Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DearJohn

#176 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by DearJohn »

Naslovnica wrote:
zunazu wrote:
Bodkin wrote:
:lol: :lol: cim su na azurnoj obali ovo dvoje napravili, eksplodirao turizam
Pametolog, da Neum izgleda kao Azurna obala onda ova tema ne bi ni postojala.

Neum nema puno, a ljudi koji imaju mozga u sličnim situacijama ponude alternativna rješenja. Moraš nuditi nešto drugačije. Da Mostar i Sarajevo npr nemaju stare dijelove grada, onakve kakve u zapadnoj Evropi nećeš naći, ne bi bili zanimljivi. Ne možeš zapadnjaku nuditi ono što ima kod kuće. Pa Srbija se ubi navodnom mržnjom prema Turskoj i Islamu, a zarađuje na ostacima osmanske kulture i arhitekture. I Hrvati prodaju ćevap koji nema veze sa zapadnom kulturom.

Džamija u Neumu bi u roku od dvije godine podigla broj posjeta za 200 posto.
Jašta bi, ne 200% nego 300%. :lol: :lol:
Sarajevo i Mostar imaju stare dijelove grada, Neum ima more i ne treba mu džamija da bi bio privlačan.
I bez džamije u Neumu je sasvim dovoljno turista u sezoni i niko se ne žali na njihov broj. Dapače, bude prevelika gužva.
Kome se ne sviđa što nema džamije ima dovoljno mjesta koja ih imaju, pa bujrum.
:lol: :lol:

p.s. čekam inicijativu za izgradnju džamije u Zaostrogu, Tučepima, Makarskoj i tako redom u omiljenim ljetovalištima BH turista...
Zaostrog, Tucepi, Makarska su dio Hrvatske, Neum je dio BOSNE I HERCEGOVINE, iako mnogi prizeljkuju da je drugacije. A islam i tradicije islama su vise prisutne u Bosni i Hercegovini nego u Hrvatskoj. Zasto ne dzamija u Neumu, pa ko hoce nek ide?
Naslovnica

#177 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Naslovnica »

DearJohn wrote:
Naslovnica wrote:
zunazu wrote: Pametolog, da Neum izgleda kao Azurna obala onda ova tema ne bi ni postojala.

Neum nema puno, a ljudi koji imaju mozga u sličnim situacijama ponude alternativna rješenja. Moraš nuditi nešto drugačije. Da Mostar i Sarajevo npr nemaju stare dijelove grada, onakve kakve u zapadnoj Evropi nećeš naći, ne bi bili zanimljivi. Ne možeš zapadnjaku nuditi ono što ima kod kuće. Pa Srbija se ubi navodnom mržnjom prema Turskoj i Islamu, a zarađuje na ostacima osmanske kulture i arhitekture. I Hrvati prodaju ćevap koji nema veze sa zapadnom kulturom.

Džamija u Neumu bi u roku od dvije godine podigla broj posjeta za 200 posto.
Jašta bi, ne 200% nego 300%. :lol: :lol:
Sarajevo i Mostar imaju stare dijelove grada, Neum ima more i ne treba mu džamija da bi bio privlačan.
I bez džamije u Neumu je sasvim dovoljno turista u sezoni i niko se ne žali na njihov broj. Dapače, bude prevelika gužva.
Kome se ne sviđa što nema džamije ima dovoljno mjesta koja ih imaju, pa bujrum.
:lol: :lol:

p.s. čekam inicijativu za izgradnju džamije u Zaostrogu, Tučepima, Makarskoj i tako redom u omiljenim ljetovalištima BH turista...
Zaostrog, Tucepi, Makarska su dio Hrvatske, Neum je dio BOSNE I HERCEGOVINE, iako mnogi prizeljkuju da je drugacije. A islam i tradicije islama su vise prisutne u Bosni i Hercegovini nego u Hrvatskoj. Zasto ne dzamija u Neumu, pa ko hoce nek ide?
Kakve trenutno veze ima islam i tradicija islama u Bosni i Hercegovini sa izgradnjom džamija u stilu "pa ko hoće nek ide", ako može pojašnjenje?
Meščini da nema džamija niti u Međugorju, trebalo bi izgraditi makar jednu, pa ko hoće neka ide. I da se ne zaboravi, nema ni u Ravnom. I tamo treba jednu. Može zatrebati nekome, od viška ne boli glava...
8-) :lol:
DearJohn

#178 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by DearJohn »

Naslovnica wrote:

"p.s. čekam inicijativu za izgradnju džamije u Zaostrogu, Tučepima, Makarskoj i tako redom u omiljenim ljetovalištima BH turista...[/quote]
Zaostrog, Tucepi, Makarska su dio Hrvatske, Neum je dio BOSNE I HERCEGOVINE, iako mnogi prizeljkuju da je drugacije. A islam i tradicije islama su vise prisutne u Bosni i Hercegovini nego u Hrvatskoj. Zasto ne dzamija u Neumu, pa ko hoce nek ide?[/quote]

Kakve trenutno veze ima islam i tradicija islama u Bosni i Hercegovini sa izgradnjom džamija u stilu "pa ko hoće nek ide", ako može pojašnjenje?
Meščini da nema džamija niti u Međugorju, trebalo bi izgraditi makar jednu, pa ko hoće neka ide. I da se ne zaboravi, nema ni u Ravnom. I tamo treba jednu. Može zatrebati nekome, od viška ne boli glava...
8-) :lol:"

Ima veze, gradovi koje si naveo nemaju veze sa Bosnom i Hercegovinom, Neum ima i muslimana koji zive tamo i ljudi sto imaju vikendice i kuce.
Zasto petljas sada Medjugorje, i u Medjugorju nek se pravi ako treba. Po onom sto sam procito i sto si piso/pisala meni se cini da tebe dzamija zulja i te kako, nije niko glup...
Naslovnica

#179 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Naslovnica »

DearJohn wrote:Naslovnica wrote:

"p.s. čekam inicijativu za izgradnju džamije u Zaostrogu, Tučepima, Makarskoj i tako redom u omiljenim ljetovalištima BH turista...

Zaostrog, Tucepi, Makarska su dio Hrvatske, Neum je dio BOSNE I HERCEGOVINE, iako mnogi prizeljkuju da je drugacije. A islam i tradicije islama su vise prisutne u Bosni i Hercegovini nego u Hrvatskoj. Zasto ne dzamija u Neumu, pa ko hoce nek ide?[/quote]

8-) :lol:"

Ima veze, gradovi koje si naveo nemaju veze sa Bosnom i Hercegovinom, Neum ima i muslimana koji zive tamo i ljudi sto imaju vikendice i kuce.
Zasto petljas sada Medjugorje, i u Medjugorju nek se pravi ako treba. Po onom sto sam procito i sto si piso/pisala meni se cini da tebe dzamija zulja i te kako, nije niko glup...[/quote]
Ništa mi nisi odgovorio što se tiče mog pitanja: "Kakve trenutno veze ima islam i tradicija islama u Bosni i Hercegovini sa izgradnjom džamija u stilu "pa ko hoće nek ide", ako može pojašnjenje?"
Kakva li je to "tradicija"?
Zašto ne bih petljao Međugorje, i Međugorje u Bosni i Hercegovini, zar ne? I selo Ravno. Ako će se džamije graditi po logici "ako nekome zatreba" i "neka ide kome se ide", onda ne vidim razloga zašto se i tamo ne bi izgradile džamije. I Široki brijeg da se ne zaboravi, ima i tamo 6 Bošnjaka, bar prema zadnjem popisu.
Ima i Hrvatska muslimana, pa ne traže da prave džamije po principu "ako nekome zatreba" i "pa ko hoće neka ide", capish?
Pa eto, neka ljudi (neumljanski muslimani) pokrenu inicijativu da se izgradi džamija, prvi sam da se udovolji njihovim željama i potrebama.
Meni ne smeta, neka se prave džamije gdje treba i kome treba da se prave, a ne po logici da se prave "AKO NEKOME ZATREBA" i "NEKA IDE KO HOĆE", a ponajmanje iz razloga desetorostrukog povećanja broja turista. :thumbup:
Džamija/crkva ili bilo koji vjerski objekat me ne žuljaju, dokle god opravdavaju svoje postojanje. Mnogi su napravljeni samo u domenu "označavanja teritorija" i takvi me žuljaju i smetaju mi (Crkva u Konjević polju, ex-džamija u Bradini, križevi sa led rasvjetom tamo gdje se BH Hrvati smatraju većinskim...)
Eto.
DearJohn

#180 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by DearJohn »

Sta ima da ti odgovaram, odgovori ti meni sto ti smeta dzamija da se pravi? Izgleda da ti smeta samo nalazis kojekakva opravdanja...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#181 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Truba »

i sarajevo ima križ svoj u briješću
i fojnica ima križ
ne vodim da su tu hrvati u većini :D
Naslovnica

#182 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Naslovnica »

DearJohn wrote:Sta ima da ti odgovaram, odgovori ti meni sto ti smeta dzamija da se pravi? Izgleda da ti smeta samo nalazis kojekakva opravdanja...
Standardna priča u nedostatku argumenata, spinovanje, sve ista škola... :D
Ja sam već napisao da meni ne smeta, ali očito smeta stanovnicima Neuma. Jer da je žele, priča o izgradnji iste bi bila bespredmetna. :)
Haris.ba

#183 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote:
DearJohn wrote:Sta ima da ti odgovaram, odgovori ti meni sto ti smeta dzamija da se pravi? Izgleda da ti smeta samo nalazis kojekakva opravdanja...
Ja sam već napisao da meni ne smeta, ali očito smeta stanovnicima Neuma. Jer da je žele, priča o izgradnji iste bi bila bespredmetna. :)
Poštujmo pravo građana Neuma da ne daju džamiju na svoju općinu. :bih:

Ninđe kornjače da bauljaju po sveto neumskoj zemlji? Njet.
Naslovnica

#184 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Naslovnica »

Haris.ba wrote:
Naslovnica wrote:

To si ti rekao.
Meni ne smeta niti jedan normalan insan, koje god vjere bio i kako god bio obučen. :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#185 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Truba »

nemo ste taki u lužanima je bio problem s izgradnjom džamije pa sam pročitao jedan od najgadnijih komentara
ne može srpkinja roditi vlaha ko bošnjakinja :| :| :| :|

inače kad se u zagrebu okupe građani pritiv izgradnje crkve :D na dječjem igralištu to je ultra moderno i sjajno :D europska metropola :D
Bodkin

#186 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Bodkin »

Black swan wrote:nemo ste taki u lužanima je bio problem s izgradnjom džamije pa sam pročitao jedan od najgadnijih komentara

inače kad se u zagrebu okupe građani pritiv izgradnje crkve :D na dječjem igralištu to je ultra moderno i sjajno :D europska metropola :D
Kad su bosnjaci protov dzamije, to je progresivno. Kao i hrvati protiv crkve. Sve drugo je mrznja i ksenofobija :-D
bbaass

#187 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by bbaass »

Haris.ba wrote:
Naslovnica wrote:

Nije je bilo nikad i nece je biti :-) pa ti crkni od muke, nindje nek se kupaju u burkinijima, a u dzamiju nek idu u Capljinu, sto ne ide ne ide....
Haris.ba

#188 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Haris.ba »

bbaass wrote:
Haris.ba wrote:

Nije je bilo nikad i nece je biti :-) pa ti crkni od muke, nindje nek se kupaju u burkinijima, a u dzamiju nek idu u Capljinu, sto ne ide ne ide....
A Zidovi? Smiju li se Zidovi kupati po svetom neumskom moru?

Smiju li npr. Zidovi traziti sinagogu u Neumu? Eto, ne mora dzamija.
DearJohn

#189 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by DearJohn »

“Nije je bilo nikad i nece je biti :-) pa ti crkni od muke, nindje nek se kupaju u burkinijima, a u dzamiju nek idu u Capljinu, sto ne ide ne ide....”

Biće dzamija ako se tako odluči, mislim da se ti nećeš tu pitat...
DearJohn

#190 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by DearJohn »

Naslovnica wrote:

“Ja sam već napisao da meni ne smeta, ali očito smeta stanovnicima Neuma. Jer da je žele, priča o izgradnji iste bi bila bespredmetna.”

Pa i na magistrali iznad Mostara (istočna strana) se obnavlja/pravi pravoslavna crkva, ne bi reko da su pravoslavci u većini, pa se pravi...I muslimanima ne smeta, nisam nešto vidio prosvjede protiv.
Naslovnica

#191 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Naslovnica »

DearJohn wrote:Naslovnica wrote:

“Ja sam već napisao da meni ne smeta, ali očito smeta stanovnicima Neuma. Jer da je žele, priča o izgradnji iste bi bila bespredmetna.”

Pa i na magistrali iznad Mostara (istočna strana) se obnavlja/pravi pravoslavna crkva, ne bi reko da su pravoslavci u većini, pa se pravi...I muslimanima ne smeta, nisam nešto vidio prosvjede protiv.
Ne pravi se, nego se obnavlja, velika je to razlika.
Ustaše je zapalile i srušile u ratu, valjda ti je to poznato?
Ne obnavlja se ako neko slučajno naiđe i ako nekome zatreba.
Izgradnja džamije u Neumu se ne može porediti s obnovom Sabornog hrama u Mostaru.
Znaš li ti da li u Neumu uopšte postoji džemat?! :-)
problemnatravunu

#192 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by problemnatravunu »

Glede te moguće džamije i privlačenja gostiju njome----situacija je kao u cijeloj Hr, pardon Jadranu, kapaciteti su manje vise 100% popunjeni u toj zamisljenoj sezoni, a koju , opet najvise određuju vremenske prilike.
Ti i da napravis džamiju zbog potencijalnih gostiju, nemaš kuda sa njima, pogotovo neki malo luksuzniji smjestaj
Seyfo

#193 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Seyfo »

Ako navale Arapi u Neum,klanjace na plazama ko kod nas na sred skijaske staze.
Tipicoti

#194 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Tipicoti »

Image

Nadanje ludo radovanje.
Tipicoti

#195 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Tipicoti »

Image

Evo je obnovljena dzamija u Neumu i Peljeski most u pozadini. Mashalla :D
animals

#196 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by animals »

Bodkin wrote:
Black swan wrote:nemo ste taki u lužanima je bio problem s izgradnjom džamije pa sam pročitao jedan od najgadnijih komentara

Kad su bosnjaci protov dzamije, to je progresivno. Kao i hrvati protiv crkve. Sve drugo je mrznja i ksenofobija :-D
Ja sam protiv gradnje bilo kakvog vjerskog objekta..
gradite hotele i turisticke smjestaje..
a vjerske objekte gradite u svemiru..
Tipicoti

#197 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Tipicoti »

Image

Image

Image

Kad se obnovi dzamija navalit ce turisti na ``Neum Burkini Beach`` :D
zunazu

#198 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by zunazu »

bbaass wrote:posla ima i bez dzamije ,dosta ste ih vi dzamijasi nacickali i gdje treba i ne treba , Neumu treba sportska dvorana , fudbalski stadion pa nek takvi dolaze turisti ,a ne nindja kornjace
Ksenofobni dio komentara ću ignorisati, a što se tiče ovog drugog, da li je ikad iko otišao na ljetovanje radi stadiona i dvorane? Ono, uštediš nešto para uza ljetovanje i izbor padne tamo gdje ima stadion? Da li je to zapamćeno ili zabilježeno, ikad, igdje? Jel ovo šala neka ili je samo neznanje i bezobrazluk u pitanju? :D
Naslovnica wrote:Da li je iko pitao stanovnike Neuma (one koji žive dole) da li ste za izgradnju džamije i da li vam je potrebno još više turista
U tome je tvoja pogreška što misliš da bilo koji grad pripada samo njegovim građanima. Naprotiv, kako Sarajevo pripada svima nama, tako i Neum pripada BiH i dio je njene cjelokupne ponude. Misliš li da se Zagreb ne pita za stanje na hrvatskim plažama, Madrid za španske, Ankara za turske? Daj da se malo uozbiljimo.
Naslovnica wrote:Meščini da nema džamija niti u Međugorju, trebalo bi izgraditi makar jednu, pa ko hoće neka ide. I da se ne zaboravi, nema ni u Ravnom. I tamo treba jednu. Može zatrebati nekome, od viška ne boli glava...
Ponovo demagogija.
DearJohn wrote:Zaostrog, Tucepi, Makarska su dio Hrvatske, Neum je dio BOSNE I HERCEGOVINE, iako mnogi prizeljkuju da je drugacije. A islam i tradicije islama su vise prisutne u Bosni i Hercegovini nego u Hrvatskoj. Zasto ne dzamija u Neumu, pa ko hoce nek ide?
To je zdravo razmišljanje. A za sve latentne fašiste napomena da smo mi u Sarajevu u ratu čuvali i džamije i crkve, obnavljali ih, čuvamo ih, i zadnji smo kome se može prigovoriti na tu temu. Sve su to naša bogatstva. Pojedini kamenjarci bi trebalo da se ugledaju na taj primjer, a ne da npr imamo kantone gdje je konstitutivnost pojedinih naroda potpuno isključena i ignorisana. Pita li neko građane koji su tamo diskriminirani da li žele da im se poštuju prava? Šta ti misliš @Naslovnica?
Tipicoti

#199 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Tipicoti »

Zasto ne .......napraviti i neku vrstu ``kongres`` turizma.
Seminari, kongresi, festivali itd. Napraviti i trening-centar za sportiste, wellnes-hotele, hotele za ekskurzije itd.
Posto mi imamo nesposobne politicare koji nisu u stanju napraviti ni cestu do Neuma, dati strancima da naprave nesto konkretno (npr. Turskim poduzetnicima koji znaju i 100 godina su ispred nas).Onda ce automatski doci i dzamije i crkve ...

Bio sam u Neumu ...... pa mi nismo ni svjesni da je to BiH. Prelijep osjecaj.

Da Srbija, Madjarska ili Cesi imaju ovih 20-tak kilometara obale napravili bi cudo.
Napravili bi i luku i infrastrukturu i hotele i naftovod i aerodrom :D
zunazu

#200 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by zunazu »

Tipicoti wrote:Napravili bi i luku i infrastrukturu i hotele i naftovod i aerodrom :D
Apsolutno, svako normalan će svoje izlaze na "zdravo" more urediti do maksimuma, i to više što ih je manji broj. Mi nemamo ni osnovne stvari uređene kao pomorska zemlja. Ali imamo pametologe koji kažu da ne treba ništa, da je ovo sad dovoljno, da nema kapaciteta, da mještani neće... i još mali milion konstruisanih razloga za utvrđenje mentalne učmalosti.
Post Reply