Danasnji "feminizam"
- sinuhe
#176 Re: Danasnji "feminizam"
Sta je u BiH prioritet? Zene ce i na ovom forumu prije raspravljati o Sejdic-Finciju nego o slaboj zastupljenosti zena u vlasti.
Danas imamo dvije Bosnjakinje u visokoj politici u Svedskoj i Britaniji ali ne i u BiH. Nije li to malo cudno?
Danas imamo dvije Bosnjakinje u visokoj politici u Svedskoj i Britaniji ali ne i u BiH. Nije li to malo cudno?
- madner
#177 Re: Danasnji "feminizam"
Jos jednom, plata i posao se ne dobije sa neba nego se zaradi i trazi. 
-
Niemand
#178 Re: Danasnji "feminizam"
Niemand wrote:A sta ako zena dobije otkaz il ne moze da nadje posao? Mislim, jel to onda znaci ono nema od braka vise nista, ne mogu biti sretni jer ona ne radi?
Samo pitam.
- SaraFina
#179 Re: Danasnji "feminizam"
sinuhe wrote:Sta je u BiH prioritet? Zene ce i na ovom forumu prije raspravljati o Sejdic-Finciju nego o slaboj zastupljenosti zena u vlasti.
Da budem iskrena Forum ( a pogotovo ovaj ) ne moze biti mjerilo prioriteta i stavova koje zene zastupaju u BiH.
Da je tako, mislim da bi to bila porazna činjenica ..
No nije.. I kako nema zena u BiH u visokoj politici?
Evo dvije - tri onako odmah! Bez promišljanja.
Borjana Krišto, Sabina Ćudić, Majkićka, Aleksandra Pandurević i ponosna broj jedan Zeljka Cvijanović.
Doduše nisu sve ni Bošnjakinje .. Ali gradjanke BiH jesu.
Sad ako ti nešto drugo podrazumijevaš pod Visokom politikom..
Dobro, nisu u rangu Merkelice, ali za bosanske prilike solidno..
Last edited by SaraFina on 22/04/2015 10:49, edited 1 time in total.
- sinuhe
#180 Re: Danasnji "feminizam"
Kod Dodika istina ima vise zena sto je na svoj nacin zanimljivo. U skupstini sarajevskog kantona sedam zena od 35 zastupnika. Druge kantone nisam ni gledao.
Last edited by sinuhe on 22/04/2015 10:50, edited 2 times in total.
-
prog321
#181 Re: Danasnji "feminizam"
Niemand wrote:Niemand wrote:A sta ako zena dobije otkaz il ne moze da nadje posao? Mislim, jel to onda znaci ono nema od braka vise nista, ne mogu biti sretni jer ona ne radi?
Samo pitam.
Da zena radi i pridnonosi budzetu? To je navlakusa danasnjih metropapucara.
MOje misljenje je da zena ne bi trebala da radi. To jest, ako hoce nek radi ali ako nece i ne mora.
Muskarac mora se brinuti o financijama i donositi kruh na sto.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#182 Re: Danasnji "feminizam"
Samo sto te zene nisu pale sa Marsa nego su dosle putem izbora.Na izborima glasaju ravopravno svi punoljetni. I plus je vise zena nego muskaraca u BiH, samim tim je vise biraca zena nego muskaraca.
Pa dje zapelo?
Pa dje zapelo?
- Ridjobrki
#183 Re: Danasnji "feminizam"
Samo da se pohvalim da sam jedan od rijetkih koji imaju selfie sa Dušankom Majkić.
To čuvam za atribute jednog dana
- madner
#184 Re: Danasnji "feminizam"
Feminizam nam je doveo Dusmansku 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#185 Re: Danasnji "feminizam"
Boli sama pomisaoRidjobrki wrote:Samo da se pohvalim da sam jedan od rijetkih koji imaju selfie sa Dušankom Majkić.![]()
- SaraFina
#186 Re: Danasnji "feminizam"
_BataZiv_0809 wrote:Samo sto te zene nisu pale sa Marsa nego su dosle putem izbora.Na izborima glasaju ravopravno svi punoljetni. I plus je vise zena nego muskaraca u BiH, samim tim je vise biraca zena nego muskaraca.
Pa dje zapelo?
Patrijahalni odgoj i nezainteresiranost.
Dok se djevojka ne uda obično babo sugerira da se glasa za SDA. Kao pravi odani, dobri Bošnjanin!
Kasnije je muz izvede na glasanje, i u ovisnosti od toga koja ga stranka uhljebila sugerira joj i glasanje.
Dje ćeš bolan glasti protiv " hljeba koji muz u kuću donosi"????
Šalu na stranu, mislim da osim " Nase Stranke" sve druge već postojeće političke hobotnice, imaju liderski kadar isplaniran u narednih desetak godina.
E tu se rijetko zene mogu uklopiti. A i probiti zbog predrasuda ..
Što se tiče Cvijanovićke ona je po mom mišljenju zrtveno jagnje, koje nije bilo dostojno zamijeniti Dzombića.
Došla je na poziciju isključivo iz razloga da vozd moze nesmetano manipulirati..
Ni Borjana Krišto nije daleko od te uloge.. Kad je Covic i HDz u pitanju..
Pandurevićka iako slabije rangirana od predhodnica, djeluje mi kao zena sa stavom.
I naravno iako je SDS-ovka, neke istupe u javnosti za stranku odradjuju spontano. Što dokazuje da " misli svojom glavom"
Sabina Ćudić je sasvim drugi svijet..
A o Majkićki ne BiH mnogo. Zena je putovnicu stekla u pedesetim
Toliko..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#187 Re: Danasnji "feminizam"
Muskarci krivi po obicaju 
- Ridjobrki
#188 Re: Danasnji "feminizam"
Patrijarhalni odgoj u u BiH je čudo od tehnike. Ne mo'š naći žeMsko na cesti poslije akšama._BataZiv_0809 wrote:Muskarci krivi po obicaju
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#189 Re: Danasnji "feminizam"
Jebiga kad smo Donje Brabonjiste. Nikad u EvropuRidjobrki wrote:Patrijarhalni odgoj u u BiH je čudo od tehnike. Ne mo'š naći žeMsko na cesti poslije akšama._BataZiv_0809 wrote:Muskarci krivi po obicaju
- Ridjobrki
#190 Re: Danasnji "feminizam"
Nemam vala pojma, ja sam grmečki čoban sklon tradicionalnim vrijednostima, morao sam guglati da vidim šta je taj feminizam da se uključim na temu a sad se momentalno i isključujem šnje. 
Samo.. malo šta učini da muškarac više voli i cijeni onaj svoj Y-hromozom od ovakvih tema, što jes'-jes'.
Samo.. malo šta učini da muškarac više voli i cijeni onaj svoj Y-hromozom od ovakvih tema, što jes'-jes'.
- Danguba
#191 Re: Danasnji "feminizam"
nema tu feminizma. odma sadizam. 
- MedenoSrce
#192 Re: Danasnji "feminizam"
Moje stajaliste je takvo da zahtijevam prava i socijalnu pravdu za ljude - bez daljih podijela.
Neoliberalne ekonomije izravno proizvode podcinjavanje, ponistavaju smisao ljudskosti, te oglašavaju hegemoniju, a što je prozeto razlicitim tipovima suvremenog etnocentrizma, sovinizma i rasizma. Ljudska sigurnost se temelji na mehanizmima zajednistva. Kao sto bi postojala potreba za udruzivanjem ako bi se hipotetski tokom ratnih sukoba masovno silovali muskarci, sto sudeci po trendovima nije nimalo nerealan scenarij. Razlika izmedju muskaraca i zene historijski je konstruisana kao dihotomija a uvijek je sluzila za neke iskljucujuce prakse. Sve dok smo svjedoci diskriminacijskih praksi, mimikriranih svakolikim drugacijostima ugrozenost nije rezervisana samo za zene, niti samo na djecu, niti samo na muskarce sto ne znaci da ne ukljucuje sve navedene.
Nisam citala ostale pod pretpostavkom da kao i obicno najvise mlate oni koji niti jedan dokument predmetne "problematike" nisu procitali nego su svoje stavove kreirali prema trendovima okoline.
Neoliberalne ekonomije izravno proizvode podcinjavanje, ponistavaju smisao ljudskosti, te oglašavaju hegemoniju, a što je prozeto razlicitim tipovima suvremenog etnocentrizma, sovinizma i rasizma. Ljudska sigurnost se temelji na mehanizmima zajednistva. Kao sto bi postojala potreba za udruzivanjem ako bi se hipotetski tokom ratnih sukoba masovno silovali muskarci, sto sudeci po trendovima nije nimalo nerealan scenarij. Razlika izmedju muskaraca i zene historijski je konstruisana kao dihotomija a uvijek je sluzila za neke iskljucujuce prakse. Sve dok smo svjedoci diskriminacijskih praksi, mimikriranih svakolikim drugacijostima ugrozenost nije rezervisana samo za zene, niti samo na djecu, niti samo na muskarce sto ne znaci da ne ukljucuje sve navedene.
Nisam citala ostale pod pretpostavkom da kao i obicno najvise mlate oni koji niti jedan dokument predmetne "problematike" nisu procitali nego su svoje stavove kreirali prema trendovima okoline.
- Ridjobrki
#193 Re: Danasnji "feminizam"
Boldirao sam tačan dio gdje sam tiltovao.MedenoSrce wrote:Moje stajaliste je takvo da zahtijevam prava i socijalnu pravdu za ljude - bez daljih podijela.
- Matzan
#194 Re: Danasnji "feminizam"
ZenaZbrkovima wrote:Na temu, svijet zaista jesu skrojili muskarci, i neka su, zivjeli muskarci![]()
U ocima mnogih, znam, sebe cu degradirati ovom izjavom, ali ne marim, jer zaista mislim tako, nismo ravnopravne na nacin na koji bi "feministice" htjele da budemo, i neka nismo.
Ravnopravne smo u smislu da nam pripada ono sto po prirodi zeni treba da pripada, u istoj mjeri kao sto je slucaj i sa muskarcima.
Licno, nikad ne bih zeljela da mi neko namece neku vecu "ravnopravnost" od ove koju imam.
Zena sam, i hocu da se zna da sam zena.
Hocu da budem njezna, hocu da me postede teskih fizickih poslova, hocu da imam snaznog muskarca uz sebe da se zauzme za mene i fizicki i na svaki drugi nacin kad se osjecam ugrozeno, hocu da zaradjujem, da se ne bih morala "grebati" od njega ali hocu da i on doprinese izdrzavanju porodice. Hocu da podizem nasu djecu, i hocu da obavljam sve sto su majke uvijek obavljale bez nametanja njemu obaveza koje mi pripadaju kao majci, hocu da odrzavam kucu, necu da on obavlja kucne poslove jer bi me bilo stid, al nek mi ni ne otezava. Moj otac nikad nije radio takve stvari, necu ni suprug to da radi, ali ni sin, ako ga budem imala.
I hocu bolan da potrosim pola plate, ako mi se bude moglo s finansijske strane, i na sminku i na garderobu, isto kao sto ce i on imati tu slobodu kada su u pitanju utakmice, auta i ostale muske stvari.
eto.
Hocu da budem njezna, zenstvena, ZENA, i hocu da se zna ko je musko u kuci, ali i u drustvu
Ljubim ti brkove!
Pametno, realno i fino odgojeno stvorenje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#195 Re: Danasnji "feminizam"
ZenaZbrkovima wrote:Na temu, svijet zaista jesu skrojili muskarci, i neka su, zivjeli muskarci![]()
U ocima mnogih, znam, sebe cu degradirati ovom izjavom, ali ne marim, jer zaista mislim tako, nismo ravnopravne na nacin na koji bi "feministice" htjele da budemo, i neka nismo.
Ravnopravne smo u smislu da nam pripada ono sto po prirodi zeni treba da pripada, u istoj mjeri kao sto je slucaj i sa muskarcima.
Licno, nikad ne bih zeljela da mi neko namece neku vecu "ravnopravnost" od ove koju imam.
Zena sam, i hocu da se zna da sam zena.
Hocu da budem njezna, hocu da me postede teskih fizickih poslova, hocu da imam snaznog muskarca uz sebe da se zauzme za mene i fizicki i na svaki drugi nacin kad se osjecam ugrozeno, hocu da zaradjujem, da se ne bih morala "grebati" od njega ali hocu da i on doprinese izdrzavanju porodice. Hocu da podizem nasu djecu, i hocu da obavljam sve sto su majke uvijek obavljale bez nametanja njemu obaveza koje mi pripadaju kao majci, hocu da odrzavam kucu, necu da on obavlja kucne poslove jer bi me bilo stid, al nek mi ni ne otezava. Moj otac nikad nije radio takve stvari, necu ni suprug to da radi, ali ni sin, ako ga budem imala.
I hocu bolan da potrosim pola plate, ako mi se bude moglo s finansijske strane, i na sminku i na garderobu, isto kao sto ce i on imati tu slobodu kada su u pitanju utakmice, auta i ostale muske stvari.
eto.
Hocu da budem njezna, zenstvena, ZENA, i hocu da se zna ko je musko u kuci, ali i u drustvu
- Ridjobrki
#196 Re: Danasnji "feminizam"
Ako je kvotam optužiće nas osviještene žene za mobbing i kartelsko udruživanje...
Samo ću reći da je ZenaZBrkovima materijal za sultaniju.

Samo ću reći da je ZenaZBrkovima materijal za sultaniju.
- Matzan
#197 Re: Danasnji "feminizam"
Vada ogromna isključivost na forumu, posebno ako nisi u skladu sa modernim trendovima.
Kao i na još nekoliko tema, npr onoj o uklanjanju pasa lutalica sa ulica, odmah si krvnik i zločinac.
Ipak, sreća je da su osobe koje pokušavaju osporiti neke dobre i prirodne stvari još uvijek u velikoj manjini.
Kao i na još nekoliko tema, npr onoj o uklanjanju pasa lutalica sa ulica, odmah si krvnik i zločinac.
Ipak, sreća je da su osobe koje pokušavaju osporiti neke dobre i prirodne stvari još uvijek u velikoj manjini.
- Stoner
#198 Re: Danasnji "feminizam"
Dugo smo izdrzali... 9 stranica...MedenoSrce wrote:Moje stajaliste je takvo da zahtijevam prava i socijalnu pravdu za ljude - bez daljih podijela.
- sheilak
#199 Re: Danasnji "feminizam"
kako nam pokazuje i sara fina na svom primjeru.Danguba wrote:nema tu feminizma. odma sadizam.
a jbmu, sara, pa ne znas ni ad hominem odradit kako treba...
a slazem se s zenomzbrkovima...u svemu zaista, osim u ovom segmentu, gdje kaze kao da bi mi trebale kucanske poslove preuzeti. tu zahtijevam pravo na kucnu pomocnicu....
- sheilak
#200 Re: Danasnji "feminizam"
da, sreca. dobrih i prirodnih stvari nikad dosta.Matzan wrote: