Djevojke iz dijaspore

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
SaraFina

#176 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by SaraFina »

Ja sam ovaj post napisala 2013. samo na drugom mjestu. Pa obzirom u kojem pravcu IDE rasprava, da se ponovim :D

Obzirom da dolazi ljeto i godišnji odmori za očekivati je i najezdu mladih i slobodnih dijasporki i dijasporaca. Što budemo imali manje iluzija jedni o drugima, odnosno mi o vama u BiH i VI o nama iz dijaspore ugodnije i kvalitetnije ćemo utrositi vrijeme i jedni i drugi
Dakle, ako imate namjeru ove godine, na kraći ili duzi period druziti se odnosno ostvariti trajniju ili kraću vezu sa dijasporkama / dijasporcima morate imati neke ozbiljne uvjete u vidu.Mi dolazimo u principu jer smo zeljni onoga što nemamo u zemljama gdje zivimo.

Ne pomišljajte svašta, što bi moglo prestavljati neke diskutabilne scene. :D
Dakle, nisu u pitanju nabildani mišićavi frajeri, niti polugole djevojke od kojih dah zastaje.Toga na zapadu ima. Da bi ste se VI nama svidjeli dakle i izdvojili iz gomile muškaraca i zena, morate osmisliti način kako da se razlikujete i kako da nam padnete u oči..Zapadnjački zakoni su svakodnevno sve rigorozniji po pitanju braka sa osobama iz " trećih zemalja " pa ova činjenica forumske Hrvate dovodi u mnogo bolji polozaj od Bošnjaka i Srba. Mi iz dijaspore smo zeljni povratka u djetinjstvo, domaće bosanske i kuhinje / muzike i opuštanja.
Vaše brige o teškoćama zivljenja, nedostatku novca ili perspektive nas ne zanimaju.Zelimo se zabaviti i opustiti.Pa ako gledate na neku dijasporku ili dijasporca kao na " vizu za budućnost" imajte u vidu ove jednostavne smijernice
Osobito smo osjetljivi na bezidejne i bez/perspektivne ljude, taj dio zavodjenja dakle uvjezbajte do savršenstva. Uvijek imate izgleda za neki posao, samo čekate bolju ponudu, ili usavršavanje. Pojašnjenja moraju biti logična i njihova realizacija neka ovisi o jeseni ili zimi
Ono što najviše od vas očekujemo je dobra i kvalitetna zabava, neuobičajna i karakteristična za domovinu.

Dosta je nama diskoteka, koncerata i izlazaka.Trudite se biti orginalni
Na novac smo posebno osjetljivi ne razbacujte se ni svojim, a naš ni ne pokušavajte koristiti u te svrhe.Ne vodite nas u obilazak rodbine, previše nam je druzenja i sa našom.Ako veza u toku ljeta postane " ozbiljna "kategorično odbijajte svaku pomisao o mogućnosti napuštanja BiH.Insistirajte na našem povratku, mirnom i dostojanstvenom zivotu koji će nam omogućiti isključivo ona vaša primanja koja će se realizirati u jesen ili zimu.
Time ćete nas uvjeriti u postojanost vaše ljubavi.
Očevu imovinu ne spominjite nikako, djevojkama miraz ili muškarcima naslijedstvo.Insistirajte da zivite kao SVOJI na svom.
Muškarci ne glumite mlakonje, čvrst muški stav je na cijeni, a djevojke lake zene.Deviza ništa prije braka je na cijeni :D
Nadam se da sam bar malo pomogla ovim smijernicama svim zainteresiranim u budućem periodu tj za vrijeme prestojecih ljetnjih odmora.

Obrnuti slučajevi OPREZ!

Ako ipak dodje do obrnutog slučaja i dijasporka / dijasporac se naprasno zaljubi u vas, a VI apsolutno ništa niste učinili da se to dogodi onda :

Postoji mogućnost trudnoće ili dijasporac muškog roda ima nekog u porodici kome je potrebna stalna skrb..

Kredit i visoke rate - dvije plaće, ma kako vaša bila niska u početku su dobitna kombinacija..

Otvaranje firme na vaše ime, koja bi vas sa nekim oponomoćenjem dala im mogućnost prevare i zatrpala vas za par mjeseci ...

Itd itd

Dakle interes je vječan, ako ga nema ljubav je obično kratkoročog karaktera.

:)
Last edited by SaraFina on 05/05/2015 08:23, edited 1 time in total.
SaraFina

#177 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by SaraFina »

kritichar wrote:
SaraFina wrote:
Zoya wrote:Tacno ne znam gdje bi on mogao traziti "pravo zensko". :lol:

Ne fakat, koliko su se nase zene "modernisale" to je cudo jedno. Hoce ko biva nesto da odskoce i preskocile barem 10 stepenika odjednom. Rijetko mozes sjesti sa nekom normalnom i popiti kafu. Sto rece muz jedne moje prijateljice, trazila moja Emina kuhinju, te hocu takvu, te ovakvu, te crtaj u svakakvim programima, te mermer tu mermer ondje onda mu trazila zepter posudje :lol: i kaze on,nisam ni znao da sam je sebi najvise napravio, ova moja rijetko kad i udje u nju. :lol:

Saian :lol: :thumbup:
Zoyo, seksualne vještine su vazne, kakva kuhinja.

To se nekad pikalo da mlada mora znati po kuhinji i oko hrane.

Sad muškarci traze seksualne vratolomije, uzbudjenje, da ih neko inspirira, zaokuplja i maltretira :D

@Ramo, lajk opet :D
zato se vi toliko trudite da to navježbate?

Ponavljanje je majka znanja dragi kritičaru :D
derion

#178 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by derion »

Zoya wrote:Ja prizemljenijeg naroda upoznala nisam i ne sudim nikad djevojkama koje se odluce udati se za strance(pogotovo skandinavce). Prije bih da mi se kcerka uda za skandinavca nego za recimo turcina- kurda. Gorih ljudi od njih nisam upoznala.
Potpisujem ovo za Turke. Također bih dodao još Arape, Somalijce, ama u biti sve južno od Alpa. :)

Također se slažem sa Šveđaninom, tj. da je u Skandinaviji dosta uspješnija veza između Bosanki i Skandinavaca, nego Bosanaca i Skandinavki, a razlog tome je kolizija u svjetonazorima: :) Zezam semalo, ali primarni razlog je što su Bosanci relativno (u odnosnu na gore navedene narode) patrijarhalno orijentisani, a to kod Skandinavki ne pali, pa očekuju da muškarac uzme barem 40-45% svakodnevnih obaveza, uključujući pravljenja ručka, usisavanja, igranje sa djecom itd. :)
A skandinavski muškarci, naviknuti na taj "režim" zato mogu puno bolje sa Bosankama, jer njihov "režim" nije tako restriktivan prema njima. :) Generalizirajuće, ali to je otprilike to. Znam na desetine propalih brakova između Bosanaca i Skandinavki, a ne tako puno razvoda između Bosanki i Skandinavaca (mada ima). Mislim da bi neko kvalitetno istraživanje potvrdilo ove moje gore navedene pretpostavke.
dobar osjecaj

#179 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by dobar osjecaj »

Kakva hrpa zaostalih gluposti!

Seks iako izuzetno bitna komponenta zdravlja svakog pojedinca i jedan od preduslova kvalitetnog (bracnog/partnerskog) odnosa nije nikome sve i najbitnije u zivotu. Osim vjerovatno onima koji ga uopste nemaju i zbog toga izrazito pate (sto je primjetno u dosta komentara koji su bazirani iskljucivo na analizama koliko se, kako i zasto drugi ljudi jebu).

Koristenje prljavih rijeci, omalovazavanje drugih je prvenstveno znak slabosti i manjka stvarnog, kvalitetno ispunjenog zivota onih pojedinaca koji osjecaju nuzdu da tako pisu.

Izjednacavanje raznolikih potreba svakog pojedinca da se ostvare u odnosu s nekim ko njima iskljucivo prija s manjkom postovanja prema vlastitom porijeklu je u najmanju ruku debilno.

Primjeri koje vi navodite ovdje ukazuju na sloj iz kojeg vi poticete, okruzenje u kojem se krecete i iskljucivo na vase jadne standarde zivota. Kada pisete govorite najvise o sebi i vlastitom iskustvu i sta je vas maksimum. Uzas kakva zaostalost!
kritichar

#180 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by kritichar »

SaraFina wrote: Ponavljanje je majka znanja dragi kritičaru :D
ne znam da će ti se sav taj trud isplatiti
prog321

#181 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by prog321 »

derion wrote:
Zoya wrote:Ja prizemljenijeg naroda upoznala nisam i ne sudim nikad djevojkama koje se odluce udati se za strance(pogotovo skandinavce). Prije bih da mi se kcerka uda za skandinavca nego za recimo turcina- kurda. Gorih ljudi od njih nisam upoznala.
Potpisujem ovo za Turke. Također bih dodao još Arape, Somalijce, ama u biti sve južno od Alpa. :)

Također se slažem sa Šveđaninom, tj. da je u Skandinaviji dosta uspješnija veza između Bosanki i Skandinavaca, nego Bosanaca i Skandinavki, a razlog tome je kolizija u svjetonazorima: :) Zezam semalo, ali primarni razlog je što su Bosanci relativno (u odnosnu na gore navedene narode) patrijarhalno orijentisani, a to kod Skandinavki ne pali, pa očekuju da muškarac uzme barem 40-45% svakodnevnih obaveza, uključujući pravljenja ručka, usisavanja, igranje sa djecom itd. :)
A skandinavski muškarci, naviknuti na taj "režim" zato mogu puno bolje sa Bosankama, jer njihov "režim" nije tako restriktivan prema njima. :) Generalizirajuće, ali to je otprilike to. Znam na desetine propalih brakova između Bosanaca i Skandinavki, a ne tako puno razvoda između Bosanki i Skandinavaca (mada ima). Mislim da bi neko kvalitetno istraživanje potvrdilo ove moje gore navedene pretpostavke.
I ovo je suplja.
Evo ja ne znam nijednu Bosanku koja se usrecila sa strancem. A znam par uspjesnih brakova gdje su muskarci ozenili strankinje (imigrantkinje kao i oni).
Najbolje opstaju brakovi koji imaju slicne kulturoloske tacke.
Svedjanke tesko opstaju i sa Svedjanima. Jednostavno su to teske zene. Iste kao i Nijemice. :-D
Last edited by prog321 on 05/05/2015 09:32, edited 1 time in total.
broj dva

#182 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by broj dva »

Cartmane wrote:Ja sam momak, imam 23 godine i zivim u Svedskoj. Bas kao i postavljac teme, cesto razmisljam o tome. To jeste, zasto nase djevojke teze u sve vecem broju vezama, pa i brakovima s Svedanima. Imam takvih slucajeva i u uzoj porodici, to jeste jednu rodicu koja je se odmetnula. Roditeljima je rekla da voli tog lika i da trebaju postovati njen izbor, ako ne zele, ne moraju imati nista vise zajednicki. :shock:

Mislim da je to sve do kucnog odgoja. Roditelji takvih djevojaka crnce po citav dan, pa tako i nemaju vremena niti snage da usmjere djecu na ispravni, domoljubni i vjeroljubni put.

Iskreno, kada god vidim neku nasu ovdje da hoda s Svedom, u meni se budi prezir. Zbog takvih cu ja ostati neozenjen, iako imam sve predispozicije za brak. Zavrsio sam fakultet, imam stan, auto i dobro placen posao u bankarskom sektoru. Fakat je nevjerovatna kolicina arogantnosti i prepotentnosti kod nasih djevojka uopce u dijaspori, a pogotovo u Svedskoj. Nevjerovatno je koliko im je zinula guzica i koliki kompleks nize vrijednosti imaju. Taj kompleks nize vrijednosti dovodi do toga da pljuju svoje porijeklo, obiljezja svoje nacije i svoju vjeru. Porazno je to za bosnjacki narod i pokazuje samo koliko smo duhovno posrnuli. Na kraju ce asimilacija pobjediti, ta tiha ubica naroda.
-----------
Nemogu da vjerujem kolika hrpa govana na jednom mjestu.
Ispravan, domoljuban i vjeroljuban put ?What the fuck ?
Budi ti se prezir kad kad vidis sveda sa bosancem/bosankom a zivis u svedskoj, trosis njihove krune, ides u njihove skole, koristis njihove doktore..?
Pa jebo te bog jesi ti normalan ? Kako te nije stid balavac jedan, ti bi da prezires narod koji ti je dao dom kad si na livadi bio i ti sudis ljude koji grade zivot sa svedima ?
TI ces ostati neozenjen jer zi zadrti idiot i seronja, ne zato sto svedi pojebase bosananke.
Ako je iko arogantan to si ti, ne cure sto su sa svedima, ne momci sto su sa svedjankama, nego idioti poput tebe koji na svede gledaju kao na losije od nas ili kao na nesto toliko strano da je smjesna svaka pomisao o suzivotu.
Da si mi pred ocima sad bi te na koljeno pa sipkom po guzici, dobro bi ti doslo.
JThomas

#183 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by JThomas »

auuuuuu jesi naletio...
insomnia78

#184 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by insomnia78 »

SaraFina wrote:Ja sam ovaj post napisala 2013. samo na drugom mjestu. Pa obzirom u kojem pravcu IDE rasprava, da se ponovim :D

Obzirom da dolazi ljeto i godišnji odmori za očekivati je i najezdu mladih i slobodnih dijasporki i dijasporaca. Što budemo imali manje iluzija jedni o drugima, odnosno mi o vama u BiH i VI o nama iz dijaspore ugodnije i kvalitetnije ćemo utrositi vrijeme i jedni i drugi
Dakle, ako imate namjeru ove godine, na kraći ili duzi period druziti se odnosno ostvariti trajniju ili kraću vezu sa dijasporkama / dijasporcima morate imati neke ozbiljne uvjete u vidu.Mi dolazimo u principu jer smo zeljni onoga što nemamo u zemljama gdje zivimo.

Ne pomišljajte svašta, što bi moglo prestavljati neke diskutabilne scene. :D
Dakle, nisu u pitanju nabildani mišićavi frajeri, niti polugole djevojke od kojih dah zastaje.Toga na zapadu ima. Da bi ste se VI nama svidjeli dakle i izdvojili iz gomile muškaraca i zena, morate osmisliti način kako da se razlikujete i kako da nam padnete u oči..Zapadnjački zakoni su svakodnevno sve rigorozniji po pitanju braka sa osobama iz " trećih zemalja " pa ova činjenica forumske Hrvate dovodi u mnogo bolji polozaj od Bošnjaka i Srba. Mi iz dijaspore smo zeljni povratka u djetinjstvo, domaće bosanske i kuhinje / muzike i opuštanja.
Vaše brige o teškoćama zivljenja, nedostatku novca ili perspektive nas ne zanimaju.Zelimo se zabaviti i opustiti.Pa ako gledate na neku dijasporku ili dijasporca kao na " vizu za budućnost" imajte u vidu ove jednostavne smijernice
Osobito smo osjetljivi na bezidejne i bez/perspektivne ljude, taj dio zavodjenja dakle uvjezbajte do savršenstva. Uvijek imate izgleda za neki posao, samo čekate bolju ponudu, ili usavršavanje. Pojašnjenja moraju biti logična i njihova realizacija neka ovisi o jeseni ili zimi
Ono što najviše od vas očekujemo je dobra i kvalitetna zabava, neuobičajna i karakteristična za domovinu.

Dosta je nama diskoteka, koncerata i izlazaka.Trudite se biti orginalni
Na novac smo posebno osjetljivi ne razbacujte se ni svojim, a naš ni ne pokušavajte koristiti u te svrhe.Ne vodite nas u obilazak rodbine, previše nam je druzenja i sa našom.Ako veza u toku ljeta postane " ozbiljna "kategorično odbijajte svaku pomisao o mogućnosti napuštanja BiH.Insistirajte na našem povratku, mirnom i dostojanstvenom zivotu koji će nam omogućiti isključivo ona vaša primanja koja će se realizirati u jesen ili zimu.
Time ćete nas uvjeriti u postojanost vaše ljubavi.
Očevu imovinu ne spominjite nikako, djevojkama miraz ili muškarcima naslijedstvo.Insistirajte da zivite kao SVOJI na svom.
Muškarci ne glumite mlakonje, čvrst muški stav je na cijeni, a djevojke lake zene.Deviza ništa prije braka je na cijeni :D
Nadam se da sam bar malo pomogla ovim smijernicama svim zainteresiranim u budućem periodu tj za vrijeme prestojecih ljetnjih odmora.

Obrnuti slučajevi OPREZ!

Ako ipak dodje do obrnutog slučaja i dijasporka / dijasporac se naprasno zaljubi u vas, a VI apsolutno ništa niste učinili da se to dogodi onda :

Postoji mogućnost trudnoće ili dijasporac muškog roda ima nekog u porodici kome je potrebna stalna skrb..

Kredit i visoke rate - dvije plaće, ma kako vaša bila niska u početku su dobitna kombinacija..

Otvaranje firme na vaše ime, koja bi vas sa nekim oponomoćenjem dala im mogućnost prevare i zatrpala vas za par mjeseci ...

Itd itd

Dakle interes je vječan, ako ga nema ljubav je obično kratkoročog karaktera.

:)
Malo je reci da je glupo
insomnia78

#185 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by insomnia78 »

pustopoljina wrote:Smijesno je europskom imigrantu, gdje misle na asimilaciju dok izgovaraju integracija.
bravo za vas tamo u usa.
Kakva kurceva asimilacija i u sta?
Nisam ja doso iz africke il BI kulture pa da mi sad treba neko prilagodjavanje
Ja sam bolan evropljanin, rodjen kao takav, takav cu i umrijeti
Apsolutno niti jednu stvar koju nisam radio kod kuce ne radim ni ovdje
I sve stvari koje sam radio kod kuce radim i ovdje

Sad sto neko ocekuje da se ja sastanem sa zemama, samo zato sto su iz iste zemlje, i drmam kolo e pa nisam ga ni u Bosni drmo
prog321

#186 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by prog321 »

Integracija je za prvu generaciju a asimilacija je za drugu i trecu.
Dosao si kao gost u njihovu kulturu i logicno je da je zene prvo prihvate jer je dominantnija od tvoje.
Da nije, onda bi Svedi dosli kod tebe. :-D
broj dva

#187 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by broj dva »

JThomas wrote:auuuuuu jesi naletio...
---
Jutarnji, prije kafe.
SaraFina

#188 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by SaraFina »

kritichar wrote:
SaraFina wrote: Ponavljanje je majka znanja dragi kritičaru :D
ne znam da će ti se sav taj trud isplatiti

:D

Misliš znanje?

@Francuz, post pravo oslikava trenutačno stanje i smijer kojim tema krenula :)

A ti si ionako van konkurencije kad svratis u Behaju :D
Mislim nisi na trzištu!
sinuhe

#189 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by sinuhe »

Ti prvo moras naci curu pa za 20, 30 godina "dati" nekome cerku.
kritichar

#190 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by kritichar »

SaraFina wrote::D

Misliš znanje?
nije svako znanje pozitivno

a i niko ne voli sveznalice
SaraFina

#191 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by SaraFina »

kritichar wrote:
SaraFina wrote::D

Misliš znanje?
nije svako znanje pozitivno

a i niko ne voli sveznalice

Čuj nije? Jeste : D a bi li volio Svedjanku ili lationoamerikanku? :D
HAVANA

#192 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by HAVANA »

Cartmane wrote:
broj dva wrote:
Cartmane wrote:Ja sam momak, imam 23 godine i zivim u Svedskoj. Bas kao i postavljac teme, cesto razmisljam o tome. To jeste, zasto nase djevojke teze u sve vecem broju vezama, pa i brakovima s Svedanima. Imam takvih slucajeva i u uzoj porodici, to jeste jednu rodicu koja je se odmetnula. Roditeljima je rekla da voli tog lika i da trebaju postovati njen izbor, ako ne zele, ne moraju imati nista vise zajednicki. :shock:

Mislim da je to sve do kucnog odgoja. Roditelji takvih djevojaka crnce po citav dan, pa tako i nemaju vremena niti snage da usmjere djecu na ispravni, domoljubni i vjeroljubni put.

Iskreno, kada god vidim neku nasu ovdje da hoda s Svedom, u meni se budi prezir. Zbog takvih cu ja ostati neozenjen, iako imam sve predispozicije za brak. Zavrsio sam fakultet, imam stan, auto i dobro placen posao u bankarskom sektoru. Fakat je nevjerovatna kolicina arogantnosti i prepotentnosti kod nasih djevojka uopce u dijaspori, a pogotovo u Svedskoj. Nevjerovatno je koliko im je zinula guzica i koliki kompleks nize vrijednosti imaju. Taj kompleks nize vrijednosti dovodi do toga da pljuju svoje porijeklo, obiljezja svoje nacije i svoju vjeru. Porazno je to za bosnjacki narod i pokazuje samo koliko smo duhovno posrnuli. Na kraju ce asimilacija pobjediti, ta tiha ubica naroda.
-----------
Nemogu da vjerujem kolika hrpa govana na jednom mjestu.
Ispravan, domoljuban i vjeroljuban put ?What the fuck ?
Budi ti se prezir kad kad vidis sveda sa bosancem/bosankom a zivis u svedskoj, trosis njihove krune, ides u njihove skole, koristis njihove doktore..?
Pa jebo te bog jesi ti normalan ? Kako te nije stid balavac jedan, ti bi da prezires narod koji ti je dao dom kad si na livadi bio i ti sudis ljude koji grade zivot sa svedima ?
TI ces ostati neozenjen jer zi zadrti idiot i seronja, ne zato sto svedi pojebase bosananke.
Ako je iko arogantan to si ti, ne cure sto su sa svedima, ne momci sto su sa svedjankama, nego idioti poput tebe koji na svede gledaju kao na losije od nas ili kao na nesto toliko strano da je smjesna svaka pomisao o suzivotu.
Da si mi pred ocima sad bi te na koljeno pa sipkom po guzici, dobro bi ti doslo.

Jesi li ti normalan? Nisam rekao da prezirem švedski narod već one unutar našeg naroda koji im se podčinjavaju. Prvenstveno u ljubavno-seksualnoj sferi života, a onda u svakoj drugoj.

Odrastao sam s Švedima i imam korektne odnose s prijateljima i kolegama. To što sutra ne želim dati vlastitu kcerku kao zalog ili "znak zahvalnosti" je sasvim zdravorazumski i racionalno.

I prestani s prijetnjama.

Cuj dati,sta je imam davat? Valjda ce ona odluciti sa kim ce biti i sta ce?Ja se mogu nadati da ce biti sretna i napraviti dobar izbor,necu joj sigurno ja birati partnera.To jel on crn,plav,zut,kojem se bogu moli il ne moli me apsolutno ne zanima, samo nek je ona sretna...
klixoris

#193 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by klixoris »

Ma on ovo gleda kroz prizmu ljudi koji su u zemlje Skandinavije iz BiH izbjegli iz malih sredina, sela, vukojebina... A njih je u stvari i najvise...
Ti ljudi, pored cinjenice da su uglavnom seljacine sa dna kace, vuku i te seljacke obicaje "davanja" kcerki, okretanja janjeta u gradskom parku :lol: , igranja kola (snimak iz Beca kada se igrala utakmica protiv Austrije) i ostalih krkanluka. Nazalost, takvi nas uglavnom i predstavljaju i zbog tih ljudi zapadni Evropljani gledaju na vecinu bosanaca kao na divljake i krkane...
Kako cesto zujim na relaciji BiH-Austrija, nagledao sam se svega... Ljudi iz BiH (odnosno ta krkanska vecina) nisu ni za sela na Bjelasnici a kamo li nekog uredjenog evropskog grada... A posebno nisu za utegnutu, kulturnu i organizovanu zemlju kakva je Svedska npr...

Normalna, gradska raja se uredno integrisala i vrlo brzo stopila sa drustvom, ali oni su u puno manjem procentu i doslovno su nevidljivi pored ovih pomenutih krkana...
prog321

#194 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by prog321 »

Nije bas da se gradska raja eksponira u Svedskoj.
Ima i kod njih krkana mega velicine. A seoska nosnja, ples i obicaji kod recimo Bavaraca, Svicaraca i Austrijanaca je dio tradicije kojim se ponose.
klixoris

#195 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by klixoris »

Cartmane wrote: O kozmopolitaneru, nisam te prepoznao. Roditelji su mi seljaci, doduše tokom socijalizma naturalizirani stanovnici jednog grada srednje veličine u BiH. I gle čuda,
odma se uklopili u novu sredinu.

Mani se malicioznih i tendencioznih djelidba na vas i nas.
Pa nisam ja podijelio nista na "vas i nas". Fino ti pise -> podjela na normalne ljude koji su se integrisali i krkane koji se nikada integrisati nece.
To je cinjenica ! Dovoljno ti je da u sezoni kada dijaspora ide u i van BiH pogledas kako se ponasaju npr na granicama... Nije tesko da ih ne primjetis :thumbup:

@Prog321. ja se vise naslanjam na posto od @Insomnia78. :thumbup: Jedno je predstavljati svoju kulturu na neki fin, kulturan nacin, a drugo je biti krkan i ne postovati nikakva pravila
Last edited by klixoris on 05/05/2015 10:57, edited 1 time in total.
Zoya

#196 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by Zoya »

Sto se integracije tice, mislim da se niko nije bolje od bosanaca integrisao. To je potvrdjeno u vise navrata tako da ta prica o seljacima i krkanima ne pije vode.
Jedino sto mnogi roditelji (sad pisem o generaciji mojih roditelja) grijese u tome sto svojoj djeci namecu to da uzmu nekog naseg. I sto rece pustopoljina u vecini slucajeva jako ruzno zavrsi. Ne znam..meni bi kao majci bilo drago da moja djeca nadju nesto nase, normalno, najradije da je ovdje raslo, a sad ako i ne nadju pa Boze moj, nece mi biti manje dragi zbog toga.
dobar osjecaj

#197 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by dobar osjecaj »

klixoris wrote:Ma on ovo gleda kroz prizmu ljudi koji su u zemlje Skandinavije iz BiH izbjegli iz malih sredina, sela, vukojebina... A njih je u stvari i najvise...
Steta je sto stravicno veliki broj tih ljudi izjednacava zaostalost s tradicijom i nekim domoljubljem. Zaostalost je samo zaostalost. Steta obrazovanja i mogucnosti izbora i rada na licnom razvoju.
klixoris

#198 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by klixoris »

dobar osjecaj wrote:
klixoris wrote:Ma on ovo gleda kroz prizmu ljudi koji su u zemlje Skandinavije iz BiH izbjegli iz malih sredina, sela, vukojebina... A njih je u stvari i najvise...
Steta je sto stravicno veliki broj tih ljudi izjednacava zaostalost s tradicijom i nekim domoljubljem. Zaostalost je samo zaostalost. Steta obrazovanja i mogucnosti izbora i rada na licnom razvoju.
Eh, upravo to ! Nisi mogla bolje napisati ! :thumbup:
Cartmane wrote:Kao da je njih briga jeste li vi pristigli iz Bistrika ili Bukovice. Za njih smo sve isti.
Pa ne pita te neki Svedjanin odakle si, jel selo ili neki veci grad. Gleda te na osnovu tvog ponasanja i sasvim sigurno je da te nece bas fino gledati ako urlas po zgradi, mlatis zenu i "dajes" kcerku, sadis paradajz u javnom parku, okreces janje na trotoaru, igras kolo bos u carapama na sred granice dok te granicari pokusavaju smiriti (ovo sam svojim ocima gledao na granici sa Madjarskom).

Krkan ne mora uopste biti covjek sa sela... Krkan moze biti i covjek rodjen u NY. Krkan je covjek koji ne poznaje osnovnu kulturu, ne zna se ponasati, niti pokusava da nauci :thumbup:
Last edited by klixoris on 05/05/2015 11:03, edited 2 times in total.
Ramzess Veliki

#199 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by Ramzess Veliki »

Dijasporci ... Dođe meni tako jaran iz dijaspore, iz Norveške, donio nekakav laptopčić pa sav važan, veli - "E gledaj druže što ti je živjeti u Norveškoj, ovo je laptop ... to sad mijenja računare a nosiš ga u tašnici. "
Pozovem ga na kahvu, na stolu 17' zvijer od 2200 eura, limit edition koju koristim za projektovanje planske dokumentacije i 3D modeliranje terena.
Prestao mi se javljati i obrisao me na fejsu. Papak ...

A sad će doći naši dijasporci u rent-a-car vozilicama, sve X7, Touareg 8V, SLK, svi uobraženi, za njih ne važi crveno ni pješak na zebri, mahaće stečevinom koju su sebi otkidali od usta cijelu godinu da je pokažu u mahali, kako su uspjeli u životu.
Kao da mi ne znamo kako je biti bauštelac. :D
Sephora

#200 Re: Djevojke iz dijaspore

Post by Sephora »

Ramzess Veliki wrote: A sad će doći naši dijasporci u rent-a-car vozilicama, sve X7, Touareg 8V, SLK, svi uobraženi, za njih ne važi crveno ni pješak na zebri, mahaće stečevinom koju su sebi otkidali od usta cijelu godinu da je pokažu u mahali, kako su uspjeli u životu.
Kao da mi ne znamo kako je biti bauštelac. :D
:roll:
Post Reply