Zašto se mrzi turbofolk?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dragan.s

#176 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dragan.s »

dale cooper wrote: Ja pod narodnom mislim na ono što se zvalo narodnom muzikom prije rata, odnosno razni Šabani, Sinani, Miroslavi i ostali.
Sevdah je nešto drugo, to je tradicionalna Bosanska muzika.
Pa i sad ti isti pjevaju i izdaju nove pjesme. Nisu prešli na turbofolk. Doduše, ja nešto Sinana ni taj "Južni vetar" zvuk nisam baš volio.
Problem je ovdje u generalizovanju. Masa ljudi kada misli na turbofolk svrstava sve pjevače narodne muzike pod tu kategoriju.
Spomenuo sam da je problem sa davanjem licenci za tv kanal veliki problem. Hrvati nemaju svojih privatnih kanala
posvećenih turbo folku na način koji to emituju razni pinkovi i dm-ovi. Mogu Hrvati to pratiti putem satelita ili kablovske,
ali unutar Hrvatske nema kanala koji nameću ovu vrstu muzike.
Pa nisu ni Pink-ovi (sem Pink BH) ni DM-ovi iz BiH. Oni kod nas kao i u Hrvatsku dolaze sa istog mjesta. Zapravo i ne znam nijedan BiH kanal koji bi bio sličan njima.
Imam neki na kablovskoj pod nazivom "Izvorna TV", ali oni tuku po čitav dan posavske pa se teško mogu izjednačiti sa ovim ostalim. Možda je OTV Valentinovo iz BiH ili se pušta iz inostranstva?
Što se tiče klubova, to je ok, kafane i razni narodnjački disko klubovi i jesu za ovaj tip muzike.
Samo što u Hrvatskoj, posebice u Zagrebu postoji alternativa u vidu jake koncertne scene koja dovodi
razne strane bendove, tako da imaš mnoštvo izbora, što ti kolega zg može potvrditi.
U Bosni smo mi izbombardovani turbo folkom, i na tv-u i na radiju a i u klubovima-kafićima. Alternativa je malo,
a nekad se čini da ih i nema. I to je problem, strašan problem.
Slažem se, ali zar ne vidiš problem i u tome što je naša pop-rock scena u ku.cu? Nekad je BiH scena (kao i ex-YU) vrvila od kvaliteta i kvaniteta, a danas? Gazdi nekog lokala-diskoteke je sasvim svejedno da li mu pjeva Dara Bubamara ili neki pop-rock pjevač ili bend ako mu je klub za njihov nastup pun i ako on na tome zarađuje.
Better Man

#177 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Better Man »

beniciodeltoro wrote:
KB9 wrote:
beniciodeltoro wrote:Evo npr. refren od Seke Aleksić "Poslednji Let" ima bolji tekst nego ijedna pjesma od RHCP
:serbo:

kome sam ja odgovaro na citiranja o nadrealistima i novom primitivizmu :lol: :lol:
to što me ne voliš
to je tvoje pravo moja sudbina,
ceo život pogrešne sam ljubila..
što bi izuzetak bio ti..

Ako je tebi ovo u rangu
"đip đip hoću da mi kupiš đip, nije važno koji tip" onda imaš jednostavno predrasude i nisi objektivan. Ne volim ni ja njene pjesme poput Aspirin ali kakvo je to razmišljanje "ne volim njenu pjesmu zato što je njena prijašnja bila bljak"?
Folk pjevačica snimi neku baladu što nema veze sa turbofolkom i drugi je popljuju jer je to turbofolk iako to nije, onda Dubioza okupi trubače i ti isti ljudi koji pljuju odu na koncert i uživaju. Znači ljudi ne prave razliku između dobre i loše pjesme, oni u početku imaju predrasude i gledaju ko pjeva a ne šta pjeva. Isto kao kada su se prije momci oblačili kao reperčići pa ismijavli takozvane boygroups i ostale pjevače jer pop mora biti bez veze a svaki rep je cool, e kada onda snime pop pjevači duet sa reperima onda reperčići ne znaju šta će, da li bi smatrali tu pjesmu dobrom ili gay :lol:
"Justin Bieber feat. Ludacris" wha to do what to do :D
Evo ja obožavam Snow od RHCP ali ne može me niko ubjediti da su ostale pjesme Peppersa gdje Anthony Kiedis zavija "auieoaua" bolje od nekih od Saše Matića
Majstore, molim te ne spominji RHCP. Idi slušaj Sašu Matića i ostale primitivne turbofolk pjevače i pjesmuljke. Kao neko koje alergičan na bilo koji vid narodne muzike,a ako već istu spominjemo mogu reči da je samo jedan čovjek se mogao nazvati kraljem narodne muzike i niko više. Svi ostali mu nisu ni do nožnog palca. To je pokojni Toma Zdravković. Ne slušam ni njega ni bilo kojeg narodnog pjevača, ali on je jedini kralj. Isto tako ovaj seoski pop, pa seoska dance muzika, sve je to za zaglupljivanje širokih narodnih masa.
zg1911

#178 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by zg1911 »

dragane, pa po ovom je ona popularnija i u švicarskoj i njemačkoj nego li je u srbiji. šta reći, koju posluku porati? ne sumnjam da mala svira i po rh, al ovo je meni odgovor više u sferi samopromocije.

jebiga, dale je to fino objasnio, mi se protiv tog šrota ipak borimo, vi ne. kako mogu te tf zvijezde biti popularnije u rh nego kod vas kad im ne možemo lice vidit na tv-u? pa u krajnjem slučaju, ajde maknimo hrt kao javnu kuću sa strane, zašto na rtl-u i novoj tv nema narodnjaka? da su narodnjaci baš tako popularni ne bi li komercijalne televizije vođene profitom puštale takvu glazbu?

kažem ti i priča kako se u hrvatskoj narodnjaci popularniji nego u bih/srbiji i priča kako se u hrvatskoj ne slušaju narodnjaci su šuplje.
dale cooper

#179 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

dragan.s wrote:
dale cooper wrote: Ja pod narodnom mislim na ono što se zvalo narodnom muzikom prije rata, odnosno razni Šabani, Sinani, Miroslavi i ostali.
Sevdah je nešto drugo, to je tradicionalna Bosanska muzika.
Pa i sad ti isti pjevaju i izdaju nove pjesme. Nisu prešli na turbofolk. Doduše, ja nešto Sinana ni taj "Južni vetar" zvuk nisam baš volio.
Problem je ovdje u generalizovanju. Masa ljudi kada misli na turbofolk svrstava sve pjevače narodne muzike pod tu kategoriju.
Spomenuo sam da je problem sa davanjem licenci za tv kanal veliki problem. Hrvati nemaju svojih privatnih kanala
posvećenih turbo folku na način koji to emituju razni pinkovi i dm-ovi. Mogu Hrvati to pratiti putem satelita ili kablovske,
ali unutar Hrvatske nema kanala koji nameću ovu vrstu muzike.
Pa nisu ni Pink-ovi (sem Pink BH) ni DM-ovi iz BiH. Oni kod nas kao i u Hrvatsku dolaze sa istog mjesta. Zapravo i ne znam nijedan BiH kanal koji bi bio sličan njima.
Imam neki na kablovskoj pod nazivom "Izvorna TV", ali oni tuku po čitav dan posavske pa se teško mogu izjednačiti sa ovim ostalim. Možda je OTV Valentinovo iz BiH ili se pušta iz inostranstva?
Što se tiče klubova, to je ok, kafane i razni narodnjački disko klubovi i jesu za ovaj tip muzike.
Samo što u Hrvatskoj, posebice u Zagrebu postoji alternativa u vidu jake koncertne scene koja dovodi
razne strane bendove, tako da imaš mnoštvo izbora, što ti kolega zg može potvrditi.
U Bosni smo mi izbombardovani turbo folkom, i na tv-u i na radiju a i u klubovima-kafićima. Alternativa je malo,
a nekad se čini da ih i nema. I to je problem, strašan problem.
Slažem se, ali zar ne vidiš problem i u tome što je naša pop-rock scena u ku.cu? Nekad je BiH scena (kao i ex-YU) vrvila od kvaliteta i kvaniteta, a danas? Gazdi nekog lokala-diskoteke je sasvim svejedno da li mu pjeva Dara Bubamara ili neki pop-rock pjevač ili bend ako mu je klub za njihov nastup pun i ako on na tome zarađuje.
Malo je razlike između narodne muzike prije rata i sadašnjeg turbo folka, nijanse su u pitanju. Ista publika sluša i jedno i drugo.
Da, dolaze iz Srbije uglavnom. Srbija je masovni izvoznik tog turbo folk šunda. A najbolju prođu imaju u BiH i Srbiji.
Ovdje su mainstream postali. U tome je problem. Govorio sam o tome prije par stranica. Masovnog poseljačenja
i ruralizacije svih aspekata života uključujući i muziku. Zato i nemamo više pop-rock scenu u državi.
Turbo folk je kod nas postao novi pop-rock.
Last edited by dale cooper on 06/12/2015 20:17, edited 1 time in total.
beniciodeltoro

#180 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

Better Man wrote:
beniciodeltoro wrote: Evo ja obožavam Snow od RHCP ali ne može me niko ubjediti da su ostale pjesme Peppersa gdje Anthony Kiedis zavija "auieoaua" bolje od nekih od Saše Matića
Majstore, molim te ne spominji RHCP. Idi slušaj Sašu Matića i ostale primitivne turbofolk pjevače i pjesmuljke. Kao neko koje alergičan na bilo koji vid narodne muzike,a ako već istu spominjemo mogu reči da je samo jedan čovjek se mogao nazvati kraljem narodne muzike i niko više. Svi ostali mu nisu ni do nožnog palca. To je pokojni Toma Zdravković. Ne slušam ni njega ni bilo kojeg narodnog pjevača, ali on je jedini kralj. Isto tako ovaj seoski pop, pa seoska dance muzika, sve je to za zaglupljivanje širokih narodnih masa.
E tako će ti se isto obratiti ljubitelji Mozarta u vezi RHCP, Tome Zdravkovića za Deep Purple ili ljubitelji Safeta za R.E.M. i za njih nema ni pardona niti ijednog pametnog argumenta kako neko može slušati INXS niti da električna gitara ičemu valja niti da stage dive ili 3 prva reda na koncertu sa dugom kosom što tresu glavama nije zaglupljivanje mase.
Znači ili svi se tvrdoglavo držimo svog žanra ili jednostavno tražimo dobru muziku neovisno koji žanr
dale cooper

#181 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

Da bi neko razlikovao dobru od loše muzike potrebno je prvo da ima dobar ukus, osjećaj za estetiku i kapacitet za kritičko razmišljanje.

Nekome ko to nema sasvim je normalno staviti u istu ravan Šabana, Beatlese i Mozarta.
sharafce

#182 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by sharafce »

Vec je bilo slicnih komentara, ali to je uglavnom u vidu kvaliteta teksta, muzike, aranžmana, dalje, originalnosti, nivoa poruka koju šalje tekst i sl.
Dakle, razlike su očigledne, kako možes porediti nekoga ko se sluša lokalno, vremenski ograničeno sa nekim ko nema jezičke ni muzičke barijere.
Ne mrzim narodnjake, ne mogu im toliko priuštiti, samo žalim osobe koje se istinski lože na tekstove koji, ne da nemaju smisao, nego šalju veoma primitivnu poruku, da ja nemam riječi...et...
Dignem i ja ruke kad nas 50 u raji, na derneku, pjeva uz narodnjake, čisto, radi reda, da ne kvarim raspoloženje,ali se ponosim time što ne znam tekst nijedne pjesme :D,
beniciodeltoro

#183 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

dale cooper wrote:Da bi neko razlikovao dobru od loše muzike potrebno je prvo da ima dobar ukus, osjećaj za estetiku i kapacitet za kritičko razmišljanje.

Nekome ko to nema sasvim je normalno staviti u istu ravan Šabana, Beatlese i Mozarta.
E tu sada dolazi u igru malo ignorancije. Ja volim nešto i smatram da imam ukusa, ti to ne voliš znači da nemaš ukusa jer da ga imaš ti ne bi rekao da to ne voliš.
zg1911

#184 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by zg1911 »

al najjači su mi ovi šta se hvale svojom tobože eklektičnošću pa kao slušaju "sve".i narodnjake i rock i hip-hop dok oponentima zamjeraju da slušaju samo jedan žanr, najčešćerock. brate nema tu, ili slušaš aktivno na način da sam kopaš i preslušavaš novo ili slušaš šta ti servira okolina u obliku klubova i radio stanica. ti koji slušaju "sve" su najčešće u ovoj prvoj kategoriji. dakle sve što mu se servira, samo da je pristupačno, komercijalno, u pravilu dosadno.
dale cooper

#185 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

beniciodeltoro wrote:
dale cooper wrote:Da bi neko razlikovao dobru od loše muzike potrebno je prvo da ima dobar ukus, osjećaj za estetiku i kapacitet za kritičko razmišljanje.

E tu sada dolazi u igru malo ignorancije. Ja volim nešto i smatram da imam ukusa, ti to ne voliš znači da nemaš ukusa jer da ga imaš ti ne bi rekao da to ne voliš.
Pa ti si na ovoj temi pokazao da objektivno nemaš ukusa, stavljajući u isti kontekst šund sa umjetnošću.
Kako znam? Pa vrlo jednostavno. Za recimo Beatlese i Mozarta postoji ogroman konsenzus i kritike i publike
da je ono što su radili umjetnost i dio muzičke istorije. Za Šabana nema i nikada neće biti.

Druga stvar je što si ti pokazao da ti je poznavanje i rock i pop muzike najblaže rečeno površno vrteći se
non stop sa istim imenima. Vjerovatno muziku i slušaš onako površno i usputno, nije ti to neki bitan
segmenat života. Vidiš, meni jeste, zato mi i ide na živce ovako lupanje i drobljenje stvari koje ne idu
i nikada neće moći ići zajedno.
beniciodeltoro

#186 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

zg1911 wrote:al najjači su mi ovi šta se hvale svojom tobože eklektičnošću pa kao slušaju "sve".i narodnjake i rock i hip-hop dok oponentima zamjeraju da slušaju samo jedan žanr, najčešćerock. brate nema tu, ili slušaš aktivno na način da sam kopaš i preslušavaš novo ili slušaš šta ti servira okolina u obliku klubova i radio stanica. ti koji slušaju "sve" su najčešće u ovoj prvoj kategoriji. dakle sve što mu se servira, samo da je pristupačno, komercijalno, u pravilu dosadno.
Ja se ne hvalim da slušam sve što mi se servira nego se "hvalim" da slušam od svakog žanra ponešto. Ja mogu shvatiti da ljudi imaju neki svoj žanr ali ne mogu shvatiti stav od nekih da ako su rokeri da svako smeće koje je pod kategorijom rock (a svaki muzički žanr ima smeća da se ne lažemo) mora biti bolje od ijedne druge pjesme koja je drugačiji muzički žanr jer ovo je rock a ono nije
beniciodeltoro

#187 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

dale cooper wrote:
beniciodeltoro wrote:

Pa ti si na ovoj temi pokazao da objektivno nemaš ukusa, stavljajući u isti kontekst šund sa umjetnošću.
Kako znam? Pa vrlo jednostavno. Za recimo Beatlese i Mozarta postoji ogroman konsenzus i kritike i publike
da je ono što su radili umjetnost i dio muzičke istorije. Za Šabana nema i nikada neće biti.

Druga stvar je što si ti pokazao da ti je poznavanje i rock i pop muzike najblaže rečeno površno vrteći se
non stop sa istim imenima. Vjerovatno muziku i slušaš onako površno i usputno, nije ti to neki bitan
segmenat života. Vidiš, meni jeste, zato mi i ide na živce ovako lupanje i drobljenje stvari koje ne idu
i nikada neće moći ići zajedno.
Pa i ti ili neko drugi ko se sa tobom slaže bi se vrtio non stop sa istim imenima samo bi to bio jedan određeni žanr, ja čak vrtim više imena jer nisam lojalan samo jednom žanru. Mada ja na ovoj temi uopšte ne vrtim istim imenima ali ako vi to tako kažete neka bude, nećemo se kačiti za tu temu :wink:
E bar smo došli do tačke gdje smo uočili problem a to je da smo 2 različite tipe slušatelja. Tebi je muzika jedan bitan segment života a meni to nikad nije bilo. Ustvari jeste, ali ja nemam tu neki određeni žanr nego mi određene pjesme bude emocije, vraćaju me nazad i budi nostalgiju. Sjećam se osamdesetih kako sam sa svojim u Splitu u nekom lokalu slušao Mišu Kovača ili tamo negdje oko 2000. godine kada sam sa jednom djevojkom u autu slušao Coloniu ili sa djedom rahmetli kada smo prije rata slušali kod njega na gramofonu Mehu Puzića. Isto kao što su mi iz nekog razloga skoro sve pjesme iz 1988. godine drage nevažno koji pravac jer imam tu godinu u lijepom sjećanju i kada god čujem neku pjesmu koja je tada svirala pomislim na određeni momenat iz te godine.
Meni su pjesme bitan segment života a ne jedan određen muzički žanr.
dragan.s

#188 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dragan.s »

zg1911 wrote:dragane, pa po ovom je ona popularnija i u švicarskoj i njemačkoj nego li je u srbiji. šta reći, koju posluku porati? ne sumnjam da mala svira i po rh, al ovo je meni odgovor više u sferi samopromocije.

jebiga, dale je to fino objasnio, mi se protiv tog šrota ipak borimo, vi ne. kako mogu te tf zvijezde biti popularnije u rh nego kod vas kad im ne možemo lice vidit na tv-u? pa u krajnjem slučaju, ajde maknimo hrt kao javnu kuću sa strane, zašto na rtl-u i novoj tv nema narodnjaka? da su narodnjaci baš tako popularni ne bi li komercijalne televizije vođene profitom puštale takvu glazbu?

kažem ti i priča kako se u hrvatskoj narodnjaci popularniji nego u bih/srbiji i priča kako se u hrvatskoj ne slušaju narodnjaci su šuplje.
Možda i jeste samopromocija, ko će ga znati. U tom njenom svijetu je iskrenost rijetka pojava.
Nisi izgleda shvatio situaciju u BiH. Nema ni ovdje TF na javnom servisu. Jedina TV kuća iz BiH koja nešto tako pušta je Pink BIH. Imamo iste one kablovske kanale kao i vi koji dolaze iz Srbije. Ko hoće da ih gleda, njegova stvar. Što se tiče Nove i RTL valjda smatraju da bi izgubili dosta gledalaca da počnu to puštati pa bolje da ne rizikuju.
Šveđanin

#189 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Šveđanin »

Sto se zastupljenosti turbo folka u svakodnevnom zivotu tice, na jednu stranu ide Hrvatska, a na drugu stranu idu Bosna i Srbija.
dale cooper

#190 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

beniciodeltoro wrote: Pa i ti ili neko drugi ko se sa tobom slaže bi se vrtio non stop sa istim imenima samo bi to bio jedan određeni žanr, ja čak vrtim više imena jer nisam lojalan samo jednom žanru. Mada ja na ovoj temi uopšte ne vrtim istim imenima ali ako vi to tako kažete neka bude, nećemo se kačiti za tu temu :wink:
E bar smo došli do tačke gdje smo uočili problem a to je da smo 2 različite tipe slušatelja. Tebi je muzika jedan bitan segment života a meni to nikad nije bilo. Ustvari jeste, ali ja nemam tu neki određeni žanr nego mi određene pjesme bude emocije, vraćaju me nazad i budi nostalgiju. Sjećam se osamdesetih kako sam sa svojim u Splitu u nekom lokalu slušao Mišu Kovača ili tamo negdje oko 2000. godine kada sam sa jednom djevojkom u autu slušao Coloniu ili sa djedom rahmetli kada smo prije rata slušali kod njega na gramofonu Mehu Puzića. Isto kao što su mi iz nekog razloga skoro sve pjesme iz 1988. godine drage nevažno koji pravac jer imam tu godinu u lijepom sjećanju i kada god čujem neku pjesmu koja je tada svirala pomislim na određeni momenat iz te godine.
Stalno pominješ žanrove, i kako nisi lojalan jednom žanru i kako si svestran. A ovdje uopšte nije o tome riječ.
Riječ je o dobroj i lošoj muzici. Mogao bih ti i ja nabacivati šta sve slušam, spominjati imena za koja nikada
nisi čuo, ali kao što rekoh nije u tome poenta. Poenta je da je turbo folk kao muzika škart i smeće, i
objektivno i subjektivno.

Ali mi je mnogo jasniji tvoj pristup muzici sada kada sam pročitao ovu boldanu rečenicu.
Ja od tinejdžerskih dana slušam, volim i skupljam muziku. I ta ljubav nije ni jednog momenta
jenjavala, i prošao sam sa njom mnoge i lijepe i teške trenutke. Meni to nije nešto onako usputno.
Meni je to strašno važna stvar u životu. I nije problem ako tebi nije, samo nemoj živ bio lupati i
praviti se da znaš o stvarima o kojima nemaš veze.
dragan.s

#191 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dragan.s »

dale cooper wrote: Malo je razlike između narodne muzike prije rata i sadašnjeg turbo folka, nijanse su u pitanju. Ista publika sluša i jedno i drugo.
Ogromna je razlika, sad što je to tebi sve isto je generalizacija. Ne bih rekao da ista publika to sluša. Stariji ljudi recimo koji su odrasli na staroj narodnoj muzici ne mogu smisliti turbofolk. Dok klinci koji se lože na TF ne mogu smisliti stariji narodnu jer je to dosadno i retro.
Da, dolaze iz Srbije uglavnom. Srbija je masovni izvoznik tog turbo folk šunda. A najbolju prođu imaju u BiH i Srbiji.
Ovdje su mainstream postali. U tome je problem. Govorio sam o tome prije par stranica. Masovnog poseljačenja
i ruralizacije svih aspekata života uključujući i muziku. Zato i nemamo više pop-rock scenu u državi.
Najviše dolaze iz Srbije, ali ne nedostaje ih ni ovdje. Samo što se furaju na foru "slušajmo domaće", a isti ku.ac kao i ovo sa istoka.
Poseljačenje i ruralizacija populacije? Ja bih prije rekao da su to posljedice tranzicije.
Pop-rock nije propao zbog TF već tu ima više razloga, ali to je već šira tema. Kvalitet onoga što današnja pop-rock scena donosi se ne može porediti sa onim što je bilo nekada. Kako domaća tako i strana.
beniciodeltoro

#192 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

dale cooper wrote:
beniciodeltoro wrote: Pa i ti ili neko drugi ko se sa tobom slaže bi se vrtio non stop sa istim imenima samo bi to bio jedan određeni žanr, ja čak vrtim više imena jer nisam lojalan samo jednom žanru. Mada ja na ovoj temi uopšte ne vrtim istim imenima ali ako vi to tako kažete neka bude, nećemo se kačiti za tu temu :wink:
Stalno pominješ žanrove, i kako nisi lojalan jednom žanru i kako si svestran. A ovdje uopšte nije o tome riječ.
Riječ je o dobroj i lošoj muzici. Mogao bih ti i ja nabacivati šta sve slušam, spominjati imena za koja nikada
nisi čuo, ali kao što rekoh nije u tome poenta. Poenta je da je turbo folk kao muzika škart i smeće, i
objektivno i subjektivno.

Ali mi je mnogo jasniji tvoj pristup muzici sada kada sam pročitao ovu boldanu rečenicu.
Ja od tinejdžerskih dana slušam, volim i skupljam muziku. I ta ljubav nije ni jednog momenta
jenjavala, i prošao sam sa njom mnoge i lijepe i teške trenutke. Meni to nije nešto onako usputno.
Meni je to strašno važna stvar u životu. I nije problem ako tebi nije, samo nemoj živ bio lupati i
praviti se da znaš o stvarima o kojima nemaš veze.
Ako već boldiraš zašto nisi odmah i dodao "Ustvari jeste, ali ja nemam tu neki određeni žanr nego mi određene pjesme bude emocije, vraćaju me nazad i bude nostalgiju.". To se zove uzimati nešto iz konteksta da bi nešto dokazao :wink: Nema veza, halalim ti.
zg1911

#193 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by zg1911 »

dragan.s wrote:
zg1911 wrote:dragane, pa po ovom je ona popularnija i u švicarskoj i njemačkoj nego li je u srbiji. šta reći, koju posluku porati? ne sumnjam da mala svira i po rh, al ovo je meni odgovor više u sferi samopromocije.

Možda i jeste samopromocija, ko će ga znati. U tom njenom svijetu je iskrenost rijetka pojava.
Nisi izgleda shvatio situaciju u BiH. Nema ni ovdje TF na javnom servisu. Jedina TV kuća iz BiH koja nešto tako pušta je Pink BIH. Imamo iste one kablovske kanale kao i vi koji dolaze iz Srbije. Ko hoće da ih gleda, njegova stvar. Što se tiče Nove i RTL valjda smatraju da bi izgubili dosta gledalaca da počnu to puštati pa bolje da ne rizikuju.
nemoj zamjerit, zajebah se. zabrijao sam da si iz srbije.
dale cooper

#194 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

dragan.s wrote:
dale cooper wrote: Malo je razlike između narodne muzike prije rata i sadašnjeg turbo folka, nijanse su u pitanju. Ista publika sluša i jedno i drugo.
Ogromna je razlika, sad što je to tebi sve isto je generalizacija. Ne bih rekao da ista publika to sluša. Stariji ljudi recimo koji su odrasli na staroj narodnoj muzici ne mogu smisliti turbofolk. Dok klinci koji se lože na TF ne mogu smisliti stariji narodnu jer je to dosadno i retro.
Najviše dolaze iz Srbije, ali ne nedostaje ih ni ovdje. Samo što se furaju na foru "slušajmo domaće", a isti ku.ac kao i ovo sa istoka.
Poseljačenje i ruralizacija populacije? Ja bih prije rekao da su to posljedice tranzicije.
Pop-rock nije propao zbog TF već tu ima više razloga, ali to je već šira tema. Kvalitet onoga što današnja pop-rock scena donosi se ne može porediti sa onim što je bilo nekada. Kako domaća tako i strana.
Ma slušaju sve generacije. Ko sjedi u žiriju onih jebenih Grand zvijezda? Sve redom narodni pjevači koji su bili
popularni u nekadašnjoj Jugoslaviji. A šta je Grand? Najveći izvoznik turbo folka. Poveznica između narodne
muzike i turbo folka je neupitna. Jedno ne bi postojalo da nije bilo drugog. Zato je to meni isti kurac. Samo što su se vremena
promijenila, pa su ubrzali ritmove, promijenili izgled i modernizovali produkciju. To što stariji vole narodnu a ne turbo folk je
više posljedica generacijskog jaza. Isto kao što stari rockeri govore da više nema pravog rock'n'rolla.

Pa mnoge su zemlje prošle kroz tranziciju. Što se isto nije desilo Sloveniji, Češkoj ili Poljskoj?
Poseljačenje i ruralizacija populacije je posljedica nacionalizama na ovim prostorima.
A koja je najbolja muzika za homogenizovane narode zatvorene u torove? Neka koja ih neće
tjerati da puno razmišljaju i propitkuju.
dale cooper

#195 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

beniciodeltoro wrote: Ako već boldiraš zašto nisi odmah i dodao "Ustvari jeste, ali ja nemam tu neki određeni žanr nego mi određene pjesme bude emocije, vraćaju me nazad i bude nostalgiju.". To se zove uzimati nešto iz konteksta da bi nešto dokazao :wink: Nema veza, halalim ti.
Zato što mislim da si u ovoj prvoj rečenici bio iskren. Ovaj nastavak je više naknadna primisao. Koja usput rečeno ne
govori ništa o tebi kao ozbiljnom slušaocu. Nego je vezana za određena draga sjećanja iz djetinjstva koje povezuješ
sa nekim pjesmama.
zg1911

#196 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by zg1911 »

dragan.s wrote:
turbo folk nije uzrok ali je manifest poseljačenja.
medvjed23

#197 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by medvjed23 »

People have the power

Pita mene jedan prijatelj
dobro nismo odavno
više tako dobri
javimo se popijemo piće
pita on mene
jebem mu mater kako to
pa ti si u rat išao
u kožnoj jakni s
walkmanom i kazetama
Nicka Cavea i Patti Smith
na uniformu si ušio
grb JOY DIVIZIJE
dok su drugi
devedeset prve na srpske
kuće pisali NDH i
Srbi van ti si pisao
The shepherds
And the soldiers
Lay beneath the stars
Exchanging visions
And laying arms
pa kaže kako to
sad slušaš Cecu
Škoru i tamburaše
visiš u kladionici
ne piješ u korizmi
igraš pikadi sa highlanderima
u autu ti privjesak
Gospe Međugorske
na vratima stana
velika naljepnica
U ovoj kući se ne psuje
A ja mu kažem
vidiš prijatelju
to ti se zove
Sazrijevanje
dragan.s

#198 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dragan.s »

dale cooper wrote: Ma slušaju sve generacije. Ko sjedi u žiriju onih jebenih Grand zvijezda? Sve redom narodni pjevači koji su bili
popularni u nekadašnjoj Jugoslaviji. A šta je Grand? Najveći izvoznik turbo folka. Poveznica između narodne
muzike i turbo folka je neupitna. Jedno ne bi postojalo da nije bilo drugog. Zato je to meni isti kurac. Samo što su se vremena
promijenila, pa su ubrzali ritmove, promijenili izgled i modernizovali produkciju. To što stariji vole narodnu a ne turbo folk je
više posljedica generacijskog jaza. Isto kao što stari rockeri govore da više nema pravog rock'n'rolla.
Kao što je neupitna poveznica između turbofolk i pop muzike. Sa jednakim pravom bi ga mogli nazvati i turbopop. I šta to dokazuje? Ništa.
Ako ti ne vidiš razliku između turbofolka i narodne muzike i tvrdiš da je to sve isto onda je to za mene generalizovanje. I tu više nema rasprave.
Pa mnoge su zemlje prošle kroz tranziciju. Što se isto nije desilo Sloveniji, Češkoj ili Poljskoj?
Poseljačenje i ruralizacija populacije je posljedica nacionalizama na ovim prostorima.
A koja je najbolja muzika za homogenizovane narode zatvorene u torove? Neka koja ih neće
tjerati da puno razmišljaju i propitkuju.
Svaka zemlja je na svoj način prošla kroz tranziciju. Najgore je što mi još prolazimo.
Pretjeruje se u društvenoj ulozi muzike. Koja to muzika tjera na razmišljanje i propitivanje? I kad je to muzika bila više od zabave? Je li rok muzika zaustavila rat u Vijetnamu? Ma hajde. Mogli su pjevati "Let the Sunshine In" još 100 godina i organizovati još 10 Vudstoka, rat je prestao kad je političarima odgovaralo.
Yapi Yapo

#199 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Yapi Yapo »

annoy wrote:
Yapi Yapo wrote: joj ovaj lik je sjeban drama :D čak sam jednom stavio ovu pjesmu na usb, pa kad je krenula u autu znoj me oblio :mrgreen:
Ma hajde, ako ga ja curica mogu slušati... :P
https://www.youtube.com/watch?v=f1JesuWCpc0

:oops: :mrgreen:
¤ jelena ¤

#200 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by ¤ jelena ¤ »

medvjed23 wrote:
People have the power

Pita mene jedan prijatelj
dobro nismo odavno
više tako dobri
javimo se popijemo piće
pita on mene
jebem mu mater kako to
pa ti si u rat išao
u kožnoj jakni s
walkmanom i kazetama
Nicka Cavea i Patti Smith
na uniformu si ušio
grb JOY DIVIZIJE
dok su drugi
devedeset prve na srpske
kuće pisali NDH i
Srbi van ti si pisao
The shepherds
And the soldiers
Lay beneath the stars
Exchanging visions
And laying arms
pa kaže kako to
sad slušaš Cecu
Škoru i tamburaše
visiš u kladionici
ne piješ u korizmi
igraš pikadi sa highlanderima
u autu ti privjesak
Gospe Međugorske
na vratima stana
velika naljepnica
U ovoj kući se ne psuje
A ja mu kažem
vidiš prijatelju
to ti se zove
Sazrijevanje
Ili možda krivo srastanje - pitanje je sad? :)

Pozz međedu jedan. :D

dale cooper wrote:Poseljačenje i ruralizacija populacije je posljedica nacionalizama na ovim prostorima.
Tačno.

Folklor, etno.... lijepo upakovan, prijemčiv oblik nacionalizma.

dragan.s wrote:Koja to muzika tjera na razmišljanje i propitivanje? I kad je to muzika bila više od zabave?
:roll:

Punk, metal, grunge, rap.... uvijek je više od zabave onima koji je stvaraju.
Post Reply