UnscarD wrote:dezurni_ucenik wrote:Skolski i obrazovni sistem kolektivno kurcu ne valja.Samo te tjeraju da ucis na pamet, automatski i bez ikakvog razumijevanja.Dan nakon polozenog ispita, skoro pa ti sve nestane iz glave sto si naucio.Sta reci dalje, domar na jednom fakultetu ocjenjuje radove sa pismenog ispita.
Uostalom, sta reci za drzavu gdje nema nikakvog smisla prijaviti se na konkurs koji sluzi samo za ispunjavanje zakonske norme.Neko je vec uhljebljen tu, dok jadnici misle da ce se fakat zaposliti preko konkursa.
Obrazovni sistem postaje previse spor i trom da bi mogao uspjesno da prati tehnoloski ravoj. Recimo na nivou svjetskih statistika, preko 60% zaposlenih u oblastima web programiranja "NEMA SKOLU" za tu oblast.
Sada se u naprednim skolama vise ne uce informacije (jer one su svima dostupne uvijek) nego se uci "nacin razmisljanja" ...mi smo naravno zaglavili u nekom dobu i nije se puno toga promjenilo.
Bas sam nedavno bio na odbrani magistarskog iz dosta srodne branse u kojoj i sam (privatno) radim ... jbt, nisam znao da li da placem ili da se smijem. Znam da sam imao onako mucne misli u glavi, posmatrajuci tog nekog profesora i aroganciju koja iz njega izbija...razmisljao sam kako su upravo ti profesori i taj obrazovni sistem dio "establismenta", kicma drustva ...i onda sam razmislio o tome gdje se to nase drustvo realno nalazi i zapitao se kakav to uspijeh ili sta to tom profesoru, daje pravo na trunku a ne na tonu ipo argonacije koju nosi i prosipa kud god krene. Da ne ulazim uopste u samu tematiku magistarskog, ta lupetanja i njegove komentare i dopune. Da je samo do obrazovanja.
Pa valjda ide tom nekom bolesnom logikom - ja sam profesor na fakultetu, ja sam prema tome - akademik.O stelama na fakultetu da ne pricam, jer nema nikakvog smisla, sve je receno,vidjeno, sve je deja vu.Cast izuzecima, profesorima koji drze svoj nivo.
Na zapadu te usmjeravaju, nema mjesta tamo za beskorisne informacije od kojih jedino mozes hajrovati ako se prijavis na kviz "Ko zeli biti milijunas".A to je jedan od najvecih problema, sto te na taj nacin furaju da si pametan i inteligentan, ako znas koliko rize ima u Kini, grla stoke na Novom Zelandu.Ismijavamo taj isti zapad, a niko se ne pita sto nas taj isti zapad gazi u svemu, sto smo narod sa najnizim koeficijentom intelifencije u Evropi.Mozemo mi smijat se Amerikancima da su glupi, kako ne znaju razliku izmedju Hitlera i Cercila, oni zato znaju da rade ono za sto su predodredjeni.A mi umjesto da od tog istog zapada uzmemo sve najbolje, mi uzeli sve najgore.Sistem koji te uci da budes sljam, govno, djubre,kriminalac, da svaki problem danas zensko moze da rijesi tako sto ce nekom noge siriti za daljnji uspjeh.Nauce te od malena da ne smijes da budes posten insan, jer ce ti zivot propasti, nestaces sa mape.Danas te cijene samo u ovisnosti koliko ti je debel novcanik.Ako si fukara, ko te jebe ba, smrdis svima krepaj slobodno.Ma jaro, zajebi bliznjeg svoga.
Narod koji bira olos od politicara na izborima da im budu vladari, nisu zrtve vec saucesnici.
Najbolji su to opisali General Woo i Target (Tram 11):
Klinci 'oće bit' tajkuni, curice bogatašice
Neki kriminalom, a neki pomoću pičkice
I srce mi se kida, ovdje živimo bez stida
Dobre stvari su nestale kao nekad Atlantida
I da citiram film They Live:
The whole deal's like some crazy game. They put you at a starting line, and the name of the game is "Make It Through Life," only everyone's looking out for themselves and looking to do you in at the same time.