Pa i sad ti isti pjevaju i izdaju nove pjesme. Nisu prešli na turbofolk. Doduše, ja nešto Sinana ni taj "Južni vetar" zvuk nisam baš volio.dale cooper wrote: Ja pod narodnom mislim na ono što se zvalo narodnom muzikom prije rata, odnosno razni Šabani, Sinani, Miroslavi i ostali.
Sevdah je nešto drugo, to je tradicionalna Bosanska muzika.
Problem je ovdje u generalizovanju. Masa ljudi kada misli na turbofolk svrstava sve pjevače narodne muzike pod tu kategoriju.
Pa nisu ni Pink-ovi (sem Pink BH) ni DM-ovi iz BiH. Oni kod nas kao i u Hrvatsku dolaze sa istog mjesta. Zapravo i ne znam nijedan BiH kanal koji bi bio sličan njima.Spomenuo sam da je problem sa davanjem licenci za tv kanal veliki problem. Hrvati nemaju svojih privatnih kanala
posvećenih turbo folku na način koji to emituju razni pinkovi i dm-ovi. Mogu Hrvati to pratiti putem satelita ili kablovske,
ali unutar Hrvatske nema kanala koji nameću ovu vrstu muzike.
Imam neki na kablovskoj pod nazivom "Izvorna TV", ali oni tuku po čitav dan posavske pa se teško mogu izjednačiti sa ovim ostalim. Možda je OTV Valentinovo iz BiH ili se pušta iz inostranstva?
Slažem se, ali zar ne vidiš problem i u tome što je naša pop-rock scena u ku.cu? Nekad je BiH scena (kao i ex-YU) vrvila od kvaliteta i kvaniteta, a danas? Gazdi nekog lokala-diskoteke je sasvim svejedno da li mu pjeva Dara Bubamara ili neki pop-rock pjevač ili bend ako mu je klub za njihov nastup pun i ako on na tome zarađuje.Što se tiče klubova, to je ok, kafane i razni narodnjački disko klubovi i jesu za ovaj tip muzike.
Samo što u Hrvatskoj, posebice u Zagrebu postoji alternativa u vidu jake koncertne scene koja dovodi
razne strane bendove, tako da imaš mnoštvo izbora, što ti kolega zg može potvrditi.
U Bosni smo mi izbombardovani turbo folkom, i na tv-u i na radiju a i u klubovima-kafićima. Alternativa je malo,
a nekad se čini da ih i nema. I to je problem, strašan problem.