Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- supercali
#176 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
fazon je sto ovdje uzimamo svi licne primjere i drzimo tu stranu
blo eureka i jos ko ono bi mozda imaju pozitivna iskustva
ovaj gore mozda nema pozitivna iskustva i nikad se nece sloziti po ovom pitanju
to kako ce neko zavrsiti u braku sa partnerom koji ima dijete iz prvog braka je samo do te osobe a i do djeteta
isto tako kako ce se neko dijete ponasati ako mu dodje novi roditelj je do dijeteta i do tog roditelja
a tu mozemo imati mali milion kombinacija
onaj ko ne bi sigurno mogao odgajati tudje dijete sigurno nece zavrsiti u takvoj situaciji i da ima vezu sa partnerom koji ima dijete sa drugom osobom
blo eureka i jos ko ono bi mozda imaju pozitivna iskustva
ovaj gore mozda nema pozitivna iskustva i nikad se nece sloziti po ovom pitanju
to kako ce neko zavrsiti u braku sa partnerom koji ima dijete iz prvog braka je samo do te osobe a i do djeteta
isto tako kako ce se neko dijete ponasati ako mu dodje novi roditelj je do dijeteta i do tog roditelja
a tu mozemo imati mali milion kombinacija
onaj ko ne bi sigurno mogao odgajati tudje dijete sigurno nece zavrsiti u takvoj situaciji i da ima vezu sa partnerom koji ima dijete sa drugom osobom
- Ramzess Veliki
#177 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Ima i mama koje ostave svoje dijete i nikada se ne jave pa tata preuzme ulogu oba roditelja.Mis mekinjas wrote:1. Djeca nikad nisu razlog razvoda, djeca su cesce razlog ostanka u losem braku. I razlog da ljudi zavrse u braku osudjenom na los suzivot. Pa iz takvih zajednica izlaze nadrkani i partneri i djeca
2. Ako nije rijec o smrti jednog od roditelja, vec samo razvod, zivot znaci treba stati???
Evo Havane, majka mu sama. On ne misli da je sretna. Vjerujem da svako normalan svom roditelju zeli srecu.
3. Normalan covjek ne napusta svoje dijete. E sad sto se svi cude ko tuka (koju si spomenuo) govnima kad ocevi PRAVI ne cuje dijete po dva mjeseca, ne plati alimentaciju i blablablaaaa... Wtf je odgovornost???
4. Jednom pogledajte film "Stepmom", provokativan je i odlican kako se krenulo ajmo malo kontrirati.
Što samo po nama muškima udarate.
- HAVANA
#178 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Ima itekako.Ramzess Veliki wrote:Ima i mama koje ostave svoje dijete i nikada se ne jave pa tata preuzme ulogu oba roditelja.Mis mekinjas wrote:1. Djeca nikad nisu razlog razvoda, djeca su cesce razlog ostanka u losem braku. I razlog da ljudi zavrse u braku osudjenom na los suzivot. Pa iz takvih zajednica izlaze nadrkani i partneri i djeca
2. Ako nije rijec o smrti jednog od roditelja, vec samo razvod, zivot znaci treba stati???
Evo Havane, majka mu sama. On ne misli da je sretna. Vjerujem da svako normalan svom roditelju zeli srecu.
3. Normalan covjek ne napusta svoje dijete. E sad sto se svi cude ko tuka (koju si spomenuo) govnima kad ocevi PRAVI ne cuje dijete po dva mjeseca, ne plati alimentaciju i blablablaaaa... Wtf je odgovornost???
4. Jednom pogledajte film "Stepmom", provokativan je i odlican kako se krenulo ajmo malo kontrirati.
-
nocnaptica986
#179 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
naravno da moze ali nije nimalo lako pobijediti zakon prirode...produzetak vrste je jedan od dva osnovna nagona i iz te perspektive odgajati tudje dijete je neprirodno i ravno samoubistvu...
- Mis mekinjas
#180 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Istina, vrijedi za sve jednako.Ramzess Veliki wrote:Ima i mama koje ostave svoje dijete i nikada se ne jave pa tata preuzme ulogu oba roditelja.Mis mekinjas wrote:1. Djeca nikad nisu razlog razvoda, djeca su cesce razlog ostanka u losem braku. I razlog da ljudi zavrse u braku osudjenom na los suzivot. Pa iz takvih zajednica izlaze nadrkani i partneri i djeca
I drustvo je sklonije braniti oca u takvoj situaciji koji se ozeni a sa djecom je iz proslog braka.
- cLo
#181 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Kako si arogantna! To nije kompliment. U diskusiji prisvajas sebi superiornost "nagadjajuci" starost sugovornika, te bez ikakvog osnova procjenjujes da je tvoje iskustvo vrijednije od sugovornikovog i time samoj sebi opet dajes na znacaju. Ja bona nisam nikakva klinka koju zivot treba pretrati da bi naucila lekciju, kako sugeriras. I ne donose svi oziljci mudrost, poneki donose ogorcenost i bilo bi bolje da smo ih izbjegli. Nemoj misliti da te je svako lose iskustvo, na koje se itekako pozivas, ucinilo boljom osobom ili kompetentnijom u smislu da tvoje misljenje vrijedi vise. I ovo tvoje podrugljivo "meni je tako simpaticno" kaze da se ponosis time sto ti je srce postalo hrapavo. A to nema veze s godinama, nego sa izborom.Euridika wrote: Meni je tako simpatično s ove vremenske distance posmatrati idealističke stavove mladih. Znam, i sama sam bila takva, ali me život naučio koječemu...

- DaffyDuck
#182 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
nocnaptica986 wrote:naravno da moze ali nije nimalo lako pobijediti zakon prirode...produzetak vrste je jedan od dva osnovna nagona i iz te perspektive odgajati tudje dijete je neprirodno i ravno samoubistvu...
- dust in the wind
#183 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
kada vidim neke ljude sa kojima dijelim forumski prostor... jao, jao. čuj ravno samoubistvu... ne znam kako neko ovako šta može I anonimno izjavitiDaffyDuck wrote:nocnaptica986 wrote:naravno da moze ali nije nimalo lako pobijediti zakon prirode...produzetak vrste je jedan od dva osnovna nagona i iz te perspektive odgajati tudje dijete je neprirodno i ravno samoubistvu...![]()
![]()
- cLo
#184 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
valjda misli na to da ako ne prenese dalje svoj dna, prestaje da zividust in the wind wrote:kada vidim neke ljude sa kojima dijelim forumski prostor... jao, jao. čuj ravno samoubistvu... ne znam kako neko ovako šta može I anonimno izjavitiDaffyDuck wrote:nocnaptica986 wrote:naravno da moze ali nije nimalo lako pobijediti zakon prirode...produzetak vrste je jedan od dva osnovna nagona i iz te perspektive odgajati tudje dijete je neprirodno i ravno samoubistvu...![]()
![]()
- DaffyDuck
#185 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Vjerovatno da se vas dvoje razumijete... Mislim, zbog slicnih zivotnih shvatanja 
- cLo
#186 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
low kickDaffyDuck wrote:Vjerovatno da se vas dvoje razumijete... Mislim, zbog slicnih zivotnih shvatanja
ma da 100% zato, ne zato sto mi je logika razvijenija
to vam trenutno ne bi islo u korist
-
palestinka
#187 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
cLo wrote:Kako si arogantna! To nije kompliment. U diskusiji prisvajas sebi superiornost "nagadjajuci" starost sugovornika, te bez ikakvog osnova procjenjujes da je tvoje iskustvo vrijednije od sugovornikovog i time samoj sebi opet dajes na znacaju. Ja bona nisam nikakva klinka koju zivot treba pretrati da bi naucila lekciju, kako sugeriras. I ne donose svi oziljci mudrost, poneki donose ogorcenost i bilo bi bolje da smo ih izbjegli. Nemoj misliti da te je svako lose iskustvo, na koje se itekako pozivas, ucinilo boljom osobom ili kompetentnijom u smislu da tvoje misljenje vrijedi vise. I ovo tvoje podrugljivo "meni je tako simpaticno" kaze da se ponosis time sto ti je srce postalo hrapavo. A to nema veze s godinama, nego sa izborom.Euridika wrote: Meni je tako simpatično s ove vremenske distance posmatrati idealističke stavove mladih. Znam, i sama sam bila takva, ali me život naučio koječemu...
Clo, respect
-
nocnaptica986
#188 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
DaffyDuck wrote:![]()
![]()
kad naucite citati i kada budete na razini da umijete razumiti procitano onda mozete izrazavati cudjenje i davati kritikudust in the wind wrote:
kada vidim neke ljude sa kojima dijelim forumski prostor... jao, jao. čuj ravno samoubistvu... ne znam kako neko ovako šta može I anonimno izjaviti
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#189 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
cLo, pošalji mi sliku da vidim možeš li se udati za mene - hvala!

- dust in the wind
#190 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
hehhe... ko je to meni ljut.nocnaptica986 wrote:DaffyDuck wrote:![]()
![]()
kad naucite citati i kada budete na razini da umijete razumiti procitano onda mozete izrazavati cudjenje i davati kritikudust in the wind wrote:
kada vidim neke ljude sa kojima dijelim forumski prostor... jao, jao. čuj ravno samoubistvu... ne znam kako neko ovako šta može I anonimno izjaviti
- Euridika
- Globalna šefica
#191 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
cLo wrote:Kako si arogantna! To nije kompliment. U diskusiji prisvajas sebi superiornost "nagadjajuci" starost sugovornika, te bez ikakvog osnova procjenjujes da je tvoje iskustvo vrijednije od sugovornikovog i time samoj sebi opet dajes na znacaju. Ja bona nisam nikakva klinka koju zivot treba pretrati da bi naucila lekciju, kako sugeriras. I ne donose svi oziljci mudrost, poneki donose ogorcenost i bilo bi bolje da smo ih izbjegli. Nemoj misliti da te je svako lose iskustvo, na koje se itekako pozivas, ucinilo boljom osobom ili kompetentnijom u smislu da tvoje misljenje vrijedi vise. I ovo tvoje podrugljivo "meni je tako simpaticno" kaze da se ponosis time sto ti je srce postalo hrapavo. A to nema veze s godinama, nego sa izborom.Euridika wrote: Meni je tako simpatično s ove vremenske distance posmatrati idealističke stavove mladih. Znam, i sama sam bila takva, ali me život naučio koječemu...
Draga moja cLo, nit' sam ja arogantna, nit' podrugljiva, ogorčena, hrapavog srca i šta si sve već napisala ovdje, a da li sam krivo procijenila tvoju dob i iskustvo, najbolje je pokazao ovaj tvoj post...
Svako dobro!
Btw, onaj post se nije odnosio na tebe lično, nije ni na kog ponaosob, već generalna konstatacija o stavu prema nečemu prije nego što to doživiš i nakon što to doživiš. I, da, perspektiva se bitno mijenja...
- Vitezanin
#192 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Uz dužno poštovanje pokretaču teme, ali moram reći da je ovo jedna od gadnijih stvari koje sam pročitao na forumu tokom svih ovih godina.
S jedne strane pokušavam razumjeti ovakve stavove, a s druge mi se totalno riga kad vidim do koje mjere su ljudi ograničeni i spominju nekakvu "istu krv". Kakvu istu krv?? To je ljudska krv, kakvo dodavanje nekakvih romantičarskih zabluda??
"Nešto što sam po prirodi stvari ne pripada"?? Može li mi neko objasniti ovu bedastoću? Ja ovdje samo vidim izvor sebičnosti, a ne razmišljanja o potrebama djeteta. Čime se garantira da će dijete "iste krvi" biti odgojeno dobro?? To nije nikakvo mjerilo ničega, kakva su ovo srednjovjekovna razmišljanja???
Pa da li će dijete biti dobro ovisi o odgoju i nekim drugim okolnostima, NE KAKVA MU KRV TEČE KROZ VENE I KOJE PREZIME NOSI. Ovo meni sve vuče na onu klasifikaciju "od čijih si ti kuća" što nije ništa drugo nego fino upakovani fašizam.
"Moze li neko ko je usao u tudji zivot i poremetio dotadasnji emocionalni razvoj dijeteta biti zamjena onome koga sad nema?" Još jedna bedastoća. Djetetov emocionalni razvoj se remeti lošim odgojem, nasiljem u kući, siromaštvom itd, a ne time kakva nijansa krvi teče kroz vene. "Ne-pravi" roditelj može biti odličan roditelj i tu nema nikakve veze ko ga je "napravio".
"Licno, ja nikad ne bih mogao zivjeti sa zenom koja vec ima dijete.
Sto ce meni taj teret, i ta obaveza, i ta briga da odgajam nesto sto nije moja krv, moj potpis, moje naslijedje, to dijete nema moje oci, nema moj karakter, nista me u njemu ne podsjeca na mene, i ja ga ne bih mogao voljeti ni priblizno kao svoje VLASTITO dijete"
Ovo je niz floskula koja su obilježje tradicionalnih patrijahalnih društava. Prvo, koliko god ti zvučalo glupo dijete nije tvoje vlasništvo. Dakle, ne postoji VLASTITO dijete nego dijete. Dijete nije nikakva roba tako da ovo nema nikakvo smisla.
Drugo, ako ti dijete druge osobe koju voliš i želiš ući u brak s njom vidiš kao teret to je ok. Onda ne trebao ulaziti u brak jer to nije to.
Moj potpis? Moje naslijeđe? Moje oči? Moj karakter? Kakve su ovo gluposti? A zašto bi te dijete trebalo podsjećati na tebe? Dijete treba imati svoj karakter. Meni je ovo opet sebično gdje se dijete opet stavlja na zadnje mjesto.
Posljednji pasus koji si napisao nije ništa nego skup predrasuda na koji ne treba trošiti riječi.

S jedne strane pokušavam razumjeti ovakve stavove, a s druge mi se totalno riga kad vidim do koje mjere su ljudi ograničeni i spominju nekakvu "istu krv". Kakvu istu krv?? To je ljudska krv, kakvo dodavanje nekakvih romantičarskih zabluda??
"Nešto što sam po prirodi stvari ne pripada"?? Može li mi neko objasniti ovu bedastoću? Ja ovdje samo vidim izvor sebičnosti, a ne razmišljanja o potrebama djeteta. Čime se garantira da će dijete "iste krvi" biti odgojeno dobro?? To nije nikakvo mjerilo ničega, kakva su ovo srednjovjekovna razmišljanja???
Pa da li će dijete biti dobro ovisi o odgoju i nekim drugim okolnostima, NE KAKVA MU KRV TEČE KROZ VENE I KOJE PREZIME NOSI. Ovo meni sve vuče na onu klasifikaciju "od čijih si ti kuća" što nije ništa drugo nego fino upakovani fašizam.
"Moze li neko ko je usao u tudji zivot i poremetio dotadasnji emocionalni razvoj dijeteta biti zamjena onome koga sad nema?" Još jedna bedastoća. Djetetov emocionalni razvoj se remeti lošim odgojem, nasiljem u kući, siromaštvom itd, a ne time kakva nijansa krvi teče kroz vene. "Ne-pravi" roditelj može biti odličan roditelj i tu nema nikakve veze ko ga je "napravio".
"Licno, ja nikad ne bih mogao zivjeti sa zenom koja vec ima dijete.
Ovo je niz floskula koja su obilježje tradicionalnih patrijahalnih društava. Prvo, koliko god ti zvučalo glupo dijete nije tvoje vlasništvo. Dakle, ne postoji VLASTITO dijete nego dijete. Dijete nije nikakva roba tako da ovo nema nikakvo smisla.
Drugo, ako ti dijete druge osobe koju voliš i želiš ući u brak s njom vidiš kao teret to je ok. Onda ne trebao ulaziti u brak jer to nije to.
Moj potpis? Moje naslijeđe? Moje oči? Moj karakter? Kakve su ovo gluposti? A zašto bi te dijete trebalo podsjećati na tebe? Dijete treba imati svoj karakter. Meni je ovo opet sebično gdje se dijete opet stavlja na zadnje mjesto.
Posljednji pasus koji si napisao nije ništa nego skup predrasuda na koji ne treba trošiti riječi.
- Ramzess Veliki
#193 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Ma udaju se i žene koje valjaju i znaju se dobro prodati (one što ne gledaju sapunice nego Jamieja Olivera).Mis mekinjas wrote:Istina, vrijedi za sve jednako.Ramzess Veliki wrote:Ima i mama koje ostave svoje dijete i nikada se ne jave pa tata preuzme ulogu oba roditelja.
I drustvo je sklonije braniti oca u takvoj situaciji koji se ozeni a sa djecom je iz proslog braka.
Kvaliteta se uvijek traži.
Jaro moj je oženio ženu sa kćerkicom, nemaju svoje djece ali voli ovu malu a i ona njega više neg' ćaću rođenog.
A i njih dvoje se slažu k'o šipka i bubanj. Kad se sjetim - vozio je preko cijele Amerike motor dan i noć bez pauze ... i fula raskrsnicu u mraku, kad zvoni mu telefon - žena: "Halo gdje ćeš - prošao si skretanje, vrati se ..." ...
E to je ljubav j...mu ... a ne ono tamo-vamo nešto fol meni stalo a ono vamo-tamo niđe veze da ti zatreba ni bubrega se ne bi odrekla ...
- Vitezanin
#194 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Sabaton wrote:Spominju ljudi ovde macke pse, slonove, zirafe i to poistovjecuju sa djecom. Ljubav prema psu i ljubav prema djetetu. Treba li to uopce komentarisati?Ovo prvo su kucni ljubimci, a auto se inace oslovljava i kao limeni ljubimac, (ljudi vole svoj autic)!
![]()
Dok je dijete (molim dopunite)![]()
NE NE NE, ne bih mogao odgajati tudje deriste. Samo da bih zabadao svaku vecer? 99% vas je za braka trazilo cednu, postenu, nevinu, netaknutu djevojku, a sad se kunete da bi bili toliko samosvjesni i pristali odgajati tudji produkt?
Koliko god to bilo tesko nekome za shvatiti, nemam nimalo saosjecanja prema majkama koje traze da se nakace nekome na grbacu, na ime VAGINALNE manipulacije, i da gledam to dijete, personifikacija njene proslosti koje nema nikakve veze sa mnom, svaki dan, da ga hranim, milujem, vodim na treninge, skolujem..![]()
Nemam nimalo saosjecanja prema takvim stvarima. A vi koji suze ronite na ovakve stavove, zapitajte se koliko je neduzne djece danas umrlo od gladi u Africi, i koliko je potlacenih, ugnjetavanih ljudi u svijetu? Gdje je pravda i suze za njih? Boli li vas to? ali bitno je pljuvati i zgrozavati se na ljude koji samo kazuju svoje misljenje![]()
Boli vas briga. Ali lahko je spinovati, i reci da bi pristali odgajati tudje dijete, ali kada treba da se to i dokaze, onda bi se sigurno nekako opravdali.
Ok, ti ili mrziš žene ili ih promatraš kao niža bića zbog nekog razloga. Ili i jedno i drugo. A sigurno ih promatraš kao mašinu za pravljenje djece, to je očigledno.
Nije ni čudno onda kakve stavove imaš.
- HAVANA
#195 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
- Njanjavi
- DaffyDuck
#197 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
nemam zelje ni potrebe da budem na tvojoj razininocnaptica986 wrote:DaffyDuck wrote:![]()
![]()
-
nightvision
#198 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Eh koliko ljudi odgaja djecu a da nisu svjesni da nisu njihova...
-
The BEN10
#199 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
HAVANA wrote:Kuku,zar ima i ovo.Zeno,ako citas,laze ovo za gps.
-
libra123
#200 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Vitezanin wrote:Uz dužno poštovanje pokretaču teme, ali moram reći da je ovo jedna od gadnijih stvari koje sam pročitao na forumu tokom svih ovih godina.
"Nešto što sam po prirodi stvari ne pripada"?? Može li mi neko objasniti ovu bedastoću? Ja ovdje samo vidim izvor sebičnosti, a ne razmišljanja o potrebama djeteta. Čime se garantira da će dijete "iste krvi" biti odgojeno dobro?? To nije nikakvo mjerilo ničega, kakva su ovo srednjovjekovna razmišljanja???![]()
"Licno, ja nikad ne bih mogao zivjeti sa zenom koja vec ima dijete.Sto ce meni taj teret, i ta obaveza, i ta briga da odgajam nesto sto nije moja krv, moj potpis, moje naslijedje, to dijete nema moje oci, nema moj karakter, nista me u njemu ne podsjeca na mene, i ja ga ne bih mogao voljeti ni priblizno kao svoje VLASTITO dijete"
![]()
![]()