Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
artime wrote:Da li se hdd moze pregrijati u laptopu i biti uzrok topline koju ispusta? Gdje bih mogla najjeftinije ocistiti ventilator u Sarajevu? Sony Vaio VPCSB.
Hvala
pozz, imas uniexpert na otoci gdje vrse servis a mozes predat imaju radnju na carsiji kod zelje pa onda salju na otoku na servis. Naplacuju 20KM ciscenje ako vec ne znas sama
instaliraj aida64 (link na pp) da vidimo koja je temp. mozda je zacepljen vent pa ne izbacuje brzo topao zrak ili bi trebalo pastu promjeniti
artime wrote:Da li se hdd moze pregrijati u laptopu i biti uzrok topline koju ispusta? Gdje bih mogla najjeftinije ocistiti ventilator u Sarajevu? Sony Vaio VPCSB.
Hvala
pozz, imas uniexpert na otoci gdje vrse servis a mozes predat imaju radnju na carsiji kod zelje pa onda salju na otoku na servis. Naplacuju 20KM ciscenje ako vec ne znas sama
instaliraj aida64 (link na pp) da vidimo koja je temp. mozda je zacepljen vent pa ne izbacuje brzo topao zrak ili bi trebalo pastu promjeniti
Ti se pravo opremi
Koristim Hyper 212+ ima već 100g (3 procesora je promijenio) i radi ko doxa
Ovi noviji (kao i to tvoje čudo) ako nisu bolji, nisu ni gori. Definitivno dobra kupovina i neka je sa srećom, sad navali na OC
avaks wrote:Ti se pravo opremi
Koristim Hyper 212+ ima već 100g (3 procesora je promijenio) i radi ko doxa
Ovi noviji (kao i to tvoje čudo) ako nisu bolji, nisu ni gori. Definitivno dobra kupovina i neka je sa srećom, sad navali na OC
cek ovaj moj je noviji od hyper 212 ili je to jedan te isti?
Eto opremih se i ja , znaci trenutna konfiguracija je Asus r7 260x 2 GB GDDR5, 4 gb ram, intel core 2 quad 2,66Ghz, napajenje cooler master 500w, CPU coller master hyper T4., maticna ECS P43T-A2. Eto nadam se gamingu na medium -high postavkama, jedino mi je procesor ostao nepromijenjen i maticna al nisam njih ni mislio mijenjat, jos cu dodat 4 gb rama.
Sto se tice OC veze nemam kako se to radi jedino da nekog angazujem za to. Strah me da sta ne zeznem.
U BIOS-u imaš opciju automatskog OC (odrediš koliko posto želiš veću frekvenciju od trenutne) i ručnog, gdje sam namještaš brzinu FSB-a i voltažu procesora (meni se čini da na tvom čipsetu se može mijenjati voltaža). Meni na G31 čipsetu može samo da namještam FSB. Frekvenciju možeš izračunati tako što pomnožiš FSB i multiplier (ja mislim da je za Q6600 x9). Ja sad nešto vrtim svoj E7500 na 3,146 GHz, na BOX cooleru nema nikakvih problema, max. temperatura je oko 70C
Evo stigli misevi Kupio sam 2 komada, jer ko zna kad cu opet naletjeti na njih Overclockovao sam polling rate sa default 125 hz na 500, sa svojim native 400 dpi i senzorom kakav vecina danasnjih miseva nema, ovaj mis je superioran u poredjenju sa bilo kakvim Steelseries ili Razer misem. Jedini misevi koji mogu parirati WMO-u su Logitech G400, MX 500/518 i vecina Zowie modela (AM, FK itd.). Fakat se osjeti razlika tokom igranja, ko god je koristio ovaj mis zna o cemu govorim
Jedina zmajerka je sto se pri naglim pokretima, npr. kad se okrecem za 180 u CSGO, javi mala akceleracija (ne veca od 3 pixela) ali to nije veliki problem, takodjer posto je mis overclockovan nekad polling skoci i do 1000hz, ali ni to nije negativno jer je bitno da ne pada ispod 250 pri naglim pokretima, onda sistemi noviji od XP-a teze registruju okrete
avaks wrote:Ne bih ja dao svoj Sensei za 3 Intelija
Imam ja Steelseries Kana V1 mis vec dvije godine, vjerovatno cu ga prodati, a probao sam sve modele koje su izbacili (Kana V2, Kinzu, Sensei, Rival) jer su u Ingelu uvijek ljubazni i puste da se isprobaju misevi, ali meni je pored senzora na misu najbitnija ergonomija. Posto imam ogromne ruke i koristim claw grip, tesko mi je naci mis od kojeg mi saka ne utrne nakon sat vremena. G400 mi savrseno odgovara ali mi je preskup, zato sam odabrao ovaj mis
Kad nekom prilikom budem isao u Svabiju ili Austriju, moram probati Zowie, svi ih hvale
EDIT: Budimo realni, ako je po cijeni, treba najmanje 5 Intelija da se kupi jedan Sensei
Ma zajebavam, 160KM sam dao za Senseija kad je tek izašao (evo već 3-4 godine ga peglam). Predobar je ali ne vrijedi tih novaca
Jedino što mogu komšije da furam ili da prcam ovdje po forumu jer ima "gamera" koji imaju slabiji procesor nego ovaj u Senseiju
Inače imam i ja veliku šaku ali palm grip pa mi ovaj paše
Vidim da ima gamera, pa da pitam. Koji bi mi headset preporucili do nekih 100 KM (eventualno malo iznad)? SteelSeries 4H vec gubi bitku sa zivotom pa bi htio uzeti nesto novije. Uslov mi je da se moze kupiti ovdje (Tuzla, eventualno Sarajevo), jer mi se ne pegla sa strancima u slucaju potrebe za ostvarenjem garancije i potrebno mi je da su udobne za osobu koja nosi naocale.
Last edited by becke on 14/06/2015 19:36, edited 2 times in total.
imam problem sa battlefield 3, odkako sam ugradio novu graficku igra mi crasha stalno nakon par minuta , bude blue screen of death. znaci na ovoj staroj grafickoj sve radilo ok godnama, medjutim kako sam novu stavio ne mogu igrat. Probao vratit na starije drajvere, stavio onda nove, smanjiu detalje u igri al nista nije pomoglo. KOnfiguraciaj je: Intel core 2 quad 2,66Ghz, 4 GB ram, asus r7 260 x 2 GB
sve ostale igre rade bez problema samo bf3 mi izbaca blue scree of death
Koja greška je na BSOD?
Pokušaj da uslikaš pa zalijepi sliku ovdje, najvjerovatnije je softverske prirode mada nikad nisi siguran... Koja je grafička bila prije navedene? Je li obrišeš drivere sa DDU iz safe mode ili samo uninstall?
avaks wrote:Koja greška je na BSOD?
Pokušaj da uslikaš pa zalijepi sliku ovdje, najvjerovatnije je softverske prirode mada nikad nisi siguran... Koja je grafička bila prije navedene? Je li obrišeš drivere sa DDU iz safe mode ili samo uninstall?
ne mogu uslikat koja je greska jer mi zaglavi u igri i nece ctrl alt del da izadjem na desktop vec moram restartovat racunar i kad restartuejm pise windows has recovered from unexpected error i pise dole da je bio BSOD.
graficka je bila ati radeon hd 4850 i igrao sam s njom na medium- low 3 godine bez problema ikakvih. DA, brisem drajvere sa DDU iz safe mode. Sa ovom novom grafickom stavim sve na ultra i ide igra bez problema medjutim smao zaledi nakon par minuta i BSOD . Onda sam probao smanjit detalje u igri reko mozda ne moze na ultra zbog samo 4 gb rama pa zato crasha, medjutim i kad stavim sve na low opet isto. OVo mi se samo kod bf3 desava, sve ostale igre igram na ultra bez problema. Mislio sam da je zbog 15.5 amd drivera ali kad stavim 14.12 opet isto
zaboravih napomenut: kad se igra zaledi cuje se neki zvuk kao zujanje
nisam nista, ni graficku ni procesor sve je default, bas nidje veze 3 godine radilo na staroj grafickoj bez problema i kad sam konacno skupio pare da uzemme bolju i nadao se igrat kako treba kad ono BSOD.... najgore sto ne znam sta je u pitanju, drajveri, ram.... ko ce ga znat
evo sad mi se na cistu miru desio bluescreen, skidao nesta izasao iz kuce, kad sam se vratio nisam mogao pomjerit mis nista stoji onako kao sam ostavio prozore otvorene, i kad sam restartovao kaze BSOD. Evo doel ispod sta kaze ako ikom ista znaci:
Problem signature:
Problem Event Name: BlueScreen
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Locale ID: 5146
Additional information about the problem:
BCCode: 124
BCP1: 0000000000000000
BCP2: FFFFFA8004DAE748
BCP3: 0000000000000000
BCP4: 0000000000000000
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 256_1
tacno ovako mi bude ovaj zvuk se cuje samo sto meni ne izbaci plavi ekran
Pozdrav, zanima me koliko KM mogu dobiti za sljedece komponente(pojedinacno):
Intel Core2Duo E4500 2,2 GHz 2MB Cache LGA 775/Socket T
RAM DDR2 2GB
Maticna ploca: ASUS P5KPL-SE(Podrzava Overclock)
Graficka karta: nVidia GeForce 210 512 Mb 64 bit Aktivno hladjenje.
OkorijeliFilozof wrote:Pozdrav, zanima me koliko KM mogu dobiti za sljedece komponente(pojedinacno):
Intel Core2Duo E4500 2,2 GHz 2MB Cache LGA 775/Socket T
RAM DDR2 2GB
Maticna ploca: ASUS P5KPL-SE(Podrzava Overclock)
Graficka karta: nVidia GeForce 210 512 Mb 64 bit Aktivno hladjenje.
CPU: 30 KM
RAM:15-20 KM
Maticna : 40 KM
Graficka : 40KM
Bosnian Dragon1 wrote:evo sad mi se na cistu miru desio bluescreen, skidao nesta izasao iz kuce, kad sam se vratio nisam mogao pomjerit mis nista stoji onako kao sam ostavio prozore otvorene, i kad sam restartovao kaze BSOD. Evo doel ispod sta kaze ako ikom ista znaci:
Spominjes da ti sve radi bez problema na ostalim igrama , odvrti ti Futuremark 2 puta pa reci dal ti se PC crasha ili dodje do artefaktanja , ako ti se BSOD-a to znaci da ti je napajanje ili preslabo ili pri kraju zivotnog vijeka , ne mozes spominjat da ti ostale igre se vrte na ultra bez problema kad to moze bit LoL ili PES 2015 kad one koriste 50-60% snage PCa. Ako Futuremark prodje bez problema onda je vjerovatno do ostecenih system fileova i tad ti je najbolje backupat vazne podatke i stavit nove windowse.Probaj igrati sa 1 plocicom RAM-a.
avaks wrote:
Bosnian Dragon1 wrote:
avaks wrote:Valja, skupo jeste, nema grafičku a i napojna je upitne snage...
Računaj još barem 300-400KM za grafičku i onda izađeš na cifru od 1500KM za šta možeš uzeti puno bolju konfiguraciju na piku.
meni je ova napojna cooler master 500w uz grafiku asus r7 260x 2 gb gddr5 OC, zasad radi bez problema
Opet zavisi koja je u pitanju, je li ima ikakav 80+ certifikat i sl...
Ja vala svoju Asus 280x Top ne bih ni pokušavao na navedenoj
De ostavite se prebuilt PCeva i pocnite ih sami sklapat kad ove nase prodavnice deru i stavljaju otkljucane i5 procesore sa H81 maticnim i srot napajanjima. Javis se na forumu ili sam istrazis sat dva po internetu i vidis koje dijelove treba sa kojim upariti za gaming , koje su najbolje performance per $ i W graficke i procesori. Moja preporuka ne kupuj jos racunar za gaming dok kod nas ne dodju nove AMDove kartice ( 1-2 sedmice) jer ce tada ovim opast cijena.
80+ certifikat nema nikakve veze sa snagom napajanja , to je samo certifikat za efikasnost onog sto napojna uzme iz zida naprema onome sto isporuci mada govori o kvaliteti jer nikada neces naci kinesko napajanje sa srot dijelovima da ima 80+ certifikat
Ja sebi od 2000te sam sklapam konfiguracije i uvijek je to moja preporuka. Drugu stvar koju godinama trubim je da se ne štedi na napajanju i grafičkoj ko hoće "gaming" računar. Džaba tebi napojna od 1 kilovat ako na v12 railu ne isporučuje ni pola od toga a još ako nema certifikat okači ti to mačku o rep... Prva stvar koju treba gledati kod napojne (osim marke) jeste koliko isporučuje na v12 (koji se koriste za procesor i grafiku). Evo moj Seasonic ima 520W dok na v12 rail ide 480W. Stress testovi su išli i do 580-600W i navedena nije pustila bijeli dim što govori o samoj kvaliteti a ima "samo" 80+ bronzu, skontaj kada uzmeš 80+ zlato ili platinu. Viđao sam napojne od 600W ili 650W koje isporučuju za grafiku i procesor kao i ova moja...
Druga stvar, AMD sa trećom serijom neće obarati cijene (barem je to kod nas praksa) nego ko planira kupovati R9 380 ili 390x neka uzme odmah kada će biti dosta povoljnije nego u narednom periodu. Kod nas je sve naopako što se IT opreme tiče
Ja prošle godine kupio i5 4590 za 350KM kod Mikija, početkom ove je navedeni bio i po 500KM u radnjama, znači samo mu rasla cijena kada su bezobraznici vidjeli da ide
Tako i sa grafikama, kupio 7850 2GB za 360KM, koristio sam je dvije godine i prodao za 260KM Evo sada za 360KM uzeo R9 280x koja mi je više nego dobra a u radnjama su još uvijek 500-600KM. Cijene u svijetu padaju a kod nas obratno uvijek, banana state
Bosnian Dragon1 wrote:evo sad mi se na cistu miru desio bluescreen, skidao nesta izasao iz kuce, kad sam se vratio nisam mogao pomjerit mis nista stoji onako kao sam ostavio prozore otvorene, i kad sam restartovao kaze BSOD. Evo doel ispod sta kaze ako ikom ista znaci:
Spominjes da ti sve radi bez problema na ostalim igrama , odvrti ti Futuremark 2 puta pa reci dal ti se PC crasha ili dodje do artefaktanja , ako ti se BSOD-a to znaci da ti je napajanje ili preslabo ili pri kraju zivotnog vijeka , ne mozes spominjat da ti ostale igre se vrte na ultra bez problema kad to moze bit LoL ili PES 2015 kad one koriste 50-60% snage PCa. Ako Futuremark prodje bez problema onda je vjerovatno do ostecenih system fileova i tad ti je najbolje backupat vazne podatke i stavit nove windowse.Probaj igrati sa 1 plocicom RAM-a.
GTA 5 na ultra, crysis 3 na ultra, i sve ide glatko samo na bf3 crasha, stim da mi je juce prvi put crasho kad je racunar bio idle , poslije toga ga opet ostavio na idle da vidim kad opet isto. A napojnu i graficku sam tek uzeo kako ce bit na izidsaju nova novcata. Tolko se napatio da kupim graficku , sad bi ga najradije slupo macolom
evo otkrio sam koji drajver uzrokuje BSoD, pomocu programa bluescree viewer. RAdi se o drajveru ntoskrnl.exe, e sta sad da radim pojma nemam uglavnom evo slike:
Wheatly wrote:Nije to driver, to ti je kernel za NT. Ja mislim da bi trebao ponovo instalirati Windows.
pokusat cu jos to, testirao hard disk sve ok, uradio memtest sve ok. A nema 7 dana kako sam obaro sistem, ako opet oborim vjerovatno ce mi isti problem bit ali eto pokusat cu.