nisi ti bosnjo ti si potomak rahmetli Alijine politike kakva treba da bude BiH .Nisu Alah i nato sprijecili raspodjelu bosne vec politicari koji su bili veoma pohlepni pa se nisu mogli da dogovore oko gradova pa je Amerima dojadilo cekati ih i stvorili su federaciju i nagradili srbe koji su bili pred kapitulacijom sa RS.Evo danas je proslo 14 g od rata pa te pitam gdje je bolje muslimanu u rs ili u federaciji sa hrvatima i jel bolje bilo da su i te gradove oslobodili hrvati pa bi danas bili u federaciji ?Shvaćam frustraciju muslimana naspram hrvata koji je nekog izgubio u tom prokletom ratu a da si ti bio ranjen protiv srba i borio se protiv srba pa i cuo za srebrenicu nebi nikad pisao takve gluposti.eduscho wrote:Pardon my french, malo sam izrazajniji, al de takav je bosanski jezik, treba nam uljudbe. Al' nije vala razlog da mi prijetis moderatorom. Sto se tice nicka mogao je biti Minas, Starbucks, Moccachino itd, da si pravi Bosnjo znao bi da bez kahve nema price!!!
Izrazom nadjubrio /a ne potorio kako ti kazes/ sam zelio plasticno prikazati sta se zbilo tih septembarskih dana '95 u Pounju, a ne radovati se icijoj smrti. Zaista ne znam ko je ko od vas, ona pcelica je mozda sokac, ali stvarno ne vidim zasto bi imalo realan Bosnjo Maestral, Juzni potez, Unu i sl operacije zvao oslobodjenjem svoje zemlje???
"Zna se" vrlo dobro sta je cilj tih akcija, pa naveo sam vam primjere bas iz Krajine /Kulen Vakuf, Ostrelj itd/ gdje su "saveznici" drzali sape jos 3-4 godine poslije rata na tom teritoriju. Samo Allah dž. š. i NATO su ih vratili na AVNOJevske granice.
Ako ste moje cehre, a jos uvijek ih smatrate "prirodnim saveznicima" onda vam ne mogu pomoci, kako to dobro rece jedan od ovih, parafraziram: slijepac dugu ne vidi.
PS: jedino srpsko sto imam u sebi su dva gelera od 120ke u lijevom koljenu, castili me '94 na
Novakovica glavici.
Pozdrav
Bihać / V Korpus A RBiH
-
Geronimo81
#176 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
-
El_comadante
#177 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
jedno pitanje: kako je moguče da se oslobodi tolika teritorija u krajini a sa druge strane u Istočnoj Bosni i Hercegovini nisu mogli ni milimetar (ne sad bukvalno) osloboditi? kako to?
-
Ne pada mi na pamet
#178 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Ovi pitomci me podsjecaju na one sa istocne strane. Nije im dosta sto zive u miru i etnicki cistom rahatluku, pa dolaze ovdje da zagadjuju.
Mi to trebamo da velicamo snagu HV-a, iako znamo sta su radili sefovi i lokalni hamali? Pa jeste li vi normalni?
Mi to trebamo da velicamo snagu HV-a, iako znamo sta su radili sefovi i lokalni hamali? Pa jeste li vi normalni?
-
Geronimo81
#179 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
a krajini je mnogo pomogla oluja jer je pocela panika da vlada među srbima a na kraju i dobro odradena akcija HVO i ABIH i da Ameri nisu prijetili i zaustavili HVO i ABIH svi krajevi bi bili oslobođeni pa tako i istocna hercegovina i bosna.Jedina akcija prema srbima u istocnoj hercegovini je bila u jesen 94 i zavrsila je katastrofalno mislim da je cak u toj akciji poginulo 80 pripadnika ABIH.Srbi su bili dobro ukopani a i brzo im je mogla stici pomoc iz srbije i crne gore da je pocelo trebinje ili nevesinje da pada..El_comadante wrote:jedno pitanje: kako je moguče da se oslobodi tolika teritorija u krajini a sa druge strane u Istočnoj Bosni i Hercegovini nisu mogli ni milimetar (ne sad bukvalno) osloboditi? kako to?
-
dr trocki
#180 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Akcija 92 oslobađanje Stolca.
- osa
#181 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
to se ne broji, nije bilo armije, da li je u principu i postojala, tada.dr trocki wrote:Akcija 92 oslobađanje Stolca.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#182 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Bez uvreda molim.
-
eduscho
#183 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Pa sta ce "saveznicima" petljancija oko Istocne Bosne, moze im se sused Slobec naljutit', a to nije dogovoreno, ne?
A s druge strane ni Super-Dedo se nije plaho brinuo oko Podrinja, kako ce ici oslobadjati, kad je netom darovao ahbabu Radovanu Srebrenicu i Zepu??? Ne daj boze da je rat poduljio, iduci kurban bi bilo Gorazde.
Ne treba se na ovom forumu niko ljutiti na tudje misljenje, a ja sam najpozvaniji kao pripadnik svog naroda da pricam o istom /ne branim ni ostalima, bujrum/, a pogotovo treba izbaciti suvisne emocije.
Nazalost Bosnjak je planinsko-dinaridski tip koji je po definiciji plah, temperamentan i pretjerano emocionalan. Tako ce u jednom trenutku priskociti Franji u Hrvatskoj, zatim uz Franjino topnistvo i logistiku osloboditi Stolac, Capljinu i Mostar, a onda nahebati od Franje, pa biti u nekakvom status quo, pa mu osloboditi Kupres kao znak dobre volje, pa onda letati nasilu prema Prijedoru /i vise nego sto moze/ne bi li se iskamcilo bar sta Sanskog Mosta ispred "saveznicke vojske".
Umjesto da se brate '91 sa JNA dovrsi posao, ostane u krnjoj Jugoslavijici i kad se sve smiri i utisa /Slobo i Alija + par generala u Haagu, Ameri poklopili Balkan, itd./ sa Srbima, CG i Makedoncima laganice poselamiti i svak svojim putem. Bilo bi nas sigurno vise na brojnom stanju od Drine do Une, od Save do mora /vjerovatno bi ustinuli i nesto Dubrovnika, Ploca i Makarske/. Kuce i privreda bi bili ocuvani, tako i dzamije i mezari nasih predaka, a brate i u glavi normalniji.
Al de to te i sljeduje kad do podne mislis jedno, a od podne drugo...
A s druge strane ni Super-Dedo se nije plaho brinuo oko Podrinja, kako ce ici oslobadjati, kad je netom darovao ahbabu Radovanu Srebrenicu i Zepu??? Ne daj boze da je rat poduljio, iduci kurban bi bilo Gorazde.
Ne treba se na ovom forumu niko ljutiti na tudje misljenje, a ja sam najpozvaniji kao pripadnik svog naroda da pricam o istom /ne branim ni ostalima, bujrum/, a pogotovo treba izbaciti suvisne emocije.
Nazalost Bosnjak je planinsko-dinaridski tip koji je po definiciji plah, temperamentan i pretjerano emocionalan. Tako ce u jednom trenutku priskociti Franji u Hrvatskoj, zatim uz Franjino topnistvo i logistiku osloboditi Stolac, Capljinu i Mostar, a onda nahebati od Franje, pa biti u nekakvom status quo, pa mu osloboditi Kupres kao znak dobre volje, pa onda letati nasilu prema Prijedoru /i vise nego sto moze/ne bi li se iskamcilo bar sta Sanskog Mosta ispred "saveznicke vojske".
Umjesto da se brate '91 sa JNA dovrsi posao, ostane u krnjoj Jugoslavijici i kad se sve smiri i utisa /Slobo i Alija + par generala u Haagu, Ameri poklopili Balkan, itd./ sa Srbima, CG i Makedoncima laganice poselamiti i svak svojim putem. Bilo bi nas sigurno vise na brojnom stanju od Drine do Une, od Save do mora /vjerovatno bi ustinuli i nesto Dubrovnika, Ploca i Makarske/. Kuce i privreda bi bili ocuvani, tako i dzamije i mezari nasih predaka, a brate i u glavi normalniji.
-
dr trocki
#184 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Pa postojala je aBih ,samo ne u Mostaru ,jer tada je HVO u kojem su bili tadasnji Musliamani i u cijem sklopu je bila samostalna Muslimanska postrojba imala zadacu braniti taj dio Mostara i Hercegovine.osa wrote:to se ne broji, nije bilo armije, da li je u principu i postojala, tada.dr trocki wrote:Akcija 92 oslobađanje Stolca.
Tek naknadno dolazi do osnivanja aBih i to pricama samih Muslimana od povratnika sa mora.
-
dr trocki
#185 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Da nije to po onoj Nas i Indonezana preko 200.000.000,00 ,ma daj svasta pricas ,spominjes losu organizaciju i pljacku od strane HVO-a,neke satro izdaje ,pa vi da ste nastavili ratovati(takovi kao ti) pa i sam Beograd bi oslobodili .eduscho wrote:Pa sta ce "saveznicima" petljancija oko Istocne Bosne, moze im se sused Slobec naljutit', a to nije dogovoreno, ne?
-
Ne pada mi na pamet
#186 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Jesu te to banali sa svih foruma pa si ovdje dosao? Mislio sam da se ni ovdje ne tolerisu trollovi?dr trocki wrote:Pa postojala je aBih ,samo ne u Mostaru ,jer tada je HVO u kojem su bili tadasnji Musliamani i u cijem sklopu je bila samostalna Muslimanska postrojba imala zadacu braniti taj dio Mostara i Hercegovine.osa wrote:to se ne broji, nije bilo armije, da li je u principu i postojala, tada.dr trocki wrote:Akcija 92 oslobađanje Stolca.
Tek naknadno dolazi do osnivanja aBih i to pricama samih Muslimana od povratnika sa mora.
- Macan Online
#187 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Moj dedo je bio u Bosanskom Novom tih dana. Usvtari nija ga nikada ni napuštao do jeseni 1995.Luke Perry wrote:Ocigledno su B.Novom skupili neku vojsku za odbranu. Ovi neki po defaultu misle da se neko od onoliko Srba u BL ne bi sjetio da organizuje odbranu.
Pričao mi je da su neke jedinice 5. korpusa stigle do ruba grada i da su na nogometni stadion kluba "Sloboda" postavili zastavu sa ljiljanima.
Stadion je 1,5 km od njegove kuće u naselju Vidorija.
Grad je po njegovim riječima bio prazan, nije primjećivao kretanje VRS po cestama.
Kaže da je narod (muslimani i srbi) bio u svojim kućama i čekali da armija počne ulaziti u grad.
To se nije desilo. Povukla se do Bosanske Otoke.
Nakon toga je izvršeno treće i zadnje masovno iseljavanje muslimana iz B.N.
-
eduscho
#188 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Istina je Macane,
511. krupska je stigla preko nadvoznjaka do stadiona i Vidorije, a dolinom Japre prosla sve od Budimlic Japre, preko Suhace pa do Agica. Malo se puskaralo oko Novske planine i Karlica, a sve informacije su govorile da je grad prazan i da se 1. novska ukopava oko Svodne, tu bi se uz pomoc prijedorskih i sanskih jedinica, te razbijenih dijelova 2. KK (krupska, petrovacka i drvarska brigada) formirala polukruzna odbrana na liniji otprilike Svodna - na sjeveru Kozara - a juzno Volar - Ljubija - Omarska - Piskavica.
Istodobno HV ih je dobro prasio VBRovima preko Une i sa Busevica vise Otoke, kao i svim ostalim sto se je imalo. U nas je tad prvi puta dejstvovala haubicka artiljerija i to dosli topovi 130 mm, haubice 122 mm, VBRovi 127 mm (3x4), milina brate, a na MB vise niko nije ni obracao paznju. Nekad si u MB 80ku gledo ko u boga /to be jarabi/, iako si imao prije akcije 7 mina, od ceka 2 dimne, a cedo blanja od jutra do noci po tebi sa svim i svacim...
Na ovom podrucju bi se u slucaju totalnog napada HVa i Armije vjerovatno malo ukopali i cekali da se vidi hoce li im "gazda" poslati sta pomoci iz Srbije ili da sipaju jos goriva u traktore pa uz boziju pomoc na istok.
Medjutim dogovor sa Amerima je vec pao i sta ce ko jamiti /mislim da je u to doba VRS kontrolisala cca 45% teritorije, tako da im se moralo namiriti jos 4 % nazad/. E to ce ustimavanje ici naustrb teritorija u zapadnoj Bosni, pa ce se 511. krupska preko noci povuci sve do linije Otoka - M. Badic - Arapusa - Potkalinje - Sanska opstina (preko 30 km u rikverc, bez ikakvog vojnog opravdanja, lafo nekakva prozuofanziva 1.KK), Franjo ce svoje povuci preko Une /bio se prepao da cemo jamiti i Novi - Kostajnicu - Dubicu/ pa su zato i izginuli jer ih je navrat-nanos bacilo pred Srbe, da ne bi gluho bilo "muusljimani" izbili na Unu. Takodjer je bio dzometan pa je u stilu pravog gazde vratio MG, Sipovo i Ribnik /tisucljetne hrvatske teritorije/ i kako rece na TV parafraziram: Pa necemo se sporiti i ginuti oko hrpe kamena i borova. A jes' fino tudjim *urcem gloginje mlatiti, a ispasti laf.
U svakom slucaju drustvo ko je prezivio /i bar malo ostao pri pameti/ taj je heroj, a sta je sve moglo biti...
Pozdrav
511. krupska je stigla preko nadvoznjaka do stadiona i Vidorije, a dolinom Japre prosla sve od Budimlic Japre, preko Suhace pa do Agica. Malo se puskaralo oko Novske planine i Karlica, a sve informacije su govorile da je grad prazan i da se 1. novska ukopava oko Svodne, tu bi se uz pomoc prijedorskih i sanskih jedinica, te razbijenih dijelova 2. KK (krupska, petrovacka i drvarska brigada) formirala polukruzna odbrana na liniji otprilike Svodna - na sjeveru Kozara - a juzno Volar - Ljubija - Omarska - Piskavica.
Istodobno HV ih je dobro prasio VBRovima preko Une i sa Busevica vise Otoke, kao i svim ostalim sto se je imalo. U nas je tad prvi puta dejstvovala haubicka artiljerija i to dosli topovi 130 mm, haubice 122 mm, VBRovi 127 mm (3x4), milina brate, a na MB vise niko nije ni obracao paznju. Nekad si u MB 80ku gledo ko u boga /to be jarabi/, iako si imao prije akcije 7 mina, od ceka 2 dimne, a cedo blanja od jutra do noci po tebi sa svim i svacim...
Na ovom podrucju bi se u slucaju totalnog napada HVa i Armije vjerovatno malo ukopali i cekali da se vidi hoce li im "gazda" poslati sta pomoci iz Srbije ili da sipaju jos goriva u traktore pa uz boziju pomoc na istok.
Medjutim dogovor sa Amerima je vec pao i sta ce ko jamiti /mislim da je u to doba VRS kontrolisala cca 45% teritorije, tako da im se moralo namiriti jos 4 % nazad/. E to ce ustimavanje ici naustrb teritorija u zapadnoj Bosni, pa ce se 511. krupska preko noci povuci sve do linije Otoka - M. Badic - Arapusa - Potkalinje - Sanska opstina (preko 30 km u rikverc, bez ikakvog vojnog opravdanja, lafo nekakva prozuofanziva 1.KK), Franjo ce svoje povuci preko Une /bio se prepao da cemo jamiti i Novi - Kostajnicu - Dubicu/ pa su zato i izginuli jer ih je navrat-nanos bacilo pred Srbe, da ne bi gluho bilo "muusljimani" izbili na Unu. Takodjer je bio dzometan pa je u stilu pravog gazde vratio MG, Sipovo i Ribnik /tisucljetne hrvatske teritorije/ i kako rece na TV parafraziram: Pa necemo se sporiti i ginuti oko hrpe kamena i borova. A jes' fino tudjim *urcem gloginje mlatiti, a ispasti laf.
U svakom slucaju drustvo ko je prezivio /i bar malo ostao pri pameti/ taj je heroj, a sta je sve moglo biti...
Pozdrav
- Macan Online
#189 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
"Franjo ce svoje povuci preko Une /bio se prepao da cemo jamiti i Novi - Kostajnicu - Dubicu/ pa su zato i izginuli jer ih je navrat-nanos bacilo pred Srbe, da ne bi gluho bilo "muusljimani" izbili na Unu. "
I to sam čuo da je puno HV poginulo kada su krenuli na B. Novi.
Valjda su im VRS pripremili doček
- Luke Perry
#190 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
5. Korpus ili HV nebitno, to je kao kad bi rekao da su Srbi bili pred Mostarom cijeli rat5. korpus pred Banja Lukom
- osa
#191 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
evo par informacija iz druge ruke. taj dan 18.09.1995 u bazi sjp u sisku bilo je 250 djelatnika, nismo ni znali da će ići napad preko une, ujutro smo normalno imali tjelesnu pripremu, tek kada su iznenada silna vozila saniteta i helikoprteri počeli stizati u bolnicu u sisak, saznali smo za akciju, negdje oko 11 sati zvali su iz zapovjedništva 1. gardijske brigade i tražili desantne čamce, imali smo 2 komada i to smo im transportirali u dvor, djelatnici koji su to vozili su nakon povratka s čuđenjem govorili"kakve budale, una od bajera do bajera, a oni vrše forsiranje i to u samom b. novom", una je taj dan tekla 4m/s što je jako nepovoljno za forsiranje desantnim čamcima a pogotovo pod vatrom. unatoč tome 1. je uspjela napraviti mali mostobran u novom, ali bez ikakvih daljnjih pomaka.Macan Online wrote:"Franjo ce svoje povuci preko Une /bio se prepao da cemo jamiti i Novi - Kostajnicu - Dubicu/ pa su zato i izginuli jer ih je navrat-nanos bacilo pred Srbe, da ne bi gluho bilo "muusljimani" izbili na Unu. "
2. gardijska koja je napadal u b. dubici je čak i prošla veći dio grada, ali zbog vodostaja koji sam spomenuo nije bilo moguće prebaciti tehniku prije svega tenkove, pa su ih jake srpske snage potisnule nazad.
u kostajnici napad nije praktički ni krenuo već se puškaralo sa obale na obalu.
od onih mojih djelatnika saznao sam da je od sela donji žirovac pa do samog dvora bilo navučeno brdo topništva i tenkova koji uopće nisu korišteni, po čemu smo zaključili da je netko preuranio s početkom akcije.
iz podataka koje smo kasnije saznali, vidjelo se da je akciju pokrenuo general vrbanac, na osnovu loših obavještajnih informacija, tj. pretpostavio jeda su srpske snage s druge strane une malobrojne, te da nije potrebno čekati, još dan dva da se posloži topništvo i ljudstvo, naime većina pripadnika 1. i 2. gardijske je 17.09. dignuta s godišnjih odmora i prebačena na polazne položaje te s već ujutro bili u akciji, bez dovoljno informacija o samom terenu i neprijateljskim snagama.
bilo je također rečeno da će 5. korpus djelovati dolinom une od pravca otoke prema svodnoj, te pritiskom na bok pomoći prebacivanju hv preko une, 5. korpus iz otoke nije ni mrdnuo.
kad ovu akciju pogledaš s vremenske distance, vidiš greške na svakom koraku, prije svega tajming, naime ovo se moglo odraditi odmah uz oluju, kad su srbi bili u rasulu a ceste zakrčene kolonama izbjeglica,ovako dalo im se mjesec dana vremena da se konsolidiraju i ukopaju jer tu linije nije ni bilo, nadalje una u to vrijeme nije ni najmanje bila pogodna za forsiranje, forsiranje je pokušano u tri grada, što govori i o neopreznosti a rekao bih i bahatosti napadača, pa na tom potezu ima sva sila vukojebina gdje se mogao raditi mostobran i zatim širiti operaciju, zatim je trebalo još bar dva dana da se postrojbe koje su napadale upoznaju sa stanjem na terenu i posloži topništvo i ostala tehnika jer čisto sumnjam da bi pripadnici gardijskih brigada izabrali kao mjesta forsiranja ona koja su bila u akciji itd. itd., ovako je jedan bahati general, želeći se proslaviti, svojim procjenama doveo do debakla.
akcija je zaustavljena 19.09. bilo je priča da su amerikanci prijetili hrvatskoj, te da su već i avioni iz aviana bili spremni za napad na hv, međutim sve su to laži, akciju je podržao i sam holbrooke, jer je trebalo hrvatima i bošnjacima teritorija za potkusurivanje, akcija je propala zbog loših obavještajnih procjena i bahatosti da ne kažem gluposti generala vrbanca, naravno i zbog jakog srpskog otpora, jer pad ovih gradova bi prijedor izložio kao na dlanu.
možda nisam u svemu u pravu rekoh ovo su informacije iz druge ruke, ali mislim da je većina ovog istina.
-
Ne pada mi na pamet
#192 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Bosnjaci nisu krenuli jer je bila namjera da se uzme B. Novi bez njih, tako da nisu ni obavijesteni. Ostalo je manje-vise tacno.osa wrote: akcija je zaustavljena 19.09. bilo je priča da su amerikanci prijetili hrvatskoj, te da su već i avioni iz aviana bili spremni za napad na hv, međutim sve su to laži, akciju je podržao i sam holbrooke, jer je trebalo hrvatima i bošnjacima teritorija za potkusurivanje, akcija je propala zbog loših obavještajnih procjena i bahatosti da ne kažem gluposti generala vrbanca, naravno i zbog jakog srpskog otpora, jer pad ovih gradova bi prijedor izložio kao na dlanu.
možda nisam u svemu u pravu rekoh ovo su informacije iz druge ruke, ali mislim da je većina ovog istina.
- osa
#193 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
ako im grmljavina topništva nije bila dovoljna obavijest, ne znam šta bi trebalo drugo,šalu na stranu moguće je i da je vrbanac brzao s akcijom i zbog tog razloga, nego u to vrijeme je postojala i informacija da je i sam gosp. izetbegović tražio zaustavljanje akcije, jer navodno nije htio da hv baš previše ordinira po bih, jer bi to povećavalo utjecaj hrvatske i bih hrvata u budućim pregovorima, a i hv bi kontrolirao prevelik teritorij bih.Ne pada mi na pamet wrote:Bosnjaci nisu krenuli jer je bila namjera da se uzme B. Novi bez njih, tako da nisu ni obavijesteni. Ostalo je manje-vise tacno.osa wrote: akcija je zaustavljena 19.09. bilo je priča da su amerikanci prijetili hrvatskoj, te da su već i avioni iz aviana bili spremni za napad na hv, međutim sve su to laži, akciju je podržao i sam holbrooke, jer je trebalo hrvatima i bošnjacima teritorija za potkusurivanje, akcija je propala zbog loših obavještajnih procjena i bahatosti da ne kažem gluposti generala vrbanca, naravno i zbog jakog srpskog otpora, jer pad ovih gradova bi prijedor izložio kao na dlanu.
- vivaldi
#194 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Ova tema nema ama bas nikakvog smisla bez aktivnijeg ukljucivanja nekoga tj. vise njih iz rs-a sa nekim informacijama.
Sve ovo su price i iskustva sa jedne strane i to sa onih najnizih vojnickih nivoa, ali sta se pricalo u drugoj "svlacionici"?.
ja sam npr. od par releventnih izvora cuo kako je sve bilo dogovoreno par sedmica ranije i da su dejtonske granice vec tada bile uglavnom ugovorene, a ofanzivom je formalno trebao biti oduzet visak teritorije rs-u. Sa mnogih tih polozaja je valjda vecina artiljerije vrs povucena par dana prije ofanzive sto je cak i obicnim vojnicima bilo sumnjivo, a civili vec pripremljeni za evakuaciju. To se nije moglo uraditi u sarajevu zbog velikog broja civila i moguce odmazde pa se islo na opciju reintegracije. Jedan razgovor mi je narocito ostao upecatljiv, kada sam jednu osobu u nekom neformalnom razgovoru pitao neke sasvim logicne stvari, on se toliko nasmijao da mi je bilo neprijatno. Smijeh je bio u fazonu "nemas ti pojma sta se ispod stola radilo i dogovaralo" i dodao kako su nazalost na svim stranama posljednjih mjeseci rata mnoge glave stradale bukvalno ni zbog cega.
detalje ne znam, ali bih naravno volio sazanti.
Sve ovo su price i iskustva sa jedne strane i to sa onih najnizih vojnickih nivoa, ali sta se pricalo u drugoj "svlacionici"?.
ja sam npr. od par releventnih izvora cuo kako je sve bilo dogovoreno par sedmica ranije i da su dejtonske granice vec tada bile uglavnom ugovorene, a ofanzivom je formalno trebao biti oduzet visak teritorije rs-u. Sa mnogih tih polozaja je valjda vecina artiljerije vrs povucena par dana prije ofanzive sto je cak i obicnim vojnicima bilo sumnjivo, a civili vec pripremljeni za evakuaciju. To se nije moglo uraditi u sarajevu zbog velikog broja civila i moguce odmazde pa se islo na opciju reintegracije. Jedan razgovor mi je narocito ostao upecatljiv, kada sam jednu osobu u nekom neformalnom razgovoru pitao neke sasvim logicne stvari, on se toliko nasmijao da mi je bilo neprijatno. Smijeh je bio u fazonu "nemas ti pojma sta se ispod stola radilo i dogovaralo" i dodao kako su nazalost na svim stranama posljednjih mjeseci rata mnoge glave stradale bukvalno ni zbog cega.
detalje ne znam, ali bih naravno volio sazanti.
-
eduscho
#195 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Preracunao se Francek, nije vjerovao jaranu Aliji da nece dalje od Krupe i Sane maknuti, pa poslao gardiste, bez pripreme preko Une, da ne bi, gluho bilo "muusljimani" izbili na istu. A u svatove se bez *urca ne ide - uvijek bilo...
U medjuvremenu, a vjerovatno i puno prije toga, jaran Alija sa kontom Slobom potvrdio da ce postovati dogovor i kad su popljackana srpska sela oko Novog vratio vojsku do Otoke, a zamisli bezobrazluka - nije svog kompica Franju izvijestio o istom. Ovaj poslao hude Gromove, Tigrove i ostalu zivinu preko vode, kad tamo - gle cuda???
Nije isto ganjati traktore sa babama u Oluji i kad te doceka cestit srpski domacin, pa red MB, red haubica, pa red VBRova, a cuo sam da su sa Batajnice dobili Migove, pa da su i oni malo ostrili nisanske sprave po sokcima.
Al' hajde neka bude kriv je Vrbanac, zna covjek iz druge ruke...
U medjuvremenu, a vjerovatno i puno prije toga, jaran Alija sa kontom Slobom potvrdio da ce postovati dogovor i kad su popljackana srpska sela oko Novog vratio vojsku do Otoke, a zamisli bezobrazluka - nije svog kompica Franju izvijestio o istom. Ovaj poslao hude Gromove, Tigrove i ostalu zivinu preko vode, kad tamo - gle cuda???
Nije isto ganjati traktore sa babama u Oluji i kad te doceka cestit srpski domacin, pa red MB, red haubica, pa red VBRova, a cuo sam da su sa Batajnice dobili Migove, pa da su i oni malo ostrili nisanske sprave po sokcima.
-
Tomo82
#196 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Ti si ozbiljno poremećen čovjek, ozbiljno. Tvoja mržnja prema hrvatima je patološka. Oluja je bila borba sa babama na traktorima? Hajd dobro, ako te to veseli neka ti. Nišanske sprave nisu mogli oštriti po šokcima jer ni 1. ni 2. gardijska brigada nisu iz Slavonijeeduscho wrote:Nije isto ganjati traktore sa babama u Oluji i kad te doceka cestit srpski domacin, pa red MB, red haubica, pa red VBRova, a cuo sam da su sa Batajnice dobili Migove, pa da su i oni malo ostrili nisanske sprave po sokcima.
Koliko ja vidim ti si u biti u borbama HV-VRS navijao za potonje. Priznaj, bit će ti lakše.
-
mirza11
#197 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Pa nego sta su,znaci 5 posto srba vam je drzalo 30 posto teritorije i gle cuda trebalo vam je pune tri godine da se naoruzavate pa da bi mogli uraditi Oluju,da ti mozda nije na pamet palo da kazes ko su bili pravi borci na ovom prostoru a ne kukavice kao hrvati koji imaju podrsku citavog zapada napadnu sa 10000 vojnika 100000 baba i civila sa traktorima u akciji koja je bila dogovorena sa sve tri strane i jos se time hvale,kako kazu cime se budala ponosi pametan se stidi,jarane otvori oci pitaj hrvate iz srednje bosne a djelom iz hercegovine naravno one koje smo ostavili da zive kako smo ih za usi izvlacili i kako smo se igrali sa njima,mislim nema vas ko da mrzi nego covjek ti samo kaze cinjenice da vi niste u ratu nista napravili sto je vrijedno pomena a i da ste kao narod kukavice,primjer navijacke tuce gdje nikad niste frontalno krenuli nego uvjek cekaju kako ce hinjski 100 na 10 udariti......ostavi tu pricu za neke ustascoljubce..........Tomo82 wrote:Ti si ozbiljno poremećen čovjek, ozbiljno. Tvoja mržnja prema hrvatima je patološka. Oluja je bila borba sa babama na traktorima? Hajd dobro, ako te to veseli neka ti. Nišanske sprave nisu mogli oštriti po šokcima jer ni 1. ni 2. gardijska brigada nisu iz Slavonijeeduscho wrote:Nije isto ganjati traktore sa babama u Oluji i kad te doceka cestit srpski domacin, pa red MB, red haubica, pa red VBRova, a cuo sam da su sa Batajnice dobili Migove, pa da su i oni malo ostrili nisanske sprave po sokcima.
Al' hajde neka bude kriv je Vrbanac, zna covjek iz druge ruke....
Koliko ja vidim ti si u biti u borbama HV-VRS navijao za potonje. Priznaj, bit će ti lakše.
-
eduscho
#198 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Ma pusti ba Mirza p...e havajske, pa i u onom ratu ko im je cuvao NDH neg' Bosnjo, oni su svi bili u zapovjednistvima i stozerima, ma k'o i u ovom ratu. Nazalost nasu umjesto da ih se klonimo odmah '90 mi se ko muha na govno zalijepili, zato i jesmo proslo kako vec jesmo. Cede ne volim zbog svega sto se desilo /a sto se moglo sprijeciti da smo imali pameti/, ali ovi su mi jos gori jer su *ovna hinjava i podmukla. Zahebali su nas na sto nacina i jos im je krivo sto te njihove /nazovi/ pobjede ne slavimo kao nesto nama najdraze. Pa mjesec dana Sarajeva '92 ili G. Vakufa'93 ili Gorazda '94 ili Bihaca '95 vrijedi vise nego sve Oluje, Bljeskovi i slicne elementarne nepogode zajedno, uvijek to imaj na umu.
Ma to su ti latini - stare varalice...
-
dr trocki
#199 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
eduscho wrote:Ma pusti ba Mirza p...e havajske, pa i u onom ratu ko im je cuvao NDH neg' Bosnjo, oni su svi bili u zapovjednistvima i stozerima, ma k'o i u ovom ratu. Nazalost nasu umjesto da ih se klonimo odmah '90 mi se ko muha na govno zalijepili, zato i jesmo proslo kako vec jesmo. Cede ne volim zbog svega sto se desilo /a sto se moglo sprijeciti da smo imali pameti/, ali ovi su mi jos gori jer su *ovna hinjava i podmukla. Zahebali su nas na sto nacina i jos im je krivo sto te njihove /nazovi/ pobjede ne slavimo kao nesto nama najdraze. Pa mjesec dana Sarajeva '92 ili G. Vakufa'93 ili Gorazda '94 ili Bihaca '95 vrijedi vise nego sve Oluje, Bljeskovi i slicne elementarne nepogode zajedno, uvijek to imaj na umu.
Kad ste toliki junaci ,sto si niste oslobodili zemlju od cetnika i to barem od domacih.
-
Tomo82
#200 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
1. Tri godine se naoružavali. Pa eto, trebali smo ko vi u samoubilačke akcije, herojski je poginuti tako, ko rusi, svi u napad. A usput, ta tvrdnja nije ispravna. Ali koga zanimaju činjenice, jel....mirza11 wrote:Pa nego sta su,znaci 5 posto srba vam je drzalo 30 posto teritorije i gle cuda trebalo vam je pune tri godine da se naoruzavate pa da bi mogli uraditi Oluju,da ti mozda nije na pamet palo da kazes ko su bili pravi borci na ovom prostoru a ne kukavice kao hrvati koji imaju podrsku citavog zapada napadnu sa 10000 vojnika 100000 baba i civila sa traktorima u akciji koja je bila dogovorena sa sve tri strane i jos se time hvale,kako kazu cime se budala ponosi pametan se stidi,jarane otvori oci pitaj hrvate iz srednje bosne a djelom iz hercegovine naravno one koje smo ostavili da zive kako smo ih za usi izvlacili i kako smo se igrali sa njima,mislim nema vas ko da mrzi nego covjek ti samo kaze cinjenice da vi niste u ratu nista napravili sto je vrijedno pomena a i da ste kao narod kukavice,primjer navijacke tuce gdje nikad niste frontalno krenuli nego uvjek cekaju kako ce hinjski 100 na 10 udariti......ostavi tu pricu za neke ustascoljubce..........Tomo82 wrote:Ti si ozbiljno poremećen čovjek, ozbiljno. Tvoja mržnja prema hrvatima je patološka. Oluja je bila borba sa babama na traktorima? Hajd dobro, ako te to veseli neka ti. Nišanske sprave nisu mogli oštriti po šokcima jer ni 1. ni 2. gardijska brigada nisu iz Slavonijeeduscho wrote:Nije isto ganjati traktore sa babama u Oluji i kad te doceka cestit srpski domacin, pa red MB, red haubica, pa red VBRova, a cuo sam da su sa Batajnice dobili Migove, pa da su i oni malo ostrili nisanske sprave po sokcima.
Al' hajde neka bude kriv je Vrbanac, zna covjek iz druge ruke....
2. Imali podršku čitavog zapada? A kao "zapad" je skup država koje imaju ISTE interese? Šta sve neću pročitat....
3. U oluji je 150.000 vojnika HV-a napalo 50.000 vojnika srpske strane. Omjer 3-1 u korist napadača, koji je preporučljiv kad se ide u ofenzivne akcije. Ako te baš zanima akcija "oluja" ima literature pa čitaj. Ali vidim da te ne zanima, pa i dalje udri paušalno.
4. "hrvate iz srednje bosne a djelom iz hercegovine naravno one koje smo ostavili da zive kako smo ih za usi izvlacili i kako smo se igrali sa njima" - kao što kažeš, čime se budala ponosi pametan se stidi
5. Kao primjer kukavičluka naroda navodiš mi navijačke tuče? Taj je argument stvarno nemoguće pobiti
6. Mi smo rat u Hrvatskoj dobili. Hrvatska je od Jadrana do Dunava, od Mure do Une. u NATO-u smo, biti ćemo i u EU jednog dana. Idem gdje hoću i ne treba mi viza za svaku pripizdinu. Unatoč neviđenoj pljački u privatizaciji i nesposobnim vladama, živi se solidno. A ti i pajdo eduscho slobodno palamudite o "latinima" i "hinjskim kukavicama". Mislio sam da je na ovom forumu rasprava ipak na višoj razini.