1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
-
zippoo87
#176 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
dnevnica irgata je 30-40 KM a majstora od 50 KM na vise
e sada,druga je stvar sto je stvarno jako tesko naci majstore koji znaju i hoce raditi ...ja sam sreca nasao jednog majstora koji radi sve oko gradjevine,stropovi,zidovi,gradi i kuce i sve i pravo je i posten i vrijedna i sposoban...radio mi je fasadiranje kuce,radio mi strop na drugom spratu,radio glazure,malterisanja,plocice na vanjskoj stazi i sve ekstra a nije ni skup
i njega zovem vec nekih 10ak godina ,kada mi god sta treba i kada nije zauzet
a i ja gledam da vecinu stvari sam sebi odradim i napravim...imam dosta alata,imam i volje...popravljam oko struje,vode,cesme,uticnice,utikace,pravim alat,ma sve sto mi treba ...evo danas sam od nekih starih kablova napravio sebi produzno kablo...imam ono veliko od 20m ali dok to razmotam i smotam,prodje me cejf a treba mi neko manje ...i napravim
i sve me zanima...i brata isto...gledam da sve sto mogu da ne platim,da i ne platim ,jer mogu ja odraditi...imam i vocki,sadim bastu ljeti,imam neku plantazicu aronije...radim kod privatnika isto...jbga em je manje dosadno em mi ostane para
nesto kupim,pa preprodam...nesto popravim nekome,nesto napravim...jbga snalazi se,zivot stvarno nije lagan ali mora se zivjeti
ja nemam nikoga od rodbine ili poznanika vani i nisam nikada ni razmisljao da odem ...nekako me to nikada nije privlacilo ...a i smatram da mi ovdje imamo resurse i sve sto nemaju mnoge zemlje...samo mi smo psihicki razoreni i mentalitetom i ovaj prelaz iz socijalizma u kapitalizam je na mnoge ostavio dubok trag...to prvenstveno mislim na roditelje koji sada imaju djecu od 20ak godina...koji su tu istu djecu zapustili 100% a ta omladina je odrasla i edukovala se na netu,na drustvenim mrezama...gledajuci sund na tvu i logicno je da kao takvi nemaju gram kritickog razmisljanja kao sto ne znaju nistao zivotu i problemima i prezivljavanju
naucili su da samo traze novac od roditelja i to je to...a jos je gore,sto roditelji samo i daju...eto neko napisa,radi i jos trazi dodatno novac od roditelja
sreca pa sam ja jos kao dijete naucio da se nista ne dobija dzaba i da se za sve treba izboriti...pa se borim i ne ocekujem nista na tanjiru a realno nikada nista nisam ni dobio na tanjiru
ja stvarno mislim da ni na zapadu nije nesto posebno...posebno sada...jer recimo ja volim prirodu,volim drustvo,volim rijeke,jezera,volim zelenilo,volim svoju kucu koja ima 3 dunuma zelenila okolo,voce,hladovinu,vodu...a to sigurno ne bih imao u njemackoj,austriji ili u svedskoj...nisu ni pare sve,to najbolje znaju oni koji imaju pare a nemaju nista drugo
e sada,druga je stvar sto je stvarno jako tesko naci majstore koji znaju i hoce raditi ...ja sam sreca nasao jednog majstora koji radi sve oko gradjevine,stropovi,zidovi,gradi i kuce i sve i pravo je i posten i vrijedna i sposoban...radio mi je fasadiranje kuce,radio mi strop na drugom spratu,radio glazure,malterisanja,plocice na vanjskoj stazi i sve ekstra a nije ni skup
i njega zovem vec nekih 10ak godina ,kada mi god sta treba i kada nije zauzet
a i ja gledam da vecinu stvari sam sebi odradim i napravim...imam dosta alata,imam i volje...popravljam oko struje,vode,cesme,uticnice,utikace,pravim alat,ma sve sto mi treba ...evo danas sam od nekih starih kablova napravio sebi produzno kablo...imam ono veliko od 20m ali dok to razmotam i smotam,prodje me cejf a treba mi neko manje ...i napravim
i sve me zanima...i brata isto...gledam da sve sto mogu da ne platim,da i ne platim ,jer mogu ja odraditi...imam i vocki,sadim bastu ljeti,imam neku plantazicu aronije...radim kod privatnika isto...jbga em je manje dosadno em mi ostane para
nesto kupim,pa preprodam...nesto popravim nekome,nesto napravim...jbga snalazi se,zivot stvarno nije lagan ali mora se zivjeti
ja nemam nikoga od rodbine ili poznanika vani i nisam nikada ni razmisljao da odem ...nekako me to nikada nije privlacilo ...a i smatram da mi ovdje imamo resurse i sve sto nemaju mnoge zemlje...samo mi smo psihicki razoreni i mentalitetom i ovaj prelaz iz socijalizma u kapitalizam je na mnoge ostavio dubok trag...to prvenstveno mislim na roditelje koji sada imaju djecu od 20ak godina...koji su tu istu djecu zapustili 100% a ta omladina je odrasla i edukovala se na netu,na drustvenim mrezama...gledajuci sund na tvu i logicno je da kao takvi nemaju gram kritickog razmisljanja kao sto ne znaju nistao zivotu i problemima i prezivljavanju
naucili su da samo traze novac od roditelja i to je to...a jos je gore,sto roditelji samo i daju...eto neko napisa,radi i jos trazi dodatno novac od roditelja
sreca pa sam ja jos kao dijete naucio da se nista ne dobija dzaba i da se za sve treba izboriti...pa se borim i ne ocekujem nista na tanjiru a realno nikada nista nisam ni dobio na tanjiru
ja stvarno mislim da ni na zapadu nije nesto posebno...posebno sada...jer recimo ja volim prirodu,volim drustvo,volim rijeke,jezera,volim zelenilo,volim svoju kucu koja ima 3 dunuma zelenila okolo,voce,hladovinu,vodu...a to sigurno ne bih imao u njemackoj,austriji ili u svedskoj...nisu ni pare sve,to najbolje znaju oni koji imaju pare a nemaju nista drugo
- Gojeni H
#177 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ipak se svodi na ovo:
Mozda 0,1 % ljudi ima zelju da gleda balet ili operu hevteno, ali ipak na kraju, razlog je posao i novac.muminovic wrote:Sve se veze za: novac, i nemogucnosti zaposlenja u BiH.
Da mlad imaju prosjecnu platu od 1.500 KM, nit bi napustali BiH, nit bi ih interesovao nerad Tuzilastva BIH koji en radi svoj posao.
Ne bi ih zanimali niti imena politicara, niti ko je koje vjere.
Bavili bi se sobom.
- HAVANA
#178 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ne znam sto to meni govoris,ja sam za to da svako trazi srecu tamo gdje zeli i moze.Moja je ovde.A to o 20 maraka,nemoj me nasmijavati.Sta te interesuje,reci koja oblast ja cu ti po danu reci sta placam i kako sam tesko nasao ljude.Hoces cistu fiziku,bez majstorluka? One sto stoje na socijalnom vodio par dana 50 km dnevnica.Onog cigu sto ljepi plakate da nosi sutu...zvao sigurno 7 ili 8 puta...3 marke vreca sute iznosenje i odvoz,kad nakupim 70 do 80 vreca zovnem ga i eto ga.Stvarno poslovan i odgovoran momak,ubi se od posla.Njih cetvorica,trce s adrese na adresu...sigurno 500 do 600 maraka dnevno prave.Krov na objektu 10x10 17000 km,limar i opsav 3200 maraka,3 covjeka zavrsila taj lim za 2 dana,pa racunaj...Materijala nema vise od 1300 km za taj opsav.Postujem,valja se vjesat po krovu.Al da je lose placen moze kurcu pricat.Dnevnica zidara 60 km,rigips 10 km za ruke na vecu kolicinu...300 do 400 m2.Plocice 13km po m2.Dobri majstori,ima i jetinije al na kraju ispadne skuplji.Kakvih ba 20 maraka,mehanicaru mom platim 100 km za zamjenu zupcastog remena,znas za koliko vremena uradi to dobar majstor? A moram ga moliti za termin,ne zna gdje udara od posla.Juce polozio buzire elektricar prije estriha,uze 50km a zavrsio za 3 sata...Razvod vode prije betoniranja poda kupatila,materijala350km,ruku 100km...zavrsio juce.Sve ih jedva izmolio da dodju,dosli bukvalno jer smo dobri i znamo se,ostavili druge poslove...detroit-mercy wrote:Koliko nase djece koja zive vani I zavrse fax je bez posla a koliko nase djece koja zive u BiH zavrse fax, imaju ikakav posao da ne pricamo o struci. Mani se te o majstorima, dnevnica na bausteli 20km dan.HAVANA wrote:Ne znam vala vise ni sta bih napisao,toliko je razlicitih prica i situacija,zivot je cudan,nosi...Ovo sto je piupiu napisala potpisujem u cjelosti plus otvori ti oci,bar meni,sad vidim sto nikad nisam vidio,toliko je prilika ko smije i moze.,i naravno ima kapitala, sto je opet plus tog privremenog odlaska vani.Opet ovo sto djidji napisa vrlo slicno i u mom slucaju i jos sto puta goredok se ne dozvah pameti i naucih vani kako treba i sta.Ni od koga ne ocekuj nista,od prevelikog kukanja na drzavu nema koristi ,samo tones psihicki.Zaobilazi prepreke i bori se kako znas.Uzdaj se u se i u svoje kljuse.I ono lose sto si naucio i vidio, koristi u zivotu da pretocis u prednost.Sve je skola.Jedne stvari me strah i pravo koci u poslovanju.Nek prica ko sta hoce ali zapamtite,za par godina da sa kesom para hodas tesko ces naci kome da ih das,a da zna dobro raditi i stoji iza svog posla.Majstora nizasta nema,jako tesko je pronaci dobrog majstora.Budale i priucene sveznalice me ne interesuju.Dobrog majstora za bilo sta je uzasno tesko naci vec sad.Oni sto znaju toliko imaju posla da moram ici preko prijateljske osnove da ih zamolim da mi urade.Limari,krov,struja,voda,inox,varioci,grijanje,mehanicar,lakirer...Drugi problem sto i kad nadjem nekog da zna,ima vremena i moze to uraditi ,u vecini slucajeva radi na crno a kod mene sve preko papira i firme.Ne moze,nema kesa.Svi veci poslovi idu preko racuna,banke,krediti...Limara za opsav krova cekam mjesec dana,samo dvojicu sam u citavom gradu nasao koji hoce,mogu i znaju to uraditi.Cijena duplo veca nego po predracunu radova.Nema,hitno a svi zauzeti ili oni sto su slobodni rade na crno.Taj mi ne treba.Vodoinstalatera 10 proslo,ni jedan da se prihvati posla,nisam ni znao da je tolika nauka preci sa olovnih cijevi na drugi sistem razvoda vode.Il ne zna,il nece,il je zauzet,il nema 40% kalaja...Nauka jebote,10 dana i juce tek dogovorio sa starim cikom, al ja moram naci taj kalaj
Galeriju od zeljezne konstrukcije,opet nauka
il je toliko skupo da je odnos materijala i radova 1 na prema 3 il ne zna on jel poso il doso kad vidi statiku,haj ti kuci ziv bio...Da mi muha ne posla covjeka ne bi ni tu pricu zaokruzio
Dogovorio i tek cu to raditi,valjda ce dobro uraditi,ako ne uradi,iskopacu muhi oko.
Elem ,nije sve ni tako crno ali malo je strucnih ljudi,ko zna taj u vecini slucajeva i ima posla,u odredjenim oblastima...Mora neko i raditi,ne mogu svi tandrkat po tastaturama.Vako ce svi tandrkat po tastaturama ,a kad pukne cijev od vode,mos plakat...Instalirace je,popravit,zavarit...nailova mater.
Mora postojati program,stimulacija,praksa...mora drzava podrzavati i usmjeravati mlade u skolovanju.Ne moze hiperprodukcija necega a na drugoj strani nista,nula bododva,kladionica,kompjuter i to je to.Kriva je drzava, al krivi smo i mi.Od sebe krenuti,popravi sebe da bi popravio okolinu.Dugo traje al ne moze drugacije.Mi smo krivi,mi biramo,zivimo,radimo.Sistem je odraz drustva.
Prozori krovni 2500 km,postavljanje 180 km,gotovo za 3 sata...e sto taj s veluksom mlati pare,ubi
- Banksy
#179 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Pametna, visokoobrazovana, ambiciozna djeca, bez veza i štela, roditelja neuvezanih u halku, treba da idu i neka idu, samo naprijed.
-
Fudo387
#180 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
To ti je uradio djaba.HAVANA wrote:Kakvih ba 20 maraka,mehanicaru mom platim 100 km za zamjenu zupcastog remena,znas za koliko vremena uradi to dobar majstor
- SkyLimit
#181 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Zato sto negdje tamo i srednjoskolci kad obavljaju praksu budu placeni za to. Ovdje i kad zavrsis fakultet slavi se ako uspijes uopce dobiti da negdje odradis pripravnicki besplatno, da barem ne traze da ti njima platis.
- HAVANA
#182 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Valjda dzaba.Ruke stoja.Fudo387 wrote:To ti je uradio djaba.HAVANA wrote:Kakvih ba 20 maraka,mehanicaru mom platim 100 km za zamjenu zupcastog remena,znas za koliko vremena uradi to dobar majstor
- pirmin
#183 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Posaljes ih vani, oni dodju i prvo sta traze je "A gdje ovdje ima nasih?".piupiu wrote:Ja bih sve mlade poslala vani najmanje na godinu dana, kao dio nekog državnog obrazovnog programa. Prvo, da se dekontaminiraju. Drugo, da se bolje upoznaju sa drugim kultarama...
-
TRANCE
#184 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Jes, jes, mladi su krivi, studiraju tamo nake farmacije, biohemije, kvantitativne ekonomije, genetike, fizike i ostala sranja, pa poslije kad nemaju posla u Bosni kukaju na društvo i državu, umjesto da se svi prihvate zanata, muškarci da budu limari i vodoinstalateri, a žene frizerke i krojačice, to je nauka, tu su pare, to je budućnost! Hajd što neće na zanat, nego još i lijeni i bezobrazni, ponudiš mu da radi u pekari ili granapu za pet stoja samo 12 sati dnevno, čak kažeš da ćeš ga u znak dobre volje prijaviti na penziono i zdravstveno i da će imati svaku drugu nedjelju slobodnu i ono neće da radi. Neće na zanat, neće u pekaru ili granap, ponudiš mu da ide na selo saditi krompir, neće ni to. E pa kad neće, eto him tamo te Švecke i Luksembarga, pa nek tamo biohemišu, kvantitišu i genetišu materi 

-
Fudo387
#185 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ima tu hejbet posla jarane, skini, stavi, nastimaj...izlevatio si frajera.HAVANA wrote:Valjda dzaba.Ruke stoja.Fudo387 wrote:To ti je uradio djaba.HAVANA wrote:Kakvih ba 20 maraka,mehanicaru mom platim 100 km za zamjenu zupcastog remena,znas za koliko vremena uradi to dobar majstor
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#186 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Fudo387 wrote:To ti je uradio djaba.HAVANA wrote:Kakvih ba 20 maraka,mehanicaru mom platim 100 km za zamjenu zupcastog remena,znas za koliko vremena uradi to dobar majstor
- Tito_i_Partija
#187 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Fudo, to se zove "specijalni popust za veliku bracu iz SDA". Bolje mu i dzaba uradit' nego da ti sutra zatvori radnju, ha ja. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#188 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Cuj malo 100 KM, pa nije boks Meklarena bokteTito_i_Partija wrote:Fudo, to se zove "specijalni popust za veliku bracu iz SDA". Bolje mu i dzaba uradit' nego da ti sutra zatvori radnju, ha ja.
-
Fudo387
#189 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Sta se ti kreveljis, nije ti to k'o subaru nabit' na glavu i evo ga gotovo._BataZiv_0809 wrote:![]()
![]()
- Tito_i_Partija
#190 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
E moj Bato, pa nece nasi foteljasi da voze svasta._BataZiv_0809 wrote:Cuj malo 100 KM, pa nije boks Meklarena bokteTito_i_Partija wrote:Fudo, to se zove "specijalni popust za veliku bracu iz SDA". Bolje mu i dzaba uradit' nego da ti sutra zatvori radnju, ha ja.
- HAVANA
#191 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
A to je rekao,ko? Ja nisam.To je drugi problem.Veliki,slazem se.TRANCE wrote:Jes, jes, mladi su krivi, studiraju tamo nake farmacije, biohemije, kvantitativne ekonomije, genetike, fizike i ostala sranja, pa poslije kad nemaju posla u Bosni kukaju na društvo i državu, umjesto da se svi prihvate zanata, muškarci da budu limari i vodoinstalateri, a žene frizerke i krojačice, to je nauka, tu su pare, to je budućnost! Hajd što neće na zanat, nego još i lijeni i bezobrazni, ponudiš mu da radi u pekari ili granapu za pet stoja samo 12 sati dnevno, čak kažeš da ćeš ga u znak dobre volje prijaviti na penziono i zdravstveno i da će imati svaku drugu nedjelju slobodnu i ono neće da radi. Neće na zanat, neće u pekaru ili granap, ponudiš mu da ide na selo saditi krompir, neće ni to. E pa kad neće, eto him tamo te Švecke i Luksembarga, pa nek tamo biohemišu, kvantitišu i genetišu materi
HAVANA wrote: Mora postojati program,stimulacija,praksa...mora drzava podrzavati i usmjeravati mlade u skolovanju.Ne moze hiperprodukcija necega a na drugoj strani nista,nula bododva,kladionica,kompjuter i to je to.Kriva je drzava, al krivi smo i mi.Od sebe krenuti,popravi sebe da bi popravio okolinu.Dugo traje al ne moze drugacije.Mi smo krivi,mi biramo,zivimo,radimo.Sistem je odraz drustva.
- HAVANA
#192 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
U jedinstvu je snaga.Tito_i_Partija wrote:Fudo, to se zove "specijalni popust za veliku bracu iz SDA". Bolje mu i dzaba uradit' nego da ti sutra zatvori radnju, ha ja.
- muha_sa
#193 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
SDA do grobaHAVANA wrote:U jedinstvu je snaga.Tito_i_Partija wrote:Fudo, to se zove "specijalni popust za veliku bracu iz SDA". Bolje mu i dzaba uradit' nego da ti sutra zatvori radnju, ha ja.
- HAVANA
#194 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Sad sam i sda
Nema sta nisam bio na ovom forumu,cetnik,ustasa,profiter,balija,cafir,saso mange... 
-
belfy
#195 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
nakon ovog tvog posta meni dodje da firmu otvorim. za sve sto si naveo zaista postoje dobri majstori i rade na crno. njih i koci to sto hoce "na ruke" i noga. no, znam ih nekolicinu iz vise radnih sfera koje si naveo i svi bi radili preko racuna za pare koje ti pominjes (pa cak i do 30% manje). znam da je razlika od Zenice do Sarajeva, ali samo sa tim tvojim naborjanim radovima meni bi se isplatilo da napravim firmu. imal vas jos takvih u Sarajevu da se ne premisljam predugo?HAVANA wrote:Ne znam sto to meni govoris,ja sam za to da svako trazi srecu tamo gdje zeli i moze.Moja je ovde.A to o 20 maraka,nemoj me nasmijavati.Sta te interesuje,reci koja oblast ja cu ti po danu reci sta placam i kako sam tesko nasao ljude.Hoces cistu fiziku,bez majstorluka? One sto stoje na socijalnom vodio par dana 50 km dnevnica.Onog cigu sto ljepi plakate da nosi sutu...zvao sigurno 7 ili 8 puta...3 marke vreca sute iznosenje i odvoz,kad nakupim 70 do 80 vreca zovnem ga i eto ga.Stvarno poslovan i odgovoran momak,ubi se od posla.Njih cetvorica,trce s adrese na adresu...sigurno 500 do 600 maraka dnevno prave.Krov na objektu 10x10 17000 km,limar i opsav 3200 maraka,3 covjeka zavrsila taj lim za 2 dana,pa racunaj...Materijala nema vise od 1300 km za taj opsav.Postujem,valja se vjesat po krovu.Al da je lose placen moze kurcu pricat.Dnevnica zidara 60 km,rigips 10 km za ruke na vecu kolicinu...300 do 400 m2.Plocice 13km po m2.Dobri majstori,ima i jetinije al na kraju ispadne skuplji.Kakvih ba 20 maraka,mehanicaru mom platim 100 km za zamjenu zupcastog remena,znas za koliko vremena uradi to dobar majstor? A moram ga moliti za termin,ne zna gdje udara od posla.Juce polozio buzire elektricar prije estriha,uze 50km a zavrsio za 3 sata...Razvod vode prije betoniranja poda kupatila,materijala350km,ruku 100km...zavrsio juce.Sve ih jedva izmolio da dodju,dosli bukvalno jer smo dobri i znamo se,ostavili druge poslove...detroit-mercy wrote:Koliko nase djece koja zive vani I zavrse fax je bez posla a koliko nase djece koja zive u BiH zavrse fax, imaju ikakav posao da ne pricamo o struci. Mani se te o majstorima, dnevnica na bausteli 20km dan.HAVANA wrote:Ne znam vala vise ni sta bih napisao,toliko je razlicitih prica i situacija,zivot je cudan,nosi...Ovo sto je piupiu napisala potpisujem u cjelosti plus otvori ti oci,bar meni,sad vidim sto nikad nisam vidio,toliko je prilika ko smije i moze.,i naravno ima kapitala, sto je opet plus tog privremenog odlaska vani.Opet ovo sto djidji napisa vrlo slicno i u mom slucaju i jos sto puta goredok se ne dozvah pameti i naucih vani kako treba i sta.Ni od koga ne ocekuj nista,od prevelikog kukanja na drzavu nema koristi ,samo tones psihicki.Zaobilazi prepreke i bori se kako znas.Uzdaj se u se i u svoje kljuse.I ono lose sto si naucio i vidio, koristi u zivotu da pretocis u prednost.Sve je skola.Jedne stvari me strah i pravo koci u poslovanju.Nek prica ko sta hoce ali zapamtite,za par godina da sa kesom para hodas tesko ces naci kome da ih das,a da zna dobro raditi i stoji iza svog posla.Majstora nizasta nema,jako tesko je pronaci dobrog majstora.Budale i priucene sveznalice me ne interesuju.Dobrog majstora za bilo sta je uzasno tesko naci vec sad.Oni sto znaju toliko imaju posla da moram ici preko prijateljske osnove da ih zamolim da mi urade.Limari,krov,struja,voda,inox,varioci,grijanje,mehanicar,lakirer...Drugi problem sto i kad nadjem nekog da zna,ima vremena i moze to uraditi ,u vecini slucajeva radi na crno a kod mene sve preko papira i firme.Ne moze,nema kesa.Svi veci poslovi idu preko racuna,banke,krediti...Limara za opsav krova cekam mjesec dana,samo dvojicu sam u citavom gradu nasao koji hoce,mogu i znaju to uraditi.Cijena duplo veca nego po predracunu radova.Nema,hitno a svi zauzeti ili oni sto su slobodni rade na crno.Taj mi ne treba.Vodoinstalatera 10 proslo,ni jedan da se prihvati posla,nisam ni znao da je tolika nauka preci sa olovnih cijevi na drugi sistem razvoda vode.Il ne zna,il nece,il je zauzet,il nema 40% kalaja...Nauka jebote,10 dana i juce tek dogovorio sa starim cikom, al ja moram naci taj kalaj
Galeriju od zeljezne konstrukcije,opet nauka
il je toliko skupo da je odnos materijala i radova 1 na prema 3 il ne zna on jel poso il doso kad vidi statiku,haj ti kuci ziv bio...Da mi muha ne posla covjeka ne bi ni tu pricu zaokruzio
Dogovorio i tek cu to raditi,valjda ce dobro uraditi,ako ne uradi,iskopacu muhi oko.
Elem ,nije sve ni tako crno ali malo je strucnih ljudi,ko zna taj u vecini slucajeva i ima posla,u odredjenim oblastima...Mora neko i raditi,ne mogu svi tandrkat po tastaturama.Vako ce svi tandrkat po tastaturama ,a kad pukne cijev od vode,mos plakat...Instalirace je,popravit,zavarit...nailova mater.
Mora postojati program,stimulacija,praksa...mora drzava podrzavati i usmjeravati mlade u skolovanju.Ne moze hiperprodukcija necega a na drugoj strani nista,nula bododva,kladionica,kompjuter i to je to.Kriva je drzava, al krivi smo i mi.Od sebe krenuti,popravi sebe da bi popravio okolinu.Dugo traje al ne moze drugacije.Mi smo krivi,mi biramo,zivimo,radimo.Sistem je odraz drustva.
Prozori krovni 2500 km,postavljanje 180 km,gotovo za 3 sata...e sto taj s veluksom mlati pare,ubiObicni prozori 1300 km,postavljanje mi drug uzeo 100 km,brzinski postavi,pur pjena...i ode do podne...Sad djetetu platih instrukcije njemackog 30 km za 2 casa...Druga ode na odbojku,50km mjesecno,krcato,puno djece...Ima ljudi da ne rade i tesko je, ali ima i ljudi koji itekako rade...Trazi se,misli,rovi,uci,radi,idi vani...bilo sta ,al pokusaj nesta,drugacije ne moze...
P.S. poslije cu samo traziti kontakte za poslodavce i preporuke od proslih.
- HAVANA
#196 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
muha_sa wrote:SDA do grobaHAVANA wrote:U jedinstvu je snaga.Tito_i_Partija wrote:Fudo, to se zove "specijalni popust za veliku bracu iz SDA". Bolje mu i dzaba uradit' nego da ti sutra zatvori radnju, ha ja.

- muha_sa
#197 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
HAVANA wrote:Sad sam i sdaNema sta nisam bio na ovom forumu,cetnik,ustasa,profiter,balija,cafir,saso mange...
hajd priznaj da ti je Bake neki bliži rod
fataj se ba kafane i gitare--eno Valter pito za tebe, jebo ove teme
- Tito_i_Partija
#198 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
HAVANA wrote:Sad sam i sdaNema sta nisam bio na ovom forumu,cetnik,ustasa,profiter,balija,cafir,saso mange...

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#199 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Nije. Valja nastimat one natezace, a i vodena pumpa zna zajebavatiFudo387 wrote:Sta se ti kreveljis, nije ti to k'o subaru nabit' na glavu i evo ga gotovo._BataZiv_0809 wrote:![]()
![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#200 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Pokazi odgovornost-trazi odgovornostmuha_sa wrote:SDA do grobaHAVANA wrote:U jedinstvu je snaga.Tito_i_Partija wrote:Fudo, to se zove "specijalni popust za veliku bracu iz SDA". Bolje mu i dzaba uradit' nego da ti sutra zatvori radnju, ha ja.