Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mali_Vuk wrote:
Tebi sad neka pet ljudi konstantno i svakodnevno pođe podrivati i kritikovati tvoje stavove, ubrzo ćeš ih početi preispitivati i smatrati eventualno sazrelim za doradu. Ili ćeš se makar početi pretvarati da u tvojim stavovima postoji i dosta mjesta za fleksibilnost i da isključivost nije opcija.
A sad zamisli kako će reagovati neko ko nema stav, ili ko nema čvrsto formiran stav, a susretne se sa nekim tezama interpretiranim na zanimljiv način.
Ima puno, puno više ljudi koji čitaju ono što se piše, nego onih koji pišu.
A naravno, kako rekoh, ne treba internetu i svemu tome pridavati ni mistična svojstva i preuveličavati njihov uticaj. Samo treba shvatiti da je to na današnjem vremenu prilično moćan aparat za manipulaciju.
Naravno da ljudi ovo citaju iako ne pisu, upravu si. Al sustina price je da nemaju sta procitati osim nekih pokusaja sarkazma, ironije il ismijavanja. I onda odgovor o tom necem o cem vec citaju potraze nedje drugo. Razumijes sta pokusavam reci?
Nit mi imamo na sta uticati jer samo suplju prosipamo bez da ista konkretno kazemo, nit na nas ko more uticati jer smo najpametniji.
Doduse, uvijek ostaje opcija da neki citalac razvije pravo dobar smisao za humor. Jal sarkazam. Jal provociranje.
Nije sve uvijek šuplja. Ni blizu.
Bilo je ovdje i teorija i iznesenih planova i ideja koje su daleko od šuplje. Pa recimo, znalo se desiti da na dnevnicima susjednih ili lokalnih televizija osvanu forumske mudrosti
Nisu sve bile nužno loše. Bilo je i dobrih. Ali daleko od šupljaka.
posebno ne shvatam (vecinom mladu populaciju) komentare na clanke, pa makar i nemaju u osnovi nacionalnu konotaciju, nađe se par njih koji vezu po nacionalnom kljucu. Na kraju krajeva, jeza me hvata, sudeci po komentarima, na kome svijet ostaje...
Last edited by zateznistub on 10/05/2015 20:53, edited 1 time in total.
ja bih da dodam da sam primjetio kako se prag tolerancije prije banovanja razlikuje od moderatora do moderatora kao i da postoje i dvostruki arsini za banovanje. Kao najbolji primjer navest cu kako se na pdf religija ne smije reci nista kontra religije jer svaka kritika za sobom povlaci ban cak i onda kada je sasvim opravdana i konstruktivna. Iz tog razloga vec odavno niti ne otvaram taj pdf jer je bilo kakva diskusija nemoguca. U isto vrijeme vjerskim fanaticima je dozvoljeno reci sve i svasta u svaka doba i na svakom podforumu i na svakoj temi, jer je to valjda sloboda govora i religijskih sloboda. Zato pratim samo laganu literaturu, ljubav i sex, auta, pomalo razne diskusije, tehnologiju. Da me glava ne zaboli od pojedinaca.
gospodja profiterka wrote:
Ali moderatorsko lamentiranje nad stanjem foruma, nabijeno emocijama i introspekcijom, otpočelo je tek kad je jedan od njih, njihov kolega i drug, dospio na tapet zvijeri koje su sami uzgajali podilazeći im. Kad su ga zaštitnici naroda, vjere i domoljubne dogme počeli razvlačiti po novinama i portalima i doslovno mu o glavi raditi, shvatili su kako se u medijima izračunava cijena duše: osjećaj gorčine + cijena marketinškog prostora.
Nema sad plakat... Guramo dok ide. Kad stane, znat ćemo.
Kako elokventno, a istovremeno neistinito. Nema potrebe dodavati ono sto ne stoji. Covjek sam priznao da je pogrijesio.
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma, vrijeđanje”
AlfaDestra, Gabrielo, Velkoski, nosara
7 dana
Vas četvorica ste pretjerali sa vrijeđanjem.
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma, komentarisanje rada moderacije i iznošenje laži”
julisiz es grant
Vidiš da nosara može dobiti ban, to što ti iznosiš su obične laži, pa kad istekne ban, ako želiš slobodno nastavi.
14 dana
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma, vrijeđanje”
taki sam kaki sam
mjesec dana
Dva puta ponovljeno vrijeđanje gore od svih ostalih na temi, pretpostavljam da me testira. Nisi mi ranije djelovao kao zlonamjeran, ali ovo je lijepo po zasluzi.
Rasprave tipa nosara vs velkoski uopšte neću više tolerisati i dođe li do nove slične, ide puno više od sedam dana. Tema ostaje, a ako neko misli da sam je otvorio da bi se moglo pišati po moderaciji i svim ostalim neistomišljenicima, u Banovićima će svoj stav da zastupa.
Kvalitet rasprave na forumu ravan nuli,tesko je naci konstruktivnog sugovornika,uglavnom je to neki psiholoski poremecaj da svako svakog prica i zeli od njega napraviti predmet za ismijavanje,definitivno bih uzivao kada bi umjesto nicka stajalo ime i prezime osobe koja ostavlja upis,svi bi bili fini i lijepo pazili sta pisu,pozivalo bi se multvitamizam i slicni bakraci.
astala_vistala wrote:Kvalitet rasprave na forumu ravan nuli,tesko je naci konstruktivnog sugovornika,uglavnom je to neki psiholoski poremecaj da svako svakog prica i zeli od njega napraviti predmet za ismijavanje,definitivno bih uzivao kada bi umjesto nicka stajalo ime i prezime osobe koja ostavlja upis,svi bi bili fini i lijepo pazili sta pisu,pozivalo bi se multvitamizam i slicni bakraci.
Muhamed Đakmić wrote:Slijedi sad tura banova, stay tuned. Ovaj put se ne šalim.
kako ih muski na tanak led...
Nisam nikog navukao na tanak led. Još sam zamolio u uvodnom postu da probamo napraviti finu i konstruktivnu diskusiju bez vrijeđanja. Dobio kontru.
Sve OK, ali kako zamišljaš da se raspravlja o kvaliteti forumskih rasprava, a da se ne dotičemo administracije?
I šta ti misliš da o kvaliteti forumskih rasprava govori činjenica da si privremeno zatvorio vlastitu temu i pobanovao ljude koji su na njoj učestvovali (bez obzira na povod)?
To ti je ujedno i odgovor na tvoje pitanje iz uvodnog posta, precizan i zoran. Nadam se da shvataš šta ti pokušavam reći.
Možda je najbolje da zatvoriš temu trajno.
astala_vistala wrote:Kvalitet rasprave na forumu ravan nuli,tesko je naci konstruktivnog sugovornika,uglavnom je to neki psiholoski poremecaj da svako svakog prica i zeli od njega napraviti predmet za ismijavanje,definitivno bih uzivao kada bi umjesto nicka stajalo ime i prezime osobe koja ostavlja upis,svi bi bili fini i lijepo pazili sta pisu,pozivalo bi se multvitamizam i slicni bakraci.
Varas se, pogledaj fb.
I na Fb ima svega, ali smatram kao i astala da se zna ko pise da bi druga prica bila, bar kod djece...mi stari vise nemamo sta kriti...
Vješto izbjegavaš primijetiti da su svi pobrojani učesnici prekršili forumska pravila. Ima još ljudi koji su komentarisali rad administracije i nije mi palo na um da ih banujem. Šta misliš što?
Naravno da neću banovati nikog ko ima drugačije mišljenje sve dok se ponaša u granicama dozvoljenog.
Dosta clanova foruma,dode prazniti svoju negativnu energiju forumajuci, i svaka prilika bude dobra za uvrede..Zaboravljaju da je forum mjesto za diskusije, druzenje, izjasnjavanje svojih staova, jer svi smo razliciti, svi imalo svoje vizije na odredene teme, i normalno je da ne mozemo biti svi istog misljenja,ne zaboravljajuci da smo odrasli ljudi, gdje potrebn respekt prema svima,bez obzira koliko bio razlicitih ideja.
Muhamed Đakmić wrote:Slijedi sad tura banova, stay tuned. Ovaj put se ne šalim.
kako ih muski na tanak led...
Nisam nikog navukao na tanak led. Još sam zamolio u uvodnom postu da probamo napraviti finu i konstruktivnu diskusiju bez vrijeđanja. Dobio kontru.
Naravno. Cini se da se ta konstruktivna kritika moze voditi ako moderatori aktivnije rade. To je moje misljenje, i opet sam pozvan da na ovoj temi o tome govorim, jer vidi logike, to joj je i naziv. Tako ja slobodno dajem sebi za pravo da pitam moze li administrator na pdf Politika doprinijeti kvalitetnijoj raspravi i u kojem on obliku ucestvuje? Primjecujem, kako na onim temama gdje administratori naprave red banova da se diskusija popravlja i ide u koliko toliko, normalnom slijedu. Kvalitet rasprave se ogleda i u tome da se javi neko nezadovoljan jer je uvidio kako se dopusta da mu pojedini forumasi mogu familiju i sve ostalo spomenuti, pa i on sebi da za pravo da, hajmo reci vrati. Ima i toga.
Toliko od mene na ovoj temi, iznio sam iskreno svoje smisljenje, a da li ce se promijeniti kvalitet? To zavisi i od novih tema, trebaju forumasi otvarati cesce zanimljivije teme, a ne samo ove na politickoj bazi.
Muhamed Đakmić wrote:Vješto izbjegavaš primijetiti da su svi pobrojani učesnici prekršili forumska pravila. Ima još ljudi koji su komentarisali rad administracije i nije mi palo na um da ih banujem. Šta misliš što?
Naravno da neću banovati nikog ko ima drugačije mišljenje sve dok se ponaša u granicama dozvoljenog.
Bilo bi jako interesanto da se otvori temao radu admina. Kulturno nada sve da raja kaze sta ima, da kazu staih zulja i da admini objasne zasto nekad neko dobije ban (a po njemu ne bi trebao) dok drugi ne dobiju (a po prvima, trebali bi). Naravno konstruktivna prica bez vrijeđanja i etiketiranja tipa četo, vakav-'nakav!
Last edited by zateznistub on 10/05/2015 21:27, edited 1 time in total.
Muhamed Đakmić wrote:Vješto izbjegavaš primijetiti da su svi pobrojani učesnici prekršili forumska pravila. Ima još ljudi koji su komentarisali rad administracije i nije mi palo na um da ih banujem. Šta misliš što?
Bilo bi jako interesanto da se otvori temao radu admina. Kulturno nadasvedaraja kaze sta ima, da kazu staih zulja i da admini objasnezasto nekad neko dobije ban (a po njemu ne bi trebao) dok drugi ne dobiju (a po prvima, trebali bi). Naravno konstruktivna prica bez vrijeđanjai etiketiranja tipa četo, vakav-'nakav!
Izvoli po otvori ... Pa ćemo vidjeti sta Moderatori kažu na to ...
zateznistub wrote:
Bilo bi jako interesanto da se otvori temao radu admina. Kulturno nadasvedaraja kaze sta ima, da kazu staih zulja i da admini objasnezasto nekad neko dobije ban (a po njemu ne bi trebao) dok drugi ne dobiju (a po prvima, trebali bi). Naravno konstruktivna prica bez vrijeđanjai etiketiranja tipa četo, vakav-'nakav!
Zasto tema, imamo pp za sva pitanja.
I ja nedavno pitala zasto je jedna osoba banovana a druga nije, covjek mi fino odgovorio i objasnio. Nako kazem.
Ja lijepo rekoh nadam se da shvataš šta ti pokušavam reći...
Poenta je u tome da je ovo tvoja tema, otvorio si je kao forumaš, ponudio ljudima da na njoj raspravljaju... i onda zatvorio temu i banovo one koji krše pravila foruma ili šta već. Pa pošteno bi bilo da teme uopće ne otvaraš. Kako očekuješ da ljudi raspravljaju na temi koju je otvorio administrator koji i u toku diskusije drži metlu u ruci? Preduvjet zdrave diskusije i svakog pluralizma jeste ravnopravnost svih učesnika, bez obzira koga kakav zor povuče. Arbitar ne može biti učesnik.
Tu se negdje završava priča o kvaliteti rasprave na forumu.
Dajte ba ljudi. Pustite administraciju. Sebe trebamo gledat. Uvreda je sastavni dio rijecnika. Nije problem sto administracija ne banuje na rijec "cetnik" , problem je sto se ta rijec (kao i mnoge druge) uopste izgovara ! Jeste li primjetili da ne postoji Srbin na forumu koji nije nazvan cetnikom ? Sta treba administrator ? Da te banuje pa se ti opet registrujes , pa opet iz pocetka... Kad je prekinuta utakmca Srbija Albanija bilo je postova koji izazivaju vjersku , rasnu i nacionalnu mrznju za barem 10 g. zatvora. I sta treba administrator? Da dodje kuci da te vaspita ? Na temama o fudbalu , tenisu, kosarci .... ista prica. I ne samo na ovom forumu. Ovaj je jos i odlican !
A sto se tice administracije licno, zelim da pozdravim druga Chmoljo-a i da mu porucim da , i pored cinjenice sto smo se par puta za grla 'vatali , mu porucim da ja ovaj poso ne bih radio ni za 1960 eura. Pa ako ti placaju vise ... aferim !