Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post Reply
Connaisseur Karlin

#176 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by Connaisseur Karlin »

Pa nije ga niko natjerao da dadne intervju medijima.
mirza_15

#177 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by mirza_15 »

Kod Senada je rekao da je imao je ugovor na odredjeno, pa mu je taj ugovor produzen (Pretpostavljam opet na neki odredjeni period. Nije naglasio.), a onda je raskinut iz prostog razloga jer nije prosao sigurnosne provjere i nije se mogao kretati po aerodromu. Nije tu nista ni menadzment aerodroma kriv. Jednostavno su ih sigurnosne sluzbe ostavile bez izbora.

Abu Hamzu sam spomenuo u kontekstu nacina rada sigurnosnih sluzbi i njihove mogucnosti da bez ikakvog obrazlozenja nekoga zatovre, ostave bez hljeba i uniste mu zivot, a sve u skladu sa zakonom. Covjek je odlezao 7 godina i sada je pusten. Veliki broj ratnih zlocinaca ne lezi duze. Bez optuzbe, bez sudskog procesa. Neko te odvojio od zivota 7 godina "onako".

Strasno je to da neko moze za bilo koga od nas da kaze da ne zadovoljavamo neke sigurnosne kriterije, da nas na taj nacin diskvalifikuje, a da to ne mora da obrazlozi. Jos ukljucis i javno mijenje da ti zivot shebe do kraja. Momak djeluje sasvim ok, a napravise babarogu od njega FTV i sigurnosne sluzbe. Sada ce momak imati problema dalje u zivotu zbog svega ovoga.
mirza_15

#178 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by mirza_15 »

Connaisseur Karlin wrote:Pa nije ga niko natjerao da dadne intervju medijima.
Prosto je nevjerovatno do kojih granica ide ljudski bezobrazluk! Je li te imalo stid? Barem malo? Stavi se za trenutak u njegovu poziciju. Zena, dijete od 4 mjeseca, uspio naci posao i sada ga gubi zbog svojih vjerskih ubjedjenja, a jos mu FTV natovari na vrat i utabanu pricu: selefija, vehabija, terorista i ode zivot u tri lijepe. I ti napises to gore. Sram te bilo!
Connaisseur Karlin

#179 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

mirza_15 wrote:
Prosto je nevjerovatno do kojih granica ide ljudski bezobrazluk! Je li te imalo stid? Barem malo? Stavi se za trenutak u njegovu poziciju. Zena, dijete od 4 mjeseca, uspio naci posao i sada ga gubi zbog svojih vjerskih ubjedjenja, a jos mu FTV natovari na vrat i utabanu pricu: selefija, vehabija, terorista i ode zivot u tri lijepe. I ti napises to gore. Sram te bilo!
Jadnik,kazes da mu se FTV natovarila na vrat,pa se on jadnik nije znao braniti. :D
mirza_15

#180 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by mirza_15 »

howdy wrote:pitao bih branioce uvazenog gospodina koji je dobio otkaz, kakvim dokazima oni raspolazu u njegovu odbranu u odnosu na ove koji ga napadaju?
Hebo Kafku i Jozefa K. Isto u bobu.

1. Kriv si!
2. Za sta?
1. Nije bitno za sta, kriv si!
2. Ali ne shvatam za sta?
1. Znas ti dobro za sta. Kriv si!
2. Nisam kriv ni zasta!
1. Kriv si!
2. Dobro hajde, kriv sam, ali zasta!
1. Znas ti dobro za sta i jos si priznao. Smrtna kazna!
mirza_15

#181 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by mirza_15 »

Connaisseur Karlin wrote:
Jadnik,kazes da mu se FTV natovarila na vrat,pa se on jadnik nije znao braniti. :D
Ja bih bas volio da se neko tako tebi natovari na vrat i oblati te u javnosti. Bas bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi se osjecala. A ja bih ti se smijao kako se ti sada smijes ovog covjeku. Nisi nista bolja od ovih koji to rade.
VjecitiStudent

#182 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by VjecitiStudent »

Kad bi trudnice, koje širom zemlje, SVAKODNEVNO gube posao, samo zato što su trudne, dobivale djelić ove pažnje, gdje bi nam kraj bio?
Connaisseur Karlin

#183 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

mirza_15 wrote:
Ja bih bas volio da se neko tako tebi natovari na vrat i oblati te u javnosti. Bas bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi se osjecala. A ja bih ti se smijao kako se ti sada smijes ovog covjeku. Nisi nista bolja od ovih koji to rade.
Kako se medji natovare na vrat ako ne zelis suradnju sa njima ?
privremeni

#184 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by privremeni »

howdy wrote:pitao bih branioce uvazenog gospodina koji je dobio otkaz, kakvim dokazima oni raspolazu u njegovu odbranu u odnosu na ove koji ga napadaju?
Neutralan po tom pitanju. Za mene cijela prica jos jedan dokaz "pravne drzave", jer kako neko moze zasnovati radni odnos, a da u ovom slucaju specificna ili bilo koja druga propisana procedura, nije prije toga zavrsena. I da dodam, da decko nije primljen preko veze, jako dobro bi znao sta sve treba i kako to ide, ne bi bilo iznenadjenja. Srecom, mlad je i ima vremena nauciti, neka proba u Bingu u Tuzli, nema sigurnosnih provjera, barem ne ove vrste.
Ali Kemal

#185 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by Ali Kemal »

mirza_15 wrote:
Vjerovatno ovo nije ništa šta će sve da se dešava u budućnosti, do kakvih sve će doći problema zbog prodora vehabizma i toleriranja istog.
Nešto kontam prije dolaska ovih nazovi demokrata na vlast, da neko uzme pušku, dodje na tramvajsku stanicu i počne da puca kao Mevludin Jašarević nije bilo moguće ni u crtanim. Sada je sve moguće, tako da svako pametan treba prvo da misli na sebe i svoju familiju, pa onda na vjerska ubjedjenja, pogotovu ekstremna. Ako nekoga praktično nije briga za svoje dijete od 4 mjeseca, šta reći nego samo još jedan razlog da normalan čovjek bude protiv klerikalizmau BiH.
oridjidji

#186 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by oridjidji »

SpecialOffer wrote:
oridjidji wrote:
SpecialOffer wrote:Vehabosi su stvarno agresivni u svojoj propagandi i nikad mi nece biti jasna ta njihova okupljanja. Jasno mi je za predavace ali mi nije jasno za ove sto idu na ta okupljanja.
Logicno je da ces biti pod istragom i sumnjom ako si stalno sa "bradonjama" po tim njihovim mesdzidima i sl. i jos jednom nije mi jasno eto npr. ovaj sa aeredroma radio 2 mjeseca ukupno i cim je dosao na posao odmah trazio mjesto gdje ce klanjati na poslu za vrijeme radnog vreme. Pa brate dragi ako ti se klanja ostani kuci pa klanjaj citav dan.
Vidi se da smo u socijalizmu rasli i jos imamo uvrnuto poimanje ljudskih prava i vjerskih sloboda.
Proje bih rekao da je slucaj kod bradonja uzmi iz zakona sto mi se svidja a izbaci ono sto mi se ne svidja. Ne moze to tako. Ako hoces da klanjas u toku radnig vremena zna se gdje se to radi. Ovdje ne, narocito u drzavnoj sluzbi :wink:
Nego je slucaj da oni koji do vjere svoje ne drze, odredjuju drugima njihova prava unutar sistema, ne mareci za civilizacijske i demokratske standarde koje su postavile najrazvijenije zemlje svijeta.

To apsolutno nema veze da li pojedinac radi u privatluku ili drzavnim institucijama, njegova molitva je ustavom zasticeno pravo. Ona nije protuzakonita. Docemo mi na to cim nam se spuste zakoni EU. Posto smo mi zemlja gdje se na svakom njenom kvadratnom metru krsi neko osnovno ljudsko pravo njenim gradjanima, to ne znaci da smo zbog toga upravu i kad pisemo gluposti poput ove tvoje.
petunija

#187 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by petunija »

Koliko ljudi svaki dan dobije otkaz i niko se i ne počeše za njima, a oko ovog otkaza se podigla i kuka i motika :roll:
Connaisseur Karlin

#188 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

petunija wrote:Koliko ljudi svaki dan dobije otkaz i niko se i ne počeše za njima, a oko ovog otkaza se podigla i kuka i motika :roll:
Tacno,ali ovim otkazom se pokusava predstaviti hajka protiv vjernika,a to je sad aktuelno u BiH.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#189 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by Chmoljo »

petunija wrote:Koliko ljudi svaki dan dobije otkaz i niko se i ne počeše za njima, a oko ovog otkaza se podigla i kuka i motika :roll:
svak' se češe gdje ga svrbi... samo što se to zakukulji pričom o pravima, pravdom, demokratijom i tako to :D
It_is_a_Leclerc

#190 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by It_is_a_Leclerc »

Tacno,ali ovim otkazom se pokusava predstaviti hajka protiv vjernika,a to je sad aktuelno u BiH.
How about no.

Ovo je hajka protiv čovjeka koji nije prošao sigurnosne provjere kod nadležnog Ministarstva sigurnosti države Bosne i Hercegovine, a zbog kontakata sa ljudima koji su pod obavještajnom prismotrom.

No, kako se selefijska propaganda sve dublje uvlači u javni diskurs, postalo je prosto opravdano ignorisati ovu činjenicu, a u interesu predstavljanja priče o jadnom, ubogom vjerniku (kao da niko drugi, do li ovaj nije vjernik), kojeg proganjaju zli ćafiri, defacto ga tjeraju na hidžru.
mirza_15

#191 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by mirza_15 »

Ne bi mi za ovaj otkaz nikada ni saznali, da nije FTV-u otkaz bio malo, pa je trebalo covjeka i kroz medije jos malo "oprati na ruke"
privremeni

#192 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by privremeni »

mirza_15 wrote:Kod Senada je rekao da je imao je ugovor na odredjeno, pa mu je taj ugovor produzen (Pretpostavljam opet na neki odredjeni period. Nije naglasio.), a onda je raskinut iz prostog razloga jer nije prosao sigurnosne provjere i nije se mogao kretati po aerodromu. Nije tu nista ni menadzment aerodroma kriv. Jednostavno su ih sigurnosne sluzbe ostavile bez izbora.

Abu Hamzu sam spomenuo u kontekstu nacina rada sigurnosnih sluzbi i njihove mogucnosti da bez ikakvog obrazlozenja nekoga zatovre, ostave bez hljeba i uniste mu zivot, a sve u skladu sa zakonom. Covjek je odlezao 7 godina i sada je pusten. Veliki broj ratnih zlocinaca ne lezi duze. Bez optuzbe, bez sudskog procesa. Neko te odvojio od zivota 7 godina "onako".

Strasno je to da neko moze za bilo koga od nas da kaze da ne zadovoljavamo neke sigurnosne kriterije, da nas na taj nacin diskvalifikuje, a da to ne mora da obrazlozi. Jos ukljucis i javno mijenje da ti zivot shebe do kraja. Momak djeluje sasvim ok, a napravise babarogu od njega FTV i sigurnosne sluzbe. Sada ce momak imati problema dalje u zivotu zbog svega ovoga.
Dobro dosao u stvarni svijet mirza, svijet globalizacije, terorizma (stvarnog i imaginarnog), straha, gubitka ljudskih prava ..... dobro dosao u novu demokratiju!!! Strasno je sto gubimo svoja individualna prava, sto nas nadziru, prisluskuju, ali za to nisu krivi FTV, a sigurnosnih provjera za neka radna mjesta je uvijek bilo i dobro je da ih ima. I sam sam davno bio predmet takve vrste provjere, nisam to dozivio kao atak na svoju licnost, bio je to znak da neke sluzbe rade svoj posao, da drzava, najprije samu sebe i svoje obaveze, ozbiljno shvata.
U ovom slucaju je tragicno, cak i za ovakvu drzavu, da momak cak produzuje ugovor, a provjere jos nisu gotove. Neodgovornost sa strane rukovodstva Aerodroma i Ministarstva. Banana, a ne drzava.
mirza_15

#193 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by mirza_15 »

VjecitiStudent wrote:Kad bi trudnice, koje širom zemlje, SVAKODNEVNO gube posao, samo zato što su trudne, dobivale djelić ove pažnje, gdje bi nam kraj bio?
Kada jednu nepravdu pocnes pravda drugom mozes odmah da znas da nisi u pravu.
drndalo

#194 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by drndalo »

privremeni wrote:
Neutralan po tom pitanju. Za mene cijela prica jos jedan dokaz "pravne drzave", jer kako neko moze zasnovati radni odnos, a da u ovom slucaju specificna ili bilo koja druga propisana procedura, nije prije toga zavrsena. I da dodam, da decko nije primljen preko veze, jako dobro bi znao sta sve treba i kako to ide, ne bi bilo iznenadjenja. Srecom, mlad je i ima vremena nauciti, neka proba u Bingu u Tuzli, nema sigurnosnih provjera, barem ne ove vrste.
Tako nekako i ja razmisljam... Ne znam da se iko igdje na slicnom mjestu moze zaposliti "slucajno", cak ni ako je magistrirao civilnu avijaciju u Velikoj Britaniji...

S druge strane, formalno-pravno, "sigurnosne provjere" su svuda u svijetu sigurnosno prilicno tajnovite, i skoro redovno iskljucive... S razlogom ili bez, obicno mozes svirati k****... Jer je to po definiciji jedan od najjacih drzavnih monopola... Ko zdrav-prav ispusi, donji je... Opet s druge strane, takvi su u manjini.. Tj. vecinom oni koji budu odbijeni na takvim provjerama imaju vecu vjerovatnocu da ce praviti probleme, nego oni koji nisu odbijeni...

Posebno si u pravu da je neko mogao poceti raditi tamo makar i na odredjeno, a PRIJE nego je provjeren, kako-tako...
oridjidji

#195 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by oridjidji »

privremeni wrote:
oridjidji wrote:
Vidi se da smo u socijalizmu rasli i jos imamo uvrnuto poimanje ljudskih prava i vjerskih sloboda.
Ne generalizuj, makar polazio od sebe, jer uvrnuta poimanja nastaju svakom vrstom ispiranja mozga i pristajanjem da se nesto ili neko slijepo slusa i brani, bez upotrebe vlastitih sivih celija. :wink:
Konstatacija je tacna jer mnogi ovako razmisljaju. Dodje ti s pricom kako su njegov dedo, nana klanjali u 4 zida i svode vjeru na ta 4 zida i te ljude kao da oni nemaju jednako pravo da egzistiraju u drustvu tjeraju da svoju vjeru upraznjavaju medju 4 zida, ono ko ona nebi smjela biti javna i prepricavaju kako su se ljudi u onaj vakat krili po kasarnama da bi namaz obavili, dok su sluzili vojni rok, kao da je to nesto dobro. Jos samo da kazu da je hapsenje vjerskih lica bilo ok i gdje bi nam kraj bio.

Jos je gore, kad krenu pricati o drzavnoj sluzbi, kao da u njoj i danas sjede komunisti, pa da bi postao clan partije, a i sluzbe, moras dokazati da si ateista i da neces petkom na dzumu, subotom u sinagogu, a nedjeljom u crkvu.

Ne kazem da je sve u onome dobu bilo lose, ali nije ni bilo dobro. Danas upravo zbog nerazumijevanja demokratije i trpimo sav cirkus koji imamo jer navike koje imamo nisu u skladu sa onim vrijednostima kojim BiH treba da tezi.
Connaisseur Karlin

#196 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

It_is_a_Leclerc wrote:
How about no.

Ovo je hajka protiv čovjeka koji nije prošao sigurnosne provjere kod nadležnog Ministarstva sigurnosti države Bosne i Hercegovine, a zbog kontakata sa ljudima koji su pod obavještajnom prismotrom.

No, kako se selefijska propaganda sve dublje uvlači u javni diskurs, postalo je prosto opravdano ignorisati ovu činjenicu, a u interesu predstavljanja priče o jadnom, ubogom vjerniku (kao da niko drugi, do li ovaj nije vjernik), kojeg proganjaju zli ćafiri, defacto ga tjeraju na hidžru.
Pa vjernici kazu da je ovo hajka na jos jednog njihovog vjernika. Primjetila sa na mnogo tema,da se vjernici jako lako sukobljavaju sa neistomisljenicima a koje opisuju islamofobima.
Connaisseur Karlin

#197 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

mirza_15 wrote:
Ne bi mi za ovaj otkaz nikada ni saznali, da nije FTV-u otkaz bio malo, pa je trebalo covjeka i kroz medije jos malo "oprati na ruke"
Ali on nije morao razgovarati sa medijima.
VjecitiStudent

#198 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by VjecitiStudent »

mirza_15 wrote:
VjecitiStudent wrote:Kad bi trudnice, koje širom zemlje, SVAKODNEVNO gube posao, samo zato što su trudne, dobivale djelić ove pažnje, gdje bi nam kraj bio?
Kada jednu nepravdu pocnes pravda drugom mozes odmah da znas da nisi u pravu.
Nije to nikakvo pravdanje, no samo konstatacija, da vas boli neka stvar za ogromnu većinu naroda u BiH.
Svi bi trebali biti jednaki u ovoj zemlji, zar ne?
Zgoljo

#199 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by Zgoljo »

More licemjerja a niđe argumenta.
Samo ideolosko mantranje tipa,pa mozda i nije uredu ali ko ga yebe,svakako je meni mrzak te neka ga stoga i roknu sto se mene tice :-)
A da su djedu mrazu uskracena prava gledo bi ti spektakla.
A o internacionalnim skolama,turskim narocito, da i ne govorim.

Zalost ziva,nemas objektivna insana koji ne presudjuje na osnovu vlastith uvjerenja i afiniteta :sad:
mirza_15

#200 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by mirza_15 »

privremeni wrote: Dobro dosao u stvarni svijet mirza, svijet globalizacije, terorizma (stvarnog i imaginarnog), straha, gubitka ljudskih prava ..... dobro dosao u novu demokratiju!!! Strasno je sto gubimo svoja individualna prava, sto nas nadziru, prisluskuju, ali za to nisu krivi FTV, a sigurnosnih provjera za neka radna mjesta je uvijek bilo i dobro je da ih ima. I sam sam davno bio predmet takve vrste provjere, nisam to dozivio kao atak na svoju licnost, bio je to znak da neke sluzbe rade svoj posao, da drzava, najprije samu sebe i svoje obaveze, ozbiljno shvata.
U ovom slucaju je tragicno, cak i za ovakvu drzavu, da momak cak produzuje ugovor, a provjere jos nisu gotove. Neodgovornost sa strane rukovodstva Aerodroma i Ministarstva. Banana, a ne drzava.
Nemam ja nista protiv sigurnosnih provjera. Ali ocekujem da se po zavrsetku takve provjere da i obrazlozenje za istu i da ono bude pravno utemeljeno, a ne da neko tamo ofrlje kaze da si potencijalna sigurnosna prijetnja i da to nicim ne obrazlozi. Tacno ko kod Kafke. Kriv si, a ne znas ni zasto niti imas mogucnost da se branis. To je totalna pravna nesigurnost. Evo i ja idem na dzumu, a diplomirani sam inzinjer elektrotehnike. Hoce li to sutra biti dovoljno nekome da me na osnovu mog odlaska na dzumu proglasi sigurnosnom prijetnjom i zabrani mi obavljanje nekih poslova (ima ih hrpa koji mogu biti povezani sa sigurnoscu)? Ili cak nece morati ni to. Nece se liku u sigurnosnim sluzbama svidjeti boja mojih ociju, reci ce da sam sigurnosna prijetnja, a to nece morati ni da obrazlozi.
Post Reply