Mogao bih se složiti s tobom.Connaisseur Karlin wrote: Razumijem,imas svoj put spoznaje,individualan kao i svakom vjerniku.
Vjernici moraju shvatiti da se moze zvijeti i bez potrebe za religijskimm vjerovanjem.
Svako bira sebi u skladu sa licnim potrebama!
S tim da vjernik nema potrebu za religijskim vjerovanjem. Malo nemušta konstrukcija. Vjernik se ne postaje zbog potrebe, već zbog sklopa spoznatog i doživljenog. Niko ne doživljava na identičan način ono što sazna ili doživi. Tako imamo vjernike i nevjernike, a opet u obje te grupacije svaka jedinka svoje (ne)vjerovanje doživljava različito. Imamo i one koji su između, osjećaju nešto, ali to nije dovoljno ubjedljivo jer nema fizičkog dokaza. Naravno da ima i onih koji ne osjećaju, ali se, iz nekog razloga, deklarišu da vjeruju.
Ono što bih posebno želio da repliciram (vjerovatno zato što stojim na drugoj strani) na tvoj post, je to da i nevjernici trebaju shvatit, da ni oni ne mogu određivati vjernicima šta će oni vjerovati, a šta činiti sa svojim životima.
Besmisao pisanja pojedinih ateista (barem se tako deklarišu) ogleda se u tome da superiorno pretpostavljaju svoje mišljenje o vjernicima. Kao da vjernici ne žive na zemlji nego na Marsu. Kao da vjernik nije prošao kroz isti sistem školovanja, kao da to nisu cimeri iz studentskih domova. Ako ateista kaže za diplomiranog ekonomistu, magistra prava, specijalistu onkologa ili diplomiranog inžinjera mašinstva, da je neobrazovan i glup, samo zato jer vjeruje u "bliskoistočne bajke", a školovao se u istim obrazovnim institucijama i možda imao i lošiji uspjeh od istog, ŠTA ONDA TAJ ČOVJEK GOVORI SAM ZA SEBE? Ako je pomenuti vjernik glupan, šta je onda on?
Isto mislim i za vjernike, koji na sličan način opisuju nevjernike, ateiste ili pripadnike drugih vjeroispovjesti, generalizujući. Ovo je čak (barem što se muslimana tiče), u najmanju ruku, pokuđeno djelo, jer nas i Kur'an i sunnet Božijeg poslanika uče da ne sudimo drugima, jer ne znamo.
Parafrazirat ću Vlastimira Mijovića (mada nisam posve siguran da je ovo 100% iz njegove glave, on mi je najsvježiji primjer):
Jedno je biti inteligentan, a sasvim drugo biti pametan, ili, drugim riječima, planinski potok jeste bistar, ali je i plitak.