kiligonzales wrote:Duka Dizel wrote:
Ako je 25 godina posle za tebe "odmah"...ajd dobro onda.
Ove zločine je neko prikrivao i opstruisao njihovo procesuiranje svo vreme.
A nije u pitanju nikakav individualni zločin, niti incident već zločini koji su rezultirali eliminacijom, uklanjanjem i prisilnim raseljavanjem celokupne srpske populacije u Konjicu.
To nije moglo biti delo nekog blesavog pojedinca. To je takodje UZP, samo treba videti dokle seže i koji nivoi vlasti su umešani.
A činjenica da je konjički ratni kadar posle rata prilično napredovao i neobično mnogo je prisutan u tužilaštvu BiH, može biti samo indicija zašto za ove zločine još niko nije odgovarao.
I ovi prvooptuženi nešto naprasno krepaše.
Ne pricaj gluposti. Za zlocine oko Konjica itekako je bilo optuznica i imena. 60 minuta je davno govorila o tome, a bome nije da tome pomena nije bilo u drugim emisijama, tekstovima, medijima.
Gledaj operativnu zonu jedne i druge vojske, gdje je bio raspored tih sela, u njoj ili van nje, da li je zlocin tu bio neminovan zbog toga sto su vojnici i civili bili izmjesani ili nisu, ne moze se tek tako okvalifikovati svaki zlocin kao UZP, da bi optuzio cijelu jedinicu ili njeno rukovodstvo, moras imati naredbu unutar te jedinice, da bi digao to na veci nivo, moras imati cijeli lanac te naredbe i njen put, citavu organizaciju zlocina. Na kraju sve to treba dokazati neoborivim cinjenicama. Istraga i optuznica nisu dovoljni da bi se neko proglasio krivim.
Čim su pohapšeni visoki ratni funkcioneri iz Konjica poput tog Nikšića, to znači da postoje osnovane sumnje da je sve planirano iz vrha tadašnje gradske vlasti.
Videćemo s čime raspolaže tužilaštvo.
Ali je smešno da za zločine tih razmera odgovara samo neka budala sa ulice.
"Tvrdeći, dakle, da su sve ostale optužbe protiv njega montirane - osim onih koje je sam prihvatio - Miralem Macić je najavio da će tokom svedočenja pokazati da je za sve zločine odgovoran tadašnji vrh vojno-policijske i civilne vlasti u Konjicu. Ta saznanja opisao je u svojim zabeleškama na nešto više od 50 strana sveske A4 formata koje je priložio u sudske spise, nazivajući ih svojim dnevnikom.
“Dnevnik” Miralema Macića
Taj spis Macić počinje zapažanjem da je 1994. godine u Konjicu on, praktično, oslobođen krivice za sva dotadašnja ubistva. “Pustili su me iz zatvora da i dalje ubijam. Oni su i tada znali za sva ubistva koja sam počinio, ali nisu me sudili za njih. Da su me tada osudili i za ostalo što sam uradio, dobio bih najviše 15 godina zatvora. Kada su me pustili iz zatvora, bio sam samo stotinjak metara udaljen od policije i tužilaca, ali nisu me sudili. Ne, oni mene sada žele da sude ispočetka. Oni žele da na meni prikriju ostale ubice i naredbodavce, jer misle da sam ja već bio 12 godina u zatvoru, pa je meni svejedno. Ali, nije mi svejedno. Ja sada zbog svoje dece želim da kažem šta se i kako se desilo. Želim da moja deca saznaju od mene šta ja jesam uradio i zašto sam to uradio“, napisao je Macić u svojim beleškama u koje je “NR” imao uvid.
U tim spisima otkriva kako su na području Konjica naređivana i izvršavana ubistva Srba, razotkrivajući lanac komandne odgovornosti i saučesnika u ubijanju Srba u okolnim selima. “Tačno je da sam učestvovao u napadu na Bradinu. Mi smo postrojeni dan ranije, 24. maja 1992. godine i to nam je bio politički zadatak da napadnemo Bradinu… Ubio sam Srđana Koprivicu, ali uradio sam to po naređenju Ševka Nikšića, koji je bio zamenik komandira SJB Konjic, ali je faktički imao svu vlast. Ja sam tada imao 22 godine. Meni su naredili da palim i ubijam, a sad mi sude. Verovao sam Ševki Nikšiću da sve što on kaže, mora da se i uradi. Mislio sam da tako treba. Sada vidim da žele od mene da naprave monstruma… Bradinu smo spalili 12. jula 1992. godine, jer su nam rekli da su Srbi krivi za ubistvo naših ljudi u Repovcima. Sada znamo da ih nisu ubili Srbi, nego naši. Ali, tada nismo znali. Nama su rekli da su krivi Srbi iz Bradine i mi smo krenuli na Bradinu, lovili smo ih, oni su bežali, skrivali su se i u tunel, a mi smo ih pronalazili i ubijali. Ko je više ubijao, više je i napredovao“, piše Macić u svojim beleškama.
Na jednom mestu čak detaljno opisuje i slučaj odsecanja glave jednom Srbinu i odnošenje odsečene glave u komandu u Konjicu gde su navodno bile prisutne glavne političke i vojne vođe. “Zločini u Konjicu su bili javni, ništa nije skrivano, svi su znali. Želim da ih sve pozovete i da ih gledam u oči dok svedoče”, napisao je Macić u svom predlogu Sudu BiH, navodeći dugu listu svedoka čije pozivanje sada traži od svog advokata Duška Tomića."