U Bosni je vrlo tesko planirati povrat na ulozeno, tj planirati profit. Niko ti ne garantuje da ces ti naplatiti od kupca za prodato/uradjeno, vecina firmi posluje od danas do sutra i sl.azdralovic wrote:zaboravljas da je ovo Bosna, gdje profit po projektu varira izmedju plus minus 100%... A neko ko nema kredit se smatra uspjesnim biznismenom...Keiko wrote:_BataZiv_0809 wrote:Da li iko u racunanje "gubitka vrijednosti" uracunava vrijednost olaksanja zivota dok si imao to auto?
Mislim, bezveze mi je logika-kupio auto za 10 000, prodao ga nakon 5 godina za 6000 i kaze izgubio sam na njemu 4000.
Cekaj malo lafe, 5 godina si bio mobilan i nisi zavisio ni od koga, niti si ganjao autobuse i vozove. Olaksalo ti je auto zivot, doprinosilo je, dakle nije bas ta racunica bez mana.![]()
Ja jedva cekam kad ce BiH stici ostatak Europe (kojoj geografski pripada) mentalitetom i logikom.
Kod nas bas nista ne moze proc' bez prepucavanja, nadmudrivanja i medjusobnog magarcenja. U pravu je @BataZiv. Nadalje, ljudi koji profesionalno prodaju auta (znaci ne tamo neki skiljo na auto-pijaci) ce bez problema reci da je glavni razlog sto ljudi kupuju nova auta osjecaj koji im to stvara - uspijeh, zadovoljstvo i samopostovanje. Vrijedi i osjecaj uzitka kad sjednes u nov novcat' auto i pritisnes 'Start' dugme.
Nov auto ima jos dimenzija koje se medju nasim narodom ne spominju jer smo mi jedna od rijetkih nacija koja prezire uspijeh. Na zapadu su nov auto, kvalitetno odijelo, rucno izradjene cipele i skup sat ogledalo uspijeha a taj prividni uspijeh je odskocna daska u sirim poslovnim krugovima. Naravno, kod nas su to odlike lopova, sanera i kriminalca sto je vrlo vjerovatno socioloski fenomen.
Jos jedna stvar koja se cesto spominje - kredit za auto. Da bilo ko udje u auto-salon u Njemackoj sa €40,000 u kesu da kupi auto, velika je vjerovatnoca da ce osoblje diskretno pozvati policiju i prvu pomoc. Kuce, auta, vikendice se jednostavno ne kupuju kesom sa kamare vec se kes investira i rate se (djelimicno) otplacuju ostvarenom dobiti. A investicije se vrte. Da pojasnim, u mom poslu, €20,000 je dovoljno pocetnog kapitala da se finansira projekt od €250,000. Profit na projektu od €250,000 je 7-10%. Projekt te vrijednosti je moguce zavrsiti za 5-6 mjeseci. Konacna racunica je da na prvih €20k, nakon 6 mjeseci dobijemo €17.5k profita (minimalno) i vratimo prvobithnih €20k. Tih €37.5k zatim mogu financirati jedan projekt od €400k ili dva od €220k / €250k i tako u krug. Naravno, nije sve cista dobit na kraju (porezi, itd.) ali je sistem jasan. Ljudi, pustite se tog proleterskog mentaliteta 'samo da ja nikome nista ne dugujem!' i okrenite se otvoreno-trzisnom nacinu razmisljanja.
Kupovina novog vozila
- ElRe
#176 Re: Kupovina novog vozila
- Better Man
#177 Re: Kupovina novog vozila
Redovno mi se dešava da svi oni koji me preteknu na autoputu i nakon naplatnih kućica su iza mene, jer nemaju TAG i moraju u red da plate.topcam wrote:
Na autoputu i onaj sa 75 KS moze razviti vecu brzinu od 120 km/h.
Meni licno je draze da me neko pretice sa nesto agilnijim autom (motorizacijom),
bez da ja moram skoro stati da bi pretekao mene i ispred mene
guzeljao u nepreglednoj koloni. Sto ljudi sto cudi, i sto je interesantno, ovi sto
ugroze moj, briga me za njihov zivot, ne stignu ni minut brze od mene do odredista,
a totalno se shebu u voznji.
Evo koliko puta te neko pretekne, a nakon naplatnih kucica je iza tebe.![]()
![]()
PS: sjecas li se HR autoputa (Zagreb) kad je tek otvoren i u kakvom je stanju bio samo godinu kasnije?
Desnom trakom ni kamioni nisu mogli voziti, kratko da opisem stanje.
- U-zap
#178 Re: Kupovina novog vozila
Samo novo!
Iduce auto koje uzmem bit ce tesla. Dosta vise zajebancije sa gorivom.
-
lavic
#179 Re: Kupovina novog vozila
To sta je meni malo ili puno, kojom brzinom cu vozit je moj izbor, ja dao pare, ja placam odrzavanje, ja placam kazne.Better Man wrote:Da ti nije malo 150 KS. kao da su u nas auto piste, pa daj sa što više snage,a max sigurna brzina je do 120 km na sat.lavic wrote:
Ja cu biti iskren pa reci da ono sto se meni svidja ja ne mogu kupit novo ili ne bih dao te pare.
Kao prvo auto i novo po ove pare koje traze ni pod razno, za 30+ milja bengi trica i petica sa sestakom koliko zelis.
Kao drugo auto zeni da razvozi djecu, pijaca, termin lopte ili fitnes moze, ali za nekih 10-tak milja.
Kao primjer cu uzeti "emko" i njegov A4 3.0 quatro za iste pare kao recimo G7 1.6 dizel ili astra 1.6 dizel, ja tu nemam dileme nikakve.
Sto se mene tice ti kupi clia 0.8 benzin i plati ga 30 milja i vozi 80 Km/h, tvoj izbor.[/quote]
Klasična osoba koji pati od kompleksa manje vrijednosti i koja je opterečena nebitnim stvarima. Moj bibi je 1,6 16v i ima 110 KS i 6-stepeni mjenjač (mislim da je to sasvim dovoljno za normalnu vožnju) i na našim cestama nemaš uslova da razviješ punu brzinu, ustvari možeš, ali ta vožnja onda nije sigurna, jer su nam loše ceste. Tek kad odem u Hrvatsku na njihov autoput prema Zagrebu ili dalmatinu možeš voziti brže od 120 km na sat (auto samo leti), jer je sigurniji i kvalitetniji autoput za razliku od našeg. I hajde ti meni reci gdje češ ti na našim cestama iskoristiti tih 150 i više KS osim da ugroziš sebe i druge učesnike u saobraćaju. Polovna auta sa jakim mašinama su uglavnom pregažena i prestavljaju mačka u vreći i na kraju te dođu skuplje nego da kupiš novo auto i to ne neko malo sa osnovnom opremom, već auto klase Meganea, C4, 308, Aurisa, Astre itd. sa dobrom opremom i jačim motorom.[/quote]
Kakva je sreca imati nekoga na forumu kao sto si ti, zna sve o nekome na osnovu par recenica, ne procjenjivo.
To auto koje ti vozis imao sam priliku voziti sa GT opremom, i osim tvrdog ovjesa sve na njemu je KRS, lijen motor, ne precizan volan,ne pregledan, zvuk kad zatvoris vrata je k'o da sam zatrvrio vrata od lifta, i za to da dam 30 milja, ni u ludilu.
- ranger
#180 Re: Kupovina novog vozila
moj pajdo nije bosna samo auto put i put na more, kud god okrenes jebeno brdo... a u brdu se samo broji snaga i Nm, sve ostalo su utjehe...
-
Tabijat
#181 Re: Kupovina novog vozila
Apropo toga "bolji u Hrvatskoj autoput nego kod nas", meni se baš čini suprotno. Od Bijače do Splita na 150 km/h ko u kočiji, kod nas, sa izuzetkom ove sarajevske obilaznice, ko po staklu. Ili je to moj subjektivni doživljaj, haj znaj 
-
Hendrix
#182 Re: Kupovina novog vozila
Upravo u Bosni ti i treba velika snaga autu, jer je vecina cesta do sada u dva smjera, preticanje uzbrdo kamiona koji te pegla citavim putem je nesto sto me toliko puta iznerviralo jer sam imao auto od 90 konja...pa moram cekati neke povoljne prilike ili planirati preticanje unaprijed, dok likovi sa jacim masinama samo prolete pored mene.
Nije poenta 150 konja u voznji 200km/h nego u rezervi snage koju uvijek imas na raspolaganju, sto je po meni kljucno za voznju bez puno stresa na nasim cestama. Kada sam prvi put vozio jace auto od prijatelja do Mostara nisam mogao vjerovati koja je to razlika, u kojoj sam brzini ne interesuje me, ako vidim prostor za preticanje idem odma, ne moram kontati po sata joj sta ako ne mogne ovih mojih 90 konja izdrzati do kraja pravca...
Na autoputu svako auto dostigne 120km/h, koliko ti treba vremena do tih 120km/h nije ti ni vazno, ne moras preticati ni nervirati zbog sporonja ispred sebe.
Nije poenta 150 konja u voznji 200km/h nego u rezervi snage koju uvijek imas na raspolaganju, sto je po meni kljucno za voznju bez puno stresa na nasim cestama. Kada sam prvi put vozio jace auto od prijatelja do Mostara nisam mogao vjerovati koja je to razlika, u kojoj sam brzini ne interesuje me, ako vidim prostor za preticanje idem odma, ne moram kontati po sata joj sta ako ne mogne ovih mojih 90 konja izdrzati do kraja pravca...
Na autoputu svako auto dostigne 120km/h, koliko ti treba vremena do tih 120km/h nije ti ni vazno, ne moras preticati ni nervirati zbog sporonja ispred sebe.
-
Keiko
#183 Re: Kupovina novog vozila
U-zap wrote:Samo novo!Iduce auto koje uzmem bit ce tesla. Dosta vise zajebancije sa gorivom.
-
lavic
#184 Re: Kupovina novog vozila
Keiko, usvoji me.Keiko wrote:U-zap wrote:Samo novo!Iduce auto koje uzmem bit ce tesla. Dosta vise zajebancije sa gorivom.
moj slijedeci auto je isto Tesla, ako sve bude po planu.
- madner
#185 Re: Kupovina novog vozila
Ja imam jednu Panameru u planu, normalno polovnu i godinu dana staru. 
- Better Man
#186 Re: Kupovina novog vozila
Sve ovo što si napisao za Meganea je čista izmišljotina i pitanje je da li si ga uopšte imao priliku voziti. Jedino ti mogu priznati da je možda tebi ne pregledan (meni nije), jer nismo svi isti i nešto što je nekom pregledno drugom nije i obratno.lavic wrote:
Kakva je sreca imati nekoga na forumu kao sto si ti, zna sve o nekome na osnovu par recenica, ne procjenjivo.
To auto koje ti vozis imao sam priliku voziti sa GT opremom, i osim tvrdog ovjesa sve na njemu je KRS, lijen motor, ne precizan volan,ne pregledan, zvuk kad zatvoris vrata je k'o da sam zatrvrio vrata od lifta, i za to da dam 30 milja, ni u ludilu.
-
lavic
#187 Re: Kupovina novog vozila
Sve je OK, poslija clia, megane je tebi k'o avion, kupio ga novog,istovario lovu i tebi je on najbolji, ali to je tvoj subjektivni dojam, koje ne mora apsolutno imati veze sa objetkivnim, a to je ono sto sam napisao, da je tvrd, nepregledan, lijen, ...... sorry KRS.Better Man wrote:Sve ovo što si napisao za Meganea je čista izmišljotina i pitanje je da li si ga uopšte imao priliku voziti. Jedino ti mogu priznati da je možda tebi ne pregledan (meni nije), jer nismo svi isti i nešto što je nekom pregledno drugom nije i obratno.lavic wrote:
- Better Man
#188 Re: Kupovina novog vozila
Ne kažem da je najbolji, ali da je dobar i kvalitetan jeste. Evo za ove 3 godine osim redovnog servisa nisam imao problema. Kad bi mi neko rekao da biram auto bez obzira na cijenu i da će biti moj, vjerovatno bih Uzeo Aston Martina, ali realno gledajući Megane je u svojoj klasi sasvim dobar i nudi sve što ti treba. Naravno ima još auta u toj klasi koji nude dosta za razumnu cijenu za razliku od nekih poput VW-a koji puno traže, a daju malo i još ti podvale da si kupio to i to, a ono nije tako.lavic wrote:Sve je OK, poslija clia, megane je tebi k'o avion, kupio ga novog,istovario lovu i tebi je on najbolji, ali to je tvoj subjektivni dojam, koje ne mora apsolutno imati veze sa objetkivnim, a to je ono sto sam napisao, da je tvrd, nepregledan, lijen, ...... sorry KRS.Better Man wrote:Sve ovo što si napisao za Meganea je čista izmišljotina i pitanje je da li si ga uopšte imao priliku voziti. Jedino ti mogu priznati da je možda tebi ne pregledan (meni nije), jer nismo svi isti i nešto što je nekom pregledno drugom nije i obratno.lavic wrote:
-
girl
#190 Re: Kupovina novog vozila
i sama sam posumnjala na to, ali 2 stvari mi tu nisu jasne :Fudo387 wrote:Auto je najvjerovatnije bilo poplavljeno, sto je automatski 100% steta...kako je opet zavrsilo na cesti, ko zna.bumbi1 wrote:Vjerovatno ti je klima stalno upaljena. Probaj drugi put kad imaš upaljenu klimu, zadnjih 10 minuta vožnje, imati upaljenu samo ventilaciju. I onda nakon stajanja auta (preko noci npr) bi trebao taj osjecaj vlage biti manji.girl wrote:bila i kod majstora i u ovlastenoj kuci od koje sam kupila vozilo i to 2 puta radili , nije pomoglosuprug tamo i poznaje neke ljude koji su sve pregledali jer sam ja bila sigurna da se neka zivotinja uvukla. to valjda kako cijeli dan provjeravaju bude ok kad izlazimo iz servisa, sutradan po starom. cak me je muz optuzio da umisljam dok nije prije par dana sjeo u auto po onoj spaimni i kaze sta moze biti ovom autu pa na promjenu vremena smrdi. *auto meteoropata
) ako imas kakav prijedlog nekog servisa koji bi mi mogao pomoci , reci. U pitanju je GOLF 7
Nema mu lijeka.
1) imam prijatelja koji radi u osiguranju gdje je auto bilo kasko osigurano i kaze da njima nesto tako nije prijavljeno. e sad kome se isplati poplavljeno auto "sredjivati" a da ne prijavi kasko?
2) na autu do sad , evo godina kako je kupljeno, nista popravljala nisam. (ako je poplavljeno, zar je moguce da se ne pokvari elektronika, mjenjac ili sta vec).
ali da ne bude oftopic, poenta mojih postova je , a kako da covjek koji kupuje polovno auto zna da to auto nema vracenu kilometrazu, nije poplavljeno, nije bilo slupano itd.... kako smo vec rekli svi imaju svoje cejfove, ali meni se cini da bih u buducnosti polovno kupila jedino od sestre, brata ili najboljeg druga za koje sam 1000 % sigurna da je prvi vlasnik i kako se brinuo o tom autu. drugacije ne nih, ako to sebi ikako mogu priustiti.
- madner
#191 Re: Kupovina novog vozila
Jah, pa kupis novo pa imas problema.
- mad_max_ba
#192 Re: Kupovina novog vozila
Majnja je vjerovatnoca kod novog da ces imati spektakularnih problema kao sto je to kod polovnog vozila slucajmadner wrote:Jah, pa kupis novo pa imas problema.
- matsuda
#193 Re: Kupovina novog vozila
Polozio vozacki prije 4 godine i odmah dobio novo auto. Jeste Dacia, ali ja sam prezadovoljan. Nikad se nisam pokajao i kroz par godina cu mijenjati - opet novim autom.vjeverica.nada wrote: Moje pitanje je upućeno isključivo ljudima koji su makar jedanput u životu kupili novo vozilo: da li ste se ikad pokajali što ste kupili novo vozilo, da li je vama u startu izgubilo na vrijednosti i da li je veća lista pozitivnih u odnosnu na negativne aspekte kupovine novog vozila. Možete i nabrojati pozitivne i negativne strane. Hvala.
[/u]
Iskreno, ne vidim nikakve lose strane u vezi kupovine novog auta. Osim mozda jedne - ogrebotine i ostecenja. Ma koliko sitna ostecenja bila - desavaju se i nemoguce je ne primjetiti ih. Desavaju se zbog milion faktora i znas da nisi bila tu kad si kupio auto. Dodje ti kao kad vodas dobru djevojku dugo vremena. Znas da je na pocetku bila bez mane - zategnuta i ocuvana, ali s vremenom pojave se sitne ogrebotine kako se svugdje zavlaci, neke stvari vise malo vise nego sto bi trebale, onda prve bore... Kontas poentu
Zakljucak: kad prvi put vidis svoje novo auto, to je trenutak kada izgleda bolje nego li ce vise ikada izgledati
Gubljenje vrijednosti je glupost, onih nekoliko hiljada koje izgubis od pocetka je za gust novog auta. Miris novog, skidanje najlona i uzivanje u cinjenici da si prvi koji je prdnuo u to sjediste. Kod polovnjaka to nema, shvatanje je da si ti privremeni vlasnik vozila sve do trenutka kada na red dodje prodaja auta. U takvim autima nema sokova, pusenja, glasnog pricanja... Kad cuvas polovan auto - cuvas ga da ga bolje prodas, cuvas ga za nekog drugog. U slucaju novog auta znas da si najebao kod prodaje, pa ako ga cuvas, jer si ga ti kupio i cuvas ga radi sebe.
Novo nece stati, a i ako stane, poklopit ce te garancija ili kasko. Znas historiju odrzavanja i mozes se osloniti na to.
Ukratko:
pozitivno:
- merak
- pouzdanost
- garancija
- kasko
- odrzavanje
- koristis auto kao vlasnik auta, a ne kao preprodavac
negativno
- sitna ostecenja i ogrebotine koje se pojavljuju s vremenom
EDIT: i da se razumijemo, ovdje govorim o cjenovnoj kategoriji 18.000+ KM, znaci o sumi sa kojom se moze dvoumiti izmedju novog i polovnog