Kitite li jelku?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Kitite li jelku?

Da
104
62%
Ne
63
38%

Total votes: 167

kakavdanakneiskustvu

#176 Re: Kitite li jelku?

Post by kakavdanakneiskustvu »

_BataZiv_0809 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:ne,žena to u mene radi
:thumbup:

Ti si meni kralj :sax:

znam,vec si to napisao
red evil

#177 Re: Kitite li jelku?

Post by red evil »

Kažete djeca će se osječat uskraćeno. Zar roditelji paketić moraju kupovat samo za praznike? Nisam nikad dobio paketić za NG i nisam se nikad osječao uskraćeno :mrgreen:
MOSALJOZE

#178 Re: Kitite li jelku?

Post by MOSALJOZE »

sherbett wrote: Nemam istih nuspojava kad gledam neki fancy sterilni, iako lijepo i skladno okicen bor.
Ovo je toplina i ugodjaj Bozica u domu.

I te idealne slike kicenja bora i pjevanja bozicnih pjesama zaboravite! To ne postoji! Osim u retardiranim americkim filmovima.

Badnjak i kicenje bora u balkanskoj familiji izgleda odprilike ovako: mama sprema veceru sa 7 tradicionalnih Badnjih jela. Nasred sobe je rasprostrt usisavac jer mora tako biti dok ne usisa iglice. Obavezno je i neka kanta s vodom jer nije do kraja pocistila. Kuhinja je kaos, apsolutni! Sve je puno starih kutija jer se sav nakit koji se skuplja godinama cuva u original kutijama. Sve je blatno od mahovine jer se slazu i Betlehem i jaslice pod borom. Mama urla nervozna. Tata i brat namjestavaju jelku na stalak. Pile, rezu da stane...klinci kao uzbudjeni, ali toliko smetajh da odrasli lude jos vise. E a tek kad krenu rasprave i svadje di koja kuglica ide...pa hoce li prvo lmpice ili trake...pa uletava neko da je gladan..ajd ti u tom ludilo probaj taknut lonac da vidis di se sta kuha...pa ovaj ide van, ovaj na polnocku, pa vristanje da izadje iz kupaone..pa di je ovo di je ono..i tako...ugl. badnjak je stresan dan. Kicenje jelke je stresno. I jbli vas americki filmovi retardirani
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Astrix

#179 Re: Kitite li jelku?

Post by Astrix »

U našoj se kuci nikad nije kitila jelka niti kitili kuću za novogodišnje praznike. Jos kao dijete kad sam imao 7-10 godina nikad to nismo radili a u nasoj okolini ih je bio povelik broj koji su kitili i kucu i jelke pa se nikad nisam osjecao uskraceno. Jednostavno sam znao da to nije za nas i to je to, kao sto i nije. To sto je vecina muslimanskih porodica uzela malo onog zapadnog i ''kazu haj sta ima veze'' isto kao i za alkohol i ostale stvari ''haj moze jedna'' itd itd...ne mora znaciti da je to u nasoj kulturi...
tututuuuu

#180 Re: Kitite li jelku?

Post by tututuuuu »

sherbett wrote: Nemam istih nuspojava kad gledam neki fancy sterilni, iako lijepo i skladno okicen bor.
Ovo je toplina i ugodjaj Bozica u domu.

I te idealne slike kicenja bora i pjevanja bozicnih pjesama zaboravite! To ne postoji! Osim u retardiranim americkim filmovima.

Badnjak i kicenje bora u balkanskoj familiji izgleda odprilike ovako: mama sprema veceru sa 7 tradicionalnih Badnjih jela. Nasred sobe je rasprostrt usisavac jer mora tako biti dok ne usisa iglice. Obavezno je i neka kanta s vodom jer nije do kraja pocistila. Kuhinja je kaos, apsolutni! Sve je puno starih kutija jer se sav nakit koji se skuplja godinama cuva u original kutijama. Sve je blatno od mahovine jer se slazu i Betlehem i jaslice pod borom. Mama urla nervozna. Tata i brat namjestavaju jelku na stalak. Pile, rezu da stane...klinci kao uzbudjeni, ali toliko smetajh da odrasli lude jos vise. E a tek kad krenu rasprave i svadje di koja kuglica ide...pa hoce li prvo lmpice ili trake...pa uletava neko da je gladan..ajd ti u tom ludilo probaj taknut lonac da vidis di se sta kuha...pa ovaj ide van, ovaj na polnocku, pa vristanje da izadje iz kupaone..pa di je ovo di je ono..i tako...ugl. badnjak je stresan dan. Kicenje jelke je stresno. I jbli vas americki filmovi retardirani
Bar 15. :D Sto se kaze sve je u ocima posmatraca, tako da je meni bas to taj ugodjaj, miris kuhinje, sarmica, kolaca, ajvara, pindjura itd. itd. itd. :D Majci vjerujem tad i nije bas idila od tih mirisa. :D
uglavnomja

#181 Re: Kitite li jelku?

Post by uglavnomja »

Astrix wrote:U našoj se kuci nikad nije kitila jelka niti kitili kuću za novogodišnje praznike. Jos kao dijete kad sam imao 7-10 godina nikad to nismo radili a u nasoj okolini ih je bio povelik broj koji su kitili i kucu i jelke pa se nikad nisam osjecao uskraceno. Jednostavno sam znao da to nije za nas i to je to, kao sto i nije. To sto je vecina muslimanskih porodica uzela malo onog zapadnog i ''kazu haj sta ima veze'' isto kao i za alkohol i ostale stvari ''haj moze jedna'' itd itd...ne mora znaciti da je to u nasoj kulturi...
jah :roll:

vasoj kulturi ... :run: ko ste to vi?

znas li sta je kultura uopste?

a sta je tradicija?

a sta vjerska rigidna pravila ?
Astrix

#182 Re: Kitite li jelku?

Post by Astrix »

Pogresno sam se izrazio ali znas sta zelim reci.
Katolici i pravoslavci kite jelku i kucu i slave novogodisnje praznike, muslimani to ne rade i to je jednostavno tako. To sto su i muslimani poceli to raditi ne znaci nista...
gospodja profiterka

#183 Re: Kitite li jelku?

Post by gospodja profiterka »

Ne kitim, nisam nikada kitila.
U sredini u kojoj sam rasla, kićenje bora bio je božićni običaj koji su upražnjavali susjedi katolici. Kako smo mi bili ateisti nismo to prakticirali.
U Sarajevu se to doživljava kao neki sekularni običaj, pa se na to gleda drugačije, ali u mom rodnom gradu su se i hrvatski komunisti dvoumili okititi jelku ili ne, sve do pred sami rat.
gospodja profiterka

#184 Re: Kitite li jelku?

Astrix wrote:Pogresno sam se izrazio ali znas sta zelim reci.
Katolici i pravoslavci kite jelku i kucu i slave novogodisnje praznike, muslimani to ne rade i to je jednostavno tako. To sto su i muslimani poceli to raditi ne znaci nista...
Pravoslavci ne kite jelku. Tačnije, ako je kite i nisu bog zna kako pravoslavni, već je kite iz istih razloga iz kojih to čine neki Bošnjaci: okićena jelka im je lijepa, a vjera ih ne zanima previše.

Pravoslavci sijeku badnjak, najčešće hrastovu granu.
palestinka

#185 Re: Kitite li jelku?

Post by palestinka »

Nostromo wrote:
W0rM wrote:
kritichar wrote:Ne, običaj evropskih naroda, prije dolaska kršćanstva, ima svoju simboliku u okviru tih drevnih vjerovanja. Niti pripadam tim narodima niti njihovoj vjeri, tako da ni taj običaj ne smatram svojim a i protiv sam slijepog slijeđenja tradicije.
Potpisujem...
Jah, eto baš je kitimo zbog poštovanja paganskih tradicija i običaja starih Druida i Teutonaca... :cry:
Jelka je tu da bude lijepa, da svjetluca i da nas podsjeti na djetinjstvo, da razbije zimsku maglovitu tjeskobu i to je to. :P
Upravo tako...odličan odgovor. Hahaha ja se svaki put sjetim Furlana i Japoda kad hoću da kitim jelku i Druida...naravno da kitim jelku, ništa ljepše od toga.
radostan dan

#186 Re: Kitite li jelku?

Post by radostan dan »

drago mi je čuti da se borba isplatila... :thumbup:
radostan dan

#187 Re: Kitite li jelku?

Post by radostan dan »

kako pravoslavni ne kite jelku, otkud ta priča...kite, samo ne prije 26.12.,nakon kat.božića, i drži se do nakon prav. ili srpske nove godine -14.,15. januara, neko i još koji dan duže.
gospodja profiterka

#188 Re: Kitite li jelku?

radostan dan wrote:kako pravoslavni ne kite jelku, otkud ta priča...kite, samo ne prije 26.12.,nakon kat.božića, i drži se do nakon prav. ili srpske nove godine -14.,15. januara, neko i još koji dan duže.
Bidat. :mrgreen:
jao_situacije

#189 Re: Kitite li jelku?

Post by jao_situacije »

:lol: :lol:
e nek sam i ovu gospođu vidio u neozbiljnom izdanju
red evil

#190 Re: Kitite li jelku?

Post by red evil »

Baš tako. Večina muslimana žele biti IN pa prihvataju neke običaje koja se kose sa vjerskim pravilima. Naravno, ovo govorim za osobe koje deglarišu kao muslimani.

Argument dijete će biti zakinuto, uskraćeno za nešto. Ovako ispade da se samo za praznike kupuju paketići, ne moram mu kupit taj, kupit ću mu drugi dan. Možda je sretnije od djeteta koje ide na Djeda Mraza i kiti jelku? Nikakav argument je bit' će za nešto uskraćeno.
kakavdanakneiskustvu

#191 Re: Kitite li jelku?

Post by kakavdanakneiskustvu »

radostan dan wrote:
drago mi je čuti da se borba isplatila... :thumbup:[/quote

teskom i mukotrpnom borbom dosao sam do te pobjede
tututuuuu

#192 Re: Kitite li jelku?

Post by tututuuuu »

red evil wrote:
Baš tako. Večina muslimana žele biti IN pa prihvataju neke običaje koja se kose sa vjerskim pravilima. Naravno, ovo govorim za osobe koje deglarišu kao muslimani.

Argument dijete će biti zakinuto, uskraćeno za nešto. Ovako ispade da se samo za praznike kupuju paketići, ne moram mu kupit taj, kupit ću mu drugi dan. Možda je sretnije od djeteta koje ide na Djeda Mraza i kiti jelku? Nikakav argument je bit' će za nešto uskraćeno.

A kad ce biti tema o obicaju ispijanja alkohola onih koji se deklariraju kao muslimani pa ga piju jer zele biti IN? :D

A sto je problem kupiti bas TAJ dan? Ako ja jedem kolace i baklavu, je li je ja moram kao katolik pojesti za Bajram, mora li biti bas TAJ dan? Ako ja pojedem kolac slucajno na Bajram, da li to znaci da sam ja musliman? Poklon uopce nije teme, ne moras ga ni kupiti. :D

Nije da me briga, al mi je argument smijesan, samo to.
Fudo387

#193 Re: Kitite li jelku?

Post by Fudo387 »

Ovu temu je neko smisljeno otvorio samo da ustanovi broj vlaha na forumu. :D
red evil

#194 Re: Kitite li jelku?

Post by red evil »

tututuuuu wrote:
red evil wrote:

A kad ce biti tema o obicaju ispijanja alkohola onih koji se deklariraju kao muslimani pa ga piju jer zele biti IN? :D

A sto je problem kupiti bas TAJ dan? Ako ja jedem kolace i baklavu, je li je ja moram kao katolik pojesti za Bajram, mora li biti bas TAJ dan? Ako ja pojedem kolac slucajno na Bajram, da li to znaci da sam ja musliman? Poklon uopce nije teme, ne moras ga ni kupiti. :D

Nije da me briga, al mi je argument smijesan, samo to.
E ne znam kad će biti. Otvori i bit' će :D :skoljka:

Ako kupuješ paketić isključivo što je TAJ dan, to je grijeh po islamskom učenju, dan se ne bi trebao razlikovat od ostalih i uobičajenih. Ti kao katolik ne znam šta ćeš radit :mrgreen: Nisi musliman samo ako imaš muslimansko ime, već moraš i neka pravila poštovat.

Za poklone sam govorio isključivo vezano da će neko dijete biti uskraćeno za nešto.
Reisova

#195 Re: Kitite li jelku?

Post by Reisova »

DA !
uglavnomja

#196 Re: Kitite li jelku?

Post by uglavnomja »

red evil wrote:

Ako kupuješ paketić isključivo što je TAJ dan, to je grijeh po islamskom učenju, dan se ne bi trebao razlikovat od ostalih i uobičajenih. Ti kao katolik ne znam šta ćeš radit :mrgreen: Nisi musliman samo ako imaš muslimansko ime, već moraš i neka pravila poštovat.

Za poklone sam govorio isključivo vezano da će neko dijete biti uskraćeno za nešto.

dje to pise?????? da je djeci zabranjeno kupovati poklone "obicnim" danima?

da im zabranis i da jedu "obicnim" danima ista osim hljeba?

:roll:

tito dragi :run:
tututuuuu

#197 Re: Kitite li jelku?

Post by tututuuuu »

red evil wrote:

Pa mislim da niko ne kupuje sto je taj dan, a ako neko i kupi to je zato sto drugi dobiju paketic. Dakle, ne kupe zato sto vjeruju ili slijede pravila neke druge vjere, vec kupuju cisto da i njihovo dijete dobije poklon, atmosfera itd... tu nema apsolutno nista vjersko... bas kao sto ni Djed Mraz ni po cemu nije ni krscanima bitan s tog vjerskog gledista, naprotiv, ne spominje se u Bibliji. :D Al kao sto rekoh kako ko hoce u svakom slucaju, cisto malo ubijam vrijeme. :D
Fudo387

#198 Re: Kitite li jelku?

Post by Fudo387 »

uglavnomja wrote:dje to pise??????
Cuj dje to pise?
Inace je opste poznato da je muslimanima propisan extra namaz za vrijeme badnje veceri. :lol:
Edin H.

#199 Re: Kitite li jelku?

Post by Edin H. »

radostan dan wrote:kako pravoslavni ne kite jelku, otkud ta priča...kite, samo ne prije 26.12.,nakon kat.božića, i drži se do nakon prav. ili srpske nove godine -14.,15. januara, neko i još koji dan duže.

Zato katolici brze bolje skidaju jelku 6-oga januara :D
red evil

#200 Re: Kitite li jelku?

Post by red evil »

uglavnomja wrote:
red evil wrote:

dje to pise?????? da je djeci zabranjeno kupovati poklone "obicnim" danima?

da im zabranis i da jedu "obicnim" danima ista osim hljeba?

tito dragi :run:
Pročitaj opet šta sam napisao :mrgreen: Govorio sam da se i TAJ dan (Božić) ne razlikuje ni po ćemu od običnih dana. Jer svako isticanje samo za taj dan je grijeh. :D
Locked