Dolazi ljeto - ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#176 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Piše na gumama sve što treba pisati, ako je sve ispoštovano što piše, onda je ok.
-
taureg71
#177 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
pomoc ljudi...idem za 4 dana na put u Madjarsku, ostajem 10-ak dana, da li da stavljam na auto ljetne gume ili i dalje sa zimskim? hvala 
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
- Drvosjeca iz Dejcica
#179 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Nema veze, lijevi, desni kanali su na istoj razdaljini od unutrašnjosti gume tako da ta razlika u šari srednjeg kanala (smjeru) ne igra ulogu ako se prati preporuka proizvođača za montažu.saiks wrote:Pogledaj srednju saru kako je okrenuta na jednoj gumi a pogledaj na drugoj
- saiks
#180 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Kanali su isti,ali sare na gumi nisu isto okrenute,po meni ove gume imaju razlicite vozne osobine. Zar nebi bolje bilo da su obe gume,tj sare iste? Nego ovako razlicito?
- Jaha TZ
#181 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
to i ja pričam
nije mi jasno zašto tako asimetrično dizajniraju
a 90% guma je takvih
nije mi jasno zašto tako asimetrično dizajniraju
a 90% guma je takvih
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#182 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
A da pustite ing gumare da rade svoj posao.
Vi samo trebate da ih kupite.
Bas ce Conti,Michelin,GY ili neko dr pustiti gume a da nisu detaljno ispitane
- supercali
#183 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
detaljno su one ispitane u to nema sumnjemali_milojica wrote:A da pustite ing gumare da rade svoj posao.
samo sto oni racunaju kad guma ode da se stavlja nova
dok vozac to gleda da stavi prednje gume nazad a posto to ide dijagonalno onda kod nekih guma i pije vode ova prica o sarama
- Jaha TZ
#184 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
a po čemu bi to dijagonalno mijenjanje guma naprijed-nazad bilo i pravilo i pravilno
-
direstraits0078
#185 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Po Pitagorinoj teoremi.
- chockad
#186 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
mozda ovi nasi uvoze samo desne.. ili samo lijeve gume. hebi, nadjes negdje na lageru, greska u seriji i rokni ih bosancima...
- chockad
#187 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
[/quote]Ovako na slici je ok, ako se poštuje "outside" pravilo, lijeva i desna strana gaze istom šarom.[/quote]
kako je ok kad vidis da ti na desnoj gumi sara ide kontra... repovi sare uvijek su okrenuti unazad
- NK33
#188 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Sto ne mora znaciti da je nepravilno okrenuta.chockad wrote:
kako je ok kad vidis da ti na desnoj gumi sara ide kontra... repovi sare uvijek su okrenuti unazad
http://www.barrystiretech.com/direction ... tires.html
-
IcedFlame
#189 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Pobogu ljudi, pa zar niko ne vidi da je ovo jedna te ista guma, samo okrenuta u photoshopu da bi se docarao prikaz lijeve i desne. Onaj ko je ovo radio nije razmisljao da nije ista sara ako se guma rotira za 180°.
- Danguba
#190 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
mozes li zamisliti ove gume kako idu kroz vodu. lijeva guma tjera vodu vani a i desna to isto radi. Kada bi imale iste sare(simetricne) kako bi to rijesio? obje gume na zadnjem dijelu tjerale bi vodu na jednu stranu.chockad wrote:
to je samo jedan primjer zasto je to tako.
- chockad
#191 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
simetricne gume, to jeste gume sa istim sarama , na vanjskoj strani imaju strelicu koja oznacava smjer rotacije, a samim time i nacin montiranja. na asimetricnim gumama, to jeste gume koje nemaju isti raspored sara, npr kao ova na slici oko koje polemisemo, nema oznake smjera rotacije, nego postoji oznaka koja oznacava koja je vanjska strana gume, tzv inside/outside oznaka. dokle god se postuje ta oznaka za montiranje, nevazno je kako je guma "okrenuta", jer je proizvodjac predvidio da guma moze ici na bilo koje od 4 mjesta za gumu.
to jeste, dzaba razbijamo glavu postoji li desna i lijeva guma. gume se montiraju spram oznaka na sebi, svidjelo se to nama ili ne. a cik otidji na vulkanizer pa zatrazi od cika vulkanizera dvije desne i dvije lijeve, pa ces da vidis kako ce da ti odveze i desnu i lijevu misleci da ga zahebavas.
to jeste, dzaba razbijamo glavu postoji li desna i lijeva guma. gume se montiraju spram oznaka na sebi, svidjelo se to nama ili ne. a cik otidji na vulkanizer pa zatrazi od cika vulkanizera dvije desne i dvije lijeve, pa ces da vidis kako ce da ti odveze i desnu i lijevu misleci da ga zahebavas.
- Danguba
#192 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
tako je.

- Ridjobrki
#193 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Stvar je u tome što mi gume mogu još sezonu-dvije ali sam zadnju lijevu vozio na felni nekoliko stotina metara - nekako je uspjela ispiriti da ja to nisam ni osjetio.Danguba wrote:Dobra guma za te pare a 2012.god. i nije stara guma.Ridjobrki wrote:OK, nego onaj... reko' šta mislite o kupovini novih guma GY Excellence iz 2012 (iz skladišta, čuvane na suhom i tamnom) po 25% nižoj cijeni?
Takva nova guma je u Makbelu 109 KM sa popustom a ja ove dobijam za 85 KM.
Čitav set je GY pa kontam da uzmem dvije ove za pogonske točkove - 170 KM je totalno dobra cijena i ne mislim da je 2012 godište neki problem. Zadnje dvije mi onda komotno mogu još dvije sezone, ionako ću mijenjati auto prije toga.
- Danguba
#194 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
sve dobro.Ridjobrki wrote:
Stvar je u tome što mi gume mogu još sezonu-dvije ali sam zadnju lijevu vozio na felni nekoliko stotina metara - nekako je uspjela ispiriti da ja to nisam ni osjetio.U vožnji se NIŠTA nije dalo primijetiti a nisam čuo zvuk od muzike. To je bilo krajem oktobra, guma je zakrpljena i vozio sam na njoj 15-ak dana ali nemam pojma koliko je sad pouzdana, ne pada mi na pamet da rizikujem pucanje na visokoj brzini negdje na Medenom Polju.
Čitav set je GY pa kontam da uzmem dvije ove za pogonske točkove - 170 KM je totalno dobra cijena i ne mislim da je 2012 godište neki problem. Zadnje dvije mi onda komotno mogu još dvije sezone, ionako ću mijenjati auto prije toga.
cak ces imati i rezervnu dobru.
p.s. ni slucajno sa ostecenom gumom preko medenog polja.
- Ridjobrki
#195 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ma uzeo bih ja i set ali liku ostale samo tri na stanjuDanguba wrote: sve dobro.
cak ces imati i rezervnu dobru.![]()
p.s. ni slucajno sa ostecenom gumom preko medenog polja.sto je zanimljivo, uvijek sam volio tamo brzo voziti. dobra cesta a blage krivine.
A ako nećeš na Medenom nagaziti ja ne znam gdje u BiH hoćeš.
- Jaha TZ
#196 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
svakakvih provala možeš čutichockad wrote:mozda ovi nasi uvoze samo desne.. ili samo lijeve gume. hebi, nadjes negdje na lageru, greska u seriji i rokni ih bosancima...
to imaju i oznake lijeva/desna
svašta
- Jaha TZ
#197 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
ma ti si genijeIcedFlame wrote:Pobogu ljudi, pa zar niko ne vidi da je ovo jedna te ista guma, samo okrenuta u photoshopu da bi se docarao prikaz lijeve i desne. Onaj ko je ovo radio nije razmisljao da nije ista sara ako se guma rotira za 180°.
pa de okreni pravu gumu pa vidi šta ćeš dobit
ona koja je bila na desnoj stani, postavi na lijevu stranu
- saiks
#198 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Evo slika kako na autu izgleda

- Jaha TZ
#199 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
pa to je to
znači asimetrično
ne bi mi mrsko slikat

znači asimetrično
ne bi mi mrsko slikat

- saiks
#200 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ovo sam sliku stavio sa uniroyal stranice. Gdje pise da se gume ponasaju "skoro" identicno