Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post Reply
hAZNADAR

#176 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by hAZNADAR »

statixx wrote:
ultima_palabra wrote:Nacije su anahrone u modernom svijetu, nažalost u našem okruženju nacionalna svijest je ipak bitna.
Na Zapadu, generalno u kapitalizmu, individualnost se mnogo vise cijeni nego na Istoku. To je razloga zasto se cini da su ljudi manje vezani i optereceni kolektivnim identitetom, ali istina je da su samo nacionalnu svijest podigli na jednu visu razinu, u kojoj osjecaj pripadanja kolektivu, coporu, tesko se koristi u svrhu manipulisanja i vladanja. Svijesni su da se od toga ne zivi, zato ocekuju i traze mnogo vise od svojih vodja. Nedostatak je, bar kako se to kod nas tvrdi, da njeguju potrosacku kulturu i da su nedrustveni, stereotipi. :D
:shock:
Sta covjek napisa.
Na zapadu su ljudi individualci ali itekako dio kolektiva. Drugacije nikada nebi uspjeli izgraditi funkcionalne drzave i to odrzavati. To su drustva sa visegodisnjim iskustvima demokratije gdje je kolektivna svijest i i svijest o zajednickom alfa i omega.
hAZNADAR

#177 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:
hAZNADAR wrote:
I to je kao neki odgovor na moj post? Nisam bolje ni ocekivao od lika koji trosi bar frtalj svog zivota na provokacije, kreveljenja, trolanja i navijanje sa tribina. Ne sjecam se fakat da sa ikada od tebe nesto pametno procitao.
Ne moras spustati raspravu na licni nivo kad nestane argumenata ;-) Budi principijelan barem u onoj mjeri koliko druge pozivas na principijelnost :thumbup:

I da ti odgovrim na drugi post-vi nacionalisti ste ko jaje jajetu, samo se malo imena trebaju permutirati. Ocajnicki pokusaji da ljevicu poistovjetis sa ekstremima je vec dovoljno puta demontiran. I od strane ljudi koje ne smijes ni da kvotas sta su ti uradili na jednoj temi :thumbup:
Rece lik koji je nebrojeno puta u diskusiji sa vrlo jasnom tematikom uletio sa spominjanjem necijeg boravista ili statusa. To jelde nije bilo na licnoj bazi?

Postoje razliciti nacionalizmi. Zalosno je sto srpski nacionalizam i mozda nekadasnji hrvatski za Tudzmana uzimas kao jedini moguc sablon - pa kroz to posmatras sve ostale.

Kada toliko vec prozivas i provociras dijasporu - da li si se mozda ponekad zapitao da ti ljudi koji toliko dugo zive vani mozda nisu upoznali jedan drugi vid nacionalizma? Mozda imaju neka pozitivna iskustva koja mogu podijeliti?

Da ne duljim dalje jer je izlisno objasnjavati. Bosnjacki nacionalizam nije ni izbliza slican srpskom. Ni izbliza.

To sto srpski nacionalisti pokusavaju to izjednaciti mogu razumjeti kao motiv gdje sebe opravdavaju. Pa se danas navodno preventivno bore protiv velikobosnjacke hegemonije a u pauzi zlurado spomenu 23% BiH. Ili tvrde da Bosnjaci prave istu gresku kao Srbi u YU a istovremeno sve pozitivno o srpskoj ulozi u raspadu YU - koje li kontradiktornosti. Ili prisivanje mitomanije ako se pozivas na Bosnjane i Kotromanice - to je jelde isto kao srpsko krstenje u nekadasnje srpsko i bivse Srbe cetiri danasnje drzave i nacije. Ili bosnjacko pravo na naciju i jezik - kojeg li agresivnog i zestokog nacionalizma sa ciljem brisanja i asimilacije drugih,.. za druge naravno taj arsin ne vazi i nema diskusije,... itd.

Srpski nacionalizam je toliko bizaran i originalan da ga nema ravnog u svijetu. Nijedan nacionalizam se ne moze sa time porediti. A kamoli bosnjacki iako bi ti to volio jer pretpostavljam da ti daje odredjen visi intelektualni status iznad tog primitivizma. Ili kako kaze tvoj habab da su Bosnjaci skart.
pemanapemani

#178 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by pemanapemani »

Nacionalnost: Bosanac
Narodnost/etnija: neopredjeljen (neko drugi - Srbin, Hrvat, Bosnjak i ostali)

To sto su izjednacili etniju i naciju na Popisu nije moj problem.

Postovateljima velikosrpske politike prema BiH ne odgovara nacionalno bosanstvo, pa spinuju po forumu da su Bosanci ubaceni element navedene politike, jer im je cilj ubijanje bilo koje povezanosti sa drzavom BiH. :bih:

Kao Bosanac katolickog porodicnog porijekla duboko sam svjestan da u BiH mogu zivjeti slobodno jedino na podrucju gdje su Bosnjaci kao narod vecina i na 30% podrucja BiH gdje su vecina Hrvati. Ostal, mrka kapa. (Pod slobodom smatram da me neko nece napasti kada cuje da pricam o privrzenost Bosni i Hercegovini).

Ocito je da bi neko volio da se tako nesto desava na citavom podrucju BiH. Onda dodje i konstantno sere po virtuelnom svijetu o tome kako Bosanci negiraju Bosnjake, kako su ubaceni element, srpski radikali ...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#179 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:
Rece lik koji je nebrojeno puta u diskusiji sa vrlo jasnom tematikom uletio sa spominjanjem necijeg boravista ili statusa. To jelde nije bilo na licnoj bazi?

Postoje razliciti nacionalizmi. Zalosno je sto srpski nacionalizam i mozda nekadasnji hrvatski za Tudzmana uzimas kao jedini moguc sablon - pa kroz to posmatras sve ostale.

Kada toliko vec prozivas i provociras dijasporu - da li si se mozda ponekad zapitao da ti ljudi koji toliko dugo zive vani mozda nisu upoznali jedan drugi vid nacionalizma? Mozda imaju neka pozitivna iskustva koja mogu podijeliti?

Da ne duljim dalje jer je izlisno objasnjavati. Bosnjacki nacionalizam nije ni izbliza slican srpskom. Ni izbliza.

To sto srpski nacionalisti pokusavaju to izjednaciti mogu razumjeti kao motiv gdje sebe opravdavaju. Pa se danas navodno preventivno bore protiv velikobosnjacke hegemonije a u pauzi zlurado spomenu 23% BiH. Ili tvrde da Bosnjaci prave istu gresku kao Srbi u YU a istovremeno sve pozitivno o srpskoj ulozi u raspadu YU - koje li kontradiktornosti. Ili prisivanje mitomanije ako se pozivas na Bosnjane i Kotromanice - to je jelde isto kao srpsko krstenje u nekadasnje srpsko i bivse Srbe cetiri danasnje drzave i nacije. Ili bosnjacko pravo na naciju i jezik - kojeg li agresivnog i zestokog nacionalizma sa ciljem brisanja i asimilacije drugih,.. za druge naravno taj arsin ne vazi i nema diskusije,... itd.

Srpski nacionalizam je toliko bizaran i originalan da ga nema ravnog u svijetu. Nijedan nacionalizam se ne moze sa time porediti. A kamoli bosnjacki iako bi ti to volio jer pretpostavljam da ti daje odredjen visi intelektualni status iznad tog primitivizma. Ili kako kaze tvoj habab da su Bosnjaci skart.
Pa sta bi ti mene pitao da ja tebi krenem objasnjavati svedsku politiku? Haj budi posten i reci.

Sto se tice drukcije verzije nacionalizma, o njoj sam ti vec napisao u postu, kojeg ili nisi procitao ili si zanemario u ocajnickoj namjeri da me uvrijedis. Da te podsjetim to je onaj dio gdje je lavanda upotrebljena kao metafora.

Nacionalizam na balkanu je zlo. Zar je to problem shvatiti. On uvijek pocinje i zavrsava na strahu i mrznji spram komsije.

A bosnjacki nacionalizam, istina, nije iza sebe ostavio krvav trag, niti jos uvijek poziva na sirenje teritorija. Niti su Bosnjaci imali vojnu silu da realizuju takav neki plan kada bi ga i bilo.

Ali haznadare (uvijek sam se pitao je li ti onaj novinar iz Vukovara sta u rodu, naravno dane moras odgovoriti, niti trebas, naumpade mi nako) vodeci bosnjacki intelektualac i akademik BANU-a je covjek koji se zalagao za trecu Jugoslaviju i dil sa Milosevicem, sto je po danasnjim arsinima avangarda cak i za ljevicu.

Dolaze neki novi klinci, iskacu u prvi plan, poput onog homofoba i fasiste Zahiragica. Bojim se da sa takvima nece na zelenu granu. Zato kazem na dobrom su putu.

I da ti kazem jos jednom: moj intelektualni status ne zavisi od identificiranja sa nekim izmisljenim konceptom. To sam sto jesam, jer tako osjecam i jer sam tako izabrao.
piupiu

#180 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:
Jos jedna zajednicka zabluda samozvanih Bosanaca i srpskih nacionalita.
A to je stavljanje znaka jednakosti na stvari koje nisu ni blizu.

Srpski nacionalisti barem imaju motiv jer na taj nacin sebe opravdavaju.
Eki - samozvani Bosanci, pa ih onda strpaš u isti koš sa srpskim nacionalistima. :lol:

I to još staviš 'samozvani' u post gdje tvrdiš da je bošnjački nacionalizam različit od srpskoga. Bez da trepneš. Dok nazivaš Bosance 'samozvanim'. Pa, ko treba da ih nazove Bosancima da bi njihovo osjećanje sebe bilo legitimno? Ti? Dobro je da nisi rekao 'takozvanim Bosancima'. Samo još da se vrate 'viri pradidovskoj" i sve će bit' OK ... :-) Upiš. :lol:
hAZNADAR

#181 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:
hAZNADAR wrote:

Eki - samozvani Bosanci, pa ih onda strpaš u isti koš sa srpskim nacionalistima. :lol:

I to još staviš 'samozvani' u post gdje tvrdiš da je bošnjački nacionalizam različit od srpskoga. Bez da trepneš. Dok nazivaš Bosance 'samozvanim'. Pa, ko treba da ih nazove Bosancima da bi njihovo osjećanje sebe bilo legitimno? Ti? Dobro je da nisi rekao 'takozvanim Bosancima'. Samo još da se vrate 'viri pradidovskoj" i sve će bit' OK ... :-) Upiš. :lol:
Zato sto oficijelno i zvanicno ne postoji bosanska nacija.
Kao ni hercegovacka. Postujem svacija osjecanja, makar se neko osjecao ponosnim Klingoncem. Ali zvanicno to nije nigdje uvedeno. Bosanac je uvijek bio regionalna i kulturoloska odrednica i sam sa takodjer ponosni Bosnac na taj nacin. Posebno mi godi pozitivan image Bosanca.
Ali to nije nacija i zato sa razlogom kazem samozvani ili takozvani,.... Da je ikada za ovih dvadeset i kusur godina bilo ko to makar predlozio, stranka predocila, intelektuano tijelo predlozilo, mediji povukli inicijativu,... da se ista za sve ovo vrijeme desilo po pitanju bosanske nacije - nebih ni pomislio na takozvane, samozvane,.. ali ovako nemam druge.
A opaska o "vjeri pradjedovskoj" i slicne stvari nece niko nikada moci prisiti bosnjackom nacionalizmu. Iako dvije grupe u BiH to pokusavaju.

Kad si vec tu - interesantno je da ovakvo sto prolazi na ovom forumu:
madner wrote:Problem Bosnjaka je sto svaki jaci intelektualac u istih mora postati Bosanac. :D

Ostane skart.
Nije prijava, niti zalba, nije bitno ni kada i gdje je to receno. Ustvari mi je i drago sto to stoji kao jedan sazetak opusa jedne grupe ovdje. Navodim to samo da podsjetim i drugu stranu. Skart i otpad je isto zar ne? A znamo koji se narod ovdje naziva otpadom. I od koga.
Kikibombona

#182 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by Kikibombona »

ABH017 wrote:
Kikibombona wrote:
ABH017 wrote:Ja još nisam čuo za ideju velikobošnjaštva, osim, kao što već rekoh, u glavama pojedinih političara i analitičara u pokušaju. A i to je samo njihov način odbrane od velikohrvatstva i velikosrpstva. U novijoj historiji, NIKAD nismo imali primjere pokušaja uzurpacije tuđeg tla, od strane bošnjaka, njihove zvanične politike ili države Bosne i Hercegovine, tako da o tome i ne možemo argumentovano pričati, osim što pojedinci, tim pojmom, pokušavaju opravdati aspiracije sa jedne ili druge strane prema tuđem tlu, koja je dokazana i čijem smo postojanju živi svjedoci.
Bošnjaštvo i velikobošnjaštvo su dva različita pojma.
Nisi nikad cuo Bosnjaka da kaze da Sandzak treba pripojiti BiH, da Sandzak pripada BiH, da je Sandzak za vrijeme Otomanskog casrstva bio BiH? :D

Sve je stvar u snazi. Bosnjaci nisu imali snagu voditi osvajacke pohode. Kada bi sutra imali, kada bi bili svjesni da mogu veoma lako pripojiti Sandzak BiH, mislis da ne bi bilo onih koji bi zagovarali takav plan!?? :D

Onda imas drugu fazu. Dobar dio Bosnjaka zeli politicku dominaciju svoje grupe na prostoru cijele BiH. Zele drzavno uredjenje koje ce nametnuti bosnjacku politiku na svakom pedlju drzave. To se moze upakovati na razne nacine, ali sustina se ne moze mijenjati.

Bosanci tu nisu puno drugaciji. I oni zele da bosanstvo dominira cijelom drzavaom. :D Srbi i Hrvati zele da se odvoje. :D

Svi zele da njihova grupa vlada i bude sto je moguce snaznija, da njihov tim nize pobjede. To je karakteristika skoro svake grupe na ovom svijetu. Ljudi su takvi.
Samo ću ti citirati ono što sam već napisao.

Jel hoćeš reći da je bošnjačka politika ikad pretendovala na Sandžak i slala vojsku, dobrovoljce, oružje, Bošnjacima u Sandžaku?
Jel možda BANU donio kakvu ideju o teritorijalnom ujedinjenju svih Bošnjaka?
Bosnjacka politika NIJE U POZICIJI da pretenduje na teritorij druge drzave. Ne postoje pretpostavke da se takav cilj sada ostvari. Takvu politiku bi mogao zagovarati jedino potpuni ludak, sizofrenik. Svako svojatanje Sandzaka bi bio vjetar u ledja RS koja za razliku id Sandzaka uziva neuporedivo bolji status. Dakle, samo lud i glup covjek moze zagovarati nemoguce. Tolikih ludaka i glupana u bosnjackoj politici na srecu nema.

Srbi su imali takav projekat jer su u tom momentu bili snazni ili su makar tako smatrali. I plan je napredovao jedno vrijeme. Niko ne moze reci da nisu imali sanse za uspjeh. Na kraju su ipak popusili, ali je bilo neizvjesno.

Da Bosnjaci sutra budu 10 puta vojno jaci od Srba, tek bi onda vidjeli. Ja sam do sada nebrojeno puta cuo izjave od ljudi da bi Sandzak iz vise razloga trebao biti dio BiH. Da postavis pitanje svakom Bosnjaku 'd li bi podrzali ujedinjenje BiH i Sandzaka', budi siguran da bi dobar broj odgovorio potvrdno. Reci to na tv je ipak u domenu ludila.

Isto tako, Bosnjaci zele politicku dominaciju na svakom pedlju BiH. To se moze maskirati na razlicite nacine, ali ko zivi ovdje i ko je realan, jasno mu je da stvari tako stoje.

Svaka etnicka grupa na ovom svijetu zeli dominirati. Zasto bi Bosnjaci bili izuzetak? Bosnjake je historija drugacije oblikovala, dobili su losije karte u odnosu na ostale nakon odlaska Otomana, pa su se ponasali u skladu sa tim. Vec sada, kada Bosnjaci imaju najbolje karte u BiH, prelaze u ofanzivu. Primjer: bosnjacka politika u BiH vs hrvatska politika u BiH.
Kikibombona

#183 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by Kikibombona »

[quote="piupiu"][quote="hAZNADAR"]

Srpski nacionalisti barem imaju motiv jer na taj nacin sebe opravdavaju.[/quote]

I to još staviš 'samozvani' u post gdje tvrdiš da je bošnjački nacionalizam različit od srpskoga. Bez da trepneš. Dok nazivaš Bosance 'samozvanim'. Pa, ko treba da ih nazove Bosancima da bi njihovo osjećanje sebe bilo legitimno? Ti? Dobro je da nisi rekao 'takozvanim Bosancima'. Samo još da se vrate 'viri pradidovskoj" i sve će bit' OK ... :-) Upiš. :lol:[/quote]

Kolege Leklerk i Haznadar su dvije najnepredvidivije persone na internetu. Nekada oduseve, nekada razocaraju. Ne znam da li su lucidni ili ludi, ali nikada ne znam kakave ce stavove proklamovati na nekoj od tema. Nekad su desnicari - nekad ljevicari, nekad radikalni - nekad umjereni, nekad tradicionalni - nekad liberalni... e jebem li ga, moram odustati, definitivno ih ne mogu skontati.
hAZNADAR

#184 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:

Pa sta bi ti mene pitao da ja tebi krenem objasnjavati svedsku politiku? Haj budi posten i reci.
Da si Svedjanin koji zivi vani nebih ni pomislio nista lose.
Nacionalizam na balkanu je zlo. Zar je to problem shvatiti. On uvijek pocinje i zavrsava na strahu i mrznji spram komsije.
Po velikosrpskom sablonu koji nije jedini. Nasi ljudi vani su se savrseno lako uklopili u drustva sa umjerenim nacionalizmima vani, uklopili smo se svojevremeno hstorijski na razne sisteme i standarde,..
Dakle - moguce je imati normalan nacionalizam. Danasnji hrvatski, slovenacki, crnogorski, mekedonski, bugarski, rumunski,... nisu toliko crni i zli. izuzeci ne potvrdjuju pravilo. Nijedan nacionalizam u svijetu pa i na Balkanu nije ni nalik srpskom i upravo je problem tebi shvatiti da nacionalizam ne mora nuzno biti na taj sablon. Bosnjaci imaju potencijal da izgrade nacionalizam koji nije isti kao srpski. Vjerovao ili ne.

A bosnjacki nacionalizam, istina, nije iza sebe ostavio krvav trag, niti jos uvijek poziva na sirenje teritorija. Niti su Bosnjaci imali vojnu silu da realizuju takav neki plan kada bi ga i bilo.
Ja ne govorim o ucinku vec o tumacenju i poimanju. Kako to Bosnjaci tumace recimo historiju Srbije, Nemanjice, srpski jezik, srpske velikane kulture,... - mozda kontraski?
Dolaze neki novi klinci, iskacu u prvi plan, poput onog homofoba i fasiste Zahiragica. Bojim se da sa takvima nece na zelenu granu. Zato kazem na dobrom su putu.
Auuu ti bi tumacio naciju na osnovu Zahiragica. Dobro smo i prosli sto se nisi sjetio Fatmira Alispahica.
Ali siguran sam da bi i sa Zahiragicem kao potparolom novih klinaca dobio aplauze u Banjaluci.
I da ti kazem jos jednom: moj intelektualni status ne zavisi od identificiranja sa nekim izmisljenim konceptom. To sam sto jesam, jer tako osjecam i jer sam tako izabrao.

Pa postujem tvoj izbor, osjecanja,.. ali kada zbog svog izbora i osjecanja provciras okolo, miniras teme i seruckas u letu,.. onda ocekuj i reakciju. A kada izneses drugacije upakovanu srpsku nacionalisticku pricu o nama, nako zbog svog izbora i osjecaja - red je da dobijes i odgovor. Mogao bi i ja izabrati na osnovu svojih unutrasnjih osjecaja da prdnem u liftu punom ljudi. Al zna se red.
Bodkin

#185 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Tipicna bosnjacka ljevicarska suplja. Pardon bosanska.
Tako su i u Sarajevu mnogi govorili, ma bitno je ba kakav je ko covjek, ma hebo nacije, ma ja sam iznad ovoga ba, ma hebo politiku ba, ,.. na sta su cetnici zadovoljno trljali ruke i ohrabrivali tu pricu u pauzama kopanja rovova oko grada.

Nacionalizam je alfa i omega razvijenih drustava danasnjice. Ono sto izdvaja moderne nacije danasnjice na zapadu, Japanu,.. od ostatka svijeta je velik stepen organizacije, zajednistva,... sto je preduslov za ekonomski uspon, mir i red, uredjenje okolisa, planiranje sutrasnjice,.... itd. A to ne moze vjera, niti indivudualizam naseg tipa gdje se svako nastoji ograditi od "primitivaca", niti diktatura,... - to moze samo nacionalizam u normalnog obliku kojeg mi ne poznajemo. Osim nas groznih dijasporaca koji solimo pamet o tome kako normalan svijet razmislja. Na zapadu je nacionalizam usadjen od malih nogu, dio kucnog odgoja, dio skolstva, zastava se kaci, zabija, nosi gdje treba i ne treba, brise se bilo kakva klasna podjela,...
Kada vec spominjete Osmanlije od njih je i ostao taj atavizam gdje se pravi ogromna distanca na relaciji gradjanin-papak. Gdje je carsijanerima ispod casti da cak i naciju dijele sa papcima.
Danas je nacionalizam u zamahu u trecem svijetu, svjetskoj sili Kini,.. odrzava se besprijekorno u nacijama koje su to davno izgradile,.. a vi pametujete o prestanku procesa i nemogucnosti toga. Halo ba u kojem filmu vi zivite,..
Jarane ja ne znam gdje ti skupljas ove gluposti. Ako su knjige reci koje da ne citam. Ako je proizvoljno misljenje to je onda dobro. Razumijem sto toliko fulas.

Prvo o kakvom ti zamahu kineske ekonomije zbog nacionalizma pricas? Kina je u zamahu od 1990 i to zbog otvaranja trziste i specificnosti i prednosti kine kao drzave. Nacionalizam niti ima veze niti je nastao devedesetih. A i ako je nacionalizam pokretac, zasto se te ostale zemlje treceg svijeta (koje su to btw?) nisu elonomski razvile?

I kako tvoja teorija objasnjava to sto su se ove nase zemlje najvise izgradile kad je bilo najmanje nacionalizma, a sad kad ga je pun kurac sluze kao evropske otpad za njihove proizvode dok najpametniji mladi odlaze?

Gdje je taj tvoj nacionalizam u holandiji ili svicarskoj?

Ja ne znam sta ti u stvari zagovaras? Okomio se na ovih 2% bosanaca? Oni najveci problem razvoja bosne i bosnjaka? Shvati da NIKAD nece bosanac=bosnjak osim kad svi bosanci umru pa ostanu samo bosnjaci. I politicki ciljevi veze nemaju sa ovim razlikama. Broj jedan DRZAVA, broj dva sve ostalo.
hAZNADAR

#186 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by hAZNADAR »

Kikibombona wrote:
Isto tako, Bosnjaci zele politicku dominaciju na svakom pedlju BiH. To se moze maskirati na razlicite nacine, ali ko zivi ovdje i ko je realan, jasno mu je da stvari tako stoje.
Kada vec govorimo o razocarenjima :sad:

Mozda nisam dovoljno kreativan i mastovit,.. ali stvarno ne mogu zamisliti politicku dominaciju Bosnjaka u mojoj Banjaluci gdje 200 000 Srba zivi sasvim legalno i sa pravom.

Narod koji je zbijen u geto na frtalj drzave, diskriminisan u ostatku, muku muci da mu se prizna nacija, jezik, kultura, historija,.. postojanje - vidi cuda ima hegemonisticke pretenzije i da dominira.

Ispada da je Karadjic bio u pravu sa svojim preventivnim akcijama i da je Mile danas u pravu sa svojim preventivnim djelovanjem. Da nisu to uradili i da nisu takvi danas - ko zna sta bi od njih bilo. E hebiga Kiki
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#187 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Da si Svedjanin koji zivi vani nebih ni pomislio nista lose.
Po velikosrpskom sablonu koji nije jedini. Nasi ljudi vani su se savrseno lako uklopili u drustva sa umjerenim nacionalizmima vani, uklopili smo se svojevremeno hstorijski na razne sisteme i standarde,..
Dakle - moguce je imati normalan nacionalizam. Danasnji hrvatski, slovenacki, crnogorski, mekedonski, bugarski, rumunski,... nisu toliko crni i zli. izuzeci ne potvrdjuju pravilo. Nijedan nacionalizam u svijetu pa i na Balkanu nije ni nalik srpskom i upravo je problem tebi shvatiti da nacionalizam ne mora nuzno biti na taj sablon. Bosnjaci imaju potencijal da izgrade nacionalizam koji nije isti kao srpski. Vjerovao ili ne.

Ja ne govorim o ucinku vec o tumacenju i poimanju. Kako to Bosnjaci tumace recimo historiju Srbije, Nemanjice, srpski jezik, srpske velikane kulture,... - mozda kontraski?
Auuu ti bi tumacio naciju na osnovu Zahiragica. Dobro smo i prosli sto se nisi sjetio Fatmira Alispahica.
Ali siguran sam da bi i sa Zahiragicem kao potparolom novih klinaca dobio aplauze u Banjaluci.

Pa postujem tvoj izbor, osjecanja,.. ali kada zbog svog izbora i osjecanja provciras okolo, miniras teme i seruckas u letu,.. onda ocekuj i reakciju. A kada izneses drugacije upakovanu srpsku nacionalisticku pricu o nama, nako zbog svog izbora i osjecaja - red je da dobijes i odgovor. Mogao bi i ja izabrati na osnovu svojih unutrasnjih osjecaja da prdnem u liftu punom ljudi. Al zna se red.
1) Kakve to veze ima? Tebe kad zigne u ledjima ides svedskom doktoru. Ti ces primati penziju iz svedskog penzionog fonda. Tvoja djeca idu u svedsku skolu.

Dakle tebi, za razliku od mene, ova drzava nije servis za egzistencijalne potrebe. Stoga, izvinices, ali itekako imamo razlicite poglede na nju.

2) i 3) Ako si ti reprezent bosnjackog nacionalizma (barem u deklarativnom smislu, jer u materijalnom nisi) onda se bojim da je taj nacionalizam na autostradi prema srpskom. Ista samoviktimizacija, isto opravdanje sopstvenih govana tudjim, samo fale "naucnici" koji ce poceti kopati po istoriji susjednih naroda, puni magacini oruzja i to je to. Na dobrom ste putu.

I nemoj biti licemjeran, nisam naciju procjenjivao po Zahiragicu, nego naucnu zajednicu kao odgovor na argument da BANU nije isto sto i SANU. Izvini jos jednom, ali Zahiragic je predsjednik studentske organizacije najveceg i najstarijeg univerziteta u BiH. Otkud takav lik tu?

I vazda ti fantomski aplauzi u Banjaluci kao pokusaj da mi udaris na obraz?

4) Moja namjera nije bila da te provociram, zao mi je sto si to tako shvatio. Emotivno se postavljas na neugodna pitanja i rupe u logici. Ko god ti se suprotstavio bio je redom "bolesnik od zavisti", "mrzitelj dijaspore", "velikosrbin". Ako mislis da to nije kenjanje u liftu punom ljudi, ne znam sta jeste.

Dobar si u napadu, katastrofalan u odbrani. Skoro kao Zlatan :P
statixx

#188 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by statixx »

hAZNADAR wrote:
statixx wrote:
ultima_palabra wrote:Nacije su anahrone u modernom svijetu, nažalost u našem okruženju nacionalna svijest je ipak bitna.
Na Zapadu, generalno u kapitalizmu, individualnost se mnogo vise cijeni nego na Istoku. To je razloga zasto se cini da su ljudi manje vezani i optereceni kolektivnim identitetom, ali istina je da su samo nacionalnu svijest podigli na jednu visu razinu, u kojoj osjecaj pripadanja kolektivu, coporu, tesko se koristi u svrhu manipulisanja i vladanja. Svijesni su da se od toga ne zivi, zato ocekuju i traze mnogo vise od svojih vodja. Nedostatak je, bar kako se to kod nas tvrdi, da njeguju potrosacku kulturu i da su nedrustveni, stereotipi. :D
:shock:
Sta covjek napisa.
Na zapadu su ljudi individualci ali itekako dio kolektiva. Drugacije nikada nebi uspjeli izgraditi funkcionalne drzave i to odrzavati. To su drustva sa visegodisnjim iskustvima demokratije gdje je kolektivna svijest i i svijest o zajednickom alfa i omega.
Citaj pazljivo sta sam napisao. Znam je odlicno da je covjek, prije svega, socijalno bice i da sve, njemu svojstveno, crpi iz drustveno-kulturnog okruzenja (jezik, norme, obicaje, vrijednsoti i sl.). Dakle, ne negiram znacaj kolektivnog identitetaje. Ti, medjutim, zanemarujes nas ustavnopravni okvir i konstantno poredis neuporedivo. Oni su izgradili demokratke funkcionalne drzave, ali mi nismo demokratska drzava vec partitokratija. Kod nas vlast nije u institucijama drzave, i samo je formalno podijeljena na zakonodavnu, izvrsnu i sudsku, vec u rukama politickih partija. Dakle, institucionalno neuredjena i nesigurna drzava podredjena etno-politickim strukturama, cime individualnost i gradjanska prava odlaze u drugi plan.

Na Zapadu indivdua postuje i vjeruje u institucije drzave, a kod nas nastoji da se uvuce i ugradi u vlast, jer od toga joj ovise zivotni uspjeh i egzistencija, sve je podredjeno kolektivnim interesima, tzv. vitalni. Licne kvalitete i sposobnosti podredjene su i uslovljene etnickim opredjeljenjem. Mi od svojih politcara nemamo nikakva ocekivanja, osim da osiguraju nas tor, i to nema veze sa nasom nacionalnom osvjestenosti. Srbi i Hrvati su osvjesteni, pa im se isto desava. Je li to u RS-u nema smeca po ulici.

Zato se slazem sa @palabrom, zakasnili smo, jbg, Turci nas zajebali, propustili humanizam, renesansu, prosvijetiteljstvo, i ostali na niovu plemenski uredjenih odnosa. Dugo cemo se mi nacekati da imamo ministricu Svedjanku, kao sto ste vi docekali Bosnjakinju. :mrgreen:
Last edited by statixx on 13/04/2016 19:41, edited 2 times in total.
madner

#189 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by madner »

Naravno da postoji nacija, ima jedna zastava na East Riveru koja je pecat. Ko ima pasos i zastavu, taj ima naciju. Ko nema, on je u ovoj kategoriji emotivnih nacija, navijaca, forumasa itd...
General War

#190 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
ABH017 wrote:
Pa on je upravo jedan od tih ... u pokušaju.
Jel hoćeš reći da je bošnjačka politika ikad pretendovala na Sandžak i slala vojsku, dobrovoljce, oružje, Bošnjacima u Sandžaku?
Jel možda BANU donio kakvu ideju o teritorijalnom ujedinjenju svih Bošnjaka?
Na dobrom su putu.

:jbt: NEVJEROVATNO
prog321

#191 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by prog321 »

Prije ce biti da je komunizam vise stete napravio nego Turci da su duplo toliko ostali. :-D

Dovoljno je pogledati u plemeniti razvjoj drustva tamo gdje nije bilo Turaka, od Madjarske do Ukrajine i Bjelorusije. Da o Sjevernoj Koreji i ne pricamo. :-D
asurbanipal

#192 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by asurbanipal »

hAZNADAR wrote: Bosnjaci imaju potencijal da izgrade nacionalizam koji nije isti kao srpski. Vjerovao ili ne.
:lol: :lol: :lol:

I Bog spusti kišu na zemlju. I iz zemlje iznikoše Bošnjaci...

Image

Još malo dok se ne pojavi neki bošnjački Deretić i ne vikne da smo tu od Adema pejgambera i dobrijeh dana... :mrgreen:
sinuhe

#193 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by sinuhe »

Ima Bosnjaka, Bosanaca ali zanimljivo, na ovoj temi, i nacionalnih romanticara.
Kikibombona

#194 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by Kikibombona »

hAZNADAR wrote:
Kikibombona wrote:

Mozda nisam dovoljno kreativan i mastovit,.. ali stvarno ne mogu zamisliti politicku dominaciju Bosnjaka u mojoj Banjaluci gdje 200 000 Srba zivi sasvim legalno i sa pravom.

Narod koji je zbijen u geto na frtalj drzave, diskriminisan u ostatku, muku muci da mu se prizna nacija, jezik, kultura, historija,.. postojanje - vidi cuda ima hegemonisticke pretenzije i da dominira.

Ispada da je Karadjic bio u pravu sa svojim preventivnim akcijama i da je Mile danas u pravu sa svojim preventivnim djelovanjem. Da nisu to uradili i da nisu takvi danas - ko zna sta bi od njih bilo. E hebiga Kiki
Nisam rekao da Bosnjaci zele nametnuti Bosnjaka kao gradonacelnika Sokoca, Trebinja ili Banjaluke. Stavise, ne postoje takve naznake. To bi onda neminovno znacilo agresivnu i represivnu politiku, u principu diktaturu. Bosnjaci zele upravljati cijeolom BiH koristeci se demokratskim metodama. Bosnjaci zele istinuti Hrvate i federalnog parlamenta a ne iz gradske uprave Gabele. Jebes Gabelu. Bitno je imati poptunu vlast u drzavnom parlamentu i voditi visoku unutrasnju i vanjsku politiku. Lokalne zajednice su tu od spordne vaznosti.

Recimo, Srbi dominiraju u Srbiji. Ne namecu svoje ljude u bisnjackim ili albanskim sredinama, ali zato apsolutno kontrolisu unutrasnju i spoljnu politiku. Bosnjaci i Albanci u takvo drustvo mogu uci samo ako su lojalni dominatnom srpskom faktoru.

Mislim, o cemu pricamo, svaka grupa zeli dominirati, bila ona nacionalna, etnicka, vjerska ili koja vec. Samo se metode razlikuju. Neko je zao do srzi i gazi sve na putu dominacije, neko to odradjuje na suptilniji nacin.
Kikibombona

#195 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by Kikibombona »

_BataZiv_0809 wrote:
1) Kakve to veze ima? Tebe kad zigne u ledjima ides svedskom doktoru. Ti ces primati penziju iz svedskog penzionog fonda. Tvoja djeca idu u svedsku skolu.

Dakle tebi, za razliku od mene, ova drzava nije servis za egzistencijalne potrebe. Stoga, izvinices, ali itekako imamo razlicite poglede na nju.
Ovo je kljucna razlika izmedju Bosanaca i Hercegovaca (bilo koje etnije) u BiH i dijaspori. Bosanac u BiH se svakodnevno suocava sa raznim sranjima koja dolaze sa vrha, pa je stoga njegov nacionalizam pod svakodnevnim napadima od strane drzave. Haznadarov nacionalizam ne ugrozava bosnjacka politika, jer se njegovim zivotom bavi politika uredjene i uspjesne zemlje. Tesko je biti nacionalista kada te politika koju trebas podrzati siluje svakodnevno. Zbog toga prosjecan nacionalista u BiH ima periode kada je nacionalista i kada bi najradije sve poslao u pm. Taj period nacionalizma je obicno kratkorajan, obicno podrzan u periodu vecih politickih previranja, utakmica i slicnog karnevala dziberluka. To ga drzi malo dok ne vrati misli na zivotna pitanja koja su ugorzena.

Odani nacionalisti u BiH su obicno oni koji su se odlicno snasli u ovom trulom sistemu. Jebiga, njima je valjao, a nisu dovoljno osjecajni da ih je briga sto vecina naroda pati.

U dijaspori je lako biti nacionalista.
klavirdžija

#196 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by klavirdžija »

asurbanipal wrote:
hAZNADAR wrote: Bosnjaci imaju potencijal da izgrade nacionalizam koji nije isti kao srpski. Vjerovao ili ne.
:lol: :lol: :lol:

I Bog spusti kišu na zemlju. I iz zemlje iznikoše Bošnjaci...

Image

Još malo dok se ne pojavi neki bošnjački Deretić i ne vikne da smo tu od Adema pejgambera i dobrijeh dana... :mrgreen:
Hoćemo i mi svoje amebe!
Niemand

#197 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by Niemand »

Kikibombona wrote:
Ovo je kljucna razlika izmedju Bosanaca i Hercegovaca (bilo koje etnije) u BiH i dijaspori. Bosanac u BiH se svakodnevno suocava sa raznim sranjima koja dolaze sa vrha, pa je stoga njegov nacionalizam pod svakodnevnim napadima od strane drzave. Haznadarov nacionalizam ne ugrozava bosnjacka politika, jer se njegovim zivotom bavi politika uredjene i uspjesne zemlje. Tesko je biti nacionalista kada te politika koju trebas podrzati siluje svakodnevno. Zbog toga prosjecan nacionalista u BiH ima periode kada je nacionalista i kada bi najradije sve poslao u pm. Taj period nacionalizma je obicno kratkorajan, obicno podrzan u periodu vecih politickih previranja, utakmica i slicnog karnevala dziberluka. To ga drzi malo dok ne vrati misli na zivotna pitanja koja su ugorzena.

Odani nacionalisti u BiH su obicno oni koji su se odlicno snasli u ovom trulom sistemu. Jebiga, njima je valjao, a nisu dovoljno osjecajni da ih je briga sto vecina naroda pati.

:thumbup: :sax:
hAZNADAR

#198 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:

Operisao sam se u Njemackoj, zube pravio u Hrvatskoj i Ceskoj, lijecio stomacne tegobe u Egiptu, ledja mi masirala Tajladjanka(necemo o detaljima),.. sve uredno placeno. Djeca takodjer isla i u bosansku skolu - clanarina uredno placena. Upamti - gdje god zivio i koji god sistem, usluge koristio uvijek cu biti i ostati Bosnjak i drzavljanin BiH. Mozda ti ne mogu pametovati o izborima i za koga glasati,.. ali o opcim pitanjima nacionalizma, svijesti, historije,.. uvijek imam pravo dati svoj sud. Svedo nisam niti cu kad biti, na svedskim forumima na temi o unutrasnjoj politici stranci koji ucestvuju cesto dozive odbojnost i koliko su dobrodosli. A Svede u BiH, ili bilo gdje u svijetu su itekako dobro dosle da ucestvuju na svedskim raspravama. Ustvari vrlo pozeljno koliko cujem i znam.
2) i 3) Ako si ti reprezent bosnjackog nacionalizma (barem u deklarativnom smislu, jer u materijalnom nisi) onda se bojim da je taj nacionalizam na autostradi prema srpskom. Ista samoviktimizacija, isto opravdanje sopstvenih govana tudjim, samo fale "naucnici" koji ce poceti kopati po istoriji susjednih naroda, puni magacini oruzja i to je to. Na dobrom ste putu.
Samo u tvojoj glavi. U praksi ne. Svi u svijetu opravdavaju svoja govna tudjim, ali svi u svijetu nemaju mnogo toga sto imaju srpski nacionalisti. I Bosnjaci naravno. Razlike u ideologiji i praksi ti uvijek mogu predociti argumentovano docim je kod tebe pretpostavka i demagogija. A sto se tice samoviktimizacije - zalosno je sto to tumacis kao ideologiju a ne realnost.
I nemoj biti licemjeran, nisam naciju procjenjivao po Zahiragicu, nego naucnu zajednicu kao odgovor na argument da BANU nije isto sto i SANU. Izvini jos jednom, ali Zahiragic je predsjednik studentske organizacije najveceg i najstarijeg univerziteta u BiH. Otkud takav lik tu?
Spomenuo si Zahiragica kao primjer opceg stanja pa se sad malo prekontao - sto ti nije prvi put. A porediti BANU i SANU moze samo neko ko uopce nije upoznat sa stavovima ili neko ko tako zeli da jeste.
I vazda ti fantomski aplauzi u Banjaluci kao pokusaj da mi udaris na obraz?
Vec si ih zaradio izjednacavanjem.
4) Moja namjera nije bila da te provociram, zao mi je sto si to tako shvatio. Emotivno se postavljas na neugodna pitanja i rupe u logici. Ko god ti se suprotstavio bio je redom "bolesnik od zavisti", "mrzitelj dijaspore", "velikosrbin". Ako mislis da to nije kenjanje u liftu punom ljudi, ne znam sta jeste.
Tako mi i srpski mitomani kazu , istovjetno termin "neugodna pitanja" kada spomenu srpski prefiks u historiji kojeg ni sami ne znaju valjano objasniti. A kada si ti to molim te ikada predocio ikakve argumente? Osim svoje sopstvene logike koja se lako pobije sa argumentima. Ostanu demagogije i pretpostavke. Mozda mi je ton ponekad preostar ali se varas se ako mislis da skacem od srdzbe svaki put kada uletis na diskusiju sa provokacijama i da si mi potrefio zicu - mogu da se kladim da mislis da si me "nasao gdje sam tanak". Jesam li u pravu?
Ja diskusijama na politici pristupam ozbiljno a za segu imamo druge podforume i teme. Zato sam uvijek bio i ostao kriticar svih trolova i provokatora. Bea iznimke. A tvoja originalnost u toj raji je poznata,.. znamo jako dobro kakvi demoni te proganjaju i ko je tvoja ciljna grupa.
Dobar si u napadu, katastrofalan u odbrani. Skoro kao Zlatan
Pa nemam bas nesto ni volje ni vremena objasnjavati povrsnim ljudima da nisam fasista, sovinista, vjerski radikal, komunjara, ... kako su me vec znali prozivati. Barem sam nisam takvog dojma.
hAZNADAR

#199 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by hAZNADAR »

Kikibombona wrote:
hAZNADAR wrote:
Kikibombona wrote:

Nisam rekao da Bosnjaci zele nametnuti Bosnjaka kao gradonacelnika Sokoca, Trebinja ili Banjaluke. Stavise, ne postoje takve naznake. To bi onda neminovno znacilo agresivnu i represivnu politiku, u principu diktaturu. Bosnjaci zele upravljati cijeolom BiH koristeci se demokratskim metodama. Bosnjaci zele istinuti Hrvate i federalnog parlamenta a ne iz gradske uprave Gabele. Jebes Gabelu. Bitno je imati poptunu vlast u drzavnom parlamentu i voditi visoku unutrasnju i vanjsku politiku. Lokalne zajednice su tu od spordne vaznosti.

Recimo, Srbi dominiraju u Srbiji. Ne namecu svoje ljude u bisnjackim ili albanskim sredinama, ali zato apsolutno kontrolisu unutrasnju i spoljnu politiku. Bosnjaci i Albanci u takvo drustvo mogu uci samo ako su lojalni dominatnom srpskom faktoru.

Mislim, o cemu pricamo, svaka grupa zeli dominirati, bila ona nacionalna, etnicka, vjerska ili koja vec. Samo se metode razlikuju. Neko je zao do srzi i gazi sve na putu dominacije, neko to odradjuje na suptilniji nacin.
OK, u redu. Iako rece "Bosnjaci zele politicku dominaciju na svakom pedlju BiH" sto zvuci malccice drugacije al OK. Vjerujem ti zato sto mozda i zelim da je tako.
Medjutim, srpski nacin dominacije u BiH i ovo sto spominjes u politici nisu bas iste stvari zar ne?
hAZNADAR

#200 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by hAZNADAR »

Kikibombona wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Onda su bosnjacka ledja mnogo slabija od ostalih Balkanaca. Ne zive Bugari, Rumuni, Albanci, Makedonci, Hrvati,.. nesto puno bolje, nemaju politicare nesto puno bolje, nesto manje korupcije,.. ali su daleko slozniji i nacionalizam i patriotizam su neupitni. Patriote i nacionalisti su i beskucnici na zapadu.
Ili su bosnjacka ledja postala slabija jer se sjecam i gorih vremena a manje kukanja i crnjaka kao sada. Ako je nacionalizam samo privilegija ljudi o kojima se brine drzava u uredjenim drzavama,... pa ko im je napravio drzave onda i stvorio taj sistem. Sazrijevanje nacije je hebeno tezak posao i sve nacije su prosle stosta na tom putu. A ti bi to protumacio kao luksuz. Ja na svakom koraku u BiH srecem i upoznajem bosnjacke nacionaliste, takve stavove cujem u skoro svim komentarima na svakom cosku. To je proces koji je realnost, nezaustavljiv, to se desava i to je danas glavna identifikacija svih nas. Pokusavam da se ne kacim sa tobom, ali tesko - jer ovo spominjanje mog imena u ovakvom kontekstu je vrlo niska diskreditacija. Hajd da cujem i nesto novo - da su nacionalisti samo dijasporci i uljebljena manjina u trulom sistemu.
Post Reply