Drvosjeca iz Dejcica wrote:int21 wrote:
Ne kaki i ti sad previse. Kad stranac dodje u Sarajevo i gleda TV, skontao bi da je samo Sarajevo bilo u ratu. Samo je Sarajevo bilo u okruzenju. Nista Krajina, nista Tuzla, nista drugi dijelovi......
Odoh u off....sorry
Ti si meni legenda. Naravno kada Stranac dođe u Saraejvo, Tuzlu, Zenicu, Mostar ili bilo koji drugi grad da će 99,0% stvari gledati i slušati vezano za taj grad koji je posjetio. Nije valjda da će 80% vremena posvetiti Tuzli a došao u Sarajevo ili obratno.

Upravo sam mislio napisati kako se prvi put slazem sa tobom i da si pametniji forumas nego sto sam mislio.....ali povlacim sve....
Ono sto sam htio reci sa tim je da zvanicno Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine, smatra da granice te iste BiH zavrsavaju na Trgu BiH.
Ali tema nije o zvanicnom Sarajevu. Nije ni o drvosjecama ni interruptima.
Zalosno je da se sve ispolitizira, lokalizira, posere, napravi predstava i sve ostali....ali sustina se zaboravi. Kapija je jedna od najvecih tragedija BiH. Ali isto tako je i Srebrenica....i sva ostala mjesta u BiH gdje su ljudi ubijeni. Isto tako je tragedija AP ZB ako neko zna sta znaci. U sred rata domaci izdajnici. Ali da li zbog takvih tragedija trebamo svi da prestanemo sa zivotom? Treba da se odreknemo svega? NE. Takve tragedije treba da nas nauce, da nas ucine jecim, pametnijim, boljim ljudima nego sto smo bili. Nego sto jesmo.
Pogledajte po svijetu velicine tragedija koje su se desavale. Japan, 1945. ..........80000 ljudi u jednoj sekundi.................pa za tri dana jos jednom 70000 u jednoj sekundi.......pa u roku nekoliko godina jos toliko ljudi.....pogledajte Japan danas.......
I da, nije bilo bratstvo i jedinstvo problem, bili su problem ljudi koji su jedva docekali da ga razjebu. I ne samo agresor nego i oni drugi su jedva cekali. Psovali Tita i partiju i sve. Taj Tito im je sve dao i sad ne valja. Taj Tito je cetnike, ustase i vehabije drzao dalje od naroda, i nisu se raznosili po tramvajima, klali ljude i silovali. Taj Tito je kriminalce drzao u zatvorima. Mozda ne sve, ali u svakoj drzavi ima kriminalaca koji nisu u zatvoru. Taj Tito je izgradio i fabrike i stanove i bolnice i kakvu takvu industriju. I obrazovanje je dao ljudima koji se nisu znali potpisivati. Sad je olos komunisticki.
Ja vjerujem i danas u bratstvo i jedinstvo ali ljudi koji nisu zadojeni mrznjom, ne nacionalista koji cekaju brata da zakolju. I ne ljudi koji nas dijele u tabore, po skracenoj cuni, nekom virtuelnom znaku koji nam je odredio vjerski shaman. Ne kukavica koji samo laju po internetu a ne mrdnu guzicu ni za sta u stvarnom svijetu. Vjeruejem u bratstvo i jedinstvo DOBRIH ljudi.
Zrtve rata su velika, golema, nebeska tuga. Ali iskoristavati ih za svoje niske ciljeve da bi popljuvali druge, i one sto drugacije misle je JAD.