AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Diwan

#176 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

In associating sex with sin and evil, Christians went much farther
than did the ancient Israelites. To the Christian philosophers, all sexual activity was associated
with sin, even sex between a husband and wife. They believed that it was better for a man to become celibate and for a woman to remain as a virgin rather than enter into marriage with all the lust and sex. This opinion is ·reflected in the writings of St Paul. With God's wrath about to be
unleashed in what was thought to be the rapidly approaching apocalypse and final day ofjudgment ,
Paul decided that it was better for people to remain umnarried, "To the umnarried and to widows I
say this: it is a good thing if they stay [unmarried] as I am myself " (I Corinthians 7:8). Paul
also believed that married men would be better off avoiding sex with their wives, "What I mean, my
friends, is this. The tiMe we live in will not last long. While it lasts, married men should be as
if they had no wives..."(ICorinthians 7:29-30).
Griješnost i grijeh, a samim tim asocijacije vezane za to poput prljavaštinje, prljavo, nešisto, nečist, su odlika svih man-made religija, pa samim tim i tkz. islama.

Osuda seksualnosti u hriščanstvu i judaizmu, naišla je odjeka i u tkz. islamu, naravno ne kroz Kur'an, i ne direktno, ali indirektno, suptilno kroz knjige učenjaka i pogrešsnog i zlonamjernog tumačenja ajeta.

Pa tako vidimo da je odnos sa ženom, legalni i legitimni kroz brak, ne pričamo o bludu itd., stavljen na nivo nečistoće, grijeha i nečega prljavog što zahtijeva kompletno čiščenje !!!??

Mada u Kur'anu Bog kaže drugačije i uopšte ne dovodi taj čin sa pojmom 'džunup' ma šta on značio.

Taj čin, spavanja sa ženom, je doveden sa činom odlaska u nužnik, ili činom, bolesti, ili putovanja, ali interesantno je kako su sljedbenici iblisa l.a. uspjeli da samo taj čin dovedeu u kontekst 'džunupa', ali ne i ostale, poput odlaska u nužnik, jer po logici stvari, onda bi sve gore nabrojano zahtijevalo isti tretman, navodno 'kupanje', ali nije tako, pošto onda nitko ne bi izlazio iz tuš kabine ili kade, perući se kako bi mogao pristupiti 'salatu'.

Očigledna je namjera sljedbenika iblisa l.a. da sexualni čin između muža i žene pretvori u 'nemoralni' čin koji iziskuje potpuno čišćenje.

Taj odnos i tretman učenjaka zablude je istovjetan gledištu hriščanskih učenjaka i filozofa, ali ne kroz Kur'an nego kroz 'hadise', 'sunet', zlonamjeru i neznanje.

Još jedno hriščansko gledanje, ali ne na seksualni čin, nego kao ženu, i što je interesantno otkriva vezu sa tkz. islamom i pokrivanjem žene:
The church father Origen also saw sinfulness in women, especially
their sexuality. In his opinion, women who have sex for any reason other than to have children are worse than animals: "But some women, for we do not censure all equally, but there are some who serve passion incessantly, like animals without any distinction, who I would not even compare to the dumb bests. For even the beasts themselves know, when they have conceived, not to further grant opportunity to their males." Origen's mentor, Clement, believed that women should be veiled lest they lead good church goers into sin, "Let her be entirely covered, unless she happens to be at home. For that style of dress is grave, and protects from being gazed at. And she will never fall, who puts before her eyes modesty, and her shawl; nor will she invite another to fall into sin by uncovering her face."
nasa

#177 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by nasa »

@diwan, fakat trebas biti malo jasniji, a da ti ne kazem da komplikujes bezveze. Misa mu kao da je posebno tesko napisati nesto tipa po Kur anu abdest ide ovako, mi ga obavljamo bespotrebno drugacije, namaz treba izgledati ovako itd.
Nastupas isto kao da si ti sam uvjeren da svi muslimani namjerno i smisljeno izbjegavaju da vide tvoju istinu.
Ostaje sasvim nejasno kome se ti obracas i kakav ucinak zelis postici, stalno izgledas kao da prozivas odredjenu grupu, a ustvari pises stvari koje se ticu svih muslimana.
Ako mozes biti samokritican onda pogledaj temu i vidjeces da se odvija u vrlo negativnom tonu plus ne znam da li uopce primjescujes ali nacin koji si izabrao da to sve predstavis je vrlo nesretan izbor jer stavlja akcenat na negativno.Ja vala sumnjam jako da tako mozes privuci bilo koga.
Pa napisi bar jednom nesto sto uvidjas pozitivnim.
Ali evo pokasacu s tobom razumna na to posljednje sto si stavio.

Prirodno, bez nuzno vjere u Boga, covjek svoje intimne dijelove tjela vrlo rano pocne dozivljavati sexualno, ne samo kao dijelove tijela koji eto imaju neku fiziolosku svrhu. Istvoremeno javi se i potreba da sakrijes od ostalih jer oni trebaju biti otkriveni u cinu koji jeste intiman, nije nesto sto bi bas da dijelis sa cijelim svijetom bez obzira koliko liberalno posmatrao sexualnost i sl.
Ovdje se ne radi o utjecaju sejtana koji ljudima predstavlja te dijelove tijela kao prljave, izvor neceg loseg itd. vec sasvim prirodnom ponasanju ljudi.
Nekako neprirodno/sejtanski :D bi izgledalo da odes prijateljima na kafu, a oni te gologuzi docekaju.

E sad sto se tice samog sexualnog cina, on jeste i jedna potreba kao i mnoge druge koje covjek ima ali je prati i nesto drugacije stanje uma, emocija itd.Obicno to zovemo strast.U nekom trenutku covjek je potpuno prepusten i vodjen istiom, dodje mozemo reci do iskljucivanja ostalih emocija.
Pri tome znaci otkrivas dio sebe koji ne dijelis s drugim, koji cuvas...Nema sejtana vec ti sam znas to, tako se osjecas...
Kupanje nije samo ispiranje zaostataka tekucina i sl. vec kupanje tog stanja, ne nuzno kupanje neceg loseg vec vracanje u prethodno stanje ...

Na neki nacin to je i sam abdest, nije da postoji uvijek stvarna potreba da se 5 puta peres zbog prljavstine ali abdest je i psihicka priprema za stanje koje slijedi, molitvu, obracanje Bogu....
Npr.zene koje su silovane vrlo cesto kazu da su nakon dugo kupale, sto cesto ometa i istragu, jer su zeljele oprati to stanje u kojem su bile, nije to samo ciscenje tijela.Je li ih sejtan nagovara da se dugo kupaju?

Svi kad se okupamo se osjecamo "lakse", oslobodjeno, nekako kao da se oslobodimo nekih vibracija koje smo pokupili tokom dana itd.Tako i to vjersko kupanje je jedna priprema, oslobadjanje prethodnih stanja....
Connaisseur Karlin

#178 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Connaisseur Karlin »

nasa wrote:@diwan, fakat trebas biti malo jasniji, a da ti ne kazem da komplikujes bezveze. Misa mu kao da je posebno tesko napisati nesto tipa po Kur anu abdest ide ovako, mi ga obavljamo bespotrebno drugacije, namaz treba izgledati ovako itd.
Nastupas isto kao da si ti sam uvjeren da svi muslimani namjerno i smisljeno izbjegavaju da vide tvoju istinu.
Ostaje sasvim nejasno kome se ti obracas i kakav ucinak zelis postici, stalno izgledas kao da prozivas odredjenu grupu, a ustvari pises stvari koje se ticu svih muslimana.
Ako mozes biti samokritican onda pogledaj temu i vidjeces da se odvija u vrlo negativnom tonu plus ne znam da li uopce primjescujes ali nacin koji si izabrao da to sve predstavis je vrlo nesretan izbor jer stavlja akcenat na negativno.Ja vala sumnjam jako da tako mozes privuci bilo koga.

Prirodno, bez nuzno vjere u Boga, covjek svoje intimne dijelove tjela vrlo rano pocne dozivljavati sexualno, ne samo kao dijelove tijela koji eto imaju neku fiziolosku svrhu. Istvoremeno javi se i potreba da sakrijes od ostalih jer oni trebaju biti otkriveni u cinu koji jeste intiman, nije nesto sto bi bas da dijelis sa cijelim svijetom bez obzira koliko liberalno posmatrao sexualnost i sl.
Ovdje se ne radi o utjecaju sejtana koji ljudima predstavlja te dijelove tijela kao prljave, izvor neceg loseg itd. vec sasvim prirodnom ponasanju ljudi.
Nekako neprirodno/sejtanski :D bi izgledalo da odes prijateljima na kafu, a oni te gologuzi docekaju.

E sad sto se tice samog sexualnog cina, on jeste i jedna potreba kao i mnoge druge koje covjek ima ali je prati i nesto drugacije stanje uma, emocija itd.Obicno to zovemo strast.U nekom trenutku covjek je potpuno prepusten i vodjen istiom, dodje mozemo reci do iskljucivanja ostalih emocija.
Pri tome znaci otkrivas dio sebe koji ne dijelis s drugim, koji cuvas...Nema sejtana vec ti sam znas to, tako se osjecas...
Kupanje nije samo ispiranje zaostataka tekucina i sl. vec kupanje tog stanja, ne nuzno kupanje neceg loseg vec vracanje u prethodno stanje ...

Na neki nacin to je i sam abdest, nije da postoji uvijek stvarna potreba da se 5 puta peres zbog prljavstine ali abdest je i psihicka priprema za stanje koje slijedi, molitvu, obracanje Bogu....
Npr.zene koje su silovane vrlo cesto kazu da su nakon dugo kupale, sto cesto ometa i istragu, jer su zeljele oprati to stanje u kojem su bile, nije to samo ciscenje tijela.Je li ih sejtan nagovara da se dugo kupaju?

Svi kad se okupamo se osjecamo "lakse", oslobodjeno, nekako kao da se oslobodimo nekih vibracija koje smo pokupili tokom dana itd.Tako i to vjersko kupanje je jedna priprema, oslobadjanje prethodnih stanja....
odlicno objasnjeno :thumbup:
Diwan

#179 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

nasa wrote:@diwan, fakat trebas biti malo jasniji, a da ti ne kazem da komplikujes bezveze. Misa mu kao da je posebno tesko napisati nesto tipa po Kur anu abdest ide ovako, mi ga obavljamo bespotrebno drugacije, namaz treba izgledati ovako itd.

Stotinu mi dabrova ili jelenskih rogova :), po meni ništa u ovoj temi nije nejasno i mislim da govorim vrlo jasno šta mislim i da na vrlo jasnom jeziku objašnjavam razliku koju postoji između onoga što piše u Kur'anu i onoga kako se uči i praktikuje.

Da, nažalost, u pravu si, ono što pišem tiče se svih muslimana, i to je naravno vrlo jasno. Nije mi jasan tvoj post kad je sve jasno i otvoreno, samo mi nije jasno da nitko nema odgovora zašto postoji razlika između onoga što Bog zapovijeda i onoga što se praktikuje i uči. Niko ne daje kontra odgovore, osim da lično napada, trola temu, spama itd.

Na ovoj kao i na prethodoj temi, nema konkretnih kontra-odgovora na bilo šta, recimo da netko kaže:' Bog kaže u drugom ajetu' ili 'Nije tačan prijevod', ili itd. itd.

Nema ničega osim konstantni pokušali vrijeđanja na ličnoj osnovi i tome slično.

Postoji još jedna stvar da su ljudi osjetljivi na pisanje bilo čega što se ne slaže sa njihovim ubjeđenjem i uvjerenjem., vjerovanjem.To je njihov problem i otuda dolazi tvoja konstatacija da tema ima 'negativan' pristup, pošto taj negativan stav stvaraju ljudi koji ne mogu podnijeti da se njihova božanstva omalovažavaju ili proglašavaju heretičkim. Ali to nije učinjenop na način vrijeđanja već na način donošenja dokaza iz njihovih vlastitih izvora njihovog vjerovanja.

Mi ovdje pričamo o tome da li netko treba da se okupa nakon having sex ili ne, da bi pristupio molitvi, a ne o silovanim ženama.

Pored toga, ne možeš porediti silovanje i odnos sa vlastitm mužem ili ženom učinjen iz ljubavi.

Bog ne zapovjeda kupanje da bi se pristupilo molitvi, nego abdest, poslije bilo kojeg stanja, pa i nakon having sex, osim džunupluka. Neka netko dokaže da nisam u pravu na osnovu Kur'anskog ajeta.
Connaisseur Karlin

#180 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Connaisseur Karlin »

Diwan, pitala sma te prije par dana sta je Bozija milost? Kako ti kao vjernik mozes biti uvjeren sta je Bog konretno rekao? Otkud takva samouvjernost vlro specificna za vjernike? Zasto je tebi "Bozanska vjera" bolje,drugacija,kvaltetnija od postavljenih religija u drustvenim sistemima?Kako "dozivljavas" Bosznaksu vjeru?
Gojeni H

#181 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Diwan wrote:
Mada u Kur'anu Bog kaže drugačije i uopšte ne dovodi taj čin sa pojmom 'džunup' ma šta on značio.
:lol: :lol:
Pa tako vidimo da je odnos sa ženom, legalni i legitimni kroz brak, ne pričamo o bludu itd., stavljen na nivo nečistoće, grijeha i nečega prljavog što zahtijeva kompletno čiščenje !!!??
Image
zagortenej

#182 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Diwan wrote:[

Stotinu mi dabrova ili jelenskih rogova :), po meni ništa u ovoj temi nije nejasno i mislim da govorim vrlo jasno šta mislim i da na vrlo jasnom jeziku objašnjavam razliku koju postoji između onoga što piše u Kur'anu i onoga kako se uči i praktikuje.

Da, nažalost, u pravu si, ono što pišem tiče se svih muslimana, i to je naravno vrlo jasno. Nije mi jasan tvoj post kad je sve jasno i otvoreno, samo mi nije jasno da nitko nema odgovora zašto postoji razlika između onoga što Bog zapovijeda i onoga što se praktikuje i uči. Niko ne daje kontra odgovore, osim da lično napada, trola temu, spama itd.

Na ovoj kao i na prethodoj temi, nema konkretnih kontra-odgovora na bilo šta, recimo da netko kaže:' Bog kaže u drugom ajetu' ili 'Nije tačan prijevod', ili itd. itd.

Postoji još jedna stvar da su ljudi osjetljivi na pisanje bilo čega što se ne slaže sa njihovim ubjeđenjem i uvjerenjem., vjerovanjem.To je njihov problem i otuda dolazi tvoja konstatacija da tema ima 'negativan' pristup, pošto taj negativan stav stvaraju ljudi koji ne mogu podnijeti da se njihova božanstva omalovažavaju ili proglašavaju heretičkim. Ali to nije učinjenop na način vrijeđanja već na način donošenja dokaza iz njihovih vlastitih izvora njihovog vjerovanja.

Mi ovdje pričamo o tome da li netko treba da se okupa nakon having sex ili ne, da bi pristupio molitvi, a ne o silovanim ženama.

Pored toga, ne možeš porediti silovanje i odnos sa vlastitm mužem ili ženom učinjen iz ljubavi.

Bog ne zapovjeda kupanje da bi se pristupilo molitvi, nego abdest, poslije bilo kojeg stanja, pa i nakon having sex, osim džunupluka. Neka netko dokaže da nisam u pravu na osnovu Kur'anskog ajeta.
:thumbup:
arzuhal

#183 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Diwan wrote:Niko ne daje kontra odgovore, osim da lično napada, trola temu, spama itd.

Ja znam iz sunneta šta je stanje džunupluka, ali tebe to ne interesuje, negiraš sunnet i hadis kao izvore islama, itd. Ok. To je tvoje. Time si i zatvorio mogućnost da ja iznesem neki "kontra-odgovor" jer ga ti unaprijed ne prihvataš.

No ti pričaš o abdestu (ti si taj koji ulazi u detalje i pretresa ih) i govoreći o džunupluku i čišćenju od džunupluka ti veliš: ma šta to značilo... I ti misliš da to može tako, lakonski preći, šuš-muš...?

Kada sam te pitao šta je to, bez ikakvog vređanja, ti meni odgovaraš da pitam Buhariju.

Time zaključujem da ti ne znaš o čemu pričaš, zar ne? Ti ne znaš šta je džunupluk i kako se trebamo očistiti od toga, ti nemaš odgovore na to i možda bi najviše volio da je Allah u nekom drugom ajetu to objasnio ili da to nije nikako ni spominjao, jel de? Pa to je prava poslastica za @zagora i slične smutljivce: zašto je Allah naredio da se čistimo od džunupluka a nije nam objasnio šta je to džunupluk i kako se to, zapravo, trebamo očistiti!?

Možda @zagor neće da te to pita jer te voli :mrgreen:

Dakle, ako je Allah naredio da se očistimo ako smo džunupi, onda je to nešto važno, ali ti o tome pojma nemaš pa ipak pričaš, tumačiš, objašnjavaš?
Diwan

#184 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

arzuhal wrote:
Diwan wrote:Niko ne daje kontra odgovore, osim da lično napada, trola temu, spama itd.

Ja znam iz sunneta šta je stanje džunupluka, ali tebe to ne interesuje, negiraš sunnet i hadis kao izvore islama, itd. Ok. To je tvoje. Time si i zatvorio mogućnost da ja iznesem neki "kontra-odgovor" jer ga ti unaprijed ne prihvataš.

No ti pričaš o abdestu (ti si taj koji ulazi u detalje i pretresa ih) i govoreći o džunupluku i čišćenju od džunupluka ti veliš: ma šta to značilo... I ti misliš da to može tako, lakonski preći, šuš-muš...?

Kada sam te pitao šta je to, bez ikakvog vređanja, ti meni odgovaraš da pitam Buhariju.

Time zaključujem da ti ne znaš o čemu pričaš, zar ne? Ti ne znaš šta je džunupluk i kako se trebamo očistiti od toga, ti nemaš odgovore na to i možda bi najviše volio da je Allah u nekom drugom ajetu to objasnio ili da to nije nikako ni spominjao, jel de? Pa to je prava poslastica za @zagora i slične smutljivce: zašto je Allah naredio da se čistimo od džunupluka a nije nam objasnio šta je to džunupluk i kako se to, zapravo, trebamo očistiti!?

Možda @zagor neće da te to pita jer te voli :mrgreen:

Dakle, ako je Allah naredio da se očistimo ako smo džunupi, onda je to nešto važno, ali ti o tome pojma nemaš pa ipak pričaš, tumačiš, objašnjavaš?
Ne možeš ti jarane, u postu prije, a i svim drugim postovima da vrijeđaš, pa onda odmah poslije, kao lafo, da pitaš šta to znači.
Prvo se nauči osnovnoj kulturi da ne vrijeđaš druge koji nemaju isto mišljenje kao ti, operi se od nečistoće, i uljudi se, pa onda pitaj, I ne može se sipati u punu čašu.

Imaju neka pravila druže.
Diwan

#185 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Zašto se naglašava tako 'bezazlena i nebitna' stvar poput abdesta i 'tretmana' nakon odnosa sa bračnim partnerom i zašto je bitna?

Iz razloga što one pokazuju razliku između onoga što je Bog objavio i učenja i prakse koji postoji. Ta stvar razdvaja istinu od neistine – da nije tako zašto bi pobornici tradicionalnog i dalje slijepo opovrgavali, negirali i zatvarali oči pred Kur'anskim činjenicama.

Te činjenice ruše njihova uvjerenja i pokazuju nedoslijednost u slijeđenju Božije objave.
5:6. O vi koji vjerujete! Kad ustanete na salat, tad operite lica svoja i ruke svoje do lakata; i potarite glave svoje, i (operite) noge svoje do članaka. A ako ste džunubi,5:6 onda se očistite. A ako budete bolesni ili na putovanju ili neko od vas dođe iz nužnika, ili imadnete odnos sa ženama, pa niste našli vode, onda idite tlu čistom, pa time potarite lica svoja i ruke svoje. Ne želi Allah da vam učini ikakvu teškoću, nego želi da vas očisti i da vam upotpuni blagodat Svoju, da biste vi zahvaljivali.
A ako ste džunubi, onda se očistite.
Jedna stvar
A ako budete bolesni ili na putovanju ili neko od vas dođe iz nužnika, ili imadnete odnos sa ženama,
Druga stvar

Sam tekst ' A ako' pokazuje razdvajanje i drugačiji tretman.

Zašto nije obavljanje nužde, po logici tradiconalista isto tretiran kao i odnos sa ženama? Kada su svi ovi postupci u istoj ravni?
nasa

#186 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by nasa »

hajde dobro, morel jednostavno, kad je onda nuzno kupanje?
arzuhal

#187 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

nasa wrote:hajde dobro, morel jednostavno, kad je onda nuzno kupanje?
Ne kupanje, nego čišćenje. Mi, čija se vjera temelji, pored Kur'ana kao osnovnog izvora, i na sunnetu/hadisu Allahova poslanika, alejhi-selam, znamo odlično da je to - gusul ili kupanje (i znamo da u stanje džunupluka ne dospjevamo samo intimnim odnosom muža i žene, nego i poluciranjem u snu ili masturbacijom, a ne zato što je - kako usmjerava priču u potpuno pogrešnom pravcu Diwan koristeći i neke hrišćanske izvore - intimni odnos dvoje ljudi koji se vole nešto loše i griješno, bla, bla..Naravno da nije griješno, naprotiv, normalan seksualni odnos muža i žene je dobro djelo :-D ). Međutim u šestom ajetu sure el-Maide, kojeg navodi Diwan, se samo kaže - neka se očiste (we in kuntum džunuben fettahheru), a Diwan ne veli da je to kupanje (jer se ne kaže u ajetu pa se okupajte od glave do pete, plus i izaperite usta i nos, ili bilo šta slično), nego i za samo (1) stanje džunupluka i za samo (2) čišćenje Diwan nema jasnog odgovora, on kaže: ma šta to značilo...

Problem je u onom koji pita, ne u Diwanu, Diwan je rekao o džunupluku i načinu čišćenja onoliko koliko je znao i koliko je, uopće, mogao zaključiti iz prevoda ajeta na bosanski i engleski jezik, to je za Diwana: ma šta to značilo...

Da bi Diwan mogao doista dati neki odgovor na to šta je stanje džunupluka i kakvim se čišćenjem otklanja to stanje, on bi morao posegnuti za nečim što nije samo Kur'an (s obzirom na to da u Kur'anu nema objašnjenja šta znači biti džunuben), recimo za hadisima, a on to nikako ne želi jer bi to urušavalo cijelu njegovu koncepciju odmaka i negiranja "man-made" ili "devil-made" religije...

Čak i kada bi Diwan poznavao arapski jezik (kao prvu, najvažniju, ultimativnu stvar za svakoga onoga koji se posebno i podrobno bavi Kur'anom) pa pokušao lingvistički da to razumije, opet bi ga objašnjenje odvelo u nešto što nije Kur'an. Tako da je jedini (ovo ozbiljno velim, bez ikakve sprdnje) logičan odgovor Diwana - ukoliko želi ostati dosljedan da se drži samo Kur'ana i izbjeći situaciju iz koje nema izlaza - za džunupluk i način čišćenja reći: ma šta to značilo...

Zna i on da to znači nešto, ali šta, e to je već zagonetno...
zagortenej

#188 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

oholost je najopasnija bolest.
Gojeni H

#189 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Ko o cemu a Diwan o osnovnoj kulturi ... sve uz "tkz. muslimane", "tkz. islam", "pitaj Buhariju" i ostale manifestacije osnovne kulture dijaloga.

BTW Levat, ne pise se tkz. vec tzv.
Gojeni H

#190 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

zagortenej wrote:oholost je najopasnija bolest.
Zagor te nej nije duh.

Ima li jos kakva jedno-recenicka mudrost?
Gojeni H

#191 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

:D

Kad pocnu macke hodati za tobom. :D
zagortenej

#192 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Gojeni H wrote:Ko o cemu a Diwan o osnovnoj kulturi ... sve uz "tkz. muslimane", "tkz. islam", "pitaj Buhariju" i ostale manifestacije osnovne kulture dijaloga.

Smiri se, gubiš kontrolu :wink:
Gojeni H

#193 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

zagortenej wrote:
Gojeni H wrote:Ko o cemu a Diwan o osnovnoj kulturi ... sve uz "tkz. muslimane", "tkz. islam", "pitaj Buhariju" i ostale manifestacije osnovne kulture dijaloga.

Smiri se, gubiš kontrolu :wink:
:D Dobar
arzuhal

#194 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Diwan wrote:
Zašto nije obavljanje nužde, po logici tradiconalista isto tretiran kao i odnos sa ženama? Kada su svi ovi postupci u istoj ravni?
Nije tretirano isto zato što nisu u istoj ravni, zato što se u zadnjem dijelu ajeta ne govori o (1) samim stvarima koje su u istoj ravni po pitanju zahtjeva i vrste čišćenja (da li se i za što tačno uzima abdest ili gusul/kupanje), nego o (2) situaciji koja je ista za sve: nedostatku vode.

Tada, dakle, kada se dođe u situaciju da se nema dovoljno vode niti za abdest (za one stvari za koje se uzima abdest, dakle namaz), niti za gusul (u slučaju džunupluka), u tom slučaju se uzima tejemmum. Dakle, tejemmum jednako mijenja i abdest i gusul, ali ih ne izjednačava u razlozima njihova uzimanja.
arzuhal

#195 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Gojeni H wrote:
:D

Kad pocnu macke hodati za tobom. :D
Ili kada se magarac obazre za tobom pa stane njakat :lol:
Diwan

#196 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

arzuhal wrote:
Diwan wrote:
Nije tretirano isto zato što nisu u istoj ravni, zato što se u zadnjem dijelu ajeta ne govori o (1) samim stvarima koje su u istoj ravni po pitanju zahtjeva i vrste čišćenja (da li se i za što tačno uzima abdest ili gusul/kupanje), nego o (2) situaciji koja je ista za sve: nedostatku vode.

Tada, dakle, kada se dođe u situaciju da se nema dovoljno vode niti za abdest (za one stvari za koje se uzima abdest, dakle namaz), niti za gusul (u slučaju džunupluka), u tom slučaju se uzima tejemmum. Dakle, tejemmum jednako mijenja i abdest i gusul, ali ih ne izjednačava u razlozima njihova uzimanja.
kako da ne.
Diwan

#197 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

arzuhal wrote:
Ne kupanje, nego čišćenje. Mi, čija se vjera temelji, pored Kur'ana kao osnovnog izvora, i na sunnetu/hadisu Allahova poslanika, alejhi-selam, znamo odlično da je to - gusul ili kupanje (i znamo da u stanje džunupluka ne dospjevamo samo intimnim odnosom muža i žene, nego i poluciranjem u snu ili masturbacijom, a ne zato što je - kako usmjerava priču u potpuno pogrešnom pravcu Diwan koristeći i neke hrišćanske izvore - intimni odnos dvoje ljudi koji se vole nešto loše i griješno, bla, bla..Naravno da nije griješno, naprotiv, normalan seksualni odnos muža i žene je dobro djelo :-D ). Međutim u šestom ajetu sure el-Maide, kojeg navodi Diwan, se samo kaže - neka se očiste (we in kuntum džunuben fettahheru), a Diwan ne veli da je to kupanje (jer se ne kaže u ajetu pa se okupajte od glave do pete, plus i izaperite usta i nos, ili bilo šta slično), nego i za samo (1) stanje džunupluka i za samo (2) čišćenje Diwan nema jasnog odgovora, on kaže: ma šta to značilo...

Problem je u onom koji pita, ne u Diwanu, Diwan je rekao o džunupluku i načinu čišćenja onoliko koliko je znao i koliko je, uopće, mogao zaključiti iz prevoda ajeta na bosanski i engleski jezik, to je za Diwana: ma šta to značilo...

Da bi Diwan mogao doista dati neki odgovor na to šta je stanje džunupluka i kakvim se čišćenjem otklanja to stanje, on bi morao posegnuti za nečim što nije samo Kur'an (s obzirom na to da u Kur'anu nema objašnjenja šta znači biti džunuben), recimo za hadisima, a on to nikako ne želi jer bi to urušavalo cijelu njegovu koncepciju odmaka i negiranja "man-made" ili "devil-made" religije...

Čak i kada bi Diwan poznavao arapski jezik (kao prvu, najvažniju, ultimativnu stvar za svakoga onoga koji se posebno i podrobno bavi Kur'anom) pa pokušao lingvistički da to razumije, opet bi ga objašnjenje odvelo u nešto što nije Kur'an. Tako da je jedini (ovo ozbiljno velim, bez ikakve sprdnje) logičan odgovor Diwana - ukoliko želi ostati dosljedan da se drži samo Kur'ana i izbjeći situaciju iz koje nema izlaza - za džunupluk i način čišćenja reći: ma šta to značilo...

Zna i on da to znači nešto, ali šta, e to je već zagonetno...
Ti bolan lažeš na Poslanika a.s. pripisujući mu ono što on nije radio. Ili hočeš da kažeš da je poslanik a.s. postupao po svom hiru i radio suprotno od onoga što mu je naređeno. Vjerovanjem da je Poslanik a.s. abdestio drugačije nego kako je u Kur'anu ti lažeš na Poslanika a.s.

Odluči se – imaš dvije opcije:

Ili je Poslanik a.s. radio onako kako Bog zapovjeda
Ili Poslanik a.s. nije radio onako kako Bog zapovjeda.

Ti vjeruješ i podržavaš da je abdest ono što se nalazi u knjigama 'suneta i hadisa', te samim tim izjavljuješ da je Poslanik a.s. bio neposlušan Bogu i da je postupao po svom hiru. To je tvoje vjerovanje.

Druga stvar:

Džunup nije imanje odnosa sa brašnim partnerom – to sam dokazao na osnovu Kur'anskog ajeta. Možeš biti bezobrazan pa da niječeš da nije tako ili malouman pa da ne vidiš crno na bijelo. Opet imaš izbor.

I opet posežeš sa sunetom i hadisom, te time opet lažeš na Poslanika a.s., vjerujući da je Poslanik a.s. bio neposlušan Bogu.

Jer ako je netko poslušan , onda 'On ne postupa po svom hiru', a ako sunet i hadis govore drugačije, onda On postupa po svom hiru.

Opet izbor – ili je hadis i sunet lafina,
Ili Poslanik a.s. postupa po svom hiru.

Ti si opet izabrao ovo drugo.

U vezi riječi i značenja džunup.

Pošto ona nema veze sa spavanje sa bračnim partnerom, onda logički, jelde, mora značiti nešto drugo.

Ni naši prevodioci nisu znali šta znači ta riječ te je nisu ni prevodili na naš jezik nego ostavili u izvornom značenju, ma šta ona značila, a ne znači spavati sa bračnim partnerom.

Pošto si ti ovako pametan i načitan, ostavljam tebi da kažeš šta je to, ako nije spavanje sa bračnim partnerom.

Pomoću ti, pa ču ti donijeti korijen te rijeći:

Jiim-Nun-Ba = To break or hit or hurt one's side, to lead one by his side, place or put a thing aside, to remove or send a thing far away or far off, estrange or alienate someone, descend and abode/settle as a stranger among people, to be remote/distant/far off/aloof from someone, shun or avoid someone, alienate or estrange oneself from someone, to be under the obligation of performing a total bath or ablution (by reason of sexual intercourse and semenal discharge), to be lateral or adjacent to someone or to a thing, walk by the side of another, to be gentle/compliant/easy to deal with, to be much of.

Pošto su ovo pisali ljudi takođe, obratite pažnju kako je u cijeli kontekst umetnuto i 'to be under the obligation of performing a total bath or ablution (by reason of sexual intercourse and semenal discharge' kako bi se namjestilo da bude u skladu sa ideološkom vjerom, isto kao što su i prevodioci Kur'ana prevodili potiranje nogu sa pranjem. Čak je i Mlivo stavio u zagradu riječ pranje, ali je opet bio pošten pa ostavio i potirati. Nije mogao do kraja se osloboditi uticaja ideologije i tradicije, a nije mogao ni protiv Kur'ana, pa je pokušao naći sredinu.

Dakle, uzurpatori Božanske vjere utiču čak i na sam jezik, kako bi i tu mogli otkloniti sve moguće nedoumice i nelogičnosti.

Kažu da su se prvi riječnici i gramatika arapskog pojavili za vrijeme Abasida.

Interesatno je da sami prevodioci Kur'ana ne znaju šta znači ta riječ i na šta se odnosi – čak i u našem jeziku ne postoji naša riječ za to, nego se koristi u izvornom obliku 'džunup'. Ljudi kažu kad su imali odnos sa bračnim drugovima da nisu čisti, ili da su džunupi. Ovo 'nisam čist' dolazi od toga da je potrebno čišćenje, i svodi se na logiku, ako je potrebno čiščenje, onda mora da sam prljav, a nije se valjo po blatu, niti malterisao, kopo, itd. :)

I Mlivo i Korkut, a vjerovatno i svi drugi tu riječ 'džunup' su ostavili u izvornom obliku, jer nisu znali i ne znaju šta je. Čudi me da ne znaju, zar nisu čitali Ebu Hanifu i nisu upoznati sa time?

Eto pa bujrum
Gojeni H

#198 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote:...Pa to je prava poslastica za @zagora i slične smutljivce: zašto je Allah naredio da se čistimo od džunupluka a nije nam objasnio šta je to džunupluk i kako se to, zapravo, trebamo očistiti!?
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

Ovo mi isto ono:

"Covjek je napravio stvar koju ne moze podici. Ako je Allah Svemoguc, kako On ne moze napraviti stvar koju ne moze podici." :-) :-) :-) :D

Da nas Allah sacuva takvog razmisljanja, ali eto bas sam se slatko nasmijao na ovu potencijalnu (da se ne uvrijedi zagorche) Te Nejevu mudru misao.
Gojeni H

#199 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

:shock: :lol: :lol:

Fakat covjek misli da je nesto "dokazao". Sjoj, sto mu @arzuhal i ja odrzavamo temu ... samo da se @nasa ne dosjeti. :D
arzuhal

#200 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Diwan wrote: Interesatno je da sami prevodioci Kur'ana ne znaju šta znači ta riječ i na šta se odnosi – čak i u našem jeziku ne postoji naša riječ za to, nego se koristi u izvornom obliku 'džunup'. Ljudi kažu kad su imali odnos sa bračnim drugovima da nisu čisti, ili da su džunupi. Ovo 'nisam čist' dolazi od toga da je potrebno čišćenje, i svodi se na logiku, ako je potrebno čiščenje, onda mora da sam prljav, a nije se valjo po blatu, niti malterisao, kopo, itd. :)

I Mlivo i Korkut, a vjerovatno i svi drugi tu riječ 'džunup' su ostavili u izvornom obliku, jer nisu znali i ne znaju šta je. Čudi me da ne znaju, zar nisu čitali Ebu Hanifu i nisu upoznati sa time?

Eto pa bujrum
To što tebi nije poznata ta riječ, to ne znači da je ta riječ, kao mešhur (nešto veoma poznato), nepoznata svima drugima i nemaju ljudi potrebe da je prevode opširno i slikovito pošto se tom jednom riječju sažima svaka vrsta stanja nečistoće izazvane seksualnim činom, odnosno izbacivanjem sperme....

Gdje su to Mlivo i Korkut rekli da ne znaju šta to znači? Lažeš na ljude bezveze, ali kada hoćeš slagati i na Allaha i na Allahovog poslanika, a sve msulimane proglasiti sljedbenicima Iblisa, onda slobodno...

Što se tiče čišćenja, u islamu je poznato, da postoje dvije vrste nečistoće: stvarna i fikhska. Ti, budući da ne poznaješ islam osim površno, spajaš te dvije nečistoće u jednu. Ne. Svi sljedbenici Allahovog poslanika, salavatullahi alejhi we selamuhu, koji pored slijeđenja Poslanika koriste i razum, znaju da unutar islama i njegovih propisa postoji stvarna nečistoća (nedžaseti-hakkikijje), kao kada se čovjek isprlja svojom ili životinjskom mokraćom i slično, i fikhska nečistoća (nedžaseti-hukmijje), a to je, naprimjer, stanje džunupluka ili hajza (menstruacije) kod žene.

Pa naprimjer: čovjek koji nema abdesta se ne smatra stvarno nečistim, ali se, istovremeno, ne smatra ni fikhski/obredno čistim, pa mora uzeti abdest ukoliko želi da obavi namaz. Dakle tamam da se okupao prije pet minuta pa miriše na ruže i svi mi posvjedočili kako se tu radi o čovjeku u stanju stvarne čistoće, ako je pustio vjetar - on mora uzeti abdest (oprati neke dijelove tijela) kako bi obavio salat jer nije obredno, odnosno fikhski čist.

Upravo zato tejemmum, kao obredno čišćenje zemljom ili nečim sličnim, može mijenjati abdest i gusul u nedostatku vode: on ne otklanja stvarnu nečistoću nego fikhsku.
Post Reply