Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Moderator: anex
- madner
#176 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Mislim da si sve pogodio, gusteri su to. 
- supercali
#177 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Vjerovatno ima nesto u onim nalazistima nafte pa zato mozda i hoce da prave
-
SSemir
#178 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Hajlac wrote:Ima li ko odgovor kakav je interesmafijaškom(samo upratiti šta rade s cijenom nafte od 2007. naovamo) OPEC-u da finansira ovaj autoput?
kakav je interes banaka da finansiraju neke projekte?
- Hajlac
#179 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
OPEC nije (investiciona) bankaSSemir wrote:Hajlac wrote:Ima li ko odgovor kakav je interesmafijaškom(samo upratiti šta rade s cijenom nafte od 2007. naovamo) OPEC-u da finansira ovaj autoput?
![]()
kakav je interes banaka da finansiraju neke projekte?
"OPEC (/ˈoʊpɛk/ OH-pek) (Organization of the Petroleum Exporting Countries) is an international organization and economic cartel whose mission is to coordinate the policies of the oil-producing countries. The goal is to secure a steady income to the member states and to collude in influencing world oil prices through economic means.[2] [3]"
Blago rečeno - naftni lobi.
-
SSemir
#180 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
izguglaj informacije o opecovom fondu za medjunarodni razvoj
EIB, EBRD, WB, OPEC fond, KIA, MMF...u sustini su svi isti. investicijski krediti sa malom kamatom
EIB, EBRD, WB, OPEC fond, KIA, MMF...u sustini su svi isti. investicijski krediti sa malom kamatom
- Sodom1
#181 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Iako se na ovoj temi govori o Autoputevima u BiH , ja imam jedno pitanje pa ako neko ima vremena zelje da napise par recenica o tome zasto Slo ima jako lose ceste puteve (osim autoputeva)
Nikako mi ne ide u glavu da su u EU vec destak godina a da su im putevi u ocajnom stanju.
Na stranu ovo sto ih je samo okrznuo rat prosli kao hadzije itd itd. Vinjetu njihovu ne bi spominjao

Nikako mi ne ide u glavu da su u EU vec destak godina a da su im putevi u ocajnom stanju.
Na stranu ovo sto ih je samo okrznuo rat prosli kao hadzije itd itd. Vinjetu njihovu ne bi spominjao
-
tec
#182 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Jer već četvrtu godinu prebacuju sredstva namijenjene za ostale ceste na račun DARS-a (autoceste) da bi pokrili deficit od uvođenja vinjeta u poslovanju i otplati kredita. Ove godine od aprila nepostoji pokriće za ostale ceste, samo nužne popravka i zimsko održavanje je obezbjeđeno u 2014.Sodom1 wrote:Iako se na ovoj temi govori o Autoputevima u BiH , ja imam jedno pitanje pa ako neko ima vremena zelje da napise par recenica o tome zasto Slo ima jako lose ceste puteve (osim autoputeva)
Na stranu ovo sto ih je samo okrznuo rat prosli kao hadzije itd itd. Vinjetu njihovu ne bi spominjao![]()
- Sodom1
#183 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Kako mogu biti u deficitu od vinjeta? Te vinjete su pljacka nevidjena,pogotovo turista i opet minustec wrote:Jer već četvrtu godinu prebacuju sredstva namijenjene za ostale ceste na račun DARS-a (autoceste) da bi pokrili deficit od uvođenja vinjeta u poslovanju i otplati kredita. Ove godine od aprila nepostoji pokriće za ostale ceste, samo nužne popravka i zimsko održavanje je obezbjeđeno u 2014.Sodom1 wrote:Iako se na ovoj temi govori o Autoputevima u BiH , ja imam jedno pitanje pa ako neko ima vremena zelje da napise par recenica o tome zasto Slo ima jako lose ceste puteve (osim autoputeva)
Na stranu ovo sto ih je samo okrznuo rat prosli kao hadzije itd itd. Vinjetu njihovu ne bi spominjao![]()
-
susc_ovjek
#184 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Kojim putevima u Slo si išao, mimo autoputa?Sodom1 wrote:Iako se na ovoj temi govori o Autoputevima u BiH , ja imam jedno pitanje pa ako neko ima vremena zelje da napise par recenica o tome zasto Slo ima jako lose ceste puteve (osim autoputeva)
- Sodom1
#185 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
LJubljana -Jesenice ,malo lokalna cesta malo autoput ,sve mimo autoputa katastrofa , a u LJubljani da Bog sacuva bolje kod nas u Bosnisusc_ovjek wrote:Kojim putevima u Slo si išao, mimo autoputa?Sodom1 wrote:Iako se na ovoj temi govori o Autoputevima u BiH , ja imam jedno pitanje pa ako neko ima vremena zelje da napise par recenica o tome zasto Slo ima jako lose ceste puteve (osim autoputeva)
Jesenice Kranjska Gora (tu je nesto bolje ali jako slabo,ipak je turisticki centar)
Ljubljana -POstajna
Slovenj Gradec -Velenje
Slovenjske Konjice.Rogaska Slatine.
itd itd.
Kao da smo mi Eu a ne oni.Ili sto bi rek`o dr.Arsla Evropska Zajednica je za nas sasa
-
tec
#186 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Pljačka za one koji prolaze jednom(dva put) godišnje a ti donose mali dio prihoda manje od 10%, za one koji koriste autocestu svakodnevno to je bila pobjeda na lutriji a oni su prije bili vise od 60% prijašnjeg prihoda. Jedan dio turista zaobilazi vinjete pogotovo oni koji idu iz Italije u Istru.Sodom1 wrote:Kako mogu biti u deficitu od vinjeta? Te vinjete su pljacka nevidjena,pogotovo turista i opet minustec wrote: Jer već četvrtu godinu prebacuju sredstva namijenjene za ostale ceste na račun DARS-a (autoceste) da bi pokrili deficit od uvođenja vinjeta u poslovanju i otplati kredita. Ove godine od aprila nepostoji pokriće za ostale ceste, samo nužne popravka i zimsko održavanje je obezbjeđeno u 2014.
- Sodom1
#187 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Nisam ovaj odnos razumio 60 %tec wrote:Pljačka za one koji prolaze jednom(dva put) godišnje a ti donose mali dio prihoda manje od 10%, za one koji koriste autocestu svakodnevno to je bila pobjeda na lutriji a oni su prije bili vise od 60% prijašnjeg prihoda. Jedan dio turista zaobilazi vinjete pogotovo oni koji idu iz Italije u Istru.Sodom1 wrote:Kako mogu biti u deficitu od vinjeta? Te vinjete su pljacka nevidjena,pogotovo turista i opet minustec wrote: Jer već četvrtu godinu prebacuju sredstva namijenjene za ostale ceste na račun DARS-a (autoceste) da bi pokrili deficit od uvođenja vinjeta u poslovanju i otplati kredita. Ove godine od aprila nepostoji pokriće za ostale ceste, samo nužne popravka i zimsko održavanje je obezbjeđeno u 2014.
Pljacka je u svakom slucaju ,domaci koji koriste godisnju vinjetu ,jer imaju najskuplju vinjetu u citavoj Evropi
A za turiste je pljacka zato sto imas 7 dana 15 €, niko ne bude 7 dana budes vise znaci moras 2 kupiti i li jednu za 30 dana koja kosta 30 €
Znaci opet najsuplji u Evropi
-
tec
#188 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Najveći prihod od cestarina (u Sloveniji), sa klasičnim sistemom naplate, prima se od stalnih korisnika autoceste a sa godišnjom vinjetom su oni dobili više struku uštedu. Prije uvođenja vinjeta oni su donosi 60% prihoda od cestarina sada su negdje oko 33%. Slovenske vinjete su promijenili mišljenje o naplati u cijeloj Evropi tako da svi idu prema nekom sistemu satelitske / automatske naplate (do tada nastavku klasične naplate) tako da plaćaš koliko koristiš.Sodom1 wrote:Nisam ovaj odnos razumio 60 %tec wrote:Pljačka za one koji prolaze jednom(dva put) godišnje a ti donose mali dio prihoda manje od 10%, za one koji koriste autocestu svakodnevno to je bila pobjeda na lutriji a oni su prije bili vise od 60% prijašnjeg prihoda. Jedan dio turista zaobilazi vinjete pogotovo oni koji idu iz Italije u Istru.Sodom1 wrote: Kako mogu biti u deficitu od vinjeta? Te vinjete su pljacka nevidjena,pogotovo turista i opet minus![]()
![]()
![]()
![]()
Pljacka je u svakom slucaju ,domaci koji koriste godisnju vinjetu ,jer imaju najskuplju vinjetu u citavoj Evropi
A za turiste je pljacka zato sto imas 7 dana 15 €, niko ne bude 7 dana budes vise znaci moras 2 kupiti i li jednu za 30 dana koja kosta 30 €
Znaci opet najsuplji u Evropi
-
rekla-kazala
#189 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Ne znam šta ti imaš protiv Slovenije ali ja ne primjetih loše puteve.Sodom1 wrote:LJubljana -Jesenice ,malo lokalna cesta malo autoput ,sve mimo autoputa katastrofa , a u LJubljani da Bog sacuva bolje kod nas u Bosnisusc_ovjek wrote:Kojim putevima u Slo si išao, mimo autoputa?Sodom1 wrote:Iako se na ovoj temi govori o Autoputevima u BiH , ja imam jedno pitanje pa ako neko ima vremena zelje da napise par recenica o tome zasto Slo ima jako lose ceste puteve (osim autoputeva)
Jesenice Kranjska Gora (tu je nesto bolje ali jako slabo,ipak je turisticki centar)
Ljubljana -POstajna
Slovenj Gradec -Velenje
Slovenjske Konjice.Rogaska Slatine.
itd itd.
Kao da smo mi Eu a ne oni.Ili sto bi rek`o dr.Arsla Evropska Zajednica je za nas sasa![]()
![]()
![]()
Ono što sam primjetio su pod konac uređene njive i sela, sve čisto i uredno, a ceste su im bolje nego kroz Austriju.
Iz Ljubljane možeš krenuti na četiri strane autoputem a iz Sarajeva ?
Dalje tebi je otimačina platiti 100 eura godišnje a nije 365x11 KM ?
- karanana
#190 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
nekim od gore pomenutih slovenackih puteva sam se vozio. krivudavo - da. lose - ne. velikim dijelom kao kod nas m17.
cistocu, urednost sela, njiva, brda i onoga sto se moze vidjeti sa ceste sam i ja primjetio. prelijepo.
cistocu, urednost sela, njiva, brda i onoga sto se moze vidjeti sa ceste sam i ja primjetio. prelijepo.
- Hajlac
#191 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Isto će za koju godinu i kod nas biti...tec wrote:Jer već četvrtu godinu prebacuju sredstva namijenjene za ostale ceste na račun DARS-a (autoceste) da bi pokrili deficit od uvođenja vinjeta u poslovanju i otplati kredita. Ove godine od aprila nepostoji pokriće za ostale ceste, samo nužne popravka i zimsko održavanje je obezbjeđeno u 2014.Sodom1 wrote:Iako se na ovoj temi govori o Autoputevima u BiH , ja imam jedno pitanje pa ako neko ima vremena zelje da napise par recenica o tome zasto Slo ima jako lose ceste puteve (osim autoputeva)
Kad puno jače (proizvodno-turističke) ekonomije poput Hrvatske i Slovenije grcaju u dugovima radi autoputa, šta očekuje BiH? "Renesansa"?
"U augustu 2014. godine u odnosu na isti mjesec 2013. godine, proizvodnja intermedijarnih proizvoda veća je za 5,2 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 15,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 12,1 i energije za 7,3 posto.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/u-fb ... /140924030
- pametolog
#192 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
nisam se nesto aman vozao po Slo, ali to je tu negdje k'o M17, slazem se. Autoputevi su im super, jesu skupi za nas povremene prolaznike, ali su ocito prejeftini za Slovence ako se gleda samo cijena vinjete (odnosno imaju nedovoljno prihoda od vinjeta domaceg stanovnistva).karanana wrote:nekim od gore pomenutih slovenackih puteva sam se vozio. krivudavo - da. lose - ne. velikim dijelom kao kod nas m17.
A sto se tice urednosti njiva, brda, sela, ... e tu sam jako ljubomoran i uvijek me spopadne neka huja. Sto i mi ne mozemo biti uredniji?
To ih nije natjerao ni neki njihov Bakir, ni neki Zlatko, ni Fahro, ni neka policija i zakon, nego sami ljudi imaju svijest da odrzavaju svoje selo i okucnicu urednom i cistom, nit' kukaju "nek mi drzava ovo zavrsi", nit cekaju da komsija pocisti zajednicki dio. E kad mi budemo imali pola takve svijesti, umjesto da nam staze kroz vlastite avlije do kuca budu blatnjave a ispred kuce stara slomljena wc solja i slupana kada koja nikad nizasta nece koristiti, bice nam svima puno bolje.
Tada cemo puno vise koristiti nase autoputeve i shvatiti da su isplativi. A do tada, bice nam kriv neko drugi i cekacemo carobnog spacioca pa se razocarati u te carobnjake na jos dvjesta-trista narednih izbornih procesa.
- Sodom1
#193 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
I znaci Slovenija ima bolje puteve od Austrije
Velis kad je bal nek je maskenbal

Velis kad je bal nek je maskenbal
-
rekla-kazala
#194 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Bliže je istini nego tvoja tvrdnja da su im gori putevi nego u BiH.Sodom1 wrote:I znaci Slovenija ima bolje puteve od Austrije![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Velis kad je bal nek je maskenbal![]()
Od Šentilja do Graza odvališ bubrege koliko je drndav autoput a od Jesenica do Salzburga više je pod ograničenjem 80 kmh (zbog radova i oštećenja) nego što je dozvoljeno ići 130 kmh.
A o tvrdnji da je vinjeta skupa,... dabogda je kod nas uveli !
- karanana
#195 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
u kratkoj turi od nekih 40ak kilometara autoputa od maribora do graza mogu potvrditi da je slovenacki dio tog autoputa bolji. jebi ga noviji je. samo sam tuda vozio po austriji, ne znam za ostatak autoputeva ili regionalnih cesti.
- Sodom1
#196 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Dobro rekla kazalarekla-kazala wrote:Bliže je istini nego tvoja tvrdnja da su im gori putevi nego u BiH.Sodom1 wrote:I znaci Slovenija ima bolje puteve od Austrije![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Velis kad je bal nek je maskenbal![]()
Od Šentilja do Graza odvališ bubrege koliko je drndav autoput a od Jesenica do Salzburga više je pod ograničenjem 80 kmh (zbog radova i oštećenja) nego što je dozvoljeno ići 130 kmh.
A o tvrdnji da je vinjeta skupa,... dabogda je kod nas uveli !
-
neki
#197 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Kao M17 kazes?? Na nekim dijelovima puta izmedju Krskog i Ljubljane ne mogu se obicna dva putnicka automobila mimoici, da ne pominjem krivudanje ceste u ravnici ne bi li pred svaku kucu dosla..karanana wrote:nekim od gore pomenutih slovenackih puteva sam se vozio. krivudavo - da. lose - ne. velikim dijelom kao kod nas m17.
Za Austriju ne znam, nisam se vozio njihovim autoputevima, ali prelazak iz Italije u Sloveniju izgleda kao iz Hrvatske u Bosnu
- karanana
#198 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
ne znam krsko-ljubljana regionalni put. autoputem sam tuda isao, ne regionalnom.neki wrote:Kao M17 kazes?? Na nekim dijelovima puta izmedju Krskog i Ljubljane ne mogu se obicna dva putnicka automobila mimoici, da ne pominjem krivudanje ceste u ravnici ne bi li pred svaku kucu dosla..karanana wrote:nekim od gore pomenutih slovenackih puteva sam se vozio. krivudavo - da. lose - ne. velikim dijelom kao kod nas m17.
Za Austriju ne znam, nisam se vozio njihovim autoputevima, ali prelazak iz Italije u Sloveniju izgleda kao iz Hrvatske u Bosnu
konkretno govorim o gore spomenutim etapama:
slovenj gradec - velenje i slovenske konjice - rogaska slatina, zatim ceste sa macelja prema mariboru preko ptuja i prema celju preko slovenskih konjica.
- Hajlac
#199 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
"Novinari okupljeni ispred tvornice nisu dobili preciznu informaciju zbog čega će doći do otpuštanja radnika, ali nezvanično to je zbog smanjenja proizvodnje i plasmana proizvoda na tržište."
http://www.klix.ba/vijesti/bih/standard ... /140925114
Pričaju nam bajke o ekonomskom bumu, oporavku, investicijama itd. u vezi izgradnje autoputa a u stvarnosti kriza kapitalizma ide sve dublje i dublje - Zapad, koji će nam kao donijeti napredak, sve je manje *potrošački* a sve više se okreće sebi kroz štednju i vraćanje proizvodnje svojim stanovnicima iz ruku ove bjelosvjetske sirotinje, kako ne bi zbog smanjenja visokog standarda došlo do bunta velikih razmjera.
Sve za šta će njima dobro poslužiti ovaj Vc jeste kao tranzitna zona za prevoz resursa, što od nas tipa šuma i Shellu poklonjene nafte, što s Mediterana i Azije Sueckim kanalom, preko luke Ploče. Obaška samo generiranje novog duga, kao osnova funkcionisanja današnjeg finansijskog sistema - odatle i nova pomama na Zapadu za "infrastrukturnim projektima", kao magičnim izlazom iz ove dugododišnje krize kapitalizma.
Kakav crni turizam i visokorazvijena industrija, bajke za lakovjerne i kratkovidne.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/standard ... /140925114
Pričaju nam bajke o ekonomskom bumu, oporavku, investicijama itd. u vezi izgradnje autoputa a u stvarnosti kriza kapitalizma ide sve dublje i dublje - Zapad, koji će nam kao donijeti napredak, sve je manje *potrošački* a sve više se okreće sebi kroz štednju i vraćanje proizvodnje svojim stanovnicima iz ruku ove bjelosvjetske sirotinje, kako ne bi zbog smanjenja visokog standarda došlo do bunta velikih razmjera.
Sve za šta će njima dobro poslužiti ovaj Vc jeste kao tranzitna zona za prevoz resursa, što od nas tipa šuma i Shellu poklonjene nafte, što s Mediterana i Azije Sueckim kanalom, preko luke Ploče. Obaška samo generiranje novog duga, kao osnova funkcionisanja današnjeg finansijskog sistema - odatle i nova pomama na Zapadu za "infrastrukturnim projektima", kao magičnim izlazom iz ove dugododišnje krize kapitalizma.
Kakav crni turizam i visokorazvijena industrija, bajke za lakovjerne i kratkovidne.
-
Captain Ahab
#200 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Poredjenje ti ne stoji. Hrvatska je izgradila oko 1000 km autoputa, BH jedva preko 100 do sada ako se racunaju oba entiteta.Hajlac wrote:Isto će za koju godinu i kod nas biti...tec wrote:Jer već četvrtu godinu prebacuju sredstva namijenjene za ostale ceste na račun DARS-a (autoceste) da bi pokrili deficit od uvođenja vinjeta u poslovanju i otplati kredita. Ove godine od aprila nepostoji pokriće za ostale ceste, samo nužne popravka i zimsko održavanje je obezbjeđeno u 2014.Sodom1 wrote:Iako se na ovoj temi govori o Autoputevima u BiH , ja imam jedno pitanje pa ako neko ima vremena zelje da napise par recenica o tome zasto Slo ima jako lose ceste puteve (osim autoputeva)
![]()
Kad puno jače (proizvodno-turističke) ekonomije poput Hrvatske i Slovenije grcaju u dugovima radi autoputa, šta očekuje BiH? "Renesansa"?![]()
"U augustu 2014. godine u odnosu na isti mjesec 2013. godine, proizvodnja intermedijarnih proizvoda veća je za 5,2 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 15,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 12,1 i energije za 7,3 posto.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/u-fb ... /140924030
Postoji optimalna i postoji prekomjerna izgradnja autoputeva. Hrvatska je sa tih 1000 km puno blize prekomjernoj izgradnji nego BH, i ne treba uzimati iskuljucivo primjer Hrvatske da bi se reklo da ne treba uopste graditi autoputeve.