Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
MHAB wrote:Bio je samo jedan velikan koji je u moderno vrijeme bio pobjednik na Olimpijadi na 400 m i 800 m. Veliki Huantorena u Montrealu 1976. Nešto slično kod žena je radila A-M Fidelija Kirot (ili kako se već izgovara). I ona je bila Kubanka. Inače prije nje je to uspjela na prvom svjetskom prvenstvu čini mi se 1983. godine čuvena Jarmila Kratohfilova. Ona i danas drži svjetske rekorde u te dvije discipline, ali je ona bila sve samo ne žensko. Kad je rodila djecu narokali su je steroidima i bila je fizički jača od pola muškaraca.
Prirodnije je trčati 200 m i 400 m odnosmo 800 m i 1.500 m nego 400 i 800. Barem tako kažu atletski treneri...
ja se ne sjecam da je quirot osvajala medalje na 400 metara na olimpijadama
Vjerovatno sam nejasno napisao. Mislio sam za Kirot u kontekstu rijektih takmičara ili takmičarki koje su spajale 400 m i 800 m i imale rezultate na svjetskom nivou. Ni ja se ne sjećam da li je osvajala medalje na Olimpijadi uopšte....
nije,provjerio sam,ni na olimpijadama ni na s. prvenstvima,ona je prvenstveno bila 800 metrasica
MHAB wrote:Bio je samo jedan velikan koji je u moderno vrijeme bio pobjednik na Olimpijadi na 400 m i 800 m. Veliki Huantorena u Montrealu 1976. Nešto slično kod žena je radila A-M Fidelija Kirot (ili kako se već izgovara). I ona je bila Kubanka. Inače prije nje je to uspjela na prvom svjetskom prvenstvu čini mi se 1983. godine čuvena Jarmila Kratohfilova. Ona i danas drži svjetske rekorde u te dvije discipline, ali je ona bila sve samo ne žensko. Kad je rodila djecu narokali su je steroidima i bila je fizički jača od pola muškaraca.
Prirodnije je trčati 200 m i 400 m odnosmo 800 m i 1.500 m nego 400 i 800. Barem tako kažu atletski treneri...
imam dobrih godina,sjecam se kratochvilove ali kad sam vidio sliku kontam koji li je ovo muskarac
I ja je (ga) se sjećam , mogu samo nadodati - STRAŠNO !!
Cijela fora sa Jarmilom je da je bila prosječna atletičarka. Rodila je dvoje djece koliko se sjećam i onda su od nje napravili robota tako da je ona u relativno kasnijim godinama svoje karijere napravila sve te rezultate. Ali da sa njom ne pokvarimo temu o Amelu predlažem da prestanemo o njoj pisati. I onako sam je pomenuo u kontekstu pitanja da li neko trči 400 m i 800 m....
MHAB wrote:Cijela fora sa Jarmilom je da je bila prosječna atletičarka. Rodila je dvoje djece koliko se sjećam i onda su od nje napravili robota tako da je ona u relativno kasnijim godinama svoje karijere napravila sve te rezultate. Ali da sa njom ne pokvarimo temu o Amelu predlažem da prestanemo o njoj pisati. I onako sam je pomenuo u kontekstu pitanja da li neko trči 400 m i 800 m....
sorry, jos samo ovo
"stefka Kostadinova i dalje drži svjetski rekord u ženskom skoku u vis s preskočenih 2.09 metara koje je preskočila na Svjetskom prvenstvu 1987. u Rimu. Njezin svjetski rekord je jedan od najstarijih u suvremenoj atletici. Ukupno je postavila sedam svjetskih rekorda - tri van dvorane i četiri dvoranska. Preskočila je 2 metra više od stotinu puta, što je još neponovljeni uspjeh u ženskom skoku u vis. Ovaj uspjeh dobiva na težini još više znajući da većina skakačica nikad ne preskoči dva metra."
Rodila je sina Nikolaja 1995., samo nekoliko mjeseci prije osvajanja zlatne medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu 1995.
amel je cudo, nevidjeno i neocekivano... naklon do ispod poda. svaka cast. toliko lijepih osjecanja u onom trenutku, a i sada ... ponos.
ali znas ti nas, hebo ti nas, za 5 postova vec je tu svjetski rekord, olimpijsko zlato, potomci sa dvije djevojke (sve troje rodjeni u sfrj u nekih 7 mjeseci ) ... da ga ne ureknemo, malo da rashladimo vodu ...
saim_adka wrote:Ima 11 najbolje vrijeme svih vremena!
Po meni je ove sezone već sada odlučio pitanje sportiste godine
Samo godinu prije 15.08.2014. je postavio novi državni rekord 1:46:12 (nedovoljno za OI2016), a nevjerovatnu eksploziju je doživio ove sezone (mjeseca jula) od trena kad je konačno preskočio magičnu cifru 1:45:80 (norma za OI2016).
Nevjerovatan progres u nešto manje od mjesec dana:
22.06. Baku (1:50:16)
01.07. Velenje (1:44:19) - ispunjava normu za OI2016 i ruši državni rekord
11.07. Madrid (1:43:84)
17.07. Monaco (1:42:51)
uglavnomja wrote:amel je cudo, nevidjeno i neocekivano... naklon do ispod poda. svaka cast. toliko lijepih osjecanja u onom trenutku, a i sada ... ponos.
ali znas ti nas, hebo ti nas, za 5 postova vec je tu svjetski rekord, olimpijsko zlato, potomci sa dvije djevojke (sve troje rodjeni u sfrj u nekih 7 mjeseci ) ... da ga ne ureknemo, malo da rashladimo vodu ...
uglavnomja wrote:amel je cudo, nevidjeno i neocekivano... naklon do ispod poda. svaka cast. toliko lijepih osjecanja u onom trenutku, a i sada ... ponos.
sreca pa je država stala iza njega. Cim dodje u domovinu nek prvo u SA naleti i drito u predsjedništvo da se slika sa najzaslužnijim---onda vijece ministara pa niži nivoi.
saim_adka wrote:Ima 11 najbolje vrijeme svih vremena!
Po meni je ove sezone već sada odlučio pitanje sportiste godine
Samo godinu prije 15.08.2014. je postavio novi državni rekord 1:46:12 (nedovoljno za OI2016), a nevjerovatnu eksploziju je doživio ove sezone (mjeseca jula) od trena kad je konačno preskočio magičnu cifru 1:45:80 (norma za OI2016).
Nevjerovatan progres u nešto manje od mjesec dana:
22.06. Baku (1:50:16)
01.07. Velenje (1:44:19) - ispunjava normu za OI2016 i ruši državni rekord
11.07. Madrid (1:43:84)
17.07. Monaco (1:42:51)
Ima on jos mjesta za napredak, obaj sprint na kraju je mogao ranije krenuti. Gledajuci imao sam takav utisak da je imao jos snage. Pogledati lica ostalih i njega kad ulaze u ciljnu ravninu.
SpecialOffer wrote:Ima on jos mjesta za napredak, obaj sprint na kraju je mogao ranije krenuti. Gledajuci imao sam takav utisak da je imao jos snage. Pogledati lica ostalih i njega kad ulaze u ciljnu ravninu.
Na stranu što je imao snage i kuveta, on je njih četvoricu obišao iz pete trake. Kralj!
Slijedeca trka Diamond League je u Londonu (25.juli 16:23), cudno mi je da ova trka nije diamond race, odnosno pored najave nema ovaj znak dijamanta. (mislio sam da je svaka utrka odredjene discipline "diamond race", ali ocito nije).
Kao desetogodisnjak sam zavolio ovu atletsku displinu 800 m zahvaljujuci fenomenalnom Kubancu Albertu Juantorenu ( po mahali smo trcali / trkali se i spominjali njegovo ime :)) a kasnije i nas Luciano Susanj ( Rijecanin) pa onda Sabastian Coen .....I sad NAS Amel Tuka...... Bravo Amele zelim Ti puno puno uspjeha..Cestitke....fenemonalan uspjeh...Uvjeren sam da ce nam Nas Amel donijeti medaljuu iz Kine a i Olimpijade u Riu....
Amele Sretno.....!!!
Ne znam je'l ovo pacemaker ali vidi se da nije htio da uleti Amelu pod noge nego da se sklone iz guzve da ne smeta pa je pogledao ima li prostora i bacio se ispred prije guzve
SpecialOffer wrote:Ima on jos mjesta za napredak, obaj sprint na kraju je mogao ranije krenuti. Gledajuci imao sam takav utisak da je imao jos snage. Pogledati lica ostalih i njega kad ulaze u ciljnu ravninu.
to je obicno tako u tim situacijama,nista neobicno