Konjic/VI Korpus ARBiH

Post Reply
seln

#176 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by seln »

Duka Dizel wrote: To nije moglo biti delo nekog blesavog pojedinca. To je takodje UZP, samo treba videti dokle seže i koji nivoi vlasti su umešani.
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Mashallah, sad znamo da je samo Srbija bila bez UZP....
zatvorite temu, pijetet je odavno otisao u kurac, sve zbog sitnih provokatora.
seln

#177 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by seln »

Novak20 wrote:
seln wrote:
Novak20 wrote:PREMINULA TRI DIREKTNA SVJEDOKA
A ovo je insinuacija u smislu...?
Samo konstatacija iz članka. Šta novinar insinuira neka svako zaključi za sebe.

http://www.zurnal.info/novost/20825/ubi ... sjekli-usi...-
A ti dobar insan, pa prenio i nama... :-)
Novak20

#178 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Novak20 »

BHCluster wrote:Ovim zlocincima zelim ni manje ni vise nego istu sudbinu njihovi zrtava!
Polako, nije im dokazano da su zločinci jer sud vodi postupak na rate 20 godina.
julisiz es grant

#179 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by julisiz es grant »

seln wrote:
llull wrote:Ok, vidim divna razmisljanja imamo ovdje ...
Oni su zlocinci, klali su i ubijali po Zvorniku, Prijedoru, Srebrenici ...

Sta fali sto je 1992 godine nekoliko nasih jarana likvidiralo cijelu porodicu, dva puta streljalo sedmogodisnjeg djecaka... Sta fali, hajde de i oni su ubijali nas...

Bosno moja, samo treba otici iz tebe ... dok god i bosnjaci i srbi i hrvati budu ovako razmisljali nece nama nikada biti rahat ovdje ...
Ne izvrci, to niko nije ni pomislio, a kamo li rekao.
Meni kroz tvoje postove provijava potreba da nas divljake misioniras i prevedes u civilizaciju, jer eto ne znamo da cijenimo tudje zrtve.
Niko ovaj zlocin nije poricao ni umanjivao (ja licno smatram da je 12 godina zatvora premalo), no, ima i nekoliko drugih argumenata koji su na mjestu...
cemu patetika? Hoce li zlocin biti manje strasan ako se napisu samo cinjenice umjesto ovog pateticnog teksta?
I ako je zlocinac vec osudjen, cemu zavijanje za pravdom? Moze se kritizirati premala kazna, eventualno nekaznjavanje saucesnika... ovako sam dobio utisak da niko nije ni optuzen.
I ja smatram da je kazna premala, ali mi je istovremeno drago da je odslužio u cjelosti...i iznenađen sam iskreno da nije po evropskim standardima pušten ranije. Ko je u Hagu osuđen recimo na 20 godina obično odsluži malo više od tih 12. Volio bih znati da li i ostali ratni zločinci u BiH služe kazne u cjelosti, posebno oni Srbi koji leže u Foči. Ali to je nemoguće saznati.
splinter

#180 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by splinter »

kiligonzales wrote:
Duka Dizel wrote:
Qler wrote:Zločin, i nema šta drugo biti. Ne znam ko može reći da nije ili tražiti opravdanje. Jednostavno, bez diskusije.

Razlika je sto je ovo koliko vidim odham procesuirano, osudjeni su, ili optuzeni svi ukljuceni, i vecinom su to bili izolovani slucajevi a ne plan od vrha vlasti...

Svakako, svi zlocini se trebaju jednako tretirati, bez obzir ko je koga ubijao.
Ako je 25 godina posle za tebe "odmah"...ajd dobro onda.

Ove zločine je neko prikrivao i opstruisao njihovo procesuiranje svo vreme.
A nije u pitanju nikakav individualni zločin, niti incident već zločini koji su rezultirali eliminacijom, uklanjanjem i prisilnim raseljavanjem celokupne srpske populacije u Konjicu.
To nije moglo biti delo nekog blesavog pojedinca. To je takodje UZP, samo treba videti dokle seže i koji nivoi vlasti su umešani.

A činjenica da je konjički ratni kadar posle rata prilično napredovao i neobično mnogo je prisutan u tužilaštvu BiH, može biti samo indicija zašto za ove zločine još niko nije odgovarao.
I ovi prvooptuženi nešto naprasno krepaše.
Ne pricaj gluposti. Za zlocine oko Konjica itekako je bilo optuznica i imena. 60 minuta je davno govorila o tome, a bome nije da tome pomena nije bilo u drugim emisijama, tekstovima, medijima.

Gledaj operativnu zonu jedne i druge vojske, gdje je bio raspored tih sela, u njoj ili van nje, da li je zlocin tu bio neminovan zbog toga sto su vojnici i civili bili izmjesani ili nisu, ne moze se tek tako okvalifikovati svaki zlocin kao UZP, da bi optuzio cijelu jedinicu ili njeno rukovodstvo, moras imati naredbu unutar te jedinice, da bi digao to na veci nivo, moras imati cijeli lanac te naredbe i njen put, citavu organizaciju zlocina. Na kraju sve to treba dokazati neoborivim cinjenicama. Istraga i optuznica nisu dovoljni da bi se neko proglasio krivim.

Vidjeli smo to na slucaju Seselja. I Hrvati i Bosnjaci bi se zakleli da je on kriv. Pravo je reklo da nije. Takvih slucajeva je u pravu more.
Problem je što ljudi od svega prave senzaciju a i upadaju ko padobranci na teme a potpuno neinformisani o svemu pa onda ispadaju smiješni iako vjerovatno imaju dobre namjere. Svaki zločin je zločin i tako ga treba i trentirati a počionice privesti licu pravde. Nema tu izuzetaka i nema ništa nejasno, problem je taj senzacionalizam i neinformiranost. Nadam se da će mali anđeo bar dobiti ulicu u Konjicu ako ništa.
BHCluster

#181 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by BHCluster »

Novak20 wrote:
BHCluster wrote:Ovim zlocincima zelim ni manje ni vise nego istu sudbinu njihovi zrtava!
Polako, nije im dokazano da su zločinci jer sud vodi postupak na rate 20 godina.
Pa ko su ti sto su u sudovima a koce ovaj proces? Nista drugo nego saucesnici u ovm zlocinu i svim drugim.
Duka Dizel

#182 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Duka Dizel »

kiligonzales wrote:
Duka Dizel wrote:
Ako je 25 godina posle za tebe "odmah"...ajd dobro onda.

Ove zločine je neko prikrivao i opstruisao njihovo procesuiranje svo vreme.
A nije u pitanju nikakav individualni zločin, niti incident već zločini koji su rezultirali eliminacijom, uklanjanjem i prisilnim raseljavanjem celokupne srpske populacije u Konjicu.
To nije moglo biti delo nekog blesavog pojedinca. To je takodje UZP, samo treba videti dokle seže i koji nivoi vlasti su umešani.

A činjenica da je konjički ratni kadar posle rata prilično napredovao i neobično mnogo je prisutan u tužilaštvu BiH, može biti samo indicija zašto za ove zločine još niko nije odgovarao.
I ovi prvooptuženi nešto naprasno krepaše.
Ne pricaj gluposti. Za zlocine oko Konjica itekako je bilo optuznica i imena. 60 minuta je davno govorila o tome, a bome nije da tome pomena nije bilo u drugim emisijama, tekstovima, medijima.

Gledaj operativnu zonu jedne i druge vojske, gdje je bio raspored tih sela, u njoj ili van nje, da li je zlocin tu bio neminovan zbog toga sto su vojnici i civili bili izmjesani ili nisu, ne moze se tek tako okvalifikovati svaki zlocin kao UZP, da bi optuzio cijelu jedinicu ili njeno rukovodstvo, moras imati naredbu unutar te jedinice, da bi digao to na veci nivo, moras imati cijeli lanac te naredbe i njen put, citavu organizaciju zlocina. Na kraju sve to treba dokazati neoborivim cinjenicama. Istraga i optuznica nisu dovoljni da bi se neko proglasio krivim.
Čim su pohapšeni visoki ratni funkcioneri iz Konjica poput tog Nikšića, to znači da postoje osnovane sumnje da je sve planirano iz vrha tadašnje gradske vlasti.
Videćemo s čime raspolaže tužilaštvo.
Ali je smešno da za zločine tih razmera odgovara samo neka budala sa ulice.

"Tvrdeći, dakle, da su sve ostale optužbe protiv njega montirane - osim onih koje je sam prihvatio - Miralem Macić je najavio da će tokom svedočenja pokazati da je za sve zločine odgovoran tadašnji vrh vojno-policijske i civilne vlasti u Konjicu. Ta saznanja opisao je u svojim zabeleškama na nešto više od 50 strana sveske A4 formata koje je priložio u sudske spise, nazivajući ih svojim dnevnikom.

“Dnevnik” Miralema Macića

Taj spis Macić počinje zapažanjem da je 1994. godine u Konjicu on, praktično, oslobođen krivice za sva dotadašnja ubistva. “Pustili su me iz zatvora da i dalje ubijam. Oni su i tada znali za sva ubistva koja sam počinio, ali nisu me sudili za njih. Da su me tada osudili i za ostalo što sam uradio, dobio bih najviše 15 godina zatvora. Kada su me pustili iz zatvora, bio sam samo stotinjak metara udaljen od policije i tužilaca, ali nisu me sudili. Ne, oni mene sada žele da sude ispočetka. Oni žele da na meni prikriju ostale ubice i naredbodavce, jer misle da sam ja već bio 12 godina u zatvoru, pa je meni svejedno. Ali, nije mi svejedno. Ja sada zbog svoje dece želim da kažem šta se i kako se desilo. Želim da moja deca saznaju od mene šta ja jesam uradio i zašto sam to uradio“, napisao je Macić u svojim beleškama u koje je “NR” imao uvid.

U tim spisima otkriva kako su na području Konjica naređivana i izvršavana ubistva Srba, razotkrivajući lanac komandne odgovornosti i saučesnika u ubijanju Srba u okolnim selima. “Tačno je da sam učestvovao u napadu na Bradinu. Mi smo postrojeni dan ranije, 24. maja 1992. godine i to nam je bio politički zadatak da napadnemo Bradinu… Ubio sam Srđana Koprivicu, ali uradio sam to po naređenju Ševka Nikšića, koji je bio zamenik komandira SJB Konjic, ali je faktički imao svu vlast. Ja sam tada imao 22 godine. Meni su naredili da palim i ubijam, a sad mi sude. Verovao sam Ševki Nikšiću da sve što on kaže, mora da se i uradi. Mislio sam da tako treba. Sada vidim da žele od mene da naprave monstruma… Bradinu smo spalili 12. jula 1992. godine, jer su nam rekli da su Srbi krivi za ubistvo naših ljudi u Repovcima. Sada znamo da ih nisu ubili Srbi, nego naši. Ali, tada nismo znali. Nama su rekli da su krivi Srbi iz Bradine i mi smo krenuli na Bradinu, lovili smo ih, oni su bežali, skrivali su se i u tunel, a mi smo ih pronalazili i ubijali. Ko je više ubijao, više je i napredovao“, piše Macić u svojim beleškama.

Na jednom mestu čak detaljno opisuje i slučaj odsecanja glave jednom Srbinu i odnošenje odsečene glave u komandu u Konjicu gde su navodno bile prisutne glavne političke i vojne vođe. “Zločini u Konjicu su bili javni, ništa nije skrivano, svi su znali. Želim da ih sve pozovete i da ih gledam u oči dok svedoče”, napisao je Macić u svom predlogu Sudu BiH, navodeći dugu listu svedoka čije pozivanje sada traži od svog advokata Duška Tomića."
julisiz es grant

#183 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Evo recimo, da otvorim temu o upravo izašloj vijesti u Klixu

https://www.klix.ba/vijesti/bih/podignu ... /171206038

ne bih 2 odgovora dobio.
Ovaj Mane Đurić je bio aktivan i u Srebrenici 1995, vjerovatno i ostali. Još jedna razlika između "naših" i njihovih zločinaca je što je većina njihovih ponaosob držala kontinuitet u činjenju zločina.
kiligonzales

#184 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by kiligonzales »

Gojeni H wrote:
"Maciću je danas istekla dvanestogodišnja zatvorska kazna na koju je bio osuđen zbog zločina protiv civila, jer je u ratu na teritoriji opštine Konjic ubio porodicu Golubović, oca, majku i dvoje male djece."

Ovakav sistem ce radjati jos mnogo ubica i zlocinaca.
Sud koji ovako osudjuje nasilni kriminal i ratne zlocine je i sam kriminalan.
Kad je Erdemovic dobio 5 godina pred Hagom za strijeljanje na desetke srebrenickih civila, kako uopste pravdu nazvati pravdom, tako je i sa ovim slucajem.

Evo hrvatska sestorka uskoro na slobodi, svi sabrali 111 godina zatvora, od kojih ce 2/3 kazne odsluziti, kad se oduzmu godine u procesu, eto ih na slobodi za par godina, neki i ove godine.

Ispade da su blago receno najebali samo oni koji su kasnije uhapseni i procesuirani i osudjeni.

Eto likovi poput Krajisnika, Plavsicke, Sljivancanica i nekih drugih sada su slobodni ljudi, koliko ce jos biti takvih...

Zlo koje su posijali je nemjerljivo zatvorskim kaznama.
julisiz es grant

#185 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

kiligonzales wrote:
Gojeni H wrote:
"Maciću je danas istekla dvanestogodišnja zatvorska kazna na koju je bio osuđen zbog zločina protiv civila, jer je u ratu na teritoriji opštine Konjic ubio porodicu Golubović, oca, majku i dvoje male djece."

Ovakav sistem ce radjati jos mnogo ubica i zlocinaca.
Sud koji ovako osudjuje nasilni kriminal i ratne zlocine je i sam kriminalan.
Kad je Erdemovic dobio 5 godina pred Hagom za strijeljanje na desetke srebrenickih civila, kako uopste pravdu nazvati pravdom, tako je i sa ovim slucajem.

Evo hrvatska sestorka uskoro na slobodi, svi sabrali 111 godina zatvora, od kojih ce 2/3 kazne odsluziti, kad se oduzmu godine u procesu, eto ih na slobodi za par godina, neki i ove godine.

Ispade da su blago receno najebali samo oni koji su kasnije uhapseni i procesuirani i osudjeni.

Eto likovi poput Krajisnika, Plavsicke, Sljivancanica i nekih drugih sada su slobodni ljudi, koliko ce jos biti takvih...

Ipak treba imati u vidu da je Erdemovićevo svjedočenje značajno pomoglo da se osude na višedecenijske kazne njegovi saučesnici Savanović, Kos, Goronja (da nije bilo njega teško bi se saznala njihova imena jer ih preživjele žrtve nisu poznavale) i dr, kao i potpukovnik Vuijadin Popović, pa i Mladić i drugi u Hagu.
Novak20

#186 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Novak20 »

seln wrote:
Novak20 wrote:
seln wrote:[
A ovo je insinuacija u smislu...?

Pa šta hoćeš ? Živim ovdje i volio bih da pravosuđe odradi ovakve postupke na vrijeme a ne da ih razvlači dok svjedoci ne poumru i slučaj se ne ispolitizuje. Ne znam šta te toliko pogodilo da reaguješ.
foton

#187 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by foton »

Novak20 wrote:
Roccohljup wrote:Hebo te zivot, pa vi nađete na ovakvoj temi da se prepirete, brojite zrtve i krvna zrnca, te procjenjujete koji je zločin tezi ili veci?????

ZLOČIN JE ZLOČIN I ZA SVAKI KRIVCI TREBAJU DA ODGOVARAJU. ......haug.
Naravno. Samo ko da im sudi ? Plemenski poglavica kad je već Sud korumpiran i nesposoban ?

Vladavina prava osnov je svega. Pogotovo u ovakvoj državi, samo što se pravo povlači pred politikom.
Izvini na uvredi, ali ovo je tipican stav jednog UZP-ovca. "Sud je korumpiran i nema ko da sudi."

Eh pa ima ko da sudi. UZP-ovcima TREBA nepovjerenje u sud. Njima TREBA pristrasan Hag. Njima TREBA da se sudi samo njima. Kad dodje spoznaja da se sudi i drugima, to je odmah samo farsa. Vidjena taktika je i optuzivanje ljudi za koje se zna da im se ne moze dokazati krivica, a ocrniti ih u medijima, pa kad ih puste iz Haga - eto ga, muslimanski sud. Sud postoji i zato opet kazem kao Roccohljup,

ZLOČIN JE ZLOČIN I ZA SVAKI KRIVCI MORAJU DA ODGOVARAJU. I nema relativizacije zlocina i nema opravdanja.

PS Ni ja nikad nisam cuo onu pjesmicu o Caci. I bas da vidimo hoce li lokalni fudbalski tim iz Konjica odigrati utakmicu sa Macicem na dresovima.
Duka Dizel

#188 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Duka Dizel »

julisiz es grant wrote:Evo recimo, da otvorim temu o upravo izašloj vijesti u Klixu

https://www.klix.ba/vijesti/bih/podignu ... /171206038

ne bih 2 odgovora dobio.
Ovaj Mane Đurić je bio aktivan i u Srebrenici 1995, vjerovatno i ostali. Još jedna razlika između "naših" i njihovih zločinaca je što je većina njihovih ponaosob držala kontinuitet u činjenju zločina.

Eto, čak su i "vaši" zločinci bolji od njiovih.
kiligonzales

#189 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by kiligonzales »

Duka Dizel wrote: Čim su pohapšeni visoki ratni funkcioneri iz Konjica poput tog Nikšića, to znači da postoje osnovane sumnje da je sve planirano iz vrha tadašnje gradske vlasti.
Videćemo s čime raspolaže tužilaštvo.
Ali je smešno da za zločine tih razmera odgovara samo neka budala sa ulice.

"Tvrdeći, dakle, da su sve ostale optužbe protiv njega montirane - osim onih koje je sam prihvatio - Miralem Macić je najavio da će tokom svedočenja pokazati da je za sve zločine odgovoran tadašnji vrh vojno-policijske i civilne vlasti u Konjicu. Ta saznanja opisao je u svojim zabeleškama na nešto više od 50 strana sveske A4 formata koje je priložio u sudske spise, nazivajući ih svojim dnevnikom.

“Dnevnik” Miralema Macića

Taj spis Macić počinje zapažanjem da je 1994. godine u Konjicu on, praktično, oslobođen krivice za sva dotadašnja ubistva. “Pustili su me iz zatvora da i dalje ubijam. Oni su i tada znali za sva ubistva koja sam počinio, ali nisu me sudili za njih. Da su me tada osudili i za ostalo što sam uradio, dobio bih najviše 15 godina zatvora. Kada su me pustili iz zatvora, bio sam samo stotinjak metara udaljen od policije i tužilaca, ali nisu me sudili. Ne, oni mene sada žele da sude ispočetka. Oni žele da na meni prikriju ostale ubice i naredbodavce, jer misle da sam ja već bio 12 godina u zatvoru, pa je meni svejedno. Ali, nije mi svejedno. Ja sada zbog svoje dece želim da kažem šta se i kako se desilo. Želim da moja deca saznaju od mene šta ja jesam uradio i zašto sam to uradio“, napisao je Macić u svojim beleškama u koje je “NR” imao uvid.

U tim spisima otkriva kako su na području Konjica naređivana i izvršavana ubistva Srba, razotkrivajući lanac komandne odgovornosti i saučesnika u ubijanju Srba u okolnim selima. “Tačno je da sam učestvovao u napadu na Bradinu. Mi smo postrojeni dan ranije, 24. maja 1992. godine i to nam je bio politički zadatak da napadnemo Bradinu… Ubio sam Srđana Koprivicu, ali uradio sam to po naređenju Ševka Nikšića, koji je bio zamenik komandira SJB Konjic, ali je faktički imao svu vlast. Ja sam tada imao 22 godine. Meni su naredili da palim i ubijam, a sad mi sude. Verovao sam Ševki Nikšiću da sve što on kaže, mora da se i uradi. Mislio sam da tako treba. Sada vidim da žele od mene da naprave monstruma… Bradinu smo spalili 12. jula 1992. godine, jer su nam rekli da su Srbi krivi za ubistvo naših ljudi u Repovcima. Sada znamo da ih nisu ubili Srbi, nego naši. Ali, tada nismo znali. Nama su rekli da su krivi Srbi iz Bradine i mi smo krenuli na Bradinu, lovili smo ih, oni su bežali, skrivali su se i u tunel, a mi smo ih pronalazili i ubijali. Ko je više ubijao, više je i napredovao“, piše Macić u svojim beleškama.

Na jednom mestu čak detaljno opisuje i slučaj odsecanja glave jednom Srbinu i odnošenje odsečene glave u komandu u Konjicu gde su navodno bile prisutne glavne političke i vojne vođe. “Zločini u Konjicu su bili javni, ništa nije skrivano, svi su znali. Želim da ih sve pozovete i da ih gledam u oči dok svedoče”, napisao je Macić u svom predlogu Sudu BiH, navodeći dugu listu svedoka čije pozivanje sada traži od svog advokata Duška Tomića."
Sumnje su jedno, istraga drugo, optuznica trece, a cetvrto sud , te dokazivanje krivice je peto.

Ne moze se na osnovu jednog dnevnika sjecanja presudjenog zlocinca graditi cijeli slucaj i odbraniti kao takav.

Ako navodi clanka budu tacni, opet se to nikome ne moze zakaciti kao UZP barem po ovome sto u clanku pise.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#190 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by prljavi Hare »

Naježio sam se čitajući uvodni post i članak,jer dobro znam kako je to "kada dođu po tebe".Dželatima dokazati nedjelo i osuditi ih na najveću
moguću kaznu!Čuj ubili dječaka od 12. godina? :? Proklet bio ko ima i mrvu opravdanja,razumijevanja i empatije za zlikovce!!!
Nikakvi poređenje i opravdanje sa zločinima drugih ne može opravdati i reltivizirati zlodjelo!!

Čuj amidža Nerke trenerke... :-)
Duka Dizel

#191 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Duka Dizel »

foton wrote: I bas da vidimo hoce li lokalni fudbalski tim iz Konjica odigrati utakmicu sa Macicem na dresovima.
Zbog Macića niko nije ni prstom mrdnuo, ali zbog ovih 13 na čelu sa amidžom Ševkom se vidimo već propinju na noge kojekakva udruženja.
kiligonzales

#192 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by kiligonzales »

julisiz es grant wrote:
kiligonzales wrote:

Ipak treba imati u vidu da je Erdemovićevo svjedočenje značajno pomoglo da se osude na višedecenijske kazne njegovi saučesnici Savanović, Kos, Goronja (da nije bilo njega teško bi se saznala njihova imena jer ih preživjele žrtve nisu poznavale) i dr, kao i potpukovnik Vuijadin Popović, pa i Mladić i drugi u Hagu.
Stoji ta cinjenica da je pomogao, ali 5 godina je nagrada za takvo sto, kao sto je i ovih 20 godina nagrada za sestorku, 40 za Karadzica i dozivotna za Mladica.
SmokingMan

#193 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by SmokingMan »

Primjer kako čovjek sa oružjem može biti "slijepac" oduzete pameti.Zločin ne smije biti amnestiran,niti sakriven od strane "onih" koji su dosta toga svjesno sakrili od pravde.
seln

#194 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by seln »

Novak20 wrote:
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
ovo_malo_duse

#195 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by ovo_malo_duse »

Novak20 wrote: Samo konstatacija iz članka. Šta novinar insinuira neka svako zaključi za sebe.

Ma novinar i njegova objektivnost me moze povuci .......

Postoje istina i izvrnuta istina.... Istina je da je U Brdini bilo 300 para vojnih i nauruzanih vojnih lica, koji su zaustvili sabracajnicu Konjic -Srajevo. Istina je da su zaustavljali i marterirali ljude i na kraju potpuno blokirali put Konjic - Sarajevo. Istina je da su su se oglusili na sve pokusaje dogovora jer su ocekivali prodor Cetnika iz Hadzica i spajanje sa Istima. Istina je i da se bradina morala osloboditi jer je od toga ovisio opstanak i Sarajeva i Drzave

Ne kazem da nije bilo pojedinacnih zlocina tokom akcije oslobadznja ali 99% ovih u Bradini koji se ubrajaju u civilne zrtve su izginuli u borbenim dejstvima i kasnije su pokupljeni po sumi i rovovima okolo i ukopani u zajednickoj grobnici.

Naravno da se ogradzujem od toga sta se poslije desavalo sa zarobljenim koji su odvedeni u Celebice. Al pokusaj predstavljanja ovoga kao napada na nevino srpsko selo. Ma hajte ba pa vojvoda u Bradini je pred svima ubio srpskog mladica ( neznam mu ime) kog mati nije dala ukopat zajedno sa ostalima ( ovo je 100% istina momak ukopan je pored) samo zato sto je istupio i rekao ljudi to su nase komsije trebamo se dogovoriti.

Istina je da su pronadzene karte i dokumenti koji su opisivali planove prodora iz Hadzica do Bradine i dalje preko ovih sela gore Repovci Tuhobic Hasanovici do Donjeg Sela da se odsjece Konjic i zauzme...

Za zlocine u Celebicima su oni koji su ih pocinili i naredzivali kaznjeni, sami smo ih isporucili i ovih 13 nije trebalo hapsit na ovaj nacin sami bi se javili da su dobili pozive i nek ako im mogu dokazat krivicu nek ih osude. Niko ih nece slavit ko heroje.

Ali da je Bradina golobrado nevino srpsko selo tu pricu mozete samo prodat buducim dobrovoljcima iz Srbije.
seln

#196 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by seln »

Novak20 wrote:
seln wrote:
Novak20 wrote:

Pa šta hoćeš ? Živim ovdje i volio bih da pravosuđe odradi ovakve postupke na vrijeme a ne da ih razvlači dok svjedoci ne poumru i slučaj se ne ispolitizuje. Ne znam šta te toliko pogodilo da reaguješ.
Ti si sitni provokator, koji konstantno pokusava kroz diskusiju provuci "svi su isti... zapravo, vi Mosnjaci ste i gori, ali eto, neka vam bude bare-bare".
Duka Dizel

#197 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Duka Dizel »

kiligonzales wrote:
Sumnje su jedno, istraga drugo, optuznica trece, a cetvrto sud , te dokazivanje krivice je peto.

Ne moze se na osnovu jednog dnevnika sjecanja presudjenog zlocinca graditi cijeli slucaj i odbraniti kao takav.

Ako navodi budu clanka budu tacni, opet se to nikome ne moze zakaciti kao UZP barem po ovome sto u clanku pise.
A čuj, slučaj genocida u Srebrenici je svojevremeno izgradjen samo na osnovu svedočenja čoveka koji je sam pobio hiljadu ljudi (tako on rekao) i dobio za to 5 godina.

Ono što je bitno, žrtve postoje i zločini su se desili.

Ne bi bilo prvi put da sud konstatuje da su se veliki zločini nad Srbima nesumnjivo desili, ali eto ne može se nikom dokazati direktna krivica. Nema ni individualne krivice, a kamoli komandne odgovornosti.

Zločini nad Srbima se uglavnom tretiraju kao neki incidenti, slučajnosti, nešto kao ubistva u sportskom lovu.
kiligonzales

#198 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by kiligonzales »

llull wrote:Ok, vidim divna razmisljanja imamo ovdje ...
Oni su zlocinci, klali su i ubijali po Zvorniku, Prijedoru, Srebrenici ...

Sta fali sto je 1992 godine nekoliko nasih jarana likvidiralo cijelu porodicu, dva puta streljalo sedmogodisnjeg djecaka... Sta fali, hajde de i oni su ubijali nas...

Bosno moja, samo treba otici iz tebe ... dok god i bosnjaci i srbi i hrvati budu ovako razmisljali nece nama nikada biti rahat ovdje ...
Besmisleno je braniti bilo kakav zlocin, medjutim ljudi se ne osudjuju na osnovu medijskih clanaka, vec na osnovu dokaza i njihove nepobitnosti.
horkesh

#199 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by horkesh »

Svaki zločin treba procesuirati, a krivce adekvatno kazniti.

Ovo je posebno potresna priča jer su među stradalima i djeca, a u procesuiranju takvih monstruma ne bi trebalo biti milosti.

S druge strane, pokretač teme u uvodu kaže:
llull wrote: Ovo ocigledno nikoga ne pogadja, nije zlocin ocigledno za vecinu ?
Ne znam šta je s tim htio reći? Vijest o podizanju optužnice, kao i Bursaćov komentar, objavljen je u svim federalnim medijima i sam zločin naišao je na opštu osudu i pozive na procesuiranje.

Je li možda očekivao posebnu temu na forumu da bude pokrenuta, je li to mjerilo toga šta koga pogađa, ne kontam?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#200 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Nurudin »

duh_sa_sjekirom wrote:
Nurudin wrote: Nije riječ o blaćenju političke stranke, nego o vašem licemjernom ponašanju , forumskih multietničara.
Nisam ga ja oblatio, fino ti stoji sve na linku portala Žurnal .
Ne agitujem za sda samo mi se gadite sa svojim licemjerstvom
Kakvim i čijim licemjerstvom?
Kakve veze ima šta piše neki tamo Žurnal i ko garantuje da upravo nisi ti to napisao?
Zašto koristiš tuđu nesreću da osvojiš koji politički poen? Zar to nije za gadljivost?
a jbg , ja mislim da sam bio jasan , a tebi ako nisam tvoj problem
Post Reply