Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#176 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

zateznistub wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Jes da se vratiš u ono doba i da si 20 godina mlađi. :mrgreen:
:twisted:
Možeš ti stavljati stotinu emotikona ali tako je. Prije svega to je glupa priča, šta da ti kroz vrijeme pošalju Sarajku i nasade ti je, šta bi onda? Taj žal za nekim vremenima je bezveze, nema, prošlo, tutto finito. Sarajka mi je sa 7-8 godina bila super, vežu me neke uspomene sentimentalne prirode, tu sam kupio svoje prve skije...itd, ali nema...BBI je sada tu i svako vrijeme nosi svoje breme. Volio bih i ja da mogu još uvijek istrčati 7-8 kilometara k'o sa 22 ali sa 42 ne mogu više. :roll:
megaman4

#177 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by megaman4 »

bitanga_sa_otesa wrote:
zateznistub wrote: Sve bih ja ovo dao za staru sarajku...ali to sam samo ja... :(
nisi sam vjeruj...ima nas jos...
Meni kao prijeratnom Sarajliji nedostaje nekadasnji miran zivot i sloga medju ljudima. Toga nazalost vise nema. Da, i ja volim vise Sarajku, koje vise nema, za razliku od BBI koji nema dusu. Nema ni vise zelenila kao nekada jer se sve pretvara u beton. Nema vise ljubavi medju ljudima. Ljudi su postali bezdusni jer je mrtva trka za novcem. Niko nikoga vise ne vidi. Prijeratni zivot i ovaj danas su razlika kao nebo i zemlja. Sve je postalo mrtvilo.
Nepass

#178 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by Nepass »

bitanga_sa_otesa wrote:problem je ovdje sto velika vecina sadasnjeg stanovnistva nema osnovnog kucnog odgoja,o bontonu da ne pricamo.
70-ih i 80-ih godina su nas u skoli ucili da se pozdravimo sa svakim,da se ponasamo pristojno prema svakome,da ne bacamo papire po ulici ni bilo gdje vec u kantu,da ne pljujemo po ulici i ne istresamo nos i slicno..to su me prije skole naucili moji roditelji ,tako da mi to nije bilo potrebno,ali recimo neku djecu roditelji nisu to naucili ,pa su naucili u skoli..mene sjecanje sluzi dobro i u to vrijeme nije bilo ovolikog nepostovanja,bahatosti,nadmenosti,glumljenja i slicnih stvari..bilo je papaka,niko ne kaze da nije ,ali su se za par godina uklopili i poprimili recimo sve nase iz raje ,jer ih svi pocnu zajebavati i onda ih bude sramota valjda pa se sami pocnu ispravljati i ponasati kako treba.ne sjecam se ni da je bilo ovoliko mrznje i zavisti,kao sto sad ima..bilo je i siromasne i bogate djece ,ali smo se svi zajedno igrali i niko nije nikoga ponizavao zbog takvih stvari.takodjer se sjecam da je svako imao svoj nadimak u raji koji je dobio po nekoj gluposti sto je izvalio ili nekoj osobini :)
ja ne znam u cemu je problem i zasto je danasnja omladina toliko zaglupljena dzigerom/ćirilicom i slicnim glupostima..rijetko ko je to prije slusao...
i mjesto rodjenja uglavnom nije povezano s papanlukom jer znam dosta ljudi koji su bas iz pripizdina ,ali se ponasaju kao da su odrasli na nekom dvoru,bas znaju bonton,a znam i ovdasnjih krkana koji nisu makli 5 ulica od svoje kuce i koji se ponasaju kao da su jucer sisli s nekog brda ili izasli iz prasume...
Sta mislis sta djeca danas uce u skoli? Nije to ni do doslja jer su svi doslje. Non stop citam rodna mjesta ljudi i vjeruj slabo kome pise sarajevo. Sve je to sandzak, kosovo, ib, tuzla, zenica, visoko itd itd.
Ljudi su poslije rata slabi na djecu, pustaju im sve sto se smije i ne smije, babini sultani i sultanije. Uvijek dijetd u pravu. A i sami roditelji puni frustracija, ptsp, razocarani u drzavu i kompletan sistem. Jebe im se za sve.
Naravno neopravdavam gore navedeno, ali brate nisu ni doslje unistile citav sistem u sarajevu.
Imas kulturne i nekulturne ljude a ne doslje i sarajlije.
Logovan

#179 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by Logovan »

megaman4 wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
zateznistub wrote: Sve bih ja ovo dao za staru sarajku...ali to sam samo ja... :(
Meni kao prijeratnom Sarajliji nedostaje nekadasnji miran zivot i sloga medju ljudima. Toga nazalost vise nema. Da, i ja volim vise Sarajku, koje vise nema, za razliku od BBI koji nema dusu. Nema ni vise zelenila kao nekada jer se sve pretvara u beton. Nema vise ljubavi medju ljudima. Ljudi su postali bezdusni jer je mrtva trka za novcem. Niko nikoga vise ne vidi. Prijeratni zivot i ovaj danas su razlika kao nebo i zemlja. Sve je postalo mrtvilo.
Upravo tako. :thumbup:
united bosnae

#180 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by united bosnae »

vješalica wrote:
united bosnae wrote: Sarajevo nije savrsen grad ali je ljepsi nego sto je bio prije 20 godina.
pa jest ljepši nekome ko svu ljepotu vidi u tim novokomponovanim stvarima :lol:
Cini se kao da se "neko" svemu smije - pa ga(je) sve i boli.
zateznistub

#181 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by zateznistub »

Danasnje Sarajevo nije nista drugo nego velika Tibra Pacafik....

Po svemu....
JanuaryJones

#182 Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by JanuaryJones »

Sve kreće od malih nogu, od kućnog odgoja pa nadalje. Problem je što su ljudi/roditelji zaokupljeni sami sobom, kako sastaviti od prvog do prvog, platiti račune, staviti hranu na sto... dede/nane nisu ništa bolje jer sa svojom crkavicom od 300 KM traže bijeg od stvarnosti pa nerijetko umjesto da se bave djecom/unucima gledaju sapunjare i reality programe jer nekako je sve lakše dok ima hljeba i igara.

Imala sam priliku raditi sa učenicima osnovne škole u Sarajevu:
- učitelju/nastavniku/razredniku je oduzeta vaspitna moć koju je imao prije rata
- djeca uvijek maksimalno koriste sve (ne)prilike pa tako i ove tranzicijske: nema poštovanja prema nastavniku, nema straha od sankcija dok je god roditelj "glasniji" od školskog establišmenta, FB i mobitel generacija gura svoja prava ispred svih tako da nema zakonskog uporišta da se djeci recimo zabrane mobiteli u školi - svjedok sam bila žučne rasprave na roditeljskom vijeću gdje se tražilo da se mobiteli ostavljaju kući ili predaju nastavniku do kraja dana međutim jedan "ugledni" tata (otac mu je poslijeratni tajkun) je nadglasao sve i izvrijeđao ostale raditelje, kao ko smo mi njegovom djetetu zabranimo da nosi mobitel?

To je obrazac ponašanja koji djeca usvajaju i velika većina jednog razreda sedmaša se tako ponaša dok su oni "fini i kulturni" izvrgnuti ruglu, podsmijehu i bullyingu na FB.

Kolegica koja predaje matematiku je jednom babinom sinu dala 4, jer nije znao za više da bi on napravio scenu na času i napakovao joj laži da je na kraju urgirao direktor da mu se da petica jer je on "nečiji" i da ne talasa.
Ona kako je bila na probnom radu i na određeno, nadajući se stalnom zaposlenju, morala je saviti leđa i pogaziti svoje principe zbog "zakona jačega".

To je ta generacija i samo pedagoške mjere i društveni zakoni (sa sankcijama) mogu donijeti neke promjene ali nažalost, ne vidim ih u skoroj budućnosti.
Logovan

#183 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by Logovan »

JanuaryJones wrote: Kolegica koja predaje matematiku je jednom babinom sinu dala 4, jer nije znao za više da bi on napravio scenu na času i napakovao joj laži da je na kraju urgirao direktor da mu se da petica jer je on "nečiji" i da ne talasa.
Ona kako je bila na probnom radu i na određeno, nadajući se stalnom zaposlenju, morala je saviti leđa i pogaziti svoje principe zbog "zakona jačega".
Ovako nam je u svakom segmentu, a ne samo u školama. :skoljka: Babini sinovi i oni sa jakim leđima uvijek pobjeđuju.
JanuaryJones

#184 Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by JanuaryJones »

Logovan wrote:
JanuaryJones wrote: Kolegica koja predaje matematiku je jednom babinom sinu dala 4, jer nije znao za više da bi on napravio scenu na času i napakovao joj laži da je na kraju urgirao direktor da mu se da petica jer je on "nečiji" i da ne talasa.
Ovako nam je u svakom segmentu, a ne samo u školama. :skoljka: Babini sinovi i oni sa jakim leđima uvijek pobjeđuju.
Znam ja sve to, može im se kad ih sistem štiti.

Drugi primjer je sin jednog "uglednika" koji je u zadnje vrijeme često po novinama. Okupio je oko sebe momčiće iz razreda, većinom slabijeg imovinskog stanja, između ostalog i jednog dečka iz fine porodice, kulturnog, odgajanog kako treba. Radili su nepodopštine po školi, s tim da je mali uglednik bio kolovođa i inicijator svih zajebancija - dvojica dječaka su izbačena iz škole a njega ni pipnuli nisu. Ovaj gore pomenuti, kulturni dječak se na kraju seljakao iz škole u školu, nije se mogao uklopiti a babin sin danas studira na zapadu.
JanuaryJones

#185 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by JanuaryJones »

Btw, u sva tri primjera djeca su rođena i odrasla u Sarajevu ali roditelji nisu.
supercali

#186 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by supercali »

Logovan wrote:
Nije bas tako
Logovan

#187 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by Logovan »

supercali wrote: Nije bas tako
Šta nije? Nije u svakom segmentu ili ne pobjeđuju uvijek ove gore dvije grupe ljudi?
supercali

#188 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by supercali »

Logovan wrote:
Šta nije? Nije u svakom segmentu ili ne pobjeđuju uvijek ove gore dvije grupe ljudi?
Ne pobjedjuju uvijek
supercali

#189 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by supercali »

Ljude je strah da se odupru
Da odgovore
Da se drze svojih principa i sl
Zbog toga najebu obicni ljudi
Evo ova prica sa mobitelima u razredu
Zasto niko od drugih nije ustao i odgovorio mu a ko si ti da drugima uskracujes pravo na ucenje bez ometanja
Nije to sukob da bi te ubio da bi ti taj dao otkaz i sl nego sukob gdje nista ne gubis ako mislis da je bez mobitela nastava bolja

Ljude je strah jednostavno
Sve dok ne budu u takvoj stisci da ne mogu vise a izgleda moze i to dugo dugo
Logovan

#190 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by Logovan »

supercali wrote:
Logovan wrote:
Ne pobjedjuju uvijek
Eto ne pobjeđuju uvijek u tolikom postotku da je on haman pa ni neprimjetan. :D :oops: Isti klinac.
JanuaryJones

#191 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by JanuaryJones »

supercali wrote:Ljude je strah da se odupru
Da odgovore
Da se drze svojih principa i sl
Zbog toga najebu obicni ljudi
Evo ova prica sa mobitelima u razredu
Zasto niko od drugih nije ustao i odgovorio mu a ko si ti da drugima uskracujes pravo na ucenje bez ometanja
Nije to sukob da bi te ubio da bi ti taj dao otkaz i sl nego sukob gdje nista ne gubis ako mislis da je bez mobitela nastava bolja

Ljude je strah jednostavno
Sve dok ne budu u takvoj stisci da ne mogu vise a izgleda moze i to dugo dugo
Mi se jesmo suprostavili ali ne možeš donijeti odluku bez da su svi u vijeću roditelja saglasni. Jedan protiv i sve pada u vodu, jedan kabadahija je dovoljan da sruši red i poredak.
supercali

#192 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by supercali »

Ne znam kako to funkcionira al ne bi ja stao na tome
JanuaryJones

#193 Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by JanuaryJones »

supercali wrote:Ne znam kako to funkcionira al ne bi ja stao na tome
Pa funkcionira tako da bi te taj gonio i prijetio jer nigdje mi kao roditelji nemamo zakonskog uporišta da "zabranimo mobitele". Sve je stvar internog dogovora svake škole i vijeća roditelja i direktora i pedagoga škole. Nigdje u zakonu, podzakonskim aktima ili nekim pravilnicima ne piše da možemo/smijemo. Jbg.

A dotični roditelj mora u svakom momentu znati gdje mu je dijete bez obzira što on tim mobitelom ometa nastavu.
Last edited by JanuaryJones on 11/11/2016 15:29, edited 2 times in total.
supercali

#194 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by supercali »

JanuaryJones wrote:
supercali wrote:Ne znam kako to funkcionira al ne bi ja stao na tome
Pa funkcionira tako da bi te taj gonio i prijetio jer nigdje mi kao roditelji nemamo zakonskog uporišta da "zabranimo mobitele". Sve je stvar internog dogovora svake škole i vijeća roditelja i direktora i pedagoga škole. Nigdje u zakonu, podzakonskim aktima ili nekim pravilnicima ne piše da možemo/smijemo. Jbg.
Da je bakir ne bi mu popustio
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#195 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by bitanga_sa_otesa »

Nepass wrote: Sta mislis sta djeca danas uce u skoli? Nije to ni do doslja jer su svi doslje. Non stop citam rodna mjesta ljudi i vjeruj slabo kome pise sarajevo. Sve je to sandzak, kosovo, ib, tuzla, zenica, visoko itd itd.
Ljudi su poslije rata slabi na djecu, pustaju im sve sto se smije i ne smije, babini sultani i sultanije. Uvijek dijetd u pravu. A i sami roditelji puni frustracija, ptsp, razocarani u drzavu i kompletan sistem. Jebe im se za sve.
Naravno neopravdavam gore navedeno, ali brate nisu ni doslje unistile citav sistem u sarajevu.
Imas kulturne i nekulturne ljude a ne doslje i sarajlije.
eto meni pise sarajevo,pa gdje god dam licnu okrecu je po 50 puta i gledaju da nije greska...da si bolje procitao moj post ,vidio bi da sam sve rekao sto si i ti napisao...neko je vec ranije napisao ,a evo ja cu opet ,nisu krive samo doslje ,vec je takodjer kriv veliki dio obrazovanih i kulturnih ljudi koji su napustili sarajevo...svi koji se prepoznaju u bilo cemu ,nisam im ja kriv,istina sviju boli jbga...svako svoju djecu voli i prije rata i u ratu i poslije,ali neces im pustiti da ti jasu po glavi i da drugima jasu po glavi...to nije bas u redu...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#196 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by mk ultra »

bitanga_sa_otesa wrote:
BBI je najmanji problem... koliko toliko tolerantno.

Sarajevo radnim danom je katastrofa, vikendom jos gore
Eto preporucite mi gdje ja da prohodam vikendom?

Gdje god da krenem usrana guzva i apsolutna nepismenost i nekultura. Idioti ne znaju lift da pozovu, iako pocesto pored stoji uputstvo, ali dzabe. Idioti ne znaju ni da voze, zmireci ulijecu u raskrsnice kruzne tokove, isto takp i izlaze.
Danas u SCC navratim 10 minuta, i izlazim iz parkinga 15 minuta jer sugrađanin nije platio parking. Prije 2-3 dana, klosar u MB CL, slicno... valjda nije navikao da placa parkinge.
I sta cu, upalim auto i u Konjic.

Pretpostavljam da nemam godina koliko i vas dvojca, ali je razlika u ovom gradu danas i od recimo prije 15tak godina ogrooomna. Razumijem svasta, da je Sarajevo centar BiH kojem svi teze, stvarno razumijem to. Ali ne razumijem taj doslacki krkanluk i navaljivanje, ili zivim uz tramvajsku prugu do Malte ili ne zivim nikako. Od tog silnog navaljivanja i imamo SCC, i Altu, i Tibra lamele na kvadrantu, i Butmirove zgrade koje se tek prave i sve ostalo. Danas gdje god da si u gradu bio, guzva je. BBI, SCC, Alta, Bingo VMC, Wisa, Bingo Stup i ona radnja pored, Koreja, Grand centar Ilidza, Importanne, Merkur C.Vila2, i sve okolo...
Natrpano je, i to idiotima raznih klasa... koji dokazuju nesto svoje, zasto i kome ne znam.
Posao mi je takav da hodam dosta po objektima koji se tek otvaraju radi atesta i sl. 80% su kafici i to nargila barovi.

I hvala bogu nikad nizasta mi u zivotu stela nije trebala, od skole, fakulteta, vozacke, zaposlenja, a od tih nadobudnih i politickih namjestenika bjezim i nemam kontakta sa njima.
bitanga_sa_otesa

#197 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

mk ultra wrote: BBI je najmanji problem... koliko toliko tolerantno.

Sarajevo radnim danom je katastrofa, vikendom jos gore
Eto preporucite mi gdje ja da prohodam vikendom?

Gdje god da krenem usrana guzva i apsolutna nepismenost i nekultura. Idioti ne znaju lift da pozovu, iako pocesto pored stoji uputstvo, ali dzabe. Idioti ne znaju ni da voze, zmireci ulijecu u raskrsnice kruzne tokove, isto takp i izlaze.
Danas u SCC navratim 10 minuta, i izlazim iz parkinga 15 minuta jer sugrađanin nije platio parking. Prije 2-3 dana, klosar u MB CL, slicno... valjda nije navikao da placa parkinge.
I sta cu, upalim auto i u Konjic.

Pretpostavljam da nemam godina koliko i vas dvojca, ali je razlika u ovom gradu danas i od recimo prije 15tak godina ogrooomna. Razumijem svasta, da je Sarajevo centar BiH kojem svi teze, stvarno razumijem to. Ali ne razumijem taj doslacki krkanluk i navaljivanje, ili zivim uz tramvajsku prugu do Malte ili ne zivim nikako. Od tog silnog navaljivanja i imamo SCC, i Altu, i Tibra lamele na kvadrantu, i Butmirove zgrade koje se tek prave i sve ostalo. Danas gdje god da si u gradu bio, guzva je. BBI, SCC, Alta, Bingo VMC, Wisa, Bingo Stup i ona radnja pored, Koreja, Grand centar Ilidza, Importanne, Merkur C.Vila2, i sve okolo...
Natrpano je, i to idiotima raznih klasa... koji dokazuju nesto svoje, zasto i kome ne znam.
Posao mi je takav da hodam dosta po objektima koji se tek otvaraju radi atesta i sl. 80% su kafici i to nargila barovi.

I hvala bogu nikad nizasta mi u zivotu stela nije trebala, od skole, fakulteta, vozacke, zaposlenja, a od tih nadobudnih i politickih namjestenika bjezim i nemam kontakta sa njima.
ja prohodam do kuhinje i do wca :)
gdje ces hodat?gdje god krenem, dok prodjem kroz titovu povuce me za rukav najmanje 10 klosara i smradova koji :prose,nude letke,prodaju mi olovke,traze pomoc,pare..dok ih sve spremim tamo gdje treba ne znam ni gdje sam posao :(
kazes ima uputstvo na liftu :lol: pa to je za pismene ljude,a takvih je 5% u gradu ostali su sminka,oni ne citaju ...eto i da ne procitas imaju 2 dugmeta i 2 strelice :zelim gore/zelim dole...pa zar si toliki idiot ides u garazu sa nule i pritisnes tipku zelim gore i odes samnom na 4 sprat i onda gundjas kako te glupi lift odvezao gore umjesto dole... :run: i kad mu kazes nije lift glup vec si stisnuo pogresno dugme onda ide teleci pogled..ko veli stisnuo sam oba da mi prije dodje lift ...

a po tim centrima se dokazuju papci i kompleksasi raznim selfijima i statusima po fb i istagramu,samo za moje dusmane,za komsije zavidne i slicno.sreca pa im komsije i dusmani ne vide da je vlasnik njihove beNbare neki leasing ili banka,ne vide im stanje minusa na racunu ,ne vide brloge u kojima zive,prazne frizidere...i slicno..to ne slikaju jbga ,sramota je....
za cuclace nargila i ostale brude nemam rijeci....
davno sam izgubio volju za pisanjem i pricanjem ovakvih stvari...nikoga to ne dotice jer velika vecina tako zivi ,to je neki moderni trend,kombinacija zapadnog i domaceg ruralnog ....
huxley

#198 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by huxley »

A šta ako bi neko rekao da je tema bezveze jer je, realno, Sarajevo kurac od grada.
bitanga_sa_otesa

#199 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

pa eto nek onda pobrise admin i nas i temu ...mozda je to najbolje...da se ne vidi istina...
JanuaryJones

#200 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by JanuaryJones »

@bitanga taman je tako, nažalost. nek nas pobrišu i nacrtaju u nekoj kulturnijoj zemlji/gradu ;)
Post Reply