Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
- ho oponopono
#176 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
...kontam ljudi su malo vece hijene i prokletinje, ali nisu toliko beskicmenjaci, ko fol, pa znaju reci i " taman", jebote... 
- Edin H.
#177 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Nasi politicari teze drustvu "od svakoga prema njegovim sposobnostima, svakome prema njegovim potrebama". 
- JohnnyS
#178 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Auto (bar jedan, poželjno i za muža i za ženu), djeca da idu u glazbenu školu i/ili da treniraju neki sport, tjedan skijanja i desetak dana mora godišnje, otići jedan-dva puta mjesečno s obitelji u restoran, odlazak u kino, koncerti... 3-3500 mjesečno. Ništa od navedenog nije luksuz, to je ono što podrazumijeva dobar život.
- ho oponopono
#179 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
...jebemga gdje ja zivim pobogu...ma nema sve sjaj i bjestilo, ne znam odakle izvukose one emisije Heroji i Ispuni mi zelju...da, toga nema kod nas sve sami stajlis Kardasian i pedigre Hilton...moram promijeniti opticara...i kakva pinki pomagala za vid nabaciti, da ne vidim ovu bijedu, brojeve racuna... i medikamente da otupim...
-
Niemand
#180 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
A balet nista, ha?JohnnyS wrote:Auto (bar jedan, poželjno i za muža i za ženu), djeca da idu u glazbenu školu i/ili da treniraju neki sport, tjedan skijanja i desetak dana mora godišnje, otići jedan-dva puta mjesečno s obitelji u restoran, odlazak u kino, koncerti... 3-3500 mjesečno. Ništa od navedenog nije luksuz, to je ono što podrazumijeva dobar život.
-
Sunny-7
#181 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
To je normalan, prosjecan zivot, otprilike. Samo sto je nas narod haman toliko otupio pa ovo izgleda kao utopija, nesto nemoguce, nerealno.JohnnyS wrote:Auto (bar jedan, poželjno i za muža i za ženu), djeca da idu u glazbenu školu i/ili da treniraju neki sport, tjedan skijanja i desetak dana mora godišnje, otići jedan-dva puta mjesečno s obitelji u restoran, odlazak u kino, koncerti... 3-3500 mjesečno. Ništa od navedenog nije luksuz, to je ono što podrazumijeva dobar život.
-
kazo
#183 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
E cuj 3-3,5 hiljade minimum. Nekom je i 5 malo. Ovdje sa 2 hiljade mozes kraljevski da zivis. Npr u mojoj porodici mama ostala bez posla i sa ocevom platom smo na nuli (800 KM ), poplacas sve,jedes,gorivo i sestri u skolu, nema ustede. Dok smo sa maminom uspjeli ustedjeti malo za odmor i zimnicu ( drva i ugalj ). Dok sam i ja radio bilo je super, jer smo poceli opremati sve.
- Thorgerson
#184 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Mislis na zapadu dijele lovu tek tako?prog321 wrote:Mozes raditi na zapadu 30 godina. Svaki dan. I vjerovatno ces umrijeti prije 60e. Jer i oni gule kao robovlasnici.
Ili mozes dobiti socijalu i uzivati 30 godina laganine. Radis nesto sa strane. I imat ces sigurno vise od onoga sto skapava na poslu svaki dan. Ne znam, matematika je jednostavna.
Samo se moras roditi posebnog kova. Ja ne bih mogao. Nekako me sram. Ja bih radije pljackao banku nego primio sadaku
Naravno, ti mozes na socijalu, mozes izbjegavati da radis. Ali ne mozes izbjeci biro, nekakve kurseve, gluposti. Na to moras ici, ako te pozovu - a bogami te pozovu.
Haver u Danskoj je tako 4-5 godina se jebavao, istina nije mogao ni naci neki bas super posao, ali vjeruj mi nije to neka sreca. Kazem ti imas socijalu, lova tebi lijeze, fina lova taman da mozes da zivis, odes na more, itd - dakle nesto slicno ljudima koji kod nas imaju prosjecnu platu. Ali opet zovnu te sa biroa ponude ti posao, ti ga moras prihvatiti ako te izaberu. Ako ne prihvatis, najebo si. Ako prihvatis, pa das otkaz, opet si najebo. Kazne te jbg nema socijale 3-4 mjeseca itd. Il eto furas da si bas los na intervju, ok, zabiljeze pa te onda iduc put zovnu na jos gori posao jer jbg ocito si tup. I on je skontao, pa bolje da ja sebi nadjem posao barem cu fino izabrati, nego da me ovi sa biroa uvaljuju...
Nisu oni toliko glupi koliko se misli.
Naravno, oni kad dodju ovdje to ti niko ne prica...sve med i mlijeko, socijala kapa, oni leze i tako to. Ali nije bas tako...
- JThomas
#185 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
tamo stvarno jebavaju raju, biro im zaista traži posao...

- cLo
-
krater
#187 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
ho oponopono wrote:...jebemga gdje ja zivim pobogu...ma nema sve sjaj i bjestilo, ne znam odakle izvukose one emisije Heroji i Ispuni mi zelju...da, toga nema kod nas sve sami stajlis Kardasian i pedigre Hilton...moram promijeniti opticara...i kakva pinki pomagala za vid nabaciti, da ne vidim ovu bijedu, brojeve racuna... i medikamente da otupim...
-
prog321
#188 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Kako ce mu nuditi posao ako je proglasen mentalno bolestan ?Thorgerson wrote:Mislis na zapadu dijele lovu tek tako?prog321 wrote:Mozes raditi na zapadu 30 godina. Svaki dan. I vjerovatno ces umrijeti prije 60e. Jer i oni gule kao robovlasnici.
Ili mozes dobiti socijalu i uzivati 30 godina laganine. Radis nesto sa strane. I imat ces sigurno vise od onoga sto skapava na poslu svaki dan. Ne znam, matematika je jednostavna.
Samo se moras roditi posebnog kova. Ja ne bih mogao. Nekako me sram. Ja bih radije pljackao banku nego primio sadaku
Naravno, ti mozes na socijalu, mozes izbjegavati da radis. Ali ne mozes izbjeci biro, nekakve kurseve, gluposti. Na to moras ici, ako te pozovu - a bogami te pozovu.
Haver u Danskoj je tako 4-5 godina se jebavao, istina nije mogao ni naci neki bas super posao, ali vjeruj mi nije to neka sreca. Kazem ti imas socijalu, lova tebi lijeze, fina lova taman da mozes da zivis, odes na more, itd - dakle nesto slicno ljudima koji kod nas imaju prosjecnu platu. Ali opet zovnu te sa biroa ponude ti posao, ti ga moras prihvatiti ako te izaberu. Ako ne prihvatis, najebo si. Ako prihvatis, pa das otkaz, opet si najebo. Kazne te jbg nema socijale 3-4 mjeseca itd. Il eto furas da si bas los na intervju, ok, zabiljeze pa te onda iduc put zovnu na jos gori posao jer jbg ocito si tup. I on je skontao, pa bolje da ja sebi nadjem posao barem cu fino izabrati, nego da me ovi sa biroa uvaljuju...![]()
Nisu oni toliko glupi koliko se misli.
Naravno, oni kad dodju ovdje to ti niko ne prica...sve med i mlijeko, socijala kapa, oni leze i tako to. Ali nije bas tako...
Ovaj Albos se preselio u Austriju. Gdje mu salju socijalu iz Svedske. I voza kamionce kod jarana. Svakih par sedmica je u BiH.
Najveca fora je da mu i sin isto radi.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#189 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ih, ti kupovao na Marin Dvoru 5000 KM/m2direktni wrote:Postavlja se pitanje, šta je to dobar život. To je subjektivan osjećaj svakog pojedinca, te onima kojima je dobar život sa miljom, to nekima nije ni sa deset milja. Znači subjektivan osjećaj
Osnovne životne namirnice su u BiH približno istih cijena kao i u zemljama zapada, a tamo je PROSJEČNA plata 2, 5 milja eura. Ljudi sa tom platom na zapadu žive prosječno, a ne dobro, jer možda ne mogu otići na Havaje, Karibe i šta ti ja znam nego dolaze na naše more i planine i ovdje hadžijaju.
Sanjao sam da sam dobio na TV bingu 1 milion KM. prvo sam napravio kuću sestri, tetki, djeci, svoju renovirao i napravio vikendice na moru i planini. Kupio komad zemlje. Ostavio određenu svotu za školovanje djece i onda se probudio sav u znoju. Nestalo mi para i uhvatila me panika
-
Sunny-7
#190 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Sa tom prosjecnom platom mogu ti ljudi ici na Havaje, Karibe ali uglavnom biraju odmor u domovini.direktni wrote:Postavlja se pitanje, šta je to dobar život. To je subjektivan osjećaj svakog pojedinca, te onima kojima je dobar život sa miljom, to nekima nije ni sa deset milja. Znači subjektivan osjećaj
Osnovne životne namirnice su u BiH približno istih cijena kao i u zemljama zapada, a tamo je PROSJEČNA plata 2, 5 milja eura. Ljudi sa tom platom na zapadu žive prosječno, a ne dobro, jer možda ne mogu otići na Havaje, Karibe i šta ti ja znam nego dolaze na naše more i planine i ovdje hadžijaju.
Sanjao sam da sam dobio na TV bingu 1 milion KM. prvo sam napravio kuću sestri, tetki, djeci, svoju renovirao i napravio vikendice na moru i planini. Kupio komad zemlje. Ostavio određenu svotu za školovanje djece i onda se probudio sav u znoju. Nestalo mi para i uhvatila me panika
Mozda cak mogu i oboje, ali ko radi nema dovoljno godisnjeg pa izabere jedno.
-
baxus
#191 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Drug mi ovdje u Sarajevu zivio, rentao stan, studirao pa poslije rintao ko crnac...zaradjivao 1600 nekad i vise.
sta je mogao s 1600, nije on imao vremena da kuha sebi, rezije, hrana, renta...nesto sitno ustekao
Otisao u Ameriku, sad rinta jos vise, al makar zna za sta radi jer ima dobro placen posao, ustekat ce za 10 godina da vamo kad bi se vratio ne bi morao nista radit.
Hocu da kazem da je glupo zivot provesti radeci za platu od 2000 KM, 1000, 2500 svejeddno. Treba ici tamo gdje se bolje placa, pa makar na kraj svijeta. Radit se mora, a ako se radi treba radit za prave pare.
Ovdje vecinom pisu ova mamina i tatina djecica, sto im roditelji ostave stancic, sto bi para bez truda. Platica, ratica, stancic, more, prvi maj...jebo takav zivot.
sta je mogao s 1600, nije on imao vremena da kuha sebi, rezije, hrana, renta...nesto sitno ustekao
Otisao u Ameriku, sad rinta jos vise, al makar zna za sta radi jer ima dobro placen posao, ustekat ce za 10 godina da vamo kad bi se vratio ne bi morao nista radit.
Hocu da kazem da je glupo zivot provesti radeci za platu od 2000 KM, 1000, 2500 svejeddno. Treba ici tamo gdje se bolje placa, pa makar na kraj svijeta. Radit se mora, a ako se radi treba radit za prave pare.
Ovdje vecinom pisu ova mamina i tatina djecica, sto im roditelji ostave stancic, sto bi para bez truda. Platica, ratica, stancic, more, prvi maj...jebo takav zivot.
-
zrakomlat
#192 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
A što da ne? Znam čovjeka čija kćerkica ide na balet. Ona želi, njima se sviđa također, mogu joj priuštiti.Niemand wrote:A balet nista, ha?JohnnyS wrote:Auto (bar jedan, poželjno i za muža i za ženu), djeca da idu u glazbenu školu i/ili da treniraju neki sport, tjedan skijanja i desetak dana mora godišnje, otići jedan-dva puta mjesečno s obitelji u restoran, odlazak u kino, koncerti... 3-3500 mjesečno. Ništa od navedenog nije luksuz, to je ono što podrazumijeva dobar život.
Ne kontam što se neki čude postovima forumaša i njihovih "utopijskim" idejama potrebnih za dobar život. Tema nije koliko je potrebno za život, preživljavanje i razvlačenje plate od prvog do prvog, ili kojeg već datuma, nego za DOBAR život.
Doduše, 10 ljudi će dati različite definicije dobrog života, u zavisnosti u kakvoj su finansijskoj situaciji, ali dobar život u svakom slučaju ne predstavlja mogućnost podmirenja svih životnih troškova i pozitivna nula na kraju mjeseca, čak iako je i to nedostižno za mnoge ljude, nažalost.
- supercali
#193 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
ovo sto je dzoni napisao je sasvim realno za dobar zivot da se ni jednog trenutka ne zapitas imam li para za to sto zelim da kupim ili platim uslugu
-
Drinski
#194 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Svaka ti dala.baxus wrote:Drug mi ovdje u Sarajevu zivio, rentao stan, studirao pa poslije rintao ko crnac...zaradjivao 1600 nekad i vise.
- Suelureac
#195 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
E ovo je naša tuga. Tuga Bosne i Hercegovine. Čovjek napisao prosječan dobar život jednog Europljanina, a ovaj ga ispod ismijava. Ne iz zlobe, nego što ljudi u BiH ne znaju za bolje. JohnnyS napisao sasvim nromalne stvari, ali koji smo mi siromasi u BiH ovom Niemandu se to učinio ko glamruzan život pa ga malo prca s ovim baletomNiemand wrote:A balet nista, ha?JohnnyS wrote:Auto (bar jedan, poželjno i za muža i za ženu), djeca da idu u glazbenu školu i/ili da treniraju neki sport, tjedan skijanja i desetak dana mora godišnje, otići jedan-dva puta mjesečno s obitelji u restoran, odlazak u kino, koncerti... 3-3500 mjesečno. Ništa od navedenog nije luksuz, to je ono što podrazumijeva dobar život.
-
prog321
#196 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Kojeg Evropljanina? 
- JThomas
#197 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
opisano, na evropskom kontinentu i u 2015. godini, zaista ne bi trebalo biti luksuz. to je lijep, regularan, udoban život. drugo je na afričkom i azijskom.
-
kosava
#198 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Tebi Sejdo 800 km i to da ti ostane, buduci ce da te izdrzava a zivite kod njegove mame znaci stan i hrana djaba.
-
kosava
#199 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
800km djaba ti stan i hrana kod buduce svekrve.sadie_forever wrote:da se ne mucis,da mozes prilicno cesto izaci negdje ,da ne gledas na neke mizerne stvari dal imas "para" za tomk ultra wrote:Definiši lijep život
-
prog321
#200 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Onda niste makli dalje od BiH granice.JThomas wrote:opisano, na evropskom kontinentu i u 2015. godini, zaista ne bi trebalo biti luksuz. to je lijep, regularan, udoban život. drugo je na afričkom i azijskom.
Nema ni prosjecan Nijemac ljetovanje i zimovanje u jednoj godini.