#Sweden yes

Post Reply
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#176 Re: #Sweden yes

Post by Zviz »

paladinka wrote:Zviz zasto nisi dalje preveo artikel http://politiken.dk/indland/ECE1107381/ ... t-og-kage/ , evo ovaj dio gdje si ti samo jednu recenicu stavio :Store indvandrerfamiliers appetit hos lægen og på sygehusene er årsagen til, at der ikke som i gamle dage er gratis kaffe, saftevand, kage eller frugt i landets venteværelser og til pårørende på sygebesøg.

Sådan der står i en artikel i Dansk Folkeblad, bladet for medlemmerne af Dansk Folkeparti.

Men den beskrivelse er skudt helt ved siden af, siger flere kilder fra både sundhedssektoren og de politiske kolleger på Christiansborg til nyhedsbureauet Newspaq. De er alle forundret over udfaldet mod indvandrerfamilierne.
Prevod -Velike imigrantske obitelji apetit kod doktora i bolnica je razlog zašto nije kao u stara vremena, besplatnu kavu, limunadu, kolač ili voće u čekaonicama i rodbini kod kuće posjete.

Kako piše u članku u danskom Folkeblad, časopis za članove Danske narodne stranke.

Ali opis je potpuno pogrešnoj strani, kažu više izvora iz oba zdravstvenih profesionalaca i političke kolege na novinskoj agenciji Christiansborg Newspaq. Oni su svi zapanjeni ishodom protiv imigrantske obitelji.
Napisao sam da je rijec o periodnom magazinu tj da je tamo napisano. I je nema vise voca i sl. ne zbog popasnih danaca... I stas sad? Nebi 1/4 danaca otvoreno podrzavala nacionaliste. Gotovo najjaca stranka - sigurno nisu dobili popularitet na umjetnosti u pohovanju maslacaka... Isto vazi u Svedskoj a ta stranka ce nadmasiti one njihove plave i sta onda sad ima 64 mjesta u parlamentu a do sljedecih izbora ce biti oko 100 ;-)
stakasa

#177 Re: #Sweden yes

Post by stakasa »

Zviz wrote:
paladinka wrote:Zviz zasto nisi dalje preveo artikel http://politiken.dk/indland/ECE1107381/ ... t-og-kage/ , evo ovaj dio gdje si ti samo jednu recenicu stavio :Store indvandrerfamiliers appetit hos lægen og på sygehusene er årsagen til, at der ikke som i gamle dage er gratis kaffe, saftevand, kage eller frugt i landets venteværelser og til pårørende på sygebesøg.

Sådan der står i en artikel i Dansk Folkeblad, bladet for medlemmerne af Dansk Folkeparti.

Men den beskrivelse er skudt helt ved siden af, siger flere kilder fra både sundhedssektoren og de politiske kolleger på Christiansborg til nyhedsbureauet Newspaq. De er alle forundret over udfaldet mod indvandrerfamilierne.
Prevod -Velike imigrantske obitelji apetit kod doktora i bolnica je razlog zašto nije kao u stara vremena, besplatnu kavu, limunadu, kolač ili voće u čekaonicama i rodbini kod kuće posjete.

Kako piše u članku u danskom Folkeblad, časopis za članove Danske narodne stranke.

Ali opis je potpuno pogrešnoj strani, kažu više izvora iz oba zdravstvenih profesionalaca i političke kolege na novinskoj agenciji Christiansborg Newspaq. Oni su svi zapanjeni ishodom protiv imigrantske obitelji.
Napisao sam da je rijec o periodnom magazinu tj da je tamo napisano. I je nema vise voca i sl. ne zbog popasnih danaca... I stas sad? Nebi 1/4 danaca otvoreno podrzavala nacionaliste. Gotovo najjaca stranka - sigurno nisu dobili popularitet na umjetnosti u pohovanju maslacaka... Isto vazi u Svedskoj a ta stranka ce nadmasiti one njihove plave i sta onda sad ima 64 mjesta u parlamentu a do sljedecih izbora ce biti oko 100 ;-)
Polako Nagibe, udahni
Avetinho

#178 Re: #Sweden yes

Post by Avetinho »

Zviz wrote:
Kinesko prkno wrote:Cinjenica da neko zvizove postove shvata ozbiljno je za rubrike "Vjerovali ili ne" :maca:
Nebi ti dao se ime prkno da gledas malo na sire staze. Ti mozes mnogo sta negirati ali realitet se zbog tvojih negiranja nece mjenjati. A realitet je da nacionalisti napreduju i dok mi se ovdje pisemo na Bornholmu je narodni sastanak ekstremnih desnicara odobren od drzave jer postoji pravo govora. ;-)
Desnicara (desancara :wink: ) je bilo uvijek, i uvijek ce ih biti. Nekad malo vise, nekad malo manje. Isto kao i ljevicara. Eno neko se maloprije bunio kako ima i anarhista. Na istoku stare price, na zapadu nista novo.
Maverick78

#179 Re: #Sweden yes

Post by Maverick78 »

Ommadawn wrote:Sjöbo??! Malo selo in the middle of the nowhere i ti na osnovu njega donosis zakljucke??! Prica koja vise nije aktuelna vec 15 godina gdje se sve radikalno promijenilo ukljucujuci i podatak da tamo sad zive useljenici bez problema.
LoL :lol: :thumbup:

A baš taj Sjöbo, simpatično mjesto tu u Skåne. Što kažeš useljenici tu žive i više nego normalno, uostalom kao u bilo kom drugom gradu u Švedskoj. Znam da smo jeli ekstra dobar kebab u Sjöbo :thumbup:

Btw. Mogli bi da ubacimo kakvih lijepih stvari o Švedskoj, iz Švedske, da malo damo sjaj temi :D . Ja volim fotkati kad imam vremena, a baš imam nekih solidnih fotki iz kraja u kojem sam. Dosta ih je napravljeno ovih dana, priroda je sad nevjerovatno lijepa tu u ovo doba, gradovi također, šveđanke... :zoka:
Ali opet kontam da možda i ne ide, pošto je tema na Politici...
vivaldi

#180 Re: #Sweden yes

Post by vivaldi »

@Maverick jesi to vec jezik naucio?
Maverick78

#181 Re: #Sweden yes

Post by Maverick78 »

Pa ne baš perfektno, ali poprilično da :) . Mada ja sam već ranije bio neko vrijeme u Švedskoj i tako... Nije švedski ni toliko težak, tako da sam brzo obnovio i dodatno naučio. Tu sam ja već ponovo nešto oko dvije godine, tako, a ranije sam živio skoro četiri, pa jedno vrijeme dole i sad eto opet tu.
vivaldi

#182 Re: #Sweden yes

Post by vivaldi »

nisam znao za te 4 od prije, a znam da nisi davno otisao pa me iznenadise ovi tvoji svedski linkovi ovih dana.. :thumbup:
Maverick78

#183 Re: #Sweden yes

Post by Maverick78 »

Iskren da budem da nije bilo tog ranijeg boravka, teško bi sad bilo za jezik, omatorilo se ipak... mislim za učenje jezika od nule :mrgreen:

Živio :thumbup:
suntek

#184 Re: #Sweden yes

Post by suntek »

Tema iz kuhinje SD-a, k'o po receptu one "omladine" sto ispadose da su hitlerjugend pa nabrzaka fasovase nogu da ih ne ofiraju haha :mrgreen:

Problem te zemlje nisu imigranti, nego politicari koji im sve daju na bujrum i gledaju im kroz prste. Dobiju status izbjeglice i sve zivo im se prinosi, bacaju ih u geta gdje nema švede za hljeba i onda se zale kako se nisu integrisali.
Pa covjece isao sam na sfi sa somalijcima koji zive 20 (dvadeset) godina tu i ne znaju rijeci svedskog.. Normalno rega dobiju socijalu i djeciji dohodak svaki mjesec, veca mu socijala nego moja plata.
Sto? Zato sto se pred njega nije stavio nikakav uslov, kao sto se pred mene stavio jer ja nisam on.

Svedjanima su imigranti problem jer se boje pogledati u svoje redove koji vrve od neradnika i uhljupa koji se vade na svaku mogucu bolest samo da ne bi prst pomakli. Omladina ako ne studira onda je il na socijali, il na f-kasi zbog depre za koju dobiju dijagnozu za dan.

Regularni svedjani ne mrze nikoga, ali lako budu potaknuti od kvazisvedjana (obicno 3. generacija imigranata) i onda i oni imaju isto misljenje.
Kad mi dodje azijatkinja laprdat kako ona ne moze smislit imigrante, dodje mi da je pepeljarom slozim, 'nako krkanski.

Uglavnom, u svenckoj su stranci puno manji problem nego npr. u Holandiji koja ima ober zahtjeve da bi se dobili papiri.

To sto su svedjani chkapi, to je druga prica. Da se znaju brinuti o sebi nebi ih sirijici i egipcani smjeli maltretirati. Ovako, vide mogu ebga.
Ommadawn

#185 Re: #Sweden yes

Post by Ommadawn »

@maverick: imaš podforum fotografije pa postavi. I ja volim slikati ali u zadnje vrijeme skroz slabo, druge obaveze uzimaju vrijeme...

Inače, znam i naših koji su glasali za SD a vrhunac mi je bila jedna Rumunka koja ne zna ni švedski kako treba.
Najgori su opet ti koji dobijaju socijalu 20 godina jer baš njih svi vide. Ništa se oni ne razlikuju od White Trasha koji glasa za SD jer i oni su uglavnom na bolovanju i to godinama zbog depre i sličnih bolesti a vozaju se okolo autima i prikolicama kad nisu na tim okupljanjima.
Najbolji je bio jedan koji kaže da je dva puta bio u Turskoj i da zna kako je tamo. Počnem ja njega onako ko biva naivno pitati gdje je bio, kakav aranžman kad će tip "bio u Alanyi, hotel 4 zvjezdice, all inclusive, nije se kupao u moru jer hotel ima bazen i besplatno piće". I tip zna kako je u Turskoj.
Zviz

#186 Re: #Sweden yes

Post by Zviz »

Ili ljudi u BiH zive u nekoj dystopian drustvu ili ja svaki dan sanjam odnosno zivim u solipsizmu. Dovoljno je pogledati da Norveskom i Danskom pa cak i Finskom vladaju ili hajmo blaze reci diktiraju nacionalisticke anti-imigrantske stranke tj bez njih liberala nema a u Svedskoj je samo pitanje vremena odnosno na sljedecim izborima ce tako biti.

Doce vrijeme kada ce glave arapa i sjevernih afrikanaca letiti u po Stocholma, Berlina, Pariza, Amsterdama ko fiseci i sl. Ono sto je Hitler cinio zidovima ce isto biti prema ovim pa cak i romima i ovim iz azijskih zemalja. Kad se bijela rasa "probudi".

Mozete se vi smijati ali nije da prizeljkujem vec ono ide tamo korak po korak samo brzim krocenjem.

Kad elita pocne da glasa i daje pouzdanje te tolerise mrznju onda ce i radna klasa i Europa ce biti tamo gdje je i naucila ili gdje najvise voli biti. Bijelac je bijelac i on je "stvorio svijet" - modernizovo pa cak i kad crtaju Boga nije crnac, arap ili zut vec bijel. Bijela rasa nad svima to u Europi i dan danas vazi samo sto se prica u cetri zida.
suntek

#187 Re: #Sweden yes

Post by suntek »

Zviz wrote:Ili ljudi u BiH zive u nekoj dystopian drustvu ili ja svaki dan sanjam odnosno zivim u solipsizmu. Dovoljno je pogledati da Norveskom i Danskom pa cak i Finskom vladaju ili hajmo blaze reci diktiraju nacionalisticke anti-imigrantske stranke tj bez njih liberala nema a u Svedskoj je samo pitanje vremena odnosno na sljedecim izborima ce tako biti.

Doce vrijeme kada ce glave arapa i sjevernih afrikanaca letiti u po Stocholma, Berlina, Pariza, Amsterdama ko fiseci i sl. Ono sto je Hitler cinio zidovima ce isto biti prema ovim pa cak i romima i ovim iz azijskih zemalja. Kad se bijela rasa "probudi".

Mozete se vi smijati ali nije da prizeljkujem vec ono ide tamo korak po korak samo brzim krocenjem.

Kad elita pocne da glasa i daje pouzdanje te tolerise mrznju onda ce i radna klasa i Europa ce biti tamo gdje je i naucila ili gdje najvise voli biti. Bijelac je bijelac i on je "stvorio svijet" - modernizovo pa cak i kad crtaju Boga nije crnac, arap ili zut vec bijel. Bijela rasa nad svima to u Europi i dan danas vazi samo sto se prica u cetri zida.
Buraz, nisu jevreje ubijali kad im je Hitler disao za vratom jer su im trebali. Nece ni biti nista ni sa arapima i afrikancima jer im i oni jednako trebaju.
Draze je svedjaninu pojest kebab i kebab pizzu nego skuhat sebi da jede, a o jeftinoj radnoj snazi da ne govorimo..

To su bezze price za white trash buraniju koja spava na f-kasi, za Dansku, Norvesku i Finsku se ne treba cuditi, oni su bili nacisticki kolaboratori u 2. svj. ratu i njihovo misljenje se nikada nije ni mijenjalo..
Zviz

#188 Re: #Sweden yes

Post by Zviz »

suntek wrote:
Zviz wrote:Ili ljudi u BiH zive u nekoj dystopian drustvu ili ja svaki dan sanjam odnosno zivim u solipsizmu. Dovoljno je pogledati da Norveskom i Danskom pa cak i Finskom vladaju ili hajmo blaze reci diktiraju nacionalisticke anti-imigrantske stranke tj bez njih liberala nema a u Svedskoj je samo pitanje vremena odnosno na sljedecim izborima ce tako biti.

Buraz, nisu jevreje ubijali kad im je Hitler disao za vratom jer su im trebali. Nece ni biti nista ni sa arapima i afrikancima jer im i oni jednako trebaju.
Draze je svedjaninu pojest kebab i kebab pizzu nego skuhat sebi da jede, a o jeftinoj radnoj snazi da ne govorimo..

To su bezze price za white trash buraniju koja spava na f-kasi, za Dansku, Norvesku i Finsku se ne treba cuditi, oni su bili nacisticki kolaboratori u 2. svj. ratu i njihovo misljenje se nikada nije ni mijenjalo..
Jbga da si pratio malo znao bi zasto u 2ww Svedska nije bila okupirana. Kakva radna snaga i sta. Prije cu ja dva puta u dvi sedmice dobiti na lutriji sedmicu nego arap posao u firmi. Pa jel stvarno mislis da ti kebabi i sta vec su odgovor potrebi ili vise svak se nada nekom uspjehu. Kome su konkurencija? Danska omladina iz bogatih kvartova pase u McD. Uzmi racunicu ili idi do Koldinga u DK gdje Bosanac drzi pizzariu tipa fast food pa nek ti covjek isprica. 30 kebab/pizza coskova nisu nikako odziv na potraznju jer vecina jedva proda 15 pizza na dan! Nego imas kvazi povlastica na placanje poreza pa svak pokusaje ali vecina i to gola vecina i pokraj nema za kifle.

Koliko stranaca u Svedskoj visi po socijalama i zivi u ghetto kvartovima? A koliko svedjana. Znaci procentualnu unutar iste grupe.

Moze se pisati i pricati sta god ali Svedska po pitanju ksenofobije i nacionalizma kasni. Nista vise.
suntek

#189 Re: #Sweden yes

Post by suntek »

Zviz wrote:
suntek wrote:

Jbga da si pratio malo znao bi zasto u 2ww Svedska nije bila okupirana. Kakva radna snaga i sta. Prije cu ja dva puta u dvi sedmice dobiti na lutriji sedmicu nego arap posao u firmi. Pa jel stvarno mislis da ti kebabi i sta vec su odgovor potrebi ili vise svak se nada nekom uspjehu. Kome su konkurencija? Danska omladina iz bogatih kvartova pase u McD. Uzmi racunicu ili idi do Koldinga u DK gdje Bosanac drzi pizzariu tipa fast food pa nek ti covjek isprica. 30 kebab/pizza coskova nisu nikako odziv na potraznju jer vecina jedva proda 15 pizza na dan! Nego imas kvazi povlastica na placanje poreza pa svak pokusaje ali vecina i to gola vecina i pokraj nema za kifle.

Koliko stranaca u Svedskoj visi po socijalama i zivi u ghetto kvartovima? A koliko svedjana. Znaci procentualnu unutar iste grupe.

Moze se pisati i pricati sta god ali Svedska po pitanju ksenofobije i nacionalizma kasni. Nista vise.
Nisu ih okupirali jer su im bili najveći dobavljač željeza.. Znam vrlo dobro, za razliku od većine svedjana.

Svedjani preziru dance i norvezane i radije će biti djeca cvijeća nego kao oni.
Ksenofoba i nacista vazda bilo i biće.
Sa druge strane vidio sam više mržnje prema imigrantima od strane samih imigranata (pogotovo naših "de bra Murate, de bra") prve i druge generacije nego od samih svedjana.
Moraš živjeti u švedskoj da bi shvatio o čemu se radi. Oni se boje ba svoje sjenke, treba imati muda da se bude ksenofob.

Ja sam doživio više sranja od naših i arapa, sa šveđanima nikad nisam imao problema.
Ne mrze oni nas što smo stranci, nego što smo bolji od njih, a u švedskoj ne smiješ biti bolji..
stakasa

#190 Re: #Sweden yes

Post by stakasa »

Polako, dobro se nosimo ali nismo bolji. I ovako je odlicno
apsidejzi

#191 Re: #Sweden yes

Post by apsidejzi »

Maverick78 wrote:
stakasa wrote:
mk ultra wrote:da li bi švedska propadala bez imigranata to se ne zna
da li sve probleme šveđani svaljuju na imigrante :mrgreen: :mrgreen:
Svedska nikad jaca nije bila, odakle ti da propada
:thumbup:

'ta će Švedska... 522 milijarde kruna (60 milijardi eura) za puteve i pruge, koji su btw. već sad odlični.

http://www.byggvarlden.se/522-miljarder ... nyhet.html
Volvo razvija tehnologiju pametnih automobila i traze da se u ceste ugrade odasiljaci s kojima bi vozilo komuniciralo. Ako vozac zaspi i automobil predje liniju onda sam koci i sl.

Dobar dio ovog novca ide u pravljenje "pametnih cesta i automobila". Bude nesreca negdje i odmah javlja ostalim vozacima i trazi im alternativni brzi put. Strahoba sta imaju u planu uraditi sa tehnologijom

A na temu mogu samo reci :lol:

Svedjani skontali na osnovu statistike da u naselju Geteborga u kojem ima dosta useljenika svake godine dodje 20 vise novih ucenika. Za pet godina ce imati previse djece i skola koja sada postoji nece moci namiriti potrebu. Odmah se izdvojila sredstva za novu skolu a studentima koji se zele baviti prosvjetom dali pogodnosti. Ljudi planiraju unaprijed a koriste nama stranu metodologiju zvanu STATISTIKA.
Zviz

#192 Re: #Sweden yes

Post by Zviz »

suntek wrote:
Nisu ih okupirali jer su im bili najveći dobavljač željeza.. Znam vrlo dobro, za razliku od većine svedjana.

Svedjani preziru dance i norvezane i radije će biti djeca cvijeća nego kao oni.
Ksenofoba i nacista vazda bilo i biće.
Sa druge strane vidio sam više mržnje prema imigrantima od strane samih imigranata (pogotovo naših "de bra Murate, de bra") prve i druge generacije nego od samih svedjana.
Moraš živjeti u švedskoj da bi shvatio o čemu se radi. Oni se boje ba svoje sjenke, treba imati muda da se bude ksenofob.

Ja sam doživio više sranja od naših i arapa, sa šveđanima nikad nisam imao problema.
Ne mrze oni nas što smo stranci, nego što smo bolji od njih, a u švedskoj ne smiješ biti bolji..

U Svedskoj sam bio nekoliko puta, manje vise u prolazu ili na kraci "odmor". Necu se praviti pametan ali onda sudeci po tvojim izlaganjima, bar sto znam od Svedjana, mislim od ovih sto su boravili ili borave u Danskoj, da stvari prema strancima nisu bas tako bajne. Ili se otvore lakse u Danskoj ili nemam pojma gdje moze zec da lezi. Istina je da Svedjani imaju vise tolerancije, ali jel mene bi pravo zanimalo kako Svedjani razlikuju toleranciju, integraciju i prihvatljivost. U Danskoj iz Jugoslavije doseljenici se slabo kad mjesaju u teme "doseljenici", jes da je bilo ono sreanja tu i tamo ali obicno su Jugovici poznati po blazim problemima. Ono i ako su u ghettu oni se oblace kao i mi. Idu rostiljaju kao i mi. Idu u kino. Idu na koncerte etc. Nije da skacu po autobusima i sl. Javna je tajna da Bosanci u Danskoj zidaju kuce u Bosni, idu u Bosnu svako malo i sl. isto tako je javna tajna da dosta Bosanca je u nekoj vrsti penzije i sl. Isto tako je javna tajna da svaki drugi Danac ne podnosi strance i doseljenike. Ali opet je razlika o kojem strancu je rijec. Imas ljudi nemogu Njemce podnjeti nikako. Imas ovih nemogu Muslimane nebitno bilo oni bijeli ili sta. Imas opet neki nemogu ove sto lice na arape i crne. Imas koji nemogu nikoga osim skandinavaca da podnesu. Imas ona one koji nemogu juznu Eurpou da podnesu i tako jos neke. Ima i istine da su prijasnje generacije stranaca strozije prema novim ako je rijec o istom prijeklu. Ima zato i odgovor, kvaris ugled jer ti treba vremena da se prilagodis a "domacin" nece da bude blamiran pred domacinom zbog tebe doseljenika.
Zviz

#193 Re: #Sweden yes

Post by Zviz »

stakasa wrote: Ljeci se
Momak znas sta, umi se prvo a onda dobro se pogledaj u ogledalo i kazi ono sto magarac kaze.
Vitezanin

#194 Re: #Sweden yes

Post by Vitezanin »

Maverick78 wrote:Godmorgon ekipa, jedan post na brzinu uz kafu prije posla :D

Super postovi i dobra iskustva @Šveđanin i @Ommadawn :thumbup: . Meni se nije desilo ništa slično, ali sam svakako slična ili ista iskustva čuo od drugih. U biti ti desničari su ljudi iz nekih shebanih porodica ili prosto su sami sebi sjebali živote, pa prvo krive imigrante za sve to loše što im se dešava. Ipak su oni debela manjina. Mislim čak i da ne zaslužuju da se toliko piše o njima, jer hem im se daje publicitet koji ne zaslužuju, hem ko ne poznaje dovoljno Švedsku može i pomisliti da su ti luzeri mainstream. Švedska je ipak puno puno više jedno normalno i izuzetno tolerantno društvo.
Na ovom tragu i sva istraživanja pokazuju da radikalno desne stranke uglavnom dobivaju glasove od slabije educiranih, mahom mlađih muškaraca, koji rade u sektoru gdje su uglavnom sezonski poslovi (građevina itd). Naravno, ne samo odatle, ali najveći broj glasova dolazi iz ove baze.
stakasa

#195 Re: #Sweden yes

Post by stakasa »

Vitezanin wrote:

Super postovi i dobra iskustva @Šveđanin i @Ommadawn :thumbup: . Meni se nije desilo ništa slično, ali sam svakako slična ili ista iskustva čuo od drugih. U biti ti desničari su ljudi iz nekih shebanih porodica ili prosto su sami sebi sjebali živote, pa prvo krive imigrante za sve to loše što im se dešava. Ipak su oni debela manjina. Mislim čak i da ne zaslužuju da se toliko piše o njima, jer hem im se daje publicitet koji ne zaslužuju, hem ko ne poznaje dovoljno Švedsku može i pomisliti da su ti luzeri mainstream. Švedska je ipak puno puno više jedno normalno i izuzetno tolerantno društvo.
G90
Na ovom tragu i sva istraživanja pokazuju da radikalno desne stranke uglavnom dobivaju glasove od slabije educiranih, mahom mlađih muškaraca, koji rade u sektoru gdje su uglavnom sezonski poslovi (građevina itd). Naravno, ne samo odatle, ali najveći broj glasova dolazi iz ove baze.
90 posto se radi o marginalcima. Mozda i veci procenat. I imaju nesto kadra za izloga. Redovno im zastupnicka mjesta ostaju upraznjena, nece niko da se prihvati. Stid ih.
Cesto internetski trolovi ko zviz :D
drastic

#196 Re: #Sweden yes

Post by drastic »

Vitezanin wrote:

naravno kad su direktno ugrozeni imigracijom, ali bez brige intelektualna elita se moze bez problema utopiti u nove tokove, ako do toga dodje.
vidi jugoslaviju 1989. nema vecih ublehasha od intelektualaca
Vitezanin

#197 Re: #Sweden yes

Post by Vitezanin »

drastic wrote:
Vitezanin wrote:

naravno kad su direktno ugrozeni imigracijom, ali bez brige intelektualna elita se moze bez problema utopiti u nove tokove, ako do toga dodje.
vidi jugoslaviju 1989. nema vecih ublehasha od intelektualaca
Pa to i nije baš čvrst argument jer prvi koji gube poslove u vrijeme krize su imigranti. Španjolska je prvi primjer npr 2008 godine. Građevinski sektor im se raspao, a prvi koji su popušili su bili Marokanci, Bugari, Rumuni, Kolumbijci itd.
drastic

#198 Re: #Sweden yes

Post by drastic »

a kome su ti marokanci I bugari uzeli poslove?
Maverick78

#199 Re: #Sweden yes

Post by Maverick78 »

apsidejzi wrote:
Maverick78 wrote: :thumbup:

'ta će Švedska... 522 milijarde kruna (60 milijardi eura) za puteve i pruge, koji su btw. već sad odlični.

http://www.byggvarlden.se/522-miljarder ... nyhet.html
Volvo razvija tehnologiju pametnih automobila i traze da se u ceste ugrade odasiljaci s kojima bi vozilo komuniciralo. Ako vozac zaspi i automobil predje liniju onda sam koci i sl.

Dobar dio ovog novca ide u pravljenje "pametnih cesta i automobila". Bude nesreca negdje i odmah javlja ostalim vozacima i trazi im alternativni brzi put. Strahoba sta imaju u planu uraditi sa tehnologijom

A na temu mogu samo reci :lol:

Svedjani skontali na osnovu statistike da u naselju Geteborga u kojem ima dosta useljenika svake godine dodje 20 vise novih ucenika. Za pet godina ce imati previse djece i skola koja sada postoji nece moci namiriti potrebu. Odmah se izdvojila sredstva za novu skolu a studentima koji se zele baviti prosvjetom dali pogodnosti. Ljudi planiraju unaprijed a koriste nama stranu metodologiju zvanu STATISTIKA.
:thumbup:

Čitao sam to za te nove smart automobile i auto puteve. Projekat je izuzetno ambiciozan i bit će čini mi se prvi takav u svijetu. Također će od ovih 520 milijardi kruna jedan dobar dio otići na nove pruge i super brze vozove... Nešto poput onih japanskih novih vozova. Po onom tekstu gore gradit će se do 2025. Biće zanimljivo sve to vidjeti kroz neko vrijeme, jer dosadašnje moje iskustvo sa švedima je da urade ono što najave i obećaju :thumbup:

Ma nema zime za ovu zemlju. Kad pogledam kako samo razvijenu privredu imaju, industriju... Koliko samo svjetski poznatih giganata dolazi iz Švedske, eto gore pomenuti Volvo, pa Scania, SAAB, Ericsson, Ikea, H&M, Husqvarna, Nordea, Kockums, Koenigsegg itd. Ogroman broj firmi i kompanija koje možda nisu poznate u svijetu, ali itekako jake u samoj Švedskoj i zapošljavaju veliki broj radnika. Zatim, jaki su u praktično svim naučnim oblastima. Za jedan mali narod kao što su šveđani je to ogromno. Pa što kaže @stakasa, toliko je "slaba" država da svake godine za sadaku da 10 milijardi eura.
A ovdje se glavna priča svela na imigrante koji realno Švedskoj puno više donesu, nego što je koštaju. Potreban je tu veliki broj radnika u dosta oblasti i ko želi da radi, posao se lako nađe. Ima sasvim dovoljno posla i za domicilne i za imigrante.
Avangardno

#200 Re: #Sweden yes

Post by Avangardno »

.
Last edited by Avangardno on 03/12/2015 13:44, edited 1 time in total.
Post Reply