REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
- Dozer
#176 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Trenutno ne moze. MMF moze pritiskati do besvijesti, ali zakon je takav da - ne moze. I, naravno, ne postoji ni volja da se zakon promijeni, jer bi to znacilo i siguran pad na sljedecim izborima.
Last edited by Dozer on 19/03/2015 14:14, edited 1 time in total.
- BarbaDue
#177 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Naaajrealniji prijedlog organizacije BiH je, nit kantona, nit entitea, nit distrikta. Sve brisati pelikan gumicom, pod HITNO!
-
Drinski
#178 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
MMF radi ono sto njima odgovara. Pitanje je samo da li se nama i njima interesi poklapaju. Tako su hvalili MMF i SB poslije rata i to oni koji ih sada kude zbog privatizacije i sl.Dozer wrote:Trenutno ne moze. MMF moze pritiskati do besvijesti, ali zakon je takav da - ne moze. I, naranvo, ne postoji ni volja da se zakon promijeni.
- Dozer
#179 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Nadasve tacno, ali... To zahtijeva prvo veeeelike promjene Ustava.BarbaDue wrote:Naaajrealniji prijedlog organizacije BiH je, nit kantona, nit entitea, nit distrikta. Sve brisati pelikan gumicom, pod HITNO!
Cini mi se da mnogi ne razumiju poentu MMF-a...Drinski wrote: MMF radi ono sto njima odgovara. Pitanje je samo da li se nama i njima interesi poklapaju. Tako su hvalili MMF i SB poslije rata i to oni koji ih sada kude zbog privatizacije i sl.
MMF-u se zivo @ebe za BiH i nas, kao ljude. MMF gleda samo svoj interes, tj. interes onih zemalja koje njime upravljaju, pri cemu je jedini i osnovni cilj - dovodjenje zemalja u duznicko ropstvo, cime onda MMF, tj. zemlje upravljaci, sticu mogucnost manipulacije i eksploatacije tih duznickih zemalja.
End of story.
Dakle, cilj MMF-a je samo i jedino profit, i nista vise.
Nasi politicari godinama lazu kako ih MMF uslovljva ovim i onim, a realnost je da ih MMF ne uslovljava nicim, nego nasi traze pare, MMF postavi uslove za dobivanje tih para, nasi ne ispune te uslove, a onda nama lazu kako ih MMF uslovljava.
Pri tome, nasi godinama vuku kojekakve neuplacene transe MMF-a, pri cemu nikada nisu ni imali bilo kakav aranzman s MMF-om za te transe o kojima pricaju. Jasno, te pare potrose, ali ih vode na papiru, i onda dodjemo u deficit.
Citajte malo...imate sve na MMF-ovoj stranici...sve dokumente.
-
statixx
#180 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Ma njima je u interesu da naplate kamate, a da li cemo mi to uraditi kesom ili privatizacijom drzavnih firmi, manje bitno. S druge strane, za nas vazno pitanje je sta radis sa posudjenim sredstvima.
- Dozer
#181 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Pa naravno. MMF je samo jedna vrsta banke, nista vise. A, kako znamo, svaka banka postoji radi - profita.
- Hajvan
#182 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Koa što vec rekoh, jedino realno je ono što srpsko/hrvatski- hrvatsko/srpski dogovor donese.
tu su jedini relevantni politički faktori na "ovim prostorima".
- Dozer
#183 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Nikakve to veze nema... Kapital je jedini relevantan faktor. Kakvi crni Srbi i Hrvati... To su price za malu djecu. I naivne ogranicene etno-nacionalisticke mediokritete.
-
Lug
#184 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Hajvan wrote:Koa što vec rekoh, jedino realno je ono što srpsko/hrvatski- hrvatsko/srpski dogovor donese.
e pravi si hajvan.
- Hajvan
#185 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Dozer wrote:Nikakve to veze nema... Kapital je jedini relevantan faktor. Kakvi crni Srbi i Hrvati... To su price za malu djecu. I naivne ogranicene etno-nacionalisticke mediokritete.
pa ja upravo o tome govorim.
- ioannes
#186 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
interesantan clanak novinara Jürgena Buxbauma u Njemackom tjedniku "Der Freitag" pod naslovom "kraj lazi i samoobmani"
o teritorijalnoj buducnosti BiH i o mogucim scenarijima buduceg odvijanja situacije
clanak je stvarno dugacak,pa ko hoce prevod nek plati na sate
https://www.freitag.de/autoren/jbuxbaum ... lbstbetrug
o teritorijalnoj buducnosti BiH i o mogucim scenarijima buduceg odvijanja situacije
clanak je stvarno dugacak,pa ko hoce prevod nek plati na sate
https://www.freitag.de/autoren/jbuxbaum ... lbstbetrug
- cyprus
#187 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
U narednih 10-tak godina je realno smanjenje broja kantona u FBiH... Novih bi bilo 5... A reorganizacija RS-a možda bude realna za nekih 30-tak godina...
- Hajvan
#188 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
za 30 godina je realniji referndum i osamostaljenje PC, a zatim (moguce) i pripajanaje matici.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#189 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
za 50 godina Sutorina ce biti jedinstveni dio Arabske Lige
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#190 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Off topic ali slično.
REALNO....grad Sarajevo (Stari Grad , Centar , Novo Sarajevo , Novi Grad) bi konačno trebao da postane JEDNA izborna jedinica za Parlament Federacije čime bi se nenacionalni gradski glasovi grupisali na jedno mjesto a ne bi bili rasuti među "Snagom Bosne" i podijeljeni na dva dijela.
REALNO....grad Sarajevo (Stari Grad , Centar , Novo Sarajevo , Novi Grad) bi konačno trebao da postane JEDNA izborna jedinica za Parlament Federacije čime bi se nenacionalni gradski glasovi grupisali na jedno mjesto a ne bi bili rasuti među "Snagom Bosne" i podijeljeni na dva dijela.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#191 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Slažem se..tvsabina wrote:Off topic ali slično.
- Dozer
#192 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Slazem se i ja, djelimicno...jer, to bi onda dovelo do jos vise kojekakvih zatezanja, natezanja, prepucavanja i blokada.
Gledano na naslov teme, bitno bi bilo definisati sta bi ta neka nova teritorijalna organizacija znacila, odnosno radi cega bi se pravila. Ja tu, kao jedini realan okvir, vidim samo i jedino privredno-ekonomske razloge, i nista vise.
Naravno, BHS matricari se ovim nece sloziti nikada, jer ti prinicipi njima ne znace nista ukoliko bas oni nemaju kontrolu u i nad tim teritorijama, a u sutini nad budzetima koji se ticu tih teritorija.
Samim tim, jasno je da ovdje nikada nece doci do bilo kakvog ukrupnjavanja teritorijalnih jedinica jer to automatski znaci da bi cijela plejada parazitskih nehljeba morala odjebati i nestati sa budzetsko-krvopijske scene. A to, opet, podrazumijeva cijelu armiju brace, sestara, sestrica, tetica, rodjaka, bratica, guznih havera/ica, itd.
Gledano na naslov teme, bitno bi bilo definisati sta bi ta neka nova teritorijalna organizacija znacila, odnosno radi cega bi se pravila. Ja tu, kao jedini realan okvir, vidim samo i jedino privredno-ekonomske razloge, i nista vise.
Naravno, BHS matricari se ovim nece sloziti nikada, jer ti prinicipi njima ne znace nista ukoliko bas oni nemaju kontrolu u i nad tim teritorijama, a u sutini nad budzetima koji se ticu tih teritorija.
Samim tim, jasno je da ovdje nikada nece doci do bilo kakvog ukrupnjavanja teritorijalnih jedinica jer to automatski znaci da bi cijela plejada parazitskih nehljeba morala odjebati i nestati sa budzetsko-krvopijske scene. A to, opet, podrazumijeva cijelu armiju brace, sestara, sestrica, tetica, rodjaka, bratica, guznih havera/ica, itd.
- VigdisAlba
-
almir90
#194 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Kakvi multi-kulti kantoni, kakvi bakrači. Treba se lijepo podijeliti, svako na "svoj" komad zemlje, bez ikakvih "na silu" dotičnih tački sa drugima, osim oni koji to dobrovoljno žele i tačka.
Treba sprovesti referendum na nivou države, ko želi sa kim da budu u "zajednici", ako ćemo pričati o nekim multikulturalnim kantonima. Pa tek onda možemo pričati o crtanju karti. A, znamo svi kakvi bi rezultati referenduma bili, samo se ovdje neki zavaravaju.
Ja smatram da bi sva tri naroda htjela svoj dio države, možda bi bilo miješanja na dijelovima, koji su sada već izmiješani, i koji funkcionišu normalno, tj. nema problema međunacionalnih. Lijepo, nek' svako dobije svoju "državu u državi", nek' svako gradi svoju ekonomiju na svom terenu, sam raspolaže sa svojim porezima, resursima, i sve što ga slijeduje, ništa zajedničko.
Da ne bude da propagiram dalje raseljavanje, barem ne nasilno, referendum bi konačno odredio, ko sa kim želi, a ko je protiv bilo kakve "zajednice", i lijepo se podijeliti. Ne vjerujem da bi bilo neke velike izmjene unutar današnje slike bile, manje najvjerovatnije.
Ne kontam kako pojedinci misle da bi bolja ekonomska situacija popravila odnose. Evo, ja sam na granici sa RS, 4-5 minuta autom i u RS-u sam. Dolaze oni nama, idemo mi njima (Srbi-Bošnjaci), i opet otvorenu kažu (barem oni koji se upuste u političke rasprave), da su glasali za Dodika samo radi odvajanja. Jesu za odvajanje od "nas", ali pričaju da su za miran raspad (ma kako da ne). Znači nema veze ekonomska saradnja (im'o-nem'o para, zna se da je srpstvo na prvom mjestu), veliki dio ne želi nikakvu zajedničku državu, i ne vidim kako pojedinci misle to ostvariti. Još više ne vidim razloga zašto da je i stvaramo, nećemo mi sa njima, neće oni sa nama, 'ajmo brate svako sebi i kraj. Jedino ove patriote iz dijaspore pričaju u jedinstvenoj granici (ne znam zašto se uopšte petljaju, ionako su tu jednom-dva puta godišnje). Kakve ja imam koristi od granica današnje države, svakako nisam u RS-u obišao par gradova, i to ovih baš blizu, a i nemam neku potrebu da ih obilazim. U ratu su svi nešto izgubili, nešto dobili, sve kad se sabere, svi smo izgubili, i ova dubioza nas baca sve dalje.
Jedina prednost je što nismo kao Izrael, nema širenja teritorije silom, niti to mogu oni, niti to možemo mi, zaglavili smo, ovako kako nam je, i to je to.
Dakle bez nekog konkretnog referenduma, gdje bi izlaznost bila minimalno 90%, i to samo da se izrazi mišljenje, za kakvu je ko državu, i onda se može pričati i crtati karte.
Treba sprovesti referendum na nivou države, ko želi sa kim da budu u "zajednici", ako ćemo pričati o nekim multikulturalnim kantonima. Pa tek onda možemo pričati o crtanju karti. A, znamo svi kakvi bi rezultati referenduma bili, samo se ovdje neki zavaravaju.
Ja smatram da bi sva tri naroda htjela svoj dio države, možda bi bilo miješanja na dijelovima, koji su sada već izmiješani, i koji funkcionišu normalno, tj. nema problema međunacionalnih. Lijepo, nek' svako dobije svoju "državu u državi", nek' svako gradi svoju ekonomiju na svom terenu, sam raspolaže sa svojim porezima, resursima, i sve što ga slijeduje, ništa zajedničko.
Da ne bude da propagiram dalje raseljavanje, barem ne nasilno, referendum bi konačno odredio, ko sa kim želi, a ko je protiv bilo kakve "zajednice", i lijepo se podijeliti. Ne vjerujem da bi bilo neke velike izmjene unutar današnje slike bile, manje najvjerovatnije.
Ne kontam kako pojedinci misle da bi bolja ekonomska situacija popravila odnose. Evo, ja sam na granici sa RS, 4-5 minuta autom i u RS-u sam. Dolaze oni nama, idemo mi njima (Srbi-Bošnjaci), i opet otvorenu kažu (barem oni koji se upuste u političke rasprave), da su glasali za Dodika samo radi odvajanja. Jesu za odvajanje od "nas", ali pričaju da su za miran raspad (ma kako da ne). Znači nema veze ekonomska saradnja (im'o-nem'o para, zna se da je srpstvo na prvom mjestu), veliki dio ne želi nikakvu zajedničku državu, i ne vidim kako pojedinci misle to ostvariti. Još više ne vidim razloga zašto da je i stvaramo, nećemo mi sa njima, neće oni sa nama, 'ajmo brate svako sebi i kraj. Jedino ove patriote iz dijaspore pričaju u jedinstvenoj granici (ne znam zašto se uopšte petljaju, ionako su tu jednom-dva puta godišnje). Kakve ja imam koristi od granica današnje države, svakako nisam u RS-u obišao par gradova, i to ovih baš blizu, a i nemam neku potrebu da ih obilazim. U ratu su svi nešto izgubili, nešto dobili, sve kad se sabere, svi smo izgubili, i ova dubioza nas baca sve dalje.
Jedina prednost je što nismo kao Izrael, nema širenja teritorije silom, niti to mogu oni, niti to možemo mi, zaglavili smo, ovako kako nam je, i to je to.
Dakle bez nekog konkretnog referenduma, gdje bi izlaznost bila minimalno 90%, i to samo da se izrazi mišljenje, za kakvu je ko državu, i onda se može pričati i crtati karte.
- Hajvan
#195 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
da, sve divno, no na prciji koja ti ostaen moš se jebat i nestat laanini.almir90 wrote:Kakvi multi-kulti kantoni, kakvi bakrači. Treba se lijepo podijeliti, svako na "svoj" komad zemlje, bez ikakvih "na silu" dotičnih tački sa drugima, osim oni koji to dobrovoljno žele i tačka.
i za ovu opciju mora se RATovat, da bi zaokruzio kakve takve ekonoski odrzive teritorije.
nema ništa đabe.
a opcija o kojoj pricas u trnunom teritorijalnom rasporedu, moju porodicu vodi u nestanak…
a ja ne bih da nestanem.
dakle, ako si spreman da ratujes- ova tvoja opcij je odlicna.
-
hizo ramidovic
#196 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
nedavno sam na drugoj temi postavio prijedlog podjele bih, a posto je sada otvorena posebna tema, nije zgoreg da ga i ponovim.
dakle, najrealnija i najpostenija podjela bih izgledala bi ovako:
1. srbi-njima bi ostala citava rs, u sadasnjim granicama, s tim da bi im bosnjaci, kao znak dobre volje i u cilju relaksacije odnosa ucinili odredjene ustupke, tj u sastav rs-a usle bi i sljedece teritorije:
- bihacka krajina tj kompletan usk, koji je svakako izolovan i logicno je da se pripoji rs-u
- gorazde tj kompletan bpk, jer kad se pogleda karta vidi se da je to podrucje kao pipak uvuceno u utrobu rs-a, pa je sasvim prirodno da se taj pipak i ukloni
- brcko distrikt, jer je potrebno da se na tom podrucju koridor malo 'podeblja' i osigura.
ovakvom organizacijom srbi bi dobili oko 60% teritorije koliko im realno i pripada, kako je to svojevremeno obrazlozio karadzic radovan.
2. hrvati-oni bi dobili svoj entitet, tj ponovo bi ozivjle hr hb, tim da bi im bosnjacis tim da bi im bosnjaci, kao znak dobre volje i u cilju relaksacije odnosa ucinili odredjene ustupke:
- istocni mostar, jablanica i konjic kompletno bi usli u sastav hr hb, kao i dijelovi sadasnjeg sarajevskog kantona koji bi obezbjedio komunikaciju sa srednjom bosnom,
- kompletan sbk. usao bi u sastav hr hb i na taj nacin bi hrvati dobili kompaktnu i komunikacijski povezanu teritoriju.
ovakvom organizacijom hrvati bi dobili oko 30% teritorije, koliko im realno i pripada, i upravo onako kako je to i dogovoreno izmedju karadzica i mate bobana.
dalje, veci gradovi u fbih tj, sarajevo, tuzla i zenica imali bi status distrikta, u kojima bi svaki od konstitutivnih naroda imao po 1/3 vlasti.
rs i hr hb imale bi pravo na otcjepljenje i nezavisnost.
ovo je, dakle, minimum minimuma tj 'crvena linija' ispod kojeg srpska i hrvatska strana ne bi isle
3. bosnjaci-nakon sto bi se nadolmila srpska i hrvatska strana, oni bi dobili svu teritoriju koja, prema gore navedenoj organizaciji, nije u sastavu rs-a i hr hb i koja je izvan distrikta sarajevo, tuzla i zenica. neko ce pomisliti da je to malo, ali se ovdje uzelo u obzir da bosnjaci tradicionalno vole da zive zbijeno i u gusto naseljenim sredinama te je procijenjeno da im je to sasvim dovoljno teritorije i na taj nacin im se ucinio ustupak.
takodjer, kao znak dobre volje i spremnosti na kompromis, srpska i hrvatska strana saglasne su da se teritorija koja pripadne bosnjacima moze zvati bosna.
vjerujem da ce se vecina forumasa, kojima je stalo do mira i suzivota, sloziti da bi ovakva teritorijalna podjela, kojom bi evidentno svi bili zadovoljni, bila najrealnija, najpostenija i da bi donijela dugorocnu stabilnost na ovim prostorima.
p.s. zamolio bih nekog od forumasa koji je vjest sa crtanjem karata, da nam ovu organizaciju graficki prikaze.
dakle, najrealnija i najpostenija podjela bih izgledala bi ovako:
1. srbi-njima bi ostala citava rs, u sadasnjim granicama, s tim da bi im bosnjaci, kao znak dobre volje i u cilju relaksacije odnosa ucinili odredjene ustupke, tj u sastav rs-a usle bi i sljedece teritorije:
- bihacka krajina tj kompletan usk, koji je svakako izolovan i logicno je da se pripoji rs-u
- gorazde tj kompletan bpk, jer kad se pogleda karta vidi se da je to podrucje kao pipak uvuceno u utrobu rs-a, pa je sasvim prirodno da se taj pipak i ukloni
- brcko distrikt, jer je potrebno da se na tom podrucju koridor malo 'podeblja' i osigura.
ovakvom organizacijom srbi bi dobili oko 60% teritorije koliko im realno i pripada, kako je to svojevremeno obrazlozio karadzic radovan.
2. hrvati-oni bi dobili svoj entitet, tj ponovo bi ozivjle hr hb, tim da bi im bosnjacis tim da bi im bosnjaci, kao znak dobre volje i u cilju relaksacije odnosa ucinili odredjene ustupke:
- istocni mostar, jablanica i konjic kompletno bi usli u sastav hr hb, kao i dijelovi sadasnjeg sarajevskog kantona koji bi obezbjedio komunikaciju sa srednjom bosnom,
- kompletan sbk. usao bi u sastav hr hb i na taj nacin bi hrvati dobili kompaktnu i komunikacijski povezanu teritoriju.
ovakvom organizacijom hrvati bi dobili oko 30% teritorije, koliko im realno i pripada, i upravo onako kako je to i dogovoreno izmedju karadzica i mate bobana.
dalje, veci gradovi u fbih tj, sarajevo, tuzla i zenica imali bi status distrikta, u kojima bi svaki od konstitutivnih naroda imao po 1/3 vlasti.
rs i hr hb imale bi pravo na otcjepljenje i nezavisnost.
ovo je, dakle, minimum minimuma tj 'crvena linija' ispod kojeg srpska i hrvatska strana ne bi isle
3. bosnjaci-nakon sto bi se nadolmila srpska i hrvatska strana, oni bi dobili svu teritoriju koja, prema gore navedenoj organizaciji, nije u sastavu rs-a i hr hb i koja je izvan distrikta sarajevo, tuzla i zenica. neko ce pomisliti da je to malo, ali se ovdje uzelo u obzir da bosnjaci tradicionalno vole da zive zbijeno i u gusto naseljenim sredinama te je procijenjeno da im je to sasvim dovoljno teritorije i na taj nacin im se ucinio ustupak.
takodjer, kao znak dobre volje i spremnosti na kompromis, srpska i hrvatska strana saglasne su da se teritorija koja pripadne bosnjacima moze zvati bosna.
vjerujem da ce se vecina forumasa, kojima je stalo do mira i suzivota, sloziti da bi ovakva teritorijalna podjela, kojom bi evidentno svi bili zadovoljni, bila najrealnija, najpostenija i da bi donijela dugorocnu stabilnost na ovim prostorima.
p.s. zamolio bih nekog od forumasa koji je vjest sa crtanjem karata, da nam ovu organizaciju graficki prikaze.
-
almir90
#197 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
A, baš to nas trenutno niko ne može napasti? Smiješan si, ovdje se i sada može ratovati, samo se nema oružja, i nema amina "sa strane". Šta misliš do kada će se držati trenutni status quo? Ja ti mogu reći sutra da se naoružaju mogu krenuti u nasilno odvajanje. I kako to da se čeka samo podjela da bi se nasilo odvojilo.Hajvan wrote:
da, sve divno, no na prciji koja ti ostaen moš se jebat i nestat laanini.
i za ovu opciju mora se RATovat, da bi zaokruzio kakve takve ekonoski odrzive teritorije.
nema ništa đabe.
a opcija o kojoj pricas u trnunom teritorijalnom rasporedu, moju porodicu vodi u nestanak…
a ja ne bih da nestanem.
dakle, ako si spreman da ratujes- ova tvoja opcij je odlicna.
I, ako malo bolje pročitaš, gore sam napisao "država u državi", baš kao što to sada imamo, samo bi bilo još malo podijeljeni, i svako bi kontroliso sve na svom teritoriju. Kakva je korist od današnjih "zajedničkih institucija"? Koliko ja vidim, one pogoduju samo Srbima i Hrvatima, da nas blokiraju u svemu što žele, jer iako je nas više brojčano, imamo manja prava.
Ti meni navedi kako tebe i tvoje vodi u nestanak, ovo gore što sam ja napisao?
- Dozer
#198 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
@Hizo
@almir90
Prvo te moram pitati - da li je ovo "90" u nicku tvoje godiste...?
Status quo ce se drzati sve dok ga se mogne drzati.
Prica o otcjepljenju je prica za maloumne, hrana za imbecilno-idiotske etno-nacionalizmom zadojene mase (balavaca pogotovo), i u njoj nema ni "r" od realnosti i stvarne zelje.
Hajde da se ja i ti kladimo - sutra da se Dodiku kaze "idi, otcijepi se", on to ne bi uradio.
Znas li zasto? Opet radi ekonomskih razloga.
Vrlo dobro on zna da mu nikad i nigdje u zivotu nece i ne moze biti dobro ovako kako mu je sada u BiH. I njemu i svima oko njega. Da se razumijemo, identicno je i na druge dvije strane.
Od cega bi to RS zivjela kako samostalna? Kojih resursa? Kojih sredstava, i dugom od preko 5 milijardi KM?
Koja bi to ekonomija RS-a mogla napraviti novu vrijednost koja bi servisirala taj dug, a istovremeno odrzavala normalne uslove za zivot?
Jel' ti fakat mislis da neko u Srbiji ceka BH Srbe rasirenih ruku? Aha...hau jes nou. Na mogu ih nista manje ili vise nego Zagrepcani Hercegovce ili Sarajelije Sandzaklije.
Pored toga, sto @Hizo rece, teritorijalni izgled danasnjeg blentiteta imenom RS je totalno neodrziv, i to s bilo kojeg aspekta da pogledas.
A da ne pricamo o tome da je Dayton napravio sta je napravio, i pri tome je 33% Srba dao 49% teritorije drzave, a 15-ak% Hrvata je dobilo oko 25%, dok su vecinski Bosnjaci u iznosu od 51+% ostali na jedva 26% teritorije.
Ne budite smijesni, ljudi moji...
Prica o otcjepljenju sluzi samo za podgrijavanje nebuloza i ostanaka na vlasti. Nista vise, i nista manje.
A, pri tome, niko od glavonja zaista nema nikakvu namjeru da to cak i pokusa ostvariti, Dodik na prvom mjestu. Zasto u proteklih 8 godina nije napravio taj jebeni referendum o otcjepljenju, pa da se vidi kolika je stvara volja ljudi u RS za tim?
Zato sto on vrlo dobro zna da bi tu potonuo k'o Bismark. I onda, kad malo podgrije pricu o referendumu i otcjepljenju, brze-bolje se vrati na zaklinjanje u Daytonsko uredjenje Bosne. Mislim...ono...fakat... KOliko treba biti pametan pa da se uvide ove djecije budalastine...
A sto se ovoga tice:
Mislim... Svica ima preko 8 miliona stanovnika, sto je za skoro 60% vise od BiH. Istovremeno, ima 7 federalnih jedinica, plus svi kantoni i opstine, ali u kompletnoj administraciji, osim drzavnih preduzeca poput poste i sl., radi oko 70.000 ljudi. To je manje od 1% stanovnika.
U BiH, koja ima oko 3.5 miliona stanovnika, u administraciji radi oko 200.000 ljudi, sto je oko 40% od ukupno zaposlenih u drzavi, od cega samo u drzavnoj administraciji radi oko 11%, tj. preko 20.000.
Dajte...
@almir90
Prvo te moram pitati - da li je ovo "90" u nicku tvoje godiste...?
Ja cu ti odgovoriti na ova pitanja.A, baš to nas trenutno niko ne može napasti? Smiješan si, ovdje se i sada može ratovati, samo se nema oružja, i nema amina "sa strane". Šta misliš do kada će se držati trenutni status quo? Ja ti mogu reći sutra da se naoružaju mogu krenuti u nasilno odvajanje. I kako to da se čeka samo podjela da bi se nasilo odvojilo.
I, ako malo bolje pročitaš, gore sam napisao "država u državi", baš kao što to sada imamo, samo bi bilo još malo podijeljeni, i svako bi kontroliso sve na svom teritoriju. Kakva je korist od današnjih "zajedničkih institucija"? Koliko ja vidim, one pogoduju samo Srbima i Hrvatima, da nas blokiraju u svemu što žele, jer iako je nas više brojčano, imamo manja prava.
Status quo ce se drzati sve dok ga se mogne drzati.
Prica o otcjepljenju je prica za maloumne, hrana za imbecilno-idiotske etno-nacionalizmom zadojene mase (balavaca pogotovo), i u njoj nema ni "r" od realnosti i stvarne zelje.
Hajde da se ja i ti kladimo - sutra da se Dodiku kaze "idi, otcijepi se", on to ne bi uradio.
Znas li zasto? Opet radi ekonomskih razloga.
Vrlo dobro on zna da mu nikad i nigdje u zivotu nece i ne moze biti dobro ovako kako mu je sada u BiH. I njemu i svima oko njega. Da se razumijemo, identicno je i na druge dvije strane.
Od cega bi to RS zivjela kako samostalna? Kojih resursa? Kojih sredstava, i dugom od preko 5 milijardi KM?
Koja bi to ekonomija RS-a mogla napraviti novu vrijednost koja bi servisirala taj dug, a istovremeno odrzavala normalne uslove za zivot?
Jel' ti fakat mislis da neko u Srbiji ceka BH Srbe rasirenih ruku? Aha...hau jes nou. Na mogu ih nista manje ili vise nego Zagrepcani Hercegovce ili Sarajelije Sandzaklije.
Pored toga, sto @Hizo rece, teritorijalni izgled danasnjeg blentiteta imenom RS je totalno neodrziv, i to s bilo kojeg aspekta da pogledas.
A da ne pricamo o tome da je Dayton napravio sta je napravio, i pri tome je 33% Srba dao 49% teritorije drzave, a 15-ak% Hrvata je dobilo oko 25%, dok su vecinski Bosnjaci u iznosu od 51+% ostali na jedva 26% teritorije.
Ne budite smijesni, ljudi moji...
Prica o otcjepljenju sluzi samo za podgrijavanje nebuloza i ostanaka na vlasti. Nista vise, i nista manje.
A, pri tome, niko od glavonja zaista nema nikakvu namjeru da to cak i pokusa ostvariti, Dodik na prvom mjestu. Zasto u proteklih 8 godina nije napravio taj jebeni referendum o otcjepljenju, pa da se vidi kolika je stvara volja ljudi u RS za tim?
Zato sto on vrlo dobro zna da bi tu potonuo k'o Bismark. I onda, kad malo podgrije pricu o referendumu i otcjepljenju, brze-bolje se vrati na zaklinjanje u Daytonsko uredjenje Bosne. Mislim...ono...fakat... KOliko treba biti pametan pa da se uvide ove djecije budalastine...
A sto se ovoga tice:
Samo jedno pitanje imam - Koliko Svica ima vlada, ministarstava i ljudi zaposlenih u administraciji, odnosno koliko godisnje kosta ukupni administrativni aparat Svice?Švica ima 26 kantona, 147 distrikta i 2550 opština !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mislim... Svica ima preko 8 miliona stanovnika, sto je za skoro 60% vise od BiH. Istovremeno, ima 7 federalnih jedinica, plus svi kantoni i opstine, ali u kompletnoj administraciji, osim drzavnih preduzeca poput poste i sl., radi oko 70.000 ljudi. To je manje od 1% stanovnika.
U BiH, koja ima oko 3.5 miliona stanovnika, u administraciji radi oko 200.000 ljudi, sto je oko 40% od ukupno zaposlenih u drzavi, od cega samo u drzavnoj administraciji radi oko 11%, tj. preko 20.000.
Dajte...
-
daddy-kool
#199 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
Ovo je bio glavni cilj koji su sebi Srbi zacrtali kada su krenuli u rat, ubijanja i osvajanja. Nisu ga uspjeli ostvariti ni poslije 3.5 godine ratovanja i mrcvarenja, a ovo što sada imaju su mogli dobiti i pregovaranjem bez rata još 1992.almir90 wrote: Ne kontam kako pojedinci misle da bi bolja ekonomska situacija popravila odnose. Evo, ja sam na granici sa RS, 4-5 minuta autom i u RS-u sam. Dolaze oni nama, idemo mi njima (Srbi-Bošnjaci), i opet otvorenu kažu (barem oni koji se upuste u političke rasprave), da su glasali za Dodika samo radi odvajanja. Jesu za odvajanje od "nas", ali pričaju da su za miran raspad (ma kako da ne). Znači nema veze ekonomska saradnja (im'o-nem'o para, zna se da je srpstvo na prvom mjestu), veliki dio ne želi nikakvu zajedničku državu, i ne vidim kako pojedinci misle to ostvariti. Još više ne vidim razloga zašto da je i stvaramo, nećemo mi sa njima, neće oni sa nama, 'ajmo brate svako sebi i kraj.
To što neki Srbi ne žele živjeti u zajedničkoj državi ili što neke stranke stalno sabotiraju državne organe i urušavaju državu, to nama nije toliko važno. Mi multietničku državu BiH ne pravimo zarad ovih separatista, nego radi svih ljudi koji žele ovdje živjeti i prosperirati. Separatisti nemaju pravnog osnova niti vojne snage za otcjepljenje.
PS. Takođe bih zamolio da neko grafički predstavi prijedlog od kolege @hize ramidovica.
-
Nomo
#200 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH
za one koji ne znaju svica je nastala udruzivanjem , unosenjem kantona . BiH se predlaze obrnut proces . Niko nista nije unio , donio u BiH pa prema tome ne moze ni odnijeti , ne moze ni dijeliti ni komadati ni praviti ni ...Svicarska i Bosna se ne mogu porediti . Da je Svicarski model preinaciv na Blakan Srbija bi prva napravila kantone i preko noci odselila u blagostanje .Dinar bi bio jaci od od Eura i Franka i Funte Sterlinga . Cokladu , sir i satove bi pravili Sandzaklije i Albanci . a Srbi bi pored Djokovica dobili svjetskog prvaka i slalomu i spustu niz Banovo Brdo .d i l a j l a wrote:inače za one koji ne znaju
Švica ima 26 kantona, 147 distrikta i 2550 opština !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ps
Dayton je realnost . Nikom ne valja . Na horizontu se ne vidi nista .Separtistcke snage moraju shvatiti da Amerika , Evropa a pogotvo Bosanci nece pristati ni na kakve nove reorganizacije . Gradjanska , sekularna , jedinstvena drzava sa jednim predsjednikom i jednim parlamentom i jednom vladom je optimalno rjesenje za svakog stanovnika , gradjanja covjeka BiH . Za svakog Bosanca i Hercgovca to je modus normalne i uspjesne drzave . nacionalisti i lopovi koji se kriju iza vjere i etnije su svjesni da u takvoj drzavi nemaju sta raditi . zato su napravili ono sto su napravili u zadnjih 20 i kusur godina .