Ceterum censeo RS esse delendam
- draganbl
#176 Re: Ceterum censeo RS esse delendam
Suština svih problema u BiH je maćehinski odnos vlasti prema građanima Bosne i Hercegovine i ugrožavanje elementarnih prava svakog pojedinca, uključujući i pravo djeteta na obrazovanje.
-
Drinski
#177 Re: Ceterum censeo RS esse delendam
Fino receno, ali zasto uz taj problem materijalne osposbljenosti u skolama, ne pomenu ovaj problem. Kako se on zaboravi?draganbl wrote:Ja naglašavam suštinske probleme. Priča o jeziku je marginalna, tj. trebala bi biti marginalna.BHCluster wrote:Znaci sve sto si naveo plus poricanje jezika to je onda jos gore.draganbl wrote:
Ne.
Govorim o tome da ta škola nema mokri čvor.
Prije nekih 5-6 godina bio sam na nekom sastanku sa tadašnjim ministrom prosvjete Kasipovićem. Bilo je riječi o uvođenju nekih savremenih tehnoloških rješenja u sistem obrazovanja i Ministra je valjalo nagovoriti da tu ideju podrži. Nakon prezentacije, koja je trajala oko sat vremena, Ministar je kazao, parafraziram: znate šta momci, sve je to u redu, ali znate li vi koliko škola u RS nema mokri čvor (baš je taj termin upotrijebio)? Dalje, pitao je, znate li koliko škola nema betoniran prilaz zgradi? Znate li koliko krovova prokišnjava? Odgovori na sva pitanja su bila po nekoliko desetina. I naravno, sastanak je propao, a stanje u školama je danas još gore, jer se u međuvremenu ništa nije uradilo.
Dakle, neuspjeh Ministarstva prosvjete se ne ogleda samo u zaštiti prava povratničke djece, već je Ministarstvo svojim neradom i katastrofalnim odnosom prema obrazovanju dovelo čitavo obrazovanje u ambis, katastrofu iz koje se decenijama nećemo izvući.
Ja živim u banjalučkom naselju Borik, gdje su dvije osnovne škole. OŠ Vuk Karadžić samo što se nije srušila, krovovi prokišnjavaju, zidovi šuplji, prozori pootpadali, WC-ovi prljavi, stari smrdljivi čučavci i neispravne slavine, stolice i klupe stare po 50 godina... Isto stanje je i školi preko puta (OŠ Branko Ćopić), sala u fazi raspada, pootpadao malter, ljeti prevruće, zimi prehladno...
Znači, ne krše se samo prava povratnika i povratničke djece, već se krše prava svakog djeteta u RS-u, bez obzira na nacionalnost. O tome ja govorim, danima, mjesecima, godinama.
Nekako mi je glupo da se prica da treba uvesti svako djetetu po racunar (sa cime se slazem), a ne reci da ovi iz Kamenice putuju u razlicitim busevima, nije valjda da nije bilo vremena na sastanku. Moguce je da to nije bila tema sastanka, ali kako da se to uvijek zaboravi?
Taj tvoj "suštinski" problem je takav u BL, u POdrinju imaju dva "suštinska" problema: prvi, sa segregacijom i drugi, ovaj koji ti pominjes. Ti prvi nemas, pa trazis da se drugi rijesi. Ovi u Kamenici imaju oba.
- draganbl
#178 Re: Ceterum censeo RS esse delendam
Slažem se da pitanje segregacije u školama mora biti stalno otvoreno. Međutim, problem je što političkim strukturama, a tu mislim na sve nivoe vlasti u BiH, ne odgovara da se to riješi. Školski sistem se namjerno i sistematski uništava već decenijama, a tek povremeno na površinu isplivaju posljedice takvog odnosa vlasti prema obrazovanju. Stoga su ovakvi i medijski naslovi o ugroženosti pucanje u prazno, jer ne postoji politička volja (napominjem u čitavoj BiH) da se segregacija ukine.Drinski wrote:Fino receno, ali zasto uz taj problem materijalne osposbljenosti u skolama, ne pomenu ovaj problem. Kako se on zaboravi?draganbl wrote:
Ja naglašavam suštinske probleme. Priča o jeziku je marginalna, tj. trebala bi biti marginalna.
Nekako mi je glupo da se prica da treba uvesti svako djetetu po racunar (sa cime se slazem), a ne reci da ovi iz Kamenice putuju u razlicitim busevima, nije valjda da nije bilo vremena na sastanku. Moguce je da to nije bila tema sastanka, ali kako da se to uvijek zaboravi?
Taj tvoj "suštinski" problem je takav u BL, u POdrinju imaju dva "suštinska" problema: prvi, sa segregacijom i drugi, ovaj koji ti pominjes. Ti prvi nemas, pa trazis da se drugi rijesi. Ovi u Kamenici imaju oba.
Problem ugroženosti povratnika i povratničke djece je posebna priča, a djeca se zloupotrebljavaju u dnevno-političke svrhe.
Katastrofalno obrazovanje je drugi problem, koji se mora rješavati paralelno sa prvim problemom, a ne zajedno, jer se onda ne rješava nijedan.
-
Drinski
#179 Re: Ceterum censeo RS esse delendam
draganbl wrote: Katastrofalno obrazovanje je drugi problem, koji se mora rješavati paralelno sa prvim problemom, a ne zajedno, jer se onda ne rješava nijedan.
Ali bih ipak dodao, da je problem segregacije lakše riješiti, nego ovaj drugi kadrovsko-materijalni, odnosno reformski, a svakako nema niti razloga da se čeka neki novi Stipe Šuvar.
Znas, nema veze sa temom, ali onaj premijer koji ustane i kaze: mi moramo uraditi dvije stvari:
- Prvo, da puno radimo i stedimo i
- drugo, da jako mnogo, mnogo vise nego do sada, da učimo,
će bez obzira iz kojeg naroda potiče uvijek imati moju podrsku.
-
L u c i f e r
#180 Re: Ceterum censeo RS esse delendam
Bošnjačka djeca iz Srebrenice od sutra neće ići u školu, roditelji najavili tužbe
Piše: A. B./Klix.ba
prije 2h 23 min
59
126
Bošnjačka djeca iz Srebrenice od sutra neće ići u školu, roditelji najavili tužbe
59
Bošnjačka djeca iz Srebrenice od sutra neće pohađati nastavu jer njihovi roditelji smatraju da je odrednica "bošnjački jezik" u njihovim knjižicama i svjedočanstvima diskriminirajuća.
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Alija Tabaković, predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice, u izjavi za Klix.ba je kazao da su odlučili tužiti Ministarstvo prosvjete Republike Srpske i direktora Osnovne škole u Srebrenici.
"Djeca od sutra neće ići u školu i to je naš konačan stav. Postoji odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u kojoj stoji da Bošnjaci svoj jezik mogu zvati kako hoće. Ministarstvu prosvjete i nastavnicima potkrala se tehnička greška, a to je da se podaci u đačke knjižice ili svjedočanstva prepisuju iz matičnih knjiga učenika ili dnevnika u kojima stoji naziv bosanski jezik. To je krivotvorenje dokumenata, s obzirom da to nije validan dokument za takvu namjenu", kazao je Tabaković.
Predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice dodao je kako će u narednom periodu pratiti reakcije resornog ministarstva, s obzirom da je ministar u proteklom periodu nekoliko puta poručivao roditeljima u Janji i drugim mjestima da će sve biti riješeno i da se ne bojkotuje nastava.
"Sve je bila jedna velika laž. Obmanuo je i roditelje i djecu jer se tajno sastajao s Bošnjacima u Janji i Bijeljini i evo do čega nas je to dovelo. Poražavajuća je također činjenica da Ministarstvo na svoj način tumači presudu Ustavnog suda BiH o članu 7. Ustava Republike Srpske stoji odrednica 'jezik bošnjačkog, hrvatskog i srpskog jezika'", naglasio je Tabaković.
Napomenuo je također da će u narednom periodu podnijeti krivičnu prijavu protiv direktora škole i ministra i tužiti ih za diskriminaciju.
"Čekat ćemo da odluka Ustavnog suda postane pravosnažna i onda ćemo angažirati pravne stručnjake da ih tuže, a mi ćemo međuvremenu podnijeti krivične prijave", istakao je Tabaković.
Piše: A. B./Klix.ba
prije 2h 23 min
59
126
59
Bošnjačka djeca iz Srebrenice od sutra neće pohađati nastavu jer njihovi roditelji smatraju da je odrednica "bošnjački jezik" u njihovim knjižicama i svjedočanstvima diskriminirajuća.
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Alija Tabaković, predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice, u izjavi za Klix.ba je kazao da su odlučili tužiti Ministarstvo prosvjete Republike Srpske i direktora Osnovne škole u Srebrenici.
"Djeca od sutra neće ići u školu i to je naš konačan stav. Postoji odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u kojoj stoji da Bošnjaci svoj jezik mogu zvati kako hoće. Ministarstvu prosvjete i nastavnicima potkrala se tehnička greška, a to je da se podaci u đačke knjižice ili svjedočanstva prepisuju iz matičnih knjiga učenika ili dnevnika u kojima stoji naziv bosanski jezik. To je krivotvorenje dokumenata, s obzirom da to nije validan dokument za takvu namjenu", kazao je Tabaković.
Predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice dodao je kako će u narednom periodu pratiti reakcije resornog ministarstva, s obzirom da je ministar u proteklom periodu nekoliko puta poručivao roditeljima u Janji i drugim mjestima da će sve biti riješeno i da se ne bojkotuje nastava.
"Sve je bila jedna velika laž. Obmanuo je i roditelje i djecu jer se tajno sastajao s Bošnjacima u Janji i Bijeljini i evo do čega nas je to dovelo. Poražavajuća je također činjenica da Ministarstvo na svoj način tumači presudu Ustavnog suda BiH o članu 7. Ustava Republike Srpske stoji odrednica 'jezik bošnjačkog, hrvatskog i srpskog jezika'", naglasio je Tabaković.
Napomenuo je također da će u narednom periodu podnijeti krivičnu prijavu protiv direktora škole i ministra i tužiti ih za diskriminaciju.
"Čekat ćemo da odluka Ustavnog suda postane pravosnažna i onda ćemo angažirati pravne stručnjake da ih tuže, a mi ćemo međuvremenu podnijeti krivične prijave", istakao je Tabaković.
- Henry Chinaski
#181 Re: Ceterum censeo RS esse delendam
Tužbe, pravda i pravo su jedini način. Trenutno se ne poštuje pravo u cijeloj državi, a naročito u spomenutoj provinciji zvanoj rs ali doći će vrijeme kad će presude postati kamen oko vrata svima kojima je fašizam politički program.
-
Juliuscezar
#182 Re: Ceterum censeo RS esse delendam
Nije mi jasno kako Bosnjaci nemaju politicara koji ce govoriti ove rijeci tj- Mislim da RS treba ukinuti. Bio bi fazon da neko govori ovo nakon svakog svog govora u parlamentarnoj skupstini.
-
hAZNADAR
#183 Re: Ceterum censeo RS esse delendam
Glavni problem u BiH je srpski nacionalizam. Nisu ni ostali cvjecke, ima masa drugih problema,.. naravno. Ali zna se sta je glavni.draganbl wrote:Suština svih problema u BiH je maćehinski odnos vlasti prema građanima Bosne i Hercegovine i ugrožavanje elementarnih prava svakog pojedinca, uključujući i pravo djeteta na obrazovanje.
-
L u c i f e r
#184 Re: Ceterum censeo RS esse delendam
bhnapoleon1 wrote:Nije mi jasno kako Bosnjaci nemaju politicara koji ce govoriti ove rijeci tj- Mislim da RS treba ukinuti. Bio bi fazon da neko govori ovo nakon svakog svog govora u parlamentarnoj skupstini.

-
Juliuscezar
#185 Re: Ceterum censeo RS esse delendam
Napokon malo mudaSve vrijeme nam prijetite da će biti nekakav problem, pa neka bude problem. Bit će problem i sa takozvanim bošnjačkim jezikom", kazao je Ahmetović.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#186 Re: Ceterum censeo RS esse delendam
Danas mucki provokator (sto bi Mamic rekao) se dovukao iz Guce u Srebrenicu i izjavio da se genocid nije desio. Naravno Bakir valjda seta cuku pi Poljinama pa.mu ni ba kraj pameti nije bilo da promptno reagira. Ocito je da agresivnu srpsku politiku koja je samo nastavak devedesetih jedino i samo amortizira jednak protuudarac. Umjesto toga dok se susjedi i komsije nadmecu u naoruzavanju, dok Dodik sam sebe prevazilazi u krsenju Ustava uz svesrdnu pomoc Beograda, Bosnjaci jos naricu za Titom i Yugoslavijom
- kamberovica polje
#187 Re: Ceterum censeo RS esse delendam
Meni je jasno zašto...Zato što je nerealnije od sto hiljOdo rOdnih mjesta da se ikad ovako nešto ostvari. Podjednako nerealno da se Četnitet odcijepi.bhnapoleon1 wrote:Nije mi jasno kako Bosnjaci nemaju politicara koji ce govoriti ove rijeci tj- Mislim da RS treba ukinuti. Bio bi fazon da neko govori ovo nakon svakog svog govora u parlamentarnoj skupstini.
- Bradafilozof
#188 Re: Ceterum censeo RS esse delendam
http://www.youtube.com/watch?v=Lsvad5gaq1Akamberovica polje wrote:Meni je jasno zašto...Zato što je nerealnije od sto hiljOdo rOdnih mjesta da se ikad ovako nešto ostvari. Podjednako nerealno da se Četnitet odcijepi.bhnapoleon1 wrote:Nije mi jasno kako Bosnjaci nemaju politicara koji ce govoriti ove rijeci tj- Mislim da RS treba ukinuti. Bio bi fazon da neko govori ovo nakon svakog svog govora u parlamentarnoj skupstini.
-
Pedja123
#189 Re: Ceterum censeo RS esse delendam
Komično do bola, svi znamo da je to jedan jezik, nekad se zvao srpsko-hrvatski a danas je podeljen na najmanje 4 jezika.
- wonkaw
- Location: daleko od fukare i lopova, jos dalje od hodza i popova
#190 Re: Ceterum censeo RS esse delendam
nije, srbi su preglasani, oni se nisu pitali kad je doneshene ta konvencija...L u c i f e r wrote:Pravo na vlastiti jezik je ljudsko pravo zagarantovano međunarodnim konvencijama i ustavom.