Nezaposlenost će se smanjiti kad bude manje političkih problema u ovoj državi i kad se ljudi u BiH budu više bavili privredom i manje politikom.Gabrielo wrote:Bolje je da se populacija smanji. Ako nista, bice manji procenat nezaposlenih.
Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
-
Sfinks
#176 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
-
Sfinks
#177 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
u Turskoj u ruralnim dijelovima dostiže i do 4-5 djece po obitelji. Šta Turci u ruralnim dijelovima rade tačno a šta mi u BiH pogrešno?fortaleza wrote:U BiH je taj proces zakasnio, stanovništvo u BiH primarno postaje starije zbog ogromnih prošlih generacija 50,60,70-tih jer dok je zapadna Europa smanjila rodnost i smrtnost u tom razdoblju u BiH se i dalje rađale ogromne generacije koje će za koju godinu ući u smrtno razdoblje i bojim se da čak i isti postotak imigranata koji ima, recimo Danska ne bi mogao okrenuti stanje ovdje dok te generacije ne prođu životni ciklus. Smrtnost će se kod nas tek stabilizirati za kojih 30-tak godina kad izgubimo još nekoliko stotina tisuća stanovnika. To je sva bit mojih postova, nadam se da je sad jasno.prog321 wrote:Nista nisi novo rekao. Normalno je da stanovnistvo postaje starije kada se broj novorodjencadi smanjuje.
To je neizbjezan proces koji se u Zap Evropi odvija vec 40 godina. Oni odrzavaju minoran pozitivan trend kroz uvoz mladih imigranata koji se ne libe da vade dok jebu.
BiH nema taj luksuz na uvoz mladih imgranata.
Što se tiče zapada već druga generacija se privikne na standard i život u novoj zemlji te se priraštaj imigranata svede kao i kod matičnog naroda. Turci u Njemačkoj također nemaju znatno više djece od Nijemaca u drugoj generaciji, dok u Turskoj u ruralnim dijelovima dostiže i do 4-5 djece po obitelji.
Broj novorođene BiH djece nije dovoljno ni za populaciju od 2,5 milijuna.
- fortaleza
#178 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Ljudi ne razumiju da se danas u svijetu događa depopulacija, a ne suprotno. Studije koje pokazuju svijet sa 20 ili 30 milijardi stanovnika su zasnovane na premalo podataka i uglavnom se svode na novinarska naklapanja. Isto kao kad su jugoslavenski stručnjaci predvidjeli 30 milijuna stanovnika u Jugoslaviji do 1990. godine u 50-ima na trenutnom uzorku.gospodja profiterka wrote:Koga? Šta? Od čega?
Kako ne shvatate da je natalitet rezultat objektivnih faktora, a ne spontana pojava. Nekada su ljudi štancali djecu da bi ih djeca izdržavala, ali danas ne postoji potreba za tolikom radnom snagom, pa ni ta djeca ne bi imala šta jesti, a kamoli da hrane roditelje. Da Bošnjaci mogu podići svoj natalitet, mogli bi i Srbi i Hrvati. Ali šipak, ne može niko. Nema posla, nema perspektive. I ovo što se rodi ode preko grane. I koja onda fajda? Nazor si ga hranio i oblačio i onda ode.
Nema od toga ništa. Sva tri naroda će biti prepolovljena u narednim decenijama jer tako mora biti. A gledajući na sve to s globalnog stajališta, tako i treba biti.
Kineski visoki priraštaj je reduciran kao najveći demografski problem prošlog stoljeća, indijski će u narednih par desetljeća, te još ostaje afrički. Sva ostala područja su ili debelo ušla u depopulaciju ili su nebitna na svjetskoj razini.
Kao da je bitno jel ex ju ima 20 ili 30 milijuna na globalnom planu, ili 10 milijuna.
-
prog321
#179 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Da li se ti zajebavas ?Sfinks wrote: Onda ukinute pravo glasa starim neudatim zenturama. Imali ikakvih dokaza da će se sa tim povećati stanovništvo ako BiH uvede taj zakon?
Nedajte djevojkama da rade. Neće li se sa tim pogoršati privredna situacija i djeca imati manje igrački za igrati i manje garderobe za nositi koja su njima potrebni??
Ispisao sam tri stranice dokaza, a ti me pitas da li imam jedan ? Procitaj do kraja par mojih komentara.
Bijeda ima najvise djece. po 5-6. Dok srednja klasa i bogatasi ne dobace vise od 2.
-
Zastozato
#180 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Nezaposlenost ce se smanjiti kad narod dodje sebi, kad pocnemo cijeniti sami sebe i izvrsimo pritisak na vlast da zakon uredi tako da posten i radni svijet bude privilegovan, a ne lopovi, muljatori, kriminalci. Nas najveci problem je pasivnost, nezainteresovanost, lezernost. Kad nestane korupcije, smanjice se nezaposlenost. Sto bude manje djece, a vise penzionera, bice nam sve teze doci do bilo kakvih promjena. Mladi jedini mogu napraviti promjene, ali nekome nije u interesu da u ovoj zemlji stvari krenu naprijed. Djeca nisu problem jer ova drzava uopce nije previse naseljena. Treba raditi i truditi se, stvarati bolje uvjete za zivot, ali moramo biti ujedinjeni.Sfinks wrote:Nezaposlenost će se smanjiti kad bude manje političkih problema u ovoj državi i kad se ljudi u BiH budu više bavili privredom i manje politikom.Gabrielo wrote:Bolje je da se populacija smanji. Ako nista, bice manji procenat nezaposlenih.
- fortaleza
#181 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Kultura, tradicija, konzervatizam te manji utjecaji globalizacije, feminističkih pokreta, slabija povezanost, jednostavniji način života te jači utjecaj islama, i još kad pridodamo tursku ekonomiju i rast koja to može podržati. Kurdi u Turskoj su još jači po tom pitanju.Sfinks wrote:u Turskoj u ruralnim dijelovima dostiže i do 4-5 djece po obitelji. Šta Turci u ruralnim dijelovima rade tačno a šta mi u BiH pogrešno?
Inače, Židovi Aškenazi imaju u prosjeku iznad šestero djece što ih čini prvacima (ne računajući Afriku).
- gospodja profiterka
#182 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Depopulacija, naravno. Kao i premještanje stanovništva tamo gdje ima posla i kruha. I hvala bogu na tome. Lokalna demografija je na globalnom planu potpuno irelevantna, važno je koliko pojedinac može sebi zaraditi za život i za stare dane jer više nikada, nigdje neće biti socijale i šlepanja.fortaleza wrote:Ljudi ne razumiju da se danas u svijetu događa depopulacija, a ne suprotno. Studije koje pokazuju svijet sa 20 ili 30 milijardi stanovnika su zasnovane na premalo podataka i uglavnom se svode na novinarska naklapanja. Isto kao kad su jugoslavenski stručnjaci predvidjeli 30 milijuna stanovnika u Jugoslaviji do 1990. godine u 50-ima na trenutnom uzorku.gospodja profiterka wrote:Koga? Šta? Od čega?
Kako ne shvatate da je natalitet rezultat objektivnih faktora, a ne spontana pojava. Nekada su ljudi štancali djecu da bi ih djeca izdržavala, ali danas ne postoji potreba za tolikom radnom snagom, pa ni ta djeca ne bi imala šta jesti, a kamoli da hrane roditelje. Da Bošnjaci mogu podići svoj natalitet, mogli bi i Srbi i Hrvati. Ali šipak, ne može niko. Nema posla, nema perspektive. I ovo što se rodi ode preko grane. I koja onda fajda? Nazor si ga hranio i oblačio i onda ode.
Nema od toga ništa. Sva tri naroda će biti prepolovljena u narednim decenijama jer tako mora biti. A gledajući na sve to s globalnog stajališta, tako i treba biti.
Kineski visoki priraštaj je reduciran kao najveći demografski problem prošlog stoljeća, indijski će u narednih par desetljeća, te još ostaje afrički. Sva ostala područja su ili debelo ušla u depopulaciju ili su nebitna na svjetskoj razini.
Kao da je bitno jel ex ju ima 20 ili 30 milijuna na globalnom planu, ili 10 milijuna.
-
Sfinks
#183 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Postojećih 7-8 milijardi ljudi treba bolje rasporediti po svijetu, a ne štancati još toliko. Kako to misliš bolje rasporediti po svijetu? Misliš da se presele ljudi iz Afrike i Azije u Australiju koja je sve uradila da smanji broj ulaz imigranata jer imaju već dovoljno stanovnika na svom kontinentu? Ili njih preseliti u južnu ameriku gdje većinom ljudi isto trpe glad? Ili njih poslati u Evropu ili sjevernu ameriku koja oboje već imaju velike probleme sa viškom nezaposlenosti i ne trebaju još dodatne stanovnike koje ne pričaju govor tog kontinenta?gospodja profiterka wrote:Ako BiH sebi ne može priuštiti imigrante, ne može si priuštiti ni veći natalitet. Sasvim jednostavno.prog321 wrote:Nista nisi novo rekao. Normalno je da stanovnistvo postaje starije kada se broj novorodjencadi smanjuje.
To je neizbjezan proces koji se u Zap Evropi odvija vec 40 godina. Oni odrzavaju minoran pozitivan trend kroz uvoz mladih imigranata koji se ne libe da vade dok jebu.
Penzija što se tiče, tzv. solidarni sistem se već raspao, samo niko nema petlje to reći javno. Trebalo bi ga ukinuti odmah da ne guta i ovo malo para što ima. Uskoro ćemo preći na privatne penzijske fondove koje ćemo puniti vlastitim sredstvima za vlastitu starost. Pa koliko para toliko muzike.
Nizak natalitet uopće nije problematičan. Postojećih 7-8 milijardi ljudi treba bolje rasporediti po svijetu, a ne štancati još toliko.
I dobro su ti rekli, razlozi niskog nataliteta nisu svugdje isti. Točak historije neće ići unatrag, pare nam niko neće poklanjati, žene neće ostajati kod kuće da rađaju i peru tuđa dupeta, niko neće pristati da ima manje kad može imati više, industriji će trebati sve manje radne snage, a samim time će svijetu generalno trebati manje ljudi. Objektivno, u tome nema ničega tragičnog. Vaš žal je sasvim subjektivan jer mislite da vaših treba biti više da biste se bolje osjećali u svojoj koži, bez obzira na posljedice. No, to je sasvim nevažno, sve ide svojim tokom.
- gospodja profiterka
#184 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Ljudi se sele svakodnevno. Naravno, neki će stići do cilja, neki neće, ovisno o potrebama lokalne privrede. Koliko praznih radnih mjesta, toliko imigranata.Sfinks wrote:Postojećih 7-8 milijardi ljudi treba bolje rasporediti po svijetu, a ne štancati još toliko. Kako to misliš bolje rasporediti po svijetu? Misliš da se presele ljudi iz Afrike i Azije u Australiju koja je sve uradila da smanji broj ulaz imigranata jer imaju već dovoljno stanovnika na svom kontinentu? Ili njih preseliti u južnu ameriku gdje većinom ljudi isto trpe glad? Ili njih poslati u Evropu ili sjevernu ameriku koja oboje već imaju velike probleme sa viškom nezaposlenosti i ne trebaju još dodatne stanovnike koje ne pričaju govor tog kontinenta?gospodja profiterka wrote:Ako BiH sebi ne može priuštiti imigrante, ne može si priuštiti ni veći natalitet. Sasvim jednostavno.prog321 wrote:Nista nisi novo rekao. Normalno je da stanovnistvo postaje starije kada se broj novorodjencadi smanjuje.
Penzija što se tiče, tzv. solidarni sistem se već raspao, samo niko nema petlje to reći javno. Trebalo bi ga ukinuti odmah da ne guta i ovo malo para što ima. Uskoro ćemo preći na privatne penzijske fondove koje ćemo puniti vlastitim sredstvima za vlastitu starost. Pa koliko para toliko muzike.
Nizak natalitet uopće nije problematičan. Postojećih 7-8 milijardi ljudi treba bolje rasporediti po svijetu, a ne štancati još toliko.
I dobro su ti rekli, razlozi niskog nataliteta nisu svugdje isti. Točak historije neće ići unatrag, pare nam niko neće poklanjati, žene neće ostajati kod kuće da rađaju i peru tuđa dupeta, niko neće pristati da ima manje kad može imati više, industriji će trebati sve manje radne snage, a samim time će svijetu generalno trebati manje ljudi. Objektivno, u tome nema ničega tragičnog. Vaš žal je sasvim subjektivan jer mislite da vaših treba biti više da biste se bolje osjećali u svojoj koži, bez obzira na posljedice. No, to je sasvim nevažno, sve ide svojim tokom.
- fortaleza
#185 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Da, ali bijeda Bosne i Hercegovine je kulturološki i po drugim pitanjima je čista suprotnost bijedi Omana ili Maroka, a bliže Dancima osim po financijskim i ekonomskim elementima tako da BiH bijeda ima također maksimalno dvoje djece. Ne volim kad sve gledate tako površno.prog321 wrote:Da li se ti zajebavas ?Sfinks wrote: Onda ukinute pravo glasa starim neudatim zenturama. Imali ikakvih dokaza da će se sa tim povećati stanovništvo ako BiH uvede taj zakon?
Nedajte djevojkama da rade. Neće li se sa tim pogoršati privredna situacija i djeca imati manje igrački za igrati i manje garderobe za nositi koja su njima potrebni??
Ispisao sam tri stranice dokaza, a ti me pitas da li imam jedan ? Procitaj do kraja par mojih komentara.
Bijeda ima najvise djece. po 5-6. Dok srednja klasa i bogatasi ne dobace vise od 2.
Ovdje ima dosta bijede posebno gledajući samo europski krug, pa skontaj koliko znaš obitelji s 5-ero i više djece.
- Queen_of_hearts
#186 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
A ovaj zagovornik bijede,neobrazovanja i oduzimanja ljudskih prava zenama ,zamislja da ce mu to implementirati ko ?
-
Sfinks
#187 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Razumijem. Ali BiH je za mene bijeda zemlja, jer se ne živi bolje nego u Afganistanu ili Keniji. Žašto onda imamo toliko malo djece?prog321 wrote:Da li se ti zajebavas ?Sfinks wrote: Onda ukinute pravo glasa starim neudatim zenturama. Imali ikakvih dokaza da će se sa tim povećati stanovništvo ako BiH uvede taj zakon?
-
Sfinks
#188 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Mislim da si u pravu. Kome nije u interesu da u ovoj zemlji stvari krenu naprijed? Ko su ti lopovi?Zastozato wrote:Nezaposlenost ce se smanjiti kad narod dodje sebi, kad pocnemo cijeniti sami sebe i izvrsimo pritisak na vlast da zakon uredi tako da posten i radni svijet bude privilegovan, a ne lopovi, muljatori, kriminalci. Nas najveci problem je pasivnost, nezainteresovanost, lezernost. Kad nestane korupcije, smanjice se nezaposlenost. Sto bude manje djece, a vise penzionera, bice nam sve teze doci do bilo kakvih promjena. Mladi jedini mogu napraviti promjene, ali nekome nije u interesu da u ovoj zemlji stvari krenu naprijed. Djeca nisu problem jer ova drzava uopce nije previse naseljena. Treba raditi i truditi se, stvarati bolje uvjete za zivot, ali moramo biti ujedinjeni.Sfinks wrote:Nezaposlenost će se smanjiti kad bude manje političkih problema u ovoj državi i kad se ljudi u BiH budu više bavili privredom i manje politikom.Gabrielo wrote:Bolje je da se populacija smanji. Ako nista, bice manji procenat nezaposlenih.
-
Sfinks
#189 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Razumijem.fortaleza wrote:Kultura, tradicija, konzervatizam te manji utjecaji globalizacije, feminističkih pokreta, slabija povezanost, jednostavniji način života te jači utjecaj islama, i još kad pridodamo tursku ekonomiju i rast koja to može podržati. Kurdi u Turskoj su još jači po tom pitanju.Sfinks wrote:u Turskoj u ruralnim dijelovima dostiže i do 4-5 djece po obitelji. Šta Turci u ruralnim dijelovima rade tačno a šta mi u BiH pogrešno?![]()
Inače, Židovi Aškenazi imaju u prosjeku iznad šestero djece što ih čini prvacima (ne računajući Afriku).
-
prog321
#190 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Zato sto se BiH nikada ne moze staviti u rang Kenije i Afganistana. Mora ti faliti osnovno znanje da bi to uradio.Sfinks wrote: Razumijem. Ali BiH je za mene bijeda zemlja, jer se ne živi bolje nego u Afganistanu ili Keniji. Žašto onda imamo toliko malo djece?
-
Sfinks
#191 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Žašto sam za tebe nepismen? Žašto se u BiH živi bolje nego u Afganistanu ili Keniji? http://www.radiosarajevo.ba/novost/8295 ... ganistanciprog321 wrote:Zato sto samo nepismen lik moze staviti BiH u rang Kenije i Afganistana.Sfinks wrote: Razumijem. Ali BiH je za mene bijeda zemlja, jer se ne živi bolje nego u Afganistanu ili Keniji. Žašto onda imamo toliko malo djece?
http://www.index.hr/vijesti/clanak/bolj ... 53228.aspx
- Haris.ba
#192 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Treba uvesti 100% porez na kontraceptivna sredstva. Jedino rjesenje.
I pogurati ove na izborima kojima je argument povecanja nataliteta strah za penzije u buducnosti.
Takodjer, ko god se sikira oko nataliteta treba da, ako nije problem, kaze nam koliko ima djece ili brace i sestara. Ili koliko planira potomstva, ne koliko zeli, vec koliko planira.
I pogurati ove na izborima kojima je argument povecanja nataliteta strah za penzije u buducnosti.
Takodjer, ko god se sikira oko nataliteta treba da, ako nije problem, kaze nam koliko ima djece ili brace i sestara. Ili koliko planira potomstva, ne koliko zeli, vec koliko planira.
-
Sfinks
#193 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
http://www.index.hr/vijesti/clanak/bolj ... 53228.aspxprog321 wrote:Zato sto se BiH nikada ne moze staviti u rang Kenije i Afganistana. Mora ti faliti osnovno znanje da bi to uradio.Sfinks wrote: Razumijem. Ali BiH je za mene bijeda zemlja, jer se ne živi bolje nego u Afganistanu ili Keniji. Žašto onda imamo toliko malo djece?
-
prog321
#194 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
CIA se preserava.
" =============================================
Na neslavnom popisu, na 17. mjestu, našla se Bosna i Hercegovina, u kojoj je stopa nezaposlenosti dosegla čak 43,3 posto, a inflacija 3,8 posto. Iza BiH smjestile su se Palestina, Afganistan i Iraka/
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Niti nam je inflacija 3.8 % (prosle godine smo imali deflaciju. sto znaci - 0% ),.,.
Niti nam je nezaposlenost 43%, (worldbank procjenuje da je oko 17%-18% ).
Na neslavnom popisu, na 17. mjestu, našla se Bosna i Hercegovina, u kojoj je stopa nezaposlenosti dosegla čak 43,3 posto, a inflacija 3,8 posto. Iza BiH smjestile su se Palestina, Afganistan i Iraka/
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Niti nam je inflacija 3.8 % (prosle godine smo imali deflaciju. sto znaci - 0% ),.,.
- gospodja profiterka
#195 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
[/size]prog321 wrote:CIA se preserava.
Šta 17-18? Sedam-osam!
-
Sfinks
#196 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Ako je nezaposlenost u BiH oko 17%-18% zašto onda oko 50% stanovnika živi ispod granice siromaštva, drugih oko 30% u siromaštvu i samo oko 20% u blagostanju? Žašto onda samo tek pet odsto mladih živi u vlastitim stanovima(misliš li da onaj drugi dio od 95% omladine hoće da živi kod roditelja od kojih su ovisni?), jesu li nam plate po tvom znanju evropske?prog321 wrote:CIA se preserava.
Tako da je tesko diskutovati sa nekim ko cita clanke a nema osnovno znanje.
- Država
#197 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Pokušajte autom proći kroz Sarajevo u 16 h radnim danom, pa ćete vidjeti koliko je 'nezaposlenih'. Treba ti dva sata od Baščaršije do Ilidže. Problem je što postoji rad nacrno, a nezaposlenost nije veća od 15%...gospodja profiterka wrote:[/size]prog321 wrote:CIA se preserava.
![]()
![]()
![]()
Šta 17-18? Sedam-osam!
-
prog321
#198 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Sfinks wrote: Ako je nezaposlenost u BiH oko 17%-18% zašto onda oko 50% stanovnika živi ispod granice siromaštva, drugih oko 30% u siromaštvu i samo oko 20% u blagostanju? Žašto onda samo tek pet odsto mladih živi u vlastitim stanovima(misliš li da onaj drugi dio od 95% omladine hoće da živi kod roditelja od kojih su ovisni?), jesu li nam plate po tvom znanju evropske?
Kojih 50% ? Jesi li ti normalan ? Da li uopste zivis u BiH ?
- Haris.ba
#199 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
Ne vjeruju svojim ocima, cionisticko kapitalisticka zlocinacka grupa nas zeli ubjediti da ustvari nema smisla pogledati kroz prozor i vidjeti kako se zivi.
Eno, neku noc bio prilog kako je Njemac sa svojom porodicom dosao u Busovacu zivjeti kao kovac. Da nisam sarkastican kosto jesam - jelde, smislio bih krilaticu - mi njima doktore i brisace ukenjanih straznjica staraca, oni nama kovace srece.
Eno, koliko je dobro, opsjedaju se nase ambasade. Hoce svi u BiH. Zemlja perspektive.
Eno, neku noc bio prilog kako je Njemac sa svojom porodicom dosao u Busovacu zivjeti kao kovac. Da nisam sarkastican kosto jesam - jelde, smislio bih krilaticu - mi njima doktore i brisace ukenjanih straznjica staraca, oni nama kovace srece.
Eno, koliko je dobro, opsjedaju se nase ambasade. Hoce svi u BiH. Zemlja perspektive.
-
Sfinks
#200 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?
U Sarajevu je nezaposlenost manja nego u ostalim dijelovima ove zemlje a plate su isto malo veće nego u drugim gradovima. Nije svugdje ista situacija.Država wrote:Pokušajte autom proći kroz Sarajevo u 16 h radnim danom, pa ćete vidjeti koliko je 'nezaposlenih'. Treba ti dva sata od Baščaršije do Ilidže. Problem je što postoji rad nacrno, a nezaposlenost nije veća od 15%...gospodja profiterka wrote:[/size]prog321 wrote:CIA se preserava.
![]()
![]()
![]()
Šta 17-18? Sedam-osam!