Premijer liga BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
jeza u ledja

#176 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

Ma mislim, kako god da skrate ligu bice dobro. S tim, sto bi 14 klubova bilo besmisleno (jedna sezona sa 14 se moze izdrzat).
Svako smanjenje lige takodje ne bi imalo smisla ako se ne poostre kriteriji za igranje u istoj, prije svega tereni i stadioni, pa onda i finansijski dio. Liga od 12 bi valjda imala trokruzno takmicenje, gdje bi se timovi na pola sezone podjelili na gornji i donji dio. To bi onda bilo 18 kola plus jos 10. Znaci 28 ukupno, sto bi doduse bilo manje nego sto sad imamo. Ja licno mislim da je polovljenje bodova bezveze, ali eto.
Sa 10 ekipa se moze napraviti cetverokruzno takmicenje gdje svako igra sa svakim po 2 puta kuci i 2 puta u gostima, sto bi bilo 36 kola. Za mene je to idealno, imali bi 6 utakmica vise nego sada. S obzirom na to da bi se poostrili kriteriji za terene, komotno bi se zimska pauza mogla skratiti za jedno 2 sedmice u decembru i 2 sedmice u februaru. Jos pomjeris malo pocetak ili produzis kraj, ili ubacis jos jedno kolo srijedom u svakoj polusezoni i taman. Mislim da bi to bilo odrzivo.

Sto se tice nizih liga veze nemam. Najlaksi dogovor bi bio ostaviti entitetske lige (koliko god da timova imaju) i da prvak svake upada u Premijer ligu svake godine. Sad, bilo bi lijepo da se i tu napravi zajednicko takmicenje, ali imam osjecaj da bi tu bilo itekako polemike, pa nesto nisam optimistican. U stvari, mislim da bi upravo ova stvar bila najveca prepreka konacnog dogovora. Ko da gledam da ce RSovci traziti svoje takmicenje na tom nivou i tako osiguravati da jedan tim uvijek ulazi iz RSa. Isto tako ko da gledam da ce ovi u FBiH s tim imati problem, sto ce na kraju dovesti do konflikta. Sto se mene tice opet kazem ja mislim da oko toga ne bi "nasi" trebali praviti problem. Nekad u buducnosti, kada ovi uvide da im to ne odgovara, moze se napraviti novi dogovor.

Na kraju, sumnjam da ce se odmah napraviti dogovor za smanjenje sa 16 na 12, vec ce se ici postepeno, sto opet mislim da ne bi trebao biti veliki problem.

Sve u svemu, osim dogovora u vezi nizih nivoa takmicenja, nikakvih prepreka ne bi trebalo biti da se usvoji odluka o smanjenju lige. No ko da gledam ono sto ce se desiti je sitnicarenje u vezi gluposti, politikanstvo, postavljanje besmislenih i nelogicnih uslova cisto da bi se izvuklo sto vise. Otprilike kao sto je bilo i kod originalnog osnivanja lige, i otprilike kako u nasoj zemlji sve drugo funkcionise.

Daj boze da nisam u pravu i da sve prodje bez problema.
Kinaski

#177 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Kinaski »

direktni wrote:Malo ko čita prethodne stranice, te ću ponoviti svoje mišljenje vezano za format takmićenja.

Primjer:

N/FSBiH donese odluku u kojoj kaže da će se od sezone 2016/17 oformiti novi/viši rang takmičenja koji će brojati 10 klubova. Ta nova/viša liga koja bi se zvala, lupam (Extra, Super, Ku.rac-Palac liga...) će brojati 10 prvoplasiranih klubova BHTPL iz prethodne sezone. Ostalih 6 klubova iz BHTPL i po dva prvoplasirana iz entitetskih liga bi sačinjavali drugi rang takmičenja i zvao bi se, opet lupam, PL BiH.

Ostale nivoe fudbalskog takmičenja će urediti entitetski savezi.
najbolje rijesenje, bez tih nekih "trazitnih" liga od, 14, pa 12 klubova. Odmah u toku jedne sezone napraviti promociju 10 klubova iz premijer lige u tu novu super "premijer ligu"
omega369

#178 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by omega369 »

Za mene je totalna besmislica igrati playoff ove i ostala sranja. Bolje je NSBiH da u naredne 2 godine poostri kriterije po pitanju infrastrukture i samih klubova i to je to. a ne, lakse je sakatiti ligu i tako raspalim klubovima omogucavati da se i dalje raspadaju, pod zavjesom nekakkvog kvaliteta koji ce se dobiti. nece se nista dobiti
sheilak

#179 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sheilak »

Ma ne moze se odmah skratiti na 10 pa cak ni na 12
cyprus

#180 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:...Liga od 12 bi valjda imala trokruzno takmicenje, gdje bi se timovi na pola sezone podjelili na gornji i donji dio. To bi onda bilo 18 kola plus jos 10. Znaci 28 ukupno, sto bi doduse bilo manje nego sto sad imamo...
Razmisli još jednom :-D
insaneinthebrain

#181 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by insaneinthebrain »

direktni wrote:
sheilak wrote:Ma ne moze se odmah skratiti na 10 pa cak ni na 12
A š'o!? :kiss:, ljubavi forumska!
to je respo rekao a ona prenijela :oops: :mrgreen:
moras njega pitati
sheilak

#182 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sheilak »

:D hahahha a jbmu
Obuca9

#183 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Obuca9 »

direktni wrote:
cyprus wrote:
jeza u ledja wrote:...Liga od 12 bi valjda imala trokruzno takmicenje, gdje bi se timovi na pola sezone podjelili na gornji i donji dio. To bi onda bilo 18 kola plus jos 10. Znaci 28 ukupno, sto bi doduse bilo manje nego sto sad imamo...
Razmisli još jednom :-D
Da ne razmišlja. Broj je 42.
Hajde i ti malo razmisli. Gdje se u svijetu igra trokružno + plej of? Ne lupajte bezveze.

Liga 12 ima samo dva moguća scenarija:
- trokružno (3*11 = 33 utakmice)
- dvokružno + plej of (2*11 + 2*5 = 32 utakmice)

Kakvih 28, kakvih 42, gdje ste vi u školu išli...
Logovan

#184 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Logovan »

Pitanje je jesu li uopšte u školu išli. :D
Herr Flick

#185 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Herr Flick »

@ Obuca, u Skotskoj se igra trokruzno,dakle 33 ko,gdje se nakon 33 kola liga dijeli na 2 dijela po 6 ekipa, i igra se jos 5 kola,odnosno poslije 33 kola se igra play off
Last edited by Herr Flick on 03/12/2014 12:46, edited 2 times in total.
omega369

#186 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by omega369 »

odvratno :!:

radije ostavi ovo i nista ne diraj. nikakav sistem lige nece sam od sebe privuci investitore, sponzore...sve je to suplja. oni koji su u mulju, idalje ce biti u njemu igrao on 24 ili 30 ili 38 kola. a ovo zamazivanje ociju d aje problem u sstemu takmicenja a nije u savezu i klubovima ce nam doci glave
Last edited by omega369 on 03/12/2014 12:49, edited 1 time in total.
sumirprimus

#187 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sumirprimus »

i 12 je nazor...
omega369

#188 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by omega369 »

i prije bih pristao na regionalnu ligu u koju ce recimo ici prva 4 kluba i igrati samo nju. a kasnije se ukljuciti u domaci playoff, nego ovo sto se predlaze
sheilak

#189 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sheilak »

direktni wrote:
sheilak wrote:Ma ne moze se odmah skratiti na 10 pa cak ni na 12
A š'o!? :kiss:, ljubavi forumska!
2 metra od mene respo je ovdje
El_comadante

#190 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by El_comadante »

možda bi drugu ligu mogli podjeliti na sjver i jug umjesto po etinteskoj linij.
sheilak

#191 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sheilak »

Samo dvokruzno do konacnog smanjenja od 10 klubova onda 4-okruzno bez tih playoff klinaca i palaca
Logovan

#192 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Logovan »

sheilak wrote:Samo dvokruzno do konacnog smanjenja od 10 klubova onda 4-okruzno bez tih playoff klinaca i palaca
Dvokružnim sistemom igrat će se premalo utakmica. :-)
cyprus

#193 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by cyprus »

direktni wrote:(2*11 + 2*5 (za prvaka) + 2*5 (za opstanak) = 42 kola)
Pa jebem ga ja, neće se prvo igrat za prvaka, pa onda za opstanak :-) nego istovremeno... Dakle 32 kola... Po mom mišljenju - optimalno :thumbup:
sheilak

#194 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sheilak »

Logovan wrote:
sheilak wrote:Samo dvokruzno do konacnog smanjenja od 10 klubova onda 4-okruzno bez tih playoff klinaca i palaca
Dvokružnim sistemom igrat će se premalo utakmica. :-)
Pa to je 1-2 sezone u vrh glave znaci te prelazne
Taman da se pobrinu za ostale stvari tipa stadion uslovi itd a kad dodje liga 10 da budu spremni za to
sheilak

#195 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sheilak »

direktni wrote:
A što misliš o mom prijedlogu sa prethodne strane i osnivanja novog/višeg ranga takmičenja. Prva dva ranga takmičenja od 10 klubova na Državnom, a ostali rangovi takmičenja na nižim nivoima. Jednostavno i četvorokružno.
A sta mislis o cemu sam ja pisao kad sam prvi put pisao ovdje? (r)
cyprus

#196 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by cyprus »

direktni wrote:
A što misliš o mom prijedlogu sa prethodne strane i osnivanja novog/višeg ranga takmičenja. Prva dva ranga takmičenja od 10 klubova na Državnom, a ostali rangovi takmičenja na nižim nivoima. Jednostavno i četvorokružno.
Pitanje nije meni upućeno :mrgreen: , al evo šta ja mislim: DOSADNO... Generalno nisam fan liga sa 10 klubova... Teško da se tu radi o nekoj silnoj razlici u kvalitetu u odnosu na ligu 12, a gubi se na zanimljivosti... U takvim ligama se često već na jesen zna skoro sve...

Liga 12, sa play-offom za prvaka i ispadanje je nešto daleko zanimljivije... Prvo, u ligi 10 sa svima igraš četiri puta, a u ligi 12 samo sa direktnim konkurentima... Drugo, bodovne razlike između klubova su manje... Treće, imaš veću šansu da se značajnije popraviš/pokvariš na tabeli na proljeće u odnosu na jesenji dio...
sheilak

#197 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sheilak »

Meni licno je to djeljenje na playoff bezveze
Recimo travnik nekako se ugura medju 6 i do kraja haman i ne igraju dok recimo borac zavrsi na 7 i onda ostale dere i automatski je to liga 5 klubova gdje ispadaju 2 (r)
Arteta

#198 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Arteta »

El_comadante wrote:možda bi drugu ligu mogli podjeliti na sjver i jug umjesto po etinteskoj linij.
Druga liga mora biti jedinstvena kako bi se koncentrisao kvalitet, tako je skoro svugdje u Svijetu.
Arteta

#199 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Arteta »

direktni wrote:
Odlican prijedlog.
Najaviti osnivanje nove Lige 10 nekad tamo za 2,3 sezone gdje ce klubovi morati da mnogo poboljsaju stadione
prvih deset klubova ce imati pravo da igra tu ligu, ali ako ne mogne zadovoljiti uslove onda ubaciti nekog ispod crte ili ako ni tu ne bude dovoljno klubova da se popuni ta Liga onda popuniti je sa klubovima koji zadovoljavaju uslove iz nizih Liga.
sheilak

#200 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sheilak »

Ma ne valja ni to znaci ja osnujem klub izgradim super stadion i nema veze kakvi su mi rezultati igram u najvisem rangu jer imam stadion koji zadovoljava
Locked