9 januar definitivno neustavan

Post Reply
Blek Stena

#176 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by Blek Stena »

Da se ne lazemo, nije Bosnjacima sporan datum kao datum vec ono sta on obiljezava. Potpuna je pravna nebuloza sa stanovista cinjenicnog stanja naloziti da se nesto sto se desilo 9 januara obiljezava nekog drugog dana. :-)
U svakom slucaju podrzavam da se vjerska komponenta proslave dana RS potpuno izbaci iz prakse. Kome se slavi Stefandan nek ga slavi kod kuce.
sinuhe

#177 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by sinuhe »

Cekaj je li to stvarno problem sto pada na neki vjerski praznik a ne dan republike kao dan republike :?
arzuhal

#178 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by arzuhal »

Blek Stena wrote:Da se ne lazemo, nije Bosnjacima sporan datum kao datum vec ono sta on obiljezava. Potpuna je pravna nebuloza sa stanovista cinjenicnog stanja naloziti da se nesto sto se desilo 9 januara obiljezava nekog drugog dana. :-)
U svakom slucaju podrzavam da se vjerska komponenta proslave dana RS potpuno izbaci iz prakse. Kome se slavi Stefandan nek ga slavi kod kuce.
Dakle postoje dvije jasne stvari i nema laganja: jedno je spajanje Dana RS-a sa slavom sv. Stefana, gdje obilježavanje dana jednog tzv. ''sekularnog'' entiteta dobija samo svetosavski izgled i formu,
a druga stvar je historijska činjenica da je 9. januar vezan samo za političke predstavnike srpskog naroda koji su napustili državne institucije i proglasili Srpsku Republiku BiH. Zato je Venecijanska komisija istaknula da postoje razlozi neustavnosti tog datuma. I zato će RS, ako sama ne promjeni datum, biti prisiljena od strane EU da ga promjeni onda kada to dođe na red jer EU neće negirati svoj organ zarad RS-a.

Ni sa jednom od ove dvije stvari se Bošnjaci (Hrvati izgleda mogu, ne znam..) ne mogu poistovjetiti, ni politički, ni vjerski, ni kulturoški, gastronomski, bla-bla. Ako je RS entitet, po svom Ustavu, tri ravnopravna naroda i svih njegovih građana, onda bi, uvažavajući tu činjenicu, Dan RS-a trebao biti neki drugi datum kojeg prihvataju svi, a datum 9. januar neka obilježava srpski narod kao svoj jer njima znači, Bošnjacima znači sve suprotno.
Blek Stena

#179 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by Blek Stena »

arzuhal wrote:
Blek Stena wrote:Da se ne lazemo, nije Bosnjacima sporan datum kao datum vec ono sta on obiljezava. Potpuna je pravna nebuloza sa stanovista cinjenicnog stanja naloziti da se nesto sto se desilo 9 januara obiljezava nekog drugog dana. :-)
Dakle postoje dvije jasne stvari i nema laganja: jedno je spajanje Dana RS-a sa slavom sv. Stefana, gdje obilježavanje dana jednog tzv. ''sekularnog'' entiteta dobija samo svetosavski izgled i formu,
a druga stvar je historijska činjenica da je 9. januar vezan samo za političke predstavnike srpskog naroda koji su napustili državne institucije i proglasili Srpsku Republiku BiH. Zato je Venecijanska komisija istaknula da postoje razlozi neustavnosti tog datuma. I zato će RS, ako sama ne promjeni datum, biti prisiljena od strane EU da ga promjeni onda kada to dođe na red jer EU neće negirati svoj organ zarad RS-a.

Ni sa jednom od ove dvije stvari se Bošnjaci (Hrvati izgleda mogu, ne znam..) ne mogu poistovjetiti, ni politički, ni vjerski, ni kulturoški, gastronomski, bla-bla. Ako je RS entitet, po svom Ustavu, tri ravnopravna naroda i svih njegovih građana, onda bi, uvažavajući tu činjenicu, Dan RS-a trebao biti neki drugi datum kojeg prihvataju svi, a datum 9. januar neka obilježava srpski narod kao svoj jer njima znači, Bošnjacima znači sve suprotno.
primjeni tu logiku na 25 Novembar datum koji isto tako ne prihvataju svi konstitutivni narodi
gospodja profiterka

#180 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by gospodja profiterka »

:lol: :lol:
Znači vraća se trojstvo Izetbegović-Čović-Dodik? Ode, khm, Savez za promjene niz vodu? Ako, ako. :D
ILVIIR

#181 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by ILVIIR »

Blek Stena wrote:
arzuhal wrote:

primjeni tu logiku na 25 Novembar datum koji isto tako ne prihvataju svi konstitutivni narodi
Ne mozes to na 25 novembar primjeniti jer se tog dana ne slavi mevlud ili bajram.
radostan dan

#182 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by radostan dan »

ali se slavi sveti jovan milostivi...
nije fer prema čovjeku, vazda fešta, on nikad pozvan na žuraju...
Last edited by radostan dan on 29/11/2015 12:40, edited 1 time in total.
Danguba

#183 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by Danguba »

Blek Stena wrote: primjeni tu logiku na 25 Novembar datum koji isto tako ne prihvataju svi konstitutivni narodi
:jbt:

koja paralela...onda nije cudo sto vecina trpa cetnike i partizane u isti kos. :-)
a neki, prednost daju prvima. :D
Nero Histrion

#184 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by Nero Histrion »

prog321 wrote:Poenta je da 9 Januar prestavlja samo jedan narod i jednu religiju, a to je neustavno.
Ima u rs entitetu i nepravoslavaca. Zao mi je sto su cekali 20 godina da se na to reaguje.
Ne moze normalan covjek a da se ne upita sto ranije nisu reagirali, nego bas sad ??? :skoljka: Ja glupljih i kvarnijih politicara nisam vidio, moram priznati.
arzuhal

#185 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by arzuhal »

Blek Stena wrote: primjeni tu logiku na 25 Novembar datum koji isto tako ne prihvataju svi konstitutivni narodi
Mogu primjeniti i ne može se uporediti 25. novembar s 9. januarom. Suštinski su, recimo, različiti događaji ZAVNOBiH (koji okuplja predstavnike sva tri naroda i poziva sva tri naroda kao jednaka, određuje BiH kao zemlju tri naroda) i sjednica (samo i isključivo sastavljena od političkih predstavnika) srpskog naroda koja odlučuje o BiH kroz odluke samo jednog naroda, samo jedne etničke grupe.

Bošnjačko neprihvatanje 9. januara jei zbog monoetničkog, samo srpskog događaja vezanog za taj datum, s kojim Bošnajci nemaju ništa. Bošnjaci i bošnjački zvaničnici nisu rekli da ne prihvataju RS kao entitet nego da Bošnajci nemaju ništa zajedničko s tim datumom.
Srpsko negiranje 25. novembra uopće nije iz istog razloga kao slučaj Dana RS-a, ovdje se želi poništiti državno-pravni kontinuitet BiH zbog nje kao države, a ne iz razloga isključivanja Srba iz ZAVNOBiH. Kada bi Srbi rekli da nemaju ništa sa ZAVNOBiH-om, da tu nije bilo predstavnika srpskog naroda ili nešto slično, ne da bi malo slagali. Cinici među Srbima se čak rugaju pa vele kako je 25. novembar uglavnom i bio dan koji je okupljao Srbe, te nešto Muslimana i Hrvata :mrgreen:

Uostalom, ako Srbi smatraju 25. novembar neustavnim - neka podnesu apelaciju.
arzuhal

#186 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by arzuhal »

Nero Histrion wrote:
prog321 wrote:Poenta je da 9 Januar prestavlja samo jedan narod i jednu religiju, a to je neustavno.
Ima u rs entitetu i nepravoslavaca. Zao mi je sto su cekali 20 godina da se na to reaguje.
Ne moze normalan covjek a da se ne upita sto ranije nisu reagirali, nego bas sad ??? :skoljka: Ja glupljih i kvarnijih politicara nisam vidio, moram priznati.
Kako misliš ''sad''? Apelacija podnesena prije 3 godine, to je brzina našeg sudstva :lol:
LBVIEW

#187 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by LBVIEW »

CSKA wrote:
Altsa wrote:
karanana wrote:jel rezultat na sudu bio 5-4?
hrvati uvijek idu uz srbe? nevjerovatno.
Zato ne dolazi u obzir da se dozvoli da se stranci izbace iz Ustavnog suda. Umjesto trojice stranaca došli bi po jedan srbin jedan rvat i Bošnjak i onda bi došli u situaciju da bi Bošnjaci non-stop bili preglasani. Stranci ostaju bez ikakve diskusije.

Eee,lijepo je guziti,ali nije bas lijepo biti naguzen :D
radostan dan wrote:
CSKA wrote:Cek koliko sam provalio i dalje ce se moci slaviti 9. januar(ako izglasaju),ali sada samo bez popa :D
zapeo bakir da dan republike srpske bude krsna slava radovana karadžića pa to ti je...valjda alija rašu obećO, vrag bi ga znao...

jest, kako sam ja razumio paravlićku, nije sporan dan državnosti, nego svetac...

tri jerarha, kad ono bi taj svetac, koji datum? nekako mi zvuči prikladno und multietnički.
Ma i ja sam zbunjen,jel sporan datum ili pop.

Ja sam do sada mislio da je sporan datum 9.janurar 1992.,medjutim sada ispade da je zbog svetca.
Svakako da jeste,a postavlja se pitanje zasto bi tu praksu mijenjali,da nije mozda zbog dobrosusjedskih odnosa,bolje buducnosti i sl.? Da ne spominjem kako Srbi,zajedno s "bracom" Hrvatima preglasavaju gdje stignu,od entiteskog do drzavnog,a tu ti ne smeta "guzenje".
Sto se tice ovog "praznika" za Bosnjake nije sporan samo svetac vec i ono sto obiljezava,dijelom zbog nelegalnosti istog kao i nacina na koji je sproveden u djelo.
Blek Stena

#188 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by Blek Stena »

arzuhal wrote:
Mogu primjeniti i ne može se uporediti 25. novembar s 9. januarom. Suštinski su, recimo, različiti događaji ZAVNOBiH (koji okuplja predstavnike sva tri naroda i poziva sva tri naroda kao jednaka, određuje BiH kao zemlju tri naroda) i sjednica (samo i isključivo sastavljena od političkih predstavnika) srpskog naroda koja odlučuje o BiH kroz odluke samo jednog naroda, samo jedne etničke grupe.

Bošnjačko neprihvatanje 9. januara jei zbog monoetničkog, samo srpskog događaja vezanog za taj datum, s kojim Bošnajci nemaju ništa. Bošnjaci i bošnjački zvaničnici nisu rekli da ne prihvataju RS kao entitet nego da Bošnajci nemaju ništa zajedničko s tim datumom.
Srpsko negiranje 25. novembra uopće nije iz istog razloga kao slučaj Dana RS-a, ovdje se želi poništiti državno-pravni kontinuitet BiH zbog nje kao države, a ne iz razloga isključivanja Srba iz ZAVNOBiH. Kada bi Srbi rekli da nemaju ništa sa ZAVNOBiH-om, da tu nije bilo predstavnika srpskog naroda ili nešto slično, ne da bi malo slagali. Cinici među Srbima se čak rugaju pa vele kako je 25. novembar uglavnom i bio dan koji je okupljao Srbe, te nešto Muslimana i Hrvata :mrgreen:

Uostalom, ako Srbi smatraju 25. novembar neustavnim - neka podnesu apelaciju.
To srpsko prihvatanje ZAVNOBIH je zasnovano na temelju i u okviru SFRJ koje vec odavno nema. Slazem se nek podnesu i Srbi apelaciju, prolazi garant :D
radostan dan

#189 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by radostan dan »

iza svega stoji ciganjski lobi koji hoće da nametne džurdževdan kao općeprihvatljiv...
gospodja profiterka

#190 Re: 9 januar definitivno neustavan

radostan dan wrote:iza svega stoji ciganjski lobi koji hoće da nametne džurdževdan kao općeprihvatljiv...
I ja mislim da Romi uzvraćaju udarac. :D
radostan dan

#191 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by radostan dan »

odoh ja kod tetka (ooo, jebo ga bog), da proslavimo mu krsnu slavu matejevdan i da se kvalitetno naždrljekam.
očekujem nastavak konstruktivne diskusije, da imam šta čitati kad se vratim.
sretan rad.
Nero Histrion

#192 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by Nero Histrion »

arzuhal wrote:
Nero Histrion wrote:
Kako misliš ''sad''? Apelacija podnesena prije 3 godine, to je brzina našeg sudstva :lol:
Pa bas to - sto sad? Sto su se sad odjednom prosvijetlili i provrijednili, a moglo se pretpostaviti kakve ce reakcije uslijediti? "Brzina" sudstva ili ... :skoljka: ?
gospodja profiterka

#193 Re: 9 januar definitivno neustavan

@Nero Histrion

Izguravanje Saveza za promjene... :wink:
CSKA

#194 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by CSKA »

LBVIEW wrote:
Svakako da jeste,a postavlja se pitanje zasto bi tu praksu mijenjali,da nije mozda zbog dobrosusjedskih odnosa,bolje buducnosti i sl.? Da ne spominjem kako Srbi,zajedno s "bracom" Hrvatima preglasavaju gdje stignu,od entiteskog do drzavnog,a tu ti ne smeta "guzenje".
Sto se tice ovog "praznika" za Bosnjake nije sporan samo svetac vec i ono sto obiljezava,dijelom zbog nelegalnosti istog kao i nacina na koji je sproveden u djelo.
Iskreno ne sjecam se skoro neke velike odluke,a da je bila donesena preglasavanjem.I vidim da je neki strah od bosanaca u ustavnom sudu.Kao vise vjerujemo strancima nego bosancima.

A svetac,to jeste religija je bila samo iskoriscena u ovoj odluci.I ja mislim da je pravi razlog datum,a ne svetac.

Nastavlja se mrtva trka u dokazivanju ko je stvorio RS.Jedni t.j. srbi tvrde da ju je stvorio Radovan 92 na Palama,drugi bosnjaci da ju je stvorio Alija 95 u Dejtonu,pa sa srecom oboma.
arzuhal

#195 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by arzuhal »

Lug

#196 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by Lug »

velikosrbi uvijek guslaju istu melodiju da je BiH sastavljena iz entiteta i da nije jedinstvena vec zajednicka.. ovom odlukom se i ta prica zavrsava :)
Lug

#197 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by Lug »

mozete slaviti postojanje ali tek od 1996.. :D
Mr Majestic

#199 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by Mr Majestic »

Zasto Krmoglavi Laktasenko nije pokuso da obori odluku ustavnog suda preko suda u Strazburu ( Baja gdje su ti damu )? Ja sam davno napiso na ovom forumu gdje pocinje Srpska logika tu prestaje zdrava pamet . Prije ulaska u EU za koju se svi tako zdusno zalazu moraju se ukinuti svi elementi segregacije kao sto su entitetsko glasanje , naziv entiteta po jednom narodu , policije ( morace da se ukinu sve privetne policije i stave u nadleznost drzave ), pa i predsjednistvo drzave i uvede predsjednik jer takvo nesto nema u demokrtskim drzavama . To su bolne reforme za ali samo za fasiste u BiH kojima se ukidaju instrumenti za segregaciju . Jos jedna napomena da Srbi i nepokusavaju da spominju neki referendum o ustavnosti 9 januara uprotivnom ce biti raspisan referendum o vracanju Republike BiH a mi imamo potrebnu vecinu za takvo nesto .
Blek Stena

#200 Re: 9 januar definitivno neustavan

Post by Blek Stena »

velikoserbin gusla :D
Post Reply