ako sam dobro razumio, mi sad treba da odustanemo od bosanskog jezika jer se neko druži s nekim Šveđanima?
Nisi dobro razumio. Treba se okrenuti rjesavanju mnogo vecih i konstruktivnijih problema koji bi drzavu Bosnu usmjerili ka normalnijem putu.
Post Reply