Nema portira . Imaju zaposleni iz Sekuritas... Nesto takosmijesni_ste wrote:Mene zanima plata portira ovdje, otprilike barem, ako nije mrsko nekom napisati ko je upoznat
Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
- bilic
#176 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#177 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Znam da dosta radnika u EP radi kao iznamljena radna snaga iz jedne firme. EP ih kao iznajmljuje za pojedine poslove. Konobari,vozaci,cistacice,mozda i portiri itd. Pranje para. Rastaljivanje na racun EP
-
neki
#178 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
To je već urađeno...sad da bi ti nezavisni bili konkurentni valja podići cijenu struje za bar 50%, krenulo je ali polako...slično je urađeno i u sektoru telefonije prije 10ak godina..studiorum_tuzlaensis wrote:
Otvorit tržište maksimalno, uvesti nezavisne operatore, brokere i distributere i olakšati im što je više moguće. razvezati lokalnu petlju u distribuciji..
- Dr Kova
- studiorum_tuzlaensis
#180 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
nije baš urađeno sve to, urađen je prvi korak, do potpune liberalizacije ćemo se načekat. Još uvijek si prisiljen da kupujes od HZHB, EPRS i EPBiH, jer oni posjeduju sve veće proizvodne kapacitete. Moj fokus je uglavnom na industrijskim potrošačima i ove koji struju kupuju na srednjenaponskom nivou 10-110 kV, domaćinstva su još uvijek zanemariva kategorija, ali neće biti kasnije.neki wrote:To je već urađeno...sad da bi ti nezavisni bili konkurentni valja podići cijenu struje za bar 50%, krenulo je ali polako...slično je urađeno i u sektoru telefonije prije 10ak godina..studiorum_tuzlaensis wrote:
Otvorit tržište maksimalno, uvesti nezavisne operatore, brokere i distributere i olakšati im što je više moguće. razvezati lokalnu petlju u distribuciji..
Prenos je tu da uzima naknadu svima (i EPima i distributerima i svim ostalim u lancu) za korištenje prenosne mreže.
- U_kost
#181 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Mene zanima često spominjani koncept "previsoke" plate (generalno), pa ako neko može da me riješi te misterije.
Hvala
Hvala
-
sabanss
#182 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
U_kost wrote:Mene zanima često spominjani koncept "previsoke" plate (generalno), pa ako neko može da me riješi te misterije.
Hvala
Sve preko 350 KM
- Thorgerson
#183 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Pa kakva tu ima misterija za rijesiti?U_kost wrote:Mene zanima često spominjani koncept "previsoke" plate (generalno), pa ako neko može da me riješi te misterije.
Hvala
Ako je prosjecna plata 800 KM, a ja poznajem npr obicnu radnicu koja radi sa strankama koja prima gotovo duplo.
Eto. To ti je previsoka plata. Kad si u drzavnoj firmi (pre)placen za posao za koji bi u privatnoj firmi dobijao pola od toga.
- dječak sa šibicama
#184 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Jest vala, evo od kako sam presao na Telemach telefoniju, dok sam ranije patrijotskom Telekomu placao i po 50 km mjesecno a da tri puta ne dignem slusalicu, sada telefoniram skoro pa besplatno... unistise nas cijenama, mamicu im konkurentsku.neki wrote:To je već urađeno...sad da bi ti nezavisni bili konkurentni valja podići cijenu struje za bar 50%, krenulo je ali polako...slično je urađeno i u sektoru telefonije prije 10ak godina..studiorum_tuzlaensis wrote:
- U_kost
#185 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
A zašto ne posmatrati malo drugačije?Thorgerson wrote:Pa kakva tu ima misterija za rijesiti?U_kost wrote:Mene zanima često spominjani koncept "previsoke" plate (generalno), pa ako neko može da me riješi te misterije.
Hvala
Ako je prosjecna plata 800 KM, a ja poznajem npr obicnu radnicu koja radi sa strankama koja prima gotovo duplo.
Eto. To ti je previsoka plata. Kad si u drzavnoj firmi (pre)placen za posao za koji bi u privatnoj firmi dobijao pola od toga.
Na primjer, u najboljem slučaju, ukoliko je dvoje zaposleno u četveročlanoj porodici i primaju redovno prosječne plate, zar im je dovoljno 1.600KM za zadovoljavanje svih i primarnih (jelo, piće, hemija, komunalije, škola, vrtić itd.) i sekundarnih (automobil gorivo i održavanje, koja krpica za sebe i djecu, izlet, GO) životnih potreba?
U BiH koncept visokih plata NE POSTOJI, postoji samo izrabljivački koncept poslodavaca, nikakvih prava zaposlenika i (ukoliko je uopšte dobiju) vrlo niskih plata za poslove koji obavljaju.
Da su plate koncipirane na fer odnosu poslodavac-zaposlenik (kao što nisu) i redovnije (kao što nisu), mi se ne bi brinuli o bjeloj kugi koja je produkt generalne neimaštine i defetističkog odnosa običnog puka prema svemu što nas okružuje. Ne bi ni mrzili ljude koji rade u BH Telecomu, Elektroprivredi i sličnim kompanijama. Jednostavno bi se brinuli o sebi i razmišljali gdje ove godine na GO i da li za ovaj vikend trknuti do Čateža na sjever ili do Tare na jug.
Da ne bi bilo nedoumica, ne radim niti u jednoj kompaniji sa promilom državnog vlasništva.
- Altsa
#186 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
cuj previsoka plata a samo se za rezije daje haman 500 KM. da su cijene nize moglo bi se govoriti od visokim platama a ovako jok.Thorgerson wrote:Pa kakva tu ima misterija za rijesiti?U_kost wrote:Mene zanima često spominjani koncept "previsoke" plate (generalno), pa ako neko može da me riješi te misterije.
Hvala
- Thorgerson
#187 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Halo, gdje zivis? Naravno da bi normalno bilo da je prosjecna plata 1600, ali nije.U_kost wrote:A zašto ne posmatrati malo drugačije?
Na primjer, u najboljem slučaju, ukoliko je dvoje zaposleno u četveročlanoj porodici i primaju redovno prosječne plate, zar im je dovoljno 1.600KM za zadovoljavanje svih i primarnih (jelo, piće, hemija, komunalije, škola, vrtić itd.) i sekundarnih (automobil gorivo i održavanje, koja krpica za sebe i djecu, izlet, GO) životnih potreba?
U BiH koncept visokih plata NE POSTOJI, postoji samo izrabljivački koncept poslodavaca, nikakvih prava zaposlenika i (ukoliko je uopšte dobiju) vrlo niskih plata za poslove koji obavljaju.
Da su plate koncipirane na fer odnosu poslodavac-zaposlenik (kao što nisu) i redovnije (kao što nisu), mi se ne bi brinuli o bjeloj kugi koja je produkt generalne neimaštine i defetističkog odnosa običnog puka prema svemu što nas okružuje. Ne bi ni mrzili ljude koji rade u BH Telecomu, Elektroprivredi i sličnim kompanijama. Jednostavno bi se brinuli o sebi i razmišljali gdje ove godine na GO i da li za ovaj vikend trknuti do Čateža na sjever ili do Tare na jug.
Da ne bi bilo nedoumica, ne radim niti u jednoj kompaniji sa promilom državnog vlasništva.
Govorimo o cinjenicama, a cinjenica je da je prosjecna plata 800.
Ako neko ima duplo vecu platu od toga, to je onda previsoka plata za nase okvire. Naravno da je za normalan zivot i to jadno. Ali sta je tek sa onima koji prezivljavaju i sa manje.
- U_kost
#188 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
E hajde sada pročitaj sve ispočetka, pa ponovo napiši komentar.Thorgerson wrote:Halo, gdje zivis? Naravno da bi normalno bilo da je prosjecna plata 1600, ali nije.U_kost wrote:A zašto ne posmatrati malo drugačije?
Govorimo o cinjenicama, a cinjenica je da je prosjecna plata 800.
Ako neko ima duplo vecu platu od toga, to je onda previsoka plata za nase okvire. Naravno da je za normalan zivot i to jadno. Ali sta je tek sa onima koji prezivljavaju i sa manje.
Ako šta nije shvaćeno, slobodno pitaj.
-
Drinski
#189 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
nisu oni za to sposobni, on samo vidi da neko ima platu od "čak hiljadu maraka".U_kost wrote: A zašto ne posmatrati malo drugačije?...
- AntiKrist
#190 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Bosnia dream jobs ....
-
sabanss
#191 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Vise govori o stanju drzave nego o tim firmama... Toliko smo sjebani da nam je postalo nenormalno da neko ima platu od koje moze otici na more deset dana i voziti golfa da ne razmislja mora li ga registrovati na rate.AntiKrist wrote:Bosnia dream jobs ....
Nama ni 100 godina blagostanja nece pomoci da se vratimo u normalu
- sprej
#192 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Znači došli smo do toga da je plaća od 300-400 KM normala u ovoj državi, a neko ko ima 2000 KM je direktor svemira
Šta je problem ako osoba sa diplomom ima tolika primanja ??? Pa valjda u toj firmi ima i stručnjaka sa ETF-a.
Znači i ovo malo pametnih što imamo trebamo ih otjerat, jer kako jedan dr.ili ing. smije imati tolika primanja,
dok jedan poslanik u parlamentu može imati 4000+ KM.
Dobar spin.
Šta je problem ako osoba sa diplomom ima tolika primanja ??? Pa valjda u toj firmi ima i stručnjaka sa ETF-a.
Znači i ovo malo pametnih što imamo trebamo ih otjerat, jer kako jedan dr.ili ing. smije imati tolika primanja,
Dobar spin.
-
Drinski
#193 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Vec se odavno pokusava prikazati da je normalno da se radi za 300 KM.sprej wrote:Znači došli smo do toga da je plaća od 300-400 KM normala u ovoj državi, a neko ko ima 2000 KM je direktor svemira![]()
Dobar spin.
- supercali
#194 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Nije problem plata inzinjera nego kojekakvih sekretarica savjetnika domara portira i sl
Takodje problem je jer je to drzavna firma koja mora biti i pratiti "kretanje" drzave
Ne mozes ti imati kao komplet firma primanja najniza 1500 a drzava haman pred bankrotom
Da je privatna ne bi bilo nikakvih problema
Jos veci problem je kad u raznoraznim drzavnim federalnim kantonalnim i ostalim ministarstvima agencijama i sl imaju isto tako velike plate uz prekobrojane zaposlenike
U tome je poenta a ne pojedinacna plata inzinjera i sl
Takodje problem je jer je to drzavna firma koja mora biti i pratiti "kretanje" drzave
Ne mozes ti imati kao komplet firma primanja najniza 1500 a drzava haman pred bankrotom
Jos veci problem je kad u raznoraznim drzavnim federalnim kantonalnim i ostalim ministarstvima agencijama i sl imaju isto tako velike plate uz prekobrojane zaposlenike
-
Drinski
#195 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
nije drzava pred bankrotom, da je pred bankrotom drzava bi naplatila silne neplaćena javne prihode i uvela ostre sankcije za neplatise.
- supercali
#196 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Aha nije pred bankrotom al je u kurcu
Isto sranje samo se drugacije zove
Ps. To ne radi jer time kupuje socijalni mir
Isto sranje samo se drugacije zove
Ps. To ne radi jer time kupuje socijalni mir
- mirsek
#197 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Upravo ovo. Ne moze portir, domar, vozac, NKV radnik imati 1500 KM platu dok tu platu u privatnom sektoru imaju ljudi sa VSS sa ostvarenim punim stazom i to samo oni koji se nalaze u jacim firmama u drzavi tipa banke itd.supercali wrote:Nije problem plata inzinjera nego kojekakvih sekretarica savjetnika domara portira i sl
Niko ne moze sporiti platu inzenjeru od 1500+ KM .
- mirsek
#198 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Pa gdje ide lova iz UIO ??Drinski wrote:nije drzava pred bankrotom, da je pred bankrotom drzava bi naplatila silne neplaćena javne prihode i uvela ostre sankcije za neplatise.
Kako se to rasporedjuje ??
-
Nokija
#199 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
[/quote][/quote][quote="BarbaDue"]Ko je govorio o inžinjerima? Govorio sam o dispečeru koji ima a možda i nema IV stepen škole.
A ti @neki stvarni smaraš tim filozofskim frazama. Misliš da je neko glup ili lud!?
Cuj dispecer u EP nema ni srednju skolu!!!
Dispecer u EP mora biti inzinjer i to vrstan!!!
Tema je vanserijska.
-
sabanss
#200 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
I meni zanimljivo... Das hidroelektranu na upravljanje nekom ko nema ni srednju skoluNokija wrote: Cuj dispecer u EP nema ni srednju skolu!!!
Dispecer u EP mora biti inzinjer i to vrstan!!!
Tema je vanserijska.