5 0 5 wrote:sWeeT_Companion wrote:
Republike nema. BiH je država. Država tri naroda. Ne država dva naroda koji su se dičili pomenutom zastavom. Sam simbol ljiljana uopšte nije sporan. Ima ga na većini starih pravoslavnih crkava na Balkanu. I nemojmo se praviti naivni, kad to nismo. Zastavi Armije i zastavni Četničkog pokreta nije mjesto na stadionu.
vidi, da se ja pitam, ponio bih i zastavu socijalisticke republike bosne i hercegovine. a ako se sjecas, prije par godina se mogao vdijeti tu i tamo transparent iz banjaluke na utakmicama reprezentacije bih. kada bi narod bio normalan u ovoj drzavi a ne ksenofobicni fasisti, gradili bi drzavu na pozitivnim primjerima iz proslosti a i na ovakvim uspijesima poslijeratne generacije. zasto ne bi bile i entitetske zastave na utakmicama? zar se ne moze skupiti autobus srba iz rs da dodju u glavni grad na proslavu sampionske titule?
ono sto je meni smetalo su turske zastave, koje su bile dio folklora do prije par godina. srecom, nema toga vise. turci su stranci. nemaju nikakve veze sa nama. a usput, sjedili su ko popisani za vrijeme utakmice dok je reprezentacije srbije skandirala bosna bosna. ali, srbi iz srbije nisu optereceni stvarima s kojima jesu bosanci.
bosanci svih boja.
Vide se i danas transparenti Brčko, Prijedor, Doboj, Banjaluka... i mnogi drugi. I tu nema ništa čudno. Jer i u Republici Srpskoj BiH ima navijače - istina 99% povratnike. I to je sasvim razumljivo.
Ajmo biti realni. Ja sutra iz Zvornika krenem u Zenicu, ponesem zastavu entiteta u kome živim i pokušam je okačiti, pa ne bi prošle 3 sekunde a već bi me stotinjak čekalo za batine. Trkali bi se ko će me prije slomiti. I tu se sva priča završava. I to je tako. I niko ne spori da svi narodi u BiH imaju svoja obilježja i da nema ekskluziviteta. Ali nažalost, iako su neki smatrali da će 20 godina kasnije biti drugačije, drugačije nije. I neće biti sve dok BHF pjeva ono što pjeva, sve dok se nose zastave koje predstavljaju isključivo jedan narod.
Što se tiče dijela oko ostalih zastava... Pa iskreno meni kao Srbinu uopšte ne smetaju zastave Turske, Arabije, Pakistana... Mnogo su veći problem već navedena obilježja jednog naroda. Koliko god to kome zvučalo licemjerno. I ona priča kako Srbi mrze Bosnu je poprilično van pameti. Izuzmemo li nekoliko desetina idiota koji putem društvenih mreža ili jutjuba pokušavaju ispast patriote pjevajući pjesme o Srebrenici i slična sranja. Toga nažalost ima na svim stranama.
Mora se mijenjati svijest i bez obzira što neko volio, shvatiti da je isključivo BIH moguća kao država tri naroda. Sa zvaničnim simbolima. A u svojoj kući svak može nosati i vješati po zidovima što želi.
I da završimo, da ne bude kako se maltene svaki post svodi na isto... Mladim košarkašima svaka čast, nažalost još jedanput je od strane pojedinaca ovaj sportski uspjeh imao propagandnu pozadinu sa neukusnim materijalom. A ja kao Srbin, ću se obradovati i sledećem uspjehu ove 12-orice.