Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH
-
prog321
#176 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH
Ima u Njemačkoj rent-a-car. 
- ElDzidziIbnDzo
#177 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH
Ima ih tonu sto iz Njemacke ili iz Poljske uzimaju/rentaju auta pa dole spice 
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#178 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH
Ma to rent-a-car i da neko se vozika dole po mjesec ili mjesec i po jadranskoj obali i bih... da je neko dobro auto 35€ na dan to bi bio racun iha ha a ni u njemackoj neko mocnije auto neces dobiti ispod 50€ dan a da ne pricam sad o nekim X5cama, Mercedesima E i sl.!
-
prog321
#179 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH
100 Eura/dan za 10 dana nije skupo.
Qurcenje kosta
Qurcenje kosta
- karanana
#180 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH
jebi ga, ako ovdje ne mozes fabiju ljeti dobiti bez 120-150 maraka, onda to bolje auto od 50 do 100 eura ispadne dzaba za kurchenja.
-
prog321
#181 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH
Pa možeš naručiti unaprijed za dobru cijenu.
U Parizu sam plaćao Clio 150 eur/dan u po Novembra.
Da sam naručio 3 dana ranije bilo bi 50 eur
U Parizu sam plaćao Clio 150 eur/dan u po Novembra.
Da sam naručio 3 dana ranije bilo bi 50 eur
- Altair_SA
#182 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH
Jarane moras biti teze nesposoban da cijeli zivot budes negdje irgat.... a milion mogucnosti ti se nudi. Ili da imas zelju eto doci nekim bijesnim autom u Bosnu, a to moras uraditi rent a carom. Tuga ako ima takvih. Tuga i ta njihova nesposobnost , a i taj seljakluk da se mora eto doci autom u Bosnu. Opet znam puno vise ljudi koji imaju pristojne poslove vani i zive super, da ne pricam o njihovoj djeci koja su odrasla gore i sa Bosnom jos samo dijele porijeklo, nista vise.
Nego zar je uopste moguce rentati neko bijesno auto u Njemackoj i doci u Bosnu? Sta sad ga lik samo proda ovim nasim lopovima za puno manje para od realne vrijednosti i prijavi da je ukraden? Moze li ta rent a car firma u Njemackoj naplatiti od osiguranja ako je auto ukraden u Bosni? Posto sam pitao ove rodjake u Svabiji u vezi toga i oni tvrde da ne mozes preci granicu takvim autom.
Nego zar je uopste moguce rentati neko bijesno auto u Njemackoj i doci u Bosnu? Sta sad ga lik samo proda ovim nasim lopovima za puno manje para od realne vrijednosti i prijavi da je ukraden? Moze li ta rent a car firma u Njemackoj naplatiti od osiguranja ako je auto ukraden u Bosni? Posto sam pitao ove rodjake u Svabiji u vezi toga i oni tvrde da ne mozes preci granicu takvim autom.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#183 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH
Altair_SA wrote:Jarane moras biti teze nesposoban da cijeli zivot budes negdje irgat.... a milion mogucnosti ti se nudi. Ili da imas zelju eto doci nekim bijesnim autom u Bosnu, a to moras uraditi rent a carom. Tuga ako ima takvih. Tuga i ta njihova nesposobnost , a i taj seljakluk da se mora eto doci autom u Bosnu. Opet znam puno vise ljudi koji imaju pristojne poslove vani i zive super, da ne pricam o njihovoj djeci koja su odrasla gore i sa Bosnom jos samo dijele porijeklo, nista vise.
Mozes ti rentati bjesno auto ali treba i zato pokrice, nece ti tek tako dati - pa nisu ni ti vesla sisali. Tesko ces rentati auto a da navedes idem u BiH ili HR. Zato kazem to je lazna prica da neko renta auto u DE i dole se vozika, mozes bez problema rentati kamper i ici u HR - i tog ima na pasija preskakala ali o autima - imas rent-a-car u BiH pa rentaj. Ima ti par mitologija koje se pricaju po BiH kad su u pitanju ovi iseljeni pa tako i ta prica o rent-a-caru. I druga stvar - bjesno auto kosa za rentati, mjesec dana ce ga skuplje doci nego da je u Tahiti otiso 14 dana da sunca dupe.
Nasi koji vozaju mocnija auta vozaju ih na jedan od ova tri nacina.
1: kesiro
2: kredit
3: leasing (obicno na dvije godine)
a po mojoj procjeni u Danskoj je
1: je slabih 5%
2: oko 40%
3: 55%
Leasing auta u Danskoj je manje vise nesto novo, i sve postaje popularnije medju ovima koji hoce da malo otmenija auta vozaju - obicno naprave ugovor na dvije do tri godine i placaju mjesecno kao stanarinu za auto nekih od 3.000kr pa nadalje - zavisi od modela.
Krediti na auta se ne daju duze od 6 do 7 godina - kako koja auto kuca ima dogovor sa bankama i sl. Tako da kupovina bjesnog auta je opet ogranicena tim koliko mozes mjesecno da placas rate - na koje ide kamata od cca. 5-7%
Kesiranje auta je u Danskoj rijetkost, ali ima i tih koji mogu kad je rijec o malo otmenijim autima ili inace kad je rijec o novim autima
- karanana
#184 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
htjedoh podrzati covjeka i reci da i ja radim na izlaznoj strategiji. i htjedoh napisati hronoloski od jutra do mraka jedan prosjecni frustrirajuci dan u ovoj zemlji koji ce dati dovoljne razloge za odlazak...ali kontam mrsko mi tipkati 20-30 recenica.
eh, evo od maloprije imam samo jednu recenicu koju cu uraditi copy/paste iz naslova sa kixa i koja daje odgovor na pitanje ostati ili otici:
ende. moderator zakljucaj temu. postavljacu sretno!
eh, evo od maloprije imam samo jednu recenicu koju cu uraditi copy/paste iz naslova sa kixa i koja daje odgovor na pitanje ostati ili otici:
ovo je nadrealisticna komedija od drzave. kad jednog dana odem, umiracu od smijeha citajuci ovakve stvari, a sad mi se place.Delegati u Parlamentu FBiH pitali zašto Širokog Brijega nema na vremenskoj prognozi
ende. moderator zakljucaj temu. postavljacu sretno!
-
Latte
#185 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
Ljudi u citavom svijetu se dice i ponose time sto vide sto vise drzava i kultura samo si u BiH neprijatelj#1.
Zaista ne razumijem zasto biti ogranicen na jednu zemlju ako imas priliku i mogucnost da odes dalje.
Ljudi iz njemacke,austrije,svice,francuske idu u australiju novi zeland ameriku (work and travel).
Fakat nasa raja nema muda da proba nesto novo.
Zaista ne razumijem zasto biti ogranicen na jednu zemlju ako imas priliku i mogucnost da odes dalje.
Ljudi iz njemacke,austrije,svice,francuske idu u australiju novi zeland ameriku (work and travel).
-
eduscho
#186 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
Ne treba se obazirati na ove dežurne mudrosere sto krate dokone sate na forumu. Pitao sam korektno za mišljenje o temi, pogotovo one koji su prošli ovaj put, hvala bogu pa ima i takvih - s pojedinim ću stupiti u kontakt u PP. Ja sam pri otvaranju teme naveo da ako bih ikad učinio ovakav krupan korak učinio bih to radi djece ne radi neke lične realizacije ni probitka jer ga ne mogu ni ostvariti - toga sam debelo svjestan. Rekao sam da ne bježim ni od fizičkog posla niti od zanata (sve se da naučiti ako se hoće), tako da ne vidim čemu ona sprdnja oko zanimanja ekonomista - da to je moja primarna struka - ali isto tako mogu voziti i kamion, mješati malter ili raditi na fabričkoj traci, ne vidim apsolutno problem oko toga.
Ima i ona druga strana koju je spomenuo neko od prethodnika a to je da u "svojoj" vlastitoj zemlji polako ali sigurno postajem stranac i sve teže gutam sranja u vidu primitivizma, zatucanosti, licemjerstva i učmalosti koji su zavladali. Nažalost roditelji su me "krivo" odgojili, pa nisam kadar lizati guzice onima koji to očekuju, a često ne prećutim ono što mislim, pa mi život u našoj lijepoj ( a zaista je smatram takvom i iskreno volim) BiH postaje sve teži i sve mi više fali zraka. Opet kažem ne toliko zbog mene ili moje generacije, već zbog ova dva anđela koja stasavaju. Boli me i smeta mi pomisao da će i oni sutra biti muhtač nekom krkanu iz stranke koji će im krojiti kapu, a oni hiljadu puta pametniji, sposobniji i bolji biti vezanih ruku ko stoka pred klanje i čekati svoju sudbinu! Da će im neka notorna seljačina i nepismenjak diktirati život a oni pružene ruke čekati da im nešto udjele ili da će aminovati da ih na posao primi neki gulikoža - privatnik koji će se na njima iživljavati i tjerati ih da mu budu zahvalni što svaki mjesec imaju redovnu plaću od 200 EUR, bude li i tolika???
Ne znam možda neki od vas imaju djecu i porodice, možda neki i ne, ili prosto ne mare ali mene to i te kako kopka i ne da mi mira.
Opet ponavljam svjestan sam da ni vani nije med i mlijeko, ali jebi ga bar cijene rad i zalaganje pa te i nagrade adekvatno (ima i suprotnih primjera sad će se neki javiti), znam da ima ali to je izuzetak, ovdje je to nažalost pravilo. Naveo sam u prvom postu da i gore neoliberalizam polako pušta pipke i da socijalna država u Europi odumire, ali zamislite kako će to tek u budućnosti biti intenzivno u BiH i kojom će se silinom obrušiti na našu i nadolazeće generacije, to je nepobitan fakt. E moje pitanje za kraj glasi gdje se je tad bolje nalaziti u nesavršenoj ali uređenijoj Europi ili na divljem Balkanu???
Ima i ona druga strana koju je spomenuo neko od prethodnika a to je da u "svojoj" vlastitoj zemlji polako ali sigurno postajem stranac i sve teže gutam sranja u vidu primitivizma, zatucanosti, licemjerstva i učmalosti koji su zavladali. Nažalost roditelji su me "krivo" odgojili, pa nisam kadar lizati guzice onima koji to očekuju, a često ne prećutim ono što mislim, pa mi život u našoj lijepoj ( a zaista je smatram takvom i iskreno volim) BiH postaje sve teži i sve mi više fali zraka. Opet kažem ne toliko zbog mene ili moje generacije, već zbog ova dva anđela koja stasavaju. Boli me i smeta mi pomisao da će i oni sutra biti muhtač nekom krkanu iz stranke koji će im krojiti kapu, a oni hiljadu puta pametniji, sposobniji i bolji biti vezanih ruku ko stoka pred klanje i čekati svoju sudbinu! Da će im neka notorna seljačina i nepismenjak diktirati život a oni pružene ruke čekati da im nešto udjele ili da će aminovati da ih na posao primi neki gulikoža - privatnik koji će se na njima iživljavati i tjerati ih da mu budu zahvalni što svaki mjesec imaju redovnu plaću od 200 EUR, bude li i tolika???
Ne znam možda neki od vas imaju djecu i porodice, možda neki i ne, ili prosto ne mare ali mene to i te kako kopka i ne da mi mira.
Opet ponavljam svjestan sam da ni vani nije med i mlijeko, ali jebi ga bar cijene rad i zalaganje pa te i nagrade adekvatno (ima i suprotnih primjera sad će se neki javiti), znam da ima ali to je izuzetak, ovdje je to nažalost pravilo. Naveo sam u prvom postu da i gore neoliberalizam polako pušta pipke i da socijalna država u Europi odumire, ali zamislite kako će to tek u budućnosti biti intenzivno u BiH i kojom će se silinom obrušiti na našu i nadolazeće generacije, to je nepobitan fakt. E moje pitanje za kraj glasi gdje se je tad bolje nalaziti u nesavršenoj ali uređenijoj Europi ili na divljem Balkanu???
-
klixo
#187 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
...
Last edited by klixo on 04/11/2015 12:12, edited 1 time in total.
-
Hendrix
#188 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
Svaka čast majstore, u Bosni se radi od 8 do 4, i fino kući, kakva Njemačka i robovlasnici Švabe, nema zemlje do Bosne brate...klixo wrote:Kome se rintaci 12 sati nek ide...radije cu otici kod nane na selo i baviti se poljoprivredom nego da me neki svabo izrabljuje.
A vi jos imate dobre poslove i pravite se pametni.
Reality check...prijatelj nedavno dobio otkaz kod Bekte, našeg najjačeg, najmodernijeg poslodavca, Google Goražda brate, sve najbolje o čovjeku koji je podigao sve iz pepela...i nabijem ja njega i njegovu fabriku i svu tu priču folirantsku. Drugu nije uplaćivao doprinose godinu dana šupak, radili su i preko 12 sati, i Nedeljom se dođe malo na posao, jebem ja tu fabriku i biznismena koji je od Bosne napravio Bangladeš a inžinjerima ni doprinose ne može uplatiti, jer valja kupovati nove mašine i kurčit se kao da je sve med i mlijeko a nije ba, ni blizu.
I neko će reći, napravio je posla svima ovo ono, jeste ali je napravio posla za Bangladeš i Indiju, jer mi smo taj nivo sada ljudi moji, i svi trebamo biti sretni što ima neka plata, radi koliko gazda kaže i penziju ne sanjaj jer je niko ni uplatio nije, ali šuti dobro je, Bekto bio na Tv kaže radimo za Porsche nema dalje, najmodernije mašine imamo, ludnica, rade i djeca patike za Nike u Aziji za par dolara mjesečno...e za par godina ćemo doći i na taj nivo.
Isti klinac ko i Širbegović nekada, jebote kakva firma, direktor sluša Vivaldija i peče rakiju, najbolji student, ja sanjao da radim tamo...lik ljudima plaća platu bonovima ba za hranu, dužan svakome, halo ba?
Ali bolje i to nego da me Švabo izrabljuje...jelde?
- insomnia78
#189 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
Nece Svabo, ali 'oce Turcin i slicni 
Za nasu firmu radi jedan Turcin sa svojom
Pricamo mi neki dan malo sa njegovim radnicima, svi odreda stranci...

Mada, vani je to izuzetak dok je kod nas skoro pa pravilo
Za nasu firmu radi jedan Turcin sa svojom
Pricamo mi neki dan malo sa njegovim radnicima, svi odreda stranci...
Mada, vani je to izuzetak dok je kod nas skoro pa pravilo
-
Ci-Nick
#190 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
Nažalost to je naša realnost i naša budućnost.Hendrix wrote:Svaka čast majstore, u Bosni se radi od 8 do 4, i fino kući, kakva Njemačka i robovlasnici Švabe, nema zemlje do Bosne brate...klixo wrote:Kome se rintaci 12 sati nek ide...radije cu otici kod nane na selo i baviti se poljoprivredom nego da me neki svabo izrabljuje.
A vi jos imate dobre poslove i pravite se pametni.
Reality check...prijatelj nedavno dobio otkaz kod Bekte, našeg najjačeg, najmodernijeg poslodavca, Google Goražda brate, sve najbolje o čovjeku koji je podigao sve iz pepela...i nabijem ja njega i njegovu fabriku i svu tu priču folirantsku. Drugu nije uplaćivao doprinose godinu dana šupak, radili su i preko 12 sati, i Nedeljom se dođe malo na posao, jebem ja tu fabriku i biznismena koji je od Bosne napravio Bangladeš a inžinjerima ni doprinose ne može uplatiti, jer valja kupovati nove mašine i kurčit se kao da je sve med i mlijeko a nije ba, ni blizu.
I neko će reći, napravio je posla svima ovo ono, jeste ali je napravio posla za Bangladeš i Indiju, jer mi smo taj nivo sada ljudi moji, i svi trebamo biti sretni što ima neka plata, radi koliko gazda kaže i penziju ne sanjaj jer je niko ni uplatio nije, ali šuti dobro je, Bekto bio na Tv kaže radimo za Porsche nema dalje, najmodernije mašine imamo, ludnica, rade i djeca patike za Nike u Aziji za par dolara mjesečno...e za par godina ćemo doći i na taj nivo.
Isti klinac ko i Širbegović nekada, jebote kakva firma, direktor sluša Vivaldija i peče rakiju, najbolji student, ja sanjao da radim tamo...lik ljudima plaća platu bonovima ba za hranu, dužan svakome, halo ba?
Ali bolje i to nego da me Švabo izrabljuje...jelde?
BiH i ne samo BiH nego i zemlje okruženja su osuđene na Lohn poslove iz dva razloga, prvi je malo tržište a drugi je da nikad nismo investirali u razvoj novih tehnologija i novih proizvoda.
Tako da smo osuđeni na niske plaće ( osim privilegovanih ) jer će novostvorena vrijednost po satu rada uvijek biti mala.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#191 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
Postavljaču teme mogu samo reći: baci se na posao i ne staj. Početkom rata sam trebao izaći ali sam ostao iz pogrešnih razloga(patriotskih). Glumio budalu do decembra 95 i onda počeo studirati. Uz studije radio k'o stoka da obnovim sve ono što mi je uništeno i uskračeno. Na studiju bio jedan od boljih, A onda dolazi šok za šokom. Sa radnim iskustvom u struci i završenim fakultetom zapadali me uglavnom 3. razredni poslovi. Borio se kao lav ali počesto su podobni "bolje" rješenje. I pored svega uspio sam poprilično. Ama baš ništa materijalno mi ne fali. Ono što mi fali je perspektiva.
Da li ću imati penziju kad dođe vrijeme za nju ili će i nju privatizovati?
Da li ču se moći liječiti ako zatreba?
I ono što me najviše brine. Kakvu će mi perspektvu u u ovom jadu imati dijete kad završi škole. Masa moje raje je razgulila vani. Neki su se u međuvremenu vratili ali zadnjih dvije godine svi koji su se vratili opet odoše. Ovo malo što je ostalo sanja o odlasku i rade koliko mogu na tome.
I meni ako se ukaže prilika neću čekati. Odavno sam stranac u svom gradu, a raju sad samo na FB viđam. Ne vidim razliku između Sarajeva i neke provincije u pokrajini Bade-Vitenberg.
Da li ću imati penziju kad dođe vrijeme za nju ili će i nju privatizovati?
Da li ču se moći liječiti ako zatreba?
I ono što me najviše brine. Kakvu će mi perspektvu u u ovom jadu imati dijete kad završi škole. Masa moje raje je razgulila vani. Neki su se u međuvremenu vratili ali zadnjih dvije godine svi koji su se vratili opet odoše. Ovo malo što je ostalo sanja o odlasku i rade koliko mogu na tome.
I meni ako se ukaže prilika neću čekati. Odavno sam stranac u svom gradu, a raju sad samo na FB viđam. Ne vidim razliku između Sarajeva i neke provincije u pokrajini Bade-Vitenberg.
- Ned071
#192 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
Majstore... Ako mozes ici... Idi i ne osvrci se... Dok sam ziv kajacu se sto sam odlucio ostati...
-
costacurta
#193 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
Postavljachu teme,
Ti si lave izgleda prespavao zadnjih jedno 10ak godina. Kud si se nadigao sad kad si svugdje u svijetu ti tek jedan obichni madafaka FN (FORENNESHNL), još sa djecom i još ideš u nepoznato
Da imaš negdje nekoga ko ce te dočekati i pomoći oko posla i tebi i supruzi pa ok i mogu da shvatim ali ostaviti STALNI posao i sigurnost o kojoj masta 567 000 ljudi u ovoj zemlji i otići u pichku materinu, ne da je glupost već APSOLUTNA GLUPOST I PROSERAVANJE...... iskreno, bez uvrede.
Znas li samo koliko para ti treba za takav jedan novi početak?
Koliko ćeš morati izdvojiti samo za cuvanje djece
Pa kirija, pa režije, pa osiguranje....... da si sam ili sami ti i žena pa inekako, ali dvoje djece
maah,
Idi pa probaj. Dobro su ti rekli.
Ti si nanijetio da odeš i svak ko te podržava je za tebe ok a oni koji ti kažu da si u grdnoj zabludi su ili ljubomorni ili pojma nemaju.
Najbolje otidji i uvjeri se ko je bio u pravu
Ti si lave izgleda prespavao zadnjih jedno 10ak godina. Kud si se nadigao sad kad si svugdje u svijetu ti tek jedan obichni madafaka FN (FORENNESHNL), još sa djecom i još ideš u nepoznato
Da imaš negdje nekoga ko ce te dočekati i pomoći oko posla i tebi i supruzi pa ok i mogu da shvatim ali ostaviti STALNI posao i sigurnost o kojoj masta 567 000 ljudi u ovoj zemlji i otići u pichku materinu, ne da je glupost već APSOLUTNA GLUPOST I PROSERAVANJE...... iskreno, bez uvrede.
Znas li samo koliko para ti treba za takav jedan novi početak?
Koliko ćeš morati izdvojiti samo za cuvanje djece
Pa kirija, pa režije, pa osiguranje....... da si sam ili sami ti i žena pa inekako, ali dvoje djece
maah,
Idi pa probaj. Dobro su ti rekli.
Ti si nanijetio da odeš i svak ko te podržava je za tebe ok a oni koji ti kažu da si u grdnoj zabludi su ili ljubomorni ili pojma nemaju.
Najbolje otidji i uvjeri se ko je bio u pravu
-
seiko
#194 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
Ja sam proso taj put nedavno. Nikoga nisam imao da me doceka al sto je najbitnije imao sam posao unaprijed obezbjedjen. Znam ljude sa primanjima u BiH sa preko 5000KM(posao u telekomu) koji su otisli u njemacku da zive. Isto tako znam svabu koji je sa zenom i djecom dosao u BiH da radi. Istina sve su to visokoobrazovani strucnjaci koji su svugdje dobrodosli na trzistu rada i posao ih ceka cim dodju. Moje misljenje je da zaputit se negdje a da nemas unaprijed obezbjedjeno radno mjesto je cista ludost.
-
Last December
#195 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
Slažem se sa prethodnim mišljenjem. Bio sam vani i pokušao na crno da se probijem i ne preporučujem nikoma a najmanje nekoma sa djecom.
Prvo riješi da imaš stalno zaposlenje šta god da je u pitanju, makar čistio ulice, ali da je legalno.
Postavljač teme nije u istoj poziciji kao neko ko je napustio posao u telekomu i otišao, jer je taj otišao na još bolju poziciju.
Sa svojom strukom postavljaš teme nema baš previše šanse da bude te sreće. Ali osoba dovoljno determinisana da uspije i dovoljno disciplinovana može postići i izgraditi sebi bolji život u boljem okruženju.
Prvo riješi da imaš stalno zaposlenje šta god da je u pitanju, makar čistio ulice, ali da je legalno.
Postavljač teme nije u istoj poziciji kao neko ko je napustio posao u telekomu i otišao, jer je taj otišao na još bolju poziciju.
Sa svojom strukom postavljaš teme nema baš previše šanse da bude te sreće. Ali osoba dovoljno determinisana da uspije i dovoljno disciplinovana može postići i izgraditi sebi bolji život u boljem okruženju.
- U-zap
#196 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
Samo se ispaliti. Imas siguran posao u BiH ali koliko dugo je to sigurno? Koliko je buducnost tvoje djece sigurna u BIH? Samo si postavi ta pitanja i znat ces sta uciniti.eduscho wrote:Ne treba se obazirati na ove dežurne mudrosere sto krate dokone sate na forumu. Pitao sam korektno za mišljenje o temi, pogotovo one koji su prošli ovaj put, hvala bogu pa ima i takvih - s pojedinim ću stupiti u kontakt u PP. Ja sam pri otvaranju teme naveo da ako bih ikad učinio ovakav krupan korak učinio bih to radi djece ne radi neke lične realizacije ni probitka jer ga ne mogu ni ostvariti - toga sam debelo svjestan. Rekao sam da ne bježim ni od fizičkog posla niti od zanata (sve se da naučiti ako se hoće), tako da ne vidim čemu ona sprdnja oko zanimanja ekonomista - da to je moja primarna struka - ali isto tako mogu voziti i kamion, mješati malter ili raditi na fabričkoj traci, ne vidim apsolutno problem oko toga.
- insomnia78
#197 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
Ako ima BiH pasos, skoro pa ni ne moze otici bez unaprjed pronadjenog posla
Moj savjet, i ti i zena trazite poslove
Ko nadje nek ode sam na neko vrijeme pa onda idite na spajanje porodice
-
artime
#198 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
Latte wrote:Ljudi u citavom svijetu se dice i ponose time sto vide sto vise drzava i kultura samo si u BiH neprijatelj#1.
- insomnia78
#199 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
Samo previdjate mogucnosti zaposlenja i regulisanja boravka nekog iz EU i kolege iz BiH
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#200 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH
Kratko jasno. Od forumaša koji me na drugim temama nervira ovdje je dao 100% koncizan odgovor. Najjednostavnije i jedino ispravno na duge staze.insomnia78 wrote:Ako ima BiH pasos, skoro pa ni ne moze otici bez unaprjed pronadjenog posla
Mala napomena. I nedeficitarna zanimanja mogu proći ali se JEZIK MORA ZNATI.