IQ BiH - u čemu je problem

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#176 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by _BataZiv_0809 »

Niemand wrote: Ja nisam, priznajem. Doduse, jesam pokusala davno, da vidim i ja tog koelja jel, i od svih knjiga naletim na pravo perverznu :roll: tako, par stranica i dosta. Neka fala. A dok sam bila na fb upoznata sam prisilno sa koeljevom mudroscu.

Nemoj sta zamjeriti, samo se fkt iznenadila. Koeljo.
Prija mi cinjenica da te je moje referisanje na Koelja negativno iznenadilo :kiss:

Knjige mu nisu škart, da se razumijemo. Ima lijepih misli. Ali generalno je sve to poprilicno trivijalno i u kombinaciji sa masovnom medijskom eksploatacijom, i ono sto valja je poprilicno banalizirano.
Tesla10

#177 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Tesla10 »

Cherry-Cherry wrote:Posebna priča su oni profesori, čije je obrazovanje stalo onda kada su doktorirali.
Uh razumijem te potpuno. Ovaj jedan moj profeta je odbijao da koristi recimo e-mail jer je smatrao da je nepotrebno u današnjem vremenu :D . A da ne govorim o onim ljudima koji i dalje koriste plan i program iz neke 1950/60 godine, i uvrijede se kada ih nazoveš malo zaostalim :mrgreen: .
Niemand

#178 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Niemand »

Nije da vecina profesora nije takva. Al ima i ona pozitivna strana i steta je da se i ona ne spomene. Neki mi profesori uopce nikad nisu predavali, al sam znala upratiti dje drze predavanja pa otici. Recimo Dzevad Karahasan.

Ne znam vala ni sto ovo napisa, al valjda ako je toliko crno, on je svijetla tacka nasih akademika.
Usput, sta znaci ono intelektualac? Ozbiljno pitam.
Tesla10

#179 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Tesla10 »

Intelektualac je osoba oslobođena tereta prošlosti, okova sadašnjosti koja je u stanju da nepristrasno pomaže društvu i da to isto društvo vodi ka nekoj boljoj i sigurnijoj budućnosti. Diploma i titula ne čini nekog čovjeka intelektualcem kao što naši ljudi misle.
Niemand

#180 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Niemand »

Ne kontam, osim ovog dijela da nije svaki akademik intelektualac. Al hajd, do mene je. Guglacu malo duze.
dezurni_ucenik

#181 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by dezurni_ucenik »

UnscarD wrote:
dezurni_ucenik wrote:Skolski i obrazovni sistem kolektivno kurcu ne valja.Samo te tjeraju da ucis na pamet, automatski i bez ikakvog razumijevanja.Dan nakon polozenog ispita, skoro pa ti sve nestane iz glave sto si naucio.Sta reci dalje, domar na jednom fakultetu ocjenjuje radove sa pismenog ispita.

Uostalom, sta reci za drzavu gdje nema nikakvog smisla prijaviti se na konkurs koji sluzi samo za ispunjavanje zakonske norme.Neko je vec uhljebljen tu, dok jadnici misle da ce se fakat zaposliti preko konkursa.
Obrazovni sistem postaje previse spor i trom da bi mogao uspjesno da prati tehnoloski ravoj. Recimo na nivou svjetskih statistika, preko 60% zaposlenih u oblastima web programiranja "NEMA SKOLU" za tu oblast.
Sada se u naprednim skolama vise ne uce informacije (jer one su svima dostupne uvijek) nego se uci "nacin razmisljanja" ...mi smo naravno zaglavili u nekom dobu i nije se puno toga promjenilo.

Bas sam nedavno bio na odbrani magistarskog iz dosta srodne branse u kojoj i sam (privatno) radim ... jbt, nisam znao da li da placem ili da se smijem. Znam da sam imao onako mucne misli u glavi, posmatrajuci tog nekog profesora i aroganciju koja iz njega izbija...razmisljao sam kako su upravo ti profesori i taj obrazovni sistem dio "establismenta", kicma drustva ...i onda sam razmislio o tome gdje se to nase drustvo realno nalazi i zapitao se kakav to uspijeh ili sta to tom profesoru, daje pravo na trunku a ne na tonu ipo argonacije koju nosi i prosipa kud god krene. Da ne ulazim uopste u samu tematiku magistarskog, ta lupetanja i njegove komentare i dopune. Da je samo do obrazovanja.

Pa valjda ide tom nekom bolesnom logikom - ja sam profesor na fakultetu, ja sam prema tome - akademik.O stelama na fakultetu da ne pricam, jer nema nikakvog smisla, sve je receno,vidjeno, sve je deja vu.Cast izuzecima, profesorima koji drze svoj nivo.

Na zapadu te usmjeravaju, nema mjesta tamo za beskorisne informacije od kojih jedino mozes hajrovati ako se prijavis na kviz "Ko zeli biti milijunas".A to je jedan od najvecih problema, sto te na taj nacin furaju da si pametan i inteligentan, ako znas koliko rize ima u Kini, grla stoke na Novom Zelandu.Ismijavamo taj isti zapad, a niko se ne pita sto nas taj isti zapad gazi u svemu, sto smo narod sa najnizim koeficijentom intelifencije u Evropi.Mozemo mi smijat se Amerikancima da su glupi, kako ne znaju razliku izmedju Hitlera i Cercila, oni zato znaju da rade ono za sto su predodredjeni.A mi umjesto da od tog istog zapada uzmemo sve najbolje, mi uzeli sve najgore.Sistem koji te uci da budes sljam, govno, djubre,kriminalac, da svaki problem danas zensko moze da rijesi tako sto ce nekom noge siriti za daljnji uspjeh.Nauce te od malena da ne smijes da budes posten insan, jer ce ti zivot propasti, nestaces sa mape.Danas te cijene samo u ovisnosti koliko ti je debel novcanik.Ako si fukara, ko te jebe ba, smrdis svima krepaj slobodno.Ma jaro, zajebi bliznjeg svoga.

Narod koji bira olos od politicara na izborima da im budu vladari, nisu zrtve vec saucesnici.

Najbolji su to opisali General Woo i Target (Tram 11):

Klinci 'oće bit' tajkuni, curice bogatašice
Neki kriminalom, a neki pomoću pičkice
I srce mi se kida, ovdje živimo bez stida
Dobre stvari su nestale kao nekad Atlantida

I da citiram film They Live:

The whole deal's like some crazy game. They put you at a starting line, and the name of the game is "Make It Through Life," only everyone's looking out for themselves and looking to do you in at the same time.
Hajvan

#182 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Hajvan »

metodom dedukcije, ako susjedi i komšije imaju za 10 poena viši IQ prosjek, a etničke skupine tih naroda žive i u Bosni, la(h)ko je procjeniti koja skupina snižava općšti prosjek…
BarbaDue

#183 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by BarbaDue »

Ne znam jeste li se doticali ovog problema ali je još jedna stvar koja je ključna i koja je izgleda prešla u bolest. Moraš biti bolesno glup ili svješću na nivou životinje, ne znam kako da to definišem, da na svakom mogućem mjestu u gradu gdje je to moguće napraviš štetu. Ljudi koji su zaduženi za opravak stalno popravljaju ali životinje dolaze pa to razvaljuju. Pardon, ovdje griješim, nisu životinje takve, krave i ovce kad zatvoriš u tor one ga ne razvaljuju, ne razvaljuju pojila koje im je vlasnik napravio. S druge strane ta stvorenja koja razaraju državnu imovinu su u stvari zvijeri. E to je glavna kočnica koja usporava naš mentalni napredak. Mislim da je to pokazatelj koliko smo mi zaostao narod, čini mi se da su neki još na nivou plemena koja žive u brazilskim šumama.

Mogao bi još sat vremena pričati o ovome jer me to strašno nervira i uhvatio me živac, međutim ne vrijedi.
A nadam se da sam rekao bit.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#184 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by UnscarD »

dezurni_ucenik wrote: Pa valjda ide tom nekom bolesnom logikom - ja sam profesor na fakultetu, ja sam prema tome - akademik.O stelama na fakultetu da ne pricam, jer nema nikakvog smisla, sve je receno,vidjeno, sve je deja vu.Cast izuzecima, profesorima koji drze svoj nivo.

Na zapadu te usmjeravaju, nema mjesta tamo za beskorisne informacije od kojih jedino mozes hajrovati ako se prijavis na kviz "Ko zeli biti milijunas".A to je jedan od najvecih problema, sto te na taj nacin furaju da si pametan i inteligentan, ako znas koliko rize ima u Kini, grla stoke na Novom Zelandu.Ismijavamo taj isti zapad, a niko se ne pita sto nas taj isti zapad gazi u svemu, sto smo narod sa najnizim koeficijentom intelifencije u Evropi.Mozemo mi smijat se Amerikancima da su glupi, kako ne znaju razliku izmedju Hitlera i Cercila, oni zato znaju da rade ono za sto su predodredjeni.A mi umjesto da od tog istog zapada uzmemo sve najbolje, mi uzeli sve najgore.Sistem koji te uci da budes sljam, govno, djubre,kriminalac, da svaki problem danas zensko moze da rijesi tako sto ce nekom noge siriti za daljnji uspjeh.Nauce te od malena da ne smijes da budes posten insan, jer ce ti zivot propasti, nestaces sa mape.Danas te cijene samo u ovisnosti koliko ti je debel novcanik.Ako si fukara, ko te jebe ba, smrdis svima krepaj slobodno.Ma jaro, zajebi bliznjeg svoga.

Narod koji bira olos od politicara na izborima da im budu vladari, nisu zrtve vec saucesnici.

Najbolji su to opisali General Woo i Target (Tram 11):

Klinci 'oće bit' tajkuni, curice bogatašice
Neki kriminalom, a neki pomoću pičkice
I srce mi se kida, ovdje živimo bez stida
Dobre stvari su nestale kao nekad Atlantida

I da citiram film They Live:

The whole deal's like some crazy game. They put you at a starting line, and the name of the game is "Make It Through Life," only everyone's looking out for themselves and looking to do you in at the same time.
A to mi je jedan od omiljenih filmova, dok je Carpenter jos bio dosljedan sam sebi...odlican i uopste nije plitak kako se na prvu moze uciniti, a moj jedan jaran bi tu misao, iako sigurno nije nikada gledao They LIve, otprilike ovako rekao " jarane, zivot je stalna trka, stave te na stazu, objasne pravila i trci. Ja ne volim da se trkam i trcim ali kada me vec stave na stazu, jebi ga, onda niko ne voli da je zadnji" .
Muhamed Đakmić

#185 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Muhamed Đakmić »

Hajvan wrote:metodom dedukcije, ako susjedi i komšije imaju za 10 poena viši IQ prosjek, a etničke skupine tih naroda žive i u Bosni, la(h)ko je procjeniti koja skupina snižava općšti prosjek…
Nije moj podforum, pa te neću banovati za ovo. Hitler bi ti pozavidio doduše.

Mogu ti samo ubaciti mapu sa prve stranice sa ispravkom podataka:

http://jakubmarian.com/average-iq-in-eu ... untry-map/

Neću te vrijeđati, ali zamisli kako si pametan ispao sa tom tvrdnjom sad. Mene bi stid bilo.

Inače, apsolutno se svi zgrožavamo nad ispodprosječnom inteligencijom našeg naroda, a statistika kaže da bar nekoliko forumaša koji su poletjeli da nam objasne kako im je okolina glupa ni sami nisu ekstremno pametni :D

Jeste li svjesni da ti slučajevi koje ste naveli po pitanju Bosne i Hercegovine postoje apsolutno svugdje u svijetu i da se svačije iskustvo može i smije posmatrati samo izolovano?
Niemand

#186 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Niemand »

Kapitenu :thumbup:
Hajvan

#187 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Hajvan »

A da ukljucite sarkazam detektor?! :roll:

Poenta je da IQ i nije tako lako izmjeriti te da IQ testovi nisu adekvatan odraz necije intelegencije, da su ove raznorazne karte što kolaju internetom neutemljene (napravljene iz zabave, a ponekad su i zlonamjerne)…
i onda se pojavi tema o tome- šta ćeš uraditi nego se zahebavati na istoj…
onaj nakav tvrdi da su žene gluplje i da je to dokazivo/dokazano manjim IQ-om.

ne vidjeh upozoreje istom??
Muhamed Đakmić

#188 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Muhamed Đakmić »

Pa vidiš li sebi upozorenje? :D
dezurni_ucenik

#189 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by dezurni_ucenik »

Muhamed Đakmić wrote:
Hajvan wrote:metodom dedukcije, ako susjedi i komšije imaju za 10 poena viši IQ prosjek, a etničke skupine tih naroda žive i u Bosni, la(h)ko je procjeniti koja skupina snižava općšti prosjek…
Nije moj podforum, pa te neću banovati za ovo. Hitler bi ti pozavidio doduše.

Mogu ti samo ubaciti mapu sa prve stranice sa ispravkom podataka:

http://jakubmarian.com/average-iq-in-eu ... untry-map/

Neću te vrijeđati, ali zamisli kako si pametan ispao sa tom tvrdnjom sad. Mene bi stid bilo.

Inače, apsolutno se svi zgrožavamo nad ispodprosječnom inteligencijom našeg naroda, a statistika kaže da bar nekoliko forumaša koji su poletjeli da nam objasne kako im je okolina glupa ni sami nisu ekstremno pametni :D

Jeste li svjesni da ti slučajevi koje ste naveli po pitanju Bosne i Hercegovine postoje apsolutno svugdje u svijetu i da se svačije iskustvo može i smije posmatrati samo izolovano?
Ono kad ne znas kako svoj problem rijesiti, pa se pocnes sa drugim porediti."Mama, mama dobio sam keca.Ali ne samo ja, nego i vecina razreda", "Sine, zaboli me za druge, sto si je ti dobio".
Niemand

#190 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Niemand »

Pa dobro, sarkazam je zdrav. Tako npr moremo obrnuti plocu pa tvrditi da nasa dijaspora (i dalje sejm pipl from balkan) povecava prosjek iq-a ovim pravo finim i pametnim zemljama nedje tamo. Recimo zviz to svakako radi danskoj.

A sto se tice toga da zene imaju manji iq od muskaraca, niko ne tvrdi da svaki muskarac ima veci iq od
svake zene. To je nemoguce. Medjutim, generalno govoreci, i sama mislim da je to tacno, i to naravno mozemo nazvati subjektivnim misljenjem.

Statistika koja sve ovo utvrdjuje, nazalost pociva na generalizaciji. Osim ako ima neko da je ucestvovo u ovim istrazivanjima o iq-u, nek se javi. Bice interesantno da cujemo i to svjedocanstvo. :cekam:

P.s. zanimljiva cinjenica da se u samo posljednjih 5 godina, gotovo svake godine mijanja ta ista statistika pa su tako jedne godine zene pametnije, druge godine muskarci. Pa eto, moremo sacekati dogodine da vidimo 'ta ce biti sa zemljama, ko dozivi nek se javi.
Muhamed Đakmić

#191 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Muhamed Đakmić »

Pa sve dok vi tvrdite da smo najgluplji, sami se poredite s nekim i nečim.
dezurni_ucenik

#192 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by dezurni_ucenik »

Muhamed Đakmić wrote:Pa sve dok vi tvrdite da smo najgluplji, sami se poredite s nekim i nečim.

Zdravo i normalno je kad u drugima trazis nesto pozitivno i dobro sto bi mogao na sebe da primjenis.Ne valja nikako, kad krenes svoje probleme gledati iz ugla drugih te tu traziti neko besmisleno opravdanje.Ne samo da nije zdravo, vec i pickasto.
Muhamed Đakmić

#193 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Muhamed Đakmić »

Pa ako tvrdimo na osnovu one mape iz prvog posta da smo najgluplji, ona je opovrgnuta. Ne da mi se dalje raspravljati na ovu temu, niti je moja stvar, samo mislim da kao i u svemu, i u ovom pretjerujete. Inače, ti nisi ovdje da popljuješ glupost nego, citiram: Zdravo i normalno je kad u drugima trazis nesto pozitivno i dobro sto bi mogao na sebe da primjenis. Kako da ne :D

Ali pozdrav, neću vam kvariti merak više :D
Hajvan

#194 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Hajvan »

Muhamed Đakmić wrote:Pa vidiš li sebi upozorenje? :D
jbg, neintelegentan sam- imam slabo izraženu moć rasuđivanja a niti govrne sposobnosti mi (očito) nisu zadovoljavajuce. :lol:

evo ga test koji je sveobuhvatniji:

http://www.cambridgebrainsciences.com/u ... hallenge/2
dezurni_ucenik

#195 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by dezurni_ucenik »

Muhamed Đakmić wrote:Pa ako tvrdimo na osnovu one mape iz prvog posta da smo najgluplji, ona je opovrgnuta. Ne da mi se dalje raspravljati na ovu temu, niti je moja stvar, samo mislim da kao i u svemu, i u ovom pretjerujete. Inače, ti nisi ovdje da popljuješ glupost nego, citiram: Zdravo i normalno je kad u drugima trazis nesto pozitivno i dobro sto bi mogao na sebe da primjenis. Kako da ne :D

Naravno.Tako se radi.Bjezanje, guranje pod tepih.Samo tako majstore :thumbup:
Niemand

#196 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Niemand »

A smatratel za sebe da ste inteligentni, nako odokativno? :cekam:
'ta ja znam, citam ovo i samo vidim izmedju redova-jeste, glup je narod oko mene, al eto hvala Bogu ja nisam.

Dakle, jes or nou?

P.S. vec se izjasnila. nou.
Hajvan

#197 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Hajvan »

Niemand wrote:Pa dobro, sarkazam je zdrav. Tako npr moremo obrnuti plocu pa tvrditi da nasa dijaspora (i dalje sejm pipl from balkan) povecava prosjek iq-a ovim pravo finim i pametnim zemljama nedje tamo. Recimo zviz to svakako radi danskoj.

A sto se tice toga da zene imaju manji iq od muskaraca, niko ne tvrdi da svaki muskarac ima veci iq od
svake zene. To je nemoguce. Medjutim, generalno govoreci, i sama mislim da je to tacno, i to naravno mozemo nazvati subjektivnim misljenjem.

Statistika koja sve ovo utvrdjuje, nazalost pociva na generalizaciji. Osim ako ima neko da je ucestvovo u ovim istrazivanjima o iq-u, nek se javi. Bice interesantno da cujemo i to svjedocanstvo. :cekam:

P.s. zanimljiva cinjenica da se u samo posljednjih 5 godina, gotovo svake godine mijanja ta ista statistika pa su tako jedne godine zene pametnije, druge godine muskarci. Pa eto, moremo sacekati dogodine da vidimo 'ta ce biti sa zemljama, ko dozivi nek se javi.

:kiss:
oplakah.
Muhamed Đakmić

#198 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Muhamed Đakmić »

dezurni_ucenik wrote:
Muhamed Đakmić wrote:Pa ako tvrdimo na osnovu one mape iz prvog posta da smo najgluplji, ona je opovrgnuta. Ne da mi se dalje raspravljati na ovu temu, niti je moja stvar, samo mislim da kao i u svemu, i u ovom pretjerujete. Inače, ti nisi ovdje da popljuješ glupost nego, citiram: Zdravo i normalno je kad u drugima trazis nesto pozitivno i dobro sto bi mogao na sebe da primjenis. Kako da ne :D

Naravno.Tako se radi.Bjezanje, guranje pod tepih.Samo tako majstore :thumbup:
Ništa, samo nastavi. Unaprijedi ovu jadnu i napaćenu zemlju pisanjem po forumu :D :thumbup:
dezurni_ucenik

#199 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 20/05/2015 17:42, edited 1 time in total.
Niemand

#200 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Niemand »

Niemand wrote:A smatratel za sebe da ste inteligentni, nako odokativno? :cekam:
'ta ja znam, citam ovo i samo vidim izmedju redova-jeste, glup je narod oko mene, al eto hvala Bogu ja nisam.

Dakle, jes or nou?

P.S. vec se izjasnila. nou.
'ta me ignorisete svi :dosadno:
Post Reply