Sutra se navršava 25 godina od smrti Josipa Broza Tita...
-
car-x
kako je krenulo, ovdje bi koliko danas, mogla osvanuti neka nova "racunajte na nas"..
elem, kako god okrenete, ne mogu se nikako sloziti s vama da je tito bio cisti cistunac.. imo je svoje vrijeme.. zavrsio je pod mermernom plocom, i sto se mene tice neka tamo i ostane..
elem, kako god okrenete, ne mogu se nikako sloziti s vama da je tito bio cisti cistunac.. imo je svoje vrijeme.. zavrsio je pod mermernom plocom, i sto se mene tice neka tamo i ostane..
-
car-x
kojsino wrote:Ovi danasnji su ti kao bolji,
uporedi malo, pa ce ti sve biti jasno,
jedino ako nisi iz ovi nacionalnih-fasistickih stranaka (SDA+SDS+HDZ) ,
pa ti sve cvjeta....
ma necu nista da uporedjujem.. ja zivim danas, i fala bogu imam svega.. sjecam se tih nekih vremena kad se za cement moralo potplatiti, kad se ljekara moralo potplatiti, kad se za auto moralo potplatiti, kad se za regal moralo potplatiti, kad se za sve moralo potplatiti..
to je stvarnost..
nisam clan nikakve partije, niti imam sta od "sistema".. kako sam vec sto put reko, govorim iz licnog iskustva i sve sto kazem je na osnovu sjecanja.. nikakve knjige historije i geografije, niti stavovi mog oca ili matere ili nekog drugog ko je bio odusevljen titom i njegovim rezimom..
-
Prenj
Care,car-x wrote:kojsino wrote:Ovi danasnji su ti kao bolji,
uporedi malo, pa ce ti sve biti jasno,
jedino ako nisi iz ovi nacionalnih-fasistickih stranaka (SDA+SDS+HDZ) ,
pa ti sve cvjeta....
ma necu nista da uporedjujem.. ja zivim danas, i fala bogu imam svega.. sjecam se tih nekih vremena kad se za cement moralo potplatiti, kad se ljekara moralo potplatiti, kad se za auto moralo potplatiti, kad se za regal moralo potplatiti, kad se za sve moralo potplatiti..
to je stvarnost..
nisam clan nikakve partije, niti imam sta od "sistema".. kako sam vec sto put reko, govorim iz licnog iskustva i sve sto kazem je na osnovu sjecanja.. nikakve knjige historije i geografije, niti stavovi mog oca ili matere ili nekog drugog ko je bio odusevljen titom i njegovim rezimom..
ponavljas se.
Pusti i ostale da malo dodju do rijeci.
-
car-x
ponavljanje je majka znanja, a ne (h)istorijaPrenj wrote: Care,
ponavljas se.
Pusti i ostale da malo dodju do rijeci.
sve dok imam sta reci, reci cu, pa makar se i ponavljo..
- Fair Life
Grdne rane...car-x wrote: (...)
sjecam se tih nekih vremena kad se za cement moralo potplatiti, kad se ljekara moralo potplatiti, kad se za auto moralo potplatiti, kad se za regal moralo potplatiti, kad se za sve moralo potplatiti...
(...)
Danas sve to dzabe... besplatno zdravstvo, cement besplatan za one u prvom saffu i one koji su blize oltaru... hoteli se otkupljuju za certifikate, stanovi isto tako...
Nikad bolje... Rahatluku kraja nema !
Last edited by Fair Life on 04/05/2005 09:37, edited 1 time in total.
-
car-x
pa naravno.. cim nesto ne godi, odmah pomeni saff.. tako je najlakse..Fair Life wrote:Grdne rane...car-x wrote: (...)
sjecam se tih nekih vremena kad se za cement moralo potplatiti, kad se ljekara moralo potplatiti, kad se za auto moralo potplatiti, kad se za regal moralo potplatiti, kad se za sve moralo potplatiti...
(...)
Danas sve to dzabe... besplatno zdravstvo, cement besplatan za one u prvom saffu i one koji su blize oltaru...
fair life, ne znam koliko ti se bliza i daljnja rodbina u "onom vremenu" motala po bolnicama.. ja sam imo tu (ne)srecu da mi mati radi u domu zdravlja, pa ko god da je bolestan iz blize i dalje rodbine otiso u bolnicu, mati je morala da ganja ovog ili onog lokalnog doktora koji "gore u bolnici" ima nekog, da bi necija operacija slijepog crijeva ili tako neke opake bolesti prosla bez komplikacija.. i tu se onda besplatno zdravstvo podmazivalo njemackim markama..
danas nista nije dzabe.. i fala bogu da je tako.. rad se cijeni.. to sto ima i previse lopova za jednu tako malu zemlju, to je neefikasnost sistema, ali tih je bilo i u titovo vrijeme, samo se drugacije kralo.. nije komsija direktor zido vilu u sred srebrenika, nego mu je bio gust da zida vikendicu u neumu.. daleko od zlih ociju..
danas nam teritorija malo suzena, pa ne moze vise komsija u neum, nego bas tu, pored nase kuce, napravi svoju vilu.. i to je onda problem..
-
Prenj
Vile u Neumu????car-x wrote:pa naravno.. cim nesto ne godi, odmah pomeni saff.. tako je najlakse..Fair Life wrote:Grdne rane...car-x wrote: (...)
(...)
Danas sve to dzabe... besplatno zdravstvo, cement besplatan za one u prvom saffu i one koji su blize oltaru...
fair life, ne znam koliko ti se bliza i daljnja rodbina u "onom vremenu" motala po bolnicama.. ja sam imo tu (ne)srecu da mi mati radi u domu zdravlja, pa ko god da je bolestan iz blize i dalje rodbine otiso u bolnicu, mati je morala da ganja ovog ili onog lokalnog doktora koji "gore u bolnici" ima nekog, da bi necija operacija slijepog crijeva ili tako neke opake bolesti prosla bez komplikacija.. i tu se onda besplatno zdravstvo podmazivalo njemackim markama..
danas nista nije dzabe.. i fala bogu da je tako.. rad se cijeni.. to sto ima i previse lopova za jednu tako malu zemlju, to je neefikasnost sistema, ali tih je bilo i u titovo vrijeme, samo se drugacije kralo.. nije komsija direktor zido vilu u sred srebrenika, nego mu je bio gust da zida vikendicu u neumu.. daleko od zlih ociju..
danas nam teritorija malo suzena, pa ne moze vise komsija u neum, nego bas tu, pored nase kuce, napravi svoju vilu.. i to je onda problem..
Idi u Neum, ako uspijes identifikovati predratne vile u Neumu, svaka cast!
-
kub lajkan
car-x wrote:pa naravno.. cim nesto ne godi, odmah pomeni saff.. tako je najlakse..Fair Life wrote:Grdne rane...car-x wrote: (...)
(...)
A inače saff nema nikakve veze sa današnjom bijedom u duši i novčaniku... ma neeeeeee... nipošto...
-
car-x
kurblaj-kan, ne znam sta ovo treba da znaci.. sudeci po pravim vjernicima, vjera u boga bi bas trebala, ako nista, ono da bijedu u dusi amputira..kub lajkan wrote:
A inače saff nema nikakve veze sa današnjom bijedom u duši i novčaniku... ma neeeeeee... nipošto...
ali to ne znaci ako se pet put dnevno molim bogu da ce biti i pun novcanik..
i ne znam kako uopste povezati saff sa bijedom u dusi i novcaniku..
- Fair Life
Operacije na otvorenom srcu u Sremskoj Kamenici kod Radovanovica... i mali milion lijecnickih intervencija u mojoj blizoj porodici u "onom vremenu"...car-x wrote:fair life, ne znam koliko ti se bliza i daljnja rodbina u "onom vremenu" motala po bolnicama...
Danas kuburaju sa lijekovima...
-
Zadig
Eh vidim da ste zaista poludili za njim...

Da mozete, sad bi ste ga reinstalirali na vlast
a niko od vas se nije stigao ni pitati zasto je Jovanka Broz vec 25 godina prakticno u kucnom pritvoru, i nije joj ni dozvoljeno da razgovara sa novinarima, (osim o glupostima), i kako to za niko nju ne pita o titu ko je on bio u stvari i tako dalje
Da se mozda ne kriju neke informacije koje bi mogle revizirati istoriju?
Ne znam, to su nagadjanja, ali nesto mi tu nije u redu.
Ja kada sam 80setih studiro u inostranstvu ekonomiju, spolja bas nam i nisu cvjetale ruze zbog katastrofalne fiskalne politike tita, tj njegovih partijskih drugova. ali dobro, mozda je to bila propaganda.
http://www.medijaklub.cg.yu/zanimljivi/ ... m-04-4.htm
http://www.answers.com/topic/jovanka-broz
neka loma i kritike
teorije zavjere i ostalih sitnica koje cine forum zanimljivim
Da mozete, sad bi ste ga reinstalirali na vlast
a niko od vas se nije stigao ni pitati zasto je Jovanka Broz vec 25 godina prakticno u kucnom pritvoru, i nije joj ni dozvoljeno da razgovara sa novinarima, (osim o glupostima), i kako to za niko nju ne pita o titu ko je on bio u stvari i tako dalje
Da se mozda ne kriju neke informacije koje bi mogle revizirati istoriju?
Ne znam, to su nagadjanja, ali nesto mi tu nije u redu.
Ja kada sam 80setih studiro u inostranstvu ekonomiju, spolja bas nam i nisu cvjetale ruze zbog katastrofalne fiskalne politike tita, tj njegovih partijskih drugova. ali dobro, mozda je to bila propaganda.
http://www.medijaklub.cg.yu/zanimljivi/ ... m-04-4.htm
http://www.answers.com/topic/jovanka-broz
neka loma i kritike
teorije zavjere i ostalih sitnica koje cine forum zanimljivim
-
Kwaheri
..ne pripomogne dijaspora?Fair Life wrote:Operacije na otvorenom srcu u Sremskoj Kamenici kod Radovanovica... i mali milion lijecnickih intervencija u mojoj blizoj porodici u "onom vremenu"...car-x wrote:fair life, ne znam koliko ti se bliza i daljnja rodbina u "onom vremenu" motala po bolnicama...
Danas kuburaju sa lijekovima...
-
Prenj
Da vidimo sta kazu i ostali:
http://www.danas.co.yu/20050504/terazije1.html#0
Četvrt veka od smrti Josipa Broza, umesto sirene u 15.05
...uzmi svih šest, a vrati nam Tita
Na čelu državnih delegacija na Titovoj sahrani bilo je 38 šefova država, pet prinčeva, sedam potpredsednika republika, šest šefova parlamenata, 10 predsednika i tri potpredsednika vlada, 11 ministara inostranih poslova, 20 članova vlada i 22 državna funkcionera. Pored odra su bila četiri kralja, šest prinčeva, 31 predsednik i 10 potpredsednika republika, 11 predsednika nacionalnih parlamenata, 22 premijera, 12 zamenika predsednika vlada, 47 ministara inostranih poslova, a "kojekakve" ministre teško je izbrojati
-
Prenj
http://www.danas.co.yu/20050504/terazije1.html#0
Prištevci o Titu - uglavnom pozitivno
Priština - Stariji građani Prištine, koji dobro pamte vreme Josipa Broza Tita, slažu se da se tada dobro živelo, dok mlađi sagovornici kažu da su o Titu čuli iz priča roditelja ili iz knjiga i zavisno od izvora informisanja njihove su ocene različite.
- Uloga Josipa Broza Tita u emancipaciji i jačanju autonomije, a to znači samostalnosti Kosova, bila je dominantna i odlučujuća. Rezultati toga i sada se osećaju zato što nam je od Tita ostalo ime i granica, a to su dve osnovne stvari jedne države - rekao je književni stvaralac i nekadašnji urednik kulture u Radio televiziji Priština, Azem Zogaj.
On je rekao da je doprinos Tita i samoupravnog sistema u Jugoslaviji, emancipaciji i uzdizanju albanskog stanovništva na Kosovu, "ogroman".
- Albanska populacija je maksimalno iskoristila prava koja je dobila ustavnim amandmanima 1967. i Ustavom iz 1974, kada su stvoreni vrlo povoljni uslovi za emancipaciju i dalji razvoj u svim oblastima života na Kosovu - rekao je Zogaj.
Nazmija, star nešto više od pedeset godina, iz sela Vrbica, Opština Gnjilane dok sedi u parku ispred spomenika Majke Tereze u glavnoj ulici Prištine, koja je nekada nosila ime Maršala Tita, kaže da za vreme Josipa Broza, koliko on pamti, "nije bilo loše".
- Znam da je od 1968. otvorena perspektiva, mogao si izaći i slobodno se kretati - kaže Nazmija.
Pored njega sedi šezdešestogodišnji Sabit Pacoli, koji sa setom u glasu kaže da ne veruje da će opet biti neko kao Tito, dodavši da je Tito pomogao Albancima i "učinio da imaju ista prava kao i drugi".
- Dok je Tito bio živ mi smo mogli ići slobodno na sve strane, a danas, u ovoj situaciji, nismo slobodni koliko bi trebalo - zaključuje Sabit, ocenjujući da se tada bolje živelo.
Dvojica mladića od 25 i 23 godine kažu da su za Tita čuli iz priča svojih roditelja.
- Titovo ime smo čuli, bio je predsednik bivše Jugoslavije, verujem da je bio bolji od drugih - kaže jedan od mladića.
- Ono čega se ja sećam, tada je školovanje bilo besplatno. Većina nižih slojeva tada je mogla da ostvari to pravo, ali su uslovi života za Albance bili i tada teži u odnosu na druge - kaže gospodin od četrdesetak godina.
Jedan mladić, dok prodaje knjige ispred Grand hotela, kaže kako je za Tita čuo iz knjiga, ali mu se on, koliko je čuo i pročitao "ne sviđa". Beta
-
Prenj
...
Najvećoj sahrani u dotadašnjoj istoriji prisustvovalo je 209 delegacija iz 127 zemalja (te godine UN su imale 154 članice). Među njima je bilo 122 državne i 68 partijskih, četiri delegacije oslobodilačkih pokreta, devet međunarodnih organizacija i šest ostalih delegacija. Na čelu državnih delegacija bilo je 38 šefova država, pet prinčeva, sedam potpredsednika republika, šest šefova parlamenata, 10 predsednika i tri potpredsednika vlada, 11 ministara inostranih poslova, 20 članova vlada i 22 državna funkcionera. Pored odra su bila četiri kralja, šest prinčeva, 31 predsednik i 10 potpredsednika republika, 11 predsednika nacionalnih parlamenata, 22 premijera, 12 zamenika predsednika vlada, 47 ministara inostranih poslova, a "kojekakve" ministre teško je i zbrojiti.
Kada se radi o međunarodnim organizacijama bili su prisutni predstavnici Evropskog saveta, Izvršnog saveta Evropske zajednice (preteča EU), Ujedinjenih nacija, UNESKO, OECD, Evropskog parlamenta, Arapske lige, Komonvelta, ali i delegacije koruških Slovenaca, molučanskih Hrvata, društva Italijansko-srpskog prijateljstva, iseljeničkih klubova iz Njujorka.
Prema staroj izreci koju je Bob Marli učinio slavnom, možeš varati neke ljude neko vreme, ali ne možeš varati sve ljude sve vreme. Onima koji se osećaju prevarenim ostaje uteha da ako je i tako, prevareni su od "mahera" koji je uspeo da "prevari" najveće ljude svoga vremena koji su prisustvom na sahrani potpuno jasno izrekli svoj stav o tadašnjem predsedniku SFRJ.
Iz SAD sahrani su prisustvovali potpredsednik Volter Mondejl, Lilijan Karter, majka predsednika Kartera; Averel Hariman, veteran američke diplomatije i Džordž Vest, pomoćnik državnog sekretara. Ni Delegacija Sovjetskog Saveza nije bila mnogo "slabija" - u njoj su bili i Leonid Iljič Brežnjev (generalni sekretar CKKPS i predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR) i Andrej Gromiko (član Politbiroa CK KPSS i ministar inostranih poslova). U delegaciji Velike Britanije su osim premijera Margaret Tačer bili i lord Karington, tadašnji ministar inostranih poslova, princ Filip vojvoda od Edinburga, Ficroj Maklin i Vilijem Dikin. Tadašnja Zapadna Nemačka poslala je i predsednika, saveznog sekretara i ministra inostranih poslova - Karla Karstensa, Helmuta Šmita i Hansa Ditriha Genšera.
Mnogo je legendarnih političara koji su bili na čelu delegacija koje su odale počast dotadašnjem predsedniku SFRJ: Indira Gandi (premijer Indije), Sandro Pertini i Frančesko Kosiga (predsednik i premijer Italije), Rudolf Kirhšleger i Bruno Krajski (predsednik i premijer Austrije), Urho Kekonen (predsednik Finske), Gustav Husak (predsednik Čehoslovačke i generalni sekretar CK KPČ), Masajoši Ohira (premijer Japana), Spiros Kiprijanu (predsednik Kipra), Hua Goufeng (premijer i predsednik KP Kine), Janoš Kadar (prvi sekratar CK Mađarske socijalističke radničke partije), Erih Honeker (predsednik Državnog saveta tadašnje Istočne Nemačke); Edvard Gjerek (prvi sekretar poljske Ujedinjene radničke partije), Vojček Jeruzelski (poljski ministar odbrane i visoki partijski funkcioner), Hafez el Asad (predsednik Sirije), Adolfo Suarez (premijer Španije)...
Brojni su i oni koji su bili u partijskim delegacijama, a čije su karijere kasnije napredovale ili su čuveni po svom delovanju - Betino Kraksi (generalni sekretar Socijalističke partije Italije), Enriko Berlinguer (gensek KP Italije), Fransoa Miteran i Lajonel Žospen (prvi i nacionalni sekretar SP Francuske), Andreas Papandreu (gensek PASOK), Valid Džumblat (PSP Libana), Mario Soarez (gensek SP Portugala), Felipe Gonzales (gensek SRP Španije), Bulat Edževit (NRP Turske), Vili Brant (predsednik SDP Nemačke i predsednik Socijalističke internacionale), Sirimavo Bandaranaike (predsednik Partije slobodne Šri Lanke)...
Bilo je i onih koji su kasnije osporavani: Nikolae Čaušesku (predsednik Rumunije i generalni sekretar KP Rumunije), Sadam Husein (predsednik Iraka), Todor Živkov (predsednik Državnog saveta Bugarske), Kurt Valdhajm (tada generalni sekretar UN), Kim Il Sung (predsednik DNR Koreje)...
Među krunisanim glavama koje su vodile delegacije u kojima su neretko bili i premijeri bili su švedski kralj Gustaf XVI, norveški kralj Olaf Peti, Luksemburški veliki vojvoda Žan, jordanski kralj Husein, belgijski kralj Boduen Prvi, princ Henrik od Danske, nepalski princ Gjenedra Bin Bikram...
Vatikan je, osim papskog nuncija Mikelea Cekinija, predstavljao Akile Silvestrini, tada u funkciji sekretara Saveta za javne poslove crkve Vatikana što je vatikanski pandan ministru inostranih poslova.
Od nesvrstanih niko nije izostao. Ipak, najveći utisak na tadašnje Jugoslovene raznih nacionalnosti ostavio je predsednik Zambije Kenet Kaunda - i danas se pamti da je nad Titovim odrom, brišući oči belom maramicom najduže stajao i da je u njegovu čast spevao pesmu.
Ako se po veličini sahrane meri veličina čoveka, dosad Titova sahrana je 25 godina bila neprevaziđena. Tek je pogreb Ivana Pavla Drugog po brojnosti i sastavu nadmašio "samit" kraj Brozovog odra.
Iako se mnogi danas kunu da "to" onda nisu bili oni, fotografije i filmovi ih demantuju. Mnogi su na poslednje poklonjenje dolazili peške, biciklima, okićeni odlikovanjima, uplakani... Na ulazak u Kuću cveća mesecima, pa i godinama, čekalo se na red. Godinama se 4. maja u 15.05 stajalo mirno na sirene. Kada su te sirene utihnule, narod se počeo navikavati na to da se na sirene beži u skloništa. Sve je više bilo onih koji su krivicu za sopstvenu i nesposobnost tadašnjih vođa svaljivali na pokojnika. Lako je mrtvog vuka za repinu vući.
Spomenici su rušeni i ponovno postavljani. Ploče skidane i pretapane. I nakon svega poslednjih godina ponovo Kuća cveća, postaje mesto u koje se ide na "hodočašće" - motorima, autobusima, ali i iz drugih država... Pretpostavlja se da je za 25 godina Titov grob posetilo više od 16 miliona ljudi. I, uprkos svemu, svake godine ih je sve više.
-
Prenj
Zoran Mišković, bivši generalni sekretar Vlade SFRJ i koordinator stranih delegacija tokom Titove sahrane
Tuga majke Džimija Kartera
Beograd - Sandro Pertini, tadašnji predsednik Italije kome je bilo 84 godine dolazi do Titovog odra u Skupštini SFRJ. Spušta ruku na sanduk. Dva minuta stoji nemo. Potom tiho, gotovo za sebe kaže: "Prijatelju moj..."
Ovako scenu koju je doživeo kao najdirljiviju tokom tadašnjih dana žalosti u SFRJ opisuje Zoran Mišković, nekadašnji generalni sekretar Vlade koji je u vreme sahrane Josipa Broza Tita bio zadužen za doček stranih delegacija i njihovo odvođenje do Skupštine SFRJ, danas službenik jedne američke kompanije.
Seća se da je dva sata pre nego što je na medijima pročitano saopštenje lekarskog konzilijuma, vest, u formi šifre za one koji su je znali, pročitana na Radio Beogradu, kako bi odmah počele pripreme.
- Bio je to najveći skup svetskih državnika dotad. Dosad je jedinu veću sahranu imao papa Ivan Pavle Drugi. Ne verujem da bilo koji državnik može danas "skupiti" takvu elitu - možda predsednik SAD, ali to bi bilo iz političkih, a ne iz personalnih razloga. Uostalom, ima i sličnosti između Ivana Pavla II i Tita - obojica su "povukli" reforme u svojim zemljama. Ipak, na sahrani pape su "izostali" predsednici Rusije i Kine - kaže Mišković za Danas.
Najveće iznenađenje bio je dolazak Leonida Brežnjeva, koji je, kako kaže sagovornik Danasa, "povukao" i ostale lidere istočnih zemalja.
Kao nepoznati detalj, on otkriva da su se nakon dugo godina zahlađenja, upravo u Beogradu prilikom Titove sahrane susreli Brežnjev i tadašnji kineski lider Hua Guofeng. Savezna vlada im je u tu svrhu obezbedila vilu za nesmetane razgovore.
Sećajući se susreta sa svetskim liderima, Mišković citira Lilijan Karter, majku tadašnjeg predsednika SAD Džimija Kartera.
- Tito je za mog sina bio veliki čovek - rekla mu je.
Nekoliko meseci kasnije, predsednik SAD je posetio Beograd i direktno s aerodroma otišao u Kuću cveća. Domaćini su mu tada bili predsednik Predsedništva SFRJ Cvijetin Mijatović i tadašnja prva dama Mira Stupica.
Na sahranu je došao i predsednik Demokratske Narodne Republike Koreje Kim Il Sung koji je poznat po tome da nikada nije putovao. Mišković ga se seća po velikoj "kili" na leđnom delu vrata, dok Keneta Kaundu pamti po čudnom ritualu obigravanja oko odra.
- Bio sam zaprepašten kako je Čaušesku bio neugledno odeven - kaže Mišković.
Seća se i reči Indire Gandi: "Ja na Tita gledam kao na oca, jer sam još kao dete dolazila s tatom na Brione".
Razgovori i pripreme za Titovu smrt i sahranu odvijali su se mnogo ranije, a dva dana rasprave je, seća se bivši generalni sekretar Vlade, posvećeno pitanju da li će u proglasu po objavljivanju smrti biti prvo navedeno i Predsedništvo ili Centralni komitet CK KPJ. Iako naizgled nevažno pitanje, odluka koja je pala bila je suprotna praksi istočnih zemalja - Proglas su potpisali prvo Predsedništvo, pa potom CK. Koliko su svi bili zbunjeni, govori i podatak da je, po objavljivanju da Titove ustavne funkcije preuzima Predsedništvo, Lazaru Koliševskom, tadašnjem predsedniku Predsedništva koji je na toj funkciji, zbog redovne smene ostao još 11 dana, poslato kao obezbeđenje 20 policajaca.
Govoreći o obezbeđenju skupa, Miškovič navodi da nije bilo niti jednog incidenta ili problema.
- Ljudi su zaista plakali i bili šokirani. Čini mi se manje zbog Titove smrti, a više zbog zabrinutosti za svoju sudbinu. Broj krivičnih dela u Beogradu je u tri dana sveden na minimum. Čak su i lopovi stali. Tada nije bilo vreme kao danas, nije bilo potrebno neko preveliko obezbeđenje - danas svaka šuša ima telohranitelje. Iskustva u pripremi sahrane uveliko su nam pomogla da 1989. organizujemo Samit nesvrstanih u Beogradu za koji mi se čini da je posle ove dve sahrane najveći dosadašnji skup državnika - prisustvovali su mu predsednici 145 zemalja - kaže Mišković.
Zanimljivo je da je Zoran Mišković bio generalni sekretar svih saveznih vlada od Titove smrti do raspada SFRJ. N. Bogović