Siizam na Face tv i Hayat

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#176 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by _BataZiv_0809 »

walter kurtz wrote:
_BataZiv_0809 wrote:A sto se vi toliko mrzite sa šijama? :?
Zato sto su siije vjerovatno u pravu :skoljka: :mrgreen:
Znam da je frka oko nekog nasljednika proroka Muhameda. Ovi tvrde da je trebo biti Alija, ovi da nije. I sad se mrze izmedju sebe i marisu i ubijaju, ali Izrael je najveci problem :D
walter kurtz

#177 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by walter kurtz »

Izrael jede kokice
Towelie

#178 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Towelie »

walter kurtz wrote:Izrael jede kokice
Najistinitiji post na temi. Dok se marva ubija za tudje interese, Israhell trlja ruke. Zavadi, pa vladaj.
salik79

#179 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

Mrze oni sve, samo sto su sije prve na udaru. Kada nemaju koga drugog onda se pocnu medjusobno tekfiriti (a, naravno, i ubijati). Pogledaj samo sta si u Siriji rade. Gorih zvjerstava covjek ni zamisliti ne bi mogao - a vehabije i jedni i drugi.
Last edited by salik79 on 05/07/2015 11:32, edited 1 time in total.
asurbanipal

#180 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

Gojeni H wrote:Isto tako ima i slabo pamcenje, jer do rata u Iraku 99% BH muslimana veze nisu imali ko su siti a ko suniti.

Ali su zato još prije rata znali za Imama Homeinija r.a., a još, još, prije toga su znali za Ehli bejt a.s., čija se uspomena ljubomorno čuvala po bosanskim tekijama stotinama godina, ali i po džamijama. Ali dođe neko čudno vrijeme, pa se prvo zabranio rad tekija od režimske uleme, pa onda nakon toga svega što je prošlo dođoše i zašuškaše petrodolari, uvuče se politika i političari i u tekije, i tako vremenom, godinama izblijedi duhovnost i uspomena na Ehli bejt a.s..

Gojeni H wrote:Ko god prosipa sitsku ili vehabijsku propagandu ne zeli dobro mom narodu, moj je neprijatelj, i zeli podjelu bosnjackog naroda i krv na ulicama.

A te podjele među Bošnjacima su kao sudbina, data historijska pravilnost, posebnost i neminovnost. Od Rizvanbegovića do Kapetanovića, MNS-s do MNO-a, do novijih dana, Babe i Alije, Fahre i Bakir-beya...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#181 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by _BataZiv_0809 »

salik79 wrote:
Mrze oni sve, samo sto su sije prve na udaru. Kada nemaju koga drugog onda se pocnu medjusobno tekfiriti (a, naravno, i ubijati). Pogledaj samo sta si u Siriji rade. Gorih zvjerstava covjek ni zamisliti ne bi mogao - a vehabije i jedni i drugi.
Otac mi je 30tak godina u tom svijetu, i generalno kada ih uporedim sa Irancima, dva svijeta razlicita.
salik79

#182 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

asurbanipal wrote:
Gojeni H wrote:Isto tako ima i slabo pamcenje, jer do rata u Iraku 99% BH muslimana veze nisu imali ko su siti a ko suniti.

Ali su zato još prije rata znali za Imama Homeinija r.a., a još, još, prije toga su znali za Ehli bejt a.s., čija se uspomena ljubomorno čuvala po bosanskim tekijama stotinama godina, ali i po džamijama. Ali dođe neko čudno vrijeme, pa se prvo zabranio rad tekija od režimske uleme, pa onda nakon toga svega što je prošlo dođoše i zašuškaše petrodolari, uvuče se politika i političari i u tekije, i tako vremenom, godinama izblijedi duhovnost i uspomena na Ehli bejt a.s..
Kao sto je i Imam k.s. znao za nas...Zato nam, pored svih sunitskih zemalja, prvi priskocise i pruzise bezuvjetnu i nemjerljivu pomoc, kada nam je najvise trebala - kada je goli opstanak bio u pitanju. Nije mi poznat ni jedan slican primjer u historiji islama, da je jedna sunitska drzava priskocila u pomoc svojoj sitskoj braci kada im je ta pomoc najvise trebala.
salik79

#183 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

_BataZiv_0809 wrote:
salik79 wrote:
Otac mi je 30tak godina u tom svijetu, i generalno kada ih uporedim sa Irancima, dva svijeta razlicita.

To ce ti svaki normalan insan, od masrika do magriba, bez obzira na vjeroispovijest i opredjeljenje, potvrditi.
Gojeni H

#184 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Gojeni H »

asurbanipal wrote: Ali dođe neko čudno vrijeme, pa se prvo zabranio rad tekija od režimske uleme,
Sta sad, i ovo neka anti-derviska zavjera? Komunizam ne mirise nijednu vjeru. S islamom je bilo najlakse jer su uspjeli u namjeri da samo islam predstave kao strani element.
A te podjele među Bošnjacima su kao sudbina, data historijska pravilnost, posebnost i neminovnost. Od Rizvanbegovića do Kapetanovića, MNS-s do MNO-a, do novijih dana, Babe i Alije, Fahre i Bakir-beya...
Jedno su politicke podjele, a sasvim drugo kada se radi protiv svog naroda kao ono krajisko kopile.
I na kraju, ako je i bilo podjela, pa valjda ovaj zadnji rat treba necemu da nas nauci i da se vise NIKADA ne dijelimo.
apsidejzi

#185 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by apsidejzi »

salik79 wrote: Totalno nepoznavanje historije islama, zacinjeno sa ponizavajucom uvredom na hz Aliju! Koliko ti je nepoznavanje historije islama dokaz je i ovo povezivanje Ehli-Bejta sa Perzijancima. Ehli Bejt i njihovi Imami su 100% Arapi, Hasimovici, Kurejsevici. Jedini Perzijanac koji je bio uz njih je hz Selman al Farisi. Jos samo da zakljucis kako je i hz Husejn na Kerbeli, zajedno sa 73 člana najuze porodice i ashaba, dokazivao vojsci od 4000 ljudi "ciji je veci" - Njegov a.s., ili Jezidov l.a. . .
Pa natavno da jeste. Nafurali ga ljudi a onda ga izlevatili a on naivan im povjerovao. Danas im ko biva zao pa sami sebe bicuju na kerbeli... Jedini koji je islamski postupio od svih njih je Hasan r.a. Svi ostali su bili zeljni vlasti.

Ne kazem ja da je zelja za vlascu nesto lose. To je prirodna potreba i sa zeljom za vlasti nema nista lose. Roditelj kad galami na dijete podsvjesno osjeca da gubi kontrolu te da mora ponovo uspostaviti vlast. To je evolucijski mehanizam kojeg je Ibn Haldun opisao detaljno.

Da, Alija r.a. se borio za vlast. Naslijedio je hilafet sa namjesnicima koji su poticali iz suprotne loze i koji su ga opstruirali. Ja sta ce nego uspostaviti vlast. Bolje i to nego anarhija. No vi to nekako drmatizirate i romantizirate. Nema nista romatnicno u ratu u kojem za 10 dana imas 75.000 pogunulih, ozvanicenu haridzijsku sektu, jasno iskazano pravo lice Muavije i njegovog pimagaca Amr al Asa koji su zloupotrijebili Kur'anske listove za rad samopromocije.

Pa covjece i danas u BiH imas identicnu situaciju. Nista Bakir Izetbegovic ni Dodik ni Komsic ni ostala bagra nisu drugaciji od Alije i Muavije. Svi oni zele vlast i ne biraju sredstva. Jedino je pitanje koliko je ko snalazljiv.

Stas, Muavija izlevatio Aliju a Jezid Huseina. I to su ih bas izlevatili. Prestani te dogadjaje posmatrati kroz emocije nego onako... ljudski. Dodje jedan hrmpalija i hoce vlast, dodje drugi sa istim nijetom. Skupe gomilu arapa (u pravu si- perzijanci su kasnije dosli u igru) a arapi oduvjek bili levati za navlaku i topovsko meso i udri. Tek kad ih je 75.000 izginulo doslo im iz guzice u glavu da stanu bez pobjednika. Gdje si bio, nigdje sta si radio, nista.

Kur'an je jasan: kada se sukobe dvije skupine muslimana SVI IDU U DZEHENEM. Nek se Alija i Muvija nagadjaju oko toga ko je bio u pravu pred Bogom. Ja im ne bi bio u kozi...
zagortenej

#186 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zagortenej »

asurbanipal wrote:

Gojeni H wrote:Ko god prosipa sitsku ili vehabijsku propagandu ne zeli dobro mom narodu, moj je neprijatelj, i zeli podjelu bosnjackog naroda i krv na ulicama.

zamisli samo da je Babo pobijedio u ovom ratu, kakva bi se historija pisala. u svim sukobima se ljudi stavljaju na jednu ili drugu stranu, samo kad je u pitanju pobuna (nije ovo samo pobuna bila, to je bilo Muavijino nastojanje ne samo da postane vladar, nego da pobije i protjera ili ušutka sve one koji su na pravom putu, da nastavi put svojih djedova, zakletih neprijatelja Poslanika a.s.) Muavije protiv halife Alije a.s., tad se ne smije uzimati nijedna strana, tako vjera kaže (ali Muavijina vjera). neki dan si ti postavio video kako su buduci turski sultani morali davati zakletvu kojom su davali do znanja na čijoj su strani:

https://vid.me/Gn4Q

O, sljedbenici Muavije, o dušmani (neprijatelji) Muhammedovi !

Vi ste nezahvalni (nevjernici), mi zahvaljujemo !

Vi ste na jednoj strani, mi na drugoj !
Last edited by zagortenej on 05/07/2015 12:00, edited 2 times in total.
emmir1

#187 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by emmir1 »

O ovome ja efendija pričao na dzumi.

Treba ovome stati u kraj ili ćemo gledati bombe po dzamijama
salik79

#188 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

apsidejzi wrote:
salik79 wrote: Totalno nepoznavanje historije islama, zacinjeno sa ponizavajucom uvredom na hz Aliju! Koliko ti je nepoznavanje historije islama dokaz je i ovo povezivanje Ehli-Bejta sa Perzijancima. Ehli Bejt i njihovi Imami su 100% Arapi, Hasimovici, Kurejsevici. Jedini Perzijanac koji je bio uz njih je hz Selman al Farisi. Jos samo da zakljucis kako je i hz Husejn na Kerbeli, zajedno sa 73 člana najuze porodice i ashaba, dokazivao vojsci od 4000 ljudi "ciji je veci" - Njegov a.s., ili Jezidov l.a. . .
Pa natavno da jeste. Nafurali ga ljudi a onda ga izlevatili a on naivan im povjerovao. Danas im ko biva zao pa sami sebe bicuju na kerbeli... Jedini koji je islamski postupio od svih njih je Hasan r.a. Svi ostali su bili zeljni vlasti.

Ne kazem ja da je zelja za vlascu nesto lose. To je prirodna potreba i sa zeljom za vlasti nema nista lose. Roditelj kad galami na dijete podsvjesno osjeca da gubi kontrolu te da mora ponovo uspostaviti vlast. To je evolucijski mehanizam kojeg je Ibn Haldun opisao detaljno.

Da, Alija r.a. se borio za vlast. Naslijedio je hilafet sa namjesnicima koji su poticali iz suprotne loze i koji su ga opstruirali. Ja sta ce nego uspostaviti vlast. Bolje i to nego anarhija. No vi to nekako drmatizirate i romantizirate. Nema nista romatnicno u ratu u kojem za 10 dana imas 75.000 pogunulih, ozvanicenu haridzijsku sektu, jasno iskazano pravo lice Muavije i njegovog pimagaca Amr al Asa koji su zloupotrijebili Kur'anske listove za rad samopromocije.

Pa covjece i danas u BiH imas identicnu situaciju. Nista Bakir Izetbegovic ni Dodik ni Komsic ni ostala bagra nisu drugaciji od Alije i Muavije. Svi oni zele vlast i ne biraju sredstva. Jedino je pitanje koliko je ko snalazljiv.

Stas, Muavija izlevatio Aliju a Jezid Huseina. I to su ih bas izlevatili. Prestani te dogadjaje posmatrati kroz emocije nego onako... ljudski. Dodje jedan hrmpalija i hoce vlast, dodje drugi sa istim nijetom. Skupe gomilu arapa (u pravu si- perzijanci su kasnije dosli u igru) a arapi oduvjek bili levati za navlaku i topovsko meso i udri. Tek kad ih je 75.000 izginulo doslo im iz guzice u glavu da stanu bez pobjednika. Gdje si bio, nigdje sta si radio, nista.

Kur'an je jasan: kada se sukobe dvije skupine muslimana SVI IDU U DZEHENEM. Nek se Alija i Muvija nagadjaju oko toga ko je bio u pravu pred Bogom. Ja im ne bi bio u kozi...
Jes´i zato je poveo svoju kompletnu familiju, do novorodjenceta, da ih pokolju. Draza mu vlast nego najrodjeniji...Ehhh, blago tebi, kada si tako "napredan" i nadasve "racionalan".
zagortenej

#189 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zagortenej »

apsidejzi wrote:
salik79 wrote:

i ja ne bi bio u tvojoj kozi. po tvojoj logici, i Poslanik a.s. se borio za vlast protiv mušrika, onda ti ni tad ne bi stao ni na jednu stranu, ne bi isao u bitke, a znas vrlo dobro kako se zovu oni sto nisu htjeli da idu u bitke sa Poslanikom a.s.
Last edited by zagortenej on 05/07/2015 11:55, edited 1 time in total.
Gojeni H

#190 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Gojeni H »

salik79 wrote: Kao sto je i Imam k.s. znao za nas...Zato nam, pored svih sunitskih zemalja, prvi priskocise i pruzise bezuvjetnu i nemjerljivu pomoc, kada nam je najvise trebala - kada je goli opstanak bio u pitanju. Nije mi poznat ni jedan slican primjer u historiji islama, da je jedna sunitska drzava priskocila u pomoc svojoj sitskoj braci kada im je ta pomoc najvise trebala.
Pa nije grehota ne znat'. Saudija pomogla zejdijskim rojalistima kada su komunisticke snage Gamala Abdela Nasera napale sjeverni Jemen.
Ruka ruku mije, ha ja.

https://en.wikipedia.org/wiki/North_Yemen_Civil_War
Gojeni H

#191 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Gojeni H »

salik79 wrote: Kao sto je i Imam k.s. znao za nas...
Imam Homeini je umro 1989. god.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#192 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by _BataZiv_0809 »

Procitah temu i stvarno me zaboli glava od stvari kojima se vi bavite i zamarate. Tito dragi i Partijo :izet:

De ujedinite se i razvalite teroriste i okupatore (kao sto je predlagao Mumar Gadafi) ili priznajte Izrael. Naravno na to mu je saudijski kralj rekao da je budala i ateist :D
salik79

#193 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

Gojeni H wrote: Jedno su politicke podjele, a sasvim drugo kada se radi protiv svog naroda kao ono krajisko kopile.
I na kraju, ako je i bilo podjela, pa valjda ovaj zadnji rat treba necemu da nas nauci i da se vise NIKADA ne dijelimo.
Nisu meni sije dosle u dzamiju i pocele mi "ispravljati" vjeru s "cistim islamom". Nisu meni sijje dosle i pocele se s dedama gurati u prvom safu sireci se ko Rambo pred akciju, gazeci ih po nogama, mlatarajuci rukama, trzajuci kaziprstom k´o konjskim repom, preskacuci nas nakon obavljena namaza, da ih slucajno zajednicki tesbih i dova ne bi "zakacili" u istoj prostoriji...to je jos bilo na pocetku, dok nisu stekli sljedbenike, nakon toga je krenulo istinsko nametanje "ispravnog puta izvornog i cistog islama"...Dok sam studirao u Njemackoj (prije ravno 16 godina), sjecam se detalja kada su jednog imama doslovno zarobili u dzamiji, ne pustajuci ga cijeli dan vani, na silu mu namecuci jedini "ispravni" fikh i akidu - fizicki nasrcuci na njega. Covjek doslovno plakao kada je u BH konzulatu iznosio svoje probleme vezane za sljedbenike "istinskog ehlul sunne wel dzemaaaaaaaa".
asurbanipal

#194 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

apsidejzi wrote: Kur'an je jasan: kada se sukobe dvije skupine muslimana SVI IDU U DZEHENEM. Nek se Alija i Muvija nagadjaju oko toga ko je bio u pravu pred Bogom. Ja im ne bi bio u kozi...

Ide li Aiša, majka "pravovjernih" u džehenem ? :mrgreen:
salik79

#195 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

Gojeni H wrote:
salik79 wrote: Kao sto je i Imam k.s. znao za nas...
Imam Homeini je umro 1989. god.
Prije toga ostavio u amanet nas (i Kuds/Palestinu). Amanet prihvatio i sproveo ajetullah Dzeneti (o ovome sam pisao poodavno, a neki dan se Reis Kavazovic zahvalio upravo njemu (prvo njemu, a onda i svim Irancima) za sprovodjenje tog amaneta). Sta mislis, kako sam ja mogao znati ko je Dzeneti i da je bas on bio zaduzen za pomoc Bosni, ako nisam znao za amanet i za onoga ko ga je prihvatio i sproveo?!
Last edited by salik79 on 05/07/2015 12:18, edited 1 time in total.
Warashii

#196 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Warashii »

Ima li jos sta na ovom svijetu po cemu nas mozete razdvajati????
salik79

#197 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

Gojeni H wrote:
salik79 wrote: Kao sto je i Imam k.s. znao za nas...Zato nam, pored svih sunitskih zemalja, prvi priskocise i pruzise bezuvjetnu i nemjerljivu pomoc, kada nam je najvise trebala - kada je goli opstanak bio u pitanju. Nije mi poznat ni jedan slican primjer u historiji islama, da je jedna sunitska drzava priskocila u pomoc svojoj sitskoj braci kada im je ta pomoc najvise trebala.
Pa nije grehota ne znat'. Saudija pomogla zejdijskim rojalistima kada su komunisticke snage Gamala Abdela Nasera napale sjeverni Jemen.
Ruka ruku mije, ha ja.

https://en.wikipedia.org/wiki/North_Yemen_Civil_War
Gdje svi Englezi, tu i mali Saud. Ima da slusas onoga ko te je postavio/doveo i ko te odrzava na vlasti. Da su Englezi stali na suprotnu stranu, ovi bi bili uz njih (ili mi navedi i za ovo neki kontra primjer!?). Veze to nije imalo s istinskom bratskom pomoci kakvu smo mi imali kada nam je najpotrebnija bila.
jao_situacije

#198 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by jao_situacije »

ja svakako gledam tvsa :oops:
Gojeni H

#199 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Gojeni H »

apsidejzi wrote:

Strasno povrsno. Bljak ...

Nisu samo muslimani imali sanjare i pravednike.

Huseinu r.a., barem na osnovu dostupnih izvora, je receno da su ljudi koji su ga pozvali u Kufu, odlucili da ga izdaju.
Ipak je odlucio da ide naprijed.
E sad, kao i u nasem ratu, za nekog budala, ludjak koji rizikuje zivote clanova vlastite porodice i familije, ...
a nekome simbol hrabrosti i pravednosti, inspiracija, simbol zrtve u borbi protiv tiranije i nepravdne vlasti ...
Priznacemo jedni drugima da svi imamo individualno pravo na koji nacin zelimo da vidimo Huseina r.a., njegovu zrtvu, kao i na dogadjaje na Kerbali.
Gojeni H

#200 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Gojeni H »

Ovo kao da sam samom sebi sretan prelazak preko minskog polja zazelio pjesmom "Ucini bar jedan pogresan korak".

Izvlacim se dok mogu. :run:
Post Reply