Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#176 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by patriot_1 »

Smrcak15 wrote:
patriot_1 wrote:Smrcak15
ma nemoj, sta mi kazes, zar te nije sramota da jedan musliman bolje poznaje Bibliju od tebe tako strastvenog krscanina

kazes nije napisao ni jedno evandjelje, a sta ako ti licno Pavao kaze da lazes? sta cemo onda?

Pavao pise u drugoj Timotijevoj poslanici:
2:8 Sjeti se, da je Isus Krist, koji je uskrsnuo od mrtvih, od roda Davidova, po evanđelju mojemu,

Ti mislis stvarno da sam ja sitna riba u pogledu Biblije, kao da 14 Godina studiranja biblije je poput sisanja vesla :-) e moj patriote jos ti moras dosta pure pojest da povezes neke stvari iz biblije.
Ti o Bibliji znaš samo ono što si pročitao od kritičara iste,dakle islamski izvori o Bibliji.Nemaš pojma što konkretno Biblija naučava.Proučavam je duplo više vremena nego ti i kad bi išto znao o Bibliji nebi se ovako blamirao!
Evanđelje je riječ koja se prevodi sa "Radosna vijest" pa tako tko god propovjeda radosnu vijest o spasenju,može reći "moje" ili "naše " Evanđelje!
Pavao dakle nije napisao Evanđelje,on ga je propovjedao!
Dalje,on piše da je Isus uskrsnuo od mrtvih,što vi negirate.Četiri Evanđelista pišu da je Isus bio tri dana u grobu i uskrsnuo,a vi kažete da je uzet nakon posljednje večere,dakle uopće nije bio mrtav po vama!Ako oni pišu da je,s kojim pravom vi tvrdite da nije?Zašto bi oni lagali?Ta tko je vjerodiostojniji svjedok istine,očevidci ili netko tko piše što se dogodilo a to piše 700 g. poslije događaja?
Da je Pavao napisao Evanđelje,ono bi bilo u Novom Zavjetu kao što su i njegove poslanice 14 njih!
e jeste petljarosi da Bog mili sacuva :-) kaze pavao po mom evandjelju, i jasno je u svim krscanskim izvora naznaceno da su poslanice pisane od Pavla sto je u sklopu evendjelja a ti kaze nije pisao.

evo ti jedno pitanje da vidim kako ces se nositi sa tim

Ako su Isus i Otac isto, jedno, Isus=Otac

znaci jedan BOg, ako je Isus Otac, a Otac je Sin, sto je samo po sebi apsurd, objasni narodu ako su oni jedno kako to onda da Isus se moli/klanja samom sebi???

Ako se ne moli / ne klanja samom sebi, onda oni nisu jedno nego su odvojeni entiteti, bica koja su odvojena i nisu onako kako ih krscani pokusavaju usositi da budu jedno.
Novi zavjet obuhvaća 27 knjiga. Dijelimo ih na Evanđelja, Djela apostolska, Poslanice i Otkrivenje.
U kršćanstvu ova će riječ označavati, kako usmenu poruku, propovijek i sadržaj kršćanske vjere, tako i pisani tekst o Isusovu životu, djelovanju i nauku, a osobito o njegovoj muci, smrti i uskrsnuću.

Evanđelje kao navještaj vjere

U ovom prvom smislu primjer evanđelja daje već sveti Pavao u svojoj Prvoj poslanici Korinćanima, gdje kaže: »Dozivljem vam, braćo, u pamet evanđelje, koje vam navijestih... Krist umrije za grijehe naše po Pismima; bi pokopan i uskrišen treći dan po Pismima; ukaza se Kefi, zatim dvanaestorici...« (1 Kor 15,1-8). Ovo će biti i srž budućih simbola vjere.
Kako bismo razumjeli Isusa kao Boga na zemlji koji se moli svome Ocu na nebu, moramo shvatiti da su vječni Otac i vječni Sin imali vječan odnos prije no što je Isus uzeo obličje čovjeka. Molim vas da pročitate Ivanovo Evanđelje 5,19-27, posebice stih 23 gdje Isus uči da je Otac poslao Sina (vidi također Ivana 15,10). Isus nije postao Božjim Sinom kad se rodio u Betlehemu. On je oduvijek bio Božji Sin od prošle vječnosti, još uvijek je Sin Božji i uvijek će biti Sin Božji.

Izaija 9,6 nam kaže da je Sin bio dan i da se Dijete rodilo. Isus je uvijek bio dio Trojstva, zajedno sa Svetim Duhom. Trojedinost je uvijek postojala: Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh – ne tri boga, nego jedan Bog koji postoji u tri osobe. Isus je poučavao da su On i Otac jedno (Ivan 10,30), što znači da su On i Njegov Otac od iste supstancije i iste biti. Otac, Sin i Duh su tri jednake osobe koje postoje kao Bog. To troje imalo je, te i dalje ima, vječan odnos.

Kada je Isus, vječni Božji Sin, na sebe uzeo bezgrješno čovječanstvo, također je uzeo i oblik sluge, ostavljajući svoju nebesku slavu (Filipljanima 2,5-11). Kao Bogo-čovjek, morao se naučiti poslušnosti (Hebrejima 5,8) svome Ocu kroz Sotonske kušnje, kroz ljudsko optuživanje, odbacivanje od vlastita naroda i, na kraju, kroz raspeće. Kada se molio nebeskome Ocu, molio se za silu (Ivan 11,41-42) i mudrost (Marko 1,35; 6,46). Njegova molitva pokazala je njegovu ovisnost o Ocu u njegovoj čovječnosti kako bi proveo Očev plan otkupljenja, što vidimo u Kristovoj velikosvećeničkoj molitvi u Ivanu 17. Njegova molitva pokazala je da se On sasvim pokorio Očevoj volji, a Očeva volja bila je da ode na križ i plati kaznu (smrt) za naše kršenje Božjega zakona (Matej 26,31-46). Naravno, On je tjelesno ustao iz mrtvih i osvojio oproštenje i vječni život za one koji se pokaju od svojih grijeha i povjeruju u njega kao svoga Spasitelja.

Činjenica da se Bog Sin molio ili razgovarao s Bogom Ocem ne predstavlja nikakav problem. Kao što smo spomenuli, oni su imali vječan odnos prije no što je Isus postao čovjekom. Taj odnos opisan je u Evanđeljima tako da možemo vidjeti kako je Bog Sin u svojoj čovječnosti izvršio Očevu volju, te učinivši to, ostvario otkupljenje za Njegovu djecu (Ivan 6,38). Kristovo stalno pokoravanje nebeskom Ocu dobivalo je snagu i održavalo žarište kroz njegov molitveni život. Kristov primjer molitve možemo i sami slijediti.

Isus Krist nije bio ništa manje Bog na zemlji kada se molio svome Ocu na nebu. Pokazao je da je nužno da čak i bezgrješni čovjek ima vitalan molitveni život kako bi činio volju svoga Oca. Isusova molitva Ocu pokazatelj je Njegova odnosa unutar Trojstva i služi kao primjer nama da se trebamo pouzdati u Boga kroz molitvu kako bismo dobili snagu i mudrost koja nam je potrebna. Budući da je Krist, kao Bogo-čovjek, trebao imati vitalan molitveni život, isto je i s Kristovim sljedbenikom danas.
patriot_1

#177 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by patriot_1 »

Smrcak15 wrote:tvrdis da izjava Tomasa moj gospod moj Bog dokaz da je Isus bog, iako o MOj boze neznaci da je osoba Bog ako se neko cudi pa kaze o MOj boze, ali etop haj nek bude kako ti kazes pa da vidimo sta je na stvari tacno

Luka 24:33 Još u isti čas ustadoše, vratiše se u Jerusalem i nađoše jedanaestoricu skupa sa svojim drugovima.
34 Oni rekoše: "Gospodin je zaista uskrsnuo i javio se Simonu."
35 I pripovjediše, što se je bilo dogodilo na putu, i kako su ga poznali u lomljenju kruha.
36 Dok su oni još govorili o tom, stade Isus među njih i reče im: "Mir vam! (Ja sam, ne bojte se!)"

vs

Ivan 20:24 A Toma, jedan od dvanaestorice, nije bio s njima, kad je došao Isus.

Isus je imao svojih vjernih 11 apostola, Luka kaze 11 ih je bilo kad je Isus dosao, Ivan kaze Tomas nije bio tu kad se Isus pojavio apostolima a ti tvrdis da je Tomas rekao moj gospod moj Bog kad se pojavio apostolima.

Pitanje za Tebe je Koje evandjelje je tacno Lukino ili Ivanovo? jedno od njih dvoje je greska, izaberi koje :-)
Jooojjj plitkoće!
Isus je 40 dana bio na zemlji nakon uskrsnuća i mnogo puta se pojavljivao pred učenicima,nekad su bili svi skupa ,nekad nisu,kao jednom,kad Toma nije bio tu pa je kasnije bio!Jel ti misliš svojom glavom ili samo laprdaš koristeći TUĐE insinuacije?
Nakon krštenja na rijeci Jordan, Isus se povukao u osamu u pustinju u blizini grada Jerihona. U pustinju se pripremao za javno djelovanje. Tamo je proveo 40 dana. Taj broj ima simboličko značenje. Mojsije je postio 40 dana na gori Horeb prije nego je išao po ploče s Deset Božjih zapovijedi. Prorok Ilija putovao je 40 dana po pustinji. Isus je 40 dana nakon uskrsnuća ostao na Zemlji do uzašašća.
Smrcak15

#178 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by Smrcak15 »

Muhammed spomenut imenom u Bibliji, debata
Smrcak15

#179 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote: Činjenica da se Bog Sin molio ili razgovarao s Bogom Ocem ne predstavlja nikakav problem. Kao što smo spomenuli, oni su imali vječan odnos prije no što je Isus postao čovjekom. Taj odnos opisan je u Evanđeljima tako da možemo vidjeti kako je Bog Sin u svojoj čovječnosti izvršio Očevu volju, te učinivši to, ostvario otkupljenje za Njegovu djecu (Ivan 6,38). Kristovo stalno pokoravanje nebeskom Ocu dobivalo je snagu i održavalo žarište kroz njegov molitveni život. Kristov primjer molitve možemo i sami slijediti.

Isus Krist nije bio ništa manje Bog na zemlji kada se molio svome Ocu na nebu. Pokazao je da je nužno da čak i bezgrješni čovjek ima vitalan molitveni život kako bi činio volju svoga Oca. Isusova molitva Ocu pokazatelj je Njegova odnosa unutar Trojstva i služi kao primjer nama da se trebamo pouzdati u Boga kroz molitvu kako bismo dobili snagu i mudrost koja nam je potrebna. Budući da je Krist, kao Bogo-čovjek, trebao imati vitalan molitveni život, isto je i s Kristovim sljedbenikom danas.
Bog Sin molio ili razgovarao s Bogom Ocem
znaci ipak se mnogobozacka religija, ko vas strpa u monoteisticke vjere :-) , treba vas strpati sa hinduistima u kosaru jer tamo i pripadate cini mi se

Isus Krist nije bio ništa manje Bog na zemlji kada se molio svome Ocu na nebu.
znaci ipak BOg se moli drugom Bogu, toliko je apsurdno da uopste nema potrebe vise nista komentarisati :-) :-)

ah lijepi islam...
patriot_1

#180 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by patriot_1 »

Malo iznad si napisao glupost,ja ti odgovorim koliku glupost si napisao a t onda ,umjesto da priznaš da pišeš gluposti,skačeš na drugu temu!
Ljigavo do boli!
Smrcak15

#181 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote:Malo iznad si napisao glupost,ja ti odgovorim koliku glupost si napisao a t onda ,umjesto da priznaš da pišeš gluposti,skačeš na drugu temu!
Ljigavo do boli!
ti si upravo onaj koji mlatara gluposti ovdje

sama poenta da vjerujes da je covjek Bog , gospodar univerzuma, beba koja Place kojoj drugi brisu guzu kad se ukaki, nejak je pa ga drugi ubiju, Bog kojeg golog osramote na krizu, Bog koji nezna stvari, Bog koji se klanja drugom Bogu a ipajk vjeruje u jednog Boga, pa evo i da je to jedan te isti Bog to znaci on se sam sebi klanja, apsurd nad apsurdima, veze svezom nema, a da nepricam kako ima nenormalne postupke, kao proklinjanje drveta sto neradja plodove van sezone , zamisli Bog trazi vocke na drvetu van sezone nenadje ih i sad odjedom paljba po drvetu i drvo se osusi :-) pa to ni ludjaci nerade kad hodaju i pricaju sami sa sobom gradom, cak da vide to rekli bi eh ovo je vala i nas nadmasilo :-)

toliko apsurda u vjerovanju imate a jos vidim da si totalno nelogican tip, sta ocekuivati od osobe kojem je 1+1+1=1, i sta ti imam vise pricati
aditon

#182 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by aditon »

Religije su se osnivale i danas osnivaju kako bi se vladalo masom. Masovna hipnoza, a sve zbog moći pojedinaca i naravno profita. Prosto ne mogu da vjerujem šta se ljudima kroz tzv svete knjige "prodaje". Još manje mogu da shvatim kako sve te gluposti ljudi danas konzumiraju bez da na sekund stanu i razmisle o svemu tome.
Smrcak15

#183 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by Smrcak15 »

aditon wrote:Religije su se osnivale i danas osnivaju kako bi se vladalo masom. Masovna hipnoza, a sve zbog moći pojedinaca i naravno profita. Prosto ne mogu da vjerujem šta se ljudima kroz tzv svete knjige "prodaje". Još manje mogu da shvatim kako sve te gluposti ljudi danas konzumiraju bez da na sekund stanu i razmisle o svemu tome.
nije to bas tako kao sto pises

da je Muhammed osnovao da bi vladao masama zasto onda nije prihvatio ponudu glavesina Mekke da bude njihov kralj, da dobije najljepse zene i zlato i srebro, zasto ih je odbio ako je stvorio islam da bi vladao Masom, jer ako je to cilj onda nema logike da to odbija zbog cega je relgija stvorena.

Evo da ti stvoris religiju ali dodje ti glavni ljudi iz New yorka i kazu ostavi se toga ponudit cemo ti da bude glavni covjeka New yorka, obit ces najljepse zene koje izaberes, dat cemo ti zlata i srebra pa radi sta hoces.

Bili tu ponudu odbio, ako bi je odbio onda nije na mjestu teza da je religija stvorena da bi se ovladalo masa.
HardcoreMX

#184 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by HardcoreMX »

Smrcak15 wrote:
aditon wrote:Religije su se osnivale i danas osnivaju kako bi se vladalo masom. Masovna hipnoza, a sve zbog moći pojedinaca i naravno profita. Prosto ne mogu da vjerujem šta se ljudima kroz tzv svete knjige "prodaje". Još manje mogu da shvatim kako sve te gluposti ljudi danas konzumiraju bez da na sekund stanu i razmisle o svemu tome.

da je Muhammed osnovao da bi vladao masama zasto onda nije prihvatio ponudu glavesina Mekke da bude njihov kralj, da dobije najljepse zene i zlato i srebro, zasto ih je odbio ako je stvorio islam da bi vladao Masom, jer ako je to cilj onda nema logike da to odbija zbog cega je relgija stvorena.

Evo da ti stvoris religiju ali dodje ti glavni ljudi iz New yorka i kazu ostavi se toga ponudit cemo ti da bude glavni covjeka New yorka, obit ces najljepse zene koje izaberes, dat cemo ti zlata i srebra pa radi sta hoces.

Bili tu ponudu odbio, ako bi je odbio onda nije na mjestu teza da je religija stvorena da bi se ovladalo masa.
ima to logike,samo sto danas u praksi nije tako,danas se itekako manipulise ljudima sa religijama,i koristi ista za profitiranje,nisam jos upoznao nijednog hodzu,popa ili drugog svecenika a koji se nije uhljebio u svojoj vjeri.
Proposition Joe

#185 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by Proposition Joe »

HardcoreMX wrote:
Smrcak15 wrote:

ima to logike,samo sto danas u praksi nije tako,danas se itekako manipulise ljudima sa religijama,i koristi ista za profitiranje,nisam jos upoznao nijednog hodzu,popa ili drugog svecenika a koji se nije uhljebio u svojoj vjeri.
A inace, u pravilu, istina se uvijek krece u granicama tvoga znanja i saznanja, jel de?
HardcoreMX

#186 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by HardcoreMX »

Proposition Joe wrote: A inace, u pravilu, istina se uvijek krece u granicama tvoga znanja i saznanja, jel de?
Mani se suplje i pametovanja,izvoli pa demantuj....
Smrcak15

#187 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by Smrcak15 »

HardcoreMX wrote:
Smrcak15 wrote:

religije nisu stvorene da ovladaju masama nego ljudi poslije nakon izvjesnog vremena nakon sto je religija nastala koriste relgije za svoje neke ciljeve.

ja kao musliman nejernuje ni da je krscanstvo natalo da ovlada masa, nego krscanski svestnici iskoristili situaciju u srednjem vijek pa handrili narod vjekovaima raznim taksama bogatili se a narod siromasiniji i siromasniji.
aditon

#188 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by aditon »

Smrcak15 wrote:

Ja nisam govorio o islamu već o religijama uopšte. Ali kad već spominješ islam, zašto uopće misliš da je ta priča tačna, tj da je Muhamed odbio sve te žene, zlato itd. Gdje si to pročitao? Znam ja odgovor na ovo pitanje, gdje si to pročitao, ali onda se opet vrati i pročitaj moj prvi post. Sve se svodi na jedno, biznis. Ljudi koji su izmislili religije, ne pripadaju niti jednoj, upravljaju svijetom a toga nismo svjesni. Teško je mozak korisiti, zaboli glava na veće naprezanje, te iz toga proizilazi da ne postavljamo dovoljno pitanja, već uzimamo za pravilo da, opet kažem, tzv svete knjige, su zakon. Ne želim nikog zaista uvrijediti ali cijeli život preispitivam sve ono čemu me na silu pokušavaju naučiti ili uvući u neke priče koje nikakvog pokrića niti utemeljenja imaju. Za mene je sva ta priča oko religija šprdancija s ljudskom vrstom. To samo pokazuje kako smo ustvari izuzeto glupi kao rasa.
Smrcak15

#189 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by Smrcak15 »

aditon wrote:
Smrcak15 wrote:

Ja nisam govorio o islamu već o religijama uopšte. Ali kad već spominješ islam, zašto uopće misliš da je ta priča tačna, tj da je Muhamed odbio sve te žene, zlato itd. Gdje si to pročitao? Znam ja odgovor na ovo pitanje, gdje si to pročitao, ali onda se opet vrati i pročitaj moj prvi post. Sve se svodi na jedno, biznis. Ljudi koji su izmislili religije, ne pripadaju niti jednoj, upravljaju svijetom a toga nismo svjesni. Teško je mozak korisiti, zaboli glava na veće naprezanje, te iz toga proizilazi da ne postavljamo dovoljno pitanja, već uzimamo za pravilo da, opet kažem, tzv svete knjige, su zakon. Ne želim nikog zaista uvrijediti ali cijeli život preispitivam sve ono čemu me na silu pokušavaju naučiti ili uvući u neke priče koje nikakvog pokrića niti utemeljenja imaju. Za mene je sva ta priča oko religija šprdancija s ljudskom vrstom. To samo pokazuje kako smo ustvari izuzeto glupi kao rasa.

Ali kad već spominješ islam, zašto uopće misliš da je ta priča tačna, tj da je Muhamed odbio sve te žene, zlato itd. Gdje si to pročitao?
prica je tacna zato jer ima povjerljiv lanac prenosilaca , ovo su stvari koje i djeca u mektebu znaju.

Ljudi koji su izmislili religije, ne pripadaju niti jednoj, upravljaju svijetom a toga nismo svjesni
ni ovo nije tacno, jer ja govorim sa stajalista islama, nema veze sa islamom to sto pises.
Za mene je sva ta priča oko religija šprdancija s ljudskom vrstom.
meni je krscnasko vjerovanje koje se kosi i sa biblijskim ucenjima cak na pojedinim mjestima sprdancija sa ljudskom vrstom

dok islam je na jednom vecem nivou, jer ima logicke odgovore na pitanja i daje dokaze za svoje tvrdnje koliko toliko.
aditon

#190 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by aditon »

Smrcak15 wrote: dok islam je na jednom vecem nivou, jer ima logicke odgovore na pitanja i daje dokaze za svoje tvrdnje koliko toliko.
logika i religija tj vjera nikad nisu išle jedna uz drugu :-)
kažeš imaju dokaze za svoje tvrdnje, koliko toliko :-) :lol: ne mogu ovo ni komentarisati zaista.

to što ti pišeš nije tvoje mišljenje, sve je to indoktrinacija kojom su te naučili. Za razliku od tebe, ja postavljam pitanja, tražim odgovore, mozak mi nije ispran svim tim budalaštinama. Znam da neću ništa ovim postići, tj nema šanse da promijenim tovje poglede na svjet, niti to želim, kao što takvi kao ti pokušavaju da nametnu drugima svoja ubjeđenja i vjerovanja.
HardcoreMX

#191 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by HardcoreMX »

Smrcak15 wrote:
religije nisu stvorene da ovladaju masama nego ljudi poslije nakon izvjesnog vremena nakon sto je religija nastala koriste relgije za svoje neke ciljeve.

ja kao musliman nejernuje ni da je krscanstvo natalo da ovlada masa, nego krscanski svestnici iskoristili situaciju u srednjem vijek pa handrili narod vjekovaima raznim taksama bogatili se a narod siromasiniji i siromasniji.
pa zasto su onda religije stvorene?
pusti se srednjeg vijeka,nego kako je to danas?
patriot_1

#192 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by patriot_1 »

Smrcak15
meni je krscnasko vjerovanje koje se kosi i sa biblijskim ucenjima cak na pojedinim mjestima sprdancija sa ljudskom vrstom

dok islam je na jednom vecem nivou, jer ima logicke odgovore na pitanja i daje dokaze za svoje tvrdnje koliko toliko
.
Tebi je,a tvoje mišljenje meni ne znači ništa!
Jer mišljenje je kao šupak,ima ga svatko!
patriot_1

#193 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by patriot_1 »

HardcoreMX wrote:
Smrcak15 wrote:

Pusti religiju,kako danas tako i uvjek , ljudi su vjerovali da Bog postoji.Većina!I neovisno o intelektualnom nivou istih,uvjek je dakle bilo vjernika ,i nepismenih i jako pismenih!"Za sebe si nas stvorio Bože i nemirno je naše srce dok se ne smirimo u tebi!" reče Augustin!Pa te pitam,znači ki tebi nešto što i danas ima više vjernika u svijetu nego nevjernika?
patriot_1

#194 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by patriot_1 »

aditon wrote:
Smrcak15 wrote: dok islam je na jednom vecem nivou, jer ima logicke odgovore na pitanja i daje dokaze za svoje tvrdnje koliko toliko.
logika i religija tj vjera nikad nisu išle jedna uz drugu :-)
kažeš imaju dokaze za svoje tvrdnje, koliko toliko :-) :lol: ne mogu ovo ni komentarisati zaista.

to što ti pišeš nije tvoje mišljenje, sve je to indoktrinacija kojom su te naučili. Za razliku od tebe, ja postavljam pitanja, tražim odgovore, mozak mi nije ispran svim tim budalaštinama. Znam da neću ništa ovim postići, tj nema šanse da promijenim tovje poglede na svjet, niti to želim, kao što takvi kao ti pokušavaju da nametnu drugima svoja ubjeđenja i vjerovanja.
O ispranom mozgu bi se dalo pričati,čiji je ispran!Jer svi mi mislimo za nekim,malo je toga NAŠE!Kako možeš u mišljenju biti autonoman?
Svi mi mislimo za nekim,akceptiramo ono što nam je sjelo!Dobro je kritički pristupiti svemu,kako njega prema Islamu tako i tebe prema ateizmu,usmjerio je netko drugi,nema modusa pokom bi ti ili on mogao odrediti"ovo je laž a ovo istina!"Jer istinu ne znamo,mi ju određujemo!
Mi mislimo što je istina a ne da ju poznamo!Meni je istina Kršćanstvo,njemu Islam,tebi ateizam,e sad,,,tko je u pravu,tko može sa sigurnošću detektirati?
HardcoreMX

#195 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by HardcoreMX »

patriot_1 wrote:Pa te pitam,znači ki tebi nešto što i danas ima više vjernika u svijetu nego nevjernika?
Ne znam,nisam ih ja brojao ,nego ko kaze da je to tako?
Smrcak15

#196 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by Smrcak15 »

HardcoreMX wrote:
Smrcak15 wrote:

ukratko

Izvor religija je Bog , znaci jedne relgije, koju su ljudi nakon izvjenog vremena razgranali u vise religija.

Zasto je Bog dao vjeru/religiju je da bude nacin zivota, uputa u zivotu za covjeka kako da sretno zivi i da zasluzi vjecni zivot u Raju.
patriot_1

#197 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by patriot_1 »

HardcoreMX wrote:
patriot_1 wrote:Pa te pitam,znači li tebi nešto što i danas ima više vjernika u svijetu nego nevjernika?
Pa to znaju i ptice na grani!
13 genijalnih znanstvenika koji su vjerovali u Boga
Misliš li da su bili glupani?

https://www.bitno.net/lifestyle/poznati ... li-u-boga/
HardcoreMX

#198 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by HardcoreMX »

Smrcak15 wrote:
HardcoreMX wrote:
Smrcak15 wrote:

ukratko

Izvor religija je Bog , znaci jedne relgije, koju su ljudi nakon izvjenog vremena razgranali u vise religija.

Zasto je Bog dao vjeru/religiju je da bude nacin zivota, uputa u zivotu za covjeka kako da sretno zivi i da zasluzi vjecni zivot u Raju.
a kako ti to sve tako fino znas?slicne price moze svako izmlisliti,i koji su to ljudi koji su religiju razgranali i zasto su to uradili i kako ti znas koja je religija tacna?,tj.kako kazes uputa?
Smrcak15

#199 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by Smrcak15 »

HardcoreMX wrote: a kako ti to sve tako fino znas? slicne price moze svako izmlisliti,i koji su to ljudi koji su religiju razgranali i zasto su to uradili i kako ti znas koja je religija tacna?,tj.kako kazes uputa?
a kako ti to sve tako fino znas?
bavim se vjerama evo vec 22 godine pa nakon svih silnih analiza i izucavanja , sporedjenja, da se tako zakljuciti.

slicne price moze svako izmlisliti,
nemoze, jer ja ne izmisljas nego imam podlogu za svoju pricu
i koji su to ljudi koji su religiju razgranali
raznorazni narodi kroz vjekove i milenije
i zasto su to uradili
radi svojih interesa i strasti

i kako ti znas koja je religija tacna?
tako sto sporedim i trazim mahane relgijama pa koje prodju filter ta je najbliza istini, ona koja nudi logicke dokaze, racionalne dokaze, koja nema mahana i gresaka itd ta vjera je tacna

u ovom slucaju jedino je islam po mom misljenju jedina tacna neiskrivljena vjera od Boga, mislim imamo izvor tacan neiskrivljen, a to sto neke frakcije iskrivljuju islam na svoju ruku lahko je uocljivo jer imamo neiskrivljenu podlogu da mozes da skanira i detektira sta je istina a sta laz.

,tj.kako kazes uputa?
preko Kur'ana znam
HardcoreMX

#200 Re: Za kojeg od osnivača religija imamo dokaz da je postojao?

Post by HardcoreMX »

patriot_1 wrote:
HardcoreMX wrote:
patriot_1 wrote:Pa te pitam,znači li tebi nešto što i danas ima više vjernika u svijetu nego nevjernika?
Pa to znaju i ptice na grani!
13 genijalnih znanstvenika koji su vjerovali u Boga
Misliš li da su bili glupani?

https://www.bitno.net/lifestyle/poznati ... li-u-boga/
ne znam pricati sa pticama na grani,ti znas?
zasto je bas moje misljenje relevantno da li su oni glupani?
a sta ako bi rekao da su glupani?
Post Reply