Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
-
daddy-kool
#176 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Ova tema se svako malo ponovi. Dijaspora su naši (su)građani i ova zemlja je i njihova. Njihov ekonomski doprinos je značajan, i svako ko je otvorio firmu ili zaposlio neke ljude zaslužuje najviše pohvale. Ali to ne treba miješati sa privatnim investicijama u nekretnine ili slanjem pomoći familiji ili starim roditeljima, ta pomoć ne održava standard. Svaki zaposleni u BiH finansira socijalni, zdravstveni i penzioni sistem od kojih tih stari roditelji i familija žive svakodnevni život. Moglo bi se i reći da su nam ostavili svoje stare da se o njima brinemo.
Last edited by daddy-kool on 30/04/2015 16:18, edited 1 time in total.
- GeeTnT
#177 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Nije mjerilo mojih cca 200 postova da bi znao kad si kako pisala o svojim ljubimcima...medjutim pošto ti jako mnogo znaš o dijaspori zašto mi ne odgovori na pitanje:KatarinaKosaca wrote:Nemoj se ti brinuti z amog ljubimca.. dva imam, cuku i macu, kad već pitaš.. nego ja nikog nisam osobno prozivala, a niti jedan post nije bio bez seoskog upitkivanja i konstatacija. Što potvrđuje i tvoja o mojim ukućanimaGeeTnT wrote:Kato bem mu miša...zakuhaš i onda ti krivo kad te prozivaju.... mislim da je vrijeme za šetnju wau/mau ljubimaca.
"Koliko Kato košta život i gledanje djece i unuka preko skype-a"?
-
Trebam te
#178 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
seln wrote: Eto, on zakljucio da su te pare od dijaspore (ima li neki dokaz? moglo bi biti od dvije tri bosanske "begovske" porodice) i jos uz to, da su te pare od socijalne pomoci!
Je li penzioner koji se vratio u Bosnu dijaspora?
Je li Bh. firma ili jedinica javne uprave, koja drzi rezerve u banci, dijaspora?
Jesu li onih nekoliko zdravih firmi koje posluju pozitivno dijaspora?
Ne poricem da ima onih koji su dovoljno ludi da tansferiraju novac u BiH banku (ako to ne prijave, cine kriminal...ako prijave, placaju poreze)...
ali zakljuciti da kase u BiH puni socijalna pomoc koju prima dijaspora... mislim, stvarno...
je li podastrto nekim brojevima ili je gledanje u kasike?
Seln, mislim da nisi razumio pricu o socijalnoj pomoci, ljudi na socijali (ne rade iz kojekakvih razloga,laganija bolest, ili im se ne isplati raditi na papire jer bi primali manje novca) i gdje su muz i zena sposobni definitevno mogu ustedjeti 2000eura mjesecno, posto su troskovi zivota svi placeni...
Taj novac oni nose u kesu i poloze u BH banku. Nemogu reci koji je to porcenat ali sigurno nije mali. I imamo dosta ljudi rade na bliskom istoku cije place dolaze u BH banke, moj rodjak prebaci svaki mjesec oko $6000 a tamo je 5 godina vec...Nakupi se to..
- hrle1976
#179 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Inace je javna tajna da dijaspora lezi na parama. Preko 2/3 ima na racunu 200 - 400.000KM.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#180 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Ponavljam ti ko zna koji put, iako znam da je tebi uzaludno, u skoro svakom postu piše na temi. Dakle, dijapora na temi koja je sebi uzela zahtjevnu ulogu ambasadora cijele dijaspore pri tom neskromno i bez ikakve zasluge priskrbila sebi i obrazovnje nekih novih generacija dijaspore i materijalno blagostanje pojedinih od grupacijeseln wrote:Nisi osobno, ali jesi citavu jednu grupu. Otprilike, kao kad bi neko rekao "svi Jevreji su ovo ili ono, ali ja nisam antisemit, jer Arona Levija nisam licno prozvao".KatarinaKosaca wrote:nego ja nikog nisam osobno prozivalaD
- GeeTnT
#181 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Radi se o milionima...mnogi su pokupovali kuće i stanove...neki danas žive od kirija.hrle1976 wrote:Inace je javna tajna da dijaspora lezi na parama. Preko 2/3 ima na racunu 200 - 400.000KM.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#182 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
vol,im svoje ljubimce , to su članovi porodice i šta? Zar nisi na zapadu naučio civiliziran odnos prema životinjama? Očigledno ne, pa je i jedan plemenit osjećaj kao što je ljubav kod tebe motiv podsmijeha što jeste primitivan balkanski sklop, pa uzalud i 100 godina vani kad se ne nauči i ne prihvati ono pozitivno..GeeTnT wrote:Nije mjerilo mojih cca 200 postova da bi znao kad si kako pisala o svojim ljubimcima...medjutim pošto ti jako mnogo znaš o dijaspori zašto mi ne odgovori na pitanje:
Nego, kako opet i bez potrebe kopaš po tuđem intimnom stvarnom životu na virtualnom mjestu, utoliko opet neću odgovoriti na tvoje pitanje..
-
Korisnikk
#183 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Hahahhah vidi dijasporaca sto sebe uzdizu. Valjda na taj nacin kompenziraju sto 9 od 10 dijasporaca ima zavrsena 4 razreda osnovne skole. Da nije izbio rat nikad ne bi stigli do dijaspore, istruhli bi u Bosni a da nije bilo ljudi koji su dali svoj zivot u ratu ne bi imali gdje slati pare. "Karadzicu ljubim te u bradu, zivjeh na selu, sada u gradu." Poznata izjava nasih dijasporaca. Pocrkajte nepismena gamad.
Jos salju novac u Islamsku drzavu, rade protiv drzava koje su njih ratne profitere primile tokom rata.
- GeeTnT
#184 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Sad stvarno mislim da s tvojim vijugama nešto nije ok... Ko ja ba bilo šta pisao sa podsmijehom?KatarinaKosaca wrote:vol,im svoje ljubimce , to su članovi porodice i šta? Zar nisi na zapadu naučio civiliziran odnos prema životinjama? Očigledno ne, pa je i jedan plemenit osjećaj kao što je ljubav kod tebe motiv podsmijeha što jeste primitivan balkanski sklop, pa uzalud i 100 godina vani kad se ne nauči i ne prihvati ono pozitivno..GeeTnT wrote:Nije mjerilo mojih cca 200 postova da bi znao kad si kako pisala o svojim ljubimcima...medjutim pošto ti jako mnogo znaš o dijaspori zašto mi ne odgovori na pitanje:
Nego, kako opet i bez potrebe kopaš po tuđem intimnom stvarnom životu na virtualnom mjestu, utoliko opet neću odgovoriti na tvoje pitanje..
Daj nešto napiši bez trzaja ruku, ako tako nastupaš onda mogu misliti kako je tvojim ljubimcima...cccc Kato, Kato...
-
Walther
#185 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Jel ti to nesto oflje jel? Da cvaknes povrat PDVa mora namjestaj iz DRZAVE. Inace je namjestaj kod nas jeftniji nego u BiH. U svakom slucaju da taj namjestaj prodas u BIH zaradi uvoznik, spediter, trgovina, itd, itd. Koliko se ko cjenka nemam blage veze ali sumnjam da vise od domacih poslodavaca koji koliko cujem uopste ne placaju. Sve poreze placamo kao i svi ostali a od drzave ne koristimo bas nista.PM72 wrote:Stipu šuplju...
I kad kupiš namještaj u povratku čvakneš povrat PDV-a pa te ta "investicija" dođe još povoljnije.Upošljavaš ovu našu bijedu sa kojom se cjenkate i ciganišete oko dnevnice.Gledao sam i slušao kako "jadite".Kupujete kuće i stanove daleko od svojih sela i vukojebina jer vam je dosta šume i planine a strah čini svoje.To što vi uplaćujete u budžet...a ne plaćate poreze za kuće,zemljišta i izdavanje stanova je tu negdje.dakle,od tebe i ostalih ja nemam nikavog hajra.
-
Trebam te
#186 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
KatarinaKosaca wrote:Ponavljam ti ko zna koji put, iako znam da je tebi uzaludno, u skoro svakom postu piše na temi. Dakle, dijapora na temi koja je sebi uzela zahtjevnu ulogu ambasadora cijele dijaspore pri tom neskromno i bez ikakve zasluge priskrbila sebi i obrazovnje nekih novih generacija dijaspore i materijalno blagostanje pojedinih od grupacijeseln wrote:Nisi osobno, ali jesi citavu jednu grupu. Otprilike, kao kad bi neko rekao "svi Jevreji su ovo ili ono, ali ja nisam antisemit, jer Arona Levija nisam licno prozvao".KatarinaKosaca wrote:nego ja nikog nisam osobno prozivalaD
Kato, ucite od dijaspore, kopirajte, nije na odmet, Kina je tako uspjela, fino covjek rece u jednom od postova!
Bice vam lakse, a neces ti nas bezobraznim oholim postom naljutiti da mi ne pomazemo Bosnu. Bilo je uvreda i prije, ne osvrcemo se mi bas na to, smijesno nam, imamo ciljeve!
BiH zauvijek
- hrle1976
#187 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Od koje kirije? Gdje? Kome? U BiH? Sta pokupovali? Gdje? Kako? Vecina jedva od usta odvaja za jednu a gdje vise. Koliko mozes zacijeniti kiriju u BiH? 300-500KM?GeeTnT wrote:Radi se o milionima...mnogi su pokupovali kuće i stanove...neki danas žive od kirija.hrle1976 wrote:Inace je javna tajna da dijaspora lezi na parama. Preko 2/3 ima na racunu 200 - 400.000KM.
-
Korisnikk
#188 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
A koliko milijardi dolara godisnje salje dijaspora Islamskoj drzavi?
- mO k3
#189 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
2 od 4 razreda .... Stas taki smo , nepismeni ,slijepi , bogalji ... Nego ako imas sta pošalji koju crkavicu nama na zapad da imamo sta jesti ili pošalji paket sa jajima i jogurtom ...Korisnikk wrote:Hahahhah vidi dijasporaca sto sebe uzdizu. Valjda na taj nacin kompenziraju sto 9 od 10 dijasporaca ima zavrsena 4 razreda osnovne skole. Da nije izbio rat nikad ne bi stigli do dijaspore, istruhli bi u Bosni a da nije bilo ljudi koji su dali svoj zivot u ratu ne bi imali gdje slati pare. "Karadzicu ljubim te u bradu, zivjeh na selu, sada u gradu." Poznata izjava nasih dijasporaca. Pocrkajte nepismena gamad.Jos salju novac u Islamsku drzavu, rade protiv drzava koje su njih ratne profitere primile tokom rata.
- GeeTnT
#190 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Nisi me razumio....Kuće i stanovi su se pokupovali u inostranstvu...proguglaj po immobilien..hrle1976 wrote:Od koje kirije? Gdje? Kome? U BiH? Sta pokupovali? Gdje? Kako? Vecina jedva od usta odvaja za jednu a gdje vise. Koliko mozes zacijeniti kiriju u BiH? 300-500KM?GeeTnT wrote:Radi se o milionima...mnogi su pokupovali kuće i stanove...neki danas žive od kirija.hrle1976 wrote:Inace je javna tajna da dijaspora lezi na parama. Preko 2/3 ima na racunu 200 - 400.000KM.
-
Korisnikk
#191 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
I osim toga ste ratni profiteri. Ne bi vas bilo ni 100 000 tamo da nije bilo rata.mO k3 wrote:2 od 4 razreda .... Stas taki smo , nepismeni ,slijepi , bogalji ... Nego ako imas sta pošalji koju crkavicu nama na zapad da imamo sta jesti ili pošalji paket sa jajima i jogurtom ...Korisnikk wrote:Hahahhah vidi dijasporaca sto sebe uzdizu. Valjda na taj nacin kompenziraju sto 9 od 10 dijasporaca ima zavrsena 4 razreda osnovne skole. Da nije izbio rat nikad ne bi stigli do dijaspore, istruhli bi u Bosni a da nije bilo ljudi koji su dali svoj zivot u ratu ne bi imali gdje slati pare. "Karadzicu ljubim te u bradu, zivjeh na selu, sada u gradu." Poznata izjava nasih dijasporaca. Pocrkajte nepismena gamad.Jos salju novac u Islamsku drzavu, rade protiv drzava koje su njih ratne profitere primile tokom rata.
- sinuhe
#192 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Najbolje da vozaci investiraju u BiH.Karadoz wrote: “Ja nikada dolje nisam poslao novac preko banke. Obično to ide preko prijatelja, vozača. Niko nije nikada nije pitao koliko recimo jedan autobus iz Njemačke donese keša."
Alimajstorović je i član Svjetskog saveza dijaspore BiH koja se godinama zalaže pored ostalog i za jače investiranje u BiH.
-
Walther
#193 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
a gdje si to cuo?seln wrote:Cinjenica? Pisalo u mikijevom zabavniku?maher wrote:cinjenica je da veliki dio dijaspore drzi stednju u bh bankama jer je u njihovim zemljama stednja oporeziva, a u bh nije
- seln
#194 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Bosni stvarno ne trebaju neprijatelji. Tu je neprijatelj svako svakome.... nacije, dijaspora - domaci, selo - grad, stari vjernici - novi vjernici...
jebo nas onaj ko nas nasadi ovakve.
- mO k3
#195 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Ne mi smo ratni zločinci , zovi nas pravim imenom .... Imas li sta jos reci ???Korisnikk wrote:I osim toga ste ratni profiteri. Ne bi vas bilo ni 100 000 tamo da nije bilo rata.mO k3 wrote:2 od 4 razreda .... Stas taki smo , nepismeni ,slijepi , bogalji ... Nego ako imas sta pošalji koju crkavicu nama na zapad da imamo sta jesti ili pošalji paket sa jajima i jogurtom ...Korisnikk wrote:Hahahhah vidi dijasporaca sto sebe uzdizu. Valjda na taj nacin kompenziraju sto 9 od 10 dijasporaca ima zavrsena 4 razreda osnovne skole. Da nije izbio rat nikad ne bi stigli do dijaspore, istruhli bi u Bosni a da nije bilo ljudi koji su dali svoj zivot u ratu ne bi imali gdje slati pare. "Karadzicu ljubim te u bradu, zivjeh na selu, sada u gradu." Poznata izjava nasih dijasporaca. Pocrkajte nepismena gamad.Jos salju novac u Islamsku drzavu, rade protiv drzava koje su njih ratne profitere primile tokom rata.
- mO k3
#196 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Znaš ti nas ,jebo ti nas....seln wrote:Bosni stvarno ne trebaju neprijatelji. Tu je neprijatelj svako svakome.... nacije, dijaspora - domaci, selo - grad, stari vjernici - novi vjernici...
-
Trebam te
#197 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
mO k3 wrote:2 od 4 razreda .... Stas taki smo , nepismeni ,slijepi , bogalji ... Nego ako imas sta pošalji koju crkavicu nama na zapad da imamo sta jesti ili pošalji paket sa jajima i jogurtom ...Korisnikk wrote:Hahahhah vidi dijasporaca sto sebe uzdizu. Valjda na taj nacin kompenziraju sto 9 od 10 dijasporaca ima zavrsena 4 razreda osnovne skole. Da nije izbio rat nikad ne bi stigli do dijaspore, istruhli bi u Bosni a da nije bilo ljudi koji su dali svoj zivot u ratu ne bi imali gdje slati pare. "Karadzicu ljubim te u bradu, zivjeh na selu, sada u gradu." Poznata izjava nasih dijasporaca. Pocrkajte nepismena gamad.Jos salju novac u Islamsku drzavu, rade protiv drzava koje su njih ratne profitere primile tokom rata.
Bez salmonele
-
Korisnikk
#198 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Imam mO k3. Od cetnika ste gori.
- hrle1976
#199 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
GeeTnT wrote:
Nisi me razumio....Kuće i stanovi su se pokupovali u inostranstvu...proguglaj po immobilien..
U Njemackoj >>bijednih<< 27% ima kucu ili stan u vlastito ime ili trenutno odvaja od usta za kredit. Mozes zamisliti koliko Yugos uziva taj rahatluk? Druze ho's da ti pokaze cika Hrle u kakvim sve kvatovima nasi bilioneri zive? Tibre su Los Angeles.
- mO k3
#200 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Ako ikako može .... Imamo mi vamo salmonela gdje čistimo po klozetima ...vjeruj mi nije lako zaradjena pogača , koju mi hanuma svaki dan pečeTrebam te wrote:mO k3 wrote:2 od 4 razreda .... Stas taki smo , nepismeni ,slijepi , bogalji ... Nego ako imas sta pošalji koju crkavicu nama na zapad da imamo sta jesti ili pošalji paket sa jajima i jogurtom ...Korisnikk wrote:Hahahhah vidi dijasporaca sto sebe uzdizu. Valjda na taj nacin kompenziraju sto 9 od 10 dijasporaca ima zavrsena 4 razreda osnovne skole. Da nije izbio rat nikad ne bi stigli do dijaspore, istruhli bi u Bosni a da nije bilo ljudi koji su dali svoj zivot u ratu ne bi imali gdje slati pare. "Karadzicu ljubim te u bradu, zivjeh na selu, sada u gradu." Poznata izjava nasih dijasporaca. Pocrkajte nepismena gamad.Jos salju novac u Islamsku drzavu, rade protiv drzava koje su njih ratne profitere primile tokom rata.
Bez salmonele