svjezi_ustipak wrote:Dubcek je zabranio koristenje sile. Pricamo o tome koliko je ko jak. Kazem da je SFRJ imala pravo jaku vojsku koje se ustrucavao SSSR i da Stari nije nalijetao na ruske finte vec je rusofile poslao na more nekoliko godina. Dobar politicki pristup uz izuzetno jaku vojsku i koncept naoruzanog naroda je ono sto je odbranilo SFRJ od invazije.madner wrote:To nije povod nego izgovor, a uz to je i falsfikat. Cesi su mogli dici borbenu gotovost, Cesi su mogli zaprijeciti pravce, nista od toga nisu uradili.
Mogu i ja sada naci 4 ljudi da podpisu da sam kralj, ali to nije dovoljno da me neko krunise.
20. prelaze granicu, Prag pada u jutro 21. Mislim, o cemu tu pricamo?
JNA (1941-1992)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- crven_barjak
#176 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
- svjezi_ustipak
#177 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
ovo za TO sam znao od ranije ali mi nije jasno kako je JNA gledala na njih? Jel se rad za Stabove TO smatrao devalvacijom kod oficira JNA?crven_barjak wrote:TO bi bila nosilac otpora I borbe naoruzanog naroda, nakon usporavanja prodora nadmocnog agresora, gdje bi JNA preuzela udarac na sebe I dala mjesec-dva da se mobilizuju milionske reserve u ljudstvu I Izvrsi izmjestanje komande I glavnice snaga na lokalna I regionalna zbirna mjesta ( citaj planinske masine u BiH, CG I dijelu HR).
Prije reform sredinom i kasnih 80-tih, republicke TO su imale vexing oruzja/orudja pod svojim kontrolom. Cak I rezervni sastavi unutar svih OOUR-a sirom zemlje su skladista naoruzanja imali u vlastitim fabrikama (licno naoruzanja, LPAA, laka artiljerija-MB 60,82 negdje I 120mm, BST za osnovnu PO borbu I neposrednu v/p, it'd). Nevjerovatno koliko je toga bilo rasprostranjeno sirom zemlje. Namjenski je lance komande u storm sistemu bio relativno decentralizovan, kad je odnos JNA-TO u pitanju I samim Tim za agresora je bilo iznimno tesko unistiti ili paralizovati obje komponente istovremeno. Ja BiH rekao, nemoguce.
Ogromni su to resursi bili, sve je bilo poduplano, troduplano, cetveroduplano. Reserve u fabrici, reserve u skladistima, rasporedjena neodredjena skladista rezervi, uz to definisana preduzeca koja ce vrsiti namjensku proizvodnju I masine vec prilagodjene dvojnoj namjeni, ma cudo jedno.
Kao sto Sam vec jednom naveo, nano ICTY, niko d'o tih spiskova vise nikada nece doci, iz poznatih razloga.
Kad je artiljerija u pitanju, pored svega sto Sam imao prilike vidjeti poslije rata, ulazio Sam u BNT vise puta, pricao SA rukovodstvom, uputili su me u detalje koliko su cega proizvodili, kojim tempom, gdje je islo...mila majko.
Samnom su bila visoko pozicionirana gospoda iz HQ SFOR (B200, S2 I par NIC-ova, ko se razumije, skontace), e kakav je to sok bio, to je trebalo snimati.
Kao sto Sam ranije naveo, ova SA Zapada zaista nisu imali jasnu sliku sta je Juga imala I d'o koje mere su ulagali I na sta su bili spremni partizani.
Pricali smo sedmicama poslije o tome ( a I pisalo se, naravno, da se zabiljezi I nikad vise ne dozvoli takva spremnost na Ovim podrucjima, ni pod razno).
Mislim da je ovaj opisani model naoruzanog naroda jos jedino prisutan u Svajcarskoj i Izraelu. U svakom slucaju SFRJ je smatrana uzorom u mogucnostima masovne mobilizacije u kratkom vremenu.
- crven_barjak
#178 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Kako je posmatrano iz ugla JNA oficira rasporedjenog na duznost komande I kontrole jedinica I MTS-a TO, ne znam, treba pitati nekog k'o je obavljao tu duznost.svjezi_ustipak wrote:ovo za TO sam znao od ranije ali mi nije jasno kako je JNA gledala na njih? Jel se rad za Stabove TO smatrao devalvacijom kod oficira JNA?crven_barjak wrote:TO bi bila nosilac otpora I borbe naoruzanog naroda, nakon usporavanja prodora nadmocnog agresora, gdje bi JNA preuzela udarac na sebe I dala mjesec-dva da se mobilizuju milionske reserve u ljudstvu I Izvrsi izmjestanje komande I glavnice snaga na lokalna I regionalna zbirna mjesta ( citaj planinske masine u BiH, CG I dijelu HR).
Prije reform sredinom i kasnih 80-tih, republicke TO su imale vexing oruzja/orudja pod svojim kontrolom. Cak I rezervni sastavi unutar svih OOUR-a sirom zemlje su skladista naoruzanja imali u vlastitim fabrikama (licno naoruzanja, LPAA, laka artiljerija-MB 60,82 negdje I 120mm, BST za osnovnu PO borbu I neposrednu v/p, it'd). Nevjerovatno koliko je toga bilo rasprostranjeno sirom zemlje. Namjenski je lance komande u storm sistemu bio relativno decentralizovan, kad je odnos JNA-TO u pitanju I samim Tim za agresora je bilo iznimno tesko unistiti ili paralizovati obje komponente istovremeno. Ja BiH rekao, nemoguce.
Ogromni su to resursi bili, sve je bilo poduplano, troduplano, cetveroduplano. Reserve u fabrici, reserve u skladistima, rasporedjena neodredjena skladista rezervi, uz to definisana preduzeca koja ce vrsiti namjensku proizvodnju I masine vec prilagodjene dvojnoj namjeni, ma cudo jedno.
Kao sto Sam vec jednom naveo, nano ICTY, niko d'o tih spiskova vise nikada nece doci, iz poznatih razloga.
Kad je artiljerija u pitanju, pored svega sto Sam imao prilike vidjeti poslije rata, ulazio Sam u BNT vise puta, pricao SA rukovodstvom, uputili su me u detalje koliko su cega proizvodili, kojim tempom, gdje je islo...mila majko.
Samnom su bila visoko pozicionirana gospoda iz HQ SFOR (B200, S2 I par NIC-ova, ko se razumije, skontace), e kakav je to sok bio, to je trebalo snimati.
Kao sto Sam ranije naveo, ova SA Zapada zaista nisu imali jasnu sliku sta je Juga imala I d'o koje mere su ulagali I na sta su bili spremni partizani.
Pricali smo sedmicama poslije o tome ( a I pisalo se, naravno, da se zabiljezi I nikad vise ne dozvoli takva spremnost na Ovim podrucjima, ni pod razno).
Mislim da je ovaj opisani model naoruzanog naroda jos jedino prisutan u Svajcarskoj i Izraelu. U svakom slucaju SFRJ je smatrana uzorom u mogucnostima masovne mobilizacije u kratkom vremenu.
Ono sto znam da nika, nigdje nije zabiljezen tako sveobuhvatan I radikalno velik I skup sistem naoruzanja cijele nacije, ni prije ni poslije Juge. Takav attention to detail u kvalitetu I kvantitetu-po broju stanovnika, takvo planiranje I reserve varijante upotpunosti potkrepljene u hardware-u (oruzju/orudju I municiju) nezapamcen je u modernoj vojnoj istoriji. To je zakljucak ljudi koji su najmanje Jugosloveni, I koji su nas prezirali kao "damn commies". To me je fasciniralo kod JNA, kad Sam vidio ocigledan respect I impresioniranost kod onih koji to sebi nisu smjeli ni dozvoliti da javnosti pokazu. To je meni bilo jasno I objektivno mjerilo kako je to Samo jak sistem bio. Strava.
- madner
#179 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
TO je imao dvojaku funkciju, osim sto je trebao onemoguciti scenario Ceske bio je i republicka vojska svake republike do '87. Republicka komanda TO je bila u rangu komande armije (koje su se opet poklapale sa granicama republika). To je bilo u redu i za JNA dok je Tito bio ziv, jer je postojao jedan komadant iako su bile paralalne komande. Medjutim poslje smrti lanac komandovanja je bio nezgrapan. Ovo su Srbi iskoristili kako bi proveli reformu ustroja (Jedinstvo I, II i nerelizovani III). Ovim su republicki TO degradirani u rang korpusa, direktno podredjeni armijskim oblastima.
- necko_hz
#180 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Još jednom da pohvalim @ crven barjak koji na najbolji mogući način i jako detaljno objašnjava kakva je JNA sila bila. Svaka čast !
- dr.Gonzo
#181 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Pitanje je kolko je ono Ceha poginulo tada, i za vrijeme prethodnog rata? Od toga bi se mi na Balkanu mogli nesto nauciti.svjezi_ustipak wrote:Dubcek je zabranio koristenje sile. Pricamo o tome koliko je ko jak. Kazem da je SFRJ imala pravo jaku vojsku koje se ustrucavao SSSR i da Stari nije nalijetao na ruske finte vec je rusofile poslao na more nekoliko godina. Dobar politicki pristup uz izuzetno jaku vojsku i koncept naoruzanog naroda je ono sto je odbranilo SFRJ od invazije.madner wrote:To nije povod nego izgovor, a uz to je i falsfikat. Cesi su mogli dici borbenu gotovost, Cesi su mogli zaprijeciti pravce, nista od toga nisu uradili.
Mogu i ja sada naci 4 ljudi da podpisu da sam kralj, ali to nije dovoljno da me neko krunise.
20. prelaze granicu, Prag pada u jutro 21. Mislim, o cemu tu pricamo?
Kad dodje nekon i kaze Muji "radices to i to", Mujo kaze "necu" i odmah frka nastane. Kad dodje neko Svejku, i kaze to isto, ovaj pogne pogled i kaze "Dobro", i nastavi manje vise po svom
- crven_barjak
#182 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Hvala Druzenecko_hz wrote:Još jednom da pohvalim @ crven barjak koji na najbolji mogući način i jako detaljno objašnjava kakva je JNA sila bila. Svaka čast !
- svjezi_ustipak
#183 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
sistem je bio odlican. jednako dobar kao sto je onaj u Izraelu ili Svajcarskoj. ipak, ono sto je pokretalo cijeli sistem jeste politicki stav i pristup. zato su OS SFRJ nastradale, onog momenta kad se u tako savrsen sistem ubacila velikosrpska politicka druzina. mislim da je to bilo puno prije 1989 koju si ti naveo kao kraj JNA, to je bila godina kada je admiral Simic otisao sa mjesta saveznog sekretara SSNO. mislim da bi tacniji datum bio nekad oko 1981-82 sto je obzanjeno kroz Memorandum SANU, pojavu Milosevica, antibirokratske revolucije i na kraju ciscenje JNA od nesrba.crven_barjak wrote:Kako je posmatrano iz ugla JNA oficira rasporedjenog na duznost komande I kontrole jedinica I MTS-a TO, ne znam, treba pitati nekog k'o je obavljao tu duznost.
Ono sto znam da nika, nigdje nije zabiljezen tako sveobuhvatan I radikalno velik I skup sistem naoruzanja cijele nacije, ni prije ni poslije Juge. Takav attention to detail u kvalitetu I kvantitetu-po broju stanovnika, takvo planiranje I reserve varijante upotpunosti potkrepljene u hardware-u (oruzju/orudju I municiju) nezapamcen je u modernoj vojnoj istoriji. To je zakljucak ljudi koji su najmanje Jugosloveni, I koji su nas prezirali kao "damn commies". To me je fasciniralo kod JNA, kad Sam vidio ocigledan respect I impresioniranost kod onih koji to sebi nisu smjeli ni dozvoliti da javnosti pokazu. To je meni bilo jasno I objektivno mjerilo kako je to Samo jak sistem bio. Strava.
nego, jel u ovom ukupnom broju vojnika i oruzja ukljucena samo JNA sa redovnim vojnicima ili se tu i racuna TO? kako to da je TO imala minobacace 120 mm u svom sastavu kada su oni formacijski pripadali artiljeriji a ne pjesadiji?
Drug Stari je imao odlicu viziju. Slazem se sa tobom kad kazes da su stari partizani imali muda do poda i kicmu kao dinosaurusi. Steta sto je sve tako krenulo lose poslije njih. Zbilja steta.
- svjezi_ustipak
#184 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
jel adekvatno poredjenje odnosa JNA i TO npr odnos americke armije i Nacionalne garde? jel TO u svom sastavu imala oklopne jedinice i zracne snage?madner wrote:TO je imao dvojaku funkciju, osim sto je trebao onemoguciti scenario Ceske bio je i republicka vojska svake republike do '87. Republicka komanda TO je bila u rangu komande armije (koje su se opet poklapale sa granicama republika). To je bilo u redu i za JNA dok je Tito bio ziv, jer je postojao jedan komadant iako su bile paralalne komande. Medjutim poslje smrti lanac komandovanja je bio nezgrapan. Ovo su Srbi iskoristili kako bi proveli reformu ustroja (Jedinstvo I, II i nerelizovani III). Ovim su republicki TO degradirani u rang korpusa, direktno podredjeni armijskim oblastima.
mislim da bi se scenario u BiH puno drukcije odvijao da se nije desilo oduzimanje oruzja TO i potcinjavanje JNA. ako nista rat bi se vodio na daleko ravnopravnijim odnosima snaga. rat je vodjenje politike oruzanim sredstvima. losa politika moze unistiti i najbolje sisteme. JNA koja je bila spremana da vodi odbrambeni rat protiv stranog zavojevaca je stavljena u ulogu agresora na vlastitom terenu izgubivsi podrsku naroda koja je bila neophodna. tako je politika koristeci silu kao sredstvo rasturila OS SFRJ i unistila trilione dolara u nasim parama. steta tolikih para.
- DIM
#185 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
JNA je imala cisto odbrambenu ulogu.Imali su ideje da napadnu italiju i tako te stvar,ali glavna uloga JNA je bila odbrana Jugoslavije i njenih naroda sto mozemo reci da nije nikako ispunila...
Ali da je sa svim svojim narodima itd.. bila sila i po koja bi poslije raspada SSSR-a preuzela glavnu ulogu u Istoku i Jugoistoku europe a mozda i vise.
Ali da je sa svim svojim narodima itd.. bila sila i po koja bi poslije raspada SSSR-a preuzela glavnu ulogu u Istoku i Jugoistoku europe a mozda i vise.
- madner
#186 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Ne mogu to reci posto mi nije poznat ustroj nationalne garde. Do 1987 to je bila republicka vojska, a osnovna jedinica bataljon ili ceta. Imali su i teske opreme, sve sto JNA odpisala kao neperspektivno je islo u inventar TO.
Nastala je kao odgovor na dva pitanja. Kako osigurati da u slucaju iznenadnog napada zemlja ne prodje kao Ceska/Madjarska te kako stvoriti balans izmedju federacije i republika.
Do 1987 Generalstab JNA nije mogla u miru naredjivati tim jedinicama, jer je postojala paralalna struktura komandovanja. Novim ustrojom TO je postao podredjenim armijskim oblastima.
Gledas to obrnuto, sve je pocelo s tim sto je nakon te reforme JNA na Kosovu demonstrirala da se ne libi koristiti silu. Ako moze izaci sa tenkovima na 2 miliona Kosovara i zapljeniti TO opremu, sta je sprijecava da to isto uradi u Sloveniji.
JNA je transformisana postepeno, armija bi '95 bila puno opasnije oruzje za sve narode i narodnosti. Sistem je uvijek predvidjao da ce manji narodi pokusati da odu, ali nikako da Jugoslaviju treba stitit od Srbije.
Nastala je kao odgovor na dva pitanja. Kako osigurati da u slucaju iznenadnog napada zemlja ne prodje kao Ceska/Madjarska te kako stvoriti balans izmedju federacije i republika.
Do 1987 Generalstab JNA nije mogla u miru naredjivati tim jedinicama, jer je postojala paralalna struktura komandovanja. Novim ustrojom TO je postao podredjenim armijskim oblastima.
Gledas to obrnuto, sve je pocelo s tim sto je nakon te reforme JNA na Kosovu demonstrirala da se ne libi koristiti silu. Ako moze izaci sa tenkovima na 2 miliona Kosovara i zapljeniti TO opremu, sta je sprijecava da to isto uradi u Sloveniji.
JNA je transformisana postepeno, armija bi '95 bila puno opasnije oruzje za sve narode i narodnosti. Sistem je uvijek predvidjao da ce manji narodi pokusati da odu, ali nikako da Jugoslaviju treba stitit od Srbije.
- DIM
#187 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Nikad necu prezalit SFRJ dok sam ziv
- crven_barjak
#188 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Zanimljivi video, ko ima vremena i interesa, treba pregledati. Obratiti paznju na detalje
, ima veoma interesantne opreme, veoma napredne za to doba.
Pogledati i ostale nastavke, veoma poucno.
Pogledati i ostale nastavke, veoma poucno.
- poznanik
#189 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
@barjače, možeš li nam prikazati "privredni sistem" OS i JNA, i uporediti ga sa privredama sada nezavisnih država - bivših republika?
Npr. sistem iz poljoprivredne oblasti - kompletan lanac od proizvodnje do potrošnje, brodogradnju, građevinski sektor, naučno-istraživački, kulturni, itd...
Npr. sistem iz poljoprivredne oblasti - kompletan lanac od proizvodnje do potrošnje, brodogradnju, građevinski sektor, naučno-istraživački, kulturni, itd...
- drndalo
#190 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
MB120mm po klasifikaciji jesu vise artiljerija nego pratece orudje pjesadije (82 i 60mm)... Ono cega se ja pomalo sjecam iz ratnog ustroja, a on je bio pomalo kopiran TO, uobicajeni vodovi za podrsku cete su trebali imati bar MB 60mm, a kasnije kako se islo i na bataljone, onda ako se nije mogla formirati ceta za art. podrsku, onda se islo na vise od 1 voda, gdje su obicno manji kalibri bili odvojeni od 120mm... Sto i nije glupo, jer su im dometi jako razliciti, pa je 120-ka morala manje i rjedje da se pomjera u slucaju potrebe...svjezi_ustipak wrote:kako to da je TO imala minobacace 120 mm u svom sastavu kada su oni formacijski pripadali artiljeriji a ne pjesadiji?
Zaboravio si reci od vanjskog neprijatelja-okupatora... Nikad niko (javno) nije pretpostavio da ce se cijevi okrenuti unutar granica SFRJ...DIM wrote:ali glavna uloga JNA je bila odbrana Jugoslavije i njenih naroda sto mozemo reci da nije nikako ispunila...
Last edited by drndalo on 24/08/2011 09:03, edited 1 time in total.
- pojedinac
#191 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Zašto je bilo tako!?madner wrote: Sistem je uvijek predvidjao da ce manji narodi pokusati da odu, ali nikako da Jugoslaviju treba stitit od Srbije.
Last edited by pojedinac on 24/08/2011 09:06, edited 1 time in total.
- pojedinac
#192 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Al' zato jest tajno.drndalo wrote:Nikad niko (javno) nije pretpostavio da ce se cijevi okrenuti unutar granica SFRJ...
Last edited by pojedinac on 24/08/2011 09:09, edited 1 time in total.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#193 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Hebi ga, ja sam mislio da se ovdje polemiše samo o JNA, a diskusija ode u apsolviranje sitema ONO i DSZ. Ma džaba vam, meni se JNA ogadila još 1984 da bi to krvavo potvrdila 1991. Samo jedno pitanje za pro-JNA forumaše: od koga je prijetila relana opasnost po FNRJ/SFRJ nakon 1948?
Da pokušam opaliti još jedan resume: JNA je imala preglomazan sistem ljudstva, opreme i nekretnina koji je jednostavno bilo nemoguće prilagoditi situaciji nestanka Varšavskog pakta. Čak i da je YU odlučila da se sporazumno podijeli, JNA bi napravila državni udar da bi joj ostale sve povlastice koje je imala u zajedničkoj državi. Ili pojednostavljeno: SFRJ je bila tronožac čije su noge bile: Joža, CK SKJ i JNA. A znamo da je kod tronošca dovoljno da pukne samo jedna noga, ostale dvije pucaju automatizmom i onda sve ide u helać.
Da pokušam opaliti još jedan resume: JNA je imala preglomazan sistem ljudstva, opreme i nekretnina koji je jednostavno bilo nemoguće prilagoditi situaciji nestanka Varšavskog pakta. Čak i da je YU odlučila da se sporazumno podijeli, JNA bi napravila državni udar da bi joj ostale sve povlastice koje je imala u zajedničkoj državi. Ili pojednostavljeno: SFRJ je bila tronožac čije su noge bile: Joža, CK SKJ i JNA. A znamo da je kod tronošca dovoljno da pukne samo jedna noga, ostale dvije pucaju automatizmom i onda sve ide u helać.
- drndalo
#194 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Ne znam smatras li i mene jednim pro-JNA-ovcem, ali ovaj dio sa realnom opasnoscu mi govori da ti nisi bas ucio istoriju balkanskih prostora... Ti bogami ko da smo Norveska, pa da nakon 100-godisnjeg rata samo mirno prosperiramo... A i tada je Norveska imala Hitler i II svj. rat epizodu...
Ko zna sta se tacno moze desavati za 20-30-40 godina...? A sistem kada je zamisljan, zamisljen je onako kako neki od nas kazu... JNA je bila zamisljena kao sve to zajedno u slucaju potrebe, a ono sto smo mi zapamtili kao JNA po jako losem, je nesto u sta je prerastao njen aktivni/komandni dio, negativnom selekcijom oportunista prije svega, pa nacionalista nakon toga... Ja nemam nikakve sumnje da je kojim slucajem sve bilo protiv JNA privilegija osim npr. Alije u BiH, da bi "oni" koji su je vodili bili na Alijinoj strani... To je nesto sto u zivotu naucis kako ljudi brane svoje licne interese, a to maskiraju raznim pricama...
To sto smo mi (MI smo svi mi na ovim prostorima koji najcesce radimo stvari u korist svoje stete, ali to nikako da skontamo...) sve to usrali do balcaka, *ebi ga... Moj deda je nakada znao reci za moju raju:"I nakovanj bi pokvarili...!"
Ko zna sta se tacno moze desavati za 20-30-40 godina...? A sistem kada je zamisljan, zamisljen je onako kako neki od nas kazu... JNA je bila zamisljena kao sve to zajedno u slucaju potrebe, a ono sto smo mi zapamtili kao JNA po jako losem, je nesto u sta je prerastao njen aktivni/komandni dio, negativnom selekcijom oportunista prije svega, pa nacionalista nakon toga... Ja nemam nikakve sumnje da je kojim slucajem sve bilo protiv JNA privilegija osim npr. Alije u BiH, da bi "oni" koji su je vodili bili na Alijinoj strani... To je nesto sto u zivotu naucis kako ljudi brane svoje licne interese, a to maskiraju raznim pricama...
To sto smo mi (MI smo svi mi na ovim prostorima koji najcesce radimo stvari u korist svoje stete, ali to nikako da skontamo...) sve to usrali do balcaka, *ebi ga... Moj deda je nakada znao reci za moju raju:"I nakovanj bi pokvarili...!"
- madner
#195 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Sta ti mislis?pojedinac wrote:Zašto je bilo tako!?madner wrote: Sistem je uvijek predvidjao da ce manji narodi pokusati da odu, ali nikako da Jugoslaviju treba stitit od Srbije.
- madner
#196 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Prijetila je opasnost i od istoka i od zapada. Isto da ne pricamo o periodu gdje su velike sile vodile ratove preko podruznica. Sto su Finska i Svedska bile do zuba naoruzane?Woody wrote:Hebi ga, ja sam mislio da se ovdje polemiše samo o JNA, a diskusija ode u apsolviranje sitema ONO i DSZ. Ma džaba vam, meni se JNA ogadila još 1984 da bi to krvavo potvrdila 1991. Samo jedno pitanje za pro-JNA forumaše: od koga je prijetila relana opasnost po FNRJ/SFRJ nakon 1948?
Mislim da je to malo prejednostavno, ipak je vodstvo JNA pristalo na jednu vrstu podjele i stavilo se u sluzbu iste.
Odpao je i drugi tronozac, 1987.
- LBVIEW
#197 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
drndalo wrote:Ne znam smatras li i mene jednim pro-JNA-ovcem, ali ovaj dio sa realnom opasnoscu mi govori da ti nisi bas ucio istoriju balkanskih prostora... Ti bogami ko da smo Norveska, pa da nakon 100-godisnjeg rata samo mirno prosperiramo... A i tada je Norveska imala Hitler i II svj. rat epizodu...
Koji to mi? Dokle cemo na svoja leda tovarit grijehe drugih samo da bi ispali politicki korektni?
Za sva sranja koja su se desila na prostorima bivse drzave iskljucivi krivci su srpska politicka,vojna i intelektualna vrhuska koja je i osmislila i sprovela monstruozni scenarij nametanja svoje politicke volje drugima agresijom i genocidom. Pri tome je bajna JNA bila samo orude u rukama ovih ludaka.
Dalje, ne kontam iz kog razloga glorificirate propalu vojsku propale drzave za cije se finaciranje izdvajalo mnogo vise nego sto je privreda iste mogla podnijeti, a sto je kasnije doprinijelo produbljivanu ekonomske krize i, konacno, ratu i raspadu. Mislim, spickati milijarde dolara na kojekave Titove bunkere, podzemni aerodrom Zeljava i slicne budalestine uz non-stop "brainwashing" o vanjskom neprijatelju koji jedva ceka da nas porobi i uz konstantno zaduzivanje je vrhunac idiotizma i kratkovidnosti. I zadnjoj budali je jasno da tako nije moglo u nedogled i da ce to jednom puci.
Dalje, teza o nepostojanju kontinuiteta izmedu one prave i ove zlocinacke JNA je na prilicno "staklenim"nogama,.
Ne kontam kako je bilo moguce za kratko vrijeme izvrsiti takvu ideolosku tranformaciju, da oni koji su trebali stititi nase narode i narodnosti okrenu cijevi na iste te pocine genocid? Osim, naravno, ako klica istog nije bila ucahurena u sistemu i samo cekala pogodan trenutak za aktiviranje.Jos jedna stvar koja je ostala nedorecena a djelimicno objasnjava ovo prethodno je otkud izostanak nacionalne izbalansiranosti u visem oficirskom kadru, kada znamo da je famozni "nacionalni" kljuc bi opceprisutan u svim sferama drustva? Objasnjenje tipa "rado Srbin ide u vojnike" ne pije vode, jer smo svjedoci da i drugi itekako znaju i hoce ratovati.
- madner
#198 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Mi smo krivi sto se nismo pripremili za taj scenario. Jozo nam je ostavio sve instrumente, a mi igrali partiju tako sto smo razmisljali samo o jednom potezu unaprijed. To je druga vrsta krivice od Srpske, ne moze se drzava dobiti tako sto se cita bonton.
Glorificiranje bivse vojske je zapravo glorificiranje Armije BiH. I Cezar je glorificirao Gale
Da li je impresivnije odbraniti drzavu od rahljavih zabara ili od wehrmachta?
Ali otisli smo daleko, pitanje je ko je to bio jaci?
Glorificiranje bivse vojske je zapravo glorificiranje Armije BiH. I Cezar je glorificirao Gale
Da li je impresivnije odbraniti drzavu od rahljavih zabara ili od wehrmachta?
Ali otisli smo daleko, pitanje je ko je to bio jaci?
- pojedinac
#199 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
@madner evo ti odgovora, kao da su moje riječi, boldovano:madner wrote:Sta ti mislis?pojedinac wrote:Zašto je bilo tako!?madner wrote: Sistem je uvijek predvidjao da ce manji narodi pokusati da odu, ali nikako da Jugoslaviju treba stitit od Srbije.
LBVIEW wrote: Ne kontam kako je bilo moguce za kratko vrijeme izvrsiti takvu ideolosku tranformaciju, da oni koji su trebali stititi nase narode i narodnosti okrenu cijevi na iste te pocine genocid? Osim, naravno, ako klica istog nije bila ucahurena u sistemu i samo cekala pogodan trenutak za aktiviranje.
O izostanaku nacionalne izbalansiranosti u višem oficirskom kadru JNA.LBVIEW wrote: Jos jedna stvar koja je ostala nedorecena a djelimicno objasnjava ovo prethodno je otkud izostanak nacionalne izbalansiranosti u visem oficirskom kadru, kada znamo da je famozni "nacionalni" kljuc bi opceprisutan u svim sferama drustva? Objasnjenje tipa "rado Srbin ide u vojnike" ne pije vode, jer smo svjedoci da i drugi itekako znaju i hoce ratovati.
- drndalo
#200 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Procitaj ponovo sta sam napisao, pa ces mozda shvatiti sta ja mislim ko smo to MI ! AKo ne mozes shvatiti da u tome ima i nase, moje, dijelom i tvoj krivice, onda ti ne mogu pomoci... Ili mozda ja nisam u pravu, a za sve su krivi svi drugi, samo ja nisam kriv ama bas ni za sta...
Ja pokusavam biti politicki korektan, ali ne po svaku cijenu, tako da sam dobro odvagao sta sam htio napisati...
Ja npr. ne glorificiram nikoga, posebno ne na ovoj temi, i ukljucio sam se samo kao posljedica nekih pojasnjenja koja sam mogao dati, a na samu famu o tome da je JNA bila 4 KoV. Evrope sam se smjeskao i 1986... I 1992, i 1995... Jer jednostavno nije bila... Mozda po nekom od segmenata izdvojenih iz cjeline jeste, ali sve skupa nije... Posebno ne po "jacini", jer ja jacinu malo drugacije percepiram od nekih... I jacina je nesto sto mora biti dokazano u stvarnim uslovima, primjer Rusija-Gruzija... E to je disproporcija jacine bila...
Ono o cemu sam ja pisao je da je utopisticki idealno, onako kako su je nekada zamislili ljudi koji su krv pisali godinama u sumi, da bi ostali zivi, i pri tome napravili Nijemcima, Italijanima, Madjarima, Bugarima (izvinjavam se ako sam koga zaboravio) sto vece moguce sranje, pa su s tim iskustvom zelili sprijeciti da se to vise ikada desi, a i moj deda je bio jedan od njih, u tu potencijalnu "jacinu" ulazilo sve, i seljak koji sije zito za "ne daj boze"... E takav sistem je mozda mogao biti 4-5 po jacini konvencionalni vojni sistem u Evropi... I uvijek je tako naglasavano, konvencionalna armija, dakle armija koja nije imala atomsko naoruzanje... Zasto ? Zato sto se po definiciji s njima nisi mogao ni porediti... Dakle CCCP, UK, FRA su u startu bili izvan konkurencije...
I proces transformacije JNA u ono na sta je na kraju ispala, interesnu grupu ljudi koji su mislili da su bogom daniji nego sto jesu, nije trajao kratko... Trajala je negativna selekcija barem 30 godina, prvo pomalo, a onda sve vise, i to prvo osoba koje su prvo bile losi ljudi, a onda i losi oficiri... To se dobija tamo gdje nema pravih vrijednosti ukorjenjenih u ljudima, gdje je lizanje dupeta vaznije od sposobnosti, znanja, truda... Koliko toga vidimo i danas oko nas ? To je znaci nasa mentalna konstanta (Balkan u totalu)... Odatle je krenulo... Kad se kriticna masa takvih zabrinula za svoju dobrobit, nasli su novog "gazdu", ostalo se zvizdi...
Ja pokusavam biti politicki korektan, ali ne po svaku cijenu, tako da sam dobro odvagao sta sam htio napisati...
Ja npr. ne glorificiram nikoga, posebno ne na ovoj temi, i ukljucio sam se samo kao posljedica nekih pojasnjenja koja sam mogao dati, a na samu famu o tome da je JNA bila 4 KoV. Evrope sam se smjeskao i 1986... I 1992, i 1995... Jer jednostavno nije bila... Mozda po nekom od segmenata izdvojenih iz cjeline jeste, ali sve skupa nije... Posebno ne po "jacini", jer ja jacinu malo drugacije percepiram od nekih... I jacina je nesto sto mora biti dokazano u stvarnim uslovima, primjer Rusija-Gruzija... E to je disproporcija jacine bila...
Ono o cemu sam ja pisao je da je utopisticki idealno, onako kako su je nekada zamislili ljudi koji su krv pisali godinama u sumi, da bi ostali zivi, i pri tome napravili Nijemcima, Italijanima, Madjarima, Bugarima (izvinjavam se ako sam koga zaboravio) sto vece moguce sranje, pa su s tim iskustvom zelili sprijeciti da se to vise ikada desi, a i moj deda je bio jedan od njih, u tu potencijalnu "jacinu" ulazilo sve, i seljak koji sije zito za "ne daj boze"... E takav sistem je mozda mogao biti 4-5 po jacini konvencionalni vojni sistem u Evropi... I uvijek je tako naglasavano, konvencionalna armija, dakle armija koja nije imala atomsko naoruzanje... Zasto ? Zato sto se po definiciji s njima nisi mogao ni porediti... Dakle CCCP, UK, FRA su u startu bili izvan konkurencije...
I proces transformacije JNA u ono na sta je na kraju ispala, interesnu grupu ljudi koji su mislili da su bogom daniji nego sto jesu, nije trajao kratko... Trajala je negativna selekcija barem 30 godina, prvo pomalo, a onda sve vise, i to prvo osoba koje su prvo bile losi ljudi, a onda i losi oficiri... To se dobija tamo gdje nema pravih vrijednosti ukorjenjenih u ljudima, gdje je lizanje dupeta vaznije od sposobnosti, znanja, truda... Koliko toga vidimo i danas oko nas ? To je znaci nasa mentalna konstanta (Balkan u totalu)... Odatle je krenulo... Kad se kriticna masa takvih zabrinula za svoju dobrobit, nasli su novog "gazdu", ostalo se zvizdi...