ABH017 wrote:
Drug, razumijem ja potpuno šta ti želiš reći. Svako od nas gradi svoje shvatanje na osnovu svega pobrojanog. Ti imaš svoje shvatanje, ja svoje. Sad, zašto ti imaš potrebu da svoje shvatanje prikažeš naprednijim i ispravnijim od mog ili bilo čijeg drugog, ne znam.
Nemam uopste tu potrebu. Zapravo, problem u svakom razgovoru s vjernicima se na kraju svede na neku vrstu ad hominema, tj. pokusaju da se sagovornik (po pravilu ateista) na neki nacin prikaze kao arogantan, nadobudan i sl. Ne radi se ovdje o tome, nego se jednostavno pokusava razgovarati na bazi argumenata. Eh, sad... i ti i ja znamo da religije, zapravo, nemaju nikakve realne argumente i cinjenice, nego samo vjerovanje da je to nesto tako kako pise u toj nekoj knjizi.
Izvini, ali na ovo drugo se baš dobro nasmijah. Zar stvarno misliš da vjernike zaboli neka stvar za kaznom i zabranom? Zar stvarno misliš da vjernici glume dok se mole Bogu, poste itd?
Vjernici ne vjeruju u kaznu i drugi svijet?
Hoćeš reći da glume?
Ne mogu da vjerujem da si ozbiljan.
S druge strane, nevjernici vrlo često vole da kažu da je strah od Boga, jedino što ih drži u okvirima religije. Šta misliti poslije ovoga?
Ako cemo iskreno i realno - masa danasnjih vjernika, s politicarima na celu, ne da glume, nego lazu cim zinu. O licemjerstvu da i ne pricamo. Jer, nije li smijesno pricati o dobrobiti svog naroda, pri tome sve to stalno vezati za "svoju i narodnu" vjeru, koja god da jeste, a pri tome od tog istog naroda krasti i sakom i kapom. I onda, na kraju sedmice, neko petkom, neko nedeljom zavrsi u bogomolji, kao nekakav castan covjek/zena? O cemu mi ovdje zaista pricamo? Koga se pokusava slagati i ubijediti da to nije tako?
A, ako cemo i dalje biti iskreni, svakodnevne rijeci vjernika kada pricaju o nekim "nepravilnostima" drugih, svode se na - ko sam ja da mu/im sudim, ima sud (Allahov najcesce), i njemu ce oni polagati racune. To je, koliko se sjecam, nesto sto pise u Kur'anu.
Još jednom. I ja sam protiv da bilo koji lezihljebović, pa i hodža živi na račun mojih para. Ali, zašto si dvoličan? Zašto u tu kategoriju lezihljebovića ne ubaciš i ostale lezihljeboviće? Nisu samo hodže, fratri i popovi u toj kategoriji. Pronađi samo listu NVO i UG, koji dobijaju sredstva od općine, kantona, entiteta ili države.
Ovo je tema o religijama...kakve veze ostali nehljebi koje si nabrojao imaju s tim...?
Zašto hodže uzimaju pare za džennaze i tevhide? Zato što im se može. Po meni je to potpuno legalno i nema ih šta biti strah Boga zbog toga. Kako? Lijepo.
Jel ti (recimo) hoćeš da ukopaš nekog svog na groblje, poslije njegove smrti? Hoćeš? OK.
Hoćeš da ti neko klanja džennazu? Može. Plati.
Hoćeš da ti neko prouči hatmu pred dušu umrlog? Naravno da može. Plati. Zašto očekuješ da bilo ko, bilo kome radi neku uslugu besplatno.
Bi li ti meni ili bilo kojem drugom forumašu ovdje uradio bilo kakvu uslugu besplatno? Naravno da ne bi. Ako bi, hajde dođi kod mene. Trebam iskopati neke kanale, pa da mi to časkom odradiš.
Koliko je meni poznato, a jeste jer nisam ukopavao jednom nekoga, kada odes u bilo koje pogrebno drusto, recimo Jedilere, tamo te uredno pitaju za sve to. I za hodze na dzenazi, i za tevhid i bule, sve. I ti kazes da sve to hoces, a oni ti to uracunaju u cijenu koju platis zajedno sa cifrom za grobno mjesto, itd. Dakle, vec si tada platio i usluge hodza i bula, u broju koji si sam naveo da zelis.
I onda oni hladno uzmu jos po kovertu na groblju/u kuci. Cinjenica je da im ljudi to daju od sebe, ali isto tako sam imao priliku cuti hodzu da nakon dzenaze kaze ozaloscenom, bukvalno - "Ima li kakve koverte". Moze im se, tacno... Samo, sta ono Kur'an kaze o tome...?
Da li si ti ikada isao da dogovaras neciji ukop...?
Kanale ti bas ne mogu kopati radi ledja, a sto se ostalih usluga tice, pa eto...ima ih kamara koje sam raji odradio besplatno.
Ono što meni smeta je vjeronauka u školama, razni savjetnici za vjerska pitanja po administraciji, odlazak vojnika na hadž o trošku države itd., gdje se preko naših džepova, bespotrebno, zapošljavaju kadrovi iz medrese i sa teološkog fakulteta.
A to što ti zamjeraš je smiješno, presmiješno.
Ovo je poseban par rukava, vjeronauka u skolama i zaposljavanje vjerskih kadrova. I drago mi je da i tebi to smeta, jer smeta i meni. Ne radi toga sto se radi o ljudima vjernicima, nego upravo radi toga sto je nebulozno. Ali, i ovdje je pitanje - ko je to izlobirao i nametnuo kao obavezu? Po meni, ovo je odlican segregacijski alat, a koji od djece u najmanjem uzrastu stvara buduce glasacko tijelo za klero-nacionalisticke poticare i politike, i ne samo to, nego i buduce topovsko meso, ukoliko zatreba, tj. za odrzavanje dinastijskog nacina vladanja.
Sve u svemu, prije ove jutrošnje prepiske s tobom, u mojim očima si bio ozbiljan, zreo sagovornik, kojeg sam jako poštovao, iako nam se mišljenja ne podudaraju (jedan od 3-4 takva). Sad se pitam, koliko si uopšte ozbiljan i zreo.
Nije problem. Ja bih samo volio da pokusas stvari gledati i kroz malo drugaciju prizmu od one na koju si navikao.