_BataZiv_0809 wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:ne,žena to u mene radi![]()
Ti si meni kralj
znam,vec si to napisao
_BataZiv_0809 wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:ne,žena to u mene radi![]()
Ti si meni kralj
sherbett wrote: Nemam istih nuspojava kad gledam neki fancy sterilni, iako lijepo i skladno okicen bor.
Ovo je toplina i ugodjaj Bozica u domu.
I te idealne slike kicenja bora i pjevanja bozicnih pjesama zaboravite! To ne postoji! Osim u retardiranim americkim filmovima.
Badnjak i kicenje bora u balkanskoj familiji izgleda odprilike ovako: mama sprema veceru sa 7 tradicionalnih Badnjih jela. Nasred sobe je rasprostrt usisavac jer mora tako biti dok ne usisa iglice. Obavezno je i neka kanta s vodom jer nije do kraja pocistila. Kuhinja je kaos, apsolutni! Sve je puno starih kutija jer se sav nakit koji se skuplja godinama cuva u original kutijama. Sve je blatno od mahovine jer se slazu i Betlehem i jaslice pod borom. Mama urla nervozna. Tata i brat namjestavaju jelku na stalak. Pile, rezu da stane...klinci kao uzbudjeni, ali toliko smetajh da odrasli lude jos vise. E a tek kad krenu rasprave i svadje di koja kuglica ide...pa hoce li prvo lmpice ili trake...pa uletava neko da je gladan..ajd ti u tom ludilo probaj taknut lonac da vidis di se sta kuha...pa ovaj ide van, ovaj na polnocku, pa vristanje da izadje iz kupaone..pa di je ovo di je ono..i tako...ugl. badnjak je stresan dan. Kicenje jelke je stresno. I jbli vas americki filmovi retardirani
Bar 15.sherbett wrote: Nemam istih nuspojava kad gledam neki fancy sterilni, iako lijepo i skladno okicen bor.
Ovo je toplina i ugodjaj Bozica u domu.
I te idealne slike kicenja bora i pjevanja bozicnih pjesama zaboravite! To ne postoji! Osim u retardiranim americkim filmovima.
Badnjak i kicenje bora u balkanskoj familiji izgleda odprilike ovako: mama sprema veceru sa 7 tradicionalnih Badnjih jela. Nasred sobe je rasprostrt usisavac jer mora tako biti dok ne usisa iglice. Obavezno je i neka kanta s vodom jer nije do kraja pocistila. Kuhinja je kaos, apsolutni! Sve je puno starih kutija jer se sav nakit koji se skuplja godinama cuva u original kutijama. Sve je blatno od mahovine jer se slazu i Betlehem i jaslice pod borom. Mama urla nervozna. Tata i brat namjestavaju jelku na stalak. Pile, rezu da stane...klinci kao uzbudjeni, ali toliko smetajh da odrasli lude jos vise. E a tek kad krenu rasprave i svadje di koja kuglica ide...pa hoce li prvo lmpice ili trake...pa uletava neko da je gladan..ajd ti u tom ludilo probaj taknut lonac da vidis di se sta kuha...pa ovaj ide van, ovaj na polnocku, pa vristanje da izadje iz kupaone..pa di je ovo di je ono..i tako...ugl. badnjak je stresan dan. Kicenje jelke je stresno. I jbli vas americki filmovi retardirani
jahAstrix wrote:U našoj se kuci nikad nije kitila jelka niti kitili kuću za novogodišnje praznike. Jos kao dijete kad sam imao 7-10 godina nikad to nismo radili a u nasoj okolini ih je bio povelik broj koji su kitili i kucu i jelke pa se nikad nisam osjecao uskraceno. Jednostavno sam znao da to nije za nas i to je to, kao sto i nije. To sto je vecina muslimanskih porodica uzela malo onog zapadnog i ''kazu haj sta ima veze'' isto kao i za alkohol i ostale stvari ''haj moze jedna'' itd itd...ne mora znaciti da je to u nasoj kulturi...
Pravoslavci ne kite jelku. Tačnije, ako je kite i nisu bog zna kako pravoslavni, već je kite iz istih razloga iz kojih to čine neki Bošnjaci: okićena jelka im je lijepa, a vjera ih ne zanima previše.Astrix wrote:Pogresno sam se izrazio ali znas sta zelim reci.
Katolici i pravoslavci kite jelku i kucu i slave novogodisnje praznike, muslimani to ne rade i to je jednostavno tako. To sto su i muslimani poceli to raditi ne znaci nista...
Upravo tako...odličan odgovor. Hahaha ja se svaki put sjetim Furlana i Japoda kad hoću da kitim jelku i Druida...naravno da kitim jelku, ništa ljepše od toga.Nostromo wrote:Jah, eto baš je kitimo zbog poštovanja paganskih tradicija i običaja starih Druida i Teutonaca...W0rM wrote:Potpisujem...kritichar wrote:Ne, običaj evropskih naroda, prije dolaska kršćanstva, ima svoju simboliku u okviru tih drevnih vjerovanja. Niti pripadam tim narodima niti njihovoj vjeri, tako da ni taj običaj ne smatram svojim a i protiv sam slijepog slijeđenja tradicije.![]()
Jelka je tu da bude lijepa, da svjetluca i da nas podsjeti na djetinjstvo, da razbije zimsku maglovitu tjeskobu i to je to.
drago mi je čuti da se borba isplatila...kakavdanakneiskustvu wrote:ne,žena to u mene radi
Bidat.radostan dan wrote:kako pravoslavni ne kite jelku, otkud ta priča...kite, samo ne prije 26.12.,nakon kat.božića, i drži se do nakon prav. ili srpske nove godine -14.,15. januara, neko i još koji dan duže.
Baš tako. Večina muslimana žele biti IN pa prihvataju neke običaje koja se kose sa vjerskim pravilima. Naravno, ovo govorim za osobe koje deglarišu kao muslimani.Astrix wrote:Pogresno sam se izrazio ali znas sta zelim reci.
Katolici i pravoslavci kite jelku i kucu i slave novogodisnje praznike, muslimani to ne rade i to je jednostavno tako. To sto su i muslimani poceli to raditi ne znaci nista...
drago mi je čuti da se borba isplatila...radostan dan wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:ne,žena to u mene radi
red evil wrote:Baš tako. Večina muslimana žele biti IN pa prihvataju neke običaje koja se kose sa vjerskim pravilima. Naravno, ovo govorim za osobe koje deglarišu kao muslimani.Astrix wrote:Pogresno sam se izrazio ali znas sta zelim reci.
Argument dijete će biti zakinuto, uskraćeno za nešto. Ovako ispade da se samo za praznike kupuju paketići, ne moram mu kupit taj, kupit ću mu drugi dan. Možda je sretnije od djeteta koje ide na Djeda Mraza i kiti jelku? Nikakav argument je bit' će za nešto uskraćeno.
E ne znam kad će biti. Otvori i bit' ćetututuuuu wrote:red evil wrote:Baš tako. Večina muslimana žele biti IN pa prihvataju neke običaje koja se kose sa vjerskim pravilima. Naravno, ovo govorim za osobe koje deglarišu kao muslimani.Astrix wrote:Pogresno sam se izrazio ali znas sta zelim reci.
Argument dijete će biti zakinuto, uskraćeno za nešto. Ovako ispade da se samo za praznike kupuju paketići, ne moram mu kupit taj, kupit ću mu drugi dan. Možda je sretnije od djeteta koje ide na Djeda Mraza i kiti jelku? Nikakav argument je bit' će za nešto uskraćeno.
A kad ce biti tema o obicaju ispijanja alkohola onih koji se deklariraju kao muslimani pa ga piju jer zele biti IN?![]()
A sto je problem kupiti bas TAJ dan? Ako ja jedem kolace i baklavu, je li je ja moram kao katolik pojesti za Bajram, mora li biti bas TAJ dan? Ako ja pojedem kolac slucajno na Bajram, da li to znaci da sam ja musliman? Poklon uopce nije teme, ne moras ga ni kupiti.![]()
Nije da me briga, al mi je argument smijesan, samo to.
red evil wrote:
E ne znam kad će biti. Otvori i bit' će![]()
![]()
Ako kupuješ paketić isključivo što je TAJ dan, to je grijeh po islamskom učenju, dan se ne bi trebao razlikovat od ostalih i uobičajenih. Ti kao katolik ne znam šta ćeš raditNisi musliman samo ako imaš muslimansko ime, već moraš i neka pravila poštovat.
Za poklone sam govorio isključivo vezano da će neko dijete biti uskraćeno za nešto.
Pa mislim da niko ne kupuje sto je taj dan, a ako neko i kupi to je zato sto drugi dobiju paketic. Dakle, ne kupe zato sto vjeruju ili slijede pravila neke druge vjere, vec kupuju cisto da i njihovo dijete dobije poklon, atmosfera itd... tu nema apsolutno nista vjersko... bas kao sto ni Djed Mraz ni po cemu nije ni krscanima bitan s tog vjerskog gledista, naprotiv, ne spominje se u Bibliji.red evil wrote:
![]()
Ako kupuješ paketić isključivo što je TAJ dan, to je grijeh po islamskom učenju, dan se ne bi trebao razlikovat od ostalih i uobičajenih. Ti kao katolik ne znam šta ćeš raditNisi musliman samo ako imaš muslimansko ime, već moraš i neka pravila poštovat.
Za poklone sam govorio isključivo vezano da će neko dijete biti uskraćeno za nešto.
Cuj dje to pise?uglavnomja wrote:dje to pise??????
radostan dan wrote:kako pravoslavni ne kite jelku, otkud ta priča...kite, samo ne prije 26.12.,nakon kat.božića, i drži se do nakon prav. ili srpske nove godine -14.,15. januara, neko i još koji dan duže.
Pročitaj opet šta sam napisaouglavnomja wrote:red evil wrote:
![]()
dje to pise?????? da je djeci zabranjeno kupovati poklone "obicnim" danima?
da im zabranis i da jedu "obicnim" danima ista osim hljeba?
![]()
tito dragi