Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bilic

#176 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by bilic »

smijesni_ste wrote:Mene zanima plata portira ovdje, otprilike barem, ako nije mrsko nekom napisati ko je upoznat :D
Nema portira . Imaju zaposleni iz Sekuritas... Nesto tako
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#177 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by mali_milojica »

Znam da dosta radnika u EP radi kao iznamljena radna snaga iz jedne firme. EP ih kao iznajmljuje za pojedine poslove. Konobari,vozaci,cistacice,mozda i portiri itd. Pranje para. Rastaljivanje na racun EP
neki

#178 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by neki »

studiorum_tuzlaensis wrote:
Otvorit tržište maksimalno, uvesti nezavisne operatore, brokere i distributere i olakšati im što je više moguće. razvezati lokalnu petlju u distribuciji..
To je već urađeno...sad da bi ti nezavisni bili konkurentni valja podići cijenu struje za bar 50%, krenulo je ali polako...slično je urađeno i u sektoru telefonije prije 10ak godina..
Dr Kova

#179 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Dr Kova »

.
studiorum_tuzlaensis

#180 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by studiorum_tuzlaensis »

neki wrote:
Otvorit tržište maksimalno, uvesti nezavisne operatore, brokere i distributere i olakšati im što je više moguće. razvezati lokalnu petlju u distribuciji..
To je već urađeno...sad da bi ti nezavisni bili konkurentni valja podići cijenu struje za bar 50%, krenulo je ali polako...slično je urađeno i u sektoru telefonije prije 10ak godina..
nije baš urađeno sve to, urađen je prvi korak, do potpune liberalizacije ćemo se načekat. Još uvijek si prisiljen da kupujes od HZHB, EPRS i EPBiH, jer oni posjeduju sve veće proizvodne kapacitete. Moj fokus je uglavnom na industrijskim potrošačima i ove koji struju kupuju na srednjenaponskom nivou 10-110 kV, domaćinstva su još uvijek zanemariva kategorija, ali neće biti kasnije.

Prenos je tu da uzima naknadu svima (i EPima i distributerima i svim ostalim u lancu) za korištenje prenosne mreže.
U_kost

#181 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by U_kost »

Mene zanima često spominjani koncept "previsoke" plate (generalno), pa ako neko može da me riješi te misterije.

Hvala
sabanss

#182 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by sabanss »

U_kost wrote:Mene zanima često spominjani koncept "previsoke" plate (generalno), pa ako neko može da me riješi te misterije.

Hvala

Sve preko 350 KM :D
Thorgerson

#183 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Thorgerson »

U_kost wrote:Mene zanima često spominjani koncept "previsoke" plate (generalno), pa ako neko može da me riješi te misterije.

Hvala
Pa kakva tu ima misterija za rijesiti?

Ako je prosjecna plata 800 KM, a ja poznajem npr obicnu radnicu koja radi sa strankama koja prima gotovo duplo.
Eto. To ti je previsoka plata. Kad si u drzavnoj firmi (pre)placen za posao za koji bi u privatnoj firmi dobijao pola od toga.
dječak sa šibicama

#184 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by dječak sa šibicama »

neki wrote:
Jest vala, evo od kako sam presao na Telemach telefoniju, dok sam ranije patrijotskom Telekomu placao i po 50 km mjesecno a da tri puta ne dignem slusalicu, sada telefoniram skoro pa besplatno... unistise nas cijenama, mamicu im konkurentsku.
U_kost

#185 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by U_kost »

Thorgerson wrote:

Hvala

Ako je prosjecna plata 800 KM, a ja poznajem npr obicnu radnicu koja radi sa strankama koja prima gotovo duplo.
Eto. To ti je previsoka plata. Kad si u drzavnoj firmi (pre)placen za posao za koji bi u privatnoj firmi dobijao pola od toga.
A zašto ne posmatrati malo drugačije?
Na primjer, u najboljem slučaju, ukoliko je dvoje zaposleno u četveročlanoj porodici i primaju redovno prosječne plate, zar im je dovoljno 1.600KM za zadovoljavanje svih i primarnih (jelo, piće, hemija, komunalije, škola, vrtić itd.) i sekundarnih (automobil gorivo i održavanje, koja krpica za sebe i djecu, izlet, GO) životnih potreba?

U BiH koncept visokih plata NE POSTOJI, postoji samo izrabljivački koncept poslodavaca, nikakvih prava zaposlenika i (ukoliko je uopšte dobiju) vrlo niskih plata za poslove koji obavljaju.

Da su plate koncipirane na fer odnosu poslodavac-zaposlenik (kao što nisu) i redovnije (kao što nisu), mi se ne bi brinuli o bjeloj kugi koja je produkt generalne neimaštine i defetističkog odnosa običnog puka prema svemu što nas okružuje. Ne bi ni mrzili ljude koji rade u BH Telecomu, Elektroprivredi i sličnim kompanijama. Jednostavno bi se brinuli o sebi i razmišljali gdje ove godine na GO i da li za ovaj vikend trknuti do Čateža na sjever ili do Tare na jug.

Da ne bi bilo nedoumica, ne radim niti u jednoj kompaniji sa promilom državnog vlasništva.
Altsa

#186 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Altsa »

Thorgerson wrote:

Hvala

cuj previsoka plata a samo se za rezije daje haman 500 KM. da su cijene nize moglo bi se govoriti od visokim platama a ovako jok.
Thorgerson

#187 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Thorgerson »

U_kost wrote:A zašto ne posmatrati malo drugačije?
Na primjer, u najboljem slučaju, ukoliko je dvoje zaposleno u četveročlanoj porodici i primaju redovno prosječne plate, zar im je dovoljno 1.600KM za zadovoljavanje svih i primarnih (jelo, piće, hemija, komunalije, škola, vrtić itd.) i sekundarnih (automobil gorivo i održavanje, koja krpica za sebe i djecu, izlet, GO) životnih potreba?

U BiH koncept visokih plata NE POSTOJI, postoji samo izrabljivački koncept poslodavaca, nikakvih prava zaposlenika i (ukoliko je uopšte dobiju) vrlo niskih plata za poslove koji obavljaju.

Da su plate koncipirane na fer odnosu poslodavac-zaposlenik (kao što nisu) i redovnije (kao što nisu), mi se ne bi brinuli o bjeloj kugi koja je produkt generalne neimaštine i defetističkog odnosa običnog puka prema svemu što nas okružuje. Ne bi ni mrzili ljude koji rade u BH Telecomu, Elektroprivredi i sličnim kompanijama. Jednostavno bi se brinuli o sebi i razmišljali gdje ove godine na GO i da li za ovaj vikend trknuti do Čateža na sjever ili do Tare na jug.

Da ne bi bilo nedoumica, ne radim niti u jednoj kompaniji sa promilom državnog vlasništva.
Halo, gdje zivis? Naravno da bi normalno bilo da je prosjecna plata 1600, ali nije.

Govorimo o cinjenicama, a cinjenica je da je prosjecna plata 800.

Ako neko ima duplo vecu platu od toga, to je onda previsoka plata za nase okvire. Naravno da je za normalan zivot i to jadno. Ali sta je tek sa onima koji prezivljavaju i sa manje.
U_kost

#188 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by U_kost »

Thorgerson wrote:
U_kost wrote:A zašto ne posmatrati malo drugačije?

Halo, gdje zivis? Naravno da bi normalno bilo da je prosjecna plata 1600, ali nije.

Govorimo o cinjenicama, a cinjenica je da je prosjecna plata 800.

Ako neko ima duplo vecu platu od toga, to je onda previsoka plata za nase okvire. Naravno da je za normalan zivot i to jadno. Ali sta je tek sa onima koji prezivljavaju i sa manje.
E hajde sada pročitaj sve ispočetka, pa ponovo napiši komentar.

Ako šta nije shvaćeno, slobodno pitaj.
Drinski

#189 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Drinski »

U_kost wrote: A zašto ne posmatrati malo drugačije?...
nisu oni za to sposobni, on samo vidi da neko ima platu od "čak hiljadu maraka".
AntiKrist

#190 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by AntiKrist »

Bosnia dream jobs ....
sabanss

#191 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by sabanss »

AntiKrist wrote:Bosnia dream jobs ....
Vise govori o stanju drzave nego o tim firmama... Toliko smo sjebani da nam je postalo nenormalno da neko ima platu od koje moze otici na more deset dana i voziti golfa da ne razmislja mora li ga registrovati na rate.

Nama ni 100 godina blagostanja nece pomoci da se vratimo u normalu :(
sprej

#192 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by sprej »

Znači došli smo do toga da je plaća od 300-400 KM normala u ovoj državi, a neko ko ima 2000 KM je direktor svemira :-)
Šta je problem ako osoba sa diplomom ima tolika primanja ??? Pa valjda u toj firmi ima i stručnjaka sa ETF-a.
Znači i ovo malo pametnih što imamo trebamo ih otjerat, jer kako jedan dr.ili ing. smije imati tolika primanja,
dok jedan poslanik u parlamentu može imati 4000+ KM.
Dobar spin.
Drinski

#193 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Drinski »

sprej wrote:Znači došli smo do toga da je plaća od 300-400 KM normala u ovoj državi, a neko ko ima 2000 KM je direktor svemira :-)
Šta je problem ako osoba sa diplomom ima tolika primanja ??? Pa valjda u toj firmi ima i stručnjaka sa ETF-a.
Znači i ovo malo pametnih što imamo trebamo ih otjerat, jer kako jedan dr.ili ing. smije imati tolika primanja,
dok jedan poslanik u parlamentu može imati 4000+ KM.
Dobar spin.
Vec se odavno pokusava prikazati da je normalno da se radi za 300 KM.
supercali

#194 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by supercali »

Nije problem plata inzinjera nego kojekakvih sekretarica savjetnika domara portira i sl
Takodje problem je jer je to drzavna firma koja mora biti i pratiti "kretanje" drzave
Ne mozes ti imati kao komplet firma primanja najniza 1500 a drzava haman pred bankrotom
Da je privatna ne bi bilo nikakvih problema
Jos veci problem je kad u raznoraznim drzavnim federalnim kantonalnim i ostalim ministarstvima agencijama i sl imaju isto tako velike plate uz prekobrojane zaposlenike
U tome je poenta a ne pojedinacna plata inzinjera i sl
Drinski

#195 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Drinski »

nije drzava pred bankrotom, da je pred bankrotom drzava bi naplatila silne neplaćena javne prihode i uvela ostre sankcije za neplatise.
supercali

#196 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by supercali »

Aha nije pred bankrotom al je u kurcu
Isto sranje samo se drugacije zove

Ps. To ne radi jer time kupuje socijalni mir
mirsek

#197 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by mirsek »

supercali wrote:Nije problem plata inzinjera nego kojekakvih sekretarica savjetnika domara portira i sl
Takodje problem je jer je to drzavna firma koja mora biti i pratiti "kretanje" drzave
Ne mozes ti imati kao komplet firma primanja najniza 1500 a drzava haman pred bankrotom
Da je privatna ne bi bilo nikakvih problema
Jos veci problem je kad u raznoraznim drzavnim federalnim kantonalnim i ostalim ministarstvima agencijama i sl imaju isto tako velike plate uz prekobrojane zaposlenike
U tome je poenta a ne pojedinacna plata inzinjera i sl
Upravo ovo. Ne moze portir, domar, vozac, NKV radnik imati 1500 KM platu dok tu platu u privatnom sektoru imaju ljudi sa VSS sa ostvarenim punim stazom i to samo oni koji se nalaze u jacim firmama u drzavi tipa banke itd.
Niko ne moze sporiti platu inzenjeru od 1500+ KM .
mirsek

#198 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by mirsek »

Drinski wrote:nije drzava pred bankrotom, da je pred bankrotom drzava bi naplatila silne neplaćena javne prihode i uvela ostre sankcije za neplatise.
Pa gdje ide lova iz UIO ??
Kako se to rasporedjuje ??
Nokija

#199 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Nokija »

[quote="BarbaDue"]Ko je govorio o inžinjerima? Govorio sam o dispečeru koji ima a možda i nema IV stepen škole.

A ti @neki stvarni smaraš tim filozofskim frazama. Misliš da je neko glup ili lud!?
[/quote][/quote]

Cuj dispecer u EP nema ni srednju skolu!!!
Dispecer u EP mora biti inzinjer i to vrstan!!!
Tema je vanserijska.

:run:
sabanss

#200 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by sabanss »

Nokija wrote: Cuj dispecer u EP nema ni srednju skolu!!!
Dispecer u EP mora biti inzinjer i to vrstan!!!
Tema je vanserijska.

:run:
I meni zanimljivo... Das hidroelektranu na upravljanje nekom ko nema ni srednju skolu :shock:
Post Reply