Zenica / III Korpus A RBiH

Post Reply
koel

#176 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by koel »

E osa tebe boli izdaja Tudjmana i posavine a staces takvi ste,mislili ste to podijeliti al neide to bez krcmara,a ovom srpskom bojovniku za ove korpuse pa citavu istocnu bosnu okupirala su 2 srbijanska i 1 crnogorski korpus.sve sto su okupirali su uradili pripadnici jugoslovenske vojske de molim te navedi samo sta ste vi to osvojili kao VRS sem sto pobiste nenaoruzane ljude u Srebrenici i Zepi????A ako te bas interesuje ja sam bio pripadnik Gardijske brigade Generalstaba ARBiH pa molo potrazi sta smo sve odradili od Bihaca ,Vlasica ............
spreca

#177 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by spreca »

osa@
ja hvala bogu nisam imo tu "srecu"da odem sa rodnog praga,ali poznam ljude koji su imali i zato ti najozbiljnije govorim da tvoja tumacenja nepiju vode,jer mi prica covjek koji kaze kao je samo bolno kad se probudis i vidis da je to samo san ,a radi se o tome da covjek sanja to svoje selo i kako radi u svojim njivama itd....mozda je tebi tesko dokuciti ovaj san ali ipak neki to sanjaju..
doboj

#178 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by doboj »

Otisli ste daleko od teme.Napad je bio na kotu Ciganiste,na Becnju.
109.bbr je imala 17 poginulih i oko 30 tak ranjenih boraca.Inace napad su pripremili guzonje iz tuzle ,i nije imao nikakvih sansi.Nijedna vojska nikada nije zauzela Ciganiste.Srbi ,koje je predvodio nikola jorgic, su zauzeli ovaj relej jos u martu 1992.I samo su ga utvrdjivali.Odatle su granatirana sela Lukavica,klokotnica ,brijesnica.
osa

#179 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by osa »

spreca wrote:osa@
ja hvala bogu nisam imo tu "srecu"da odem sa rodnog praga,ali poznam ljude koji su imali i zato ti najozbiljnije govorim da tvoja tumacenja nepiju vode,jer mi prica covjek koji kaze kao je samo bolno kad se probudis i vidis da je to samo san ,a radi se o tome da covjek sanja to svoje selo i kako radi u svojim njivama itd....mozda je tebi tesko dokuciti ovaj san ali ipak neki to sanjaju..
ne izvrći moje riječi, lijepo te pitah šta misliš bi li ljudi više voljeli da su ostali na svojim pragovima i završili kao srebreničani a oni koji su preživjeli danas slavili svetog savu i sl. ili im je bolje danas u hrvatskoj....
osa

#180 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by osa »

koel wrote:E osa tebe boli izdaja Tudjmana i posavine a staces takvi ste,mislili ste to podijeliti al neide to bez krcmara,a ovom srpskom bojovniku za ove korpuse pa citavu istocnu bosnu okupirala su 2 srbijanska i 1 crnogorski korpus.sve sto su okupirali su uradili pripadnici jugoslovenske vojske de molim te navedi samo sta ste vi to osvojili kao VRS sem sto pobiste nenaoruzane ljude u Srebrenici i Zepi????A ako te bas interesuje ja sam bio pripadnik Gardijske brigade Generalstaba ARBiH pa molo potrazi sta smo sve odradili od Bihaca ,Vlasica ............
ja sam za razliku od tvoje profesionalne postrojbe bio u specijalnoj jedinici mup-a hrvatske koja baš i nije nešto ratovala, ne možemo se pohvaliti takvim ratnim pothvatima, ali imaš nešto na net-u, nešto sitno...
freedom77

#181 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by freedom77 »

doboj wrote:Otisli ste daleko od teme.Napad je bio na kotu Ciganiste,na Becnju.
109.bbr je imala 17 poginulih i oko 30 tak ranjenih boraca.Inace napad su pripremili guzonje iz tuzle ,i nije imao nikakvih sansi.Nijedna vojska nikada nije zauzela Ciganiste.Srbi ,koje je predvodio nikola jorgic, su zauzeli ovaj relej jos u martu 1992.I samo su ga utvrdjivali.Odatle su granatirana sela Lukavica,klokotnica ,brijesnica.
Cao Doboj
Samo da te ispravim, a mozda i grijesim...Napad koji se desio nije bio samo na kotu Ciganiste na Becnju,ABiH je napala komplet liniju na pojedinim mjestima od Stanic Rijeke do Becnja.Napad ABiH su docekale dobojska lpbr i 4. banjalucka lpbr VRS.
Koje su snage ABiH ucestvovale u tom napadu na Doboj????
Pozdrav...
I pitanje jedno...
Koju je duznost imao u 109. dobojskoj brigadi ABiH rezervni kapetan Mirsad Durmic iz Svjetlice????
Cuo sam da je on bio komandant te brigade...
Hvala
doboj

#182 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by doboj »

Glavni cilj napada je bio Ciganiste,jer ta kota dominira sirom okolicom.
Ucestvovale su 109, 111 i djelovi brigada iz Lukavca i Tuzle.
Uloga mirsada durmica vjerovatno nikad nece biti razjasnjena.Tokom '92 i do ljeta 93,on je ulazio slobodno i u Doboj,kao i pripadnici cete Svjetlica.isto tako ,major Stankovic je dolazio u Svjetlicu sve do aprila '93 kada je VRS napala i zauzela sela Svjetlicu i Stanic rijeku.Nekoliko sedmica prije napada zajedno u autu naletili su na minu , i obojica ranjeni i durmic i Stankovic.Zajedno su prebaceni helikopterom u Beograd na VMA.
On je jedan od ratnih likova koji je dobro iskoristio rat i obogatio se.
Bio je komandant bataljona koji je drzao linije u Svjetlici ,Stanic rijeci.
Hrast

#183 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by Hrast »

felipe kajetano wrote:
armin00 wrote:sta je bilo sa Karagom iz Doboja? Jel uhapsen, pod zemljom il jos defilira gradom?
Eno ga voza cojek bickl svaki dan, ko ga treba lako ga moze naci, uostalom isto kao i Piku i cijelu tu kompaniju.

@koel
onaj ko vas je i doveo blizu BL isto tako vas je i zaustavio, bar se iz ove presrpektive to moze sada jasno vidjeti, onaj dio o bombardovanju RS-a avijacijom NATO-a i upozorenju u obliku tomahawk raketa si brzo zaboravio.Jasta, bjeze Srbi ispred gazija :-) Vukli su sve konce i balansirali situaciju.Sve zapadnokrajiske opstine koje su pale su i ostale u FBiH, izuzev Mrkonjica i Sipova. nemoj pricati bezeze, sve sto je armija do tada uradila je bilo zauzimanje Vlasica i uzimanje kote Vijenac na Ozrenu. U Hercegovini nista, Sarajevo nikada deblokirano, na koridoru truba, oko Doboja isto tako.UN vam je pravio zasticene zone gdje god je bilo gusto(cuj rat a postoji zasticena zona)?, stitio vas stalno od totalnog sloma, na kraju se direktno i stavio na vasu stranu i jos neko ima obraza pljuvati po njima.
Manje vise mislim da bi VRS i pored udara izdrzala ofanzivu, al' po meni je uvodjenje svjeze HV odlucilo sva zbivanja u Krajini a na taj nacin indirektno i prema dobojsko-ozrenskoj regiji.
Stvarno pokusavam biti objektivan, i posto sam tih dana u proljece 92. imao tek trinaest godina ne mjesam se previse u diskusije oko rata, ali sam svojim ocima gledao kolone tenkova i kamione krcate rezervista koji su se iz Pljevalja (granica sa BiH) kretali prema Gorazdu - Juli 1992. godine!!! Nisu i to valjda bili dezerteri??? ;) A isto tako nije tajna da je Uzicki korpus zauzeo u ime cetnika Visegrad i druge gradove u kojima su isti bili manji od makova zrna (jebote, onaj jadnik Sabanovic je samaro Srbe iz SDSa u sred bijela dana po gradu) dok nije dosla "JNA" pa Vas oslobodila a nas porobila.

O Zvorniku, Bratuncu, Prijedoru, Kozarcu i drugim gradovima ne bih. Prvo, dobili ste od njih servirane odlicne pocetne pozicije, maltene na poklon (ukopana artiljerija oko gradova, osvojeni gradovi sa dvotrecinskim bosnjackim stanovnistvom, itd.) a drugo: naoruzali su Vas do zuba tako da me cudi da niste vec 92. uspjeli da uzmete vise. O hiljadama dobrovoljaca i vikend cetnika iz Srbije da i ne govorimo.

A embargo na oruzje??!

Budi malo objektivniji - pokusaj makar. ;)
felipe kajetano

#184 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by felipe kajetano »

@hrast

Ja licno nikada nisam vidio te silne korpuse i savremeno naoruzanje koje je dolazilo iz Srbije, jednom sam u toku rata sreo par crnogorskih rezervista i to na autobuskoj stanici u Bijeljini, prije toga najveca grupa vojnika iz Srbije koju sam vidio su "crvene beretke" na pocetku rata u Doboju, i tu se radilo o par desetina ljudi, ja sam ih licno vidio 5-6.Zaista ne znam sta se dogadjalo na pocetku rata u Visegradu i ko je tamo bio, pretpostavljam da je zbog blizine granice tamo bilo veceg ucesca jedinica iz Srbije.Srbija je mozda pomogla slanjem manjih mobilnih jedinica i to na pocetku rata u tom istocnom dijelu, na zapadnom dijelu tih nije bilo ni u tragovima, al' pricati o slanju korpusa iz Srbije u BiH je nebulozno.Da se Srbija ukljucila u rat u svom punom kapacitetu isti bi bio zavrsen za mjesec-dva.

Istina da je VRS naslijedila naoruzanje od JNA i cijeli sistem rukovodjenja, al' jesu li zato krivi BH Srbi, nemoj da idemo sada nasiroko u tu problematiku :wink:

Nemoj pricati da su se Bosnjaci odbranili vilama i sjekirama, istina na pocetku rata su Srbi imali neuporedivo vise oruzja, al' polako se i to balansiralo, vec krajem '93 a pogotovo u '94 stanje je bilo na egalu, vec tada je bilo municije za senlucenje, a moglo se dati i oduska pa granate trositi za granatiranje gradova i civilinih meta sto nije bio slucaj kad je bila"oskudacija".

Nije ni VRS imala oruzja za pravo qrcenje, vjeruj da je itekako nekada falilo, uostalom ni Srbija nista nije davala na lijepe oci, sve se to manje vise placalo...na kraju krajeva, to je bio jedan od motiva ratovanja...export-import ne trpi sporocu :wink:
Warhead

#185 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by Warhead »

felipe kajetano wrote:
@koel
onaj ko vas je i doveo blizu BL isto tako vas je i zaustavio, bar se iz ove presrpektive to moze sada jasno vidjeti, onaj dio o bombardovanju RS-a avijacijom NATO-a i upozorenju u obliku tomahawk raketa si brzo zaboravio.Jasta, bjeze Srbi ispred gazija :-)
Gluposti. Bombardovanje NATO-a je imalo svoj efekat ali ni blizu takav kakvim ga ti predstavljas. I sami Amerikanci su to potvrdili.
felipe kajetano wrote: Vukli su sve konce i balansirali situaciju.Sve zapadnokrajiske opstine koje su pale su i ostale u FBiH, izuzev Mrkonjica i Sipova. nemoj pricati bezeze, sve sto je armija do tada uradila je bilo zauzimanje Vlasica i uzimanje kote Vijenac na Ozrenu. U Hercegovini nista, Sarajevo nikada deblokirano, na koridoru truba, oko Doboja isto tako.UN vam je pravio zasticene zone gdje god je bilo gusto(cuj rat a postoji zasticena zona)?, stitio vas stalno od totalnog sloma, na kraju se direktno i stavio na vasu stranu i jos neko ima obraza pljuvati po njima.
Manje vise mislim da bi VRS i pored udara izdrzala ofanzivu, al' po meni je uvodjenje svjeze HV odlucilo sva zbivanja u Krajini a na taj nacin indirektno i prema dobojsko-ozrenskoj regiji.
Mitovi i legende te gluposti na kvadrat. Vrijeme je radilo za ARBiH a ne za VRS. Tokom 1995. godine VRS se jos drzala ali to nije bila ona VRS sa pocetka 1992. godine. Ako izuzmemo Srebrenicu, strateska inicijativa je kompletno presla na stranu ARBiH i VRS je pucala po savovima. Ne kazem da bi ARBiH 1995 oslobodila Banja Luku ali dugorocno je perspektiva za VRS bila sumorna da sumornija ne moze biti. O tome je i Mladic upozoravao politicko rukovodstvo RS-a, jos prije nego se desila velika ofanziva ARBiH i HV/HVO snaga, trazeci da se postigne kakav takav mirovni sporazum. Jedino je znacajnija intervencija Srbije mogla preokrenuti stvari, ali to je nagadjanje sta bi bilo kad bi bilo. Uglavnom VRS sigurno sama nije mogla odbraniti to sto je drzala i moze se reci da je Dayton prije svega isao na ruku RS-u.
BSn

#186 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by BSn »

men' s' cini da je jedini problem dejtona sto nije isao na ruku nikome u potpunosti, ali ni protiv koga u potpunosti, pa ga se sad svi peru i svojataju ga po potrebi.

pitanje je i koliko bi zrtve na federalnoj strani trebalo da se osvoji taj grad, jer bi sljedeci korak bio dalje prema savi, a onda ostade krajina i dio posavine u okruzenju (osim ako sam nesto previdio), tj. tesko da bi vrs, pa i i srbija direktno ili indirektno dozvolila tako lako padanje tako bitne oblasti - ne same po sebi, ali da po ostatak zapadnog dijela rs-a. bili se onda ponovilo sarajevo...

postojala je jos prije rata ideja o mirnoj podjeli (unutar postojecih granica) i zivotu jednih pored drugih na tom podrucju, ali i kao na svakom drugom dijelu bih, neki su smatrali da je bolje rat nego ne biti prvi i najravnopravniji...
Last edited by BSn on 03/07/2010 01:19, edited 1 time in total.
Warhead

#187 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by Warhead »

felipe kajetano wrote:
Ja licno nikada nisam vidio te silne korpuse i savremeno naoruzanje koje je dolazilo iz Srbije, jednom sam u toku rata sreo par crnogorskih rezervista i to na autobuskoj stanici u Bijeljini, prije toga najveca grupa vojnika iz Srbije koju sam vidio su "crvene beretke" na pocetku rata u Doboju, i tu se radilo o par desetina ljudi, ja sam ih licno vidio 5-6.Zaista ne znam sta se dogadjalo na pocetku rata u Visegradu i ko je tamo bio, pretpostavljam da je zbog blizine granice tamo bilo veceg ucesca jedinica iz Srbije.Srbija je mozda pomogla slanjem manjih mobilnih jedinica i to na pocetku rata u tom istocnom dijelu, na zapadnom dijelu tih nije bilo ni u tragovima, al' pricati o slanju korpusa iz Srbije u BiH je nebulozno.Da se Srbija ukljucila u rat u svom punom kapacitetu isti bi bio zavrsen za mjesec-dva.
Tacno je da iz Srbije nije dolazila izdasnija pomoc u ljudstvu. Medjutim logisticka podrska je bila ogromna.
felipe kajetano wrote: Istina da je VRS naslijedila naoruzanje od JNA i cijeli sistem rukovodjenja, al' jesu li zato krivi BH Srbi, nemoj da idemo sada nasiroko u tu problematiku :wink: .
Pa kud ces vise od toga? Nemoj da nabrajamo sta je VRS imala na pocetku a sta ARBIH.
felipe kajetano wrote: Nemoj pricati da su se Bosnjaci odbranili vilama i sjekirama, istina na pocetku rata su Srbi imali neuporedivo vise oruzja, al' polako se i to balansiralo, vec krajem '93 a pogotovo u '94 stanje je bilo na egalu, vec tada je bilo municije za senlucenje, a moglo se dati i oduska pa granate trositi za granatiranje gradova i civilinih meta sto nije bio slucaj kad je bila"oskudacija".
To da su se 1992 bosnjaci odbranili vilama i sjekirama i nije daleko od istine kad imamo u vidu ono sa cime su se suocili. Nije Karadzic bezveze govorio da se muslimanski narod ne moze odbraniti ako bude rata. A sto se tice 1993-1994, u tom periodu ARBiH je bila u svakom pogledu armija lake pjesadije, koja se od tezeg oruzja uglavnom oslanjala na minobacacku podrsku.
felipe kajetano wrote: Nije ni VRS imala oruzja za pravo qrcenje...
Jok eto nije. Izvadi malo glavu iz pjeska, ne lupetaj gluposti. Nije VRS ratovala protiv Francuske ili Britanije pa da ovo tvrdis. Kad je suprotna strana naoruzana lakim pjesadijskim oruzjem i zastarjeli tenk predstavlja veliku prednost. Sta mislis sa koliko tenkova je zauzeta Srebrenica?
Warhead

#188 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by Warhead »

BSn wrote:men' s' cini da je jedini problem dejtona sto nije isao na ruku nikome u potpunosti, ali ni protiv koga u potpunosti, pa ga se sad svi peru i svojataju ga po potrebi.

pitanje je i koliko bi zrtve na federalnoj strani trebalo da se osvoji taj grad, jer bi sljedeci korak bio dalje prema savi, a onda ostade krajina i dio posavine u okruzenju (osim ako sam nesto previdio), tj. tesko da bi vrs, pa i i srbija direktno ili indirektno dozvolila tako lako padanje tako bitne oblasti - ne same po sebi, ali da po ostatak zapadnog dijela rs-a. bili se onda ponovilo sarajevo...
Vrlo je malo vjerovatno da bi Banja Luka ili cak i Doboj pao tokom 1995 godine. VRS je bila dosta vitalna i uopste je ne podcjenjujem. Ali da bi izgubili jos dosta teritorije da se rat nastavio i usao u 1996 to uopste nije upitno. Sve sto kazem je da je 1995 bila prekretnica nakon koje bi VRS na strateskom planu bio u stalnoj defanzivi (osim mozda oko Gorazda). Jednostavno RS nije imao dovoljno snaga da odrzava tako dugu liniju fronta. Do 1995 to je i mogao iskljucivo zahvaljujuci superiornosti u tehnici i boljem oficirskom kadru na nivou brigada ali 1995 stvari su se pocele znatno mjenjati u pravcu koji srbima nikako nije odgovarao.
Max Bunker

#189 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by Max Bunker »

Warhead wrote:
felipe kajetano wrote:
@koel
onaj ko vas je i doveo blizu BL isto tako vas je i zaustavio, bar se iz ove presrpektive to moze sada jasno vidjeti, onaj dio o bombardovanju RS-a avijacijom NATO-a i upozorenju u obliku tomahawk raketa si brzo zaboravio.Jasta, bjeze Srbi ispred gazija :-)
Gluposti. Bombardovanje NATO-a je imalo svoj efekat ali ni blizu takav kakvim ga ti predstavljas. I sami Amerikanci su to potvrdili.
felipe kajetano wrote: Vukli su sve konce i balansirali situaciju.Sve zapadnokrajiske opstine koje su pale su i ostale u FBiH, izuzev Mrkonjica i Sipova. nemoj pricati bezeze, sve sto je armija do tada uradila je bilo zauzimanje Vlasica i uzimanje kote Vijenac na Ozrenu. U Hercegovini nista, Sarajevo nikada deblokirano, na koridoru truba, oko Doboja isto tako.UN vam je pravio zasticene zone gdje god je bilo gusto(cuj rat a postoji zasticena zona)?, stitio vas stalno od totalnog sloma, na kraju se direktno i stavio na vasu stranu i jos neko ima obraza pljuvati po njima.
Mitovi i legende te gluposti na kvadrat. Vrijeme je radilo za ARBiH a ne za VRS. Tokom 1995. godine VRS se jos drzala ali to nije bila ona VRS sa pocetka 1992. godine. Ako izuzmemo Srebrenicu, strateska inicijativa je kompletno presla na stranu ARBiH i VRS je pucala po savovima. Ne kazem da bi ARBiH 1995 oslobodila Banja Luku ali dugorocno je perspektiva za VRS bila sumorna da sumornija ne moze biti. O tome je i Mladic upozoravao politicko rukovodstvo RS-a, jos prije nego se desila velika ofanziva ARBiH i HV/HVO snaga, trazeci da se postigne kakav takav mirovni sporazum. Jedino je znacajnija intervencija Srbije mogla preokrenuti stvari, ali to je nagadjanje sta bi bilo kad bi bilo. Uglavnom VRS sigurno sama nije mogla odbraniti to sto je drzala i moze se reci da je Dayton prije svega isao na ruku RS-u.
Kada je rat poceo, imao sam tri godine. Sa roditeljima izbjegao sa Grbavice i ostatak rata proveo na desnoj strani Miljacke. O ratu sta znam, znam sa neta, iz knjiga i ono koliko sam mogao razgovarati sa direktnim ucesnicima nekih akcija ( imao srecu, pa razgovarao i sa Divjakom i sa Dudakovicem ). Koliko sam mogao shvatiti, rat je isao ovako. Prvo Srbi krenuli na Bosnjake i Hrvate, uzeli veliku teritoriju u Podrinju i Posavini. Stali oko Sarajeva i Srednje Bosne, jer je tu bio jak i organizovaniji otpor nego u drugim krajevima. Onda, nakon toga, kada su Srbi vidjeli da tesko mogu dalje,a A RBiH i HVO jos uvijek nisu mogli da krenu u ofanzivu ( protunapad ), pat pozicija trajala do konca 1994. godine. U tom periodu se vodio jedan pravi mali privatni rat. VRS na Bihac, onda Dudakovic naruci municiju od VS ( Vojske Srbije ), u Srednjoj Bosni rat izmedju Bosnjaka i Hrvata, al' se mjesec nakon okoncanja rata, islo u kupovinu kod raskrsnice za Fojnicu ( kao neka neutralna zona, gdje su ljuti neprijatelji prkosili svim zakonima rata i svercovali ) i jos mali milion prica.

@ felipe- Pricu za koridor sam cuo od direktnih ucesnika "borbi" koje su tu vodjene i to od pripadnika HVO-a i VRS-a ( ovaj drugi na jednom seminaru ) i slozili su se, da je A RBiH, mogla zauzeti Koridor 1994 a narocito 1995. godine, kako je zeljela i kada je zeljela al' nije iz nekoliko razloga. Prvo, padom Koridora, pala bi i Posavina kroz dogledno vrijeme a Aliju je vjerovatno bilo strah, da A RBiH tada ne pocini neku Bosnjacku Srebrenicu ( koja ce se desiti tek kasnije ). Drugo, ovaj covjek sto se borio u VRS mi rece, da skoro svaki put kada bi krenulo zesce granatiranje Sarajeva ili neka malo jaca akcija VRS prema teritoriji pod kontrolom A RBiH, krenuo bi i napad A RBiH na Koridor i zaustavljao bi se tek, kada bi i VRS-a zaustavila svoj napad ( znaci, Koridor je A RBiH sluzio i kao jedan vid, vojnog pritiska na VRS-a ). Trece i ono najvaznije, sto mi je rekao i bojovnik HVO-a a i rodjak koji se borio u A RBiH, jeste sver, drug moj. Ostave Srbi robu na liniji, nasi krenu fol u juris i zauzmu rovove. Pokupe robu, onda Srbi opale protunapad, nasi ostave lovu i povuku se, ili bez borbe, nekim putevima na koje niko nije "pazio" i gdje se moglo trgovati.

Onda, dolazimo na kraj rata. A RBiH ojacala, te u savezu sa HVO-om, nadjacala VRS za " par grama ". Eh tada, MZ kada je vidjela u prve dvije godine rata da Srbi ne mogu pobijediti i uz politicku pomoc koju im je pruzala ( nemoj da se pravimo ludi, pa da zaboravimo embargo A RBiH ili logore za koje se znalo u Posavini i Semberiji ) odlucila da okonca rat. Malo pomogla i A RBiH i HVO-u da vrati neke teritorije ( hajde da budem slobodan pa da kazem da je omjer zasluga za pobjeda A RBiH i HVO-a isao ovako- ARBIH/HVO:MZ=85 : 15, isto kao sto je to na pocetku rata bilo sa VRS ). U jednom broju Dana, komadant VII. muslimanske ( ja mislim da je ta brigada ) je rekao da se rat nastavio, A RBiH bi na rijeku Drinu izasla tek negdje 2000 ili 2001 i da treba da se rascisti sa mitom, po kojem su nas dani i mjeseci dijelili od velike pobjede nad VRS-a. Po njemu, A RBiH je imala snagu, da u roku od sest mjeseci-do godinu, zauzme BL i deblokira Sarajevo bar jednim dijelom.
Na kraju dolazimo do Dejtona i trenutka u kojem se nalazimo. Niti je BiH nestala, niti je A RBiH pobjedila u vojnom smislu ( u nekom politickom i ideoloskom, jeste ).
Svi smo u banani. Nama u F BiH je malo bolje, nego vama u RS-u al' i to je u "par grama".
Eh sada, dragi moji, sta da radimo po tom pitanju ?
istinite lazi

#190 Maglaj u ratu

Post by istinite lazi »

\
Za mnoge, to je bilo jedno od najzescih ratista tokom cijelog ratnog perioda, dosta teskih bitaka se odvijalo oko Maglaja ali malo sta o tome moze da se nadje ovdje na internetu
Imajuci u vidu da se nalazi izmedju Doboja i Zepca, gradova pod srpskom odnosno hrvatskom kontrolom, u bitkama oko njega su bile ukljucene sve tri zaracene strane, VRS,HVO i Armija BiH .
I bilo je tu svega, od pocetnog saveznistva Hrvata i Muslimana, preko "nemoguce" i za siru javnost jos uvjek nikada dovoljno razjasnjene kolicija Srba i Hrvata pa opet na pocetak Muslimani i Hrvati zajedno protiv Srba.
Znaci, moze da se posmatra kroz prizmu sukoba HVO-a i Armije BiH pa do srpskog (konstantnog) pokusaja tom cijele tri godine za zauzimanjem istog.

Dogadjaji i periodi koji su zasigurno umnogome uticali na tok ratnog perioda u i oko Maglaja su:

1.) Maj 1992. godine - pocetak ratnih sukoba
2.) 21. septembar 1992. godine - Prva velika ofanziva srpskih snaga na Maglaj
3.) 23.juni 1993. godine- pocetak sukoba Armije BiH i HVO-a na teritoriji opstine Maglaj
4.) Februar 1994. godine- Druga velika ofanziva VRS-a na Maglaj
5.) Septembar 1995. godine- Ofanziva Armije BiH na Ozren i Vozucu i zauzimanje istih

Vezano za vojne formacije, kao sto rekoh, bile su ukljucene sve tri zaracene strane.
Armija BiH: 201.Viteska brigada, ostale jedinice iz sastava Operativne grupe 7 -Jug, Treci korpus itd.
VRS-: 3.Ozrenska laka pjesadijska brigada,Takticka grupa "Ozren", Operativna grupa Doboj,1. Krajiski korpus itd.
HVO: 111xp brigada, ostale jedinice iz Trece Operativne zone HVO-a itd.

Na ovom portalu ima nekoliko tema koje su indirektno vezane za ovu temu, kao sto je tema o sukobu Armije BiH sa HVO,
Bitka za Doboj 22.oktobra 1994. godine, Rat u Bosanskoj Posavini itd. Pa eto, nije problem ako se diskutanti sa navedenih tema jave i ovdje ali ocekujem da ce se javiti ljudi koji su bili direktni akteri ili su dobri poznavaoci prilika u i oko Maglaja u tom vremenu. I naravno, ne bi volio da ovo postane pljuvaonica jednih na druge, svako neka iznese svoje misljenje, svoj stav o drugima, komentira gore navedne dogadjaje ali bez vrijedjanja i teskih rijeci.
kv99

#191 Re: Maglaj u ratu

Post by kv99 »

istinite lazi wrote:\
Za mnoge, to je bilo jedno od najzescih ratista tokom cijelog ratnog perioda, dosta teskih bitaka se odvijalo oko Maglaja ali malo sta o tome moze da se nadje ovdje na internetu
Imajuci u vidu da se nalazi izmedju Doboja i Zepca, gradova pod srpskom odnosno hrvatskom kontrolom, u bitkama oko njega su bile ukljucene sve tri zaracene strane, VRS,HVO i Armija BiH .
I bilo je tu svega, od pocetnog saveznistva Hrvata i Muslimana, preko "nemoguce" i za siru javnost jos uvjek nikada dovoljno razjasnjene kolicija Srba i Hrvata pa opet na pocetak Muslimani i Hrvati zajedno protiv Srba.
Znaci, moze da se posmatra kroz prizmu sukoba HVO-a i Armije BiH pa do srpskog (konstantnog) pokusaja tom cijele tri godine za zauzimanjem istog.

Dogadjaji i periodi koji su zasigurno umnogome uticali na tok ratnog perioda u i oko Maglaja su:

1.) Maj 1992. godine - pocetak ratnih sukoba
2.) 21. septembar 1992. godine - Prva velika ofanziva srpskih snaga na Maglaj
3.) 23.juni 1993. godine- pocetak sukoba Armije BiH i HVO-a na teritoriji opstine Maglaj
4.) Februar 1994. godine- Druga velika ofanziva VRS-a na Maglaj
5.) Septembar 1995. godine- Ofanziva Armije BiH na Ozren i Vozucu i zauzimanje istih

Vezano za vojne formacije, kao sto rekoh, bile su ukljucene sve tri zaracene strane.
Armija BiH: 201.Viteska brigada, ostale jedinice iz sastava Operativne grupe 7 -Jug, Treci korpus itd.
VRS-: 3.Ozrenska laka pjesadijska brigada,Takticka grupa "Ozren", Operativna grupa Doboj,1. Krajiski korpus itd.
HVO: 111xp brigada, ostale jedinice iz Trece Operativne zone HVO-a itd.

Na ovom portalu ima nekoliko tema koje su indirektno vezane za ovu temu, kao sto je tema o sukobu Armije BiH sa HVO,
Bitka za Doboj 22.oktobra 1994. godine, Rat u Bosanskoj Posavini itd. Pa eto, nije problem ako se diskutanti sa navedenih tema jave i ovdje ali ocekujem da ce se javiti ljudi koji su bili direktni akteri ili su dobri poznavaoci prilika u i oko Maglaja u tom vremenu. I naravno, ne bi volio da ovo postane pljuvaonica jednih na druge, svako neka iznese svoje misljenje, svoj stav o drugima, komentira gore navedne dogadjaje ali bez vrijedjanja i teskih rijeci.
Hrvati sa Muslimanima, pa Srbi protiv Muslimana , pa Muslimani sa ovim , pa Muslimani sa onim, sta ti Muslimani sve stigose ali nije ni cudo sta ces kada ih je 1,5 milijarda na svijetu pa sve stignu. Samo me zanima da li su Hrvati bili sa Muslimanima i iz Indonezije ili su se Srbi borili i sa onima iz Juzne Afrike ? Ja sam mislio da je proslo gotovo 20 godina od kada je zvanicno ukinut naziv kojim su Bosnjaci prije toga bili svedeni na religioznu grupu umjesto da su narod sa svojim imenom . Al eto , meni se to samo pricinilo ili su stvarno Hrvati bili zajedno sa 1,5 milijarde ljudi a Srbi jadnici sami protiv njih ?
istinite lazi

#192 Re: Maglaj u ratu

Post by istinite lazi »

kv99 wrote:
Hrvati sa Muslimanima, pa Srbi protiv Muslimana , pa Muslimani sa ovim , pa Muslimani sa onim, sta ti Muslimani sve stigose ali nije ni cudo sta ces kada ih je 1,5 milijarda na svijetu pa sve stignu. Samo me zanima da li su Hrvati bili sa Muslimanima i iz Indonezije ili su se Srbi borili i sa onima iz Juzne Afrike ? Ja sam mislio da je proslo gotovo 20 godina od kada je zvanicno ukinut naziv kojim su Bosnjaci prije toga bili svedeni na religioznu grupu umjesto da su narod sa svojim imenom . Al eto , meni se to samo pricinilo ili su stvarno Hrvati bili zajedno sa 1,5 milijarde ljudi a Srbi jadnici sami protiv njih ?
U pravu si, proslo je tacno 18 godina od kako su Muslimani iz Bosne postali kako ti rece narod sa imenom to jest Bosnjaci.
Ali, to je bilo od Drugog Sabora Muslimana koji je odrzan ako se ne varam tacno 27. septembra 1993. godine u Sarajevu. Sta je bilo do tada? To je vec bilo skoro pola rata, a na pocetku su bili Muslimani. A samim tim, zar nisu mnoge od jedinica Armije BiH nosile u svom nazivu prefiks "Muslimanska"? Kao sto su bile 7.Muslimanska, 4.Muslimanska, Prva Muslimanska istoconobosanska itd. Ja barem nisam cuo ni za jednu vojnu formaciju koja je nosila prefiks "Bosnjacka" svome nazivu.
Daleko od toga da sam zelio nekoga da uvrijedim, samim tim i tebe, ali eto, ako su ti povrijedjena osjecanja, izvini, nije bilo zle namjere. I nije ovo tema, ako vec diskutujemo, da se barem drzimo teme i ideje.
kv99

#193 Re: Maglaj u ratu

Post by kv99 »

istinite lazi wrote:
kv99 wrote:
U pravu si, proslo je tacno 18 godina od kako su Muslimani iz Bosne postali kako ti rece narod sa imenom to jest Bosnjaci.
Ali, to je bilo od Drugog Sabora Muslimana koji je odrzan ako se ne varam tacno 27. septembra 1993. godine u Sarajevu. Sta je bilo do tada? To je vec bilo skoro pola rata, a na pocetku su bili Muslimani. A samim tim, zar nisu mnoge od jedinica Armije BiH nosile u svom nazivu prefiks "Muslimanska"? Kao sto su bile 7.Muslimanska, 4.Muslimanska, Prva Muslimanska istoconobosanska itd. Ja barem nisam cuo ni za jednu vojnu formaciju koja je nosila prefiks "Bosnjacka" svome nazivu.
Daleko od toga da sam zelio nekoga da uvrijedim, samim tim i tebe, ali eto, ako su ti povrijedjena osjecanja, izvini, nije bilo zle namjere. I nije ovo tema, ako vec diskutujemo, da se barem drzimo teme i ideje.
Pa na pocetku nije ni bila tzv vrs vec je bila tzv JNA a ni te genocidne stvorevine zvane rs nije bilo pod tim nazivom. Ako gledas na te detalje onda bi trebao da znas da se ta stvorevina zvala srpska republika Bosna i Hercegovina pa nisam primjetio da je tako oslovljavas. I Armija Bosne i Hercegovine nije bila Bosnjacka a ni Muslimanska vec Armija Bosne i Hercegovine. U vezi "Muslimanskih " brigada i Tito je imao takve u partizanima pa da li i to znaci da su partizani bili Muslimanska vojska ?
A ovo u vezi da nisi cuo ni za jednu vojnu formaciju sa prefiksom " Bosnjacka " pokazuje da imas prolema sa sluhom ili sa manjkom informacija .
Sve sabrano pokazuje da te ne zanima istorija a ni cinjenice jer zanemarujes istoriju i negiras cinjenice.
I nije tema naziv ali me zanimalo kako su to hrabri krscani uspjeli da se bore sa 1,5 milijardu ljudi u Maglaju kada spomenu da su se borili protiv Muslimana :-)
istinite lazi

#194 Re: Maglaj u ratu

Post by istinite lazi »

kv99 wrote:[
Pa na pocetku nije ni bila tzv vrs vec je bila tzv JNA a ni te genocidne stvorevine zvane rs nije bilo pod tim nazivom. Ako gledas na te detalje onda bi trebao da znas da se ta stvorevina zvala srpska republika Bosna i Hercegovina pa nisam primjetio da je tako oslovljavas. I Armija Bosne i Hercegovine nije bila Bosnjacka a ni Muslimanska vec Armija Bosne i Hercegovine. U vezi "Muslimanskih " brigada i Tito je imao takve u partizanima pa da li i to znaci da su partizani bili Muslimanska vojska ?
A ovo u vezi da nisi cuo ni za jednu vojnu formaciju sa prefiksom " Bosnjacka " pokazuje da imas prolema sa sluhom ili sa manjkom informacija .
Sve sabrano pokazuje da te ne zanima istorija a ni cinjenice jer zanemarujes istoriju i negiras cinjenice.
I nije tema naziv ali me zanimalo kako su to hrabri krscani uspjeli da se bore sa 1,5 milijardu ljudi u Maglaju kada spomenu da su se borili protiv Muslimana :-)
Hajde ti lijepo nadji neku drugu temu i stranicu pa raspravljaj o tome ko se kako i kada zvao ok? Ova to sigurno nije.
A, mozda bi t najbolje bilo da zapocnes temu o tome i razglabaj do mile volje sa drugima koje to interesuje i kojima je jako bitno ko se kako i kada zvao!
kv99

#195 Re: Maglaj u ratu

Post by kv99 »

istinite lazi wrote:
kv99 wrote:[
Hajde ti lijepo nadji neku drugu temu i stranicu pa raspravljaj o tome ko se kako i kada zvao ok? Ova to sigurno nije.
A, mozda bi t najbolje bilo da zapocnes temu o tome i razglabaj do mile volje sa drugima koje to interesuje i kojima je jako bitno ko se kako i kada zvao!
Vidim da si novi na forumu pa za tvoju informaciju , ovo je pod-forum sa nazivom istorija i bavi se istorijskim desavanjima i raspravlja se koristeci argumente . Negiranje cinjenica i zanemarivanje istorije znaci da ti zelja nije rasprava vec propaganda. Lijepo sam te pitao jer si ti prvi poceo pricu o Muslimanima pa me zanimalo odkud to 1,5 milijardi ljudi u Maglaju? Prica kako su se tada tako zvali ne pije vodu jer se vidi da nisi poklanjao paznju sta se i kako zvalo i sa druge strane. Nisi ni odgovorio da li su i partizani bili Muslimanska vojska jer su i oni imali Muslimanske brigade ? Da li se informisao da li je postojalo Bosnjackih brigada u Armiji Bosni i Hercegovine ?
Sve sabrano vidi se da negiras cinjenice i zanemarujes istorijske podatke pa sve dok ti budes negirao cinjenice ja cu da ukazujem na to.
cucamonga

#196 Re: Maglaj u ratu

Post by cucamonga »

@kv99 :thumbup: :dance:

a postavljacu teme - javlja ti se Bosnjak - a ima ih sa prezimenima Bosnjak i medju katolicima i medju muslimanima i medju pravoslavcima - a nista nije slucajno pa ni to.

ko sto ti prezimenjaci Bosnjaci nisu Bosnjaci od 93e niti si ti od momak od juce pa floskuliras malo - to sto su Bosnjaci sistematski politicki gazeni i to im pravo ukinuto ne znaci da su postali od 93e.

kad to apsolviras onda cu ti dalje ispricat kako je i zbog cega upao u njega i u akciji cupanja iz cetnickog okruzenja stari fasov'o granatu i ispalio 400 metaka u 2 sata da ostane ziv.

do tad citaj politicku istoriju dobrice cosica.
istinite lazi

#197 Re: Maglaj u ratu

Post by istinite lazi »

kv99 wrote:[Vidim da si novi na forumu pa za tvoju informaciju , ovo je pod-forum sa nazivom istorija i bavi se istorijskim desavanjima i raspravlja se koristeci argumente . Negiranje cinjenica i zanemarivanje istorije znaci da ti zelja nije rasprava vec propaganda. Lijepo sam te pitao jer si ti prvi poceo pricu o Muslimanima pa me zanimalo odkud to 1,5 milijardi ljudi u Maglaju? Prica kako su se tada tako zvali ne pije vodu jer se vidi da nisi poklanjao paznju sta se i kako zvalo i sa druge strane. Nisi ni odgovorio da li su i partizani bili Muslimanska vojska jer su i oni imali Muslimanske brigade ? Da li se informisao da li je postojalo Bosnjackih brigada u Armiji Bosni i Hercegovine ?
Sve sabrano vidi se da negiras cinjenice i zanemarujes istorijske podatke pa sve dok ti budes negirao cinjenice ja cu da ukazujem na to.
Bosnjak,
Otvori ti novu temu koju non-stop potenciras, kako se ko i kada zvao i nazivao,pa neka se jave svi oni koje to interesuje i mozda tamo dobijes sansu i mogucnost da svoju ociglednu isfrustriranost( samim sobom!) dokazujes i pokazujes nekome drugome. Ja stvarno nemam namjeru da se bavim pacijentima kao sto si ti ok?
istinite lazi

#198 Re: Maglaj u ratu

Post by istinite lazi »

cucamonga wrote:@kv99 :thumbup: :dance:

a postavljacu teme - javlja ti se Bosnjak - a ima ih sa prezimenima Bosnjak i medju katolicima i medju muslimanima i medju pravoslavcima - a nista nije slucajno pa ni to.

ko sto ti prezimenjaci Bosnjaci nisu Bosnjaci od 93e niti si ti od momak od juce pa floskuliras malo - to sto su Bosnjaci sistematski politicki gazeni i to im pravo ukinuto ne znaci da su postali od 93e.

kad to apsolviras onda cu ti dalje ispricat kako je i zbog cega upao u njega i u akciji cupanja iz cetnickog okruzenja stari fasov'o granatu i ispalio 400 metaka u 2 sata da ostane ziv.

do tad citaj politicku istoriju dobrice cosica.
I za tebe vazi kao i za ovog prethodnika, razguzeljaj!
Posto ste obojica promasila temu i ideju
kv99

#199 Re: Maglaj u ratu

Post by kv99 »

istinite lazi wrote:
kv99 wrote:[Vidim da si novi na forumu pa za tvoju informaciju , ovo je pod-forum sa nazivom istorija i bavi se istorijskim desavanjima i raspravlja se koristeci argumente . Negiranje cinjenica i zanemarivanje istorije znaci da ti zelja nije rasprava vec propaganda. Lijepo sam te pitao jer si ti prvi poceo pricu o Muslimanima pa me zanimalo odkud to 1,5 milijardi ljudi u Maglaju? Prica kako su se tada tako zvali ne pije vodu jer se vidi da nisi poklanjao paznju sta se i kako zvalo i sa druge strane. Nisi ni odgovorio da li su i partizani bili Muslimanska vojska jer su i oni imali Muslimanske brigade ? Da li se informisao da li je postojalo Bosnjackih brigada u Armiji Bosni i Hercegovine ?
Bosnjak,
Otvori ti novu temu koju non-stop potenciras, kako se ko i kada zvao i nazivao,pa neka se jave svi oni koje to interesuje i mozda tamo dobijes sansu i mogucnost da svoju ociglednu isfrustriranost( samim sobom!) dokazujes i pokazujes nekome drugome. Ja stvarno nemam namjeru da se bavim pacijentima kao sto si ti ok?
Ti si taj koji potencira nazive koji negiraju cinjence i negiranje najveceg naroda u Bosni i Hercegovini. Otvorio si temu negirajuci cinjenice i zanemarivanjem istorije . Da si to uradio nenamjerno onda bi to i priznao ali vidim da citavo vrijeme potenciras ocigledno negiranje cinjenica. Vidim da si novi na forumu i lijepo sam ti zelio da skrenem paznju kako se vodi diskusija , koristeci argumente a ne kvislinsku propagandu. Kao sto vidis nisam jedini koji je to primjetio i sve dok ti budes nastavljao sa takvim ponsasnjem i ja cu da ukazujem na to. Sto se tice ko je frustriran moze se vidjeti ko nam se javlja u ranu zoru da bi sirio propagandu. Sta je , jel to ne mozes da spavas ili je aktivna i treca smjena kod Rajka Vasica :lol:
istinite lazi

#200 Re: Maglaj u ratu

Post by istinite lazi »

[quote="kv99Ti si taj koji potencira nazive koji negiraju cinjence i negiranje najveceg naroda u Bosni i Hercegovini. Otvorio si temu negirajuci cinjenice i zanemarivanjem istorije . Da si to uradio nenamjerno onda bi to i priznao ali vidim da citavo vrijeme potenciras ocigledno negiranje cinjenica. Vidim da si novi na forumu i lijepo sam ti zelio da skrenem paznju kako se vodi diskusija , koristeci argumente a ne kvislinsku propagandu. Kao sto vidis nisam jedini koji je to primjetio i sve dok ti budes nastavljao sa takvim ponsasnjem i ja cu da ukazujem na to. Sto se tice ko je frustriran moze se vidjeti ko nam se javlja u ranu zoru da bi sirio propagandu. Sta je , jel to ne mozes da spavas ili je aktivna i treca smjena kod Rajka Vasica :lol:[/quote]

Bosnjak,

Posto vidim da si neumoran, a kazes da si Bosnjak to jest iz Bosne si, ajd se vratimo na temu MAGLAJ!
Ubjedi me da znas nesto o Maglaju, prije, za vrijeme i poslije rata i onda diskutujemo ok?
Doci cemo mi svjesno ili nesvjesno i do price koju ti tako nestrpljivo zelis, ko se i kada kako i pod kojim uslovima i okolnostima zvao ali covjece, Maglaj je u pitanju!Imas tema koliko hoces na cijelome portalu koje govore o tim imenima i prezimenima , drzava i naroda,ali nemoj ovdje , pricaj o Maglaju! I samo da te napomenem, Maglaj je u srcu Bosne, nije u Bijafri ok?

P.S.Iskreno, sutno bih ja tebe rado sa ovoga foruma i ove teme, jer si dosadan sa tom svojom pricom ali, na zalost ne mogu.
Ne zato sto mi to smeta, daleko od toga, ali ja zelim da pisem i diskutujem sa ljudima o necemu sasvim drugom, a to tvoje,ime, prezime, kad-tad, ne pronalazim se u tome.
A, cesto to potenciras kako ja kao nekoga vrijedjam, konkretno tebe kao Bosnjaka, sto je van svake pameti.
Ja nisam rekao balije, poturice, Turci itd. Kao sto nisam rekao cetnici, ustase, vlasi, napisao sam kako i jeste bilo, Muslimani, koji i jeste bio legitiman naziv za danasnje Bosnjake u to vrijeme. Nisam spominjao Muslimane cijeloga svijeta niti vojsku Indonezije i Juzne Afrike, vec jedinice Armije BiH koje su djelovale na tom podrucju. Znaci, specifikovao sam dogadjaj i ucesnike, odnosno konkretizovao sam poentu teme odmah i na vrijeme. A to sto ti vadis iz konteksta, sto ne zelis da citas i cujes i vidis ono sto svi drugi, normalni ljudi vide, e to je vec neka druga dijagnoza, zao mi je, tu ti niti ja niti bilo drugi ne moze pomoci.
Post Reply