Nije bas, razmjena izmedju Yuge i CCCPa je bila uglavnom klirinska, znaci nema love nego samo robaneki wrote:Gore blatiš čovjeka sto baca teorije s advance-a a sad isto to ti radiš..jefferson wrote:Zato su par godina nakon Sputnika prodali SFRJ MIGove-21 za dva miliona pari cipela.Fakat vladate... pogotovo auto industrija![]()
Pa Rusi su prije vas bili u svemiru... ja bih se ubio da sam Amer.
Kada su nasi piloti isli na obuku za prve MIG-ove red se hvatao za Jugoslovenske cipele i to si ih mogao kupiti samo sa karticom.
Rasprava vam je puna argumentacije, ovo s cipelama je najjači argument do sad..
Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
-
detroit-mercy
#176 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
- General War
#177 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
E tu ce bas da se usrece jer moraju onda da novu rafineriju prave kako bi je preradjivali naftu sa visokim procentom sumpora...zato su i grohnuli jer vecinom nafta se preradjivala u SAD.statixx wrote:Kinezi drze i vecinu duga Venezuele, al' su se tu, sudeci po trenutnom stanju, dobro zajebali. Mozda u nafti budu naplacivali.jefferson wrote: Kini, jesu oko 15% duga. Kao sto i SAD drze dio kineskog duga. Vecina zemalja prodaje i kupuje obveznice itd, pa tako i SAD.
Do kad? Ko zna, duze nego Venecuela i Rusija to ej sigurno, a ni Kina se nesto uz adnje vrijeme nemoze pohvaliti nekim napretkom. Odlaze kompaniej, skupo sklapati, a kinezi fala bogu "inovativni."
-
Nokija
#178 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Najvazniji resurs svake drzave su ljudi!!! To se vidi najbolje na primjeru razvijenih industrijski zemalja, cesto skromnih zaliha ili nikakavih prirodnih resursa, cak ovise o tudjim resursima, a opet top: Japan, Njemacka, Svica, Austrija....S druge strane masa zemalja bogatih svim i svacim a vlada rat, glad, anarhija. Izmedju ove dvije krajnosti pliva takodje masa nekih drzava koje su izmedju.
I ti isti ljudi stvaraju uredjenja. Nema univerzalnog principa niti uredjenja, to se stvori kroz istoriju, kroz razvoj drustva, nekome se nametne neko uredjenje. A svaka krajnost je pogubna, prije ili kasnije.
Ne znam kako je u Skandinaviji, u njemackoj vlada princip "socijalne trzisne ekonomije". Trend je ipak sve manje "socijalne" a sve vise "trzisne" ekonomije
Licno sam pristalica tog uredjenja koji se bazira na principu solidarnosti i pariteta itd iako nisam nikad profitirala od tog socijalnog. Istina, skolovala sam se za dzabe al radim dovoljno dugo da sam to sve sigurno vec odavno indirektno vratila. U posljednje vrijeme uvidjam da se ja jako, jako puno solidarisem putem doprinosa i poreza koji placam. Radije sam na strani da dobro zaradjujem i da ja dajem nego da se meni daje. Ali ipak sve manje strpljenja imam
U Americi je situacija skroz drugacija, i praviti bilo kakve paralele nema smisla. I kompletna juzna Amerika je takodje svijet za sebe i nema smisla to porediti sa Evopom, Rusima, Yug. Usput budi receno, nekad sam citala da bi Rusija moglo skoro citav svijet snadbijevati zitaricama, a oni uvoze skoro svu hranu.
I ti isti ljudi stvaraju uredjenja. Nema univerzalnog principa niti uredjenja, to se stvori kroz istoriju, kroz razvoj drustva, nekome se nametne neko uredjenje. A svaka krajnost je pogubna, prije ili kasnije.
Ne znam kako je u Skandinaviji, u njemackoj vlada princip "socijalne trzisne ekonomije". Trend je ipak sve manje "socijalne" a sve vise "trzisne" ekonomije
U Americi je situacija skroz drugacija, i praviti bilo kakve paralele nema smisla. I kompletna juzna Amerika je takodje svijet za sebe i nema smisla to porediti sa Evopom, Rusima, Yug. Usput budi receno, nekad sam citala da bi Rusija moglo skoro citav svijet snadbijevati zitaricama, a oni uvoze skoro svu hranu.
- Sanjarko
#179 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
jefferson wrote:FED-u?Pa bas i ne.
Duzni su Fedu privatnoj Banci i Kini tak.![]()
Shto se tice shtancajnjazaboli me.
Njihov zivot, biznis, stvar.
Moze im se.
Al dokad.
Znash onu izreku Narodnu.
Prije nego sto pocnes glmiti poznavaoca americke politike, nauci sta je FED a sta Social Security, i ko je kome sta duzan.
Procitate na Advance Hr nekog tipa koji ima 35 godina i jos zivi sa mamom, i odmah "pamet" prosipate ovdje.
Kini, jesu oko 15% duga. Kao sto i SAD drze dio kineskog duga. Vecina zemalja prodaje i kupuje obveznice itd, pa tako i SAD.
Do kad? Ko zna, duze nego Venecuela i Rusija to ej sigurno, a ni Kina se nesto uz adnje vrijeme nemoze pohvaliti nekim napretkom. Odlaze kompaniej, skupo sklapati, a kinezi fala bogu "inovativni."
Sta se palish ko umnjak odmah.Thus, the Federal Reserve System has both private and public components to serve the interests of the public and private banks.[17][18][19][20] The structure is considered unique among central banks. It is also unusual in that the United States Department of the Treasury, an entity outside of the central bank, creates the currency used.[21] The Federal Reserve System considers itself "an independent central bank because its monetary policy decisions do not have to be approved by the President or anyone else in the executive or legislative branches of government, it does not receive funding appropriated by the Congress, and the terms of the members of the Board of Governors span multiple presidential and congressional terms."[22]
Jedinstven sistem u svijetu imaju.
PS. Ne pametujem, nego iznosim svoje misljenje.
Jel to cilj demokratije il ne.
Il cemo uvest Jednoumlje ko u Vrijeme Karadzica i Co.
I prije njega.
Cuj argumenta citash advance.

- Sanjarko
- Sanjarko
#181 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Zato Ja cune nist.
Digo Ruke od svega skoro.
Orilo Gorilo.
Ko ona Luja.
Nakon mene poplava/potop.
PS. Samo sto Ja to ne mislim.
Zao Mi je Obicnog Naroda.
Ne mozes krivu Drinu ispravit.
Dzaba.
Digo Ruke od svega skoro.
Orilo Gorilo.
Ko ona Luja.
Nakon mene poplava/potop.
PS. Samo sto Ja to ne mislim.
Zao Mi je Obicnog Naroda.
Ne mozes krivu Drinu ispravit.
Dzaba.
-
jefferson
#182 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Opet glupsoti valjas. Sto bi amerika imala isti sistem kao Danska? Ilis to bi Danska imala isti sistem kao SAD? ili njemacka? Svaka drzava organizuje svoj sistem onako kako misli da treba da se organizuje. Stoga to kako je FED organizovan zaboli nesto amerikance sta ce ko rec, kao sto i njemce zaboli sto su suknuli cijeloj evropi sa Eurom i ECB.Vizionar 1985 wrote:jefferson wrote:FED-u?Pa bas i ne.
Duzni su Fedu privatnoj Banci i Kini tak.![]()
Shto se tice shtancajnjazaboli me.
Njihov zivot, biznis, stvar.
Moze im se.
Al dokad.
Znash onu izreku Narodnu.
Prije nego sto pocnes glmiti poznavaoca americke politike, nauci sta je FED a sta Social Security, i ko je kome sta duzan.
Procitate na Advance Hr nekog tipa koji ima 35 godina i jos zivi sa mamom, i odmah "pamet" prosipate ovdje.
Kini, jesu oko 15% duga. Kao sto i SAD drze dio kineskog duga. Vecina zemalja prodaje i kupuje obveznice itd, pa tako i SAD.
Do kad? Ko zna, duze nego Venecuela i Rusija to ej sigurno, a ni Kina se nesto uz adnje vrijeme nemoze pohvaliti nekim napretkom. Odlaze kompaniej, skupo sklapati, a kinezi fala bogu "inovativni."Sta se palish ko umnjak odmah.Thus, the Federal Reserve System has both private and public components to serve the interests of the public and private banks.[17][18][19][20] The structure is considered unique among central banks. It is also unusual in that the United States Department of the Treasury, an entity outside of the central bank, creates the currency used.[21] The Federal Reserve System considers itself "an independent central bank because its monetary policy decisions do not have to be approved by the President or anyone else in the executive or legislative branches of government, it does not receive funding appropriated by the Congress, and the terms of the members of the Board of Governors span multiple presidential and congressional terms."[22]
Jedinstven sistem u svijetu imaju.
PS. Ne pametujem, nego iznosim svoje misljenje.
Jel to cilj demokratije il ne.
Il cemo uvest Jednoumlje ko u Vrijeme Karadzica i Co.
I prije njega.
Cuj argumenta citash advance.
![]()
![]()
= Sveto Trojstvo =
![]()
![]()
![]()
Medjutim, ja sam tebe uputio na SOcial Security Adminsitration a ti si to previdio, sto samo govori da veze nemas (kao ni Advance Hr i slicni) kome ustvari SAD duguju najvise para.
-
jefferson
#183 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Preradjivanje nema veze s tim. Hugo Chavez je "junacki" istjerao sve strane naftne kompanije iz Venecuele, ali nije spomenuo narodu da nije prodao CITGO.General War wrote:E tu ce bas da se usrece jer moraju onda da novu rafineriju prave kako bi je preradjivali naftu sa visokim procentom sumpora...zato su i grohnuli jer vecinom nafta se preradjivala u SAD.statixx wrote:Kinezi drze i vecinu duga Venezuele, al' su se tu, sudeci po trenutnom stanju, dobro zajebali. Mozda u nafti budu naplacivali.jefferson wrote: Kini, jesu oko 15% duga. Kao sto i SAD drze dio kineskog duga. Vecina zemalja prodaje i kupuje obveznice itd, pa tako i SAD.
CITGO preradjuje Venecuelansku naftu (u sustini, nafta najslabijeg kvaliteta na svijetu) i u vlasnistvu je Venecuele. Naravno, Hugo Chavez nije "junacki" prodao CITGO jer mu je CITGO trebao. Sto ce se rec, prodavao je maglu u venecueli kako je protiv kapitalizma, a nije mu bilo mrsko uzimati pare i na kraju biti vlasnik tipicne kapitalisticke naftne kompanije.
Gdje Venecuela se zajebala je sto su smjenili sve ljude u naftnoj kompaniji, i doveli rodbinu, jarane i slicno. U tome je caka.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#184 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Ko god ne misli kao ja, cita advance.hr i ti folovi 
- Sanjarko
#185 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Ma chitam sve shto stignem al kapitalistichki advance_BataZiv_0809 wrote:Ko god ne misli kao ja, cita advance.hr i ti folovi
Dok je na Mobitelu bilo jedno vrijeme besplatno povremeno sam ga i chitao.
Hoche kapitalisti advanca pretplatu od 45 kuna mjesecno.
Ne serem pare da ga placham.
Chitam i BBC, Press TV itd. znachi i Iranac i Shiit sam
Kriza izazvana zbog vishe faktora.
Susha, Klima otishla u tri lipe p.... i josh cijena Nafte srozala se, josh i Vlast Luda.
Ma sudarilo se razlichitih stvari ne samo Losha i Luda Vlast.
Evo u nas u Bosni mazi vech ima 3 mjeseca a proljeche je.
Svaki dan oblachno a rijetko kisha padne.
To govori koliko je otishla u p.... Klima.
Handri Merika i Handre Marvelovi Junaci cijeli Svijet ( tu i Rusi i Kinezi spadaju isto tak).
Moze im se.
Ali dobar dio Duga im u vlasnishtvu stranaca.
A PIO/MIO Merike i Amerikanci vechinu duga drzi u posjedu.
Evo podatci wiki da ne chesljam dalje.
On April 29, 2016, debt held by the public was $13.8 trillion or about 76% of the previous 12 months of GDP.[5][6][7][8] Intragovernmental holdings stood at $5.3 trillion, giving a combined total gross national debt of $19.1 trillion or about 106% of the previous 12 months of GDP.[7] $6.2 trillion or approximately 45% of the debt held by the public was owned by foreign investors, the largest of which were the People's Republic of China and Japan at about $1.25 trillion for China and $1.15 trillion for Japan as of February 2016.[9]
https://en.wikipedia.org/wiki/National_ ... ted_StatesExcess funds are used by the government for non-Social Security purposes, creating the obligations to the Social Security Administration and thus program recipients. However, Congress could cut these obligations by altering the law. Trust Fund obligations are considered "intra-governmental" debt, a component of the "public" or "national" debt. As of June 2015, the intragovernmental debt was $5.1 trillion of the $18.2 trillion national debt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Social_Se ... Trust_Fund
PS. Bash me zanima koliko Stinky Arabs and Jews own of US debt.
PPS. Modovi ovo Stinky je Ironija.
-
jefferson
#186 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Ja i? Pa i SAD drzi xxxxx obveznica drugih zemalja.
Ne kontam u cemu je problem? 106%? Trenutno SAD bi mogle izdrzati oko 650%. Japan je duzan 210% pa ih nesto uho zaboli.
Ne kontam u cemu je problem? 106%? Trenutno SAD bi mogle izdrzati oko 650%. Japan je duzan 210% pa ih nesto uho zaboli.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#187 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Na braniku otadzbine 
-
jefferson
#188 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Naravno, od Venecuele do SAD. Od odlaska iz BiH do SAD. Jbt, ovdje dobar dio forumasa fakat ima neki fetis sa Amerikom._BataZiv_0809 wrote:Na braniku otadzbine
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#189 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Zar ti to ne govori dovoljno samo po sebi?
-
jefferson
#190 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Govori, ali iako ej to forum, ove iste price sam cuo sjedeci s ljudim. Najgore sto sam cuo iste price od nasih ljudi koji su ovdje. Najbolji biser ubjedljivo: na mojoj zelenoj karti se vidi kako pise: bjelo roblje._BataZiv_0809 wrote:Zar ti to ne govori dovoljno samo po sebi?
-
Mohamad Sissoko
#191 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Socijalizam i ekonomija

- Alfons Kauders
#192 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Saudijci $116bn, odnosno desetak puta manje on Kine.Vizionar 1985 wrote:Ma chitam sve shto stignem al kapitalistichki advance_BataZiv_0809 wrote:Ko god ne misli kao ja, cita advance.hr i ti folovine chitam vech vishe od godinu dana.
Dok je na Mobitelu bilo jedno vrijeme besplatno povremeno sam ga i chitao.
Hoche kapitalisti advanca pretplatu od 45 kuna mjesecno.![]()
Ne serem pare da ga placham.![]()
Chitam i BBC, Press TV itd. znachi i Iranac i Shiit samjer povremeno Press TV chitam.
![]()
Kriza izazvana zbog vishe faktora.
Susha, Klima otishla u tri lipe p.... i josh cijena Nafte srozala se, josh i Vlast Luda.
Ma sudarilo se razlichitih stvari ne samo Losha i Luda Vlast.
Evo u nas u Bosni mazi vech ima 3 mjeseca a proljeche je.
Svaki dan oblachno a rijetko kisha padne.
To govori koliko je otishla u p.... Klima.
Handri Merika i Handre Marvelovi Junaci cijeli Svijet ( tu i Rusi i Kinezi spadaju isto tak).
Moze im se.
Ali dobar dio Duga im u vlasnishtvu stranaca.
A PIO/MIO Merike i Amerikanci vechinu duga drzi u posjedu.
Evo podatci wiki da ne chesljam dalje.
On April 29, 2016, debt held by the public was $13.8 trillion or about 76% of the previous 12 months of GDP.[5][6][7][8] Intragovernmental holdings stood at $5.3 trillion, giving a combined total gross national debt of $19.1 trillion or about 106% of the previous 12 months of GDP.[7] $6.2 trillion or approximately 45% of the debt held by the public was owned by foreign investors, the largest of which were the People's Republic of China and Japan at about $1.25 trillion for China and $1.15 trillion for Japan as of February 2016.[9]https://en.wikipedia.org/wiki/National_ ... ted_StatesExcess funds are used by the government for non-Social Security purposes, creating the obligations to the Social Security Administration and thus program recipients. However, Congress could cut these obligations by altering the law. Trust Fund obligations are considered "intra-governmental" debt, a component of the "public" or "national" debt. As of June 2015, the intragovernmental debt was $5.1 trillion of the $18.2 trillion national debt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Social_Se ... Trust_Fund
PS. Bash me zanima koliko Stinky Arabs and Jews own of US debt.
PPS. Modovi ovo Stinky je Ironija.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#193 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
kiša pada, amerika propada
- Sanjarko
#194 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
SA drzava al Ja mislim na Arape opcenito i ne na drzave, mislim na privatni kapital.Alfons Kauders wrote: Saudijci $116bn, odnosno desetak puta manje on Kine.
- Sanjarko
#195 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Nema njima smrti bez malja.japin_mutapi wrote:kiša pada, amerika propada
-
Fudo387
#196 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Da, al' dok ne nabavite veci malj od naseg najpametnije vam je da ne pametujete previse. Dobicete fasungu bezvezeVizionar 1985 wrote:Nema njima smrti bez malja.japin_mutapi wrote:kiša pada, amerika propada
- Sanjarko
#197 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Ma nepametujem, malo samo chavrljam.Fudo387 wrote:Da, al' dok ne nabavite veci malj od naseg najpametnije vam je da ne pametujete previse. Dobicete fasungu bezvezeVizionar 1985 wrote:Nema njima smrti bez malja.japin_mutapi wrote:kiša pada, amerika propada
A malj je figurativno za Ele.
- Alfons Kauders
#198 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Pa to je privatni kapital - cijela drzava je privatnaVizionar 1985 wrote:SA drzava al Ja mislim na Arape opcenito i ne na drzave, mislim na privatni kapital.Alfons Kauders wrote: Saudijci $116bn, odnosno desetak puta manje on Kine.
- Challenger__
#199 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja
Falfonse. Pišaš se na ljevicu, a nema te na Austriji da hvališ desnicu. Gdje zapelo Falfonse?
- Challenger__